2019-04-05 32 浏览
Walked by numbers of time yet no chance to try. Suddenly wanna eat oyster and see the decor outside is pretty legit. Ordered half dozen of oyster and other Japanese food like sushi and sashimi. Not bad for a small restaurant like this. There are also other food like udon and ramen. Will try next time ! My favourite is the beef tongue Decent price

Decent price
2019-04-04 21 浏览
放工後,相約同事到杏花邨波鞋outlet 逛街。大有收穫。晚飯時間到了。友人喜歡吃鯖魚,經過 Oyster princess 有鯖魚定食,我們 order 左2個晚市套餐定食:燒羊架定食及燒鯖魚定食 。前菜有兩片三文魚,蔬菜及味噌🥣湯。肥美的鯖魚富含營養。非常簡單的一道菜,是常見的日本家庭料理。端上來的羊架,只消看到肉上光亮的肉汁已經忍不住一口咬下。羊肉味濃而不羶。餐廳另外仲有其他野食:很多串燒及壽司。但已填飽肚子,不能夠再落單。近門口處有凍肉柜,擺放了各種新鮮凍肉,提供客人購買。更有來自不同國家的生蠔,放滿係冰上,可以在這裏選購或堂食。真不錯👍😋+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
燒羊架定食
燒鯖魚定食
燒羊架定食
燒鯖魚定食
2019-04-02 23 浏览
杏花邨雖然有少少遠,但係勝在唔使排隊唔多人~呢度雖然係散叫,但係選擇種類繁多,好似放題咁多選擇,有燒物、蠔、刺身、魚生飯、粉同面等等。而我今次就真係食咗最鍾意嘅魚生飯,好鍾意去唔同地方試唔同嘅魚生飯,睇吓佢嘅組合會唔會有特別或者好味,今次係梅菊竹三者選左梅,三者價錢一樣但係刺身組合唔同,有油甘魚、三文魚、玉子同蝦,蝦有成隻手掌咁大隻!蝦頭膏味味道濃郁,大啖啜真係好好食!唔苦唔腥又甘香~飯煮得啱啱好,調味都唔會過酸,食落幾有口感,入邊仲有少少嘅蟹籽同埋Wasabi,所以唔會滯~三文魚同埋油甘魚都切得好厚身,價錢來講係相當唔錯,油香味足,玉子反而就普普通通,我覺得可以再濕潤少少。什錦天婦羅方面竟然有炸冬菇!開頭以為係茄子🤣食落好有驚喜,質感厚實,同平時天婦羅好唔同!值得一試!除此之外仲有炸翠玉瓜、炸蝦都好出色,粉漿唔算厚,偏甜左少少,但係材料就好豐富啦!甜嘅沾汁仲要係唔係普通嘅條豉油,而係有啲酸酸地嘅味道,好似落咗檸檬汁咁幾開胃!而另外一個最驚喜嘅呢就係燒墨汁墨魚🦑啦!開頭以為係一般西式餐廳咁樣,全條魷魚切開一圈圈上,點知原來已經係餐廳加工過,整成好似條香腸咁樣,成條黑色,入邊肉汁豐富,除
杏花邨雖然有少少遠,但係勝在唔使排隊唔多人~

而另外一個最驚喜嘅呢就係燒墨汁墨魚🦑啦!開頭以為係一般西式餐廳咁樣,全條魷魚切開一圈圈上,點知原來已經係餐廳加工過,整成好似條香腸咁樣,成條黑色,入邊肉汁豐富,除咗普通嘅墨魚之外仲混入左少少肥豬肉所以口感好香,值得一試!

下次來就會再試下佢主打的蠔!
燒墨汁墨魚
什錦天婦羅
「梅」
燒墨汁墨魚
什錦天婦羅
「梅」
2019-04-01 18 浏览
杏花新城出名多outlet,住港島嘅我有時都會過來行街。商場裡面都好多食肆,今晚就試咗呢間日式小店。雖然佢位處於扶手電梯側,但餐廳裝潢精緻,環境開揚,座位十分舒適寬敞。店外放了不同的生蠔。我估佢係出名食生蠔,不過我今日冇試。三文魚親子魚生丼魚生幾大片,蓋滿飯面。三文魚色澤光亮,紋理分明,食落仲好新鮮。三文魚子都幾多,每粒都漲卜卜,鮮味十足。飯微暖。都算幾大碗,料都算多,唔錯!香蔥吞拿魚腩蓉魚生丼非常非常多吞魚腩蓉,遠遠都聞到香蔥同吞拿魚香味。吞拿魚十分新鮮,材料十足,以致每一口都是滿滿的魚蓉,大滿足,呢個丼抵食!另外點了個芝士蛋糕,芝士味很香,口感香滑且入口即溶,蛋糕凍凍的,似食雪糕。雖然舖頭細細,但乾淨企理,提供的食物亦十分新鮮。比起連鎖壽司大店,這些小店的食物更有水準,服務更貼心周到,更着緊客人的感受。

