2022-11-06 117 浏览
座銀集團旗下嘅拉麵不嬲都唔錯,上年開業嘅魚湯拉麵已經令我好有驚喜,今年開業嘅牡蠣拉麵簡直係更上一個層次!雖然價錢比一般拉麵店貴,但拉麵質素真係令我贊不絕口,最重要係食完唔會覺得重味精好口渴!當日清湯賣哂,只有白湯同沾麵選擇。白湯用上牡蠣、雞同豬去熬湯,味道的確濃厚,但唔會過咸,略嫌牡蠣味道稍微被雞同豬肉掩蓋。牡蠣沾麵真係不得了,勁高質!牡蠣味道濃郁,仲有啲蠔粒,亦唔會好膩,而平打麵質地滑捋捋,驚喜地掛湯,食食吓都幾飽肚。糖芯蛋煙燻味強烈,但醬油浸得未夠時候,味道爭少少。牡蠣沾麵 $178牡蠣白湯 $158櫻林煙燻糖芯蛋 $15

牡蠣沾麵 $178
牡蠣白湯 $158
櫻林煙燻糖芯蛋 $15
2022-11-02 198 浏览
當我知道呢間以蠔為主打嘅拉麵/沾麵鋪即將要嚟香港開店嘅時候,已經講左十萬九千次要去試‼️而終於等到佢開張2個月之後,又喺我生日飯嘅時候終於試到🤣喺呢個炎熱嘅香港夏天🔥(已經幾個月前)仲願意喺門口排成半粒鐘先入到去食只可以話大家(當然包括我)都對呢碗麵十分期待😋店家都好好,提供濕紙巾比客人抹下汗🥵但其實由中環站行上嚟都熱到暈低,唔好話排埋隊,胃口都冇左一半😂但可惜真係失望之極,枉我出左咁多力水汗水😭我食完仲肚痾🤢平時食十幾廿隻都唔會痾😓成間野得3款麵,可以坐bar台當睇人整手工意粉咁整呢個麵💁🏻‍♀️我淨係唔想再流汗所以拿拿聲有位就入,坐左其他枱😹❌牡蠣沾麵($178)沾麵湯汁用大量豚肉同蠔打碎而成所以入面係冇完整叉燒,只有一隻完整蠔🥸因為已經打碎哂😂湯汁比較濃同咸,話哂用左咁多材料,味道好複雜😂但係我覺得唔係好有蠔鮮 反而係腥🙁麵底用左長方形闊身嘅平打麵,香港比較少見,號稱更掛湯🤔份量唔少,口感都幾滑溜,其實都唔錯的😉可惜個汁太咸,加上唔係討好嘅蠔味仲要只得一隻蠔做餸🥲性價比低之餘味道亦令人失望😮‍💨✔️牡蠣白湯拉麵($158)我只係試左少少,味道比沾麵清淡dd🤏湯底都係用蠔肉、豚肉同雞肉熬
已經講左十萬九千次要去試‼️
而終於等到佢開張2個月之後,又喺我生日飯嘅時候終於試到🤣

喺呢個炎熱嘅香港夏天🔥(已經幾個月前)
仲願意喺門口排成半粒鐘先入到去食
只可以話大家(當然包括我)都對呢碗麵十分期待😋
店家都好好,提供濕紙巾比客人抹下汗🥵

我淨係唔想再流汗所以拿拿聲有位就入,坐左其他枱😹

❌牡蠣沾麵($178)

沾麵湯汁用大量豚肉同蠔打碎而成
所以入面係冇完整叉燒,只有一隻完整蠔🥸

因為已經打碎哂😂
湯汁比較濃同咸,話哂用左咁多材料,味道好複雜😂
但係我覺得唔係好有蠔鮮 反而係腥🙁
麵底用左長方形闊身嘅平打麵,香港比較少見,號稱更掛湯🤔

份量唔少,口感都幾滑溜,其實都唔錯的😉
可惜個汁太咸,加上唔係討好嘅蠔味
仲要只得一隻蠔做餸🥲
性價比低之餘味道亦令人失望😮‍💨

✔️牡蠣白湯拉麵($158)

我只係試左少少,味道比沾麵清淡dd🤏
湯底都係用蠔肉、豚肉同雞肉熬煮而成
所以都係濃綢質感
餸菜都係有一隻蠔,再加一片叉燒同少少荀
如果一定要二揀一我諗會揀返拉麵🤔
清少少冇沾麵咁咸,不過呢個價錢我諗住會多隻蛋🥲

