2022-06-24 156 浏览
NEXT Shikaku(上環)✨✨✨✨✨✨✨最近新開的人氣拉麵店,是大家熟悉的座銀雞白湯拉麵的姊妹分店,以蠔為主題,只賣3款拉麵,有蠔清湯、白湯及沾麵湯。預料之中,需要排隊等位,等了大概15分鐘左右入座。店內是以石屎牆石磚搭原木,走型格調,開廚設計讓客人可以觀賞廚師製作拉麵的過程。✨✨✨✨✨✨✨評分:🍩🍩🍩1/2(out of 5🍩)1. 牡蠣白湯拉麵 - 網上評價較高的一款,湯頭以蠔、豚肉及雞肉烹製而成,加上一大塊叉燒、一件小肥蠔、白洋蔥粒及筍絲,賣相精美。喝第一啖湯覺得湯頭帶有蠔的甜味,相當濃郁,但之後感覺豚骨湯味道開始搶咗蠔味,感覺是傳統特濃豚骨拉麵,後續味道比較單調,幸有白洋蔥的甜味中和膩感。而配菜蠔及慢煮叉燒則沒什麼特別,蠔似是開水白烚煮熟,所以最好浸湯一陣才吃比較好。拉麵質地偏扁軟硬適中。只是個人覺得碗麵特濃縮的帶點膩。2. 櫻花木煙薰糖心蛋 - 軟糯的日本蛋被煙薰過後,入口除了蛋黃香又滲出淡淡煙薰香氣,好味😋整體個人覺得蠔的味道算突出,🍜湯頭一次過嚐到蠔及豚骨湯味道,蠔控必然要試,重口味朋友亦可一試濃縮版拉麵🍜🌟 另一款蠔沾麵是每天限量推出的,麵底有別於普通拉麵,是特製
NEXT Shikaku(上環)

✨✨✨✨✨✨✨

評分:🍩🍩🍩1/2(out of 5🍩)

🌟 另一款蠔沾麵是每天限量推出的,麵底有別於普通拉麵,是特製的長方形平打麵,目的是掛到最多湯汁,想試嘅朋友一定要趁早!

地址:
NEXT Shikaku
中環歌賦街11號地舖(近上環地鐵站A2出口)
營業時間:
星期一至二、四至日 11:30-22:00
櫻花木煙薰糖心蛋
2022-06-10
櫻花木煙薰糖心蛋
2022-06-13 1003 浏览
(*ฅ́˘ฅ̀*)♡┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈座銀新店-牡蠣🦪拉麵🍜🥰好有驚喜琴晚同朋友係中環食飯 去左座銀新店✨原本朋友想食沾麵原來一日只賣15碗 咁岩果日仲得一位師父 唯有下次早啲去食🙈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈新店環境走型格風,燈光都係暗暗地~裝修用心同舊式拉麵店不同呢而且一樣開放式廚房,一樣可以欣賞師父整麵過程🤣┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜牡蠣白湯 こえる (4.5/5)Koeru 在日文的意思是超越~店家稱這碗拉麵是超越了單吃蠔的感覺湯底由牡蠣,豚,雞三合熬煮而成白湯底。非一般牡蠣湯可以媲美。┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈唔中意食蠔既我表示,本來無乜期待🙈點知出乎預期嘅好食😳湯底同雞白湯一樣濃厚,而且掛湯成碗湯都可以飲🤩每一條麵都掛滿湯汁 真係好正 而且入面仲有一啲蒜頭粒同蘆筍 份量都幾多✨而主角蠔係廣島蠔,大粒又飽滿 對於唔中意食蠔既我竟然都覺得好食!難得呀💫除咗蠔仲有塊肉 都係好淋 幾好┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜櫻木煙燻糖芯蛋 (3.5/5)同舊店座銀一樣味道🤣🤣每次必嗌┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
(*ฅ́˘ฅ̀*)♡
座銀新店-牡蠣🦪拉麵🍜
🥰好有驚喜
琴晚同朋友係中環食飯 去左座銀新店✨
原本朋友想食沾麵原來一日只賣15碗
咁岩果日仲得一位師父 唯有下次早啲去食🙈
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
而且一樣開放式廚房,一樣可以欣賞師父整麵過程🤣

