Odelice! (蘭杜街)

餐厅: Odelice! (蘭杜街)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-04-24 133 浏览
剛巧與同事到灣仔買野,順便在附近搵好野食。睇左食評似乎唔錯,就帶住期待訂檯午餐。鋪位比我想像中細啲,但入座後感覺都舒服,環境氣氛唔錯。食物飲品選擇唔少,賣相也算唔錯。但食落發覺廚師並唔夠用心。餐湯除左鹹味太重,就搵唔到其他亮點。蕎麥薄餅口感其實唔錯,鴨肉餡也入味,但烤焦左啲餅皮帶苦味,大打折扣。義粉味道唔錯,但竟然又overcook太軟身。杯cappuccino 賣相唔錯,飲落香味又唔夠。總括而言,餐廳係用心經營,但食物和飲品,都仍然有唔少的改善空間。可能中午多人,又出現漏單情況。Main course出曬,都未見餐湯。下次試下其他分店,看看會不會有所改觀。

下次試下其他分店,看看會不會有所改觀。
2022-04-22
已經食過這家餐廳好幾次,但越來越差,蘭杜街還有很多其他食店,相信之後都唔會再幫襯Odelice,今次點了半份龍蝦炒蛋,餐牌是寫明半份龍蝦炒蛋 half-lobster scrambled eggs, 上碟的半份龍蝦只有殼,是半個頭加一隻鉗,一粒龍蝦身肉都冇,是肯定沒有!只有龍蝦鉗入面有少少肉,未食之前想分d龍蝦肉俾朋友,但真的找不到龍蝦肉,吃完也吃不到,很失望,炒蛋水波蛋加牛油果配何蘭醬多士不值250多元。完全名不符實!叫便宜的菜就可以!水也是叫才有,加水也是,要收10% service charge 沒有服務!
2022-02-16 304 浏览
法國菜比我既印象都係好貴好high class咁,但係呢間Odelice就比大家有機會以一個affordable啲既價錢品嚐法國菜。特別係午市套餐,好抵食,大部分都係$150蚊樓下就食到,以法國餐廳黎講真係唔貴,加埋環境氛圍都唔錯,想食法國菜既話都可以黎一試。呢度既menu都有好多特色既食物,例如係crepe、油封鴨腿等等,仲有唔同既酒類可以嗌,啱曬chill一chill放鬆下。   1⃣️雜錦海鮮蕎麥薄餅($148)蕎麥薄餅我第一次食🤩餅皮薄薄地,食落煙韌帶麥香,賣相同味道都幾特別,唔係好多餐廳有得食。海鮮有美國帶子、虎蝦、魷魚,每樣都好新鮮。配上蒜香忌廉醬,再擠少少檸檬汁,鮮味十足😋  2⃣️肉眼牛排配薯條($148)牛排都幾大塊😍夠厚肉。煎既時間掌握得唔錯。本身係配薯條既,但係當日薯條冇曬,換左薯蓉,薯蓉幾有驚喜wor😳好軟滑帶忌廉香👍  3⃣️法式火腿及炒雜菌意粉($95)意粉配上火腿同埋蘑菇,配料份量都幾多,意粉好creamy好多sauce🤤法式白汁好香,而且意粉煮得啱啱好,又夠掛汁,冇諗過呢度既意粉都整得好唔錯🥰  4⃣️煎封吞拿魚薄片($78)輕輕煎過後呈粉紅色,配上柑橘既汁同埋粒粒橙肉

1⃣️雜錦海鮮蕎麥薄餅($148)
雜錦海鮮蕎麥薄餅

2⃣️肉眼牛排配薯條($148)
肉眼牛排配薯條

3⃣️法式火腿及炒雜菌意粉($95)
法式火腿及炒雜菌意粉

4⃣️煎封吞拿魚薄片($78)
煎封吞拿魚薄片
輕輕煎過後呈粉紅色,配上柑橘既汁同埋粒粒橙肉,食落酸甜開胃,而且吞拿魚都整得幾有心思,邊位有芝麻,令味道同埋口感都冇咁單一☺️

