2023-03-18 99 浏览
餐廳既裝修以木系日式為主調地方寬敞加上綠色植物做裝飾,感覺舒適仲特別設有日式榻榻米座位蟹肉・海膽奶油貓耳麵 $150外賣自取有 8 折海膽醬好 creamy,海膽味幾濃整體味道 ok,只係個人嚟講唔算特別深刻 🙈
餐廳既裝修以木系日式為主調
地方寬敞
加上綠色植物做裝飾,感覺舒適
仲特別設有日式榻榻米座位

蟹肉・海膽奶油貓耳麵

蟹肉・海膽奶油貓耳麵 $150
外賣自取有 8 折
海膽醬好 creamy,海膽味幾濃
整體味道 ok,只係個人嚟講唔算特別深刻 🙈
2023-03-17
外卖自取
Tea
2023-03-18 69 浏览
同朋友行下,搵過地方坐,飲杯野,求其搵咗間餐廳坐,估唔到又幾舒適,休閒。叫左杯焦糖熱牛奶,唔算太甜,奶味濃。黑松露薯條非常脆,點埋個醬,好好味。至於雞翼就一般,地方夠大,較寬敞,亦算寧靜。
🔸引言🔸Muta 是美麗華長期排隊的人氣💛店屬於Atum Restaurant 旗下,質素一向有保證,但3大品牌我最愛Muta 由環境,服務,食物質素,所有環節都是最佳另外2間都好,只是Muta 做到💯分以上。🔸食物及飲品🔸🔸前菜/小食🔸🔹明太子雞翼,七味蛋黃醬🔹皮超薄,炸的時間也剛剛好,少少脆,油分不多,處理上細心,雞肉也非常嫩滑,蛋黃醬的蛋味也鮮明。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌗🔸主食 🔸蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯 首先擺設靚,當影完相撈均後,吃到的是每啖蟹肉和蟹膏,蟹肉蟹膏本來偏鹹,一不小心很容易會和煮食過程中不停吸收雞湯的燉飯混在一起會過鹹,但整體仍見不會過鹹,可見用了一定心思。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑培根蛋黃奶油貓耳麵 還是叫煙肉好了,其實就是Carbonara ,不過換上貓耳朵麵,造型可愛,感覺口感更豐富。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔸 炸窩夫烤餅鮮果楓糖鮮奶油 🔸窩夫外脆內軟程度有80分以上,朋友讚紅桑子很鮮甜,加上楓糖漿,糖分超標,但相信大家會覺得值得。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔸烤甜番薯拿鐵 🔸裡面有蕃薯蓉,感覺很溫暖。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑
🔸引言🔸

