Odelice! (蘭杜街)

餐厅: Odelice! (蘭杜街)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-09-23 146 浏览
Blue Monday下的法國菜餐飲:Sunshine iced tea : 清新果茶House cocktail : 味道似檸檬+橙,酒味濃頭盤先來一份mixed seafood galette(法式蕎麥餅)。海鮮份量十足,魷魚帶子口感彈牙,微脆的蕎麥餅配上海鮮醬汁,有別於一般薄餅與醬汁,味道不錯。主菜花多眼亂,最後決定點了:Cod fillet鱈魚可說是歐洲菜單必有的主食,就想一試法式的煮法。賣相色彩鮮艷,鱈魚肉質實淨,解凍做得不錯,配上醬汁味道不錯。松露蜜油封鴨腿半煎烤令鴨腿外皮酥脆,配上蜜汁點綴,入口外脆內嫩。另外一試伴碟的焦糖蘋果一併入口,更有驚喜!蘋果的酸甜味更令鴨腿味道更有層次感。甜品是法國菜的精髓也是重頭戲,必需以法式甜品作結尾。我們點了火焰橙酒可麗餅,看到火焰畫面就知道酒味濃烈!如果不好酒精的人可能會覺得酒味太濃,建議可點選其他口味,餐廳的可麗餅是好味的。最後,要讚的是灣仔餐廳的服務非常好,waiter哥哥非常有禮及用心招待客人。甜品是法國菜的精髓也是重頭戲,必需以法式甜品作結尾。
Blue Monday下的法國菜

餐飲:

Sunshine iced tea : 清新果茶
House cocktail : 味道似檸檬+橙,酒味濃

主菜花多眼亂,最後決定點了:

Cod fillet

松露蜜油封鴨腿

甜品是法國菜的精髓也是重頭戲,必需以法式甜品作結尾。

2021-09-20 158 浏览
忙咗成日🥱係時候去「Odelice!」食翻餐好嘅獎勵自己☺️.雜錦海鮮蕎麥薄餅🌾海鮮種類多💁🏻‍♀️有虎蝦🦐帶子、魷魚🦑薄餅香口煙韌😆估唔到同蒜香忌廉汁會咁夾😱.極致羅西尼牛排220克🥩法國鵝肝一入口油脂即刻爆發🤤新西蘭牛脊肉鮮嫩,肉味重👍🏻加埋焗蒜🧄蘑菇汁薯蓉一齊食🥔層次豐富又好味😉.松露蜜法國油封鴨腿🍗鴨腿香脆,油脂較少😌肉質鬆嫩,沾上松露蜜及蘋果酒醬汁🍯🍏味道帶甜😋配菜更有肉桂蘋果🍎焗新薯、煙肉伴羽衣甘藍🥬.火焰橙酒可麗餅🍊員工上枱時會喺客人面前淋上橙酒再點火🍾客人可以享受一下火焰表演🔥可麗餅吸收哂橙酒,酒味濃烈😝可配上雲呢拿雪糕中和一下🍨.晴天凍飲茶🍹有橙、檸檬同迷迭香🍋🪴香甜得嚟帶有迷迭香獨特嘅味道😙.熱帶風凍飲茶🌴以熱情果、菠蘿汁🍍芒果🥭羅勒製成🌿酸甜清新
熱帶風凍飲茶🌴以熱情果、菠蘿汁🍍芒果🥭羅勒製成🌿酸甜清新
  • Crepe
2021-09-19 156 浏览
Odelice! 一直都好想試,難得有朋友都話想食,咁一於約埋一齊試下先。侍應服務友善,會熱情介紹餐單同主打美食。Tuna Carpiccio, 肉質唔多似吞拿魚,反而似紅肉,第1次食呢個菜,幾特別,無諗過吞拿魚會係呢種口感,長知識了。Mixed Seafood Galettes,開頭我以為呢個蕎麥薄餅係脆脆嘅,但原來比較似pancakes,中間係garlic cream sauce,同海鮮餡料好襯。Entrecote Frites, 侍應主力介紹呢個係明火煮,唔係間間西餐廳做到。用明火燒嘅果然特別香, 牛扒嘅坑紋明顯, 帶點燒烤香味,好有肉汁, 牛味香濃, 估唔到西餐廳嘅牛排都咁出色,真係估佢唔到。

