2023-04-01 67 浏览
見好多人打卡 我又來了😝日式木系裝修都坐得幾舒服但留意需要訂位, 而且有限時的就有點可惜還好整體食物質素和服務算是不錯如果同朋友慶生會有仙女棒做蠟燭 相當打卡able.🔸培根蛋黃奶油貓耳麵 $138貓耳麵好有口感 軟硬合適培根蛋黃也十分creamy.🔸北海道帶子.檸檬奶油義大利麵 $148三粒大大粒的帶子煎得好香檸檬奶油相對清新.🔸焦糖麥芽黑啤燉牛面肉 $238牛面肉好軟糯入味 ✨驚喜的好吃建議配白飯 因為個汁醬好好吃.🔸松露芝士薯條.蛋黃醬 $68大大的份量 嚇到了炸到好酥脆呢 .🔸巧克力班戟.鮮果.鮮奶油 $118好吃的甜品 🥞幾層的巧克力班戟不會乾奶油也打得好滑~ .📍MUTA Restaurant by ATUM📌尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期地庫B131號舖
見好多人打卡 我又來了😝
日式木系裝修都坐得幾舒服
但留意需要訂位, 而且有限時的就有點可惜
還好整體食物質素和服務算是不錯
大大的份量 嚇到了
炸到好酥脆呢
🔸巧克力班戟.鮮果.鮮奶油 $118
好吃的甜品 🥞幾層的巧克力班戟不會乾
奶油也打得好滑~
📍MUTA Restaurant by ATUM
📌尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期地庫B131號舖
2023-03-30 78 浏览
朋友係尖沙咀附近返工 就約佢去MUTA食晚餐💁🏻‍♀️環境咁靚咁舒適 當然要同女生去打卡👩🏻‍🤝‍👩🏼📍餐廳主打西日Fusion菜🤍最大吸引力就係日式榻榻米廂座🫶🏻不過今晚我地揀咗坐門口位🌵呢個位影相亦都好靚🌱⭐️ 北海道帶子•檸檬奶油義大利麵 💲148北海道帶子煎得表面焦香,內裡軟嫩,層次豐富。檸檬奶油質感濃稠,🍋檸檬帶來清新感覺,減少奶油膩感。⭐️ 月見雞肉棒串 💲88月見雞肉棒燒得外脆內嫩,聞到香噴噴。食用前先沾蛋黃同醬汁。蛋黃包裹住雞肉棒感覺更嫩滑。⭐️ 松露芝士薯條•蛋黃醬 💲68薯條份量好多😳見到粒粒松露係薯條上,薯條炸得勁香口脆卜卜!蛋黃醬好重芝士味,夠鹹香。⭐️ 炸窩夫烤餅•鮮果•楓糖•鮮奶油💲118炸窩夫烤餅味道有少少似西班牙油條,質地好脆身。一定要加楓糖,甜甜地,味道好夾!亦可以點少少鮮奶油,會無咁膩。📍MUTA Restaurant by ATUM 尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期地庫B131號舖

⭐️ 北海道帶子•檸檬奶油義大利麵 💲148

⭐️ 月見雞肉棒串 💲88

⭐️ 松露芝士薯條•蛋黃醬 💲68

⭐️ 炸窩夫烤餅•鮮果•楓糖•鮮奶油💲118

📍MUTA Restaurant by ATUM
尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期地庫B131號舖
2023-03-29 62 浏览
餐廳MUTA的下午茶是它的一大特色,其中最受歡迎的必定是Picnic box下午茶。與一般的三層架下午茶不同,MUTA的下午茶採用了木製便當盒盛載,一打開便可以看到近10款鹹甜點,擺放精美,造型特別。這款下午茶不僅美觀,而且十分美味,每一款鹹甜點都是由店家用心製作,口感細膩,讓人一試難忘。除了下午茶,MUTA的Toast Set也是很受歡迎的菜式。這款菜式可以讓客人享受到用小烤爐烘烤迷你多士的樂趣,搭配上美味的配料,口感絕佳。此外,MUTA還有許多其他人氣菜式,如海膽奶油意大利飯、壽喜燒牛肉蛋汁意大利飯等,都是以日式洋食為主題,讓人可以感受到獨特的味道和風格。店內的裝潢簡約時尚,氣氛舒適愉悅,讓人在用餐時感受到一種放鬆自在的氛圍。值得一提的是,MUTA的服務也十分優秀,店員熱情周到,會給客人提供專業的建議和推薦,讓人感受到賓至如歸的用餐體驗。總的來說,MUTA是一家值得一試的餐廳,它的下午茶、Toast Set和其他日式洋食都是由店家用心製作,味道獨特,讓人在享受美食的同時,也能夠感受到用餐的愉悅和輕鬆。

