Odelice! (蘭杜街)

餐厅: Odelice! (蘭杜街)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-12-14 77 浏览
Odelice算係暫時食過性價比最高的法式西餐,價格相宜,食物種類大眾化。今天到了灣仔的分店,雖然位於小巷内,不過交通亦十分方便。先來一杯餐前酒grapefruit bellini新鮮西柚汁配上白酒,味道清新,女士最愛!牛油果香蕉燕麥奶沙冰沒有加冰塊、水或糖,完全原汁原味的水果味道。雜錦海鮮蕎麥薄餅 Mixed Seafood Galette 蕎麥薄餅煙韌的口感,用上大蝦、帶子、魷魚等海鮮,鮮味十足,蒜香忌廉汁惹味不膩。松露蜜法國油封鴨腿這個是今晚比較有驚喜的菜式,鴨腿皮酥肉嫩,配菜用上肉桂蘋果、焗新薯和健康的羽衣甘藍,香甜的蘋果解了油膩。Fillet of Beef Rossini叫了五成熟,外皮烤得焦香,牛肉口感柔軟多汁,配上香煎鵝肝和烤大蒜洋蔥,平凡得來突顯矜貴!草莓為主題的白雪公主薄餅,煙靭的薄餅,包著滿滿的白朱古力慕絲和開心果碎,配上香甜的草莓醬,喜歡吃甜的絕對不能錯過!

今天到了灣仔的分店,雖然位於小巷内,不過交通亦十分方便。

先來一杯餐前酒grapefruit bellini
新鮮西柚汁配上白酒,味道清新,女士最愛!
牛油果香蕉燕麥奶沙冰
沒有加冰塊、水或糖,完全原汁原味的水果味道。

Fillet of Beef Rossini

2021-12-13 89 浏览
Went there for Sunday brunch with a friend, it was a pleasant experience ✨Benedict Bowl +Smoked Salmon $143Avocado, edamame hummus, roasted tomatoes, feta crumbs, onsen eggs, hollandaise, brioche toasts另外加左煙三文魚,好colorful, 都係我鍾意食既野,見到都開胃🤤毛豆醬第一次試,幾特別幾好味,個toast又好脆😋✨Odelice Brunch w/ Bacon & Grilled Sausage $1252 scrambled eggs, mini croissant, avocado, white beans stew 都係正常all day breakfast會有既野,最出色係個牛角包,好鬆化😋✨Lemon Curd Cake $78呢個有驚喜!食落酸酸甜甜,個蛋糕好濕潤,極速食曬😋🍷Rosé $60🍹Tropical Passion Iced Tea $38

毛豆醬第一次試,幾特別幾好味,個toast又好脆😋

✨Lemon Curd Cake $78
呢個有驚喜!食落酸酸甜甜,個蛋糕好濕潤,極速食曬😋

🍷Rosé $60
2021-12-07 3633 浏览
今天工作完畢已到晚飯時間,於是與同事打算在附近吃飯。途經灣仔蘭杜街,想起曾經在這裡的Odelice吃過美味的法國菜,於是決定入座。我們先各自點選了飲品,然後頭盤、主菜和甜點開心分享。L’Heritage de Carillan, France同事點選了法國奧克地區的餐酒,他說這款紅酒香氣濃厚,值得一試。Rosy Earl Grey Ice Tea這款紅玫瑰伯爵凍茶非常清新,玫瑰花味清香。Ham and Cheese Platter頭盆要了火腿芝士拼盤,份量也大,有糯軟口感的法國風乾肉腸和薄切幼滑的豬頸肉火腿,甘香美味,齒頰留香。勒布洛雄芝士質感細緻,口感軟滑。康堤法國芝士味道較為濃郁,質地也較結實。再配以塗上橄欖油的脆口法式麵包和鹹酸味濃的原粒橄欖,非常豐富,各有不同特色。松露蜜法國油封鴨腿這款是法國名菜之一,原隻鴨腿烹調得外表微脆,肉質非常軟腍入味,完全不油膩。配菜以鮮嫩的羽衣甘藍、烤焗薯仔、焗蘋果片、蘋果酒醬汁酸酸甜甜,非常惹味,大家都很喜歡這道菜式。低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳優質的黑毛豬薄切,以低溫慢煮至肉質軟腍多汁,夾雜為數不少的烤香菇,香氣四溢。配上質感柔滑軟綿的薯蓉、車厘茄和