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜牡蠣白湯 こえる (4.5/5)
Koeru 在日文的意思是超越~

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
唔中意食蠔既我表示,本來無乜期待🙈點知出乎預期嘅好食😳
湯底同雞白湯一樣濃厚,而且掛湯
而主角蠔係廣島蠔,大粒又飽滿
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜櫻木煙燻糖芯蛋 (3.5/5)
同舊店座銀一樣味道🤣🤣每次必嗌
  • 牡蠣白湯
特別推薦大家✅牡蠣白湯「koeru」✅牡蠣清湯「ikasu」《牡蠣白湯「koeru」》好驚艷‼️超好食‼️個湯底係用蠔、豚、雞熬製😍,有好濃蠔味🦪🦪,但唔會覺得好咸或者食幾啖就好膩湯面有隻極肥美嘅蠔,隻蠔超正、好濃蠔味🤤,入面仲有好多汁💦,加埋蠔湯麵一齊食,好好食呀😭碗湯裏面仲有蠔碎,增加咗個口感同蠔味,正🤩d麵比一般嘅扁,軟硬適中,好掛湯🍜👍🏻配料方面,d荀好嫩好甜☺️,不過慢煮叉燒就正正常常la😌💰$158《牡蠣清湯「ikasu」》呢一款個湯比較清甜,蠔味明顯冇咁濃,唔係蠔嘅fans可以試呢一款😌麵質就同上面一樣,配料都係有蠔碎、筍、慢煮叉燒,係多咗兩隻雲吞🦐,幾特別落雲吞,都幾好食😂整體嚟講,牡蠣清湯都值得一試,不過就唔會有驚艷嘅感覺🤫💰$158*3間之中,依個蠔拉麵係最新🦪,依家排隊都係最長嗰條,食完會覺得值得😭,不過太熱就唔好去癲😂**我哋weekend 1220去到已經排晒隊,1255先有位,不過我哋食完出去,1325仲長龍🙂***鯛、雞、蠔三間,三間都好好食,不過要揀最好,我哋會覺得牡蠣白湯「koeru」係最好食👍🏻👍🏻👍🏻,特別得嚟又整得好食😋
特別推薦大家
✅牡蠣白湯「koeru」
✅牡蠣清湯「ikasu」

《牡蠣白湯「koeru」》
碗湯裏面仲有蠔碎,增加咗個口感同蠔味,正🤩
d麵比一般嘅扁,軟硬適中,好掛湯🍜👍🏻
配料方面,d荀好嫩好甜☺️,不過慢煮叉燒就正正常常la😌
💰$158