店外放了不同的生蠔。我估佢係出名食生蠔,不過我今日冇試。

三文魚親子魚生丼

香蔥吞拿魚腩蓉魚生丼

2019-04-01 25 浏览
最近經過杏花邨,發現新開咗一間食生蠔既餐廳,今次lunch就去試試佢。門口已經見到都有好大個生蠔櫃同冷藏櫃,另外亦有lunch menu同其他嘢食既menu,價錢都唔太貴。嗌咗半打愛爾蘭生蠔,都只係$190,價錢都ok,生蠔幾滑,仲有啲海水味道。同朋友都各嗌咗午餐既丼飯,除咗主食,仲會附送埋沙律菜同麵豉湯,食物都幾齊全。沙律菜,幾新鮮。麵豉湯,幾濃味,唔錯。我叫既三文魚親子丼($68),飯同魚生既比例啱啱好,三文魚籽好有鮮味。朋友叫既火炙三文魚丼($68),連埋沙律醬食幾creamy,唔錯。我地再另外散叫咗啲壽司,有三文魚腩壽司($25)、油甘魚腩壽司($25)同埋三文魚籽軍艦,食落去都幾鮮甜($28)。

愛爾蘭生蠔

沙律菜,幾新鮮。

麵豉湯,幾濃味,唔錯。

三文魚親子丼

火炙三文魚丼

愛爾蘭生蠔
三文魚親子丼
火炙三文魚丼
2019-03-31 17 浏览
朋友住杏花邨,自成一角,非常清靜,生活飲食主要靠附近的商場:杏花新城。剛好新開一間蠔吧,其實不止吃蠔,還是一個迷你海鮮凍肉店。可以自購回家烹飪。飲料酒類齊全,正是飲飲食食的好地方。乍看餐廳門口的廣告餐牌,發現有海鮮之外,還有串燒、刺身、壽司、乌冬、魚生井等。滿足一家大小的要求。這個海鮮盤有生蠔2只、帆立貝2只、鮑魚2只、海蝦2只和花螺6只。價錢$248一個拼盤。帆立貝,勁大只,放入碟之後發現差不多鋪蓋掉整個小碟。肉結實而爽甜。來自加拿大生蠔,好大只,啖啖肉,加些檸檬汁帶出鮮味,越嚼越甘香。鮑魚已切薄片,甘香而彈牙。好大條又新鮮的虎皮尖椒,重點是一點也不辣,而且很爽甜。燒冬菇和燒翠肉瓜,晚上6點後,$8/串,好抵食,又新鮮又好味。燒香後的多春魚沾點檸檬的酸味,清新口感又去除腥味。魚春好爽口。鯖魚燒到皮脆肉嫩。保持了鯖魚本身獨有的淸香,直接吃都很不錯。大大碗的飯,飯面舖滿牛肉,佐佴沙律菜伴碟,顏色吸引人吃慾。牛肉味道香濃,配上米飯簡直完美。

飲料酒類齊全,正是飲飲食食的好地方。

乍看餐廳門口的廣告餐牌,發現有海鮮之外,還有串燒、刺身壽司、乌冬、魚生井等。滿足一家大小的要求。
優越海鮮盤

鮑魚已切薄片,甘香而彈牙。
燒虎皮尖椒

好大條又新鮮的虎皮尖椒,重點是一點也不辣,而且很爽甜。
冬菇/翠肉瓜

燒多春魚(4條)