我們先各自點選了飲品,然後頭盤、主菜和甜點開心分享。

Rosy Earl Grey Ice Tea
這款紅玫瑰伯爵凍茶非常清新,玫瑰花味清香。

Ham and Cheese Platter
Ham  and  Cheese  Platter

低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳
優質的黑毛豬薄切,以低溫慢煮至肉質軟腍多汁,夾雜為數不少的烤香菇,香氣四溢。配上質感柔滑軟綿的薯蓉、車厘茄和呠酒醬汁,加添美味。

Basque Burnt Cheesecake
甜點要了這款巴斯克焦香芝士蛋糕,芝士香滑味濃,草莓清甜,加上焦糖帶點焦香甜味,是餐後必選甜點之一。
Basque  Burnt  Cheesecake

整體而言:地點鄰近金鐘太古廣場,食物質素佳,服務態度良好,可讓客人享用優質的晚餐。
2021-12-06
Ham  and  Cheese  Platter
  • 法國油封鴨腿
2021-12-05 2511 浏览
假日同朋友去灣仔食個brunch🍽悠悠閒閒咁過都可以好chill好relax😚假日下午唔算好多人,感覺較為舒適,可以俾我靜靜放空brain storming下🧠·🥗Benedict Bowl HKD$118Benedict Bowl賣相估唔到咁吸睛😻 有Superfood🤩牛油果🥑、燒煮蕃茄🍅、菲達芝士🧀、毛豆醬、egg benedict,豐富又飽肚 !牛油果夠熟又香又軟腍😚 個人亦好鍾意個毛豆醬🤤😍·🍴Odelice brunch HKD$125感覺較fresh,有63°溫泉蛋🥚、牛油果🥑、番茄燉白豆、小牛角包🥐、三文魚🐟食完都唔會覺得好邪惡~·🍹Sunshine Ice Tea HKD$38☕Latte +HKD$18Sunshine Ice Tea mix香橙🍊 + 檸檬🍋,味道酸酸甜甜,好清新 ! 而Latte味道較nutty,配以lotus餅一起飲🍬·🍋Lemon curd cake $65檸檬蛋糕充滿豐富濕潤感💦 口感綿密鬆軟~配以🍋檸檬吉士醬及雪糕一起吃,酸甜清香,更添一點冰凍~·📍Odelice!灣仔蘭杜街2號地下9號舖
假日同朋友去灣仔食個brunch🍽