5⃣️泡沫咖啡(午餐+$18)
泡沫咖啡
Cappuccino好靚♥️面頭既奶泡上面仲灑上左啲咖啡粉。咖啡味道未去到好香好濃,不過另外咖啡有配上lotus餅乾,整體感覺升級👍

6⃣️餐湯(午餐)
餐湯
湯係蘑菇湯。一送上已經聞到好香既蘑菇味。飲落係食到菇既碎屑,菇控大愛🍄

7⃣️法國蘋果氣泡酒(迎新禮品)
見到個位到有得scan qr code join會員,join完會員之後有得即刻換一杯酒,冇諗過送既酒都唔求其wor🤔有得揀要甜既定係要dry,揀左要dry。唔會好甜但係都唔會澀,好易入口。
肉眼牛排配薯條
法式火腿及炒雜菌意粉
煎封吞拿魚薄片
話說琴晚8點幾call去餐廳問今日會幾點開店員話11點,所以我地book 11點半然而今日11點幾去到燈冇開,一個人都冇打咗好多次電話都冇人聽跟住見到個招聘電話call去問至知原來餐廳人手唔夠所以唔開門但唔記得咗call back啲客取消booking🙄
話說琴晚8點幾call去餐廳

所以唔開門
但唔記得咗call back啲客取消booking

🙄
2022-01-26 156 浏览
一啲都唔覺得呢到啲食物有幾好食叫咗嗰set都係有湯意粉甜品呢啲基本嘢正正常常蕃茄湯頭盤呢啲嘢無可能唔好食啦本身鍾意食啲濕淋啲嘅飯呢到就超硬 真係唔啱我口味啲肉好乾 好難食係啲醬幾好食本身鍾意食芝士蛋糕所以呢個甜品都正常總括嚟講又貴又唔好食
一啲都唔覺得呢到啲食物有幾好食

所以呢個甜品都正常

總括嚟講
又貴又唔好食
2022-01-26 139 浏览
開心仔同老公去撐枱腳食好西😍😍我哋叫咗個吞拿魚尼斯沙律,哩個沙律勁豐富,有香煎芝麻吞拿鱼,牛油果,雞蛋,橄欖,雅枝竹,車厘茄之餘仲係用蜜糖芥未沙律醬😍😍🤩🤩襯到絕呀!🥳🥳哩度竟然有少見嘅OMNI 新膳肉丸(即係素豬肉做的)即刻叫返個食🤤🤤我叫完唔話俾老公知係咩肉跟住考下佢,佢估咗好耐都估唔到原來係素🤣🤣有我最鍾意嘅煎封大西洋鱈魚(菠菜,青豆蓉,蒜香沙律醬,番紅花忌廉汁)真係好好食,煎到表面好脆但入面充滿魚油香味🥰🥰🤩🤩老公揀左法式風味潢堡配番薯條,係用黑安格斯牛漢堡加法園勒布洛雄芝士加焦糖甜洋蔥同埋爽胎生菜,老公話充滿肉汁勁好食!😌😌我就因為唔食牛冇試到,不過就係咁偷食老公啲番薯條,勁正呀🤤🤤🤩🤩我哋最後再揀左個白雪公主可麗餅,其實一直都想食哩個可麗餅,今次終於食到啦😝🤗🤗哩個係由白朱古力慕絲、新鮮士多啤梨、開心果組成,裝飾得好靚,係會令女孩甜到入心嘅甜品😘😘💕💕
開心仔同老公去撐枱腳食好西😍😍

法式風味潢堡配番薯條
熱帶風凍飲茶
白雪公主可麗餅
2022-01-17 216 浏览
在OpenRice見到食評不錯,菜式不錯,便想試一試,預訂了12月25日晚上。過幾天後,收到餐廳的信息,內有一條link要填資料並要上載訂金$200證明。感覺奇怪,打給餐廳問是否要交訂金,餐廳說是。在那條link上,有顯示餐廳的菜單,有很多菜式的,感覺OK因此便付了訂金。到12月25日那天,未入座時看見餐廳門外的菜單只得一個聖誕餐$1088, 並沒有其他菜單, 覺得有些奇怪。到入座時,餐廳只給了那張聖誕餐的菜單,問及餐廳, 說聖誕節只提供這個Menu。 我們說付訂金時都沒有說明只得這個Menu,職員回覆說那條link上有說明….問題我們找回那條link根本看見沒有這個說明….感覺很受騙很無奈….因付了訂金的關係,便唯有用膳….食物賣相頗好的,但味道一般,例如那帶子完全沒有味道,湯完全不熱;覺得較為okay是甜品。總括,餐廳環境一般,座位細小;食物味道亦較遜色,以這價位並不符;當初餐廳要求付訂金,而客人亦沒能選擇餐單。綜觀以上因素,望餐廳能改善…