牡蠣清湯「ikasu」

《牡蠣清湯「ikasu」》
整體嚟講,牡蠣清湯都值得一試,不過就唔會有驚艷嘅感覺🤫
💰$158

牡蠣白湯「koeru」
牡蠣清湯「ikasu」
2022-06-10 234 浏览
座銀集團新開嘅旗下分店,主打蠔拉麵店內主要提供三款拉麵,今日去只提供白湯,係我最想試同最出名嗰款😍店內環境高質 潔淨 有Omakase feel 環境係全港數一數二 師傅係日本人 但亦有香港人侍應 🍜牡蠣白湯 $158+10%點講好呢 只可以用屈機形容 我都係半個拉麵達人 全港大部份拉麵都食過 呢間絕對可以入我心目中頭二名 擺盤亦非常精美蠔🦪 從圖中可見 比我想像中大隻好多 食落鮮味十足 口感綿滑 有少少海水味 完全唔腥 豬肉🍖 有少少燒肉嘅味 食落唔起渣 合格以上 面質🍜 比較幼細嘅麵條 食到有小麥粒 口感煙韌 非常合我口味牡蠣湯🍜湯底係最重要嘅評分標準 呢個湯非常無敵 非常突出且濃郁嘅蠔鮮味 最大點豚骨湯嘅味道 真係好出色 鍾意食蠔嘅朋友肯定有驚喜 湯中紫洋蔥粒可以平衡味蕾 碗湯真係非常特別 擁有一個高檔嘅感覺 由於比較濃郁 食到一半嘅時候將青檸汁混合到湯入邊 更可提升一個層次 食落清新帶鮮味 又再引起食慾 真係只可以講無敵🥚煙燻糖心蛋 $15+10%糖心蛋帶有煙熏味 蛋黃濃郁 可能用蘭王級別 值得一試總結 價錢相當進取 結帳人均$180 但係拉麵非常高質 可以顛覆對拉麵嘅想像
座銀集團新開嘅旗下分店,主打蠔拉麵

🍜牡蠣白湯 $158+10%

🥚煙燻糖心蛋 $15+10%
糖心蛋帶有煙熏味 蛋黃濃郁 可能用蘭王級別 值得一試

總結
價錢相當進取 結帳人均$180 但係拉麵非常高質 可以顛覆對拉麵嘅想像 食完絕對物有所值 在我這個拉麵狂人心中位居第二🏅 如果拉麵是包含煙燻蛋會加好多分

2022-06-04
  • 牡蠣白湯
食過座銀,對佢哋出品都有信心。今次就試佢哋新開嘅蠔拉麵,鍾意食蠔嘅我即刻安排時間過嚟試吓味道,果然冇令我失望。湯夠香夠熱,掛麵都唔錯,雖然得一粒蠔有少少唔夠喉(如果可以追加就好喇)。由於我當日坐正吧枱位,睇住師傅喺我面前完成碗麵,乾淨之餘仲好貼心提示趁熱先食咗隻蠔先,用餐感覺良好,店員服務都好好,一定會再嚟。P.S. 定價好似有啲進取,不過係值回票價嘅。重口味一定要試白湯底,好味到飲哂啲湯,清湯就正常水準。
食過座銀,對佢哋出品都有信心。

牡蠣白湯拉麵,牡蠣清湯拉麵
2022-05-27
牡蠣白湯拉麵,牡蠣清湯拉麵
2022-05-27 184 浏览
拉麵既新高度🍜排左大概25分鐘再安排入座因為一開始已經有人排緊去等開門,真係好誇張呀去左一試新店既蠔白湯拉麵同要左一份溏心蛋店員非常好,會先幫你落左order先。配料是洋蔥,日式叉燒蠔同底部既肉碎仲有提味既紫蘇花,洋蔥很甜,而湯既濃郁同鮮味重,開頭好怕腥但同呢碗拉麵無關係,待應介紹先試湯同拉麪同洋蔥,再到中間吃蠔,蠔🦪很大隻而且味好濃郁同鮮甜,無乜海水味,中間食超享受。如果碗麪再熱少少更好,我飲哂成碗湯。點左溏心蛋,一如以往高質啦值得一試
拉麵既新高度🍜排左大概25分鐘再安排入座
因為一開始已經有人排緊去等開門,真係好誇張呀
去左一試新店既蠔白湯拉麵同要左一份溏心蛋
店員非常好,會先幫你落左order先。

值得一試
蠔白沙拉麵
蠔白沙拉麵
2022-05-27 123 浏览
繼鯛魚湯底拉麵後,座銀又有一間姊妹店登陸香港❤️今次呢間拉麵係以牡蠣🦪為主題,作為座銀fans同愛蠔之人嘅我緊係即刻去試試🤤當日我係平日2點過後去到,雖然唔洗排隊,但係沾麵已經賣晒🤧好彩白湯同清湯拉麵都仲有!✨牡蠣白湯拉麵koeru ($158)座銀一向係貴絕全港嘅拉麵,佢嘅姊妹店都不遑多讓,但只要係好食都會吸引到我做回頭客🤤白湯湯底由豬骨、雞同蠔熬製而成,味道非常濃郁,蠔嘅鮮味明顯。拉麵配以慢煮叉燒同蠔,湯底入面仲加左京蔥等配料,飲到最後仲有淡淡嘅青檸味。平時食開清淡野嘅朋友可能會覺得咸左啲,但我自己就鍾意偏濃嘅湯底,所以呢碗對我黎講岩岩好😋

