2021-10-17 1193 浏览
被標榜牛肉的主題吸引,故昨晚一試七點半時段。以這個價位嘅晚市自助餐,食材質素尚可。頗多人,排隊往往要排大约五六人。座位靠近生及海鲜吧,奇怪的是當一入座,就有魚醒味攻鼻,也許是長久清潔的問題,或是生海鲜的鲜度問題吧。但覺最差的還是負責提供食物的厨部員工的態度,他們好像不知道自己職責就是提供食物予顧客,好不友善。也許他們期望只需站在食物盤後就能領薪吧。反觀樓面員工就較有質素,見他們勤快地清走枱上碗碟,值得一讚。此食肆見識一次已足夠。
2021-10-15 1243 浏览
上個星期約左朋友去位於銅鑼灣既mr.steak食buffet,太耐無去睇下食物味道有無變先!同樣地餐廳有好多區域,當中包括甜品區、熟食區、海鮮冷盤區、刺身區、生蠔區等。熟食區:熟食亦有吾少選擇。咖哩蟹充滿左濃郁咖喱香味,但吾辣食落特別惹味,蟹肉帶點林身。蒸元貝幾大隻,食落鮮味,元貝口感彈牙啊!蒸海蝦味道鮮甜,岩晒身為蝦控既我。蒸魚口感幾滑口。除左餸菜,仲有軟身既荷葉飯、意粉,果然應有盡有!刺身:刺身有幾款選擇,個人特別喜歡三文魚同帆立貝。兩者同樣切得好厚身,所以食落有口感,味道仲有鮮甜味添!海鮮冷盤類:極之搶手一定系龍蝦,所以好快就無晒,但餐廳也會補給的!龍蝦大大隻,肉質仲好實肉,味道鮮味,帶少少海水味。長腳蟹亦深受大眾歡迎,味道咸咸地,肉質吾錯。甜品類:相信吾少人亦中意食甜品,依間餐廳果然乜刀有!蛋糕、果凍、豆腐花、水果撻、班㦸、雪糕、更有特別服務可以寫落文字比餐廳製作message心太軟。每款蛋糕口感幾鬆軟,甜度岩岩好,款式仲好多!豆腐花幾滑口,除左西式,估吾到港式刀有。雪糕同樣有幾種口味,再可以自行加入配料!心太軟甜度吾錯,最有意思系可以寫低message向同行者表達,用黎打卡一

刺身刺身有幾款選擇,個人特別喜歡三文魚同帆立貝。兩者同樣切得好厚身,所以食落有口感,味道仲有鮮甜味添!

甜品類:相信吾少人亦中意食甜品,依間餐廳果然乜刀有!蛋糕、果凍、豆腐花、水果撻、班㦸、雪糕、更有特別服務可以寫落文字比餐廳製作message心太軟。每款蛋糕口感幾鬆軟,甜度岩岩好,款式仲好多!豆腐花幾滑口,除左西式,估吾到港式刀有。雪糕同樣有幾種口味,再可以自行加入配料!心太軟甜度吾錯,最有意思系可以寫低message向同行者表達,用黎打卡一流!
2021-10-09 1411 浏览
好耐都冇去過Mr Steak 食自助餐啦,同屋企人家人一齊去試下,小童係100 cm以下係免收費嘅。✨✨而家商場內裝修緊,停車場就冇得泊車。佢哋嘅冷盤、海鮮、熱盤、甜品都非常多種類,我哋覺得個燉雞湯非常好飲,媽咪飲咗3個,我呢個飲湯嘅愛好者都飲咗3個(=´∀`)非常滿足😍😌✨✨再講下佢哋嘅生蠔,生蠔肥美又大隻,海水味重,推介推介😆✨✨(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)其他海鮮也好長腳蟹,翡翠螺,蝦等等,可以睇相⋯⋯🤓🤓有香煎鵝肝,但係比較細件,要排隊拎。🥺🥺有日本和牛壽喜燒,美國S R F煎和牛,但牛味不太重。😉😉嚟得呢度食自助餐,當然係要食佢哋可以寫心意祝福嘅甜品心太軟啦,真係好好味。😍😍✨✨(*≧ω≦)仲有,甜品劇牛乳布丁非常好味😋✨✨必食推介