Muta 是美麗華長期排隊的人氣💛店
由環境,服務,食物質素,所有環節都是最佳
另外2間都好,只是Muta 做到💯分以上。

🔸食物及飲品🔸

🔸前菜/小食🔸

🔹明太子雞翼,七味蛋黃醬🔹

評分 : 🌕🌕🌕🌕🌗

🔸主食 🔸

🔸 炸窩夫烤餅鮮果楓糖鮮奶油 🔸

🔸烤甜番薯拿鐵 🔸

裡面有蕃薯蓉,感覺很溫暖。

明太子雞翼,七味蛋黃醬
  • 野餐小木盒
  • 月見雞肉棒
  • 松露芝士薯條•七味蛋黃醬
2023-03-13 144 浏览
Cafe Muta一間日式洋食屋,估唔到咁有驚喜,返緊工食個咁樣嘅晏,都真係幾治癒😌仲有榻榻米打卡位,真係又有外在美又有內在美柚子醬油吞拿魚他他最中餅吞拿魚加柚子醬呢個組合好清新,酸酸地幾開胃,仲一啲都唔腥,個餅底脆卜卜,令到個口感更加有層次紫薯青蘋果沙律嗰個紫薯泥真係要讚下佢,又香又滑,甜到啱啱好,加埋爽口嘅青蘋果,甜甜酸酸,令人食慾大增,一口接一口,食唔停口松露芝士薯條.七味蛋黃醬就即係咁本身已經好鍾意食幼身嘅薯條,貪佢外脆內軟。炸到啱啱好嘅薯條配埋七味蛋黃醬,仲有香濃嘅松露芝士,呢個配搭真係好難唔好食紫菜海螺牡蠣燉飯燉飯軟硬度適中,每粒飯都掛上忌廉汁,仲要吸哂牡蠣嘅鮮味,加埋彈牙嘅海螺片,好鬼滿足煎牛小排 蔬菜沙律 法式薯條 牛小排煎到五成熟,肉質仲好軟滑同埋充滿肉汁,切到一片片,厚度適中,唔錯唔錯。食落仲有驚喜,牛味重,充滿肉汁,配埋沙律同薯條,又飽肚又打到卡

仲有榻榻米打卡位,真係又有外在美又有內在美

柚子醬油吞拿魚他他最中餅

紫薯青蘋果沙律

松露芝士薯條.七味蛋黃醬

紫菜海螺牡蠣燉飯

煎牛小排 蔬菜沙律 法式薯條
這間位於美麗華商場地下的Muta 是ATUM旗下的餐廳,而我也一向鍾情於ATUM 的創意料理,所以趁週五晚上有時間,便相約朋友到Muta 一試究竟。Muta 的環境開揚,以文青風格的木裝飾為主,其中的榻榻米區域更令人有置身日本的感覺。🇯🇵這裏的菜式以西日fusion 菜式為主,可滿足不同口味的朋友。食物配搭新穎有心思,不是普通的西餐或日式菜式,加上賣相精緻,真的令人食指大動。👍🏻月見雞肉棒串 ($88)🍗🍗🍗這個是每枱必叫的菜式。雞肉棒串外表燒得焦脆,但内裏仍保持肉汁,真的做到外脆內軟。雞肉內混有大量雞軟骨,十分有咬口,再加上日本甜醬油和生蛋🥚,令整個菜式的味道提升不少~🆙 🆙🆙明太子雞翼·七味蛋黃醬 ($78)🐥雞翼內包裹着滿滿的明太子,明太子調味少辣,但恰到好處,再沾上甜甜的蛋黃醬,令味道更豐富有層次。😋😋蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯 ($178)🦀這個燉飯的硬度剛好,軟綿之外亦保持咬口,配上濃厚的忌廉醬,令人一口接一口,吃個不停。另外,蟹肉很鮮味,蟹膏鹹香,而且份量很慷慨,不會出現吃到最後,只剩飯而沒有配菜的情況。北海道帶子·甜碗豆·橙甘筍茸 ($188)🥕這個菜式賣相非常吸引!帶子煎後保

月見雞肉棒串 ($88)🍗🍗🍗

明太子雞翼·七味蛋黃醬 ($78)🐥

蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯 ($178)🦀

北海道帶子·甜碗豆·橙甘筍茸 ($188)🥕
這個菜式賣相非常吸引!帶子煎後保有鮮味,配上清甜的甘筍茸和碗豆,口味配搭新鮮而不違和,非常推薦~
💭呢間餐廳因為地點就腳,所以成日同朋友黎食飯💁🏻‍♀️慶祝生日的話揀啱甜品仲會有噴火蠟燭同你慶祝👸🏼仲可以係網上面book 定位先,好方便😍😍😍🌸月見雞肉棒串 HKD 88 🌟🌟🌟🌟🌟每次黎都必點既一個餐點😗好好食,配合個蛋汁之後,口感好豐富!🌸明太子雞翼。七味蛋黃醬 (HKD 78)好食!🌟🌟🌟🌟因為同雞肉棒串有對比個雞翼雖然都好食,但我覺得雞肉棒串出色d😍如果係雞翼愛好者都可以點,唔係既話,點雞肉棒串就夠曬🥰🌸海老濃湯義大利麵 (HKD 168)🌟🌟🌟好濃蝦味👍🏻食多幾啖有d 漏🥹份量適中😚🌸蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯 (HKD 178)🌟🌟🌟🌟呢個好食!因為飯比較飽肚,所以呢個份量我覺得好足😎🌸壽喜燒牛肉蛋汁燉飯 (HKD 178)🌟🌟🌟呢個有d 甜,如果唔好甜野就可能唔好叫😗不過我覺得人都幾適合我自己個人口味,雖然食到後期有dd 漏🥹

