2010-12-10 22 浏览
約了老婆晚飯,點了下圖2樣,羊鞍和牛小排。總體來說火喉和肉的熟透與所要求的很接近,很不錯,其中最令人失望的是牛小排,有一塊比錢緊一點,不夠軟。以扒房來說,10分有7分,很不錯,最重點係氣紛好好,不會覺得太緊迫或不自然,很輕鬆,但明顯失敗的是請了一批童工,員工態度不好,而且介紹得迷迷糊糊,令人有點生氣。
約了老婆晚飯,點了下圖2樣,羊鞍和牛小排。
羊鞍口感不錯,羊味十足。

總體來說可以接受

2010-12-07
羊鞍口感不錯,羊味十足。
總體來說可以接受
2010-11-09 5 浏览
與朋友一年兩度嘅約會又到喇! 選擇咗喺荃灣, 無去過嘅呢間!一坐低, 服務員就送上麵包一籃, 未放低已經聞到好濃嘅醋味! 原來係...麵包 - 切到小片, 跟醋同橄欖油一併上枱, 唔怪之咁濃味啦! 不過用o黎點麵包, 我唔識欣賞.什菜湯 - 比較清淡嘅菜湯, 普普通通啦!意式什扒 - 一般坊間都係跟牛, 豬, 雞扒等, 不過呢度就包牛, 羊, 雞扒, 重有一條大腸同煙肉, 貪心嘅人, 一定滿足! 哈哈! d 扒煎到啱啱好! 羊扒又唔羶, 個薯蓉加埋cream. 好滿足呀! 雞肉海鮮長通粉 - 白汁好creamy, 長通粉亦唔太硬, 材料新鮮, 唔錯!綠茶雪糕(跟餐) - 綠茶濃郁中帶苦! 難食! 凍檸檬茶 - 茶味足, 唔太甜.P.S. Thanks for your dinner from "B".

什菜湯 - 比較清淡嘅菜湯, 普普通通啦!

綠茶雪糕(跟餐) - 綠茶濃郁中帶苦! 難食!

凍檸檬茶 - 茶味足, 唔太甜.

凍檸檬茶
麵包跟醋同橄欖油
意式什扒
雞肉海鮮長通粉
綠茶雪糕
2010-11-08
凍檸檬茶
意式什扒
不知道她的lunch時段直至什麼時間,我們三點多時仍有set lunch供應。和老公要了一個set lunch及散叫甜品。餐前法包,不熱的,韌爆!點解可以拎出黎俾客食架!?紅餐湯,一般味精湯啦!香牛油海鲜鸳鸯意粉$37意粉有點像燴的煮法。小許稠蒜汁,拌著韌度適中的黑、黃意粉好好食!!不過配料:蜆仔、魷魚,細到豆mo咁囉。Tiramisu$38(細);$58(大)。我們點了細的,估不到都很大件!!求其食吓,味道ok既, 因為mascarpone Cheese部份太多,而且無酒味,無咖啡味….咖啡好失望啦!沒想過,裝潢看似不錯的意大利餐廳,會有這港式酸味咖啡出來!而且仲很奶的呢!!p.s.只吃pasta 好了吧!
和老公要了一個set lunch及散叫甜品
餐前法包,不熱的,韌爆!點解可以拎出黎俾客食架!?
紅餐湯,一般味精湯啦!
p.s.只吃pasta 好了吧!
餐前法包
餐湯
tiramisu
香牛油海鲜鸳鸯意粉
咖啡
2010-10-31
香牛油海鲜鸳鸯意粉
2010-10-21
昨天為慶祝姨姨正式有3粒星做香港居民,就到了Oliva慶祝3個人,叫了一份芝士菠菜釀大菇,雖然只得一隻約4寸的菇,但做得不錯一份set dinner 黑椒雞扒意粉+湯+飲品+小型甜品以約70蚊的價錢,很好味,But麵包似放了很久相當難食除外一份燒羊架,很軟滑,有蘇味但不過份一份燒豬仔骨,不是一般的燒筋骨,用刀叉把肉切出有點難度,最後都是回歸原始,用手吃羊架、豬仔骨也有跟小小焗薯,這個我朋友超讚跟著,我的主菜上場......先來,朱古力泡芙,超超超超 x 1 M難食,這是我幾十年來吃過最差的puff 很乾、很硬、內裡只有少少cream,應該是外邊來貨,不是自家做的,如果是的話,請轉一個牌子,worst worst worst。如果是我自己一個吃,咬半口就不會再吃下去,浪費了我的甜品 quota 呀!跟著是,金寶蘋果批,這個好上百倍(是之前的太差所影響?!),我會為這個甜品再來,如果水準能保持結賬 540.-,尚可,忘了剪下飲食男女的 85折coupon呢,笨了。還是會再來,但是chocolate puff,NO WAY
昨天為慶祝姨姨正式有3粒星做香港居民,就到了Oliva慶祝