✨牡蠣白湯拉麵koeru ($158)
2022-05-25 147 浏览
話說歌賦街幾間拉麵店都係同一group人開,之前食過鯛白湯拉麵,同座銀既雞白湯拉麵都覺得好好食,雖然有啲貴,不過都值😋今次佢地又開一間新拉麵店,當然唔可以錯過!食個日係放工時間,大概7點幾去到牡蠣白湯同沾麵已經賣晒,所以我地就食咗牡蠣清湯拉麵🦪坐bar枱可以睇晒師傅煮拉麵既過程,出餐都幾快。上菜個陣店員會講解每個配料、同食用先後次序拉麵軟硬適中好彈牙、雲吞都幾鮮、蠔就味濃好好食、叉燒就正常,日本洋蔥好甜,清湯都幾唔錯唔會覺得淡期待下次可以試下牡蠣白湯~

期待下次可以試下牡蠣白湯~
牡蠣清湯拉麵
2022-05-12
  • 牡蠣清湯拉麵
2022-05-23 192 浏览
繼座銀雞拉麵同埋鯛白湯拉麵之後,集團再新開咗Next Shikaku蠔湯拉麵。位置喺中環座銀嘅隔離,佔地兩層,而家暫時開咗一樓,樓上在裝修中。.星期日兩點到店,門外大概有15人排隊。等咗大概四十五分鐘,終於被安排坐於bar枱位置。當時沾麵已經售罄,所以我哋點咗清湯同埋白湯各一,另外點咗一客櫻木煙燻糖心蛋。.店員態度殷切,拉麵上菜後,會詳盡介紹食法同食材,我臨走前忘記咗某食材嘅名稱,再問店員,她甚至拿出筆同memo紙,寫低俾我。.食物質素尤如另外兩家拉麵一樣優秀。從食物選材、來源地、烹飪方法等,不難看得出廚師細密的心思和追求完美的講究。.清湯同白湯拉麵採用嘅麵條同座銀、鯛白湯嘅唔同。麵條較扁平,有啲似linguine嘅形狀。質地則較爽身,冇另外兩家嘅咁有咬口。兩款拉麵均會附上慢煮厚叉燒同蠔。叉燒非常淋身,肥瘦適中,有水準。蠔嘅味道偏濃郁,入口即化,店員建議拉麵食到中段才品嚐,以免味道過份濃烈蓋過湯底嘅味道。.清湯係利用日本牡蠣熬製而成,加上牡蠣油,湯底清香,有少許回甘。拉麵亦配上蠔碎,增加湯底口感同咸鮮味。配料方面除咗叉燒同蠔,亦有兩粒鮮蝦雲吞。雲吞皮質比平時食開嘅淋身,口感冇咁滑,我自

清湯係利用日本牡蠣熬製而成,加上牡蠣油,湯底清香,有少許回甘。拉麵亦配上蠔碎,增加湯底口感同咸鮮味。配料方面除咗叉燒同蠔,亦有兩粒鮮蝦雲吞。雲吞皮質比平時食開嘅淋身,口感冇咁滑,我自己就一般呢個質地,覺得似個皮未煮熟,不過朋友就好喜歡,佢覺得口感有啲似魚皮餃。
牡蠣清湯ikasu