🌸月見雞肉棒串 HKD 88 🌟🌟🌟🌟🌟

🌸明太子雞翼。七味蛋黃醬 (HKD 78)好食!🌟🌟🌟🌟

🌸海老濃湯義大利麵 (HKD 168)🌟🌟🌟
好濃蝦味👍🏻食多幾啖有d 漏🥹份量適中😚

🌸蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯 (HKD 178)🌟🌟🌟🌟
呢個好食!因為飯比較飽肚,所以呢個份量我覺得好足😎

🌸壽喜燒牛肉蛋汁燉飯 (HKD 178)🌟🌟🌟

• 月見雞肉棒串
  • 壽喜燒牛肉蛋汁燉飯
  • 蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯
  • 明太子雞翼
2023-03-08 128 浏览
去salon前有空檔 想搵間cafe chill下叫左個牛小排lunch set牛小排 沙律 薯條 連飲品 盛惠198賣相很一般 所以一開頭都冇打算影相沙律普通 薯條正常 牛小排係超靭 同冇味佢話五成 我覺得係三成熟食食下已經同待應反映得到既回應係「牛小排係比較多筋同靭」Ok fine 以後都唔好食牛小排 同黎lee度附上食剩牛小排特寫一張。完。
去salon前有空檔 想搵間cafe chill下
叫左個牛小排lunch set
牛小排 沙律 薯條 連飲品 盛惠198
賣相很一般 所以一開頭都冇打算影相
沙律普通 薯條正常 牛小排係超靭 同冇味
佢話五成 我覺得係三成熟
食食下已經同待應反映
得到既回應係「牛小排係比較多筋同靭」
Ok fine
以後都唔好食牛小排 同黎lee度
附上食剩牛小排特寫一張。完。
牛小排
日系餐廳 餐廳都幾大 環境靚 野食都好味蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯💰$178超多蟹肉😍 🦀蟹味好重,唔會比奶油蓋過蟹味,個飯好creamy,兩樣野撈埋一齊食好正,食到停唔到,飯粒都煮得啱啱好,唔會硬😆

北海道帶子檸檬奶油意粉🍝💰$148
帶子煎得幾香唔會過老,仲爽口,意粉軟硬度都啱啱好,檸檬味有小小過重,不過檸檬味道令到奶油意粉無咁濟

月見雞肉棒串💰$88食落似免治雞但口感再實啲,同埋食得出有小小軟骨搞埋落個肉到,所以有小小爽口,個汁係燒汁,加埋個蛋令個汁creamy左,好夾個雞

炸廣島蠔檸檬醬🦪💰$88個蠔炸得啱啱好,唔會過老,個人覺得檸檬醬比落檸檬汁更加好,檸檬醬更加濃,可以令個蠔味道加多個層次

野食好出色不過飲品就一般🍹☕️百利甜酒咖啡💰$52
有啲淡唔係好飲到有落Baileys 不過咖啡味都香~橙香甜酒巧克力💰$58
無乜橙香味,不過朱古力味好濃餐廳野食真係幾好味,值得一試,環境日系打卡都唔錯🤓