悠悠閒閒咁過都可以好chill好relax😚

🥗Benedict Bowl HKD$118

牛油果夠熟又香又軟腍😚 個人亦好鍾意個毛豆醬🤤😍
🍴Odelice brunch HKD$125

食完都唔會覺得好邪惡~
🍹Sunshine Ice Tea HKD$38
☕Latte +HKD$18

🍋Lemon curd cake $65

檸檬蛋糕充滿豐富濕潤感💦 口感綿密鬆軟~

配以🍋檸檬吉士醬及雪糕一起吃,酸甜清香,更添一點冰凍~
📍Odelice!
灣仔蘭杜街2號地下9號舖
2021-11-21
午餐
  • Benedict Bowl
2021-12-05 89 浏览
星期日訓到晏一晏,同老婆出去食all day breakfast來滿足一下,仲叫埋老婆最愛既甜品Odelice在公司附近,平日lunch都會比較多人,今日假期就比較游閒,可以慢慢享受班尼迪克碗 118牛油果 毛豆醬 燒煮蕃茄 飛達芝士 温泉蛋 荷蘭醬汁比較特別是用了毛豆醬圍著碗邊,吃著吃著會上了引,覺得特別好食Odelice all day breakfast温泉蛋 小牛角包 牛油果 蕃茄燉白豆 配煙三文魚老婆比較喜歡這個 All day breakfast, 每樣都有,  十分滿足Latte香滑的奶伴著咖啡,可以好好享受happy sundayRose earl grey tea 老婆特別喜歡rose, 而平時也愛飲earl grey tea, 剛好有2 者混合,就試著點給老婆,一試難忘,仲話下星期再來檸檬酪蛋糕比較濕潤的蛋糕,配上酸醬,甜酸分明,十分好食, 還有雪糕伴著吃
班尼迪克碗 118
牛油果 毛豆醬 燒煮蕃茄 飛達芝士 温泉蛋 荷蘭醬汁
Odelice all day breakfast
温泉蛋 小牛角包 牛油果 蕃茄燉白豆 配煙三文魚
Latte
香滑的奶伴著咖啡,可以好好享受happy sunday
Rose earl grey tea
2021-12-05 1729 浏览
雖然尖沙咀都有分店,但我總覺得灣的店特別有feel,可能第一次光顧Ôdelice就是在灣仔,情意結吧!我每次都衝著sweet crepe而來,今次亦不例外,但除了甜食,這裡的咸食亦不錯,連新膳肉菜式都有。《Fresh Clams Cocotte 新鮮大蜆鍋 $148》汁夠creamy惹味,襯肉大粒亦鮮嫩,配合檸檬汁帶出蜆肉鮮味,喜歡。《Omni Meatballs 新膳肉丸 $108》一客有9大粒用植物肉Omnipork 製造的肉丸,肉丸外層經過香炸處理,再配以香辣地中海醬汁,入口既香又惹味,口感像真度亦高,非肉食者又多一間西餐廳選擇了!《French burger 法式風味漢堡配番薯條 $168》用上黑安格斯牛漢堡,咬開多肉汁又有肉香,配以法國勒布洛雄芝士、焦糖紅洋蔥和爽脆生菜 ,減賺又多重味道口感;番薯條即炸夠熱更香脆清甜,好吃。《Seared Altantic Cod Fillet $228煎封大西洋鱈魚》配以露荀、菠菜、青豆蓉及番紅花忌廉汁,擺盤精美,但魚肉小乾。《Crepe Suzette 火焰橙酒可麗餅 $95》打卡時間!職員會將橙酒倒上可麗餅上再點火,即時有藍藍的火焰,然

《Omni Meatballs 新膳肉丸 $108》

《Crepe Suzette 火焰橙酒可麗餅 $95》
打卡時間!職員會將橙酒倒上可麗餅上再點火,即時有藍藍的火焰,然後可麗餅入口有酒香又有蜜糖香,再配上冰凍雪糕一冷一熱很夾!

今晚沒點酒精只點了兩杯 signature冰茶,都好喝不會太甜:
《Sunshibe Ice Tea $38》
《Tropical Passion Ice Tea $38》
2021-12-02
1.個松露pizza 抵讚,好味 !個人幾鍾意!2.條槽魚冇味… 而且兩樣配菜(薯蓉同菠菜)都係暖 唔熱… 但叫佢都脆,有啲魚味(好少好少)又餓就算 …2.個豬仲勁 眼見好多配料係上面 ,下面又有啲汁 ,但……都係冇味! 真係冇味! 因為出街好少會叫人取消 ,覺得唔好意思… 但真係忍唔住。 之後諗人住轉個松露意粉,香係好香,好creamy ,但意粉係硬…..唔好意思,可能我哋唔識欣賞,但真係食到冇嘢好講 ,最後埋單走人…食咗兩樣嘢(魚同pizza) 咁就$400幾……但員工,經理係好冇禮貌,好有熱情!抵讚!!窩心!不過啲餐牌比較污糟 有黑跡,同有水…不過明嘅 可能冇咩時間清潔🧹
1.個松露pizza 抵讚,好味 !個人幾鍾意!

2.條槽魚冇味… 而且兩樣配菜(薯蓉同菠菜)都係暖 唔熱…

但叫佢都脆,有啲魚味(好少好少)又餓就算 …

因為出街好少會叫人取消 ,覺得唔好意思… 但真係忍唔住。

食咗兩樣嘢(魚同pizza) 咁就$400幾……

但員工,經理係好冇禮貌,好有熱情!抵讚!!窩心!

