2023-01-13
放工又黎到銅鑼灣覓食~ 見過好多人介紹呢間超靚pancake,默默地bookmark左一段時間🫣 終於有機會試到佢!Pancake Senmon主打無麩質日式班㦸,有多款特別口味,仲可以自由搭配,令人心動💓餐廳裝修好靚,門面係日式胡桃木,用左趟門設計,拉開後彷如穿越到日本🇯🇵~ 室內裝修好日系,除左有楓葉樹打卡位,牆上仲掛左日式布簾,仲有好多貓貓擺設,成個用餐環境都充滿生氣,賞心悅目!黎到呢到唔只食甜品架~ Menu上都有十幾款熱食,單睇圖片都覺得擺盤好有心思!甜品選擇都非常多~ 除左有signature雪山班㦸,仲有得獎拿破崙,同其他口味既班㦸,每款賣相都好吸引😍♢ 日式慢煮醬燴黑豚 $128輕食系列超豐富~ 呢個set包左餐湯﹑沙律﹑主菜﹑熱茶,好抵食!豚肉炆得好淋,肥瘦適中,份量都幾多,加埋個醬汁一齊食好夾,送飯一流!個湯都有驚喜,栗米蓉好濃稠,絕對唔係一般罐頭栗米湯。連個熱茶都唔馬虎架!餐廳用上日本綠茶葉泡茶,而唔係普通綠茶粉,沖出黎味道甘香,可以中和食甜品既膩。♢ 𝑴𝒐𝒏𝒕 𝑩𝒍𝒂𝒏𝒄 𝑷𝒂𝒏𝒄𝒂𝒌𝒆 $148雪山班戟係餐廳signature,必點!特別之處在於可以自選口味,
♢ 日式慢煮醬燴黑豚 $128
♢ 𝑴𝒐𝒏𝒕 𝑩𝒍𝒂𝒏𝒄 𝑷𝒂𝒏𝒄𝒂𝒌𝒆 $148
雪山班戟係餐廳signature,必點!特別之處在於可以自選口味,真正build you own pancake!我地揀左和栗口味﹑原味班戟﹑石板街雪糕。D栗子蓉整到好似炒麵咁幼細,入口超濃郁但又感覺輕盈。中間夾左忌廉﹑雪糕同班戟。石板街雪糕味道香濃,食到粒粒杏仁碎同棉花糖,班戟又夠鬆軟,簡直絕配!
♢ 抹茶富士山 $48
富士山造型既玻璃杯好可愛~ 據說奶蓋係400次手打而成,得出綿密奶泡,抹茶味道非常香濃又幼滑。而牛奶係用左無乳糖牛奶,比起植物奶更加健康,可見小店好有心思!
♢ 冷焙茶 $38
第一次見有餐廳用裝酒既方法黎裝茶~ 將冰水泡係茶壺外面,可以保持冰冷溫度,同時又唔會沖淡茶味,細節滿分!焙茶味道香醇濃厚,凍飲更加有驚喜!
值得一讚既係,食完飯後仲有日本糖果送,so sweet🍬