2021-12-25
因為Lawry's訂唔到枱,深懷期待揀咗間之前未食過但OpenRice好多好評嘅餐廳食生日飯,點知食咗間咁鬼難食☹️ 完全諗唔明呢間咁嘅野點解有六百幾個好評,連普通「好食」水準都未達,OpenRice食客品味越黎越差?大部份食評都將呢間”French restaurant”吹上天,實際上overpriced(一個極度難食嘅pancake charge 98$+10%)(咁樣嘅pancake $98去HeSheEat差唔多夠錢食兩份)、菜式唔正宗(講fusion都冇人信😅),第一次見法國菜咁鬼hea同份量大,就算你行平民路線都咁話啦,唯一似法國嘅點就係上菜極慢,真係同巴黎啲上菜速度差唔多喎,食完主菜等九個字先有甜品,甜品仲要係史上最難食,係香港好難得有食到咁難食嘅pancake,我勉強食一半就食唔到,剩低一半我自己覺好浪費食物(有咩辦法難食到嘔)Steak tartare,牛肉份量多,toast比想像中大塊,問題係:tartare係正常情況下會係剁碎而唔係切成粒,韓國有啲做法係會切成粒但你唔係正宗法國菜咩?點解可以全pat牛都係粒狀?可能specially designed到咁留住「咬口」

大部份食評都將呢間”French restaurant”吹上天,實際上overpriced(一個極度難食嘅pancake charge 98$+10%)(咁樣嘅pancake $98去HeSheEat差唔多夠錢食兩份)、菜式唔正宗(講fusion都冇人信😅),第一次見法國菜咁鬼hea同份量大,就算你行平民路線都咁話啦,唯一似法國嘅點就係上菜極慢,真係同巴黎啲上菜速度差唔多喎,食完主菜等九個字先有甜品甜品仲要係史上最難食,係香港好難得有食到咁難食嘅pancake,我勉強食一半就食唔到,剩低一半我自己覺好浪費食物(有咩辦法難食到嘔)

Steak tartare,牛肉份量多,toast比想像中大塊,問題係:tartare係正常情況下會係剁碎而唔係切成粒,韓國有啲做法係會切成粒但你唔係正宗法國菜咩?點解可以全pat牛都係粒狀?可能specially designed到咁留住「咬口」but not what I expected

Duck confit,食評人人都話必嗌必食嘅油封鴨髀,sidedish choices比較奇怪,之前食過多數用peach、fig或菠菜蓉,呢間野係用kale、蘋果同薯仔(蘋果都煮到好爛好大杏仁味) 鴨髀本身無功無過,唔係話好好食亦唔難食,明顯食得出有少少overcooked,對比其他幾樣算係好食,全靠同行襯托

Crêpe Suzette,又係另一招牌菜,傳說中嘅火焰橙酒可麗餅,即係我全程話好難食嘅pancake,呢個dish-design本身就好蠢好有問題,酒精要燒得著起碼要35度或以上,火燒完酒精都未揮發,留係pancake上面成個甜品步入毁滅狀態,變超難食⋯難食程度唔知用咩字黎形容,只可以講難食到嘔,完全係得個樣既desert