不過啲餐牌比較污糟 有黑跡,同有水…
不過明嘅 可能冇咩時間清潔🧹
2021-11-29 147 浏览
今個Weekend和太太在灣仔Staycation,Check out後想順便在附近吃個Brunch,上網發現這家Odelice!好像不錯,於是就來試試。餐廳環境裝飾簡約明亮,位置不太但有空間感,星期日早午餐時段亦接近全場滿座,記得要先訂位。星期六日11:30開始提供早午餐,餐點選擇眾多,有經典的Brunch蛋類,亦有大魚大肉,豐儉由人。Moon rose先點杯rose,入口平衡細緻,酸度適中,口感柔滑,帶清爽莓香花香。班尼迪克碗點了一客Brunch必點的Egg Benedict,雞蛋生熟程度拿挰精準,一切開緩緩流出澄黃甘香的流心蛋黃,配以底下富有奶香的Brioche麵包,加上荷蘭汁清新酸爽的味道和光亮絲滑的質感,特別一提以毛豆製成的hummus,口感極度綿密,味道豐富有層次,香氣十足。法暖心雞蛋鍋做法類以中東的Shakshuka,原個鐵鍋熱烘烘送上枱面,蕃茄燉白豆的酸甜配上香草的鮮香,不會彼此掩蓋各自的味道,反而能調和到一起,而攪入半熟蛋黃,味道濃郁開胃。檸檬酪蛋糕蛋糕熱烘烘枱,一咬口感濕潤及富有牛油香氣,而上面的lemon curd質地柔滑,香甜酸爽,配上冰凍的雲呢拿雪糕,十分滋味
檸檬酪蛋糕
蛋糕熱烘烘枱,一咬口感濕潤及富有牛油香氣,而上面的lemon curd質地柔滑,香甜酸爽,配上冰凍的雲呢拿雪糕,十分滋味。
Latte
除了咖啡本身的質素,牛奶份量以及溫度的控制亦相當重要,一呷品嚐到咖啡豆的烘焙香氣以及苦甘口感,配以鮮奶的滑膩柔美,清爽舒服。
紅玫瑰伯爵凍飲茶
最後以一杯Iced tea作結,卻有意外驚喜,細細品味到伯爵茶的獨特韻味,以及一抺不濃不淡恰到好處的玫瑰香氣,清爽舒暢。
2021-11-28
午餐
紅玫瑰伯爵凍飲茶
今日經過蘭杜街,好多食店門口都企滿等候嘅人,唯獨呢間仲有位,其實我望過餐牌都唔錯,只是可能有少少貴,不過我都想試試。餐牌有一個特別嘅菜式,雜錦海鮮蕎麥薄餅,侍應向我強烈推介,咁就一於試吓啦。首先有碗餐湯,味道都唔錯。到今日嘅主角,雜錦海鮮蕎麥薄餅 $148。當初睇相片我都擔心唔飽,但係食落去好飽肚。蕎麥薄餅,質地似軟身pancake,再加上放在表面的海鮮餡料,感覺煥然一新,有機會想再試。今日有一個好特別嘅驚喜:因為我願意坐門口位,侍應特別送上一杯咖啡,好窩心,好感動

首先有碗餐湯,味道都唔錯。

2021-11-16
2021-11-24 145 浏览
之前在金鐘工作時,久不久經過灣仔蘭杜街Odelice!。那時已經被這間餐廳吸引。可是午膳時間經常也是全院滿座,等不到位。趁著今天早放工到銅鑼灣辦事,特別意早一點來到金鐘,希望試一試。Brick Lane位於灣仔蘭杜街,金鐘地鐵站F出口出發,大約六分鐘便到,地點方便。這裏裝修簡單,帶點英倫的工業風。而且枱與枱之間有足夠距離,入座也有量體溫,務求令客人吃得安心。我們一行二人特別叫了餐廳推介,一起分享。火腿芝士拼盤 (⭐⭐⭐⭐💢)這個拼盤頗為豐富,包括了風乾肉腸,豬頸肉火腿,康堤法國芝士和勒布洛雄芝士。勒布洛雄芝士是法國阿爾卑斯山的Signature 芝士,呈乳白色,味道滑膩而柔軟。相比之下,康堤法國芝士較為硬身,有一點脆口,吃起來有濃郁的奶味。豬頸肉火腿吃起來不太鹹,有很香的油脂感。風乾肉腸味道最為濃郁,質感糯軟最適合配麵包吃。低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳 (⭐⭐⭐⭐💢)黑毛豬柳一份大約六至七件,煎得外表有點乾脆。吃起來軟腍多汁,而且口感十分不錯,有嚼口。廚師細心地配上砵酒醬汁,中和了豬肉的油膩感,細心體貼。松露蜜法國油封鴨腿 (⭐⭐⭐⭐💢)鴨腿肉質鬆嫩,經過油封後,多了一陣鹹香味,簡單的配上

