今晚有人帶我黎到呢間位於銅鑼灣樓上嘅意大利菜。 餐廳入面由幾個包廂組成, 隱密度好高。擺放嘅餐具都非常講究,據講呢度一頓晚餐大概2.5-3小時。座位可以一邊欣賞維港夜景一邊享受漫活晚餐。首先黎左個welcome snacks帕馬火腿蜜瓜+水牛芝士蕃茄牛角包仔/餐包 配牛油面包熱辣辣都幾鬆軟。Starter: 煙鵪𪂹脾 肉質有微微帶咸嘅煙燻味,肉質彈牙。野菇清湯用上左16種不同嘅野菇熬成,味道菌香濃郁,有種中西合璧嘅味道。Pasta:Agility e Olio with Scallops 帶子切開肉厚,蒜頭橄欖油味道好香微辣,扁意粉有嚼勁。Pan seared -snapper 魚皮煎得香脆,魚肉肉質彈牙,配上昆布白酒汁味道都幾夾。Sous-Vide USA prime black angus牛扒非常軟稔juicy, 畫龍點睛係黑松露薯蓉。薯蓉好smooth,口中濔漫住濃郁黑松露嘅香氣。Notte tiramisu Whip cream 打得好smooth, 配左kuhlua coffee 嘅jelly同 almond crumbles 豐富層次嘅口感又creamy。最後黎番杯drin
今晚有人帶我黎到呢間位於銅鑼灣樓上嘅意大利菜。

餐廳入面由幾個包廂組成, 隱密度好高。

擺放嘅餐具都非常講究,據講呢度一頓晚餐大概2.5-3小時。
座位可以一邊欣賞維港夜景一邊享受漫活晚餐。

首先黎左個welcome snacks
帕馬火腿蜜瓜+水牛芝士蕃茄

牛角包仔/餐包 配牛油
面包熱辣辣都幾鬆軟。

Starter: 煙鵪𪂹脾
肉質有微微帶咸嘅煙燻味,肉質彈牙。

野菇清湯

Pasta:
Agility e Olio with Scallops
帶子切開肉厚,蒜頭橄欖油味道好香微辣,扁意粉有嚼勁。

Pan seared -snapper
魚皮煎得香脆,魚肉肉質彈牙,配上昆布白酒汁味道都幾夾。

牛扒非常軟稔juicy, 畫龍點睛係黑松露薯蓉。
薯蓉好smooth,口中濔漫住濃郁黑松露嘅香氣。

Notte tiramisu
豐富層次嘅口感又creamy。

最後黎番杯drink
裏面有紅莓糖漿、藍色橙酒、咖啡酒、baileys等調配而成,酒精濃度都幾高下。

Waiter 會係客人面前點火,灑上玉桂粉增添火花效果,為整餐飯劃上完美句號。
2018-11-12
  • Notte Tiramisu
  • Sous-vide USA Prime Black Angus Tenderloin
  • Goodbye Drinks
2018-11-12 73 浏览
今天是很重要的一夜, 所以我們特別預約了位於銅鑼灣的私房Fine Dining  享受這夜。餐廳私穩度十足, 不設大廳, 只設有四間房。BOOK 位時緊記要求Window seats  一邊享受美食、 一邊眺望絰港夜境,實在太美妙了。 餐廳只提供五道菜 $588/六道菜 $688  + 10% service charge平均只是百多元一道菜,價錢絕對抵食。 先送上  麵包配上牛油絲¸ 暖暖的餘溫令人吃得心也溫暖過來。 蟹肉球、Parma ham 蜜瓜兩款也是我喜歡的食物, 由其是小可愛 ,一口一個,口感清新討好。 Starter賣相十分精緻,磯燒鮑魚入味、鮮濃,口感香軟略帶嚼勁;配上香味道截然不同的煮大根(蘿白)令味覺平衡過來。  以十五年陳醋襯托北海渡帶子¸帶子稱不上是珍寶,煎致輕熟,外脆內軟,火喉控制得宜。以Parma ham卷著整棵沙律菜, 有新意; 好得意。Soup本來好想試震店粟米湯, 點知一聽到Daily Soup 是 Mushroom Soup 我們立即轉軚, 因為大家都是松露粉絲。店員將熱熨的高湯加入碟中,碟內有日本菇、意大利菇和添香的黑松露油,高湯不搶味,令黑松露的

餐廳私穩度十足, 不設大廳, 只設有四間房。

BOOK 位時緊記要求Window seats

一邊享受美食、 一邊眺望絰港夜境,實在太美妙了。

平均只是百多元一道菜,價錢絕對抵食。

先送上 [麵包籃]

麵包配上牛油絲¸ 暖暖的餘溫令人吃得心也溫暖過來。

[welcome snacks]