三樣野之外仲食咗個galette同食咗舊魚,份量巨大食唔完,埋單一千銀,絕對冇下次
生日
2022-01-09 118 浏览
蘭杜街既餐廳一到繁忙既lunch hour,就有排等啦。今次好彩odelice 唔使等都有位食。lunch menu 都幾多野食,有意粉,有牛扒,有漢堡包等等。午餐淨係包餐湯,如想飲野要另外加錢。今次就同同事叫左burger and 大蝦意粉,湯就係南瓜湯,濃味得黎一d渣都無,好飲。漢堡包份量好大,乾身左少少但薯條好味,食到停唔到口。意粉有蕃茄做底,好開胃,仲有兩隻大蝦,尚算新鮮。價錢方面由一百頭至一百尾不等再加一。間唔時黎食都幾relax。
大蝦意粉
Burger
2021-12-22
大蝦意粉
2021-12-31 103 浏览
Odelice!灣仔蘭杜街2號地下9號舖聖誕節約咗去朋友屋企攻打四方城,開枱前就梗係要醫飽個肚先啦!於是就提早去到朋友屋企附近搵嘢食,行過難蘭杜街見到呢間小店都好多人,睇吓個餐牌又幾吸引,護士收入去試吓《Odelice 早午餐》Brunch set包括兩隻雞蛋,一個小牛角包,半個牛油果,蕃茄燴白豆,煙肉同埋香烤肉腸。雞蛋我揀咗炒蛋,可惜唔係滑蛋,係全熟而又碎濕濕嘅炒熟蛋。牛角包鬆化,煙肉煎得唔夠香脆,蕃茄燴白豆係全個set入面最好味嘅,其餘嘅都係正常野,整體份量唔算多,全部都係細細件,最大份就係炒蛋,性價比一般《黑松露蘆筍意粉配南瓜湯》南瓜湯好好味!裡面加咗d香料令到層次豐富咗,飲得出係足料之作!至於意粉都好好味!芝士味好濃,超級creamy!配埋淡淡嘅黑松露味非常之夾!整體環境服務都唔錯,下次再黎會試下其他意粉!
Odelice!
灣仔蘭杜街2號地下9號舖

《Odelice 早午餐》

《黑松露蘆筍意粉配南瓜湯》

整體環境服務都唔錯,下次再黎會試下其他意粉!
2021-12-29 174 浏览
Book位要俾$200訂金都覺得有啲奇怪,但諗住係聖誕節費事煩,又已經一路都想試佢嘅可麗餅,就book咗同朋友一齊去食。Book 8:30pm,我哋8:25pm到,出邊已經好多人等緊,又見到入邊有幾張已經執好嘅空枱,就同入邊職員講咗聲係book咗位嘅,佢就好大聲同出邊全部人講:「Book咗位嗰啲全部都未入得呀,全部等陣先啦!」我心諗其實都幾破壞氣氛,當呢度係街市定大排檔?🤣🤣到35分終於陸續安排我哋入座,我坐嗰個位係一個近門口嘅圓枱,啲凳坐得唔係好舒服,又見到入面有張冇人坐嘅卡位空枱,就諗住問個職員可唔可以調入去坐。但係我幾經辛苦叫到佢過嚟之後,淨係講咗唔好意思,都未開始問我想問嘅嘢,佢就話:「落單呀嘛,等一陣啦」我同佢講:「唔係啊唔係呀,我想問吓入邊嗰個位係咪冇人坐?我哋可唔可以調入去?」佢就串串共咁答:「我哋啲位全部都係跟Booking 㗎!」然後我哋一睇menu,淨係可以嗌$1088嘅二人set,冇其他選擇,明明啱啱喺出邊等位嘅時候見到佢有擺另外一個餐牌出嚟,但點知原來嗰個係唔嗌得嘅,我終於知點解佢要收嗰$200 Book枱費。我都知呢啲日子都有啲舖頭係淨係做set,但我唔明點解

我心諗其實都幾破壞氣氛,當呢度係街市定大排檔?🤣🤣

佢就串串共咁答:「我哋啲位全部都係跟Booking 㗎!」

我都知呢啲日子都有啲舖頭係淨係做set,但我唔明點解book枱嘅時候都唔可以講一聲,好似想特登隱瞞咁,我仲要早一日係有打過電話過去同佢confirm booking佢都冇講。
然後starter同dessert都係冇得比你揀🥲🥲所以最終我心心念念嘅可麗餅都係食唔到。
淨係8:30pm入座嗰一輪人都有三枱係入嚟見到個menu剩係得set,然後問一問發覺淨係可以嗌呢一個,跟住就走咗,所以應該唔係淨係我哋發現呢個問題。