侍應服務友善,會熱情介紹餐單同主打美食。

2021-09-19 1182 浏览
前幾日同朋友慶祝生日,黎左灣仔呢間法國菜食Dinner。以法國菜黎講,呢到價錢好抵。Iberico Ham 24 Months 50g $10850g夠兩個人share。呢到嘅Iberico ham切得幾大片,脂肪比較少,入口肉香好濃,亦都充滿橡果嘅香氣,又唔會好肥,齒頰留香,好正。Omni Meatballs Galette $95叫左一款素嘅Galette,上面有三粒用Omni porj整成嘅meatball,唔講都真係唔知係素肉,同真肉味道好似,仲有肉汁添!配埋Mozzarella cheese同有多種蔬果嘅香桃莎莎醬都幾清新。Chicken & Onsen Egg Spaghetti $108呢份pasta用左白酒忌廉汁,上面有隻溫泉蛋,一篤穿再撈落意粉,好creamy,意粉好掛汁。雞肉份量都唔少。Sous Vide Iberico Pork Tenderloin $248慢煮嘅Iberico pork tenderloin好嫩滑,肉香十足,配埋砵酒醬汁都幾夾。底下嘅薯蓉好香滑,正。Lemon Curd Cake $78好大件cake,面頭烘得香脆,食落口感似磅蛋糕。上面啲le

Omni Meatballs Galette $95

Lemon Curd Cake $78
好大件cake,面頭烘得香脆,食落口感似磅蛋糕。上面啲lemon curd酸酸甜甜好清新好好味。

Avocado, Banana, Oat Milk Smoothie $48
我哋再加左$6去加大,呢杯好好飲,好滑,仲有少少香蕉果肉喺入面。
2021-09-14
2021-09-18 141 浏览
為咗慶祝同男朋友拍拖週年紀念,今次專登搵咗間法國餐廳嚟試下,而且Openrice評價都唔錯,賣相又吸引,所以好期待🥳-//環境🌕🌕🌕🌑🌑佢位置唔多,大約坐20人,而且坐得比較逼。不過D燈光暗暗地都算有少少情調🥰//食物🌕🌕🌕🌑🌑1️⃣黑松露薯條($78)個醬好香黑松露味,但個薯條唔夠香脆,除咗面頭個堆,其他都已經變到淋曬,有D可惜😣2️⃣雞肉溫泉蛋意粉($108)個意粉幾彈牙,賣相亦唔錯,不過我覺得質素同意粉狂熱差不多,唔咩特別亮眼既地方😶3️⃣煙三文魚蕎麥薄餅($125)睇Openrice既評價都話蕎麥薄餅係佢地既特色菜,又薄又脆好好食咁,所以我地都叫左個嚟試下,點知同我地期望既好唔同😫塊皮原來唔係脆既,係淋既,的確係幾有咬口,但蕎麥味加埋菠菜味之後,成道菜個味好青,可能因為我本身比較重口味,所以呢款菜式唔係幾啱我口味😢4️⃣焦糖蘋果可麗餅($75)成餐最好食係呢個,賣相好吸引,好香焦糖味,蘋果亦好Juicy好甜,煮得啱啱好,可以Encore😍//總結法國菜嚟講佢的確算係平,不過食物質素就一般般,食一次就夠了。不過有個加分位,就係有個Waiter幾靚仔,所以都會推介大家去🤣🤣🤣

//環境🌕🌕🌕🌑🌑

//食物🌕🌕🌕🌑🌑
1️⃣黑松露薯條($78)

2️⃣雞肉溫泉蛋意粉($108)

3️⃣煙三文魚蕎麥薄餅($125)

4️⃣焦糖蘋果可麗餅($75)

//總結
2021-09-12 135 浏览
法國風味的感覺🇫🇷食物令你置身於巴黎街頭🗼位於灣仔一間以巴黎街頭小cafe,相當有驚喜!👏🏻👏🏻午餐時間設有set,可以揀選主菜配餐飲或餐湯。是次點了Benedict bowl🥚,麵包是用了布里歐麵包(brioche),配上63度的溫泉蛋,加上特製的荷蘭醬,和其他配料!好好食!真係好好食!👏🏻👏🏻價錢是$118此外點了無麩質蕎麥薄餅(gluten-free galettes),mixed seafood galettes,健康之選,好好味呀!不會太咸!好味道!🥰🥰$155總括而言,想偽旅遊到巴黎街頭,這間cafe一定滿足到你😛我下次會再光顧,試France crêpes🥰它還有其他分店呢!
法國風味的感覺🇫🇷食物令你置身於巴黎街頭🗼