3個人,叫了
一份芝士菠菜釀大菇,雖然只得一隻約4寸的菇,但做得不錯
一份set dinner 黑椒雞扒意粉+湯+飲品+小型甜品
以約70蚊的價錢,很好味,But麵包似放了很久相當難食除外
一份燒羊架,很軟滑,有蘇味但不過份

羊架、豬仔骨也有跟小小焗薯,這個我朋友超讚
跟著,我的主菜上場......

還是會再來,但是chocolate puff,NO WAY

2010-10-20
庆祝纪念
纪念日
2010-09-15 12 浏览
常認為餐廳可以粗略地分為兩種,一是食味的,另一種是食人的。 食味的餐廳顧名思義是提供令人難以忘懷的味道,而食人的餐廳賣的是環境,是氣氛,是可與摯愛陶醉在只屬二人的時間,是可與舊友遊走於暢所欲言的空間。 與認識十多年的舊友一起到荃灣廣場的Oliva聚舊,餐廳環境成功利用光線、色調及空間營造寧靜放鬆的感覺,坐下後各人點了自己所好,包括烤羊架、牛仔骨及西西里薄餅,便開始天南地北地聊,食物送上來,味道並不突出,羊架嫩滑但太淡、豬仔骨嫌不夠肥美、薄餅少了點惹味,賣相悅目亮麗卻是不爭的事實。 服務方面可算是恰如其分,由7時聊到10時許這期間,待應沒有三時五刻地問你食物好不好吃,是否需要甜品等問題,只體貼地為我們清理枱面,不時為我們酙水,並在last order時提醒我們。 這裏未必能滿足要食味的你,但定能為要食人的你提供寧靜放鬆的環境。 但如果下次再到這餐廳,反正是食人多於食味我會選擇普通的set。
常認為餐廳可以粗略地分為兩種,一是食味的,另一種是食人的。

烤羊架
豬仔骨
西西里薄餅
2010-09-13
一向都有黎開呢間餐廳食飯,不過,次次都是在晚上,今次特意和友人在星期日的 lunch time 時間來一試。中午一點半到,等左一陣間位,因為真係全場爆滿,難得星期日都有 lunch set 選擇,全部 HKD37 + 10%,如果d set 唔岩心水,都可以散叫意粉、扒..... etc. ,另加$20就可以有埋餐湯和飲品。和友人點選了兩份 set lunch ,一是肉眼扒配薯菜,另一則是龍利柳配意粉,份量上,覺得配意粉的較抵食和飽肚,因為薯菜只有一個很細小的薯仔,稱不上會飽肚什麼的....至於主菜的肉眼扒,友人說像是一塊牛扒,因為一d 都唔 "淋",龍利柳方面,中規中矩啦,話哂都係一個 lunch set,要求唔會太高,如果散叫的話,一定就唔 ok!和友人一邊閒聊,一邊食飯,差不多三點先離開,席間都冇人趕我地走,仲周不時有人來添水,真係唔錯!

2010-08-15
如在荃灣.. 間唔中都會幫襯呢間餐廳.. 因為 d 位幾好坐.. 又唔貴... 通常都係食 lunch / tea, 個人認為呢度最值得食既.. 就係 cake (blueberry cheesecake / new york cheesecake / chocolate cake 都好好食)... tea set $2x 包 cake & drink... 超抵.... 有時 tea 都會食下 pasta... 都 ok 的又係 $2x.. 實在係好抵...5 分係 for cakes... (以 $2x 一個 set 黎計)如果 pasta 就一般啦...