而家商場內裝修緊,停車場就冇得泊車。

其他海鮮也好長腳蟹,翡翠螺,蝦等等,可以睇相⋯⋯🤓🤓

有香煎鵝肝,但係比較細件,要排隊拎。🥺🥺

有日本和牛壽喜燒,美國S R F煎和牛,但牛味不太重。😉😉

仲有,甜品劇牛乳布丁非常好味😋✨✨必食推介

• 香煎鴨肝
  • 生蠔
  • 北海道牛乳布丁
  • 蟹腳
  • 牛乳布丁
  • 長腳蟹
  • 海鮮
2021-10-09 13695 浏览
Mr. Steak Buffet的選擇琳琅滿目,除了即開生蠔,佐賀和牛吃到飽同樣吸引,適逢消費券的到來,當然要約朋友大吃一頓。即開生蠔,每人每次限取三隻,潔白的蠔肉,質地滑溜,大啖啜入口,爽脆裙邊,帶輕柔海水味。海鮮山有龍蝦、長腳蟹、海蝦、翡翠螺、青口及蜆肉等,餐廳的refill速度快,龍蝦肉質彈牙、啖啖肉。巨型蟹腳如前臂般長,沿著骨節位剪開,一絲絲蟹肉,細嫰柔順。大蝦爽甜鮮味,海螺質感紮實帶嚼勁。佐賀和牛區的薄燒和牛、壽喜燒、燒牛肉都滿足食肉獸,薄燒和牛放在鐵板上吱吱聲,灑上黑椒,入口油脂豐腴,牛味香濃,令人意猶未盡!香甜的和牛壽喜燒,牛肉軟嫰,吸收了甜湯精華,肉汁加倍鮮香、細膩。燒牛肉配薯蓉,牛肉厚切肉味濃郁,薯蓉又香又滑。燒牛肉粉嫰的肉質,厚切下品嚐到豐盈口感,配上燒汁,啖啖惹味。 刺身corner有三文魚、帶子、油甘魚、立魚、赤貝等,三文肥美滑溜,帶子圓潤厚身,味道新鮮。吃到飽可沙律區清爽味蕾,有龍蝦甘藍菜沙律、雜果沙律、煙鴨胸黃桃沙律、蕃茄芝士沙律、紅菜頭沙律、哈蜜瓜配巴馬火腿、煙三文魚、焗三文魚、吞拿魚撻等,非常驚喜。巴馬火腿油香四溢,搭配哈蜜瓜的清新氣息,十分清爽。熱葷區

熱葷區的中西兩款湯,中式燉湯係花旗蔘瘦肉雞腳湯,火候十足,綿軟的雞腳和瘦肉,淡淡甘甜蔘味,飲後暖笠笠。酥皮牛肝菌忌廉湯,酥皮薄脆可口,沁出誘人牛油香,混入忌廉湯中,更加惹味。少不了即煎鵝肝,焦香酥脆,滿滿的油花,邪惡誘人。

熱食的選擇繁多,泰式咖哩蟹、蒜蓉粉絲扇貝、清酒煮花蛤、紅油抄手、白灼蝦、馬來咖哩牛腩、薑蔥魚頭腩、關東煮、豬腳薑、蒸魚等,扇貝圓厚,煙韌粉絲吸收了鮮味精華,加上蒜蓉蔥粒,簡單滋味。豬腳薑黏糯,骨膠原豐盛。咖哩蟹洋溢咖哩香,濃厚之餘,不會過膩。

甜品區域令人醉心,必吃新鮮即製的心太軟。香烤的朱古力蛋糕,口感微脆,切開心太軟,熱燙的朱古力流心洶湧而出,濃甜吸引。碟上可寫下自己的深情留言,每碟的公仔是師傅用心繪畫,好適合生日或紀念活動。
除了仼食Häagen-Dazs雪糕,還有十幾款甜品;雜果吉士撻、藍莓芝士蛋糕、草莓千層酥、抹茶紅豆慕絲、牛奶布甸、Tiramisu等,每一件都好精緻。咬開吉士撻,盡是幼滑吉士,草莓酸香蜜甜,誘惑味蕾。抺茶慕絲綿軟,紅豆和香醇抹茶味細緻平衡。最後吃熱燙的豆腐花,灑上黃糖,滑溜香甜者。
2021-10-08 956 浏览
最近有減價每人380左右(已包加一)價錢抵但食物質素就一般啦中意食生蠔都可以試下.生蠔幾新鮮有海水味唔覺唔覺都食左幾蝶回哂本.沙律菜好新鮮魚生刺身都多款仲有和牛壽喜燒不過每次都係得一塊菜就好多可以比多塊就好.全場焦點 — 心太軟仲可以寫字👍🏻幾有心思仲要好食😋
最近有減價
每人380左右(已包加一)
價錢抵但食物質素就一般啦