蟹肉球、Parma ham 蜜瓜

兩款也是我喜歡的食物, 由其是小可愛 [蟹肉球],一口一個,口感清新討好。

Starter

[Japanese Top Grade Abalone . Japanese Sauce]
[磯燒鮑魚配鮑魚汁,煮大根]

令味覺平衡過來。

[Pan Seared Hokkaido Scallop . sweet corn Puree and Lettuce]

[香煎北海渡帶子]

以Parma ham卷著整棵沙律菜, 有新意; 好得意。

Soup

店員將熱熨的高湯加入碟中,碟內有日本菇、意大利菇和添香的黑松露油,高湯不搶味,令黑松露的獨特芳香可

盡情發揮,大家也相當誠意滿分 [蘑菇清湯] 。

Pasta

[Confit Black Truffle and Wild Mushroom Pasta]

現在是黑松露季節,大廚特別將 [意大利冬季黑松露片] 先油封以保存其香氣,配上口感細嫩野菌,

再以口感細滑蛋麵襯托。黑松露芳香雖則無敵,但無肉下饌或許會欠缺咸香, 所以店員會即席

在麵條上刨芝士, 份量可按自己的喜好。

Main Course

[Honey Roasted Barberra Duck Breast. Red Wind Reduction]

[燒鴨胸配蜜糖醬 ]

溫熱切開烤到稍微帶點粉紅內肉的鴨肉,煎得很美。肉質纖維細密、富嚼勁。

鴨香味濃,油潤度不比牛肉差,碟上紅點點是紅菜頭醬,平衡了肥膩感。

[Sous-vide “USA Prime Black Angus Tenderloin . Truffle Mashed Photo, Sauteed “Wild Mushroom]

大廚將安格斯牛肉慢煮後再略煎香, 口感和燒烤牛肉有相當大差別, 無論細嫩度、

肉汁豐富度、肉香等也保存得出色。

一切下已感覺到肉質軟稔,呈現美麗粉紅色, 入口油花恰到好相處,以野菌醬平衡肉香,味道出色,絕對是全晚的亮點。

配菜也下過心思,黑松露薯蓉又香又滑,唔夠喉呀。

Dessert

令人相當期待的甜品[Notte Tiramisu with Kahlua Coffee Jelly, Almond Crumble]

以酒杯載上,特顯非凡。

Tiramisu入口軟滑, Mascarpone Cheese和咖啡香平分春色,最後微微酒香也滲出來,確是出色。

最後送上 pleasantly surprised drink
  美好的一晚
2018-11-09
  • Sous-vide “USA Prime Black Angus Tenderloin
  • Tiramisu
2018-11-11 50 浏览
-🥂Notte為慶祝姐姐終於嫁得出去,我終於搞掂open day 都交哂personal ass. 兩姐妹決定去吃大餐❤️Fine dining 很適合近期忙碌的我們 在小小的餐廳內 看著維港夜景 最適合本來喜歡生活節奏慢的我。整個set都是肥姐喜歡的 吃的開心就好❤️ 之後嫁去台灣就不能常跟你吃了😣即使有些是我平常不喜歡的食材 eg菜類 ham這家餐廳用神奇的技術 令到每道菜都變得好吃 從醬汁、配菜到食材的配撘都很出色 令我想起食戟之靈做意大利菜的四宮(?)😂就是廚房出了點故障 main course 等了好久還好本來就預左fine dining係慢食😙偶然享受慢的生活節奏也是美事
🥂Notte

即使有些是我平常不喜歡的食材 eg菜類 ham

就是廚房出了點故障 main course 等了好久
還好本來就預左fine dining係慢食😙
偶然享受慢的生活節奏也是美事
2018-11-11 44 浏览
Notte又到左慶祝生日嘅時候,今年朋友說帶咗一間餐廳,為咗保持神秘,所以事先並沒有告訴我餐廳的地點,只知道在銅鑼灣的商業大廈裏用餐。誰知道到達餐廳後,便比這裏的環境吸引,餐廳裝修不是很華麗,但是窗外的景色卻10分罪人。能夠看到維多利亞海港,看着這樣的夜景,要良朋工序,實在是人生一大美事。侍應很快為我們奉上麵包籃,這個麵包籃,兩款都好香脆,配上牛油,為這天晚上美味的一餐展開序幕。除了麵包,還有巴馬臣火腿包蜜瓜拼蟹肉沙津。前菜之中,我最喜愛,煎日本帶子配巴馬臣火腿包羅馬生菜,粒帶子真係好大,微微煎熟了裡面仲好嫩滑。分量剛好。餐湯也令我留下深刻印象,侍應把一個茶壺端上,然後把17種菇整既松露什菇湯倒進碗中,好香既麻油味同菇菌味立即從空氣中彌漫着,味道清新。最喜愛的主菜是蜜味香煎鴨胸,擺盤已經非常有心思,碟上的紅色,原來係紅菜頭蓉,好清新,鴨肉呈現嫩粉紅色,當然也不乾身,突出個鴨油既香味。侍應隨後奉上卷得整齊的Carbonara,上碟時更會即場刨啲芝士絲喺面度,當中的煙肉非常出色,半肥瘦又有咸香味,意粉軟硬度適中,蛋味濃食。全晚另一亮點就是甜品,Tiramisu,Uji Matcha Pan
Notte