突然間嗰個職員又喺度對住全個舖頭嘅客人嗌:「要落單嗰啲全部等陣先,陣間我會逐枱逐枱過嚟落!」
呢個瞬間我真係覺得我係咪去錯咗茶餐廳☺️
個vibe完全錯晒

但平心而論其實個食物質素係算ok嘅(雖然如果就呢個價錢嚟講都叫幾普通),除咗個湯同埋其中一件starter我唔係太鍾意之外(個人口味問題),其他食物都ok好食,尤其甜品嗰個朱古力慕絲蛋糕入邊有啲脆脆,真係幾欣賞嘅。
同埋啲食物份量都算足,我同朋友兩個都大食嘅,都食到好飽好飽。
食物質素方面可以做得好少少嘅,就係個湯真係唔係好夠熱,本身上嘅時候只係少少暖,就算我已經飲得好快,但飲到一半都已經就嚟凍哂。
同埋佢上菜都上得幾慢下,已經8:35pm先入座,未計一路落唔到單嘅時間,然後半個鐘都上唔到菜真係會餓死。

總結就係,食物ok,但其中一個職員態度好唔得,同埋舖頭嘅營銷手法俾人感覺唔誠實。
2021-12-25
圣诞节
2021-12-27 90 浏览
喺灣仔利東街打完卡,就去附近搵野食;就入左呢間餐廳試試~order左一個Mixed seafood Galette , 好鍾意呢個crepe~ 原來都幾飽肚!蝦好大隻彈牙!醬汁好creamy一份Odelice Brunch + salmon with scrambled egg英式all day breakfast~   有炒蛋、三文魚、茄汁焗豆、半個牛油果, 一個牛角包配士多啤梨醬; 炒蛋味道不錯。牛角包有牛油香味~1杯Rose moon+Sunshine ice tea,超鍾意呢杯sunshine ice tea~飲落好Fresh~新鮮檸檬+橙汁! 唔會好甜! 好天然的味道~最後加左個lemon curd cake share 蛋糕好濕潤,好似磅蛋糕咁~配上檸檬醬不會油膩~
喺灣仔利東街打完卡,就去附近搵野食;

就入左呢間餐廳試試~

1杯Rose moon+Sunshine ice tea,

超鍾意呢杯sunshine ice tea~
最後加左個lemon curd cake share
蛋糕好濕潤,好似磅蛋糕咁~配上檸檬醬不會油膩~
2021-12-26 59 浏览
12月25日聖誕節,我們一家三口到灣仔吃大餐。選擇了Odelice開大餐😋因為假期關係祇提供套餐服務。但是很細心,比如我們三人可以點1.5套餐。頭盆拼盆及餐湯.還包括了二杯香檳🍾️如果不喝酒便可以換果茶飲。我們還加了半打生蠔🦪。但是不太肥美呀!主菜我們要了三款不同口味聖誕當言要火雞啦。焗釀火雞卷慢烤脆皮豬腩肉牛扒配大蝦(要加$50)吃牛扒當言要飲杯紅酒啦,所以加了二杯Pinot Noir ($176二杯)餐後甜品選擇了朱古力蛋糕及法式國王餅。很有特色,有點兒像拿破崙餅因為聖誕節用餐時間比較趕急些,大家要找緊一點。正是聖誕佳節,普天同慶日子,大家都不用那麼計較😄
12月25日聖誕節,我們一家三口到灣仔吃大餐。

選擇了Odelice開大餐😋

拼盆

餐湯

我們還加了半打生蠔🦪。但是不太肥美呀!

生蠔

主菜我們要了三款不同口味

聖誕當言要火雞啦。

焗釀火雞卷

火雞卷

慢烤脆皮豬腩肉

豬腩肉

牛扒配大蝦(要加$50)

