2019-05-10 80 浏览
同朋友到杏花邨outlet行完街,順便問下嘢食,見到呢間日本餐廳嘅雪櫃,有好多急凍海鮮同埋扒類賣,而且都好新鮮好靚咁,見佢有堂食所以就坐低試吓首先我哋點咗兩個魚生飯,佢有好多款魚生可以揀,每個魚生飯可以揀四款,我地點左三文魚、油金魚、左口魚裙邊、鰻魚同埋赤背,款款都好新鮮另外加$30可以揀一款小食,我哋就揀咗炸雞之後我就劍魚腩壽司,同樣係好新鮮嘅磯燒鮑魚,同樣係好出色跟住點左一板馬糞海膽刺身,呢個簡直係鮮甜最後就係我至愛嘅生蠔,呢款係白珍珠生蠔,絕對係必食推介
另外加$30可以揀一款小食,我哋就揀咗炸雞
之後我就劍魚腩壽司,同樣係好新鮮嘅
磯燒鮑魚,同樣係好出色
跟住點左一板馬糞海膽刺身,呢個簡直係鮮甜
最後就係我至愛嘅生蠔,呢款係白珍珠生蠔,絕對係必食推介
2019-05-05
  • 生蠔
2019-05-10 47 浏览
好耐無食生蠔,同朋友係商場行過,見到呢間餐廳有生蠔食,就入黎試下。最欣賞係佢個凍肉櫃,好多唔同既肉同海鮮都有,佢有標價既,應該可以就咁買,不過無問過店員核實過。但總體啲肉都幾平,有機會再黎買啲肉。我地叫左愛爾蘭生蠔 半打。佢地有好多款生蠔,個侍應介紹呢款係creamy啲既,我地揀左呢款,真係好creamy海水味唔重,蠔好新鮮,配埋個少少檸檬同個醬,好滑好清新。果然無入錯黎。然後都試左啲烤物。個烤雞翼都唔錯,不過有少少淡,可以重口味啲就好喇整體都幾好味。佢地啲壽司好大件都算幾抵,我地食壽司都飽飽地喇,然後試埋個魚生飯,好飽🤰🏻最鍾意都係個生蠔,真係好好味。

愛爾蘭生蠔

然後都試左啲烤物。

個烤雞翼都唔錯,不過有少少淡,可以重口味啲就好喇
整體都幾好味。
炸雞

燒雞翼

燒辣黑䐁腸
燒熊本一口牛

佢地啲壽司好大件
都算幾抵,我地食壽司都飽飽地喇,然後試埋個魚生飯,好飽🤰🏻

梅魚生丼

最鍾意都係個生蠔,真係好好味。
愛爾蘭生蠔
炸雞
燒雞翼
燒辣黑䐁腸
燒熊本一口牛
梅魚生丼
2019-05-08 35 浏览
今日同朋友去咗杏花邨行outlet,見到間日本居酒屋,就決定坐低食個午飯先。朋友特別闊氣,所以一坐低就叫咗個海鮮拼盤,入面有生蠔、海蝦、螺、帆立貝等等。擺盤非常吸引,味道方面,蠔冇腥味同好鮮甜。鮑魚醃制過所以特別惹味。我哋亦叫咗幾款壽司,其中拖羅壽司最印象深刻,口感細膩,入口近乎即溶。鰻魚壽司亦非常出色。餐廳串燒都有好多款。首推鹽燒牛脷,厚切加爽口。翠玉瓜夠晒多汁。最後仲叫咗成盒馬糞海膽,實在太幸福啦!

最後仲叫咗成盒馬糞海膽,實在太幸福啦!
2019-05-06 35 浏览
好耐無去杏花邨探uncle,特登過去,順便同佢食個lunch,見嚟間店新開,個feel又不錯就同佢試試入到去未坐低前,見到好多高級食材同急凍海鮮、生蠔,唔堂食,也可買返屋企食間隔好日式,而且lunch set同自選魚生丼價格相宜結果叫左一客壽司定食同一客極上刺身壽司飯定食壽司定食包六款手握壽司,雨隻炸餃子,細湯烏冬先送上麵豉湯同沙律六款手握壽司包括三文魚,赤貝,魷魚,虎蝦,劍魚,鯛魚;炸餃子夠脆;細湯烏冬-湯清甜,烏冬滑極上刺身壽司飯定食有三文魚腩,油甘魚腩,劍魚腩,原隻甜蝦及帶子