2023-03-16
  • Toast  set
  • beef sukiyaki risotto
又到Week End 了,是要約閨蜜一起去吃好東西的日子,今日我們就去到位於尖沙咀美麗華廣場的一間西日風格風Fusion餐廳-MUTA Restaurant by ATUM,日式與西式料理混合成為創新創業菜式😋🍽️🍽️餐廳主要以日式風格為主的室內設計風格,而調色為卡其色,帶來溫暖舒適的感覺,同時還能夠增添整個空間的質感和深度,呈現出自然的感覺,餐廳設有榻榻米,可以感受日本榻榻米的時光。⭐️ 北海道帶子 •檸檬奶油義大利麵 $148Hokkaido Scallop • Lemon Cream Spaghetti味道非常獨特,融合了奶油的豐富滑順、檸檬的清新酸甜和芝士的濃郁鹹香🍝🍝這些味道完美地融合在一起,創造出一種令人難以忘懷的口感。再配上香煎北海道帶子,柔嫩且帶有微妙的甜味和濃郁的海味。⭐️ 蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯 $178Crab Meat • Crab Miso Risotto燉飯道是意大利飯,奶油和芝士為燉飯提供了豐富的奶香和鹹香味,再配上蟹肉蟹膏🦀,蟹肉肉質鮮美彈牙,而蟹膏帶有濃濃的海鮮鹹香味,要與燉飯一起吃😋 飯上亦都加入了黃色花瓣做點綴🌼🌼⭐️ 烤蘋果•蜂蜜蛋糕•甜番薯雪糕 $88Roa

⭐️ 北海道帶子 •檸檬奶油義大利麵 $148

⭐️ 蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯 $178
Crab Meat • Crab Miso Risotto

⭐️ 烤蘋果•蜂蜜蛋糕•甜番薯雪糕 $88
Roasted Apple • Honey Cake • Sweet Potato Ice Cream
一道甜品三種享受,三種甜品集合在一起都有著不同的口感和層次,烤蘋果帶有濃郁的蘋果甜味和淡淡的肉桂香氣,烤過後的蘋果軟嫩多汁🍎;蜂蜜蛋糕的味道香甜,蜂蜜為蛋糕提供了獨特而深刻的甜味,而且還能夠增添蛋糕的濕潤度和口感🍯🍰;甜番薯雪糕的口感非常柔軟、順滑,帶有濃郁的甜蜜味道和淡淡的番薯香氣,吃下去真的在吃番薯🍠🍨

