Odelice! (蘭杜街)

餐厅: Odelice! (蘭杜街)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-06-07 99 浏览
前幾日黎食晚餐,食得出係一間好用心嘅餐廳價錢少貴,晚市二人餐$800-900,但喺灣仔都應該算差唔多,同埋分量好大,食到好飽有湯/大大個前菜/兩個主菜/一個甜點Staff service幾好野食都好食叫左個油封鴨,好嫩,平時出去食個啲好乾嫁嘛,但依間又唔會柴甜品個crepe啲皮好好食,同之前係法國食嘅都似,不過係啲酒味有啲苦,溝埋雪糕食就ok整體食物質素都中上另下有叫個海鮮但唔記得影相,啲海鮮都ok,都算新鮮同埋全部都處理得好乾淨,唔會有沙總結係之後可以再戰
前幾日黎食晚餐,食得出係一間好用心嘅餐廳

有湯/大大個前菜/兩個主菜/一個甜點

Staff service幾好

野食都好食
叫左個油封鴨,好嫩,平時出去食個啲好乾嫁嘛,但依間又唔會柴
整體食物質素都中上

總結係之後可以再戰

• 火焰橙酒可麗餅
  • 松露蜜法國油封鴨腿
星期三放工後來到灣仔與友人相約吃晚飯。今次選了一家法國餐廳用餐。這家法國餐廳位於商場1樓,裝修有格調,餐廳環境都有點幽暗,餐桌上擺放了燭光,氣氛浪漫,乾淨且坐得舒適。餐牌選擇非常多,與友人隨便點了一些食物一起分享。餐廳環境光猛,雖然空間不算大,但勝在乾淨且坐得舒適。Arctic Char Tartare 紅點三文魚他他紅點三文魚他他是個驚喜之作,牛油果及三文魚非常之夾。牛油果口感creamy,而三文魚食落去啖啖鮮味,配上沙律菜一起吃,不知不覺就吃了很多。Duck Confit 法國油封鴨腿 以法式經典菜式煮法而成的油封鴨腿,入口鴨腿肉質柔軟而結實,細嫩滋香,齒頰留香。而沙律菜和果蔬亦可以解去油膩感,配搭一流。French Foie Gras Tenderloin 牛脊肉配法國鵝肝 牛脊肉上大概有100克的鵝肝,入口即溶,質感幼滑。而五成熟的牛脊肉,中心肉質嫰紅, 咬下去肉汁豐盈,香氣撲鼻,口感軟熟且軟腍嫩滑,令人一試難忘。我再加上鹽和胡椒來吊味,可以更突出牛脊肉的鮮味。 而伴碟的果蔬也很出色,忌廉薯蓉打得非常幼滑,也減低牛扒的油膩感。Strawberry Tiramisu 士多啤梨提拉

餐廳環境光猛,雖然空間不算大,但勝在乾淨且坐得舒適。

Arctic Char Tartare 紅點三文魚他他

Duck Confit 法國油封鴨腿

牛脊肉上大概有100克的鵝肝,入口即溶,質感幼滑。

Strawberry Tiramisu 士多啤梨提拉米蘇
最後以甜品作為今晚的總結,最特別是這間餐廳士多啤梨味的提拉米蘇,外面的餐廳極為少見。粉紅配色的Tiramisu蛋糕,打卡一流。提拉米蘇入口即溶,啖啖的士多啤梨味不會死甜,也沒有傳統提拉米蘇的咖啡味,非常易入口。

