2020-06-03 1290 浏览
平時串燒就食得多但係估唔到有一間串燒店係主打食豬肉嘅。好彩一早book咗位,見到鋪面唔算太大,不過坐滿人。入咗之前每位客人都要預先量度體溫,咁就食得安心又放心,而且有酒精搓手液供應,幾貼心!被安排坐喺吧枱,面對住燒串燒嘅兩位師傅,好有日本居酒屋嘅感覺!燒鱈魚乾 $40呢個小食我見好多人都有介紹,諗住試一試,點知完全冇失望,果然好好味😋平時啲鱈魚乾可能好乾凍哂,不過剛剛燒好嘅呢就仲有熱度,而且少少🤏🏻juicy,送酒一流!山之井純米大吟釀 $588今晚想飲少少酒,店員就好細心問我哋想飲咩類型、咩口味嘅酒。最後佢介紹咗呢一款大吟釀!我同朋友都覺得幾清甜、易入口,送串燒好正,不經不覺就飲咗好多。店員好體貼咁俾咗呢個冰桶我哋,可以直接成支酒擺入去,連埋冰桶拎住倒,就可以保持到清酒仍然飲落口嘅時候都係冰凍嘅感覺。Moku moku 沙律$98食串燒之前仲點左呢個沙律,餐廳話得專門食牛當然沙律就用咗西班牙火腿,配埋蒟蒻,生果,洋蔥、羽衣甘藍等,連埋醬汁食超開胃。刺身盛(四款) $228油甘魚,油脂味重,充滿整個口腔。赤蝦大隻又新鮮、三文魚夠厚切。帶子同樣好大隻, 傍住檸檬味道鮮甜。煙燻豬腩 $12

平時串燒就食得多但係估唔到有一間串燒店係主打食豬肉嘅。

燒鱈魚乾 $40
山之井純米大吟釀

山之井純米大吟釀 $588
Moku moku 沙律

Moku moku 沙律$98
刺身盛

刺身盛(四款) $228
油甘魚,油脂味重,充滿整個口腔。
赤蝦大隻又新鮮、三文魚夠厚切。
帶子同樣好大隻, 傍住檸檬味道鮮甜。
煙燻豬腩

煙燻豬腩 $128
呢個豬腩仔不得了好有平時燒烤嘅感覺。
食落口煙韌,又有煙燻嘅味道,加埋個芥末醬真係一流。

西班牙黑豚肩肉串 $38
肥瘦均勻,充滿油香,食落唔會過韌,易咬。

豬肝串 $28
第一次食燒嘅豬肝,平時絕對唔會食內臟,但係朋友叫咗,就冒險試一試。
點知有幾易入口,點埋醬汁食都幾好味味。
豬腰子

豬腰子 $28
都幾出奇原來豬係有腰嘅,都係第一次食佢呢一個部位,好彩唔會過騷。
雞翼串

雞翼串$32
雞翼燒得好香油味同埋雞味。外皮有啲脆,食落雞肉非常嫩滑,大推!
粟米

粟米$58
粟米係另一驚喜之一,好多串燒店都有粟米,不過呢個粟米燒完真係好有粟一燒嘅感覺。
啱啱擺上台已經覺得好香粟米味。
山之井純米大吟釀
Moku moku 沙律
刺身盛
煙燻豬腩
豬腰子
雞翼串
粟米
2020-05-27 825 浏览
全球禁飛搞到好耐都冇得去日本,今日喺銅鑼灣嚟到呢間日式串燒居酒屋,一解思鄉之愁。今日係平日嘅七點,餐廳已經七成滿,喺疫情底下可見好受歡迎,今日坐吧枱,可以睇住師傅準備食物,更加有日本居酒屋嘅感覺。呢度嘅侍應非常殷勤,我哋一入餐廳除咗幫我哋量體溫之外,仲主動提供酒精搓手液,值得一讚。而且佢哋主動介紹餐牌,特別提到呢度招牌嘅內臟串燒好出名,所以我哋都牛刀小試下。Moku moku 沙律$98調味啱啱好,帶酸嘅醬汁非常開胃,西班牙火腿嘅份量勁多,配埋蒟蒻,茄子,羽衣甘藍,車厘茄,健康之選,食油膩野之前打返個底。刺身盛(四款) $228特別推介油甘魚,油脂味好重,齒頰留香。赤蝦新鮮,鮮甜肉質彈牙爽口。帶子好大隻, 夠厚身,入口鮮甜。燒鱈魚乾$40入口香脆,食唔停口。送酒小食,必點,一定唔會後悔。山之井純米大吟釀 $588食串燒一定要配清酒,入口順滑,帶有淡淡果香。呢度好好仲配有cooler,可以keep住清酒凍,值得一讚。 食串燒當然要配燒酒,perfect!煙燻豬腩 $128有啲燒腩仔嘅感覺,但係因為煙燻咁做就少咗油膩感,唔會過硬同過鞋,食住送酒一流。西班牙黑豚肩肉串 $38肥瘦分布平均,入