全晚另一亮點就是甜品,Tiramisu,Uji Matcha Panna Cotta同Puff with ice-cream三樣都非常出色。最重要餐廳為我寫上Happy birthday的字句。謝謝朋友的細心安排。

美景,美食,良朋,愉快的晚上。
今次來到銅鑼灣呢間樓上包廂餐廳,望著維港包廂食西餐真係第一次,餐廳特色是獨立一間間包廂,私隱性極高,包廂房內窗邊正好可以飽覽維港夜景,帶著另一伴來品嚐晚餐很有情調。Starter-番茄蟹肉忌廉配青瓜&煙三文魚夾蜜瓜番茄蟹肉忌廉配青瓜-賣相精緻,建議一口食用,口感豐富,一次過品嚐到多種味道,開胃至極。另外煙三文魚包蜜瓜,清新配搭,煙三文魚的咸香味加上清甜蜜瓜,配搭出色。麵包拼盤餐廳提供的麵包拼盤,各兩塊法包和兩塊牛角蘇,配上特製切絲牛油,十分綿滑。Starter-Japanese Top Grade Abalone日本清飽魚刺身配特製醬汁,來自日本的新鮮清鮑,味道鮮甜,配上日本特製燒汁,鮑魚味出眾;底下放了冷凍蘿蔔,取得平衡。抵贊之處,廚師在外觀擺盤上真係有心思,十分美觀。Starter-Smoked Quail Leg (seasonal vegetable)煙熏鵪鶉,一般餐廳都好難食到,廚師選擇以煙熏方式烤鵪鶉,肉質鮮嫩,配上新鮮蔬菜番茄等,中和油膩感,整體很滿意。Soup-Oyster Bisque終於等到萬眾期待的蠔湯,單聽名字已經感覺很與眾不同。呢個湯不得了的地方真係因為蠔味極

番茄蟹肉忌廉配青瓜&煙三文魚夾蜜瓜
Starter-番茄蟹肉忌廉配青瓜&煙三文魚夾蜜瓜

麵包拼盤

Soup-Oyster Bisque
終於等到萬眾期待的蠔湯,單聽名字已經感覺很與眾不同。呢個湯不得了的地方真係因為蠔味極濃而一點兒的腥味都無。原因好簡單,系因為廚師預先煎香一隻蠔,放入湯內熬製,勁推薦呢道湯,一定不會後悔。
白酒蜆肉炒意粉

蜆肉新鮮,一粒沙都無,加入蒜香辣椒絲白酒汁意粉,意粉麵質剛好,用上闊條意粉,口感適中。
黑松露雜菌意粉

喜愛菇菌類的朋友應該會大愛,還要加入大量黑松露,菇味超重,麵條採用幼細意粉,因應材料的轉變,意粉麵質也跟住轉變,確實有心思。

Catch of the day

選6道菜先會有呢一道catch of the day,廚師會揀選當天精選海鮮,加入獨特的烹調方法。今次就試到西式煎鱸魚,呢塊鱸魚煎到表皮金黃色,魚肉硬度適中,而且無腥味,配合秘製白酒昆布醬汁。呢個醬汁真係大推,醬汁稠稠的,但係含昆布加白酒的味道在內,令人一試難忘。
Main Course- Pan Seared Slow Cooked Iberico Pork (Rosemary and Garlic Gravy)

呢道慢煮西班牙黑毛豬,廚師好貼心地把黑毛豬長條形分成5等份,令到黑毛豬系烹調過程都可以保持鮮嫩,鎖住肉質,吾會過硬。旁邊加入黃紅椒,和納豆蓉,相得益彰,互相輝映。
鮮北海道帶子炒意粉
Main Course- daily Special

今次的daily special是鮮北海道帶子炒意粉,不得不提,兩隻鮮北海道帶子新鮮至極,大大粒,煎香後的帶子鮮甜可口,配合白酒汁意粉,小清新選擇。
Dessert-Uji Matcha Panna Cotta (with japanese red beans, almond icecream)

甜品有日本抹茶奶凍配合紅豆蓉和杏仁味雪糕,抹茶奶凍q彈,抹茶和奶味香濃,每一淡都很creamy,配合完美紅豆蓉,加特別杏仁味雪糕,食完特別感覺幸福。
Notte Tiramisu