間隔好日式,而且lunch set同自選魚生丼價格相宜

結果叫左一客壽司定食同一客極上刺身壽司飯定食

壽司定食包六款手握壽司,雨隻炸餃子,細湯烏冬

先送上麵豉湯同沙律

六款手握壽司包括三文魚,赤貝,魷魚,虎蝦,劍魚,鯛魚;
炸餃子夠脆;
細湯烏冬-湯清甜,烏冬滑

• 極上刺身壽司飯定食
  • 壽司定食
2019-05-05 29 浏览
杏花村呢個地鐵站,都係因為有人住杏花邨先至會嚟,咁上去屋企玩之前就喺樓下食咗個日本嘢, 見到有蠔,兩個急不及待就直叫咗半打, 要咗白珍珠,因為負責人就介紹白珍珠嘅質地係爽而甜嘅,228蚊半打, 新鮮而有真係爽甜叫咗兩個丼飯68蚊可以自選四款魚生,有三款我哋兩個係一樣嘅,只係其中一個就要赤貝另一個就要鰻魚。 另外要咗半份炸雞,一上枱香噴噴新鮮即炸另外叫咗一個久違了的劍魚腩, 厚切魚生壽司正呀一板海膽108蚊兩隻磯燒鮑魚味道可口埋單660蚊合理價錢啦

228蚊半打, 新鮮而有真係爽甜

另外要咗半份炸雞,一上枱香噴噴新鮮即炸

另外叫咗一個久違了的劍魚腩, 厚切魚生壽司正呀

一板海膽108蚊

兩隻磯燒鮑魚味道可口

埋單660蚊合理價錢啦

2019-05-04 45 浏览
同朋友入左杏花村食飯,杏花新城地下勁多餐廳,而我地就揀左依間有蠔食既先叫半打愛爾蘭生蠔,因為本人唔太喜歡重海水味既蠔,依款較為淡海水味,蠔味鮮甜,肉較薄身同爽口,幾好食同朋友仲叫左個"梅"魚生飯share,分別有三文魚腩,油甘魚腩,劍魚腩,甜蝦同帶子魚生都OK新鮮,食落唔會霉,件件都切得厚肉,不過當日個飯好似有少少失手,就係醋落太重手了,令到外面好酸同濕,但飯心好乾,依度可能要留意留意。如果個飯無出事就十分完美了另外叫左少少燒物炸物,就係燒雞翼,炸雞同燒黑豚腸燒雞翼都唔錯,幾好食,無過份既調味,火喉亦幾好,外皮超脆身,但內裡剛熟,肉質好滑炸雞依D炸物亦都好難整得唔好食哈哈,係個黑豚腸普通左少少,好似普通脆皮腸一樣,無咩特別食燒物食得唔夠喉,我地追加左一份熊本一口牛,依個都幾好食肉味好濃,而且唔韌,生熟程度岩岩好不得不提佢既軍艦壽司,可惜唔記得影佢既橫切面,佢配料既厚度係同飯係1:1嫁!非常足料,我自己食左吞拿魚蓉軍艦,覺得可以唔洗打得咁蓉,留返少少魚生質感會好D,依家打到真係好似薯蓉咁哈哈XD不過依個份量真係非常大方,抵食最後仲叫左份芝芝天婦羅炸蝦,朋友已經飽到食唔落,結果我一人KO左

另外叫左少少燒物炸物,就係燒雞翼,炸雞同燒黑豚腸

食燒物食得唔夠喉,我地追加左一份熊本一口牛,依個都幾好食
肉味好濃,而且唔韌,生熟程度岩岩好

不過依個份量真係非常大方,抵食

最後仲叫左份芝芝天婦羅炸蝦,朋友已經飽到食唔落,結果我一人KO左三件,不得了⋯⋯
2019-04-30 34 浏览
朋友屋企樓下有間新的日本居酒屋,見到他們自選壽司價錢都唔貴,於是就走咗入去,試一試新餐廳。今日星期一,做食肆嘅一般比較靜,可以靜靜哋傾計,細心地品嚐食物。 首先,我們先自選喜愛的壽司,我們都異口同聲話三文魚腩好厚身,加拿大海膽都好鮮甜, 左口魚邊火炙過,好味。由於鮑魚已售罄,我哋最後揀咗特選海鮮盤,有大大隻生蠔。海鮮配合自家製醬汁好清甜。另外,我們又叫咗小牛排烏冬鍋, 他們選用稻庭烏冬,係我最愛嘅烏冬,好夠彈牙。