Moku moku 沙律$98

刺身盛(四款) $228

特別推介油甘魚,油脂味好重,齒頰留香。
赤蝦新鮮,鮮甜肉質彈牙爽口。
帶子好大隻, 夠厚身,入口鮮甜。

燒鱈魚乾$40

入口香脆,食唔停口。送酒小食,必點,一定唔會後悔。

山之井純米大吟釀 $588

食串燒一定要配清酒,入口順滑,帶有淡淡果香。

煙燻豬腩 $128

西班牙黑豚肩肉串 $38

肥瘦分布平均,入口油脂味香,好食。

豬肝串 $28
燒得好香,有驚喜,必點

豬腰子 $28

第一次食,口感一試難忘,調味做得啱啱好,冇內臟嘅騷味。

雞翼串$32

燒雞翼我鍾意食,外脆內軟。

粟米$58

好好食嘅燒粟米,最簡單嘅嘢先係最難整,粟米鮮甜多汁, 調味恰到好處。

食完仲有雪米糍食,大滿足!同朋友把酒談歡,又過咗一個嘻嘻哈哈嘅晚上。
2020-05-20
  • 燒鱈魚乾
  • 雞翼
  • 豬肝串
  • 煙燻豬腩
2020-05-25 92 浏览
今晚同朋友來銅鑼灣朋友揾到間好正既日本餐廳係食串燒既一入到去就覺得好日本風情好鐘意佢既裝潢雖然店面積唔算好大但坐得好舒適店員亦好熱情招待佢既前菜蒜子蕃茄沙律雖然主打串燒但佢都有魚生而且好高水準既魚生拼盤款款新鮮厚切再黎mokumoku沙律份量好足絕不馬虎食完更開胃到主打串燒豬顎骨肉 比較少見口感肉質勁似牛肉西班牙黑豚豬頸肉 個人覺得好欣賞好脆口之餘 肉質都好juicy到一些比較健康既款式就係有肉同蔬菜既串燒蒜芯豚肉串 露荀豬肉卷用肉包住菜感覺上冇咁油膩菜亦都保持到好鮮嫩整體黎講環境好 食物質素高 服務都好值得推介

今晚同朋友來銅鑼灣

整體黎講
環境好 食物質素高 服務都好
值得推介
2020-05-21 79 浏览
為吸引客人光顧,最近唔少餐廳都提供各式各樣的優惠。我和好友都忍唔住相約食餐飯,抖一抖氣。去唔到日本就選擇間別具日式風味的居酒屋,食住串燒小酌兩杯。 八千代伝芋燒酌酒精度數高,入口時有點灼熱感,不過去到後段會品嚐到輕盈的芋頭甜味,非常適合配搭濃味的內臟串燒。 這間店以厚切白金豚肉為傲,雖然肉塊之間梅花間竹地佈滿豬肉的脂肪,但入口卻十分juicy,不見肥膏的油膩感,入口即融。肉質亦很鬆軟,配柚子胡椒更令氣味增添層次感,味道變化豐富。 新鮮豬肝以汁燒的方法烹調,火侯拿捏得好好,入口軟燸,完全沒有一般豬潤的異味。 露筍豬肉卷中的露筍味道不濃,夠清甜,可突顯豬肉的香味。 燒栗米有濃濃的牛油香,熱騰騰,粟米粒保持水份,超美味! 椰子雪糕非常清新,質感幼滑奶味夠濃,比想像中更好吃。 整晚坐在炭爐前看著師傅密密燒,非常考工夫,期待下次再訪試多點坊間少見的豬肉部位~

露筍豬肉卷中的露筍味道不濃,夠清甜,可突顯豬肉的香味。

燒栗米有濃濃的牛油香,熱騰騰,粟米粒保持水份,超美味!