另外,餐廳招牌甜品tiramisu,甜而不膩,每一層cream都不同口感,綿滑奶味出眾,推介給tiramisu愛好者。
2018-11-06
番茄蟹肉忌廉配青瓜&煙三文魚夾蜜瓜
鮮北海道帶子炒意粉
2018-11-10 484 浏览
朋友工作忙碌,難得約到佢試下90後開主打Causal fine dining既Notte。入到去見到有維港夜景有驚喜🌃就一於試下佢既5-courses meal ($588)Welcoming Snacks 🧡蟹肉沙律波🧡Parma ham + 日本哈蜜瓜一啖一件,食落幾開胃麵包卻不是我喜愛的口感,也不夠熱🤔Starters💙Japanese Top Grade Abalone 鮑魚入味,配上放喺底下的大根,兩者幾夾,不過鮑魚有啲韌💙Scottish Smoked Salmon Soup🧡野菌湯由十六種菇熬製而成,先放下有野菌的湯碗,再倒入熱湯,飲落有啲似中湯Pasta 💙Confit Black Truffle and Wild Mushroom Pasta 大大片黑松露喺上面,加上唔同既菇,仲有喺你面前落既芝士,食落口感幾豐富,如果啲麵底可以再咸返少少就好啦;) Main Course 🧡Main Dish不錯,魚煎得剛好👍🏼 南瓜蓉,薯蓉同配菜都好好食☺️Pre-Dessert 💙啫喱加上酒香!係個好特別既甜品~Dessert 🧡Tiramisu!!高杯裝Tiramisu,睇落好高

就一於試下佢既5-courses meal ($588)

Welcoming Snacks
🧡蟹肉沙律波
🧡Parma ham + 日本哈蜜瓜
一啖一件,食落幾開胃
麵包卻不是我喜愛的口感,也不夠熱🤔

Starters
💙Japanese Top Grade Abalone
鮑魚入味,配上放喺底下的大根,兩者幾夾,不過鮑魚有啲韌

💙Scottish Smoked Salmon

Soup
🧡野菌湯

Main Course

Pre-Dessert
💙啫喱加上酒香!係個好特別既甜品~

Dessert
🧡Tiramisu!!
高杯裝Tiramisu,睇落好高貴😌
好creamy好滑,仲有咖啡啫喱同杏仁脆脆,好好食!

P.S. 嗯...剛到達時因爲booking問題擾嚷左一陣,影響了心情
幸好最後也能入座🙈希望餐廳會加強番內部溝通啦
2018-11-09 322 浏览
呢排做嘢實在太辛苦嘞!所以今晚要食餐好嘅嚟慰勞自己,咁我就搞咗呢間位於銅鑼灣宇宙大廈十樓嘅Notte,好好哋歎番晚。一嚟就係個無敵維港夜景,成個人即刻Relax晒。先上嘅welcome snack, 好精緻嘅蟹肉球+帕馬火腿蜜瓜配黑松露醬。蟹肉球口感清新,帕馬火腿嘅鹹香同蜜瓜幾時都係絕配。頭盤係日本醬油滷製鮑魚配日本大根。滋味濃郁嘅鮑魚,襯上用清湯烹煮嘅大根,一濃一淡,味道層次豐富,真係與別不同嘅美食享受。今日嘅daily catch係燒鱸魚,魚皮煎得金黃酥脆,魚肉滑嫩,配上白酒牛油汁,滋味異常。上枱時侍應仲好細心咁喺上面加上一點點黑醋汁,將呢道菜式嘅美味度提升到更高境界。淡淡嘅雜菌湯隨即上來,呢度湯係用16種唔同嘅菇菌類淆製,湯色清澈,菇香芬芳撲鼻,飲完口腔有淡淡回甘餘韻,妙絕!再來嘅係黑松露野菌意粉,特別採用意大利全蛋麵,煙韌有咬勁,配上黑松露同其他雜菌,另有一番滋味。今晚主菜我揀咗蜜糖烤鴨胸,鴨皮香脆,鴨胸幼嫩,配上紅酒紅菜頭醬汁,佳作。最後上嘅甜品係Notte Tiramisu, 以Kahlua coffee酒 製成啫喱,再加上杏仁脆脆,有别於一般Tiramisu 嘅甜腻口感,

一嚟就係個無敵維港夜景,成個人即刻Relax晒。

最後上嘅甜品係Notte Tiramisu, 以Kahlua coffee酒 製成啫喱,再加上杏仁脆脆,有别於一般Tiramisu 嘅甜腻口感,食起嚟香滑細膩,實為呢一餐fine dining畫上最完美嘅句號。