位於灣仔一間以巴黎街頭小cafe,相當有驚喜!👏🏻👏🏻

午餐時間設有set,可以揀選主菜配餐飲或餐湯。

總括而言,想偽旅遊到巴黎街頭,這間cafe一定滿足到你😛
我下次會再光顧,試France crêpes🥰
它還有其他分店呢!
2021-09-11
  • Galettes
  • Benedict  bowl
2021-09-08 132 浏览
今次係第二次嚟呢間餐廳,因為位置近返工嘅地方,所以放工後嚟食個晚餐。見到餐廳都幾full,但兩個人啱啱有位都幾好彩。餐廳面積唔算好大,燈光昏暗有幾分法國嘅情調,見到餐牌食物款式都唔少。第一碟我哋點左肉丸,用既肉醬汁幾濃郁,香口。至於肉丸,啲豬肉都幾彈牙,份量都唔少,大概有七八粒,兩個人食都幾滿足。之後點左蜆肉加芝士汁再有啲檸檬,個口感層次幾豐富,分量正常,蜆肉就算係幾新鮮。主菜之一就係鱈魚,個賣相幾精緻,睇得出廚師係有用個心機嘅,同樣地有啲檸檬點綴,另外仲有啲菜鋪喺底。魚同菜嘅配搭係幾健康,魚唔算好多骨。另外,唔少得漢堡包配蕃薯條。蕃薯條熱辣辣而且都幾脆,少少辣嘅醬汁幾好味。個漢堡入邊嗰塊肉都幾厚,加埋生菜同埋啲沙律汁都幾飽,不過如果要切開嘅話就比較難處理。最後甜品係火焰雪糕可麗餅,有酒精嘅成份。職員會即場將火焰點起,等到火焰熄咗就可以食啦,雪糕開始用落啲可麗餅度,幾特別。飲品點左一個熱情果凍茶,另外仲有一杯橙茶,都係凍嘅,解下暑都要既。

2021-09-06 215 浏览
今午約了朋友在灣仔交收文件,順道聯誼。忽然想起附近有Odelice 餐廳,是年幾前曾在將軍澳Popcorn內幫襯過,食物質素唔錯;都有好感。特別是佢哋嘅Gallete是餐廳signature,頗為特別和健康。於是帶友人品嘗一下。Daily soup lunch雜菜蛋花湯茨太多,故口感一般。Tuna Carpaccio 吞拿魚肉質柔軟呈粉紅色,外層佈滿黑椒粒味道帶些微辣;。以橙肉粒和蕃茄仔陪襯十分搶眼,再配上橄欖油和檸檬汁甜甜酸酸,清新又開胃。Gallete(Mixed seafood)以簥麥做簿餅食得更健康。與pizza 質感不同,看似軟綿綿但口感帶有煙韌。海鮮豐富如帶子、魷魚圈和蝦等皆鮮甜彈牙,一D都唔韌;混入creamy蒜香忌廉汁惹味非常,令味道增加不少。Lunch Bistro (Cod fillet)鱈魚肉質雖然唔滑,但食落都唔覺鞋口。香煎後外皮脆脆提升口感。蘋果、青瓜和西芹皆健康食料,用來做飲品清新又健康。Honey Lemon Mint Iced Tea
Daily soup lunch
雜菜蛋花湯茨太多,故口感一般。
Tuna Carpaccio
Gallete(Mixed seafood)
Lunch Bistro (Cod fillet)