Soothing Tisarom
最近工作煩忙,餐廳店員推介Soothing,會令人放鬆一下。Soothing味道清新,飲落很舒服。

Apple cider

這家法國餐廳的質素之高,個人覺得非常值得一試,餐廳在服務、食物和環境方面都不俗,下次會再光顧。
2022-05-18
  • 紅點三文魚他他
  • 法國油封鴨腿
Odelice是一間食法國菜的小店。環境裝修精緻,坐得都好舒服。Brunch選擇好多,有鹹味或甜味的法式可麗餅、牛扒🥩、鴨腿、烤魚、青口、三文魚、all day breakfast 及各式意粉🍝。一定有一款啱心水,同朋友嚟可以share菜式,食多啲唔同口味。餐湯- 雜菜湯。口感似糊仔,都幾特別。原本想叫咖啡,但佢只有牛奶嘅選擇。所以叫咗檸檬茶🍋。附送一塊餅乾仔。肉眼牛排🥩配薯條🍟$168220克新西蘭草飼肉眼牛排,黑椒醬汁。牛扒烤味重,外面都煎得好香脆,五成熟火喉剛剛好。但係略嫌多左少少筋,影響咗口感。薯條🍟好好食😋~不知不覺中就會食晒。意大利風乾火腿無麩質蕎麥薄餅$130 食法國餐點少得食Crepe。意大利風乾火腿配埃文達芝士、蕃茄、火箭菜、羅勒香草醬。味道鹹香,都係一個唔錯嘅選擇。下次想試吓甜味的可麗餅。法國油封鴨腿$168配羽衣甘藍、焗新薯、蘋果酒醬汁鴨腿好淋、吸晒蘋果醬汁、鹹鹹甜甜咁、非常好食。我覺得係呢餐最美味的菜式。必試吖👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻整體來講,呢度係食brunch嘅好去處。環境舒適、食物款式夠多,味道水平好好,份量亦都好十足。推介給大家。😂😂😂

雜菜湯

餐湯- 雜菜湯。口感似糊仔,都幾特別。
檸檬茶

肉眼牛排🥩配薯條🍟

肉眼牛排🥩配薯條🍟$168
220克新西蘭草飼肉眼牛排,黑椒醬汁。
薯條🍟好好食😋~不知不覺中就會食晒。
意大利風乾火腿無麩質蕎麥薄餅

意大利風乾火腿無麩質蕎麥薄餅$130
味道鹹香,都係一個唔錯嘅選擇。
下次想試吓甜味的可麗餅。
法國油封鴨腿

法國油封鴨腿$168
配羽衣甘藍、焗新薯、蘋果酒醬汁
必試吖👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

整體來講,呢度係食brunch嘅好去處。
環境舒適、食物款式夠多,味道水平好好,份量亦都好十足。
推介給大家。😂😂😂
肉眼牛排🥩配薯條🍟
法國油封鴨腿
  • 法式香煎蜜汁鴨腿
2022-06-03 143 浏览
今日放假同女朋友去行街,佢一早想去銅鑼灣Sogo感謝節掃啲化妝品,趁減價大手入貨。所以我一早做定功課搵定餐廳,決定同佢食個午餐。番工忙都好少機會同女朋友食飯,一早打去灣仔Odelice! Book定枱,同女朋友食個brunch啦!我地叫左一模一樣既brunch set。「班尼迪碗」有煙燻茄子蓉、燒茄子、車厘茄、牛油果,我地都叫左哈羅米芝士。健康又colourful既午餐,雞蛋好流心,荷蘭醬微微燒香,非常香甜焦香!麵包吸哂醬汁,超正!女朋友叫左海鹽焦糖醬、朱古力醬、杏仁既法式甜品,甜度唔高,海鹽焦糖醬味道比較突出,配上香軟充滿蛋香既餅皮,非常滿足。
2022-06-02 105 浏览
朋友生日我找到金鐘附近的Odelice 法國餐廳食晚慶祝一下,我喜歡這間街店餐廳給人一種地道簡約chill感覺,食物和飲品選擇又多,跟好友相聚餐好適合。頭盤先來一個“紅点三文魚他他”三文魚鮮味配入香橙青瓜醋汁和牛油果軟滑香濃配脆法包好fresh又滋味。這個龍蝦海鮮鍋超級大份量,看見都好滿足,龍蝦鮮甜,盲鰽魚柳煎得香口,青口同蜆肉和魷魚非常豐富,性價比相當高。法式豬腩,腩肉肥瘦均勻外皮香脆配埋 羽衣甘藍薯蓉和橙香味醬汁不會覺油膩。最後來個火焰橙酒可麗餅甜品加上有機的花茶非常滿足。