2018-11-09 52 浏览
同朋友喺銅鑼灣行完街,佢帶咗我嚟呢間位於宇宙商業大廈嘅Notte。見到餐牌上有5 courses 同6 courses,就揀咗6 courses。先送上蟹肉球及Parma Ham 蜜瓜作餐前小食,蟹肉球蟹味濃郁。Parma Ham夠鹹香,配上香甜蜜瓜,兩者都美味。餐包 - 口感鬆化,只係牛角包略為油膩StarterPan Seared Hokkaido Scallop - 帶子表面煎得香口,入面故意維持半生以保留鮮帶子爽彈的口感,配上香甜粟米蓉,parma ham 及新鮮蔬菜,清新好食。Catch of the Day - 新鮮鱸魚夠新鮮,魚皮香口,配上味美牛油白酒汁,上菜時侍應更會噴上檸檬汁,令鱸魚更添美味。蘑菇清湯 - 上枱時侍應先將雜菌加入碟裏面然後再加入清湯。侍應介紹清湯以16種菇菌淆製,再加入黑松露油,清湯菌味香濃有層次,入口鮮甜帶有淡淡黑松露嘅香味,十分好飲!Confit Black Truffle and Wild Mushroom Pasta - 侍應上菜時會即場刨上芝士,意粉口感彈牙又略帶嚼勁,雜菇味濃,再加上香濃黑松露味,令人印象深刻。Sous-vide USA P

餐包 - 口感鬆化,只係牛角包略為油膩

Starter

Sous-vide USA Prime Black Angus Tenderloin - 西冷肉質鮮嫩十分juicy,口感彈牙,配上香濃紅酒汁、香甜粟米蓉及黑松露薯蓉,精緻又好食。

Notte Tiramisu - 賣相精緻漂亮,口感幼滑creamy, 甜度適中,加上香濃嘅可可粉及Kahlua咖啡酒啫喱,滋味又唔覺膩。

呢餐食物味美,只係上菜嘅時間比較慢,較適合喜歡一邊食一邊傾計慢慢歎的朋友。
如果慶祝或者一大班人食野都好,都想有個方便又靚景既地方。呢度位處銅鑼灣對住維港食飯,又可以靜靜地慢慢地食既餐廳。一入去就係廚房位,如果大家有興趣一出去就會見到廚師炮製晚餐,入面可以分開幾間小房仔,而且有道厚厚既間板牆,有私人空間得黎又幾隔聲同唔會成陣油煙味。除左靜靜地食之外,仲可以望到維港景,兩個人慢慢撐下台腳望下景,然後逐道慢慢上菜慢慢食,咁就一個夜晚。前菜有個《Parma Ham》入面配上左鮮甜既密瓜,另外新鮮既茄片上面搭上左濃濃既芝士,唔少得緊係有餐前麵包。前菜已經用上鮑魚,《Japanese Top Grade Abalone》日本既鮑魚配上左日式清酒醬汁,炆煮入面配上清甜蘿蔔。餐湯有《Creamy Sweet Corn Soup》,飲落係好濃郁同杰身既栗米湯,上面放埋脆脆麵包粒再配上3.6牛乳,另一款則用左17種菇煮成,包括左日本本菇、意大利白菌等等。意粉方面係《Hokkaido Scallop Pasta》,帶子勁厚身,微微煎香已經好食,食厚厚帶子真係好滿足,底層係橄欖油意粉。主菜有兩款,第一款《Honey Roasted Barbera Duck Breast》,鴨烤至半

主菜有兩款,第一款《Honey Roasted Barbera Duck Breast》,鴨烤至半熟咬落香口,配上左紅酒汁。擺盤好靚,用上左紅菜頭汁同埋茄仔薯仔。

另一款係黑毛豬《Pan-seared Slow-cooked Iberico Pork》,用上慢煮方式顏色鮮嫩,口感更加嫩身,加上脆身紫薯片同扁豆。

點少得甜品,《Notte Tiramisu》用上高身杯裝,除左軟滑Tiramisu,仲有咖啡啫喱增加口感,再灑上脆脆既Almond Crumble。

店名:Notte
地址:銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈10樓全層

餐牌:
2018-10-24
  • Pan-seared Slow-cooked Iberico Pork
2018-11-06 121 浏览
在網路上看到這間意大利餐廳,知道它面向維港,坐擁無敵大海景,自然訂了位,來一個浪漫的晚上。這裡間成兩間房,每房有三張枱,每張枱都可以看到維港夜景,真是有點酒不醉人人自醉,色不迷人人自迷。有五個course$588或六個course$688,我們選了六個course。入座時,侍應已經通知,今晚用餐二個半小時,果然由七點吃到九點半,真是慢活的時候到了。麵包:牛角包外脆內鬆軟,加點牛油更滋味。Starter : Pan Seared Hokkaido Scallop,香煎北海道帶子伴粟米蓉,帶子外面煎得焦香,內𥚃保持軟滑,廚師的廚藝功不可沫。Japanese Top Grade Abalone 日本頂級鮑魚,汁煮的鮑魚有嚼勁,咀嚼著美味的鮑魚,享受慢活的生活。Crab , Parmesan Ham with Honeydew 蟹肉沙律青瓜及帕馬火腿配蜜瓜。蟹肉混合沙律醬,帶出了蟹肉的鮮味,吃完蟹肉沙律再吃青瓜,有種清新的感覺。帕馬火腿配蜜瓜,這個配搭正常,不過黑松露醋的味道,令到整個組合變成了不平凡。Daily soup :雜菇清湯 ,用上了十多種的菌類,濃厚而沒有苦澀味。Confit B