海陸大餐

餐後甜品選擇了朱古力蛋糕及法式國王餅。
很有特色,有點兒像拿破崙餅

朱古力蛋糕及國王餅

因為聖誕節用餐時間比較趕急些,大家要找緊一點。

正是聖誕佳節,普天同慶日子,大家都不用那麼計較😄

2021-12-18 182 浏览
Odelice! 😻😻很久沒有來灣仔覓食,今天工作完畢已到晚飯時間,於是與同事打算在附近吃飯。途經蘭杜街,應該兩年前第一次食Odelice美味的法國菜,於是決定入座。雖然海之戀都有分店,但我總覺得灣仔的店特別有feel,可能我比較鍾意享受埋餐廳附近嘅環境。個門口都算整得幾靚、幾新, 這裏裝修簡單,帶點英倫的工業風。而且枱與枱之間有足夠距離,入座也有量體溫,務求令客人吃得安心。餐廳好細, 座位不太多,想吃美食真的要訂位!有好多熟客仔,證明食物質素真係唔錯。我們先各自點選了飲品,然後主菜和甜點開心分享。除了甜食,這裡的咸食亦不錯,連新膳肉菜式都有。松露蜜法國油封鴨腿這款是法國名菜之一,大家都很喜歡這道菜式 。鴨腿肉質鬆嫩,經過油封後,多了一陣鹹香味,簡單的配上醋汁已經很好吃。另外要一讚伴碟的肉桂蘋果,吃起來微微酸,中和了鴨腿的油膩感。另外,薯角是即叫即炸的,吃起來香脆可口,值得一讚。 而配菜有蘋果、沙律菜等,中和了肉的飽和。雜錦海鮮蕎麥薄餅不是有太多地方有蕎麥做的crepe,十分推介這裡的crepe,質地似軟身pancake,邊位帶點香脆,中間軟綿帶蛋香,即叫即做,加上魷魚、大蝦和帶子,蒜
Odelice! 😻😻

松露蜜法國油封鴨腿
這款是法國名菜之一,大家都很喜歡這道菜式

雜錦海鮮蕎麥薄餅
不是有太多地方有蕎麥做的crepe,十分推介這裡的crepe,質地似軟身pancake,邊位帶點香脆,中間軟綿帶蛋香,即叫即做,加上魷魚、大蝦和帶子,蒜香忌廉汁是整碟薄餅的靈魂,creamy 得來不膩,每一啖都很豐富!食落去好飽肚
。有機會想再試。

點了七成熟
,份量很足!牛排肉味好濃,肉質不肥但很軟腍,質素非常之好!特別之處是用了蘑菇汁,出奇地match!
羅西尼牛排用的是紐西蘭里脊肉,很香口。配杯白酒,味道剛好。
極致羅西尼牛排

整體而言:地點鄰近金鐘太古廣場,食物質素佳,服務態度良好,可讓客人享用優質的晚餐。有機會經過也必定會再來。
不過啲餐牌比較污糟 有黑跡…有少少貴
鍾意有氣氛既法國菜朋友就一定要去試下喇!
2021-12-15
2021-12-15 110 浏览
之前午飯時間路經此餐聽,聽到經理同客人介紹好有禮儀,所以就BOOK左枱同公司同事提早慶祝聖誕節。由於有BOOK枱,所以到店己經可以坐下。LUNCH SET MENUS都幾多野揀,而且包湯或者沙律同飲品。是日餐湯係"周打忌廉蜆湯",我地一行6人,叫左6個SET加一個前菜,分別係"2x肉眼牛排配薯條"﹐"2x紅酒燉牛肉扁意粉","虎蝦意粉"及"松露麥油封鴨腿",另外亦點了經理推介我們的煎封吞拿魚薄片,薯條轉為黑松露薯條。餐飲一致選了經理推介的"凍熱情果特飲"特飲微酸﹐很開胃肉眼排配薯條 - ORDER 5成熟,整體不錯,有牛味,黑松露薯條很香紅酒牛肉扁意粉 - 扁意粉很入味﹐不過記得一開始先切開牛肉,否則肉中的熱力會繼續煮,後來吃會有點老虎蝦意粉 - 沒什麼特別﹐一般好吃油封鴨腿 - 羽衣甘藍浸滿了鴨油跟蘋果醬,酸微微又充滿鴨香﹐好吃﹐不過鴨腿肉略嫌清淡整體來說,食物中上,服務態度一流。

餐飲一致選了經理推介的"凍熱情果特飲"

特飲微酸﹐很開胃

虎蝦意粉 - 沒什麼特別﹐一般好吃

整體來說,食物中上,服務態度一流。
2021-12-14
圣诞节