椰子雪糕非常清新,質感幼滑奶味夠濃,比想像中更好吃。

2020-05-13
今天Happy hour時段到了這間以日式豚肉為主題的餐廳,跟男朋友一起試了幾款優惠丼飯及串燒。日式生薑燒豚肉飯豚肉份量很多,豚肉跟豬軟骨混在一起來,很有驚喜,喜歡軟骨的朋友,一定滿意,跟洋蔥醬汁一起燒,豚肉燒得很香,肉質軟滑。雜錦魚生丼雖然以豚肉為主題,可是這裡的魚生丼絕對比其他的日式餐廳做得有過之而無不及,鼓油本來已經混合在丼飯內,比例剛剛好,魚生新鮮,整體美味可口,十分抵吃。醬油碟有貓仔及富士山景,十分特別及可愛。露荀豬肉卷雖然不知道是用豚肉那一部份來做,但豚肉薄薄一片燒得香口,油香的豚肉包著露荀來吃,很爽口,一點也不油膩,沾上少許檸檬汁及柚子胡椒醬,味道立刻提升。蒜芯豬肉卷跟露荀豬肉卷差不多,蒜芯嫩口,吃來同樣爽口,同樣是一串三件,少食多滋味。雞骨豬肉腸串用雞骨插在豬肉腸來燒,燒來十會太油,咬開肉腸,不會太鬆,吃入口很香口。Happy hour 2時段每丼飯送汽水一罐,最後還送雪糕糯米糍。在這裏與朋友暢談,喝東西,吃吃串燒,真是十分寫意。整體來說,味道、價錢、環境及員工態度十分滿意,尤其柚子胡椒醬味道很特別及難忘。

日式生薑燒豚肉飯

雜錦魚生丼

露荀豬肉卷

蒜芯豬肉卷

雞骨豬肉腸串

2020-05-16 772 浏览
前菜蒜子蕃茄沙律,味道清新,為後續的美食打開序幕~Mokumoku 沙律材料有西班牙火腿、蒟蒻、羽衣甘藍、茄子,沙律、醬汁酸酸甜甜很醒胃~刺身五款,很新鮮,先吃帶子,很鮮味,大隻而厚身,赤蝦肉質爽口鮮甜,海膽很creamy、甘香,油甘魚和三文魚的魚油香充斥口腔~令我久久未想吞下,想慢慢品嘗它的美味~我們點了柚子檸檸酒,柚子梅酒柚子的清新味~更令我們食欲大開~串燒方面,即叫即燒,豬肝串很甘香~豬顎骨肉味道似牛肉,配上黑椒汁燒得恰到好處,滿有肉汁。西班牙豬頸肉,薄脆的口感很滋味,我加點山椒粉,味道層次更提升了~燒粟米,很鮮甜惹味~燒銀鱈魚乾脆脆的,很適合一邊喝一邊吃~豚肉露筍卷和豚肉蒜芯卷豚肉片燒得香脆,露筍和蒜芯剛剛好中和了肉的油膩感~燒豬頭肉質感爽口,不感油膩,配上芥茉真的是個好享受~下班後能和朋友到居酒屋喝酒、吃串燒~真是令人心情開懷舒暢~~
前菜蒜子蕃茄沙律,味道清新,
為後續的美食打開序幕~

Mokumoku 沙律
材料有西班牙火腿、蒟蒻、羽衣甘藍、茄子,
沙律、醬汁酸酸甜甜很醒胃~

刺身五款,很新鮮,
先吃帶子,很鮮味,大隻而厚身,
赤蝦肉質爽口鮮甜,
海膽很creamy、甘香,
油甘魚和三文魚的魚油香充斥口腔~
令我久久未想吞下,想慢慢品嘗它的美味~