如果 pasta 就一般啦...
  • cakes and pasta
這天,風和日麗,朋友仔由屯門出黎荃灣搵我聚一聚,吹下水,食咩都無所謂,最緊要大家聚一聚。由於呢間餐廳幾乎期期都响雜誌落廣告,個廣告又鬼咁靚,咁朋友仔就提議黎呢度食個tea set,hi tea??!! 呢度,環境係唔錯,裝修得幾好,坐得幾舒服,真係浪費晒D裝修,D野食真係需要改善,仲有好大空間去改善添!今餐埋單$70大元,咁我地每人$35大元,當係場租,哈哈哈...。俾隔離既夫婦批為衰過大x樂及茶餐廳!唔會有第二次架啦~~^^。實在太難食啦!仲晒左大家quota添,因為呢d 只係可以塞飽個肚!減肥瘦身既朋友,唔好因為雜誌賣得咁靚而晒自己quota~~哈哈哈~~。食,梗係要食好野啦!對自己好d!我已經努力幫佢影得靚仔D 架啦,但係...~~芝士撻,撻皮好鬼C腍,有小小餘溫架,好明顯係微波翻叮,成個塌晒 ~.~中式椰TART,哈哈...,CROSSOVER~~。桃核酥,聽聞雜誌話係COOKIES~。吞拿魚三文治,塊麵包超硬,應該風乾左好耐,搽小小一層吞拿魚醬。茶餐廳都好過佢呀,救命!泡夫...,無野好講。貌似雪芳蛋糕的...東東,但比雪芳硬好多。野食唔掂唔在話,d 侍應個個都鞋口鞋面。今時

野食唔掂唔在話,d 侍應個個都鞋口鞋面。今時今日咁既服務態度,令到我唔想駛錢!我仲要大拿拿俾左兩大元既貼士。哈哈哈...,講真,做服務行業,點都要俾個樣呀!咁樣既面口,食客點會開胃先得呀。雖然我唔係俾好多錢出去,但~~都唔好咁呀。
提子鬆餅:好乾、好旱,仲衰過我家樓下三蚊件果D。哈哈哈。朋友仔唔食,話唔晒QUOTA哦。哈哈哈~~真係唔知講乜好。~~
唯一有水準既係呢杯熱檸水,因為只係熱水加幾片檸檬~~。嘻嘻~~
2010-07-24
2010-07-22
十二點幾去到,一去到就有位坐,餐廳約有7成人,而近window望景ge位置已經full晒~所以我被安排到餐廳ge左邊,即係掛滿相的一邊.環境清潔,有氣氛,因為燈光比較暗,同埋播緊音樂,幾舒適.一坐低,檯上已放有黑醋(用來配面包)一行二人,點了二個set lunch,37蚊有湯,主菜同drink(凍飲好似唔洗加2蚊).星期一至五仲唔洗加一.set lunch選擇都幾多,忘記了有幾多,約有六個選擇.有意粉,長通粉,仲有豬,牛,羊,雞,配上特定的汁.可選配飯/意粉/薯菜(焗薯,睇到人地個d,好似幾好味)湯有忌廉/雜菜.我地點了兩個雜菜湯.一個薄荷汁雞扒配飯,同埋一個肉眼扒配飯.湯好快就黎左.但包仲未到.要同waiter講先有.湯的味道好重(個人認為)面包加上黑醋的味道真係好好,好特別!(但面包都幾硬同凍,希望可改善)之後飲完湯飯就黎la.肉眼的size係雞扒的兩倍呀!仲配有好多豆角,好健康(平時出街食飯,菜同肉的比例不平均,le度就唔係!)肉眼扒整得唔錯,都幾好味,而雞扒的薄荷汁唔係咁好味(個人認為),整體都幾好.飲品黎講.凍奶茶一開始冇味(可能冇攪混).攪混後過甜,所以一般.而熱檸水就沒有

十二點幾去到,一去到就有位坐,
所以我被安排到餐廳ge左邊,
即係掛滿相的一邊.

環境清潔,有氣氛,因為燈光比較暗,
同埋播緊音樂,幾舒適.
一坐低,檯上已放有黑醋(用來配面包)

一行二人,點了二個set lunch,
37蚊有湯,主菜同drink(凍飲好似唔洗加2蚊).
星期一至五仲唔洗加一.

set lunch選擇都幾多,忘記了有幾多,
約有六個選擇.
有意粉,長通粉,
仲有豬,牛,羊,雞,
配上特定的汁.
可選配飯/意粉/薯菜(焗薯,睇到人地個d,好似幾好味)

湯有忌廉/雜菜.
我地點了兩個雜菜湯.
一個薄荷汁雞扒配飯,
同埋一個肉眼扒配飯.