2019-04-30 45 浏览
平時都好少行杏花村,估唔到杏花村既商場都有唔少食肆。見到一間幾開揚嘅鋪頭,係食日式野同有生蠔,都幾多選擇,所以就決定左食呢間啦!朋友揀左照燒牛肉眼飯$138賣相唔錯,睇落幾吸引👍我鍾意佢個扒既醬汁🤗食完都好飽肚。肉煎得唔錯。我就揀左個刺身丼,好難得一個刺身丼會有齊我中意食既刺身,好期待🥰🥰"菊"魚生丼$168刺身分別有:帶子、劍魚腩、兩隻甜蝦、香蔥吞拿魚腩蓉。帶子好大粒,我最鍾意食呢款😽題外話:佢有啲好抵食嘅刺身丼,$68有4款魚生揀,抵食呀。menu:

朋友揀左照燒牛肉眼飯$138

"菊"魚生丼$168
刺身分別有:帶子、劍魚腩、兩隻甜蝦、香蔥吞拿魚腩蓉。
帶子好大粒,我最鍾意食呢款😽

題外話:佢有啲好抵食嘅刺身丼,$68有4款魚生揀,抵食呀。

menu:
2019-04-28 28 浏览
杏花邨趁週末,森仔到朋友家玩。Lunch 時,就去到位於杏花邨既。間餐廳🍴位於杏花新城,十分方便。而環境方面,位置不多,但也坐得舒適。所以服務員亦都提供好殷切的服務👍🏼👍🏼👍🏼唯一缺點係靠近自動電梯,感覺有人看著進食。當天,我去叫左晚市餐:照燒牛肉眼定食。個餐非常豐富,有主食,前菜,刺身和湯。前菜係芥辣八爪魚🐙,味道夠芥辣👍🏼👍🏼有少少刺鼻既感覺,刺激味蕾🤓八爪魚亦新鮮彈牙,不錯👍🏼👍🏼而刺身亦有二件三文魚🍣件件大舊,肥美,不錯👌🏻最正既係個主食照燒牛肉眼扒。牛扒本身味道突出,滿有牛肉香味。而照燒汁亦和牛扒搭配得很好👍🏼而廚師亦煮得剛剛,肉質不會太硬,鎖住滿滿既肉汁🤓而牛扒份量亦都好足👍🏼大大件,抵食🍴最後,以麵豉湯來做個總結。不但可清清味蕾,同時亦可飲一啖暖湯👍🏼正!餐廳整體上不錯👌🏻下次可以再食😌
杏花邨
趁週末,森仔到朋友家玩。
Lunch 時,就去到位於杏花邨既。
間餐廳🍴位於杏花新城,十分方便。
而環境方面,位置不多,但也坐得舒適。
所以服務員亦都提供好殷切的服務👍🏼👍🏼👍🏼
唯一缺點係靠近自動電梯,感覺有人看著進食。

當天,我去叫左晚市餐:照燒牛肉眼定食。
個餐非常豐富,有主食,前菜,刺身和湯。
前菜係芥辣八爪魚🐙,味道夠芥辣👍🏼👍🏼
有少少刺鼻既感覺,刺激味蕾🤓
八爪魚亦新鮮彈牙,不錯👍🏼👍🏼

刺身亦有二件三文魚🍣
件件大舊,肥美,不錯👌🏻

最正既係個主食照燒牛肉眼扒。
牛扒本身味道突出,滿有牛肉香味。
而照燒汁亦和牛扒搭配得很好👍🏼
廚師亦煮得剛剛,肉質不會太硬,鎖住滿滿既肉汁🤓
而牛扒份量亦都好足👍🏼大大件,抵食🍴

最後,以麵豉湯來做個總結。
不但可清清味蕾,同時亦可飲一啖暖湯👍🏼
正!

餐廳整體上不錯👌🏻
下次可以再食😌
2019-04-26 44 浏览
甚少會到杏花邨,這天來到商場逛街,地下那層食肆林立,我們挑了一間日式餐廳,專售生蠔和其他海鮮。店員推介象拔蚌($98),指是當日新鮮捕捉的,果然味道非常鮮甜,令人食不住口。很好吃!另外點了優越海鮮盤($248),有生蠔2隻,海蝦2隻,鮑魚2隻,花螺6隻,大蜆6隻, 可點鮮檸檬汁或醬汁。生蠔果然是主打,大大隻又新鮮。熱食點了照燒牛肉眼飯($138),飯粒拌了蘑菇煮得很香,還滲透了牛肉味,牛肉眼油脂分佈合理,肉味香濃。還點了兩款串燒,一款是麻吉燒($18),口感煙韌像年糕,味道是咸咸甜甜的。鹽燒牛脷心($48)即叫即燒,因為厚切,所以口感更加彈牙,咬落更帶有肉汁,唔會太乾,食完口腔仍會帶有油香既餘韻,推介!