日系餐廳 餐廳都幾大 環境靚 野食都好味

蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯💰$178

超多蟹肉😍

北海道帶子檸檬奶油意粉🍝💰$148

月見雞肉棒串💰$88

炸廣島蠔檸檬醬🦪💰$88

野食好出色不過飲品就一般🍹☕️

百利甜酒咖啡💰$52
有啲淡唔係好飲到有落Baileys 不過咖啡味都香~

橙香甜酒巧克力💰$58
無乜橙香味,不過朱古力味好濃
餐廳野食真係幾好味,值得一試,環境日系打卡都唔錯🤓
餐廳風格係日式木系風🥰令人感到非常舒適🥰另設有Tatami位置,打卡一流啊😚✨ Daily Soup 每日精選餐湯今日係黑松露栗子湯🤤兩樣都係我favorite😚 黑松露味同栗子好夾,仲有啲栗子蓉添🌰 而且份量好多好大碗,兩個人share都夠飲啊😉✨Octopus • Seaweed Gnocchi 八爪魚片•紫菜煎馬鈴薯丸子好特別嘅一道菜😌將馬鈴薯切碎再搓成丸子蒸香,口感煙煙韌韌,好似食緊麻糬咁樣👍🏻面頭加上紫菜,令整體更惹味🤤八爪魚片數目都幾多👍🏻鮮甜有咬口❤️讚✨Dark Beer Braised Beef Cheek 焦糖麥芽黑啤燉和牛面肉牛面肉肉質非常腍,牛味重一啲都唔騷🤤而且仲帶有黑啤嘅麥香😗非常惹味✨Roasted Apple • Honey Cake • Sweet Potato Ice Cream 烤蘋果 •蜂蜜蛋糕•甜番薯雪糕烤蘋果好特別,如果你瞇埋眼去感受,你會覺得好似飲咗一啖好濃嘅蘋果汁😌 蜂蜜蛋糕軟綿,甜番薯雪糕嘅番薯十足✨Candied Almond Tea 杏仁焦糖紅茶倒出嚟超香😌飲落口有啖啖嘅杏仁焦糖味❤️好好飲✨Baileys Coffee 百利甜酒咖啡店

✨ Daily Soup 每日精選餐湯

牛面肉肉質非常腍,牛味重一啲都唔騷🤤
而且仲帶有黑啤嘅麥香😗非常惹味

✨Candied Almond Tea 杏仁焦糖紅茶
倒出嚟超香😌飲落口有啖啖嘅杏仁焦糖味❤️好好飲

✨Baileys Coffee 百利甜酒咖啡
店員好悉心提醒,凍飲嘅酒味會比熱飲更突出😗所以我最後揀咗凍飲❤️果然冇令我失望👍🏻咖啡酒同咖啡配合得好好👍🏻兩者味道好平均
ATUM 其下嘅餐廳concept都好獨特‼️依間主打西日fusion料理,木系柔和風裝潢,仲有榻榻米座位好有feel~啱哂放鬆chill chill傾下計👯‍♀️—— 布拉塔芝士沙律 $128 好精緻嘅沙律🤣布拉塔芝士超飽滿,內層流心順滑,芝士味混合鮮忌廉嘅風味,濃郁又唔膩。好重本無花果俾大大粒,連埋Parma Ham 好夾!!!—— 壽喜燒牛肉蛋汁燉飯 $177 牛肉索哂壽喜燒汁,少少肥食落仲好味,可惜同好多真實嘅牛肉壽喜燒一樣個汁味道太重😂燉飯煮到啱啱好,有嚼口又唔太硬;忌廉煮到收汁包住飯粒👍🏻—— 月見雞肉棒串 $88三大條雞肉棒😂超厚身😂😂😂入面好多雞軟骨,外皮乾脆入面又好juicy💦一定要沾埋個汁同蛋漿,蛋黃香加埋甜味令雞肉味再昇華🤩🌟推薦指數:8/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍MUTA Restaurant by ATUM (尖沙咀)尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期地庫B131號舖