我們點了柚子檸檸酒,柚子梅酒
柚子的清新味~更令我們食欲大開~

串燒方面,即叫即燒,
豬肝串很甘香~
豬顎骨肉味道似牛肉,配上黑椒汁
燒得恰到好處,滿有肉汁。

西班牙豬頸肉,
薄脆的口感很滋味,
我加點山椒粉,
味道層次更提升了~

燒粟米,很鮮甜惹味~
燒銀鱈魚乾脆脆的,
很適合一邊喝一邊吃~

豚肉露筍卷和豚肉蒜芯卷
豚肉片燒得香脆,
露筍和蒜芯剛剛好中和了肉的油膩感~

燒豬頭肉質感爽口,不感油膩,
配上芥茉真的是個好享受~

下班後能和朋友到居酒屋喝酒、吃串燒~
真是令人心情開懷舒暢~~
2020-05-14
  • 豬顎骨肉串
  • 豬顎骨肉
2020-05-15 592 浏览
朋友臨時召集我們幾姐妹話出去「啤一啤」 去到才發現是我常捧場的串燒店分店 雖然格局不同了 但仍有日式小店俱備的熱鬧氣氛 之所以朋友在星期四把我們聚集一起 原來只要是女士都可以免費嘆一杯飲品 非常優惠👍🏻女生們對剌身好像沒有抵抗力 大家異口同聲話要5款刺身盛😂一看色澤已經知道刺身非常新鮮而且三文魚夠厚切 色澤呈橙紅色 牡丹蝦則脂香味重 好優質原本朋友都沒有打算吃內臟 但經我推介下朋友都放膽一試 點了豬心和豬肝串 這店的內臟乾淨衛生 沒有一般的羶味 特別是豬心串甘香爽口的口感一試難忘 至於肝臟配燒汁相當惹味 口感有彈性👍🏻我們一致認為燒鱈魚乾香脆可口到想晚晚食 一條接一條簡直停不下來粉紅色的煙燻豬腩來自山形縣 氣味獨特更倍添香口 配合芥末籽醬感覺有點德國豬手的影子Mokumoku沙律有羽衣甘藍 蒟蒻 Parma ham 蕃茄仔等 材料豐富之餘沙律汁的酸度亦調配得十分得宜 令新鮮蔬菜嚐起來更清甜 輕盈又滋味🥗埋單時職員送上雪糕糯米滋給我們清清味蕾 離開才看到banner得知原來每日3-6:30pm正在做happy hour 多款駐場串燒大特價!!襯尙有這個優惠一定要約齊朋友密密食😋

埋單時職員送上雪糕糯米滋給我們清清味蕾

• 燒鱈魚乾
  • 豬心串‭ ‬
  • 煙燻豬腩
  • 刺身盛合五款
2020-05-12 585 浏览
在銅鑼灣逛街後,想找家日料店吃,上網一搜發現這家日式居酒屋決定一試才行🤭。 上到去看到逢星期四女生還會有啤酒送,是按照日本店的優惠❤。  進店後除了會為客人量度體溫,店家還提供暫存口罩用的小紅子,顏色鮮豔容易看到。 餐廳裝修很漂亮,燈光柔和挻舒服。 看到餐牌上的選擇很多,所以每款東西也有點,去居酒屋當然不少得點杯酒飲飲🍸。💥前菜:蒜子醃漬蕃茄,紅過醃漬去皮之後,配合蒜子攪拌來吃,再點點醬汁。 味道酸酸甜甜既開胃又惹味的小吃😍,很快就被我吃清光了。💥燒鱈魚乾 HKD$48 ,這款小吃值得一贊😍,剛剛做出來口感脆卜卜有咬感。 與吃開的有分別,除了是即燒即食之外,整體口感比包裝小吃好味很多💕。💥Mokumoku沙律 HKD$98,這個份量十足的沙律,面頭是巴馬火腿,底下是羽衣甘藍,還有其他配料一起吃。 先吃個沙律,再吃串燒和其他食物減少一下油份吸收🤭。💥姬京蘋果酒 |柚子檸檬酒 HKD$65/杯,靜靜認為吃串燒當然要來杯酒飲飲吧。 這兩1杯酒各具特色,但比較喜歡姬京蘋果酒,因為味道甜甜的容易入口很喜歡這個口感💕。💥刺身盛 HKD$298 ,這個是5盛組合,裡面有海膽/三文魚/油甘魚/帶子/赤