⭐️ 法式奶油多士•鮮果.楓糖•鮮奶油 $118
French Toast • Fruit • Maple Syrup • Cream
不是硬硬的法式多士,而是帶有香濃奶味的法式奶油多士布甸,多士的口感柔軟、香甜,帶有濃郁的奶油和香草香氣,再搭配雜莓水果、楓糖及奶油等食材一起食用,增加層次和風味,讓味道更加豐富。
  • 法式奶油多士
2023-03-28 112 浏览
MUTA Restaurant by ATUM.壽喜燒牛肉蛋汁燉飯食剩指數:0/100壽喜燒同risorto呢兩樣野從來無諗過放埋一齊點知又幾夾壽喜燒既日式甜味同燉飯既creamy口感加埋蛋汁既香味同牛肉既甜味真係幾好食.海老濃湯義大利麵食剩指數:0/100每隻蝦都幫你剝左殼蝦肉又夠爽口海老濃湯唔會好水意粉幾掛汁充滿蝦既香味.季節限定甜品(酒香蜜瓜·抹茶雪糕)食剩指數:0/100季節限定甜品係酒香蜜瓜配抹茶雪糕蜜瓜酒味好重配住雪糕食好正仲有蕨餅同丸子加抹茶雪糕抹茶cream好香cream又唔會死甜.烤蘋果•蜂蜜蛋糕•甜番薯雪糕食剩指數:0/100烤蘋果有少少似中式燉梨果類甜品蘋果入面好軟腍好多汁蜂蜜蛋糕好日式鬆軟帶蛋香甜番薯雪糕好少出面食到仲有番薯粒既口感.板栗拿鐵Chestnut Latte食剩指數:0/100栗子味幾香唔會好甜.地址:尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期地庫B131號舖
[尖沙咀] MUTA Restaurant by ATUM
蝦肉又夠爽口
海老濃湯唔會好水
意粉幾掛汁
充滿蝦既香味
季節限定甜品(酒香蜜瓜·抹茶雪糕)
季節限定甜品係酒香蜜瓜配抹茶雪糕
栗子味幾香
唔會好甜
地址:尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期地庫B131號舖
2023-03-28 62 浏览
與-班朋友相聚在Muta Restaurant by ATUM 食午餐,我知道最近好多人,所以訂了枱但餐廳漏了留枱,只好等等….餐廳以日式輕食為主,裝潢風格以簡約設計創造出一個令顧客放鬆的空間。食物方面說好也不算得上好,說差也不算差不過不失。Mentaiko Stuffed Chicken Wing HKD78Prawn / Bisque Spaghetti HKD168Hokkaido Scallop • Lemon HKD148
午餐
上次去了Atum集團開的泰國餐廳,發現他們的泰國菜還滿不錯,這次就來吃一下他們另外一家餐廳的和洋料理裝潢是木系和風🪵,配有綠色植物🌿,營造了休閒清新的氛圍🍃當天有幸坐到榻榻米位子😆✌🏻忍不住狂打卡📸..𐐂單點 (散叫)𐐚.。Small Dish。.❥ 月見雞肉棒串 Meatball Yakitori w/ Teriyaki Sauce•Egg Yolk HK$88有三大肉串,相當的飽滿😍,表面烤得酥脆,內裡的免治雞肉混合了些許洋蔥粒和彈牙的雞軟骨在裡頭,增加了口感😙,把蛋黃汁和甜甜的醬汁混在一起再沾來吃,味道更加香口🤤.。Risotto。.❥ 壽喜燒牛肉蛋汁燉飯 Beef Sukiyaki Risotto HK$178之前看到不少人推介這道菜所以也想試試看,牛肉很滑嫩多汁😋,每片牛肉都吸附了濃郁的壽喜燒醬汁,味道甜滋滋很可口,而燉飯的熟硬度剛剛好,飯粒都掛著濃郁的白醬,裡頭還加了點洋蔥和蒜片,所以口感和味道上沒那麼單調👍🏻,蛋黃汁的加入令整個燉飯更香滑,風味更佳.。Main Dish。.❥ 煎海老·蟹肉餅·青芥末蛋黃醬 Prawn•Crab Cake•Wasabi Mayonnaise
裝潢是木系和風🪵,配有綠色植物🌿,營造了休閒清新的氛圍🍃
當天有幸坐到榻榻米位子😆✌🏻忍不住狂打卡📸
𐐂單點 (散叫)𐐚
。Small Dish。

。Risotto。

。Main Dish。
❥ 煎海老·蟹肉餅·青芥末蛋黃醬 Prawn•Crab Cake•Wasabi Mayonnaise HK$198

兩隻大蝦口感爽口彈牙
另外,兩塊蟹肉餅也是真材實料,滿滿的蟹肉🤩,鮮味十足,另外配上附有的醬汁,青芥末的辣味和清香有助於提鮮,增添了風味,而且沒那麼容易膩
甜品 Dessert。
❥ 蜜柑雪葩·柚子蛋白霜·檸檬醬 Mandarin Sorbet•Yuzu Meringue•Lemon Jam HK$88

雪葩的口感涼爽且綿密,旁邊還有偏黏稠的檸檬醬,入口時會散發出濃郁的檸檬香氣,酸酸甜甜,吃起來很清新又解膩,還有兩小瓣鮮甜多汁的蜜柑吃,是個不錯的飯後甜點💕
。飲品 Drink。
❥ 海鹽焦糖咖啡 Salted Caramel Latte HK$48