我們一行二人特別叫了餐廳推介,一起分享。

火腿芝士拼盤 (⭐⭐⭐⭐💢)
火腿芝士拼盤
豬頸肉火腿吃起來不太鹹,有很香的油脂感。
火腿芝士拼盤
風乾肉腸味道最為濃郁,質感糯軟最適合配麵包吃。

低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳 (⭐⭐⭐⭐💢)
火腿芝士拼盤

松露蜜法國油封鴨腿 (⭐⭐⭐⭐💢)
鴨腿肉質鬆嫩,經過油封後,多了一陣鹹香味,簡單的配上醋汁已經很好吃。另外要一讚伴碟的肉桂蘋果,吃起來微微酸,中和了鴨腿的油膩感。
松露蜜法國油封鴨腿

另外,薯角是即叫即炸的,吃起來香脆可口,值得一讚。

飲品 (⭐⭐⭐⭐💢)
飲品方便叫了檸檬蜜糖薄荷凍飲茶,飲起來不太甜,清新可口。朋友的紅酒也十分不錯,容易入口​,有濃郁的果味。
飲品

檸檬酪蛋糕 (⭐⭐⭐⭐💢)
最後叫了這個檸檬蛋糕作為甜品,份量十足,兩個人分享綽綽有餘。檸檬蛋糕吃起來十分香軟 ,配上甜甜酸酸的檸檬醬和雲呢拿雪糕,為這天的晚餐劃上完美句號。
檸檬酪蛋糕

總括而言,這間餐廳食物質素十分高,而且價錢不算太貴。有機會經過也必定會再來。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Odelice! (蘭杜街) 灣仔蘭杜街2號地下9號舖
推介菜式: 火腿芝士拼盤 ,低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳

👍🏻位置方便
👍🏻食物精緻
👍🏻傾計一流
飲品
  • 低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳
2021-11-24 1835 浏览
約了朋友去灣仔買衫,她說一早book了法國菜,一齊去食,她在灣仔上班,同事午餐都很喜歡這家性價比高的法國菜!餐廳座位不太多,想吃美食真的要訂位!天氣開始轉冷,所以我們都點了熱飲!新鮮菠蘿香茅茶大大壺,暖笠笠,還附上蜂蜜,朋友說香茅味好香,啖啖的菠蘿香,好清新!檸檬薑甘菊茶養生又好飲的檸檬薑,冬日之選!雜錦海鮮蕎麥薄餅不是有太多地方有蕎麥做的crepe,十分推介這裡的crepe,邊位帶點香脆,中間軟綿帶蛋香,即叫即做,加上虎蝦、美國帶子、鮮魷,蒜香忌廉汁,每一啖都很豐富!松露蜜法國油封鴨腿法國菜必食油封鴨腿,要做到出色必須有香脆的外皮,並保留juicy的鴨肉,這個鴨腿都做到這兩點,值得一讚,伴碟有羽衣甘藍,焗新薯,蘋果酒醬汁,酸酸甜甜,吃這道菜不會有油膩感!極致羅西尼牛排點了medium,香煎法國鵝肝佐新西蘭牛脊肉,有三大塊,份量很足!一個主菜滿足兩個願望,食到鵝肝和牛排,鵝肝甘香,煎到外脆,牛排肉味好濃,肉質不肥但很軟腍,質素非常之好!特別之處是用了蘑菇汁,配搭香滑薯蓉,出奇地match!火爆橙酒可麗餅蕎麥餅這麼出式,必點crepe做甜點!店員即場把橙酒淋上,再點火,頓時四周都充滿橙香
餐廳座位不太多,想吃美食真的要訂位!
天氣開始轉冷,所以我們都點了熱飲!
新鮮菠蘿香茅茶

檸檬薑甘菊茶
養生又好飲的檸檬薑,冬日之選!

極致羅西尼牛排

火爆橙酒可麗餅
蕎麥餅這麼出式,必點crepe做甜點!店員即場把橙酒淋上,再點火,頓時四周都充滿橙香氣!暖暖又充滿蛋香的的crepe再加上冰凍的香草雪糕,食完很滿足!
2021-11-18
之前係openrice見到呢間餐廳有好多正評同埋靚相,所以就決定黎幫襯,但自從幫襯完一次之後,就知道自己中咗伏,決定永不再光顧!本人奉勸大家千期唔好再相信Openrice上的幾百個正評,試想想,香港人出哂名忙,有乜可能會有成幾百個人咁得閒係openrice到打正評呢? 仲要每個正評全部都有十幾二十張相,d相仲要全部都影得好靚, 繁忙的香港人邊會有咁多人咁好心機、咁好心打咁多正評呢(如果沒有利益關係的話)?   同埋呢間餐廳絕對未至於好食到有幾百個正評囉! 個門口都算整得幾靚、幾新,但一入到去就覺得成間餐廳好細,本來諗住坐梳化位(絨梳化)可以坐得舒服D,點知當我準備坐低時,發現梳化上有一條彎彎的長髮而且旁邊仲有黑色的污漬,真係好污糟於是我要求調位,點知調咗位後,仲衰! 竟然有兩條彎彎的長髮係張梳化到,附近也有黑色的污漬,想嘔!侍應見狀卻毫無反應,於是我叫侍應幫我清走果兩條頭髮去,於是侍應就拎一碌清潔棒係梳化到碌幾下, 碌走d頭髮。老實講,我真係未見過咁污糟的西餐廳,仲話係「法國」餐廳喎我地睇緊餐牌時,個侍應都唔識得主動俾杯水我地飲, 要我出聲嗌口渴先識做問佢拎兩張紙巾俾我,問完唔夠一分鐘