麵包:牛角包外脆內鬆軟,加點牛油更滋味。

汁煮的鮑魚有嚼勁,咀嚼著美味的鮑魚,享受慢活的生活。

蟹肉沙律青瓜及帕馬火腿配蜜瓜。

Confit Black Truffle & Wild Mushroom Pasta ,黑松露芝士意大利野生蘑菇全蛋麵。很少吃到新鮮黑松露,味道比礶裝的味道來得鮮味,加上全蛋麵,份量適中又好味。

Main Course: Honey Roasted barbera Duck Breast 蜜糖烤焗鴨胸,烤焗鴨胸的鴨味濃郁,鴨肉帶點嚼勁,這個是我吃過最美味的鴨胸。

Dessert:
Notte Tiramisu with Kahlua Coffee Jelly, Almond Crumble:用高杯盛著,冧酒味淡淡的,和傳統的做法有點不同,墊底的是類似燉蛋的,吃完有點幸福美滿的感覺。

Goodbye Drinks:飲法是先將杯上的糖放入酒內,糖令酒産生氣泡,而顏色由三種變成一種,好看又好飲的雞尾酒。
2018-11-05 43 浏览
下午一整天都在銅鑼灣逛街,走到謝斐道附近看到這個商廈,便選定了Notte這間主打Casual fine dining的餐廳職員先奉上餐前小食,是Parma Ham 和Mascarpone cheese, 誠意十足。風乾火腿配上蜜瓜依舊是配搭得好,加上黑醋酸酸甜甜很開胃,而芝士亦軟綿綿,很好吃。第一道是前菜日本鮑魚配大根,鮑魚仔煮得剛剛好,有口感,而大根亦沒有「楂」,只是蘿蔔若軟身點會更好,不過配上鮑魚汁的確很鮮甜,令味道更豐富。而Catch of the day是用了紅𩶘魚,配上白酒牛油Combo sauce, 再噴上意大利果醋,噴起來已經很香了。魚柳很滑,而魚皮亦煎至金黃色,十分香脆美味。我也很喜歡底下的洋蔥和配菜,吸收了魚味,亦有牛油香,惹味十足!Daily Soup是蘑菇湯,碗中先放入菇菌,再倒入蘑菇高湯。蘑菇湯沒有像其他西餐加上忌廉,反而是用了16款菇煮成,包括日本本菇,所以湯很清甜,有菇菌獨特的香氣的味道,濃濃的菇味也很鮮味特別。主菜是燒鴨胸,份量也不少。鴨胸煎香,很厚肉,所以食起來啖啖肉,外脆內軟。再沾上粟米puree 和紅菜頭汁、甜甜的,既消膩,又令味道有層次,鴨胸味道亦

第一道是前菜日本鮑魚配大根,

主菜是燒鴨胸,份量也不少。
鴨胸煎香,很厚肉,所以食起來啖啖肉,外脆內軟。再沾上粟米puree 和紅菜頭汁、甜甜的,既消膩,又令味道有層次,鴨胸味道亦得以提升。

最後一道甜品是Tiramisu, 很推薦!
朱古力咖啡粉很濃味,咖啡味很突出,味道亦很Rich! 加上芝士層滑滑的口感,而裡面也加入咖啡啫喱,更有質感!

整體餐廳環境舒適,有獨立空間適合聊天,Causal Fine dining 主菜從份量、擺碟、味道也不錯, 性價比很高。
2018-11-04 152 浏览
Notte@銅鑼灣吿士打道,好有feel、又有靚夜景嘅意式私房菜餐廳。5-course dinner ($588)1) Welcome snacks(每日不同)蟹肉球/青瓜+帕馬火腿蜜瓜(with黑松露醬)2)Starter Scottish Smoked Salmon with Garden SaladSalad sauce 係檸檬橄欖油汁,加啤梨,同厚切煙三文魚,唔錯。 Braised Japanese Top Grade Abalone, Japanese Sauce日本大根果然鮮甜,加埋日本鮑魚嘅鮮,一濃一淡,互相呼應。3)雜菌湯超級香濃!熱哄哄嘅餐包/小牛角+鮮牛油4)PastaWild Mushroom & Black Truffle Slice Pasta黑松露雜菌意粉+即刨芝士=煙韌彈牙意大利油浸松露更加發揮畫龍點睛嘅作用!5)Main coursePan-seared Slow-cooked Iberico Pork慢煮西班牙黑毛豬,見到少少粉紅色,肉味嫩,食得出係優質食材。最後有神秘的goodbye drink:成分係秘密,放左粒糖後更有effect!最後最後,係一

5-course dinner ($588)

1) Welcome snacks(每日不同)
蟹肉球/青瓜+帕馬火腿蜜瓜(with黑松露醬)

2)Starter

日本大根果然鮮甜,加埋日本鮑魚嘅鮮,一濃一淡,互相呼應。

3)雜菌湯

超級香濃!