兩碗麵其實都唔可以話好難食,
但係成也蠔敗也蠔
我覺得2隻蠔都稱唔上鮮甜☹️
仲要湯底冇蠔嘅鮮味👎👎
話哂大阪難波嘅過江龍,收成接近200蚊一碗麵,真係好進取下😅
不過見佢地啲鋪頭咁長人龍應該生意唔成問題😂
可惜返去第二日仲肚痛痾左幾次,鋼鐵肚都搞唔掂😔
⭕️ 短評:座銀和Marusesankaku集團又多一間姊妹店,今回主打蠔拉麵,開了一段時間我還是第一次去排隊試。蠔沾麵,沾汁相當濃厚,充滿豚骨和蠔味,呈長方形的「平打麵」滑溜又掛湯。單是這碗沾麵已值得排隊,不過聽說通常下午兩點就沽清 👍🏼蠔清湯就相對失色,湯頭用了蝦、豚、蠔等去煮,味道太雜,偏淡,蠔味不突出,比姊妹店的鯛清湯差得多。配料有雲吞也有點怪,不會翻食 👎🏼清酒煮蠔,巧妙地用清酒和紫蘇花辟腥,但仍然不夠鮮甜(p.s. 留意到店家是用急凍韓國蠔)。溏心蛋是座銀集團的一貫質素,有淡淡煙燻味,火候剛好。下次會試蠔白湯。💵Budget: $230 pp 📍 NEXT Shikaku (中環)中環歌賦街11號地舖

蠔清湯

清酒煮蠔

溏心蛋是座銀集團的一貫質素,有淡淡煙燻味,火候剛好。

下次會試蠔白湯。

💵Budget: $230 pp

📍 NEXT Shikaku (中環)
中環歌賦街11號地舖
2022-10-27 389 浏览
“牡蠣白湯 Koeru” First of all it simply looks delicious, at the first sip, a super intense oyster flavour, the second sip, richness from chicken & pork in the broth. Very lovely. The noodles was a little flat-shaped grasping the soup nicely. Slow-cooked yet thick-sliced charsiu was one of the best. “牡蠣沾麵 Asobu” A even richer oyster and pork flavour with saltiness in this dipping sauce, mixed with diced charsiu & bamboo shoots. The interesting part was the noodles here, it’s almost like pappardelle b
“牡蠣白湯 Koeru”

“牡蠣沾麵 Asobu”

The interesting part was the noodles here, it’s almost like pappardelle but with a even thinner thickness, which the sauce would basically blend with the “pasta”. Amazing idea.
2022-10-25 87 浏览
今天食個early dinner,所以幸運不用排隊,想食較濃味,點了個牡蠣白湯拉麵,湯底超香濃,很有牡蠣香味,濃到好似100隻牡蠣煮成的湯,拉麵偏幼,都十分掛湯,配有少許青檸,令到湯底都很清新。拉麵當然要有叉燒啦,叉燒很有燒焦焦的香味,很滿足的拉麵。
2022-10-25 83 浏览
經過多次終於進來吃了🥰本來想吃白湯拉麵 但最後還是被沾麵配的平打麵吸引了😆所以這次就先試沾麵吧🤣沾醬🦪味超濃 平打麵麵質很好吃 又掛汁~沾醬裡除了有🦪外 還有角切豚肉也好好吃🥰