最後來個火焰橙酒可麗餅甜品加上有機的花茶非常滿足。

今日去灣仔玩具街尋寶,遇上肚餓找到了這間性價比極高的法式餐廳。她的週末早午餐,相當優惠👍🏻半隻龍蝦焗意粉🍝龍蝦好夠新鮮,煙韌,爽口,意粉是水準之作👍🏻班尼狄蛋全日早餐呢個搭配比一般的主日早餐豐富有新意!我喜歡佢把牛油果配上洋蔥,吃起來十分清新爽口。煙三文魚跟麵包一起吃,再夾一口蛋漿,風味非凡。燒茄子係我老公嘅至愛。咖啡沙冰+鮮榨紅菜頭甘筍汁除了甜點🍮一個午餐可以有特別的飲品,是一種幸福的滋味🤩🤩士多啤梨🍓tiramisu 單單個樣已經冇得輸,吃落既有tiramisu 嘅層次感,又有好新鮮好香嘅草莓味,大愛👏👏👏

半隻龍蝦焗意粉🍝
龍蝦好夠新鮮,煙韌,爽口,意粉是水準之作👍🏻

班尼狄蛋全日早餐

咖啡沙冰+鮮榨紅菜頭甘筍汁
除了甜點🍮一個午餐可以有特別的飲品,是一種幸福的滋味🤩🤩

士多啤梨🍓tiramisu
👉要嘆法國🇫🇷菜,並非一定要付出高價。。。《Odelice!》🈶️數間店舖,灣仔舖就在太古廣場三期旁的蘭杜街上,下班過來非常方便!.📌雜錦凍肉拼盤 $165 ~ 各式優質火腿、凍肉,咸鮮味美,酸種麵包塗上橄欖油,焗🉐️又香又脆。😉📌馬賽龍蝦海鮮鍋 $368 ~ 1⃣️大盆海鮮拼盤,🈶️半隻龍蝦🦞、黑青口、大蜆、盲槽魚、魷魚🦑配鮮製蕃茄醬汁,帶出海鮮鮮味。🥳📌香橙烤豬腩 $218 ~ 香脆皮豬🐷腩肉伴上橙🍊皮醬汁,香橙味減輕了豬腩肉的膩感。👉底層羽衣甘藍、蘑菇🍄牛油薯蓉,好香牛油味,口感幼滑!🤩📌火焰橙酒可麗餅 $88 ~ 橙🍊酒味不會太強,反而伴上真橙肉,橙皮果醬、雲呢拿雪糕,整體入口真的很🈵️橙味又不過甜。👍📌紅酒🍷Languedoc $50 ~ 果味香易入口,平常不喝酒的也不會喝醉☺️.📌法國花草茶 Soothing 舒緩 $45 ~ 採用法國🇫🇷🈶️機田園的優質植物:罌粟花、薄荷🌿、士多啤梨🍓及蘋果🍎乾⋯倒出便充滿薄荷香氣,一定要用鼻子👃感受一下,頓時放鬆心情‼️🥰
👉要嘆法國🇫🇷菜,並非一定要付出高價。。。
📌雜錦凍肉拼盤
配鮮製蕃茄醬汁,帶出海鮮鮮味。🥳
📌香橙烤豬腩
👉底層羽衣甘藍、蘑菇🍄牛油薯蓉,好香牛油味,口感幼滑!🤩
📌火焰橙酒可麗餅
📌法國花草茶 Soothing
2022-05-23
📌火焰橙酒可麗餅
📌法國花草茶 Soothing
2022-05-21 123 浏览
友人聚會,二人世界,享受午餐,來到灣仔Odelice French Kitchen小小店,客人挺多,環境不錯,坐得舒服店員服務態度好好架Odelice 早午餐 豐富, 每樣有啲啲😊有兩隻雞蛋,(可以選擇炒蛋、煎蛋或溫泉♨️蛋🥚)63度溫泉蛋,蛋味濃,滑嘟嘟牛油面包,香軟好味也可以去搽牛油果🥑莎莎63度溫泉蛋♨️🥚蛋黄味濃,滑溜溜焗薯仔🥔配煙三文魚,兩大塊飲品:紅菜頭,蘋果🍎,紅蘿蔔🥕汁新鮮即做,健康飲品,清甜美味涼浸浸,消暑解渴甜品 :可麗餅薄薄餅底放上朱古力醬、海鹽焦糖醬、杏仁片、雲呢拿雪糕,口感不錯略謙焦糖太甜