很好吃!

生蠔果然是主打,大大隻又新鮮。

2019-04-25 33 浏览
呢日來到杏花村探朋友,而杏花新城地下一條街有很多唔同種類食肆可選擇,因此呢日晚餐就喺以下『美食指南』點指兵兵搵到呢間~Oyster Princess.有多款海鮮盤可選選,價錢由188蚊至688蚊不等,豐儉由人,真係唔錯吖。經理推介是晚嘅刺身,係超級新鲜嘅象拔蚌刺身,於是,等了一陣,一碟擺盤勁靚嘅刺身就出现在我們眼前,下邊嘅冰粒令象拔蚌刺身保持新鮮,刺身新鮮又鮮甜,吃完一隻唔係好够喉,但冇得再叫,因呢隻已經係最後一隻。麻吉燒表面有少少燶,但不影響口感,煙煙韌韌,唔錯。鹽燒牛脷心,爽口,口感特别248蚊嘅海鮮盤,原先嘅2隻帆立貝由於冇貨,换咗8隻大蜆,有少少失望,但2隻大蝦砌成嘅型好靚又好味,鮑魚切成幾片又砌好成隻,吃得來方便又爽又有口感,新鮮空運嘅生蠔够大够肥美,點埋雞尾醬汁及檸檬汁,好味满足。照燒牛肉眼飯,飯入面又加埋D菇粒,令到層次豐富咗。

麻吉燒表面有少少燶,但不影響口感,煙煙韌韌,唔錯。

鹽燒牛脷心,爽口,口感特别

照燒牛肉眼飯,飯入面又加埋D菇粒,令到層次豐富咗。
杏花邨出名運動Outlet店~這天我們逛完Outlet便選擇在同一商場的Oyster Princess 品嚐日式料理。我們首先點了三文魚親子壽司飯定食~因為我實在太餓了~讓本來不吃生的我,忍不住偷吃了十幾顆三文魚子(灬ºωº灬)♡好新鮮呀!而定食也用上整碗的壽司飯~微酸的口味很開胃~加分!面豉湯夠濃郁很好喝~不常不太在意的沙律菜也很新鮮!炸牛乳薯餅超好吃~外面炸得超酥脆~裡面則相當Creamy~口感很好!到我的極上串燒定食~也完全沒讓人失望呢!串燒分別有雞肉、牛肉、牛舌、瓜和冬菇,本來還怕不夠吃~沒想到吃下去根本比眼見的多!串燒很Juicy軟嫩感覺烤很剛剛好也沒有焦邊和苦味~用來送飯真的是一流!!大家如果平時來杏花新城逛Outlet累了不妨也來試試這間日式料理吧(❁´ω`❁)~
杏花邨出名運動Outlet店~

我們首先點了三文魚親子壽司飯定食~
因為我實在太餓了~
讓本來不吃生的我,忍不住偷吃了十幾顆三文魚子
(灬ºωº灬)♡
好新鮮呀!

而定食也用上整碗的壽司飯~
微酸的口味很開胃~加分!
面豉湯夠濃郁很好喝~
不常不太在意的沙律菜也很新鮮!

炸牛乳薯餅超好吃~
外面炸得超酥脆~

裡面則相當Creamy~
口感很好!

到我的極上串燒定食~
也完全沒讓人失望呢!
串燒分別有雞肉、牛肉、牛舌、瓜和冬菇,
本來還怕不夠吃~
沒想到吃下去根本比眼見的多!
串燒很Juicy軟嫩
感覺烤很剛剛好
也沒有焦邊和苦味~
用來送飯真的是一流!!