2022-10-15 138 浏览
原本想去隔壁同集團嘅主打雞白湯拉麵,但 望到長長嘅人龍,喺咁熱嘅天氣下放棄咗……向前行多兩步,有一個講日文嘅人好親切咁樣介紹日本牡蠣拉麵。因為未食過蠔主打湯底,所以就決定試一下。店家安排左坐bar枱,可以睇住師傅煮麵。呢度menu非常單一,好適合選擇困難嘅人。每碗湯底都加上牡蠣油做基調,再有清湯白湯沾麵變化。一上枱,先飲一啖湯,平時好怕腥味嘅我都接受到,好似濃縮咗好多隻蠔嘅鮮味係一啖湯裏面。另外,蠔湯配上洋蔥粒,意想不到嘅配合。麵質粗幼適中,掛湯有口感,值得一讚。煙燻溏心蛋,煙燻味突出但整體隻蛋就冇乜特別。下次嚟想試埋沾麵,但百幾蚊碗仲要加一,真係有d overprice。
因為未食過蠔主打湯底,所以就決定試一下。
每碗湯底都加上牡蠣油做基調,再有清湯白湯沾麵變化。
煙燻溏心蛋,煙燻味突出但整體隻蛋就冇乜特別。
2022-10-12 520 浏览
牡蠣白湯 $158|牡蠣清湯 $158|牡蠣沾麵 $158|清酒牡蠣 $78依間就係近牌係中環新開嘅牡蠣拉麵Next Shikaku啦🤩佢同做雞湯嘅座銀,同埋鯛魚湯嘅Maru De sankaku同一個集團架。佢地旗下仲有一間串燒同日本市場,認真幾犀利👍🏾講下佢個牡蠣清湯先。佢個清湯係100%用蠔熬出黎,再加埋特質嘅牡蠣精油,飲落非常鮮甜😍佢上面亦都加左蔥花同紫蘇花碎,令到碗麵更美觀之餘,亦增添左香氣😎除左配叉燒同蠔之外,佢仲會配埋雲吞,非常新奇🤭加埋掛湯能力高嘅麵一齊食,真係好滿足呀🤩而牡蠣白湯嘅湯除左用牡蠣之外,亦加左雞同豚一齊煲,湯嘅味道雖然比清湯濃,但完全唔蓋過蠔嘅鮮甜👍🏾不過比起白湯,我就鍾意清湯多D,因為個湯更鮮甜而唔會咁膩沾麵嘅麵非常有驚喜😍依度用一隻叫「平打麵」嘅麵。薄薄嘅麵面晶瑩剔透,食落去非常滑溜,好似食緊涼皮緊🤭而且佢嘅掛湯能力都好好👍🏾啱晒整沾麵佢每一碗麵都會配一粒好飽滿嘅廣島蠔🥹不過要挑剔嘅就係得一粒🫠唔夠癮嘅我地決定試埋清酒牡蠣😏水潤嘅廣島蠔,加埋濃度適宜嘅清酒,更加突出左蠔嘅鮮味😍依度嘅拉麵值得好評😆不過$158一碗黎講真係太貴💸仲記得幾年前拉麵都係講緊平

牡蠣沾麵

清酒牡蠣

依度嘅拉麵值得好評😆不過$158一碗黎講真係太貴💸仲記得幾年前拉麵都係講緊平均88-98一碗,依家閒閒地都要差唔多120…

味道 :⭐️⭐️⭐⭐
性價比:💸💸
服務:🤵🏼🤵🏼🤵🏼
推介 :😚😚😚😚
牡蠣沾麵
清酒牡蠣
2022-10-03 134 浏览
位於中環歌賦街日本餐廳Next Shikaku,主打牡蠣拉麵。餐牌只有三款主菜選擇,包括牡蠣清湯(ikasu $158)、牡蠣白湯(koeru$158)和牡蠣沾麵(asobu$178)。也有三款小食,包括清酒牡蠣($78)、慢煮叉燒($58)及櫻木煙燻糖芯蛋($15)。一個人的午餐,就先品嚐牡蠣清湯及糖芯蛋。首先,要嚐一口清湯,然後才開始起筷。湯底清甜,有陣陣蠔香,有淡淡蠔味,重點是新鮮,沒有腥味。麵的囗感滑溜又爽彈,十分喜歡。拉麵配菜有肥瘦適中的叉燒、爽口的洋蔥粒、荀絲、鮮蝦雲吞及一隻肥美的蠔。整體上,配菜味道不是太一致,各有各的味道,但感覺上是一份豐富的配菜。至於櫻木煙燻糖芯蛋,有煙燻味。上菜時,糖芯蛋已經分開了一半一半,我選擇一半冷食,一半熱食。將一半的糖芯蛋浸湯一會,然後連湯一起吃,又令一番風味。吃後,會有點口乾感,雖然如此,但下次仍然會再光顧。