—— 布拉塔芝士沙律 $128

—— 壽喜燒牛肉蛋汁燉飯 $177

—— 月見雞肉棒串 $88

🌟推薦指數:8/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期地庫B131號舖
  • 月見雞肉棒
2023.2.17 星期五 12:15pm預訂了12時,不過因為未到放飯時間,入座時都不太多人。日式木系裝修,感覺很舒服,入面榻榻米的座位,但我們選了近門口的位置,位置夠闊。••••••••••••••••••••| 蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯 | $178🦀🍚燉飯有濃厚奶油味,飯剛剛好夠軟熟,很有蟹殼內全部蟹肉,蟹肉底部就是精髓,很多蟹膏,十分濃郁。淨吃蟹肉已經很鮮味,加入飯裡反而被燉飯的味道蓋過,建議把飯和蟹肉分開一啖啖吃不要拌混。Set lunch| 沖繩風味塔可牛肉飯 | $138🐂🥗🍚只吃了一小口,沒有仔細試味。肉碎和醬汁加起來,似肉醬意粉的味道,比較普通的味道。不過有很多沙律菜,賣相很美。| 月見雞肉棒串 | 套餐 +$58🐔🥚厚實不會鬆散,有點碎碎的雞軟骨,不點醬肉味也夠味。醬汁夠濃,沾醬後雞肉串會比較濕潤,混入蛋黃後又多一種口味。| 玄米茶 | 套餐 +$0服務費 10%••••••••••••••••••••這裡環境舒適,不會嘈吵,而且食物賣相和味道不錯,是很適合跟朋友聊天和打卡的地方🍵
2023.2.17 星期五 12:15pm

••••••••••••••••••••
| 蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯 | $178
🦀🍚
燉飯有濃厚奶油味,飯剛剛好夠軟熟,很有
沖繩風味塔可牛肉飯

••••••••••••••••••••

2023-02-17
午餐
2023-03-05 105 浏览
一向都覺得和洋風環境好有feel🎏,而且菜式配搭方面更有心思,細細碟咁,擺盤又精緻!呢間cafe有日式榻榻米座位,滿滿嘅和風感覺!佢嘅菜式都幾多元化,都有唔少西式嘅意粉同risotto,但當中會融合更加多日式嘅元素,加入咗蟹肉、甲羅燒等等,日西fusion嘅感覺,西式同日式料理嘅結合好新鮮好有儀式感!下次嚟一定要試佢嘅下午茶,有烤雜錦麵包套餐同埋野餐盒tea set,鹹點甜點都有,都勁吸引!------------------------------🐙◖八爪魚片·紫菜煎馬鈴薯丸子◗ $158馬鈴薯丸子即係意式薯糰,外面煎得香脆,裏面煙煙韌韌頗有口感,外層仲包住一層紫菜粉,好香!🦀◖煎海老·蟹肉餅·青芥末蛋黃醬◗ $198海老大大隻,肉質厚實,煎完之後蝦膏嘅鮮味逼晒出嚟!蟹肉餅真材實料,食到有好多一疏疏既蟹肉,微微香辣,加左唔同既香料製作,再給埋啲蝦嘅精華,配埋啲芥末蛋黃醬食,有啲日式章魚小丸子嘅風味!🍎◖烤蘋果·蜂蜜蛋糕·甜番薯雪糕◗ $88的的骰骰好精緻,每樣都細細件咁,望落好似藝術品!烤蘋果紅到好似番茄,切落好汁清甜,軟淋淋咁;蜂蜜蛋糕正常味道,蛋味濃郁幾鬆軟;番薯雪糕幾特別,有番

🐙◖八爪魚片·紫菜煎馬鈴薯丸子◗ $158

🦀◖煎海老·蟹肉餅·青芥末蛋黃醬◗ $198

🍎◖烤蘋果·蜂蜜蛋糕·甜番薯雪糕◗ $88
的的骰骰好精緻,每樣都細細件咁,望落好似藝術品!烤蘋果紅到好似番茄,切落好汁清甜,軟淋淋咁;蜂蜜蛋糕正常味道,蛋味濃郁幾鬆軟;番薯雪糕幾特別,有番薯既甘甜香味,再配埋啲酸甜嘅蘋果蓉,中和返一啲都唔會漏,真係色香味俱全~

🥃◖百利甜酒咖啡◗ $52
Baileys味道濃郁,口感順滑,甜酒配埋咖啡飲落好舒服,咖啡味偏濃,又唔會太甜,仲有好靚心心既拉花!