湯好快就黎左.
但包仲未到.
要同waiter講先有.
湯的味道好重(個人認為)

之後飲完湯飯就黎la.
肉眼的size係雞扒的兩倍呀!
仲配有好多豆角,
好健康(平時出街食飯,菜同肉的比例不平均,le度就唔係!)
肉眼扒整得唔錯,都幾好味,
而雞扒的薄荷汁唔係咁好味(個人認為),
整體都幾好.

飲品黎講.
凍奶茶一開始冇味(可能冇攪混).
攪混後過甜,所以一般.
而熱檸水就沒有大問題...

埋單仲有印花(滿50蚊有1個印花,3/6/9個印花時,有不同優惠)
黑醋
牆上掛著的相片
薄荷汁雞扒配飯
大大的肉眼扒配飯
2010-07-17
麵包好似放得太耐喇…個口感都唔新鮮了…有D硬… 但係切到細粒D…都幾有心…紅湯幾多的料喎!!!仲煮到好淋的了!!! 紅酒汁肉眼扒配意粉 加左D豆豆做配菜…感覺幾健康…意粉硬度幾OK…就咁食…都有少少味既?!?! Hee…點左汁就仲ok 喇..不過佢個汁就唔係好特別…像是黑椒汁但沒有辣味…還好牛扒不差…食下去幾軟...幾JUCIY…但係要快D食喇…唔係就會UN 左架喇…奶茶好甜的…個地下…行個時…好slippy呀…要好小心行…個ENVIRONMENT 幾好…幾大的TABLE…同幾開揚FEEL…食食下佢收起左個窗簾…有D剌眼呀…食LUNCH…都幾抵喎…坐得舒舒服服咁~ 正好CHIT CHAT 一輪!!!
麵包
好似放得太耐喇…
個口感都唔新鮮了…有D硬…
但係切到細粒D…都幾有心…
紅湯
幾多的料喎!!!
仲煮到好淋的了!!!
紅酒汁肉眼扒配意粉
加左D豆豆做配菜…感覺幾健康…
意粉硬度幾OK…
不過佢個汁就唔係好特別…像是黑椒汁但沒有辣味…
還好牛扒不差…
食下去幾軟...幾JUCIY…
但係要快D食喇…唔係就會UN 左架喇…
奶茶
好甜的…

個地下…行個時…好slippy呀…要好小心行…
食食下佢收起左個窗簾…有D剌眼呀…
2010-07-11
2010-07-03 12 浏览
今日放下晝,約左男友去荃灣廣埸睇戲,見未開埸又有點餓,所以入左呢間意式餐廳hightea!!!當時夜晚5點半到,可能差唔多晚餐時間,所以hightea set一早賣哂~只好退而求其次,order左個牛油汁蛤蜊意粉,但估唔到又幾好味wo!!!最值得一提既係,佢跟餐送個杯熱意式咖啡,真係好好味!!!我男友話間餐廳應該係用左意大利咖啡豆沖,所以咁香咁好味wo!!!2個人埋單$100有找~環境又好~真係抵食!!!

最值得一提既係,佢跟餐送個杯熱意式咖啡,真係好好味!!!
2個人埋單$100有找~環境又好~真係抵食!!!
牛油汁蛤蜊意粉
很有情調的陳設
味道不錯的意式咖啡
  • 意式咖啡
2010-06-23 10 浏览
同男朋友為咗食乜野既問題吵交=="吵吵下就黎咗呢度,,抱住一試既心態,,e,,又平又唔差wo~ 蜜汁豬柳,,肉一d都唔韧,,個樣似螺片噶,,口感都有小小似xD 個汁好香甜,,同個豬柳好夾,,唔錯 紅酒牛肋,,呢個就稍稍逊色,,個肉有小小"鞋",,而且個汁唔太夠,,不過都ok ga la~可能中午太忙啦,,真系幾多人下,,所以d侍應都唔多理客人咁,,要人叫先收野,,不過態度都幾好既,,明白你地真系好忙=]37蚊一餐,,假日要+10%2個人先食咗81蚊,,算系咁啦=]下次黎睇早場既話再黎lunch=]
同男朋友為咗食乜野既問題吵交=="
吵吵下就黎咗呢度,,
抱住一試既心態,,
e,,又平又唔差wo~

個汁好香甜,,同個豬柳好夾,,唔錯

可能中午太忙啦,,真系幾多人下,,
所以d侍應都唔多理客人咁,,要人叫先收野,,
不過態度都幾好既,,
明白你地真系好忙=]

37蚊一餐,,假日要+10%
2個人先食咗81蚊,,算系咁啦=]