甜度恰到好處,甜而不膩,拉花好看,味道上除了能嚐到海鹽的鹹味以及焦糖所帶來的甜味和輕微煙熏味,同時也能喝得出咖啡的香醇😋
❥ 雲呢拿蘋果批茶 Vanilla Apple Pie Tea HK$46
友人點的,味道微酸帶點回甘,中規中矩

★温馨提示★
由於餐廳生意很旺,記得要來之前早點致電/經openrice訂座❣️
𐐂總括𐐚
服務態度很好
食物擺盤精緻,味道也有一定水準
環境寬敞舒適,適合打卡
2023-03-22
  • 月見雞肉棒串
  • 壽喜燒牛肉蛋汁燉飯
  • 蜜柑雪葩.柚子蛋白霜.檸檬醬
2023-03-27 42 浏览
Atum restaurant旗下有幾間餐廳而MUTA by atum restaurant 都係其中之一位於尖沙咀美麗華商場地庫。平時walk in 都要等好耐。所以今次預早訂枱。終於可以再次食😍餐廳裝修主要係日本木系風格為主,座位設有日式榻榻米同普通座位。🌟雞肉棒串($88)人氣之選。雞肉同埋雞軟骨打碎後而成。入面除左食到雞肉之外仲食到打碎左既軟骨,好有口感。🌟松露芝士薯條。蛋黃醬($68)松露味道出色,加埋蛋黃醬,帶出咗松露嘅味道。松露同薯條,不嬲都係絕配。🌟培根蛋黃奶油貓耳麵($138)口感creamy,而且貓耳朵質感煙煙韌韌,唔似一般嘅意粉。🌟明太子雞翼 ($78)雞翼入邊釀左明太子。雞翼外面唔會太濃。入口食落趣卜卜之餘仲有明太子溶入左雞肉入面,配搭一流。🌟煎牛小排。蔬菜沙律。法式薯條($198)牛扒用咗五成熟,廚師煎到啱啱好唔會都唔會少。用嘅質地好軟身,同埋唔會有雪味,牛肉味都好重,我買薯條同沙律。可以中和左漏既感覺。🌟炸窩夫烤餅 ($118)值得推介一定要試嘅甜品可以形容為外脆內軟,加埋楓糖漿嘅甜味,加埋上邊嘅生果。感覺一啲都唔油膩,而且仲好清新。🥂yuzu wine店員
Atum restaurant旗下有幾間餐廳
位於尖沙咀美麗華商場地庫。
平時walk in 都要等好耐。
所以今次預早訂枱。終於可以再次食😍

🌟雞肉棒串($88)
人氣之選。雞肉同埋雞軟骨打碎後而成。
入面除左食到雞肉之外仲食到打碎左既軟骨,好有口感。
🌟松露芝士薯條。蛋黃醬($68)
🌟培根蛋黃奶油貓耳麵($138)
口感creamy,而且貓耳朵質感煙煙韌韌,唔似一般嘅意粉。
🌟明太子雞翼 ($78)
🌟煎牛小排。蔬菜沙律。法式薯條($198)
🌟炸窩夫烤餅 ($118)
值得推介一定要試嘅甜品

🥂yuzu wine
店員指我哋飲嘅柚子酒,喺出邊係買唔到嘅。
只能夠係我哋嘅餐廳先會享用到。
所以我哋叫咗枝,淡淡的柚子味喺口腔度停留。加上好襯同啲嘢食。令到成餐飯再次升華咗。

總括嚟講,佢哋嘅裝修以及餐廳嘅食物符合左日本嘅風格,日本西餐嘅朋友,呢間係值得嘅事嘅。而且服務絕對係🌟🌟🌟🌟🌟。
餐廳絕對物超所值。

2023-03-01
因為相食雞肉串而二訪嘅我🤣👍🏻:有好多打卡位, e.g.榻榻米,食物質素在線。————————————————🌺 柚子醬油吞拿魚最中餅, $138最中餅脆同吞拿魚嘅軟腍形成對比面頭再加咗三文魚子增鮮🐓 月見雞肉棒串, $88份量超多🤤月見雞肉棒,外脆內軟裏面仲有啲雞軟骨,食落好有口感,加埋蛋汁再正啲。🦀 蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯, $178Rissoto啲cream食落通常好膩, 不過今次佢加咗蟹肉同甲羅燒有啲鹹香又幾balance喎。🐟 和風醬油蜂蜜烤三文魚, 紫菜牛油果醬, $188烤三文魚八至九成熟唔會太老,醬汁同蜂蜜配得啱啱好吾太咸, 仲有一啲加左蒜蓉醬嘅沙律做配菜都幾好食。————————————————價錢:300PP🗒️MUTA Restaurant by ATUM📍尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期地庫B131號舖