我認為白湯拉麵比清湯出色,味道層次更豐富分明。白湯拉麵以牡蠣、豚骨同雞湯三合一而成。因為湯頭較為濃膩,所以廚師加入咗唔少清新嘅元素:
1. 木之芽,即係山葵嘅嫩葉,味道帶微辛,香氣豐富,令人味覺大開;
2. 紫蘇花,味道清香,帶出牡蠣嘅鮮甜,而且精緻十足;
3. 洋蔥,由淡路島輸入。該地生產嘅洋葱收成後會風乾40-60日,因水份排走,令甜度和軟度比其他洋葱高達兩倍,更香甜同柔軟
4. 青檸
牡蠣白湯koeru

另外,糖心蛋亦非常驚艷。蛋黃橙黃色,呈半流心狀態,生熟度恰到好處。最特出之處係煙燻嘅香氣,本人第一次於拉麵店吃到如此講究嘅雞蛋,味道同上海嘅燻蛋有少許相似。不容錯過!
櫻木煙燻糖心蛋

今次的用餐體驗非常難忘,已經期待再次光臨,品嚐一下他家的沾麵。

2022-05-22
  • 牡蠣白湯
價錢貴了少少,但沾麵很好食。kasu 牡蠣清湯 $158湯頭很清,牡蠣味道係口中跳舞,飲一啖湯試到有有蠔油、乾蠔、新鮮蠔同蠔湯。洋蔥是日本新鮮運送的,很甜。我最不明白是雲吞,有點唔夾。Asobu 牡蠣沾麵 $178用1分鐘影相好喇,影完相要即刻食。沾麵用上平打麵,麵質煙靭,非常掛湯。平時去座銀我會叫員工加Dashi比我,食到最後倒入沾麵汁變左碗湯飲。今次我都有問員工有無得加Dashi,跟住佢地就解釋,裝住麵條的水看似平平無其其實係昆布水,原來浸住係別有用心,可以將麵條分開一條條,夾起時唔會痴住。然後昆布水可以稀釋沾麵汁。由於昆布水是冷的,所以沾麵汁較快變涷,可以隨時叫員工叮番熱再享用。紫蘇花令成件事提升左好多,粒廣島蠔好大粒又鮮味,希望將來可以追加。
價錢貴了少少,但沾麵很好食。

kasu 牡蠣清湯 $158

Asobu 牡蠣沾麵 $178
用1分鐘影相好喇,影完相要即刻食。

• 牡蠣沾麵
2022-05-15 262 浏览
第一次寫食評日期:5月15日時間:1點30大約一點半左右去到排隊(前面大約有4張2人枱等緊,後面有一家四口排隊),等了大約20分鐘左右,時間尚可接受。排隊時侯已經有位staff問我地食咩,我地未答佢已經話得返清湯(原意係去食白湯拉麵 + 沾麵),仲叫我地下次再早啲嚟。咁一場嚟到都試下個白湯,因為佢旗下其他拉麵試過都好食嘅,所以有啲信心。隨後有一家四口排隊,我聽到staff都係用同一番說話得番清湯。入到去坐低,等咗一陣都好快有得食,食到一陣一家四口都入咗嚟,而我食到七成左右,我見到侍應拎咗一碗我唔肯定係咪白湯拉麵嘅嘢去一家四口嗰枱,我懷疑咗一下,但冇太大理會,繼續食。隨後有兩位女士入座,坐咗我隔離(吧枱),佢地嘅食物係白湯拉麵+沾麵!我特意嚟到,滿心歡喜食,你話賣曬我真係唔緊要,但餐廳嘅arrangement真係好差,冇理由係咁樣運作,大家都係排隊入去食,一啲有得食一啲冇得食咁,浪費我時間,其實心情真係會好差,可能有人會覺得我誇張。食物評價:真係好一般,冇太大驚喜。麵同湯好似分開兩樣嘢咁,麵還麵湯還湯。蠔嘅味唔算太重,個人喜好啦,有啲人可能鍾意重味,有啲人鍾意啖味嘅,自行判斷啦。麵質就可
第一次寫食評