蘋果、青瓜和西芹皆健康食料,用來做飲品清新又健康。
Honey Lemon Mint Iced Tea
Tuna Carpaccio
Gallete(Mixed seafood)
Lunch Bistro (Cod fillet)
雜菜蛋花湯
Apple Cucumber Celery)
Honey Lemon Mint Iced Tea
2021-09-03
2021-08-25 1672 浏览
過了忙碌的幾個星期,終於可以有一個懶洋洋的星期六。為了好好慶祝,特別約了朋友吃餐好,享受這個週末。Odelice!位於灣仔蘭杜街,地鐵站出發不用五分鐘便到,地點十分方便。現在疫情關係,餐廳入座也要量度體溫,而且餐枱之間有夾板,務求令客人食得安心。 我們一行二人從餐牌點了幾樣餸,一起互相分享。雜錦海鮮蕎麥薄餅(⭐⭐⭐⭐⭐)薄餅是這裏的招牌,一場嚟到當然要試一試。這個什錦海鮮蕎麥薄餅餡料豐富,包括了海蝦,魷魚,帶子等等。應該是即叫即整的,吃起來薄餅香口,而且有一點煙韌。配合種種不同味道的配料和惹味的蒜香忌廉汁,吃起來層次感十分豐富。松露蜜法國油封鴨腿(⭐⭐⭐⭐💢)油封鴨腿是法國的特色菜,來到法國餐廳當然要一試。鴨腿肉質鬆嫩,經過油封後,多了一陣鹹香味,簡單的配上醋汁已經很好吃。另外要一讚伴碟的肉桂蘋果,吃起來微微酸,中和了鴨腿的油膩感。香煎大西洋鱈魚(⭐⭐⭐⭐💢)香煎魚柳十分幼嫩,而且鮮味十足。配上味道較為清淡的青豆醬,更能帶出海鮮的鮮美。 飲品(⭐⭐⭐⭐💢)飲品方面叫了一杯紅酒,是餐廳經理推介的。十分容易入口,果味比較重,平日酒量淺的我也能輕易完成。另外朋友叫的那個士多啤梨奶昔也十分不錯

我們一行二人從餐牌點了幾樣餸,一起互相分享。

雜錦海鮮蕎麥薄餅(⭐⭐⭐⭐⭐)
雜錦海鮮蕎麥薄餅

松露蜜法國油封鴨腿(⭐⭐⭐⭐💢)
松露蜜法國油封鴨腿

香煎大西洋鱈魚(⭐⭐⭐⭐💢)
香煎大西洋鱈魚

飲品(⭐⭐⭐⭐💢)
飲品方面叫了一杯紅酒,是餐廳經理推介的。十分容易入口,果味比較重,平日酒量淺的我也能輕易完成。另外朋友叫的那個士多啤梨奶昔也十分不錯,喝起來十分清新。
飲品

法式可麗餅(⭐⭐⭐⭐💢)
最後還叫了一個可麗餅分享作甜品。可麗餅是即叫即煎,吃起來十分鬆軟,而且餅本身沒有味道的,配合其他朱古力醬和香蕉片,十分好吃,為這晚餐劃上完美句號。
法式可麗餅

總括而言,這間餐廳食物質素高,而且地點方便。下次有機會經過灣仔也必定會再來。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Odelice! (蘭杜街) 灣仔蘭杜街2號地下9號舖
推介菜式: 松露蜜法國油封鴨腿

👍🏻地點方便
👍🏻價錢合理
2021-08-14
飲品
法式可麗餅
2021-08-24 188 浏览
星期三晚餐。西餐。6點左右少人。以為吾多人出街。估吾到甘多人入呢間店。又要訂座都好full.呢度最好味係沙律。意粉太乾。野飲麻麻地。可能主要係飲酒地方要訂位才好去。
呢度最好味係沙律
。意粉太乾。
野飲麻麻地。可能主要係飲酒地方