下次黎睇早場既話再黎lunch=]
2010-06-12
(非会员)
2010-06-22 14 浏览
$37 set lunch (未計加一), 仲要喺父親節日子, 預咗都係普通質責. 揀佢唔係因為貪平, 而係見佢d裝修幾好, 牆身掛滿畫, 紅色梳化椅, 水晶吊燈... 同一個場的其他餐廳大部分我哋都試過了, 所以今次試le間.我哋order咗兩個set lunch, 分別係吉列龍脷柳配飯和豬扒配意粉 (佢哋作得很好聽的名字我已經唔記得).1. 餐湯味道一般, 忌廉湯真是忌廉湯, 粟米等任何配料都無的.2. 意式麵包配橄欖油和醋, 麵包一般, d醋味道差d.3. 龍脷柳, 完全無魚味, 明顯是雪咗好耐的平貨. 而且魚肉很薄, 只食到外面的吉列味道, 食咗一半個口都已經"鞋"晒. d飯好硬和唔夠熱.4. 豬扒, 同樣係雪咗好耐的平貨, 完全無豬肉味, 煎完很硬.5. 餐飲一般可接受.以上主菜份量不算多, 我哋兩大一細share食, 但因為唔好食, 最後寧願食剩.我俾Oliva的評語是: 我唔介意俾$47甚至$67甚至$87食一個餐, 但係唔應該將貨就價, 無謂浪費咗咁靚的裝修環境. 而以上的餐, $27都唔值. 再整d咁嘅食物出嚟, 遲早嚇走晒d客.

2. 意式麵包配橄欖油和醋, 麵包一般, d醋味道差d.
5. 餐飲一般可接受.

2010-06-20
庆祝纪念
父亲节
  • 無!
2010-06-13 10 浏览
Had lunch with friends. There were quite many choices for the set lunch. All are only $37 + 10%. We had one pan-fried sole fillet with seafood sauce, and one braised beef with red wine sauce. We didn't have any expectation for such low price. Surprisingly, all are quite good except the cold and dry bread and tastless coffee (very very large. may be the should add less water)Vegetable soup: rich tomato flavour. quite food. Pan-fried sole fillet with seafood sauce:the fish and the sauce is q

Pan-fried sole fillet with seafood sauce:the fish and the sauce is quite delicious. Much better than the similar food in cafe de carol, which cost $27 for the fish and rice only.

Beef: tender, the sauce is quite good. the beef must have been cooked for quite long time. absorbed the taste of the sauce.

It was really a good place for lunch in Tsuen Wan plaza. With such price, the quality is totally acceptable.
2010-05-28
放工約左荃灣友開飯 佢介紹尼間食意菜(似港式意菜 扮高尚) 等左一陣有窗位坐叩了2份SET 餐湯跟飽 主菜飲品 (其中1份是 是日晚餐 加送甜品添)先來法飽賣相似隔夜貨 硬蹦蹦既 伴上大碟黑醋橄欖油 但唔好味餐湯 甘荀忌廉湯 普通味道 同其他西餐廳無異 剛飲了兩口湯 主菜即上 主菜梗會等凍晒 完全冇意式(冇心)既風格主菜一份 是肉眼扒跟薯菜 肉眼扒有牛肉味 有肉汁 但過熟 肉質頗靭配菜係甘荀 四季豆 焗薯 OK主菜另一份是 煙肉芝士菠菜寬麵 夠晒份量 煙肉多 芝士汁多味夠濃 麵質恰好不太淋餐飲:凍咖啡 奶茶各一 沖得一般 茶廳好飲好多..甜品一件 是方形袖珍朱古力蛋糕 OK 總算填滿肚子***當用餐時 感覺到裝修好雅致 富有意大利餐廳既情懷 可惜吃著不意菜既味道 又夾雜著侍應傾計既嬉笑聲 滿意程度又大打折扣
放工約左荃灣友開飯
佢介紹尼間食意菜(似港式意菜 扮高尚)
等左一陣有窗位坐

主菜另一份是 煙肉芝士菠菜寬麵 夠晒份量
煙肉多 芝士汁多味夠濃
麵質恰好不太淋

餐飲:凍咖啡 奶茶各一 沖得一般
茶廳好飲好多..
甜品一件 是方形袖珍朱古力蛋糕 OK 總算填滿肚子

***當用餐時 感覺到裝修好雅致 富有意大利餐廳既情懷