日期:5月15日
時間:1點30

食物評價:真係好一般,冇太大驚喜。麵同湯好似分開兩樣嘢咁,麵還麵湯還湯。蠔嘅味唔算太重,個人喜好啦,有啲人可能鍾意重味,有啲人鍾意啖味嘅,自行判斷啦。麵質就可以一讚嘅,有口感,軟硬係適中,係我喜歡嘅質感。

環境評價:餐廳環境算係乾淨,光線充足。可惜坐吧枱會見到洗碗環境,我就不太接受到。

最後,個個際遇唔同,我只係陳述當日情況,希望餐廳睇到可以改善一下,畢竟都有好多人特意嚟試,但我就冇下次。

謝謝
2022-05-15
2022-05-10 233 浏览
小弟作為一個拉麵控,冇得去日本梗係唯有係香港搵好食嘅拉麵啦。今日經朋友介紹黎到呢一間蠔湯拉麵專門店”Next shikaku “ 聽佢講開咗一星期左右,咁我唸住冇乜人知道所以就12點15分先去到。點知嚇一跳,已經排十幾個左右!大熱天時排咗45分鐘先到去 (餐廳好貼心排到咁上下,有侍應派果汁🧃不過去到我度就冇啦😂)一入去就見到位日本師父處理緊蠔,好肥美吓口罩套都提供,上面印埋同集團嘅餐廳估唔到都係座銀集團,咁食物方面應該有啲保證本身想叫沾麵!但聽講日本冇貨期,所以暫時冇。如果一心食沾麵既記得打去問下有冇先啦牡蠣白湯 $158好濃厚嘅蠔湯,層次分明 唔係一味死咸 我真係飲哂咁濟!麵條扁平條有別一般拉麵 蠔🦪得一隻真係唔夠叉燒厚薄適中,食落鬆化冇得輸洋蔥粒🧅剛剛架中和返油膩味感櫻木煙燻糖心蛋微微既煙燻味加上半熟蛋 唔錯!牡蠣清湯拉麵$158好清香既蠔味,同白湯比較之下就失色不少不過唔喜歡重口味既,呢一個就應該啱啱好啦而清湯會多咗2粒蝦肉雲吞,本人覺得味道ok不過就唔太夾拉麵🍜可能係新流行食法總結,拉麵🍜味道方面真係冇乜可以挑剔嫁啦唯一價錢我覺得太進取啦 加埋一去到$174 配料都唔算話多。不

一入去就見到位日本師父處理緊蠔,好肥美吓

口罩套都提供,上面印埋同集團嘅餐廳
估唔到都係座銀集團,咁食物方面應該有啲保證

牡蠣白湯 $158
好濃厚嘅蠔湯,層次分明 唔係一味死咸
我真係飲哂咁濟!
麵條扁平條有別一般拉麵
蠔🦪得一隻真係唔夠
叉燒厚薄適中,食落鬆化冇得輸
洋蔥粒🧅剛剛架中和返油膩味感

櫻木煙燻糖心蛋
微微既煙燻味加上半熟蛋 唔錯!

牡蠣清湯拉麵$158
好清香既蠔味,同白湯比較之下就失色不少
不過唔喜歡重口味既,呢一個就應該啱啱好啦
而清湯會多咗2粒蝦肉雲吞,本人覺得味道ok
不過就唔太夾拉麵🍜可能係新流行食法

總結,拉麵🍜味道方面真係冇乜可以挑剔嫁啦
唯一價錢我覺得太進取啦 加埋一去到$174 配料都唔算話多。不過我都推介大家食一次既

2022-05-10 188 浏览
歌賦街飄著濃濃的蠔香🦪【牡蠣白湯拉麵】濃厚的湯底用上了蠔/雞/豚熬製而成第一口的湯頭濃郁令人驚艷油脂平衡的慢煮叉燒入口即化配上清爽的荀 來自淡路島的洋葱 紫蘇花除了賞心悅目外也加添了更多風味【牡蠣清湯拉麵】以100%的牡蠣煮成的高湯加上牡蠣油和秘製湯汁口感清爽但風味豐富吃過一整碗後都不覺膩還有非常吸引的【牡蠣沾麵】肚子空間有限 就留一個原因讓自己回訪
歌賦街飄著濃濃的蠔香🦪