照燒牛肉眼飯

優越海鮮盤
燒虎皮尖椒
冬菇/翠肉瓜
燒多春魚(4條)
照燒牛肉眼飯
2019-03-31 27 浏览
話說有個朋友住杏花村,如果不是因為探訪她的關係,第一次踏足杏花村,仿佛進入世外桃園。商場內有個蠔吧,令我諗起在澳洲渡假豪吃蠔的日子。決定一試。晚上的蠔所剩無幾。大大細細來自各地都有,法國,加拿大,愛爾蘭等等。除了蠔之外,還有凍肉和飲品酒類等。坐下來之後,一邊享受熱茶一邊看開始研究下今晚吃乜先。除套餐,飯,烏冬之外,還有串燒,刺身,壽司,炸物等。其實食物用類都算豐富。晚上6點後特價,$8/串。即燒即吃,保持了食物的新鮮和熱度。多春魚搽上醬汁再燒香,剛燒出來趁熱沾一檸檬汁可以去除魚的腥味。更覺香脆。一口番薯,綿密又俱特有的番薯香味。是我的至愛。專家研究番薯有很多好處呢。燒鯖魚肉汁豐富,肉質嫩滑。單食都不會覺得咸。海鮮拼盤有7種選擇,我們選擇是中價,包括生蠔2只、帆立貝2只、鮑魚2只、海蝦2只及花螺6只。味道鮮甜美味。值回票價。

商場內有個蠔吧,令我諗起在澳洲渡假豪吃蠔的日子。決定一試。

除了蠔之外,還有凍肉和飲品酒類等。

坐下來之後,一邊享受熱茶一邊看開始研究下今晚吃乜先。除套餐,飯,烏冬之外,還有串燒,刺身壽司,炸物等。其實食物用類都算豐富。
各$8/串

燒多春魚

一口番薯

燒鯖魚

燒鯖魚肉汁豐富,肉質嫩滑。單食都不會覺得咸。
海鮮拼盤

各$8/串
燒多春魚
一口番薯
海鮮拼盤
2019-03-31 12 浏览
這間餐廳主打鮮活海鮮、海鮮燒烤、日式串燒、刺身壽司等等,可說是超級多選擇!而且同場亦設有海鮮販賣,對杏花邨的居民來說十分方便!優越海鮮盤性價比高,當中有生蠔、帆立貝、花螺、鮑魚等。生蠔鮮味十足,鮮甜肥美!帆立貝大大隻兼彈牙!鮑魚肉質緊緻爽口,鮮而不膩!燒辣味芝士撈麵的撈麵口感煙韌,芝士香濃可口。每次見到芝士呈拉絲的狀態,都會不禁垂涎三尺啊!海膽帶子鍋飯的帶子香口,而且輕微煎熟了的海膽味鹹,配搭鍋飯非常出色!還有香脆的炸牛乳薯餅,內軟外脆,非常香滑!今晚的確吃了很多海鮮,令我非常滿足!👍🏻

2019-03-30 35 浏览
今晚約了朋友在杏花邨吃晚飯,上網瀏覽了幾間心水餐廳,於是決定支持下新開張嘅小店。主要吸引我光顧的是餐廳的海鮮,細心比較海鮮款式和價錢後便挑選了這個優越海鮮盤。令我最心心眼😍的當然是生蠔啦!生蠔新鮮肥美,令人吃得津津有味!另外還有一個細心位,就是餐廳奉上切成片狀鮑魚,減卻咀嚼鮑魚的不便,即使鮑魚切了片,但亦無減它的嚼勁!另外和朋友心有靈犀地選了海膽帶子鍋飯作為主食。海膽味道甘甜,質地細膩。如果這個鍋飯沒有加入海膽,飯就會偏淡,所以海膽在這個鍋飯就成為味道的主角。由於朋友很喜歡吃撈麵,所以特意試試板燒辣味芝士撈麵。原來板燒的撈麵和一般的撈麵口感和味道是不一樣的。板燒後的撈麵較為煙韌,口感也是挺特別的。餐廳還有做一些串燒的推廣優惠,只需加$8-$12便可食用。值得一讚的是經燒製的食物仍能保持食物的水份!還有炸牛乳薯餅也炸得很酥脆和香滑呢!離開店舖前,發現餐廳有售賣日本原個水果雪葩!所以我真的忍不住買了兩個回家吃呢😆!