小小店,客人挺多,環境不錯,坐得舒服
店員服務態度好好架

Odelice 早午餐
豐富, 每樣有啲啲😊

有兩隻雞蛋,(可以選擇炒蛋、煎蛋或溫泉♨️蛋🥚)
63度溫泉蛋,蛋味濃,滑嘟嘟

牛油面包,香軟好味
也可以去搽牛油果🥑莎莎

63度溫泉蛋♨️🥚蛋黄味濃,滑溜溜

焗薯仔🥔

配煙三文魚,兩大塊

飲品:
紅菜頭,蘋果🍎,紅蘿蔔🥕汁
新鮮即做,健康飲品,清甜美味
涼浸浸,消暑解渴

甜品 :可麗餅
薄薄餅底
放上朱古力醬、海鹽焦糖醬、杏仁片、
雲呢拿雪糕,口感不錯
略謙焦糖太甜

2022-05-21
午餐
2022-05-21 71 浏览
今日雖然炎熱,由於週末,當然要約好友午聚。去了灣仔一間法式餐廳。🇫🇷 週末期間有悠悠早午餐,選擇不少。🍳☕️食豪少少,點了半隻龍蝦炒蛋,🦞🥚底層是布里歐修麵包🍞,配上牛油果莎莎,上層是滿滿的炒蛋,小龍蝦就隱藏在炒蛋內。麵包非常鬆軟,炒蛋嫩滑,整體口感豐富,好夾。嚟間法式店有一様食物是我每次來到必食,「可麗餅」。🧇可麗餅烤得半焦又保持到軟熟的口感。今次點了焦糖醬,朱古力醬,杏仁片,雲尼拿雪糕,簡簡單單的就是味美。牛油果🥑香蕉🍌沙冰是健康之選。慢慢享受美食消磨一下時間,週末真寫意。
今日雖然炎熱,由於週末,當然要約好友午聚。
去了灣仔一間法式餐廳。🇫🇷

週末期間有悠悠早午餐,選擇不少。🍳☕️
食豪少少,點了半隻龍蝦炒蛋,🦞🥚
麵包非常鬆軟,炒蛋嫩滑,整體口感豐富,好夾。

嚟間法式店有一様食物是我每次來到必食,「可麗餅」。🧇
可麗餅烤得半焦又保持到軟熟的口感。

牛油果🥑香蕉🍌沙冰是健康之選。

慢慢享受美食消磨一下時間,週末真寫意。
2022-05-21
2022-05-21 70 浏览
之前食過Odelice呢間餐廳嘅尖沙咀The One分店 今日無意中經過灣仔原來呢度都有間細店 我哋叫咗兩個Brunch Set 傾下偈慢慢食龍蝦芝士焗蝴蝶粉賣相好靚 有半隻龍蝦 龍蝦肉都彈牙 唔會硬班班 可以好簡單就起咗半邊肉出嚟 另外芝士焗蝴蝶粉亦唔會好油膩 一個人食哂一碟絕對無問題 啲蝴蝶粉仲煮到煙煙韌韌好有口感 整體味道真係唔錯班尼迪克碗賣相同樣吸引 有兩份Egg Benedict 配上煙三文魚 蕃茄仔 燒茄子 牛油果莎莎醬同鷹嘴豆蓉 溫泉蛋熟度剛好 一切開啲蛋漿就索左喺麵包到 加埋煙三文魚咸咸地 配搭埋成層次豐富椰香咖啡沙冰天氣太熱 所以叫咗杯沙冰 淡淡椰香味唔會搶咗咖啡味 夠曬冰涼熱帶凍果茶熱情果味既水果茶 少少偏酸 但男朋友反而好鍾意法式可麗餅香蕉船有個由可麗餅整成嘅兜裝住香蕉 士多啤梨 雲呢拿雪糕同士多啤梨雪糕 配上焦糖醬 雪糕食得出係haagen雪糕口感細滑 而且因為有新鮮水果 成個甜品唔會過甜