熱哄哄嘅餐包/小牛角+鮮牛油

4)Pasta
黑松露雜菌意粉+即刨芝士=煙韌彈牙

意大利油浸松露更加發揮畫龍點睛嘅作用!

5)Main course

最後有神秘的goodbye drink:

成分係秘密,放左粒糖後更有effect!

最後最後,係一道非常好食嘅甜品

Notte Tiramisu, Kahlua Coffee Jelly, Almond Crumble

好滑好creamy,加埋coffee jelly 同杏仁脆脆,好有口感,甜品必定揀呢個!

推薦比想二人世界+慶祝生日/紀念日等等...
2018-11-04 133 浏览
上次好朋友OT甩咗底,今晚終於準時收工。所以就同佢延續FINE DINING心願,㨂咗呢間座落銅鑼灣海邊由幾個九十後小伙子開嘅餐廳,品嚐一下依家啲九十後心中美食嘅定義水準。先食啲麥包開下口,幾鐘意呢度將牛油雪得硬身做成雪花狀,配上熱包慢慢溶化幾唔錯。前菜。蟹肉沙律波配蜜瓜帕馬火腿。一啖一件的的色色咁幾開胃,兩樣都酸甜平衡再伴上陳年酒醋醬,令人食慾大增。滷煮鮑魚配大根。飽魚好入味同彈牙,成舊攞入口夠滋味。下面墊底嘅大根入口即化又有淡淡高湯味道,兩者配搭得好出色。蘇格蘭煙燻三文魚。不得不講件三文魚真係好厚,一件有成兩粒麻將咁大。咸味啱啱好魚脂偏少但味道濃厚。香煎鱸魚伴竹洋蔥蘿蔔。鱸魚本身係偏油脂豐富嘅魚,配上即場噴灑嘅白酒果醋,減少油膩感之餘亦提香不少。魚肉細嫩配上洋蔥蘿蔔絲及青豆好好食。煙肉芝士寛意粉。煙肉厚身所以油香唔錯。而意粉上枱時店員再額外刨上芝士碎增加風味,鐘意芝士嘅可以要求再多一點。可惜分量只作過場之食所以唔太多。野菌湯。店員先放低只有野菌嘅湯碗,再拎出裝有湯嘅茶壺慢慢倒入湯碗之中。倒嘅過程充分散發野菌嘅香氣。湯水睇落好清但飲落味道十分濃郁。淡淡菇香洗去不少飽肚感。紅酒汁豬鞍配
Crab Salad and Parma ham with Melon

Scottish Smoked Salmon

Pan Seared Sea Bass
Bacon Pasta
Mushroom Soup
Pork Loin with Mashed Lentil
紅酒汁豬鞍配蘭度豆茸及紫薯片。賣相幾唔錯嘅一道,豬鞍食落唔覺得柴口乾身咗少少但配醬汁及薯片增加口感就啱啱好了。豆茸好香香料味有點中東菜嘅味道。
鴨胸配新薯甘荀蓉。鴨胸好腍而且無半點鴨羶味,配上醬汁大大減低咗鴨肉嘅油膩感。新薯因為𠝹開再焗所以有點焦香味。配上各色甘荀青椒整體都算唔錯。
Notte Tiramisu
咖啡TIRAMISU。以高腳杯盛載顯得相當別緻,味道唔太甜但質感幼滑。食時香濃咖啡味係口腔徘徊又帶點酒香,真唔錯。
Uji Match Panna Cotta
綠茶PANNA COTTA。滑滑滑已經不夠形容佢嘅質感,奶香味足之餘散發出淡淡茶香清爽。作為結尾甜品真係恰其分。
估唔到餐廳水準真係幾好,絕不比同區FINE DINING遜色。以咁嘅價錢黎講真係抵食,仲要望到維港靚景朋友都話值得再ENCORE。
2018-10-23
Scottish Smoked Salmon
Pan Seared Sea Bass
Bacon Pasta
Mushroom Soup
Pork Loin with Mashed Lentil
Uji Match Panna Cotta
2018-11-04 38 浏览
公司要舉行一個大概20人既包場活動,因為參加者好多都係外國來的,就想到去一間睇到維港夜景既小餐廳搞。 最後搵到notte依間餐廳,一路溝通時員工都好有禮貌,而且亦都好願意係細節位上溝通,過程十分順利!到活動當天,大家都被迷人的風景吸引到,食物質素亦都好不錯。特別喜歡creamy corn soup同tiramisu,兩個都十分濃郁!而三個主菜(雞,魚,豬)都好出色,外國同事都好滿意。服務員都十分專業,了解西餐餐桌禮儀,會先上菜俾女士,亦都會因應情況同我地既要求反應。因為餐廳同廚房不大,唯一要注意就係 包場既話,如果大家點唔同食物,上菜時間會有點唔同。員工好細心咁係活動前提出依樣野,所以最後夾得好好。好多謝notte既員工