• 和牛壽喜燒
  • 長腳蟹
  • 美國生蠔
2021-10-04 11581 浏览
到Mr. Steak Buffet à la minute 慶祝媽咪生日🥳, 位於銅鑼灣世貿中心6樓。 我們的座位在窗邊,位置很舒適。中午自助餐12點至兩點半,大約十二點半到達。 自助區有沙律🥗、冷盤🥙、芝士🧀、刺身🍣、凍海鮮🦐、熱葷🍲、 飲品🧋🥤,甜品🍰和雪糕🧁。 一開始就食了一碟凍海鮮, 長腳蟹比較瘦, 不過味道都幾鮮甜😊。青口和蜆肉味道正常, 蝦肉🦐不太新鮮。 沙律菜款式多, 芝士類我試了三款, 三款的味道都很濃郁😋。 刺身有幾款,三文魚最肥美。 熟食方面牛扒🥩太硬, 炒麵都幾好食。 甜品的蛋糕種類算幾多, 最好味當然是北海道牛乳, 又香又滑。 心太軟可以寫上祝賀字句👍🏻,很貼心的服務。 雪糕有幾款,我食士多啤梨味🍦🍓, 一球已經很滿足。飲品方面仲有咖啡、茶和檸檬水等等。 中午時段都幾抵食👌🏻, 最欣賞甜品類, 一定要試下北海道牛乳😋。

2021-10-04
午餐
庆祝纪念
生日
2021-10-01 1521 浏览
一直支持牛扒先生,今年慶生,決定到訪全自助餐的牛扒先生。訂了中午時段,已早到15分鐘,已經開始排隊入座。安排了窗邊位,對出就係生蠔位置,盡得地利,每人每次三隻,生蠔體積不大,但有奶油味,我並不是生蠔粉絲,但今次都破例食了8-9隻,另外海鮮種類都多,反而壽司選擇較少。沙律種類多,煙三文魚油潤,重煙熏味。大愛!熟食種類亦多選擇,咖喱牛腩,十分推介;牛腩好稔又多肉;又重咖喱味;另外荷葉飯夠干身,亦帶有荷葉香,重芝士味的卡邦尼意粉,同樣是翻兜之選。食評中多人推介的酥皮湯亦有試,但本人更欣賞燉湯,清甜滋潤。甜品需然唔夠高貴,但欣賞其選擇夠多,亦夠經典,竟然有兒時的栗子忌廉蛋糕。正!
食評中多人推介的酥皮湯亦有試,但本人更欣賞燉湯,清甜滋潤。
2021-09-25
庆祝纪念
生日
2021-09-22 1437 浏览
各款無限量供應的前菜、主菜及甜點外最特別的還有廚師在客人面前,根據各人喜好新鮮烹調的牛肉餐廳主打菜式包括和牛一燒、香煎鵝肝多士、現開生蠔及各款生魚片而家有2輪時間段, 早場晚市人少D無咁迫有冰鎮海鮮吧,海鮮種類包羅萬有 日本和牛鐵板燒、和牛壽喜燒同美國燒牛肉選用日本頂級日本和牛,即叫即燒,超juicy呀海鮮選擇都超豐富呀!空運海鮮包括加拿大長腳蟹、麵包蟹、紐西蘭青口等即開生蠔回歸 美國同蘇格蘭嘅生蠔都食到了 蠔味仲幾濃郁!當然唔少得龍蝦任夾喇! 刺身方面都幾新鮮,即點即切每次每款3片 帶子夠大隻鮮味甜品沙律吧都有廿幾款食物選擇 另外仲有必搶既燉湯 清甜足料!消費$500銅鑼灣告士打道280號世貿中心6樓
各款無限量供應的前菜、主菜及甜點外
最特別的還有廚師在客人面前,根據各人喜好新鮮烹調的牛肉
而家有2輪時間段, 早場晚市人少D無咁迫
選用日本頂級日本和牛,即叫即燒,超juicy呀
即開生蠔回歸 美國同蘇格蘭嘅生蠔都食到了 蠔味仲幾濃郁!