要訂位才好去。
2021-08-24 137 浏览
今日約咗個舊同事,所以落咗灣仔食晚飯,女同事都幾鍾意這間法式bistro 餐廳,今次發現佢個餐牌改變左,選擇多咗。佢嗌左一杯芒果椰子熱情果嘅smoothie ,天然材料,試咗一啖都幾refresh。我自己就叫買咗杯白酒,價錢幾相宜。法式蕎麥海鮮薄餅,外皮加咗蕎麥粉所以顏色較深入口有啲似日本嘅蕎麥味,有帶子,蝦及尤魚圈,香草白汁入口幾好味,充滿牛油香,帶子生熟剛剛好。今日冇食牛扒,簡單D吃了煎封鱈魚,有蘆筍,波菜薦底,少少豆蓉及橄欖蒜油,上碟顏色好吸引,味道清新,魚肉纖細柔嫩,油份幾甘香。油封鴨比較新式,油分減輕左,鴨肉唔會太鹹,用刀一次切個鴨髀都分開哂,鴨肉嫩滑有肉汁,伴碟嘅羽衣甘藍有煙肉炒個,突別惹味,面仲有少少黑松露蜜糖及蘋果醋汁可以減輕油膩感!甜品要咗個白雪公主可麗餅,不是法式正方形一塊,而家似日式捲起白朱古力慕絲,旁邊有士多啤梨汁及開心果。餐廳整體味道輕盈咗,上碟賣相吸引咗,價錢合理,二個飲下酒傾吓計,吃咗$900, 算正常!
2021-08-20 192 浏览
呢間餐廳既裝修好歐style,比人一種holiday mood 好悠閒既感覺,lunch time 時間黎全場爆滿。今次試咗肉眼牛扒配薯條($155),一上碟就俾牛扒既炭燒網紋吸引住,上面再輕輕灑左黑胡椒,加埋薯條,賣相超好。叫左medium rare 真係唔會過熟,外面燒得少少脆,入面仲係粉紅色!食落去好大陣炭燒味,仍然保留到肉眼嘅肉汁,唔會好鞋。🤩仲加左$15 配熱檸蜜,佢話係澳洲蜜糖,好似真係香d😂😂😂

仲加左$15 配熱檸蜜,佢話係澳洲蜜糖,好似真係香d😂😂😂
2021-08-20 90 浏览
𝐹𝓇𝑒𝓃𝒸𝒽 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒲𝒶𝓃 𝒞𝒽𝒶𝒾𝘛𝘩𝘦 𝘳𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘯𝘵 𝘩𝘢𝘴 𝘨𝘳𝘦𝘢𝘵 𝘥é𝘤𝘰𝘳 𝘢𝘯𝘥 𝘢𝘮𝘣𝘪𝘢𝘯𝘤𝘦 𝘸𝘩𝘪𝘤𝘩 𝘩𝘢𝘴 𝘢 𝘳𝘦𝘭𝘢𝘹𝘦𝘥, 𝘤𝘢𝘴𝘶𝘢𝘭 𝘷𝘪𝘣𝘦. 𝘛𝘩𝘦 𝘴𝘵𝘢𝘧𝘧 𝘩𝘦𝘳𝘦 𝘸𝘢𝘴 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘩𝘦𝘭𝘱𝘧𝘶𝘭 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘪𝘤𝘦.🌟𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗛𝗮𝗺 & 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺𝘀 𝗦𝗽𝗮𝗴𝗵𝗲𝘁𝘁𝗶 ($𝟵𝟱)𝘛𝘩𝘦 𝘴𝘱𝘢𝘨𝘩𝘦𝘵𝘵𝘪 𝘸𝘢𝘴 𝘲𝘶𝘪𝘵𝘦 𝘤𝘩𝘦𝘸𝘺, 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦 𝘸𝘢𝘴 𝘱𝘳𝘦𝘵𝘵𝘺 𝘴𝘪𝘮𝘭𝘪𝘢𝘳 𝘵𝘰 𝘵𝘩𝘦 𝘤𝘢𝘳𝘣𝘰𝘯𝘢𝘳𝘢 𝘣𝘶𝘵 𝘢 𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵𝘦𝘳 𝘷𝘦𝘳𝘴𝘪𝘰𝘯, 𝘯𝘰𝘵 𝘷𝘦𝘳𝘺 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺 𝘢𝘯𝘥 𝘲𝘶𝘪𝘵𝘦 𝘳𝘦𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩𝘪𝘯𝘨 𝘪𝘯𝘴𝘵𝘦𝘢𝘥. 𝘐𝘵 𝘸𝘪𝘭𝘭 𝘣𝘦 𝘣𝘦𝘵𝘵𝘦𝘳 𝘪𝘧 𝘪𝘵 𝘤𝘰𝘮𝘦𝘴 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘮𝘰𝘳𝘦 𝘮𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮.🌟𝗘𝗻𝘁𝗿𝗲𝗰𝗼𝘁𝗲 𝗙𝗿𝗶𝘁𝗲𝘀 - 𝗥𝗶𝗯𝗲𝘆𝗲 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 (𝟮𝟮𝟬𝗴) ($𝟭𝟱𝟱)𝘛𝘩𝘪𝘴 𝘳𝘪𝘣 𝘦𝘺𝘦 𝘴𝘵𝘦𝘢𝘬 🥩𝘸𝘢𝘴 𝘯𝘪𝘤𝘦𝘭𝘺 𝘤𝘰𝘰𝘬𝘦𝘥, 𝘪𝘵 𝘭𝘰𝘰𝘬𝘴 𝘴𝘰 𝘢𝘱𝘱𝘦𝘵𝘪𝘻𝘪𝘯𝘨