好多謝notte既員工
  • Creamy Corn Soup
  • Notte Tiramisu
話說本貓最近去台灣時被求婚了,天啊太驚嚇了未來要天翻地覆嗎。妹妹竟說請我食好西慶祝我訂婚,訂了間年青人開的高級意大利菜,望著維港夜景兩姊妹來把酒談心,太生性了沒白費我多年請客哈哈。-••WELCOME SNACKS••以兩款意式前菜經典做bit size snacks.🍈Parma Ham & Melon咸香火腿配香甜蜜瓜 是永恆的好拍檔。🍅Tomato & Mozzarella蕃茄多汁伴水牛芝士 歷久常新的配搭。-還有Bread & Butter 麵包軟熟 都收貨。-••STARTER••🍴Japanese Top Grade Abalone w./ Japanese Sauce頂級鮑魚漬過後很入味 卻又保持爽口,鮮味又彈牙 日式醬汁咸中帶甜很開胃,以鮑魚作前菜有點驚喜 不禁期待後續。-••CATCH OF THE DAY🐟••今日是白𩶘魚 魚皮煎得金黃酥脆肉嫩,白酒牛油昆布汁 出色地帶出魚的鮮味,愛吃海鮮原味 不沾醬的我也忍不住讚。-••DAILY SOUP: MUSHROOM🍄••菇控看到一個只有菇的碗 甚為興奮,以茶壺澆上熱湯 菇的香氣撲面而來,湯透澈見底 味道清雅帶點和風感覺
話說本貓最近去台灣時被求婚了,
天啊太驚嚇了未來要天翻地覆嗎。
妹妹竟說請我食好西慶祝我訂婚,
訂了間年青人開的高級意大利菜,
望著維港夜景兩姊妹來把酒談心,
太生性了沒白費我多年請客哈哈。

••WELCOME SNACKS••
以兩款意式前菜經典做bit size snacks.
Welcome  Snacks

🍈Parma Ham & Melon
咸香火腿配香甜蜜瓜 是永恆的好拍檔。
🍅Tomato & Mozzarella
蕃茄多汁伴水牛芝士 歷久常新的配搭。
還有Bread & Butter 麵包軟熟 都收貨。
••STARTER••

頂級鮑魚漬過後很入味 卻又保持爽口,
鮮味又彈牙 日式醬汁咸中帶甜很開胃,
以鮑魚作前菜有點驚喜 不禁期待後續。
••CATCH OF THE DAY🐟••

今日是白𩶘魚 魚皮煎得金黃酥脆肉嫩,
白酒牛油昆布汁 出色地帶出魚的鮮味,
愛吃海鮮原味 不沾醬的我也忍不住讚。
••DAILY SOUP: MUSHROOM🍄••

菇控看到一個只有菇的碗 甚為興奮,
以茶壺澆上熱湯 菇的香氣撲面而來,
湯透澈見底 味道清雅帶點和風感覺。
••PASTA••

高級餐廳用的自然是黑松露刨片,
比現成的松露油多了柔韌的口感,
並不會濃烈搶戲份而是淡雅幽香。
Waiter在客人面前現刨芝士 吸晴,
可惜芝士刨太薄味道不強裝飾用,
意粉彈牙菇有菇味整體恰如其分,
小小美中不足是油封法略感油膩。
吃到此出現小插曲 久久不見主菜蹤影,
Waiter便主動送上一杯紅酒 服務抵讚。

••MAIN DISH••
with truffle mashed potato,
sautéed wild mushroom, red wine gravy

安格斯牛柳以慢煮法烹調 賣相粉嫩,
MediumRare剛剛好 很軟嫩很JUICY,
配角松露薯蓉及粟米泥都很出色好味。
••DESSERT••
Notte Tiramisu

大家不約而同選了經典的 Tiramisu ,
變奏版的它裝在闊口玻璃杯內 很美。
以咖啡酒做啫喱放於mascarpone上,
淡淡苦澀酒香 口感層次變得更豐富,
平衡整體甜味 為這餐畫上完滿句號。
很悠哉很舒服的一餐 食物很有驚喜,
環境擺盤也好適合愛打卡/拍照之人,
價錢略貴 但夜景服務食物值回票價。
Fine dining需細味也值得詳寫不小心又千字文😂
但Openrice篇幅所限不能上載所有照片及影片