消費$500
銅鑼灣告士打道280號世貿中心6樓
同學仔搵到做特價,致電查詢最早有位午餐,訂了枱再問大家,我們這班為食鬼,怎會錯過打折平食機會,6人全出席。我們坐在餐廳最入裡邊,幸好可以坐近日式和牛涮鍋附近,也是好彩。同學仔在外邊取第一輪食品,我則在這範圍先取,全餐最好味竟然是這個(薄片和牛),牛味濃郁,蔬菜吸滿壽喜燒的湯汁,好味,每次只取一少碗,排隊再添食。我取不到肥美的(長腳蟹)拍完照已清得七七八八,補充時也給別人先取了,因我們的位置看不見,補充數量也不會太多,瘦一點就瘦一點,叫做吃了,不強求也沒有再等補充。(凍蝦)可以。(蜆)仍是喜歡炒的,沒有取。熟食比較一般,香腸,咖哩,春卷,魚蛋蘿蔔,生炒骨(可能是咕嚕肉)....只取了少許。(沙律)ok。(日式涼菜),款式多,味道可以。其實比較少取芝士吃的,這次就試試吧!可以寫祝福語在(心太軟)的碟中,很有意思,熱烘烘的流心朱古力蛋糕,看著字句,帶一份喜悅。另有一些沒有寫上字句的,供客人取吃。真攪笑,取(雪糕)時,看到有個牌寫著 movenpxxx,haagen xxxx,我們相信他是較高品牌,但有同學仔多口問侍應,原來是維記(總之就不是上面寫的啦),這有否誤導客人呢??從前渴望吃到他的杯

(凍蝦)可以。
(蜆)仍是喜歡炒的,沒有取。

)....只取了少許。

(沙律)ok。

(日式涼菜),款式多,味道可以。

其實比較少取芝士吃的,這次就試試吧!

另有一些沒有寫上字句的,供客人取吃。

從前渴望吃到他的杯庄牛乳布甸(網上見到很多人讚賞),個人感略硬,因為不感到 "soft”,也不喜歡他的奶味,吃了大半杯,不吃了,[花月庭]的比他好,這裡甜品...欠了點甚麼呢!?

為了這碗和牛湯和心太軟本想給
,但他誤導雪糕品牌,而其他食品味道只是一般般,價錢是打折了,食物質素是否同樣打折了???🙄

2021-08-10
  • 和牛壽喜燒
2021-09-21 1405 浏览
位於銅鑼灣世貿中心的 Mr. Steak Buffet a la minute 主打環球美食自助餐,現有驚喜價低至7折優惠!自助餐食物選擇多,更有廚師在內新鮮現煮,讓你盡享鮮味盛宴。多款空運冰鎮海鮮堆成山,如生蠔、長腳蟹蟹腳、鮮蝦、紐西蘭青口及開邊龍蝦都是必食之選,肉質新鮮有彈性。主打必食的有美國和牛壽喜燒、即煎鴨肝、刺身、燒牛肉及日本強勢高質和牛鐵板燒,這款和牛鐵板燒我和友人都吃到停不了,來來回回取了幾次呢,和牛肉質非常軟嫩多汁,入口即溶,帶有綿密細緻的香氣,實在太好吃了,另有多款中西冷熱盤,滿足不同需要的我。喜愛甜品的朋友盡對不會失望,他們提供了多款蛋糕和甜點,更特設即製心太軟,記得最後不要錯過Mövenpick和Häagen-Dazs雪糕,必定讓你捧腹而回!
2021-09-20 1433 浏览
揀左Mr.steak 慶祝9月之星生日朋友打電話訂位,因為記得之前成日好full, walk in 係唔會有機會食到嘅,所以今次係提早左(10日)就訂定位。食物選擇一樣係多同有水準嘅,凍盤:我個人認為 龍蝦🦞真係必食好新鮮,好彈牙,係真出色嘅有即開生蠔🦪每一次只可以拎三隻,刺身:有三文魚,油金魚,帶子,甜蝦,赤貝,仲有一種選擇不過我唔記得咗每一次每人可以選四款唯一(失色位)就係鵝肝要8:15,8:30,8:45先有得拎,唔係不斷供應
揀左Mr.steak 慶祝
9月之星生日