因為相食雞肉串而二訪嘅我🤣
👍🏻:有好多打卡位, e.g.榻榻米,食物質素在線。
🌺 柚子醬油吞拿魚最中餅, $138

🗒️MUTA Restaurant by ATUM
📍尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期地庫B131號舖
  • 月見雞肉棒串
  • 蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯
-🦄 ᴍᴜᴛᴀ ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ʙʏ ᴀᴛᴜᴍ @mutarestaurant ・🧚🏻‍♀️ 再忙 也要活得精緻 好好吃飯 ( *`ω´)・🦭 拂去塵囂 了解內心無罣礙的輕鬆🦩 摒棄雜念 體悟專一的滿足與慰藉・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🧸【 𝓣𝓱𝓮 𝓫𝓮𝓼𝓽 𝓬𝓸𝓶𝓮𝓼 𝓯𝓻𝓸𝓶 𝓼𝓲𝓶𝓹𝓵𝓮 】・🍝 蟹肉 海膽奶油貓耳麵 ʜᴋᴅ188🍃 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌖🌑・聽說貓耳朵是必點之物 意麵控懂吃的人必吃外型有點像貝殼粉似的 可口感會是更加結實這煙靭咀嚼感更勝一籌 再配上濃稠海膽醬汁本來想着這配搭會較膩 但吃著卻是剛好相反醬汁充滿了海膽的鮮甜 夾雜著鹹香跟奶油香質感順滑令人按捺不住 還有滿滿的蟹肉絲呢果然貓耳朵是世界第一 愛吃意麵的人定要試・🌺 季節鮮花甜蔬菜沙律 接骨木花 ʜᴋᴅ108🍃 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌖🌑・這個沙律碗太漂亮了吧 有點像愛麗絲後花園寶塔花是我很愛的蔬菜 跟椰菜花西蘭花相似但口感會是更加的綿密 雖有點像一球病菌喇這沙律還有很多紅菜頭 全部都很鮮甜很軟稔而底層的沙律菜都很鮮 爽脆的口感就是王道配上酸甜清新的沙律醬 簡簡單單卻令人開胃試問這七彩繽紛的

🧚🏻‍♀️ 再忙 也要活得精緻 好好吃飯 ( *`ω´)

🦭 拂去塵囂 了解內心無罣礙的輕鬆

充斥著淡淡玉米鬚香味 一壺茶能沖泡好幾杯
感覺頓時能把煩惱清空 果然平凡淡然是最好

喜歡簡約造就的幸福感 喜歡自然清新的美食
跟妹相聚的晚餐小時光 就是這樣簡單地完結

ᴘ.s.❶ 這次沒有坐到榻榻米位置 有點可惜呢…
ᴘ.s.② 下次再來燒麵包吧 ψ(`∇´)ψ 🥨🥐

2023-03-26
🌽玉米茶
  • 北海道帆立貝 甜豌豆 橙甘荀蓉
2023-03-26 57 浏览
38婦女節兩條38去搵食八下近況上年食過Atum嘅藝術Feel下午茶set今次亂揀之下揀咗主打西日Fusion 菜嘅姊妹店由於係平日嘅下午有lunch set可以揀我哋兩個每人叫一個set句括柚子蟹肉意粉蟹肉意粉味道比想像中好,唔會得兩條仔蟹肉,份量都充足。豚肉大阪燒燉飯嘅味道就好得意,因為真係有大阪燒嘅醬汁,好似食緊薄餅咁,要接受到比較濕嘅意大利飯質地嘅先好叫。不過,我同朋友都覺得算係幾好食。再加咗幾多人食嘅月見雞串小食,呢個係想試咗好耐嘅食物,個人覺得偏鹹咗少少,質感就算係唔錯。另外,我哋都叫咗個甜品,見到炸窩夫呢個名覺得幾特別,以為放喺氣炸鍋係咁易炸下啫,點知原來真係落油鑊炸,味道就普普通通啦,食落覺得油咗少少,下次再嚟可以試其他。午餐包埋兩杯冰茶,中䂓中矩!整體嚟講都還好,如果下次再嚟會試其他甜品。
38婦女節兩條38去搵食八下近況
上年食過Atum嘅藝術Feel下午茶set
今次亂揀之下揀咗主打西日Fusion 菜嘅姊妹店
由於係平日嘅下午
有lunch set可以揀
我哋兩個每人叫一個set
句括柚子蟹肉意粉
柚子蟹肉意粉

