2025-07-19
【🗼Ôdelice|🎡法式幸福晚餐】法國菜比人感覺優雅精緻但長時間等候,好多人都怕怕😂。今次嚟到沙田Ôdelice,佢哋其他分店我都去過,俾到我新派法式氣氛,出菜快,味道份量都啱胃口,大家可以以輕快節奏品嘗法式美食!.《Bistrôt set 晚市套餐》.🇫🇷Starter頭盤/Canapés Platter法式點心拼盤炸辣蟹肉球、煙三文魚、迷你蛋批、香草芝士撻、雅枝竹蘸醬。.炸物新鮮,每款食半啖都感覺好豐盛!.⭐️《雅枝竹Artichoke》雅枝竹又稱朝鮮薊、法國百合,被譽為貴族蔬菜,因為比較稀有而且功效強勁,有幫助脂肪消化及改善脂肪肝等功效,係護肝神器嚟!今次餐廳將雅枝竹做成醬,口感一流,而且咁有益,一滴都唔好嘥呀!⭐️《苦苣Endivia》又稱法國苦白菜,外表淺黃淺綠,望落去少少似娃娃。有菜清熱解毒消炎功效,味帶少少苦,不適宜猛火炒,多數燉或好似今次咁做冷盤沙律,點住醬食好滋味呢!🇫🇷Starter頭盤/French Charolais steak Tartare法國Charolais生牛肉他他.Charolais係法國一款出名嘅牛品種,佢全身白色,肌肉多脂肪少,好適合做他他。.以橄
法國菜比人感覺優雅精緻但長時間等候,好多人都怕怕😂。
《Bistrôt set 晚市套餐》
🇫🇷Starter頭盤
/Canapés Platter法式點心拼盤
炸辣蟹肉球、煙三文魚、迷你蛋批、香草芝士撻、雅枝竹蘸醬。
炸物新鮮,每款食半啖都感覺好豐盛!
⭐️《雅枝竹Artichoke》
⭐️《苦苣Endivia》
🇫🇷Starter頭盤
以橄欖油、鹽、胡椒、檸檬汁等作調味,保持鮮嫩多汁感覺,配以多士、餅乾或苦苣食,好鮮甜美味。
🇫🇷Soup湯
/甘筍南瓜湯
清甜幼滑,配上法式小麵包加牛油,好好嘅開胃小食。
🇫🇷Main主菜
/Argentinian Angus Ribeys阿根廷安格斯肉眼牛
牛我揀咗3-4成熟medium rare,配以牛油汁及薯條。阿根廷是世界上最大牛肉生產國之一,佔一半以上就係安格斯肉喇!出產多,代表咗全球都好多人鍾意食!食落又真係幾好味,點埋個牛油汁一啲都唔覺得膩,反而就更加濃厚咗牛味。
/Beef Bourguignon Ragoût
Spaghetti紅酒燉牛面頰意粉
起初以為其貌不揚,一入口驚為天人啊好好味,牛面頰紅酒味已經揮發了,剩下淡淡的餘香。牛面頰經長時間燉煮,肉質超腍,牛嘅香濃加上意粉非常之好食。
佢哋嘅甜品其實都好出眾,不過今次真係食唔落了,下次再嚟食過!
🍷Ôdelice(沙田)
📍 香港沙田新城市廣場一期6樓628號舖
🚇沙田站