食物選擇一樣係多同有水準嘅,

凍盤:
我個人認為 龍蝦🦞真係必食
好新鮮,好彈牙,係真出色嘅

有即開生蠔🦪每一次只可以拎三隻

和牛壽喜燒
甜品🍮選擇可以
  • 龍蝦
2021-09-19 921 浏览
信用卡/現金服務態度:執枱快,但出面食物處理員就態度麻麻。環境方面:坐得舒服,景色就麻麻地,坐近窗會好啲,入面啲坐好暗。食物質素:生蠔肥瘦適中,熱食就好小refill 而且選擇少。魚生就睇時段,整體新鮮。要推介只有燒和牛,但每次限一片,行到腳痛,先食得10片。壽喜燒好味,甜品就差小小,但心太軟就非常正。性價比:高3xx, 有蠔,有鵝肝。總結:值得推介俾朋友,2個鐘真係有啲唔夠時間。好味指數😋😋😋😋😋
信用卡/現金

服務態度:執枱快,但出面食物處理員就態度麻麻。

性價比:高3xx, 有蠔,有鵝肝。

總結:值得推介俾朋友,2個鐘真係有啲唔夠時間。

好味指數😋😋😋😋😋
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻📸打卡指數:👍🏻👍🏻👍🏻     🪑環境衛生:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🤵🏻店員服務: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻眾所周知,Mr. Steak Buffet一向比較難book,所以fai早一個月就打電話book定,(溫馨提示:電話線路通常都繁忙,但你留言邁清楚電話,一日內真係會打返俾你)因為上網睇世貿中心(Mr. Steak Buffet)消費滿$600可泊3hr,所以揸左車出去,點知"世貿中心停車場"由2021/09/01開始裝修,幸好駛前少少有"中糧大厦停車場"同"信和廣場停車場"($108/3hr)。餐廳環境都幾靚,我地坐窗口位,但餐廳始終係6樓,勉強見到維港夜景,但前面都有其他大廈遮住。反而坐餐廳中間沙發位有裝飾又係所有野食中心位置,但相對上就會多人經過身邊,有好有唔好。至於野食,Mr. Steak Buffet係有生蠔,長腳蟹的自助餐。我地先講凍盤:生蠔Mr. Steak Buffet係提供美國生蠔,所以size就唔係好大,但勝在夠creamy,生蠔都好新鮮,每次排隊拎3隻。長腳蟹長腳蟹都好新鮮,所以肉質鮮嫩,完全食到長腳蟹肉味,但整體
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸打卡指數:👍🏻👍🏻👍🏻
🪑環境衛生:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🤵🏻店員服務: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

所以fai早一個月就打電話book定,

餐廳環境都幾靚,我地坐窗口位,
但餐廳始終係6樓,勉強見到維港夜景,
但前面都有其他大廈遮住。
反而坐餐廳中間沙發位有裝飾又係所有野食中心位置,
但相對上就會多人經過身邊,有好有唔好。

我地先講凍盤:
生蠔
美國生蠔
Mr. Steak Buffet係提供美國生蠔,
所以size就唔係好大,但勝在夠creamy,
生蠔都好新鮮,每次排隊拎3隻。
長腳蟹
長腳蟹都好新鮮,所以肉質鮮嫩,
完全食到長腳蟹肉味,
但整體size唔係好大,所以裡面肉唔夠豐滿,
偶然會搵到比較大條,真係潔白豐厚,鮮嫩肥美,
始終長腳蟹都係大條新鮮先好食。
不過長腳佢都係放比較大批,
所以再full次數比較少。
龍蝦
龍蝦肉質好彈牙爽口,
但就有啲乾,fai.lok見佢係雪櫃拎出黎都開左兩邊,
可能都吸乾左少少水份,
每人食左一半冇再拎。
每次排隊可以選4種,
fai.lok每次都係選帶子,油甘魚,赤貝,三文魚,
基本上所有刺身都好新鮮,
高級餐廳刺身,每件都係厚切,肉質又彈牙,
最重要好少buffet刺身會有赤貝。