吃後,會有點口乾感,雖然如此,但下次仍然會再光顧。
2022-09-18 172 浏览
專注牡蠣的拉麵店,是集團繼鯛魚,雞白後的新店。店舖只賣牡蠣拉麵跟沾麵,1碗HKD158+10%,不包糖芯蛋。位置在上環歌賦街,不太方便,定價亦略高,對象主要應該是甲級商業區對食物有一定要求的上班族。從店前長長的人龍來看,很成功。午市大約要等半小時以上。TLDR:價錢偏高,但算是物有所值,服務更是一流。若排隊時間半小時內,值得再去。—————————-上回點了沾麵跟白湯,沒寫食評。沾麵用了長方形的平打麵,掛湯不錯,但個人感覺湯麵更出色。這次回頭白湯,再試一試清湯。白湯跟上回一樣,蠔味非常濃郁,不算太鹹。清湯亦不錯,味道略淡但少了油膩感,感覺較適合女士。叉燒跟蛋。不錯。沒想到甚麼可以寫的。清湯附送的雲呑,收口處略厚。值得一提是店員服務非常好,會主動觀察顧客需要。比如有位長髮女士,準備用餐,店員會細心提醒并提供即棄髮帶。看見顧客冰水喝光了,拿著空杯子望向店員時,發現店員已準備好補充冰水。坦白說,比不少米芝連店更好。
專注牡蠣的拉麵店,是集團繼鯛魚,雞白後的新店。

從店前長長的人龍來看,很成功。午市大約要等半小時以上。

—————————-

上回點了沾麵跟白湯,沒寫食評。
沾麵用了長方形的平打麵,掛湯不錯,但個人感覺湯麵更出色。

這次回頭白湯,再試一試清湯。

白湯跟上回一樣,蠔味非常濃郁,不算太鹹。
清湯亦不錯,味道略淡但少了油膩感,感覺較適合女士。

叉燒跟蛋。
不錯。沒想到甚麼可以寫的。
清湯附送的雲呑,收口處略厚。

坦白說,比不少米芝連店更好。

清湯
白湯

清湯
白湯
2022-09-18 137 浏览
之前有食過姊妹店既鯛白湯,覺得鯛魚清湯好好食比我留左一個好好既印象😍而本身都鐘意食生蠔既我地當然要試埋🦪牡蠣拉麵啦🤭✨牡蠣白湯拉麵白湯湯底由蠔、豚、雞熬製而成望落好濃郁,飲落果然無失望😍蠔味非常香濃突出,比我預期之中出色👍🏻配合埋洋蔥、紫蘇葉同蠔肉碎一齊飲,味道更豐富。不過個人覺得洋蔥粒偏辣,如果唔鐘意可以落單前嗌走配菜。雖然拉麵中既蠔唔算大隻,但贏在新鮮好味,相反叉燒就正常無乜特別✨牡蠣清湯拉麵牡蠣清湯望落比白湯清澈好多,雖然係話用日本蠔百分百熬製而成,但飲落蠔味唔太突出,係偏清甜既湯底。所以同白湯比白湯真係更勝一籌👍🏻😋而且兩粒雲吞同拉麵無咁夾😂寧願比多隻生蠔或者半塊叉燒

✨牡蠣白湯拉麵

✨牡蠣清湯拉麵
2022-09-17
  • 牡蠣白湯
歌賦街蠔湯拉麵沾麵😋😋我係一個big fan of Tsukemen呢間係同座銀同一個集團旗下的拉麵沾麵。星期六下午三點都排咗半個鐘,先入到去🥲🥲超級多人。我叫左沾麵。額外加咗3塊叉燒,不過叉燒一般。唔使額外加錢叫都可以。湯底入面有叉燒同埋一隻蠔。食物賣相好靚,湯底都好濃郁。不過我好鍾意佢地沾面個平打麵,第一次試,好滑。沾麵是冷食的。好鍾意,如果唔使排隊我都會再嚟。額外朋友叫咗牡蠣白湯,係熱食的。湯底都好濃厚,不過沾麵更濃。我個人鍾意重口味啲,所以沾麵更加適合我。😋😋😋😛兩個都好好食。各有千秋。麵質我都係鍾意平打麵多啲。
歌賦街蠔湯拉麵沾麵😋😋

我係一個big fan of Tsukemen

呢間係同座銀同一個集團旗下的拉麵沾麵。
星期六下午三點都排咗半個鐘,先入到去🥲🥲
超級多人。
湯底入面有叉燒同埋一隻蠔。
食物賣相好靚,湯底都好濃郁。
好鍾意,如果唔使排隊我都會再嚟。