𝐹𝓇𝑒𝓃𝒸𝒽 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒲𝒶𝓃 𝒞𝒽𝒶𝒾

𝘛𝘩𝘪𝘴 𝘳𝘪𝘣 𝘦𝘺𝘦 𝘴𝘵𝘦𝘢𝘬 🥩𝘸𝘢𝘴 𝘯𝘪𝘤𝘦𝘭𝘺 𝘤𝘰𝘰𝘬𝘦𝘥, 𝘪𝘵 𝘭𝘰𝘰𝘬𝘴 𝘴𝘰 𝘢𝘱𝘱𝘦𝘵𝘪𝘻𝘪𝘯𝘨 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘩𝘦 𝘨𝘳𝘪𝘭𝘭 𝘮𝘢𝘳𝘬𝘴. 𝘛𝘩𝘦 𝘴𝘵𝘦𝘢𝘬 𝘸𝘢𝘴 𝘵𝘦𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘢𝘯𝘥 𝘥𝘦𝘭𝘪𝘤𝘪𝘰𝘶𝘴𝘭𝘺-𝘮𝘦𝘭𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘪𝘯 𝘮𝘰𝘶𝘵𝘩 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘢 𝘳𝘪𝘤𝘩 𝘨𝘳𝘪𝘭𝘭 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘳💕

🌟𝗙𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗖𝗹𝗮𝗺𝘀 𝗖𝗼𝗰𝗼𝘁𝘁𝗲 ($𝟭𝟯𝟴)
𝘛𝘩𝘦 𝘴𝘪𝘻𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘱𝘰𝘳𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘤𝘭𝘢𝘮𝘴 𝘸𝘦𝘳𝘦 𝘢 𝘣𝘪𝘵 𝘥𝘪𝘴𝘢𝘱𝘱𝘰𝘪𝘯𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘸𝘩𝘪𝘭𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦 𝘸𝘢𝘴 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺 𝘢𝘯𝘥 𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘩𝘦 𝘤𝘭𝘢𝘮𝘴 𝘸𝘦𝘭𝘭. 𝘉𝘶𝘵 𝘪𝘵'𝘴 𝘢 𝘣𝘪𝘵 𝘱𝘳𝘪𝘤𝘺😅

🌟𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲-𝗛𝗼𝗻𝗲𝘆 𝗚𝗹𝗮𝘇𝗲𝗱 𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗗𝘂𝗰𝗸 𝗖𝗼𝗻𝗳𝗶𝘁 ($𝟭𝟴𝟱)
𝘛𝘩𝘦 𝘥𝘶𝘤𝘬 𝘤𝘰𝘯𝘧𝘪𝘵 𝘸𝘢𝘴 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘱𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰𝘦𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘢𝘱𝘱𝘭𝘦 𝘴𝘪𝘥𝘦𝘴. 𝘐𝘵 𝘸𝘢𝘴 𝘸𝘦𝘭𝘭 𝘴𝘦𝘢𝘴𝘰𝘯𝘦𝘥 𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘩𝘦 𝘮𝘦𝘢𝘵 𝘸𝘢𝘴 𝘨𝘰𝘳𝘨𝘦𝘰𝘶𝘴𝘭𝘺 𝘵𝘦𝘯𝘥𝘦𝘳, 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘬𝘪𝘯 𝘸𝘢𝘴 𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘵𝘰𝘰😄

𝘛𝘩𝘦 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗣𝗮𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻 𝗙𝗿𝘂𝗶𝘁𝗲 𝗧𝗲𝗮🍹 (+$𝟭𝟱) 𝘸𝘢𝘴 𝘷𝘦𝘳𝘺 𝘳𝘦𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩𝘪𝘯𝘨.