講完凍盤,就講下熟食:
佐賀和牛區- 壽喜燒和牛
廚師用壽喜燒湯底碌,
壽喜燒陣味好入和牛好好食,
雖然好味,但fai.lok食落未去到靚和牛個種。
佐賀和牛區- 燒和牛
廚師用鐵板燒和牛,
和牛切到好薄,
但肉質好嫰滑,油脂好豐富,所以都幾油膩。
佐賀和牛區- 厚切燒牛肉
fai食牛肉偏向喜歡食煎牛扒,
所以fai好少會拎buffet依種厚切燒牛肉,
fai.lok 拎左一塊兩個share,
肉味濃郁,肉質少少韌,
反而fai.lok拎左佢啲配菜(翠肉瓜,薯仔),
又燒得幾香脆好食。
香煎鴨肝
鴨肝紮實且綿密,入口即化感覺,
味道較濃郁,略帶少少苦味,
鍾意鵝肝鴨肝人士應該幾喜歡。
要注意係鴨肝只有3個時段有得拎,派完即止。

湯類有中西兩款湯
中式燉湯- 花旗蔘瘦肉雞腳湯
唔係好大陣花旗蔘味,火候唔係好夠,
不過buffet黎講,有燉湯做到咁已經好美味,lok飲完暖笠笠。
西式- 酥皮牛肝菌忌廉湯
酥皮好酥脆,浸左忌廉湯更加好味,
fai就食唔係好到有牛肝菌味道,
不過有酥皮忌廉湯已經好好味。

熱葷食物
fai.lok覺得熱葷食物方面就無咁吸引,
每樣都試左少少,fai覺得可以再拎係粉絲蒸扇貝同蒸魚,
粉絲蒸扇貝: 扇貝好細粒,唔似平時餐廳燒扇貝大大粒,
但貪在粉絲蒸扇貝好入味,而且fai鍾意食粉絲蒸扇貝。
蒸魚: 魚肉好腍又新鮮。

心太軟
如果係特別節日,你可以到心太軟區拎張紙留字畫碟,
師父會發揮佢的畫功同幫你寫上紙裡說話係碟上面,好有心思。
當然心太軟本身都好好味,
唔只朱古力流心,蛋糕外層又脆,
建議早啲寫定,都好多人會寫,
視乎人數,大約半小時後會放係心太軟區自己去拎。

甜品蛋糕
fai.lok覺得蛋糕都麻麻地,寧願留肚食多一個心太軟或者雪糕比較好。
甜品蛋糕
2021-09-16
2021-09-11 1221 浏览
呢度食自助餐出曬名排隊,而家比以前更誇張 一個月前先訂到位一日分2場 晚場貴2成 早場平少少 食短半小時 生蠔刺身長腳任食 仲有麵包蟹 刺身有幾款 包括鯛魚三文魚油甘魚甜蝦澳洲和牛任食 有壽司燒食法或燒肉或牛肉壽司 最好食就係壽喜燒汁牛肉自助吧有沙律吧同甜品區 另外一區會煎好一碟既鵝肝鴨肝任食 每次限一碟食材係幾靚既,如果有得選最好食晚市第2時段,多半小時食唔洗咁急仲可以慢慢影相甜品方面 有幾款芝士蛋糕會切好一口尺寸任食 另有自助區既即焗心太軟,你睇相見到真係流心仲好濃朱古力味飲品一人一杯咖啡或茶或橙汁平均消費$400評分7/10Mr. Steak Buffet à la minute6/F, World Trade Center, 280 Gloucester Road, Causeway Bay
呢度食自助餐出曬名排隊,而家比以前更誇張 一個月前先訂到位
一日分2場 晚場貴2成 早場平少少 食短半小時
飲品一人一杯咖啡或茶或橙汁
平均消費$400
評分7/10
Mr. Steak Buffet à la minute
2021-08-19 12675 浏览
响香港$400內有魚生、海鮮、雪糕、甜品嘅任食放題唔奇,但有埋龍蝦、長腳蟹、即開生蠔嘅buffet,真係絕無僅有。Mr. Steak 銅鑼灣店就有喇! 其實佢好早就出晒名,自己一直都好想試。但疫情期間,真係怕怕,而家好返啲就出動喇!星期一至日,有3場 buffet, 午餐,晚餐(1),晚餐(2)。晚餐(2)比前兩場多30分鐘。唔駛咁趕。而家仲有優惠 - 午餐,晚餐(1)有7折,晚餐(2)有75折。真係好抵食 。一上到去6樓,已經見到條人龍等入場,店內好闊落,有好多張枱,可以容納好多人。有啲座位靠近窗邊有海景,雖然唔係好開揚,但都好舒服。因未夠鐘開始,所以啲客人(包括我)個個拎住手機影相,同埋視察吓環境。店內分咗幾區,如下:生蠔區即開生蠔,每人每次限攞三隻,新鮮生蠔,味道鮮美。魚生區是日有蟹柳、帶子、油甘魚、立魚 、三文魚、赤貝。每次限攞4款。刺身處理得唔錯,新鮮冇雪味。我食咗兩轉。冷盤+沙律區有龍蝦甘藍菜沙律、煙鴨胸黃桃沙律、火紅菜頭沙律、雜菜沙律、各式鮮果、煙三文魚、焗三文魚(半條)、西班牙火腿配哈蜜瓜、火炙牛柳、吞拿魚撻、三文魚撻,全區唔算好大,但沙律+冷盤加埋超過15款,非常驚喜
。Mr. Steak 銅鑼灣店就有喇!