💥刺身盛 HKD$298 ,這個是5盛組合,裡面有海膽/三文魚/油甘魚/帶子/赤蝦。 食材新鮮不用放芥末點醬油已經好吃耶。

💥串燒方面我們選擇了幾款來吃,有|西班牙黑毛豬肩肉串^/|西班牙黑毛豬頸肉串^/|豬肝串^/|豬腰子串^/|蒜心豬肉捲^/ |秋葵豬肉捲^。 上菜時已經聞到很香的味道😍,豬肉的幾款吃到油份慢慢在口腔散發出來,肉質不會韌身挻好。 另外內臟的串燒味道不錯,口感爽口而不韌,醬汁不會太鹹豐

💥燒三刀魚 HKD$298 ,雖然味曾吃過這一款魚類,但這條魚很大條😍,經過燒香後的味更香,魚肉肉質不會感到“鞋”/韌。 再配合醬汁來吃為魚肉提升鮮味,味道更佳🤤。

💥椰子雪糕 HKD$48 ,飯後來個甜品為是日晚餐畫上完美句號。 用了椰子殼來把雪糕裝著,簡單的擺盤也不錯。 雪糕口感滑身,散發著很香的椰子味道,而且不會吃到冰塊。

這頓飯享受了居酒屋慢活的一餐,又有美食美酒相伴,性價比不錯呢。 在銅鑼灣以這個價錢來說是可以接受,從製作食物過程看到店家的用心。
2020-04-23
我甚少寫食評. 今次隨便選擇一間餐廳,令我有意外驚喜. 我第一次見到OpenRice沒有負面評語,所以就想試試這間餐廳. 以為有疫症嘅問題應該容易book枱.我一早預訂了位,到餐廳的時候,發現全部滿座. 訂了枱也要等候. 職員很有禮貌,叫我耐心等候. 當我入座時,又讓我選擇我想坐的位置. Menu選擇很多,所以看了很久.我選擇了一些小食,主力吃串燒. 他們的串燒很美味. 服務態度友善. 各位職員都很用心對待客戶. 整個Dining experience 都很滿意. 我相信我絕對會再回來和介紹給朋友.
2020-05-03 71 浏览
已經試過尖沙咀店,知道以串燒日本居酒屋來說,做得十分出色,所以今次又有時間約朋友再去試試銅鑼灣店,主要間局佈置都差不多,店員都很有禮貌,但和上次唯一不同的應該是多了外賣自取八折,哈哈。入座探熱和酒精消毒雙手小不免,枱與枱之間的分隔都做得很好。今次和朋友來除了食串燒,主要是想找個寧靜地方短聚一下,所以輕輕的點了個五色刺身盛~非常新鮮,從不令人失望。豬心串及豬腰串~內臟來說算是第一次挑戰,不會腥而且有咬口。車打芝士巴馬火腿卷~重口味之選,送酒一流。西班牙黑毛豬肋條~量多脆口又滿肉汁。今次專登不駕車,因為知道食串燒要配酒,但又不想飲啤酒太飽肚,所以和朋友都叫了果味汽酒,和串燒一樣的夾。
2020-05-02 509 浏览
我同老婆太耐沒有去銅鑼灣了,都差不多有數個月沒有出去了,去到銅鑼灣都會去百貨公司的超市掃貨,掃完貨會去附近覓食下,發現咗間我們大半年前去過的Mokumoku,見到都好掛住佢的日式串燒,於是上了去再食多次。上到去地方不算太大,環境氣氛不錯,牆上仲有掛住大大幅金豬解剖圖,直令氣氛更為輕鬆。【前菜-蒜子蕃茄沙律】蕃茄真係清新又清甜,配上酸酸的醋及帶點甘甜的生蒜,又清新又開胃。【果味汽酒-乳酸味】坐底之後一定會叫杯飲品先啦,今次叫了乳酸味汽酒,味道充滿乳酸香帶點酒的辛口,又不會比乳酸味搶了酒的味道。