2022-05-08
牡蠣白湯拉麵 ᴋᴏᴇʀᴜ
牡蠣清湯拉麵 ɪᴋᴀsᴜ
2022-05-04 151 浏览
新開位於中環歌賦街既Next Shikoku也是屬於座銀集團的拉麵店🍜牡蠣白湯「koeru」 $158先講一下個湯底,係用牡蠣,豚和雞,三合一熬製而成,三種材料沒有搶過對方的味道,恰到好處,值得一試!!😋慢煮叉燒以法式鹽漬技術醃製,肉質軟熟,略嫌偏肥💫🐖櫻木煙燻糖心蛋 $15不過不失 無特別之處 鍾意食糖心蛋既你地可以叫 牡蠣沾麵「adobo」$178牡蠣味極濃,師傅撕碎叉燒肉塊在沾麵當中,完全吸收曬,麵好似一塊布好薄同時亦有過冷河,非常彈牙,麵條掛上湯汁味蕾刺激了一下滑到喉嚨👅🦪從不喜歡吃沾麵的我,也愛上了

牡蠣白湯「koeru」 $158

慢煮叉燒以法式鹽漬技術醃製,肉質軟熟,略嫌偏肥💫🐖

櫻木煙燻糖心蛋 $15
不過不失 無特別之處 鍾意食糖心蛋既你地可以叫

牡蠣沾麵「adobo」$178

從不喜歡吃沾麵的我,也愛上了

• 中意食蠔一定要叫沾麵🥰
2022-05-04 115 浏览
座銀集團質素一向有保證,近日又有新攪作 #蠔拉麵 🍜趁著三日連假的最終天,立刻趕快去試一下( • ̀ω•́ )✧/🌟牡蠣白湯 𝕂𝕠𝕖𝕣𝕦 $𝟙𝟝𝟠牡蠣、豚和雞三合一熬製的湯底,先試一口湯已被震攝,超濃郁!超香甜!同時充滿蠔的鮮味o̴̶̷᷄ ̫ o̴̶̷̥᷅ 質感微杰身,非常漿口,是滿滿膠原的感覺💕爽彈軟滑的扁身麵條掛湯力強,麵條間不時夾雜高湯的魚肉和蠔肉碎,可見其真材實料👍🏻牡蠣肥美飽滿,吃完口腔的蠔氣揮之不去♡ʾʾ鹽漬慢煮叉燒是五花腩的位置,入口肥膏便融化,肉香軟腍;配菜有爽脆筍絲和洋蔥粒,為湯底更添層次🤤拉麵的湯很肥我知道,但我願意為它重一公斤‼️我非常尊重師傅🫣即使麵和湯的份量不少,都有食得乾乾淨淨‎´ސު`/⭐️櫻木煙燻糖心蛋 $15拉麵本身不含蛋,所以另叫了一隻,煙燻味什出,半流心的雞蛋蛋味相對未見出眾,個人認為不加也可☺️/結帳需要加一服務費,並不便宜,不過確實是一碗有質素、精緻的拉麵🥰奉餐時還細心提供口罩套、餐巾及濕紙巾,服務體貼!/試業期間中午一點來到也排了差不多40分鐘,離開時人龍依然,慶幸自己可以趁著涼爽的天氣早吃早享受( •̀∀•́ )✧誠意推介給一眾愛蠔的拉麵朋友🫶🏻絕對會回頭!
牡蠣白湯
🌟牡蠣白湯 𝕂𝕠𝕖𝕣𝕦 $𝟙𝟝𝟠
牡蠣肥美飽滿,吃完口腔的蠔氣揮之不去♡ʾʾ
拉麵的湯很肥我知道,但我願意為它重一公斤‼️
⭐️櫻木煙燻糖心蛋 $15