而且旁邊仲有黑色的污漬,真係好污糟

問佢拎兩張紙巾俾我,問完唔夠一分鐘又咁快唔記得咗回事
之後我要再問多次(大前提係當時唔係繁忙時段,間餐廳仲有唔少空枱,侍應亦唔係忙)......

我地本想點一份「香焗小牛肉扒」,侍應知道後,卻強烈推介我地點「鵝肝配Rossini牛排」,因為返咗貨,咁ok,我地就叫啦~我地亦點了一碟「蒜香白酒蜆肉意粉」。我地等咗成25分鐘先黎得一碟意粉,當時我地已經好肚餓,餓到連意粉相都唔記得影。意粉係熱既,但d蜆有沙
咁都算,但碟意粉竟然係辣既! 初初以為係黑胡椒既辣,咁算啦,照食,但食食下,竟然愈食愈辣! 真係唔似係胡椒既果種微辣囉!
於是我問侍應:「點解碟意粉係辣既?個餐牌冇寫'辣'喎」侍應答我:「因為呢碟意粉係放咗少少辣既x粉」我話:「但我地係唔食得辣架喎,餐牌又冇寫呢碟野係辣,而且今朝我係Openrice網上訂座時,已經係"食物敏感"果到註明咗"不吃辣",但點解我地點呢碟意粉時,你地冇提醒我地呢碟野其實係辣的?」  我等個侍應答我問題,但佢又唔出聲,然後一陣dead air
 跟住佢問我:「er...咁你想點樣呢?」果下我真係好無奈....
 我問返佢:「咁宜家你地會點樣處理呢?」 於是個侍應叫我等一陣,佢去問其他同事先,過咗一陣,有個高級少少的職員(似係經理)走黎問我有咩事,我問佢:「點解你地呢碟蜆肉意粉係辣既?」佢答:「因為我地係意粉到落咗少少xx粉,所以會有d辣」答既野又係同頭先個侍應既一樣...於是我再次同佢講返佢餐牌沒有寫呢碟意粉係辣,openrice訂枱時我亦有講明「唔食辣」,但經理一句sorry都冇,還說:「你應該一開始食到有辣就出聲,你宜家都食到一半啦」,我答:「我地一開始食唔覺太辣,以為係d黑胡椒辣,點知愈食愈辣!」經理再次重覆佢頭先果句,於是我真係忟,同佢講:「我就真係未見過有"大蒜白酒蜆肉意粉"係辣囉!就算係辣,個餐牌正常都會標明掛!但你地個餐牌就係冇標明囉!唔係人人都食得辣架!你地呢碟意粉仲要唔係微辣,而係好鬼辣呀!!」佢見我咁,唯有取消碟意粉既價錢...

至於另一碟餸,「鵝肝配Rossini牛排」就等咗成45分鐘先黎,呢碟野收我地$318,但得3塊細細的牛肉,同埋一塊好似手指咁細既鵝肝,配菜只係豆角,唔係蘆筍!連呢D都要慳
重點黎啦:牛肉一D都唔熱,好似室溫咁,我地叫5成熟,但塊扒一黎到,有一半似係2-3成熟,另外一半就似7成
幾啖就食完...我真係未食過D咁唔掂既牛扒

唯一值得讚既就係杯「檸檬薄荷茶」,幾好飲...一間「法國」餐廳,竟然野飲仲好過食物XD 原本我地諗住叫個甜品,但後來我地覺得Main course唔掂,甜品應該都唔方好得去邊,所以最後都冇叫.......我地其實都仲未食飽,還是決定埋咗單後,再去附近的餐廳到食...