🥧◖雲呢拿蘋果批茶◗ $46
蘋果味好濃,茶味偏淡,反而帶有少少肉桂嘅味道呢~

🌟Encore指數:9/10
2023-03-05 94 浏览
今次同朋友喺尖沙咀美麗華行完街就黎到依度食晚飯,餐廳環境感覺日系,其中有榻榻米座位幾有特式,食飯方面揀左幾款,明太子雞翼配七味蛋黃醬,每隻裡面都有滿滿明太子,味道微辣咬落脆卜卜幾好食,蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯,飯上既甲羅燒佈滿蟹肉蟹膏,蟹味好出,飯軟硬適中,每粒米都沾滿醬汁好creamy培根奶油蛋黃貓耳麵,口感帶有煙韌,味道剛好不會好膩,甜品方面揀左炸窩夫烤餅鮮果楓糖鮮奶油,窩夫炸完之後好香脆,配以水果,鮮忌廉同糖漿一齊食系好好既配搭,整體方面員工態度友善,食物有水準,食得好飽既一餐
2023-03-04 96 浏览
尖沙咀美麗華MUTA西日輕新餐廳風格😺😺無花果風乾火腿芝士沙律前菜喜歡芝士可以一試👍👍培根奶油貓耳麵奶油味超濃超可口🥰🥰貓耳意粉軟硬適中蟹肉海膽意粉蟹味鮮味十分濃濃,意粉同樣出色,豐富層次感美味!
尖沙咀

培根奶油貓耳麵
奶油味超濃超可口🥰🥰
貓耳意粉軟硬適中

蟹肉海膽意粉
蟹味鮮味十分濃濃,意粉同樣出色,豐富層次感美味!

• 培根蛋黃奶油貓耳麵
係IG到見到間日系Cafe有榻榻米座位好特別,而裝修好木系文青Feel好靚,之後先知原來係ATUM旗下嘅餐廳😍早幾日喺美麗華行街就過咗嚟,意粉味道出色,甜品亦好精緻。呢餐晚餐好豐富,好好味❤️------------------------------🟠柚子醬油吞拿魚他他最中餅$138好精緻既前菜!擺盤好靚,吞拿魚上面插有花朵,岩哂打卡。吞拿魚亦好鮮味,再加上柚子醬酸酸既味道,更加開胃。.🔵檸檬忌廉帶子意粉 $148帶子Size好大粒,而且煎到外脆內軟,好好食。而個意粉汁加入左檸檬,有陣陣檸檬香味同埋酸酸地,感覺好Fresh唔會太漏。.🟢蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯 $178重點推介呢個燉飯呀😍大家一定要叫黎食。個飯好Creamy同香濃,啖啖蟹膏既味道。蟹蓋入面有好多蟹肉,一D都唔吝嗇,成個飯口感好豐富。.🟣炸窩夫烤餅‧鮮果‧楓糖‧鮮奶油 $118第一次食炸過既窩夫,估唔到咁好食。因為炸過既關係,窩夫非常之脆同香口,完全做到外脆內軟,中間好鬆化,再加上鮮果同埋楓糖,更加好味。.🟠法式多士‧鮮果‧楓糖‧鮮奶油$118呢個法式多士有驚喜,法包取代多士,外面煎過好香口,而入面麵包質感好軟熟,加埋楓糖漿,

🟠柚子醬油吞拿魚他他最中餅$138

🔵檸檬忌廉帶子意粉 $148

🟢蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯 $178

🟣炸窩夫烤餅‧鮮果‧楓糖‧鮮奶油 $118

🟠法式多士‧鮮果‧楓糖‧鮮奶油$118
呢個法式多士有驚喜,法包取代多士,外面煎過好香口,而入面麵包質感好軟熟,加埋楓糖漿,令你食唔停手。