• 炸牛乳薯餅
  • 生蠔
2019-03-28 32 浏览
初時以為呢間鋪即係得冰鮮食材賣,好似生蠔、牛排及凍蟹腳等等原來都有定食同埋串燒食。而且LUNCH 價錢唔算貴,$58-$78不等,包MINE,、沙律同麵豉湯。正所謂平有平食,貴又貴食!平有平食叫左個壽司定食LUNCH SET $78有4件手握壽司(三文魚、北寄貝、油金魚及熟蝦)、2件卷物、沙律菜同湯烏冬。壽司飯糖醋比例剛好,而且壽司飯握得好實淨,唔會一夾起就散。刺身與飯之間有WASABI,所以我覺得唔洗再額外加WASABI。從壽司的外觀食得出師傅的功架。沙律菜用柚子醋調配,蔬菜新鮮。細湯烏冬昆布湯底加上蔥花,口感彈牙。貴有貴食叫左個鵝肝煎蛋飯 $128散叫就無套餐跟。煎大陽蛋兩隻加兩片鵝肝。鵝肝煎到金黃脆邊~好香!!兩隻大陽蛋上面加左D蔥花令食碟野錦上天花。將所有野撈埋一齊,鵝肝的油浸透落D飯度加埋D豉油真好好味。整體黎講都唔錯,而且睇餐牌重有串燒、即開生蠔、燒龍蝦及鍋物等等。夜晚黎CHILL 下不失為一個好選擇。靜靜地,又有酒飲,價錢合理。又或者買急凍食材返屋企煮又得。

壽司飯糖醋比例剛好,而且壽司飯握得好實淨,唔會一夾起就散。
壽司的外觀食得出師傅的功架。
沙律菜用柚子醋調配,蔬菜新鮮。
細湯烏冬昆布湯底加上蔥花,口感彈牙。

貴有貴食叫左個鵝肝煎蛋飯 $128
散叫就無套餐跟。煎大陽蛋兩隻加兩片鵝肝。
鵝肝煎到金黃脆邊~好香!!
兩隻大陽蛋上面加左D蔥花令食碟野錦上天花。
將所有野撈埋一齊,鵝肝的油浸透落D飯度加埋D豉油真好好味。
鵝肝煎蛋飯

又或者買急凍食材返屋企煮又得。

2019-03-28
鵝肝煎蛋飯
2019-03-27 16 浏览
雖然店鋪名以生蠔為主打但係絕對唔只蠔好食咁簡單!!!一入到鋪頭除咗見到好多隻即要叫即開生蠔之外仲有唔少雪櫃放咗林林種種嘅貨品🦀🦞🦐🦑🐚🐙真係未食飯已經大飽眼福🤓我屋企好近杏花村開餐梗係第一時間揀呢度啦🤫🤫🤫又有燒物🍢又有炸物🍤更加有刺身壽司🍣究竟簡咩好呢!?🍢🍣🍤🍤🍣🍢好彩睇到有張特價紙炸香蕉咁過癮!?即刻叫先!!!🍌食落熱辣辣但香蕉唔喺太甜好彩香味搭救之後就係食燒物燒翠玉瓜同燒菠蘿簡直係100分🏅一擺入口菠蘿啲汁爆曬出來好香甜翠玉瓜上面有少少鹽粒又係超滑超多汁仲好大片添直頭想再叫燒粟米賣相一流🌽🌽🌽粟米粒粒分明金黃色非常吸引可能菠蘿太甜所以覺得粟米相對之下冇咁sweet介紹左咁多蔬菜菜式係時候講下啲肉類菜式啦唔好睇個飯咁深色其實食落一啲都唔咸絕對唔會太重味同啲海鮮亦都好正海膽顏色鮮艷證明非常新鮮帶子咬落爽滑口感豐富而且非常鮮甜值得一讚之後就成個飯都食哂一粒米都唔剩低係時候飲番杯野飲呀🍸🍸🍸荔枝梳打同我想像中味道唔同清新好多飲得出唔喺開糖漿唔會甜但係帶有荔枝香我黎杯蜂蜜花茶都唔錯三者配合得幾好惟茶包浸太耐會有少少甘唔鍾意嘅朋友就可以浸泡幾分鐘之後攞起個茶包👉👈👈👉繼續講燒物🍡🍡🍡意猶未
雖然店鋪名以生蠔為主打
但係絕對唔只蠔好食咁簡單!!!