我哋叫咗兩個Brunch Set 傾下偈慢慢食

龍蝦芝士焗蝴蝶粉

班尼迪克碗

椰香咖啡沙冰

熱帶凍果茶
熱情果味既水果茶 少少偏酸 但男朋友反而好鍾意

法式可麗餅香蕉船
2022-05-19 72 浏览
疫情關係 好耐無出街食啦🤤估唔到係灣仔小街有間咁多人嘅餐廳班尼迪克碗🥗顏色七彩繽紛 望到好開心😝煙三文魚 牛油果 茄子 車厘茄 健康清新嘅配搭 樣樣都好新鮮💕 Egg benedict 唔係用 English muffin而係用左鬆軟嘅 brioche🍞Brioche 吸滿左香濃蛋汁🥚食落似棉花 入口即化龍蝦芝士焗蝴蝶粉🦞唔係一粒粒切碎嘅龍蝦肉而係半大隻原隻龍蝦啊😘肉質彈牙 食落鮮甜😋白汁蝴蝶粉 表面鋪滿芝士聞落好香 食落就味道較淡😶香蕉船🍌🍨個Crepe整到個碗咁食落微脆帶D煙靭🤪入面裝左雪糕同水果再淋上 caramel sauce 甜甜的 好適合夏天食😍 紅茶頭 蘋果 紅蘿蔔汁🍎🥕應該係鮮榨 唔係現成👍🏻紅茶頭味較為突出飲到尾都有少少蘋果香熱帶風凍飲茶🍹酸酸甜甜 好清新
疫情關係 好耐無出街食啦🤤

飲到尾都有少少蘋果香

熱帶風凍飲茶🍹
酸酸甜甜 好清新

2022-05-18 85 浏览
假日想同朋友chill 下,就搵到呢間食brunch ,店員服務態度都好好👍🏻#Odelice 早午餐 💰135先試下佢既all day breakfast 先,有兩隻雞蛋,有三款蛋俾你揀。中間個牛油果🥑蓉用黎點麵包真係好正!#龍蝦🦞芝士焗蝴蝶粉 💰258 有半個既龍蝦望落特別吸晴啲,佢既份量都幾多,有好多芝士做到拉絲效果。飲品叫咗呢兩款:#牛油果香蕉🍌燕麥奶沙冰 呢款飲落唔會好甜,淡淡牛油果味,好岩牛油果控,香蕉同佢又好match!#熱帶風凍飲茶 呢款有熱情果、菠蘿汁、芒果同埋羅勒,飲落係比較fresh d 。壓軸點可以少得甜品!#士多啤梨提拉米蘇🍓呢款甜品size岩岩好,岩曬食飽咗仲可以容納到甜品既第二個胃!

#Odelice 早午餐 💰135

#士多啤梨提拉米蘇🍓
2022-05-14
午餐
2022-05-16 70 浏览
收工同朋友嚟到灣仔試下呢間法國菜,Odelice係香港有幾間分店,位於灣仔呢間位置近地鐵站,平日7點到去到啱啱好仲有最後一張枱,餐廳簡約嘅網裝修,座位寬闊,燈光光猛,菜式選擇都多👍🏼紅點三文魚他他開胃前菜,底下放滿牛油果,上面係三文魚,橙,青瓜酸豆同乾蔥油醋汁撈埋,酸酸地幾開胃😋馬賽龍蝦海鮮鍋半隻龍蝦,青口,大蜆,盲槽魚同魷魚,海鮮都好新鮮,魚唔會太鞋,醬汁帶小小酸同海鮮都好夾👍🏼香橙烤豬朒豬朒厚嫩,表皮烤到好香脆,牛乳薯蓉好香滑加咗啲蘑菇片,豬朒同薯蓉一齊食可以減低油膩感😋士多啤梨Tiramisu冇咖啡係入面,但做到Tiramisu嘅質感,淋上士多啤利汁,值得一試🙆🏽‍♂️花草茶有幾款選擇,呢個有菩提樹,接木骨,罌粟花,薄荷,士多啤梨同蘋果干,味道清甜,解膩一流👍🏼👍🏼