生蠔區
即開生蠔,每人每次限攞三隻,新鮮生蠔,味道鮮美。

魚生區

冷盤+沙律區
有龍蝦甘藍菜沙律、煙鴨胸黃桃沙律、火紅菜頭沙律、雜菜沙律、各式鮮果、煙三文魚、焗三文魚(半條)、西班牙火腿配哈蜜瓜、火炙牛柳、吞拿魚撻、三文魚撻,全區唔算好大,但沙律+冷盤加埋超過15款,非常驚喜。

冷盤海鮮區
全場焦點就係呢座海鮮山,有長腳蟹、開邊龍蝦、大蟹蚶、海蝦、翡翠螺 、青口、大白蜆。海鮮新鮮,龍蝦彈牙,長腳蟹偏鹹。除咗頭一輪要排隊外,之後都唔見人龍

飲品區
有熱咖啡、熱茶、凍紅茶、蘋果汁、檸水。

熱葷區

(1)湯品 - 有中西兩款湯,中式燉湯係花旗蔘瘦肉雞腳湯,花旗蔘冇咩味,但當一般燉湯嚟講仍然非常美味,飲完個胃暖笠笠,好舒服。西式係酥皮牛肝菌忌廉湯,酥皮非常酥脆,雖然唔係好食到牛肝菌嘅味道,但都好好飲。兩款湯都好受歡迎。
(2)牛仔骨、紅油抄手、白灼蝦、馬來咖哩牛腩、關東煮、豬腳薑、蒸魚、清酒煮蜆、粉絲蒸扇貝。加埋超過10款菜,款式多而且熱辣辣,紅油抄手,咖哩牛腩,味道香辣有水準。豬腳薑就欠少少火候。清酒煮蜆味道清淡。粉絲扇貝一早俾人清空,冇再添加

佐賀和牛區
有牛肉燒、壽喜燒、燒牛肉。
(1)牛肉燒切到紙咁薄,油脂豐富,肉質好嫰但超級油膩。
(2)壽喜燒個醬汁偏甜口,所以唔係好食到牛肉本身嘅味道,但肉質都好嫰嘅 。
(3)燒牛肉配薯蓉,牛肉厚切肉味濃郁,薯蓉又香又滑。

甜品
Mr. STEAK 嘅心太軟
其實好出名,出名在師父嘅畫功,好有心思。當然心太軟本身都好好味,比坊間甜品店更好。朱古力流心,好似熔岩流出嚟,唔甜仲有陣阿華田味,蛋糕脆脆地,成品簡直係 Perfect
。想食心太軟最好留字畫碟,師父會預留一份你,否則可能冇得食架!!!
而其他甜品呢?講真,蛋糕全部唔得
,一係冇味
,一係乾到死
。布甸,奶凍都係咁
。不如留返啲空間食雪糕,或者食多個心太軟好過。😅

整體嚟講,除咗甜品,全部都啱食,而且價錢平,性價比高,下次再去一定同屋企人嚟

2021-08-17