一入到鋪頭除咗見到好多隻即要叫即開生蠔之外

又有炸物🍤
更加有刺身壽司🍣
究竟簡咩好呢!?🍢🍣🍤🍤🍣🍢

好彩睇到有張特價紙
炸香蕉咁過癮!?
即刻叫先!!!🍌

其他食物同樣水準唔錯

燒菠蘿,燒翠玉瓜
雜錦天婦羅
2019-03-27 28 浏览
行完outlet,搵左間日式餐廳食午餐。每人叫左一個定食再加半打生蠔同幾件壽司。沙律前菜 - 味道清新,酸酸甜甜幾開胃麵鼓湯 - 味道剛好,好味三文魚親子丼 - 三文魚加大大粒三文魚籽,滿足火灸三文魚丼 - 三文魚經火灸後加沙律醬撈飯一流三色刺身丼 - 刺身有三文魚、劍魚、熟蝦、蟹籽,材料豐富愛爾蘭生蠔 - 海水味淡淡地,唔太咸,仲有啲鮮甜味三文魚腩壽司 - 色澤鮮明 肉質嫩滑油甘魚腩壽司 - 肥美又厚肉 三文魚籽軍艦 - 三文魚籽滿瀉
行完outlet,搵左間日式餐廳食午餐。

每人叫左一個定食再加半打生蠔同幾件壽司
沙律前菜 - 味道清新,酸酸甜甜幾開胃

麵鼓湯 - 味道剛好,好味

三文魚親子丼 - 三文魚加大大粒三文魚籽,滿足

火灸三文魚丼 - 三文魚經火灸後加沙律醬撈飯一流

三色刺身丼 - 刺身有三文魚、劍魚、熟蝦、蟹籽,材料豐富

愛爾蘭生蠔 - 海水味淡淡地,唔太咸,仲有啲鮮甜味

三文魚腩壽司 - 色澤鮮明 肉質嫩滑
油甘魚腩壽司 - 肥美又厚肉
三文魚籽軍艦 - 三文魚籽滿瀉
今日同朋友喺杏花村度搵嘢食,見到杏花村商場地下開咗一間新餐廳,見到餐廳有串燒,壽司,生蠔等等於是入去試下。入邊位置唔算好多,係一間日式小店,但位置坐得舒適。坐低咗之後,我哋叫咗個小牛排烏冬鍋,鹽燒牛脷心,燒雞軟骨,加拿大海膽軍艦,燒黑豚腸。過咗一陣,小牛牌烏冬鍋首先送上,個鍋好大,入邊有隻窩蛋,牛肉片,唔同嘅蔬菜,金菇,蘑菇,個湯味道幾鮮甜,同啲烏冬味道好夾。之後係鹽燒牛脷心,燒雞軟骨,牛脷心好大塊,厚切,好有咬感,燒得好香。燒雞軟骨都燒得好香。之後係加拿大海膽軍艦,燒黑豚腸。加拿大海膽軍艦好新鮮。

入邊位置唔算好多,係一間日式小店,但位置坐得舒適。

之後係加拿大海膽軍艦,燒黑豚腸。加拿大海膽軍艦好新鮮。

2019-03-24 9 浏览
係杏花邨探朋友就去了杏花新城晚餐,見到很多不同的新餐廳進駐,經過見到有間超市+日式餐廳,就行去逛逛。門口裝潢都很舒適,入到去都很多冰鮮的海產可以買回家架!咁我們都坐下來食飯,點了丼飯及小食。左口魚裙邊壽司$12入口好鮮美嫩滑,滋味可口。燒熊本一口牛$38一串有五粒,燒得香口好林又juicy,滋味十足。燒雞皮$25燒得香脆可口!“梅”魚生丼$178份量都好夠,每樣刺身都有2片,分別有三文魚腩、油甘魚腩、甜蝦、帶子和劍魚腩,樣樣都很鮮味可口。

門口裝潢都很舒適,入到去都很多冰鮮的海產可以買回家架!

咁我們都坐下來食飯,點了丼飯及小食。

左口魚裙邊壽司$12
入口好鮮美嫩滑,滋味可口。

燒熊本一口牛$38
一串有五粒,燒得香口好林又juicy,滋味十足。

燒雞皮$25
燒得香脆可口!

“梅”魚生丼$178

2019-03-23
2019-03-24 14 浏览
Came to Oyster Princess for dinner last weekend, and found it very good. The restaurant had various kinds of oysters, and we ordered half dozen which were fresh and juicy. We also had some sushi, grilled meat and hot dishes. My favourite was the grilled ox tongue and potato pie. All of them were so tasty that we enjoyed the dinner very much. Recommend this to all oyster lovers!