另外,佢地的梳化污糟都算,但仲要有跳蚤! 我坐坐下,feel到有跳蚤係我對腳同大脾到'嬲'下 '嬲'下, 好痕呀!
餐廳的廁所又得一個,仲要超細,自問係一個瘦人,但都一定要側身同埋好小心、好緩慢咁先勉強入到去, 肥人就更加唔駛講或用呢個廁所啦

總括而言,這是一間金玉其外,敗絮其中的「法國」餐廳
試過一次便夠,永不再光顧!
鵝肝配Rossini牛排
题外话/补充资料: 價錢貴唔緊要,但食物質素及其他方面都完全唔掂,絕對唔係物有所值囉!奉勸大家唔好光顧
2021-11-19
  • 檸檬薄荷茶
2021-11-23 83 浏览
去揾朋友食Brunch, 見到呢間法國餐廳, 試下先, 先叫個Egg Benedict Bowl$118,做得好出色, 好特別, 面竟然烘過, 金黃色, 好靚呀, 蛋黃流心, 夠香, 底是脆多士, 我鍾意加上側邊的毛豆醬, 內有調味,香草香, 還配上蛋黃醬和芝士,好夾, 另有新鮮牛油果角切,好有營養。另一碟叫了Odelice brunch$125 , 材料即係All day breakfast, 有半個新鮮牛油果,牛角包配士多啤梨醬、自家製焗豆, 超大粒, 有誠意, 有別於一般的用了罐頭焗豆,更有營養, 另外蛋可選擇温泉蛋、炒蛋和煎蛋, 我選了炒蛋;  還有煙三文魚, 有smoky 味, 肥美。甜品叫了Lemon Curd Cake $78 , 好特別, 未試過, 熱烘烘的檸檬蛋糕口感鬆軟, 加了cream 同雲呢拿雪糕, 一冷一熱, 口感層次豐富。飲品叫了Sunshine ice tea$30, 用了新鮮橙肉及檸檬榨成,好清甜呀, 朋友叫了cappuccino, 好滑, 還配了塊焦糖餅, 好有誠意呀!
去揾朋友食Brunch, 見到呢間法國餐廳,
另一碟叫了Odelice brunch$125 ,
甜品叫了Lemon Curd Cake $78 ,
好滑, 還配了塊焦糖餅, 好有誠意呀!
2021-11-21
2021-11-22 46 浏览
今日同男朋友去拍拖拖,特登去我最愛既餐廳食個early lunchBrunching at Odelice!我超鐘意放假去唔同cafe打卡,今日中午因為要去金鐘處理一啲事,所以揀左odelice!啦!我地早到,餐廳都唔使等位,我地揀左2個brunch set。我叫左breakfast bowl,男朋友揀左all day breakfast賣相好靚啊!溫泉蛋流心度高,加上燒香的荷蘭醬汁,牛油味濃香甜,配上色彩繽紛既蔬菜伴碟!ADF有香脆牛角包配果醬,炒蛋夠哂香滑!甜品叫左檸檬蛋糕,鬆軟充滿牛油香味!
Brunching at Odelice!
2021-11-19 87 浏览
拼盤的賣相極之討好,辣味香腸混入香料製成,香氣獨特,味道濃郁。水牛芝士奶香,口感細滑。橄欖、乾果、果仁伴菜作配襯,口感提升不少。食芝士同埋意大利腸梗係要配埋白酒。今次揀咗House brand的Chardonnay, 唔會好苦,都幾適合女仔嘅口味。低溫慢煮伊比利豬黑毛豬,不低肥美,肉味更是濃郁到滿瀉。食落口肉質有彈性,肉味芳香濃郁,加試餐廳烹調出嚟嘅醬汁,回味甘香。而伴碟嘅薯蓉亦都好香滑,有香濃嘅忌廉味。法國油封鴨腿蕎麥薄餅蕎麥薄餅餅底麥味香濃,煎得香脆。油封鴨腿香濃惹味,餡料中更加入芝士,雞蛋同蘋果蘋,口感豐富。火焰橙酒可麗餅店員會即席係可麗餅中倒上橙酒再點火,火焰效果非常壯觀,打卡一流。橙酒香濃,配上雲呢拿雪糕,酸甜苦味同時擁有,極度高質嘅一道甜品。

法國油封鴨腿蕎麥薄餅

火焰橙酒可麗餅