蟹肉意粉味道比想像中好,唔會得兩條仔蟹肉,份量都充足。

大阪燒豚肉燉飯

月見雞串

士多啤梨炸窩夫

午餐包埋兩杯冰茶,中䂓中矩!
水蜜桃冰茶

整體嚟講都還好,如果下次再嚟會試其他甜品
柚子蟹肉意粉
大阪燒豚肉燉飯
月見雞串
水蜜桃冰茶
推薦大家一間位於尖沙咀嘅西日輕食餐廳”MUTA Restaurant by ATUM”🪴,除咗早午晚餐,亦提供下午茶或吐司套餐。餐廳氛圍和諧舒適,更設有開放式及榻榻米座位🎎,可以比繁忙嘅都市人好好享用新鮮食材烹調嘅佳餚,真正放鬆一下。感覺餐廳非常重視客人用餐體驗,保持有禮貌嘅服務態度🤵🏻‍♂️,上菜會介紹餐點,換甜品餐具時亦詢問顧客有無任何對食物嘅意見。————————————————👅北海道帶子·檸檬奶油義大利麵($198)👍🏻帶子煎至半生熟,口感軟軟彈彈,食奶油意粉少不免會膩口,特別在於添加檸檬汁清新香氣,微微嘅檸檬酸令食後負擔感減少🍋,義大利麵較粗身,賣相有花園感覺👅蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯($178)👍🏻蟹蓋盛載住滿滿嘅蟹肉絲,份量十足蟹膏藏於之下,用小湯匙刮出並拌勻燉飯🥄,因為蟹膏味超濃郁,建議先享用其他菜式再品嘗,我地食到一粒飯都唔剩🙈👅月見雞肉棒串($88)👍🏻雞絞肉混合洋蔥絲及軟骨🐣,燒至外焦內嫩,單沾燒汁會有啲單調,但係加埋蛋黃醬就更加Juicy👅法式奶油多士·鮮果·楓糖·鮮奶油($118)👍🏻French Toast 選用軟法包,中間麵包位吸滿蛋漿可以做到軟綿綿嘅效果🥖,而

————————————————
👅北海道帶子·檸檬奶油義大利麵($198)

👅蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯($178)

👅月見雞肉棒串($88)

👅法式奶油多士·鮮果·楓糖·鮮奶油($118)
👍🏻French Toast 選用軟法包,中間麵包位吸滿蛋漿可以做到軟綿綿嘅效果🥖,而法包外皮又保持到口感,配以楓糖及鮮莓果,加上輕盈鮮奶油更好味

🚩總結:榮獲心目中美麗華No.1餐廳🥇
🌟注意:設加一服務費
📍 MUTA Restaurant by ATUM
地址:尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期地庫B131號舖

🗺地區:#bem尖沙咀
📥分類:#bem西餐
💰人均消費:#bem_201至400蚊
2023-03-23 65 浏览
呢間木系cafe我已經bookmark 左好耐,但一直都搵唔到機會嚟試,今次終於食到啦( ͒ ु•·̫• ू ͒) ♡ 我哋大概12點左右到,唔洗一陣就接近full house,真係好受歡迎呢~🍽食物👍🏻Meatball Yakitori with Teriyaki Sauce & Egg Yolk $88 7/10免治雞肉棒配蛋黃,係日式居酒屋常見嘅菜式,估唔到cafe都食到🤩雞肉加入剁碎雞軟骨,令口感更加豐富,再用嚟蘸生蛋黃食,口感更順滑~✨Beef Sukiyaki Risotto $178 8/10牛肉壽喜燒汁意大利飯係好fusion嘅菜式,但係估唔到又幾有驚喜~壽喜燒汁甜甜哋,督穿中間個蛋黃再撈勻啲飯,等每粒飯粒都沾滿蛋汁,整體好creamy,加埋牛肉煎香過,油脂味滲埋落飯入面~成個飯充滿香氣✨Prawn • Crab Cake • Wasabi Mayonnaise $198煎大蝦配蟹餅,大蝦肉質幾爽彈唔霉,煎到焦香,蟹餅唔係麵粉餅,反而係滿滿嘅蟹肉,表面焦脆,醬汁係蛋黃醬同wasabi,甜甜辣辣咁幾過癮,食落亦都唔會咁漏👍🏻Roasted Sweet Potato Latte $5