大家如果平時來杏花新城逛Outlet累了
不妨也來試試這間日式料理吧(❁´ω`❁)~
2019-04-22 34 浏览
難得今日去杏花邨探朋友,同友人食返餐海鮮大餐。環境:這間餐廳裝飾雖然不算華麗,但座位算舒適。而一入餐廳見到大大個雪櫃,雖然有點古怪,但勝在你食完,覺得好食,可以買食材返屋企自已煮。服務:店員十分細心,會介紹今日較新鮮食材,食完的海鮮殼,亦幫我地盡快清理,good!食物:1. 生蠔以蠔為主題的餐廳,一定要食蠔,這間生蠔十分新鮮,creamy, 選擇亦十分多。2.帶子帶子煮得非常清甜,加上蝦籽令整個菜式更加爽口。3.海膽炒飯海膽量多,十分新鮮,飯不會太油,very nice! 4.大蜆蜆肉新鮮,特別一讚係泰式辣汁,非常惹味!5.串燒特別推介燒午餐肉,多脆內軟,好好食。其他燒物亦不錯。6.清酒有美食當然要有酒,這個十分清甜,米味濃,值得推介!
難得今日去杏花邨探朋友,同友人食返餐海鮮大餐。

環境:

服務:

食物:
1. 生蠔

2.帶子
帶子煮得非常清甜,加上蝦籽令整個菜式更加爽口。

3.海膽炒飯
海膽量多,十分新鮮,飯不會太油,very nice!

4.大蜆
蜆肉新鮮,特別一讚係泰式辣汁,非常惹味!

5.串燒
特別推介燒午餐肉,多脆內軟,好好食。其他燒物亦不錯。

6.清酒
有美食當然要有酒,這個十分清甜,米味濃,值得推介!

2019-04-22 23 浏览
今日同朋友收工之後去杏花邨睇波鞋,順便食晚飯,見到呢間日本野就試下,餐廳裝修都好有日本feel三文魚腩刺身件件都厚切🤤好肥美😻第一次食象拔䰷刺身,都幾好味三色花之戀🌸賣相好精緻,有齊海膽、吞拿魚同三文魚呢個芝士天婦羅蝦卷都唔錯,芝士同天婦羅都幾夾黑豚肉烏冬鍋好足料,烏冬好彈牙,個湯都好好味,同行朋友都飲左好多haha😆😆講起日本野一定唔少得魚生井,呢個「梅」魚生井都有幾多魚生,一樣都係咁厚切👍🏻整體黎講都幾多選擇,質素都ok見呢到仲有生蠔食,下次再黎試下先🤤

三色花之戀🌸賣相好精緻,有齊海膽、吞拿魚同三文魚

呢個芝士天婦羅蝦卷都唔錯,芝士同天婦羅都幾夾

2019-04-09
2019-04-21 39 浏览
今晚約左住係杏花邨既朋友食飯,佢提議黎呢間電梯口邊既oyster princess,因為地點夠晒方便唔洗行😂😂餐廳係L字型,位置唔算多,感覺幾casual,提供生蠔,海鮮盤,壽司,刺身等各類食物。壽司種類算多,價錢係一件計燒物價錢差異大,豐儉由人鵝肝煎蛋飯都有,菜單好多樣化😂唔想左諗右諗就可以直接揀定食朋友點左黑豚肉烏冬鍋,我試左少少,湯底幾甜,同埋鮮菜份量都幾多👍🏻烏冬口感幾彈牙👍🏻👍🏻豚肉薄切有口感燒雞翼皮脆肉嫩,燒冬菇夠juicy,個人覺得比主食更出色壽司味道鮮甜照燒牛肉眼定食($168),牛肉香味幾出,不過如果燒得無咁熟再嫩口d會更吸引呢杯話梅梳打好開胃好好飲,個人覺得係必點餐廳有樣特別,就係賣埋食材,想自己返屋企煮飯仔就可以呢呢度挑選平日超市較少見既食材大顯新手有饅魚片,鮑片,三文魚,甜蝦及玉子燒等等,最特別係有埋鵝肝賣埋單兩人合共$378

餐廳係L字型,位置唔算多,感覺幾casual,提供生蠔,海鮮盤,壽司刺身等各類食物。

壽司種類算多,價錢係一件計

燒物價錢差異大,豐儉由人

鵝肝煎蛋飯都有,菜單好多樣化😂

唔想左諗右諗就可以直接揀定食

烏冬口感幾彈牙👍🏻👍🏻豚肉薄切有口感

燒雞翼皮脆肉嫩,燒冬菇夠juicy,個人覺得比主食更出色

壽司味道鮮甜

呢杯話梅梳打好開胃好好飲,個人覺得係必點

埋單兩人合共$378
  • 燒雞翼