2019-04-02 23 浏览
杏花邨雖然有少少遠,但係勝在唔使排隊唔多人~呢度雖然係散叫,但係選擇種類繁多,好似放題咁多選擇,有燒物、蠔、刺身、魚生飯、粉同面等等。而我今次就真係食咗最鍾意嘅魚生飯,好鍾意去唔同地方試唔同嘅魚生飯,睇吓佢嘅組合會唔會有特別或者好味,今次係梅菊竹三者選左梅,三者價錢一樣但係刺身組合唔同,有油甘魚、三文魚、玉子同蝦,蝦有成隻手掌咁大隻!蝦頭膏味味道濃郁,大啖啜真係好好食!唔苦唔腥又甘香~飯煮得啱啱好,調味都唔會過酸,食落幾有口感,入邊仲有少少嘅蟹籽同埋Wasabi,所以唔會滯~三文魚同埋油甘魚都切得好厚身,價錢來講係相當唔錯,油香味足,玉子反而就普普通通,我覺得可以再濕潤少少。什錦天婦羅方面竟然有炸冬菇!開頭以為係茄子🤣食落好有驚喜,質感厚實,同平時天婦羅好唔同!值得一試!除此之外仲有炸翠玉瓜、炸蝦都好出色,粉漿唔算厚,偏甜左少少,但係材料就好豐富啦!甜嘅沾汁仲要係唔係普通嘅條豉油,而係有啲酸酸地嘅味道,好似落咗檸檬汁咁幾開胃!而另外一個最驚喜嘅呢就係燒墨汁墨魚🦑啦!開頭以為係一般西式餐廳咁樣,全條魷魚切開一圈圈上,點知原來已經係餐廳加工過,整成好似條香腸咁樣,成條黑色,入邊肉汁豐富,除
杏花邨雖然有少少遠,但係勝在唔使排隊唔多人~

而另外一個最驚喜嘅呢就係燒墨汁墨魚🦑啦!開頭以為係一般西式餐廳咁樣,全條魷魚切開一圈圈上,點知原來已經係餐廳加工過,整成好似條香腸咁樣,成條黑色,入邊肉汁豐富,除咗普通嘅墨魚之外仲混入左少少肥豬肉所以口感好香,值得一試!

下次來就會再試下佢主打的蠔!
燒墨汁墨魚
什錦天婦羅