📍𝐎𝐝𝐞𝐥𝐢𝐜𝐞!
𝘚𝘩𝘰𝘱 9, 𝘎/𝘍, 2 𝘓𝘢𝘯𝘥𝘢𝘭𝘦 𝘚𝘵𝘳𝘦𝘦𝘵, 𝘞𝘢𝘯 𝘊𝘩𝘢𝘪
2021-08-20 193 浏览
法國菜給人的感覺往往令人感覺高不可攀,Odelice 走法式小餐館路線,令客人可以享受美食之餘又不至於太過拘謹。楝左weekday 兩點後和朋友來吃午餐,客人已散,我們可以慢慢食、慢慢傾。我們選了兩份午餐,先奉上是Sweet popcorn soup 以湯碗奉上,很有家庭 feel 。粟米湯質感略稀,味道亦較淡,但感覺吾會太膩,就算喝光也不太頂胃。Tuna carpaccio 吞拿魚略煎封,肉嫩魚鮮突出,配上自家製sauce 味道略酸,亦帶咸香,和吞拿魚味道很夾。Chicken & Onsen Egg Spaghetti 意粉 al dental 掛汁度十足,戳開溫泉蛋後,蛋液緩緩地流到意粉上,令醬汁變得更濃稠,更香滑,就連鷄肉份量也不少,我們盡曬力都還是吃不完。朋友就點左超重量級Classic Burger with Cajun French Fries 店員奉上時我立刻 wow 左,份量實在大得過份!巨型烘脆包身,下面是足足成吋厚嘅安格斯牛肉,正!配料也超多「瑞士艾曼塔芝士、青瓜、生菜、蕃茄片、紅洋蔥」等,醬汁用上芥末醬和美滋醬。朋友先將漢堡包切開一半,之後用刀叉慢慢嘆,牛肉味道

我們選了兩份午餐,先奉上是
Sweet popcorn soup

以湯碗奉上,很有家庭 feel 。

Tuna carpaccio

Chicken & Onsen Egg Spaghetti

朋友就點左超重量級

店員奉上時我立刻 wow 左,份量實在大得過份!
巨型烘脆包身,下面是足足成吋厚嘅安格斯牛肉,正!
配料也超多
朋友先將漢堡包切開一半,之後用刀叉慢慢嘆,牛肉味道超香濃、肉味澎湃,油脂足,夠厚身有口感,牛肉煎得恰好,外面焦香、內裡多汁,加上豐富配料襯托令層次感滿分,味道絕對不遜色於漢堡包專門店,抵食出色!

兩杯都係Iced Tea

自己較喜歡 Tropical Passion Iced Tea
有熱情果的酸味和芒果的甜味,味道清新解喝。

Cappuccino

味道比賣相出色,奶泡豐盈,口感香滑;咖啡香味適仲,豆香傾向 nutty ,絕對是我喜歡咖啡口味。
2021-08-18
2021-08-19 72 浏览
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🧀火腿芝士拼盤$228🐖低溫慢煮伊利比亞黑毛豬柳$248🐠煎封大西洋鱈魚 $228🍋檸檬酪蛋糕 $78🌹玫瑰伯爵冰茶 $38🍷Confluence,Syrah $118🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🔼食好少少揀咗呢間Odelice!,叫咗杯紅酒Confluence,Syrah 、玫瑰伯爵冰茶、火腿芝士拼盤同👱🏻‍♂️慢慢傾計談心一下。 杯紅酒香氣重易入口,玫瑰伯爵冰茶就有顏值又解膩,兩杯夾埋個拼盤一齊食都好夾,同突出到拼盤嘅咸香味🔼 豬柳係伊利比亞黑毛豬,低溫慢煮後入口即融,非常軟淋❤️😍,口感真係好好呀。伴碟仲有香滑薯蓉同烤野菜中和油膩感🔼 鱈魚擺盤色彩繽紛靚靚,下層係以橙綠橙綠嘅青豆蓉番紅花忌廉汁,中層係鮮嫩菠菜蘆筍,上群係雪白大西洋鱈魚。 鱈魚少刺啖啖肉,口感香脆滑身,如果想再清身啲可以吱上檸檬汁🔼 檸檬酪蛋糕係店鋪招牌,未食前已經超期待呢個甜品。蛋糕 綿密濕滑,面頭淋上檸檬餡,酸酸甜甜。配埋雲呢拿雪糕同食,咁添香滑冰涼口感🔼埋單$1000左右
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
🧀火腿芝士拼盤$228