額外朋友叫咗牡蠣白湯,係熱食的。
湯底都好濃厚,不過沾麵更濃。
我個人鍾意重口味啲,所以沾麵更加適合我。😋😋😋😛
兩個都好好食。
各有千秋。麵質我都係鍾意平打麵多啲。
Tsukemen
牡蠣白湯拉麵
午餐
Tsukemen
牡蠣白湯拉麵
2022-09-14 243 浏览
Next Shikaku是座銀集團既姊妹店,Zagin Soba主打雞白湯拉麵,Maru De Sankaku主打鯛魚湯拉麵,而Next Shikaku就主打牡蠣拉麵,開業以來一直大受歡迎,每日都會見到人龍係店外排隊牡蠣清湯以百份百日本牡蠣熬製而成既高湯,湯底清澈帶甜味,仲有蠔油同蠔豉碎,蠔味亦都開始慢慢滲出,拉麵配叉燒就一d都唔出奇,但雲吞都真係第一次,有點驚喜,洋蔥碎加上紫蘇花,再將湯既味道昇華牡蠣白湯味道相對會比清湯濃郁,因為除左牡蠣,仲加入左豚和雞一齊熬製而成,但絕對無搶左牡蠣既味道,日本牡蠣鮮味甘甜,加了一片青檸、洋蔥碎、紫蘇花,係白湯到反而有中和返濃稠既膩感櫻木煙燻糖心蛋好香煙燻既味道但又唔會過重,味道不錯牡蠣湯底絕對係出色之作,無論清湯定白湯都將牡蠣發輝得淋漓盡致,唯獨是個價錢真係一d都唔平,我算細食都覺得一碗既份量唔算好飽,服務比鯛魚湯店正常好多,鍾意牡蠣既朋友真係要黎試下

櫻木煙燻糖心蛋
好香煙燻既味道但又唔會過重,味道不錯

2022-09-06 150 浏览
作為座銀既忠實擁躉,知道佢又開新野其實已經想試好耐! 無奈呢~ 經歷過兩次未到六點就乜都賣晒既經歷其實都有少少灰,今次雖然都係無白湯,但算啦我決定要向現實低頭...試下個清湯同沾麵咩料先起碼(都叫做試咗2/3款既麵㗎喇)牡蠣清湯拉麵,店員介紹為係比較清淡既一款(算係入門級口味),以百份百日本牡蠣熬製成清香的高湯,配上牡蠣油及秘製湯汁,充滿原始而澎湃既牡蠣鮮香,完全唔係睇落咁淡係幾驚喜喎~配料有蝦雲吞,一隻牡蠣同叉燒。咁好明顯個雲吞同叉燒都唔係重點嚟既~牡蠣雖然細隻但鮮味得很~沾麵係由日本知名製麵屋獨家配方研發出罕見長方形的「平打麵」闊身好掛湯,麵質滑溜,加入左啲紫蘇花除咗靚啲之外食起上嚟仲更加添清新既口味。沾麵湯底就無乜配料,得筍絲,小小豚肉同埋一隻牡蠣。以蠔醬配上豚骨濃湯製成既湯底比清湯嚟得濃郁同埋口感好 creamy,店員介紹係最濃郁既一款(不過又無我想像中同睇落咁誇張)好啦~試完呢兩款,係無失望既。但仍然最希望係下次嚟終於可以食到個牡蠣白湯拉麵啦~

2022-08-28
2022-08-29 135 浏览
听朋友推荐来试的,要的白汤。牡蛎🦪汤底味道很浓郁,还有加入新鲜牡蛎。特别是里面放了一片小小的酸青柠薄片,我还有犹豫是要夹出来还是挤出汁(但确实很小又薄不方便挤)。最终是和面一起吃掉了~发现真是神来之笔,不会太酸但味道清爽,可以解腻。叉烧和笋就不过不失,不过都和整碗面非常合衬。我还加了一个烟熏溏心蛋,风味也很不错!面里面环境方面因为我是一人独自前来,所以坐在吧台,可以看到煮面的过程。有几个煮面的小哥哥都幾靚仔哦~总之是不令人失望的拉面体验,推荐爱吃拉面的朋友可以来试试
总之是不令人失望的拉面体验,推荐爱吃拉面的朋友可以来试试
2022-08-29
  • 牡蛎白汤