🍽食物

👍🏻Roasted Sweet Potato Latte $56 8/10
充滿蕃薯香氣,飲落又唔會太甜,而且好順滑~

👍🏻Salted Caramel Latte $48 7/10
有焦糖嘅香氣,但係飲落存在感唔太重,不過咖啡味都香濃~

⛩環境
👉🏻全間都係以木系為主,感覺好溫馨,而且有好多植物裝飾,好似去咗大自然咁😹佢哋仲有榻榻米位,不過記得提早book定~

💁🏼‍♀️服務
👍🏻店員都好有禮貌,上菜前會介紹菜式

📝總評 8/10
試完之後完全冇令我失望🤩菜式有特色之餘,質素唔差,有啲係唔會係其他cafe見到~佢哋仲有toast set同野餐盒,好啱同閨密一齊嚟chill chill哋打吓卡、飲吓野~

👛人均消費 ~$310(連加一服務費)

⏱120分鐘

MUTA屬於Atum Restaurant 旗下餐廳同時是美麗華長期排隊的人氣店❤️一向有質素保證Muta 由環境 、食物質素和服務都是走輕鬆 愉快的概念 店內以木系🪵裝潢為主有大量綠色植物🌳 感覺柔和舒服另外有日式榻榻米位置 仿日本🇯🇵~🐱 蟹肉 •海膽奶油貓耳麵貓耳麵🐱 口感軟而有嚼勁!海膽奶油醬 超Creamy😍入口咸香味十足 配搭上一絲絲蟹肉味道剛剛好~🦪紫菜海螺牡蠣燉飯紫菜奶油味道很濃郁燉飯內藏牡蠣🦪再配搭海螺🐚 增添口感 同時中和油膩感‼️~🍎烤蘋果·蜂蜜蛋糕·甜番薯雪糕◗ 很精緻 看似像藝術品!烤蘋果紅極似番茄🍅 切下爆汁清甜 軟淋淋!蜂蜜蛋糕🍰 蛋味濃郁鬆軟;番薯雪糕帶一陣番薯🍠的甘甜香味配上酸甜蘋果蓉 真是色香味俱全❤️~🍠烤甜蕃薯拿鐵是一杯很足料的蕃薯Latte奶味很濃 同時喝到蕃薯蓉!表面一層是以肉桂粉鋪成的花紋~🩸🍊血橙果粒茶好適合打卡😂 顏色鮮艷 亦有不少果肉味道酸酸甜甜 帶橙味口味幾清新------------------------------
MUTA屬於Atum Restaurant 旗下餐廳
同時是美麗華長期排隊的人氣店❤️
一向有質素保證
Muta 由環境 、食物質素和服務
都是走輕鬆 愉快的概念
店內以木系🪵裝潢為主
有大量綠色植物🌳 感覺柔和舒服
另外有日式榻榻米位置 仿日本🇯🇵

🐱 蟹肉 •海膽奶油貓耳麵
貓耳麵🐱 口感軟而有嚼勁!
海膽奶油醬 超Creamy😍

增添口感
同時中和油膩感‼️

~
🍎烤蘋果·蜂蜜蛋糕·甜番薯雪糕◗
很精緻 看似像藝術品!
烤蘋果紅極似番茄🍅
切下爆汁清甜 軟淋淋!
蜂蜜蛋糕🍰 蛋味濃郁鬆軟;
番薯雪糕帶一陣番薯🍠的甘甜香味
配上酸甜蘋果蓉 真是色香味俱全❤️