紅點三文魚他他

馬賽龍蝦海鮮鍋

香橙烤豬朒

士多啤梨Tiramisu

花草茶
2022-05-14 977 浏览
2022.05.14週末宜與與法國朋友🇫🇷來個法國brunch 💁🏻‍♀️班尼迪克碗 🥣燒茄子🍆煙薰茄子蓉🍆牛油果🥑車蕃茄🍅63度溫泉蛋♨️🥚荷蘭醬汁🇳🇱布里歐修麵包🍞另外今次揀左跟哈羅米芝士🧀食客亦可選擇配煙三文魚/意大利火腿💁🏻‍♀️咁多樣食材自然擺盤都好鮮艷🌈好醒神!每樣食材都好新鮮!食到舔舔脷😋半隻龍蝦🦞炒蛋🥚龍蝦🦞牛油果莎莎🥑炒蛋🥚布里歐修麵包🍞有兩大件!d餡料堆到好厚😉而龍蝦肉多又新鮮彈牙🦷完全大滿足🥰香蕉船🍌可麗餅當然唔少得甜品😍脆口既可麗餅底盛放著新鮮香蕉🍌士多啤梨🍓雲呢拿雪糕🍦士多啤梨雪糕🍓🍦朱古力醬🍫焦糖醬同焦糖花生🥜又甜又脆好邪惡😈紅菜頭,蘋果🍎,紅蘿蔔🥕汁做完運動既友人表示好滿意,因為新鮮健康又好味!完全係補充體力既恩物👍🏻牛油果🥑香蕉🍌燕麥奶🥛沙冰好smooth!而且牛油果同香蕉混合上黎都好夾😉假日既美好時光就由法國BRUNCH🇫🇷開始吧💙BON BON BON🙂
2022.05.14

好smooth!而且牛油果同香蕉混合上黎都好夾😉

假日既美好時光就由法國BRUNCH🇫🇷開始吧💙
BON BON BON🙂
2022-05-07 159 浏览
跑步去食野真係一個無敵嘅籍口可以食好西,今次跑去灣仔食brunch~~~剛開門無耐,無book位都有得入,staff問我地有無book, 漸漸好多人book咗枱嘅黎到法式餐廳,主菜有咸有甜,配一杯飲品or湯牛油果香蕉smoothies, 少少蕉嘅青味,好微嘅冰,唔係全杯沙冰嗰種。雞肉雜菜湯,有d奇怪嘅杰身口感,味道好重香料。Brunch 點可以無egg benedict?呢度嘅benedict用brioche包,做嘅時候多牛油,係軟包黎,配煙三文魚。煙茄子蓉真係超正!最鐘意茄子,煙燻咗嘅味超特別,完全未食過!連detail都咁有心思!平時應該無呢pat野,或最多用薯蓉。無揀哈羅米芝士係驚會太咸。龍蝦芝士焗蝴蝶粉,太誇張呢度有成半隻龍蝦!用芝士汁焗,汁同粉都唔會太咸,龍蝦超多肉,又多羔!成個pan放入焗爐焗,都唔會乾,汁多唔肥膩。恃住做咗運動就食埋甜品!crepes!!勁得意唔係平時夾到圓錐形嗰種,係頂掉轉嘅帽咁!入面再裝住雪糕同蕉,仲有海鹽焦糖醬同朱古力醬,一個字,邪惡!味道好夾!

法式餐廳,主菜有咸有甜,配一杯飲品or湯

雞肉雜菜湯,有d奇怪嘅杰身口感,味道好重香料。

成個pan放入焗爐焗,都唔會乾,汁多唔肥膩。

恃住做咗運動就食埋甜品