🍠烤甜蕃薯拿鐵
是一杯很足料的蕃薯Latte
奶味很濃 同時喝到蕃薯蓉!
表面一層是以肉桂粉鋪成的花紋

🩸🍊血橙果粒茶
好適合打卡😂
顏色鮮艷 亦有不少果肉
味道酸酸甜甜 帶橙味
口味幾清新

一直想去打卡嘅MUTA我終於去咗啦🥰餐廳以和洋風格為主 設有日式榻榻米座位好似瞬間飛咗日本咁 好啱過嚟打卡♡(*ฅ́˘ฅ̀*)當晚太多人 坐唔到榻榻米 唯有下次再嚟除咗環境 食物方面都好高水準ᰔᩚ//.🍗月見雞肉棒串 ($88)人氣熱門料理點可以唔試 有三大串雞肉棒雞肉棒粗身又厚實 免治雞肉混合雞軟骨彈牙又有咬口 配日本生蛋加醬油汁 鹹度恰當 大啖大啖食 好幸福好滿足 ·͜·♡ .🐔明太子雞翼配七味蛋黃醬 ($78)雞翼外皮燒到金黃微焦 釀滿香濃明太子餡微辣口感 惹味又多汁 點埋蛋黃醬都唔錯.🐣壽喜燒牛肉蛋汁燉飯 ($178)呢個燉飯好驚喜‼️冇諗過原來可以咁夾料理當中加入洋蔥及蒜片 米飯吸付忌廉汁做到燉飯嘅濃稠感~ 牛肉嫩滑有牛味 牛肉索哂壽喜燒汁再配上生蛋黃流出濃郁嘅蛋汁 撈埋一齊食甜甜地超好食!.🦀蟹肉海膽奶油貓耳麵 ($188)貓耳麵唔係好多餐廳有 即刻叫嚟試吓貓耳麵好掛汁 而且好煙靭 舖滿一層蟹肉絲海膽汁好有奶油感 好Creamy 份量十足.☕️ 𝑆𝑎𝑙𝑡𝑒𝑑 𝐶𝑎𝑟𝑎𝑚𝑒𝑙 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 - 𝐶𝑜𝑙𝑑 ($48)第一口已經好好飲 海鹽中和焦糖嘅甜味唔太甜膩 而且焦糖味道唔會好明顯唔會搶
一直想去打卡嘅MUTA我終於去咗啦🥰
餐廳以和洋風格為主 設有日式榻榻米座位
好似瞬間飛咗日本咁 好啱過嚟打卡♡(*ฅ́˘ฅ̀*)
當晚太多人 坐唔到榻榻米 唯有下次再嚟
除咗環境 食物方面都好高水準ᰔᩚ
🍗月見雞肉棒串 ($88)
人氣熱門料理點可以唔試 有三大串雞肉棒
雞肉棒粗身又厚實 免治雞肉混合雞軟骨
彈牙又有咬口 配日本生蛋加醬油汁
鹹度恰當 大啖大啖食 好幸福好滿足 ·͜·♡
🐔明太子雞翼配七味蛋黃醬 ($78)
雞翼外皮燒到金黃微焦 釀滿香濃明太子餡
微辣口感 惹味又多汁 點埋蛋黃醬都唔錯
🐣壽喜燒牛肉蛋汁燉飯 ($178)
呢個燉飯好驚喜‼️冇諗過原來可以咁夾
料理當中加入洋蔥及蒜片 米飯吸付忌廉汁
做到燉飯嘅濃稠感~ 牛肉嫩滑有牛味
牛肉索哂壽喜燒汁再配上生蛋黃
流出濃郁嘅蛋汁 撈埋一齊食甜甜地超好食!
🦀蟹肉海膽奶油貓耳麵 ($188)
貓耳麵唔係好多餐廳有 即刻叫嚟試吓
貓耳麵好掛汁 而且好煙靭 舖滿一層蟹肉絲
海膽汁好有奶油感 好Creamy 份量十足
第一口已經好好飲 海鹽中和焦糖嘅甜味
唔太甜膩 而且焦糖味道唔會好明顯
唔會搶去咖啡嘅味道同香
🍵 𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 - 𝐻𝑜𝑡 ($52)
奶香味同抹茶味都好均衡
尾韻帶出抹茶特有嘅微澀苦味