【刺身五盛-赤蝦、帆立貝、三文魚、海膽、油甘魚】刺身五盛包括有三文魚、油甘魚、帆立貝、赤蝦和海膽,赤蝦肉質厚實彈口,大大隻好滿足,帆立貝爽彈鮮味,其中三文魚和油甘魚油香魚滑,仲有入口即溶味道鮮甜的海膽,值得推介。【鹽燒鮑魚】鹽燒嘅鮑魚就好爽口彈牙,再配上柚子胡椒,仲帶出佢的鮮甜味。【紫蘇豬肉卷】紫蘇味道清新,外層包裹住豚肉片,燒得非常香仲帶點脆,味道非常富有層次。【厚切白金豚肉】厚切白金豚肉雖然是腩位,油脂比例更加高,但完全唔油膩,口感更加腍,更加香口。
【前菜-蒜子蕃茄沙律】
【果味汽酒-乳酸味】
刺身五盛-赤蝦、帆立貝、三文魚、海膽、油甘魚】
【鹽燒鮑魚】
鹽燒嘅鮑魚就好爽口彈牙,再配上柚子胡椒,仲帶出佢的鮮甜味。
【紫蘇豬肉卷】
【厚切白金豚肉】
2020-04-21
閉關太久,朋友都開始約我吃晚飯,想一想,二人行加上現在防疫措施,都應該可以的。餐廳是朋友提意的,今次來銅鑼灣店,環境充滿日式居酒屋感覺,人客不太多可以和朋友靜靜聊,店員都很熱情,不懂選擇清酒的我們,給推薦了這瓶 惠信 越淡麗,入口甘甜的,跟後來的食物很配搭!先來吃MokuMoku沙律,自家製醬汁配新鮮蔬菜,很開胃口,再來個刺身盛(5款),最愛沒有變壞的海膽(最怕吃到味臭臭的🙈),喜歡帶子大大件而鮮甜!而這裡主打的是豚肉串燒,我們點了 西班牙黑豚肩肉串+豬大腸+豬肝+豬腰+露筍豬肉卷,食材新鮮,加上他們燒得火候剛好, 特別喜歡露筍豬肉卷,肉燒得帶點脆身但仍有些許肉汁,再來一口清酒,很好🤝店家還推薦了 煙燻豬腩+味噌煮豬手,煙燻得很香的一小口豬腩,感覺不會太膩,豬手煮得超淋和入味,一口咬下骨和肉慢慢分離,不用使勁咬!很久沒出門的我,這次晚餐感覺的確很捧!
閉關太久,朋友都開始約我吃晚飯,
想一想,二人行加上現在防疫措施,
都應該可以的。
餐廳是朋友提意的,今次來銅鑼灣店,
很久沒出門的我,這次晚餐感覺的確很捧!
2020-04-29 402 浏览
朋友今日帶左我去一間專食豚既日式居酒屋大吃一餐。啲間居酒屋喺尖沙咀食街厚福街上面,一出左銅鑼灣站就到了。上到去就見到專業的師傅為客人燒串燒,同埋預備各種料理。見到Menu有琳琅滿目各種嘅居酒屋調理,一於跟佢哋嘅建議,樣樣招牌菜都叫一些吧!果味汽酒當然要叫杯嘢飲先,大家可以放心酒精唔太多嘅,加上有少少果香味,配以酒香,配以刺身同埋各種串燒就最好。我還看到宵夜時段酒類飲品有Promo,下次試下先!蕃茄沙律另外店員送上前菜蒜子蕃茄沙律,以清新開胃的蕃茄清一請個胃先,不錯!刺身拼盤五點盛分別有大大件厚切既帶子,大蝦,海膽,三文魚,油甘魚。味道款款新鮮,鮮甜味美,估不到這裡除了吃豚肉串燒之外,佢既日式刺身都好好喎。小食除此之外店員都送上了魷魚絲做開胃小食,燒得唔錯,味道有濃厚嘅魷魚味,小食檔嘅味道返來了!我哋叫咗好多種唔同嘅串燒,呢兩種係印象最深刻的。豬肝串除咗刺身之外這樣也是厚切上桌,唔好睇小提子是豬嘅內臟,佢哋可以燒到同牛肉一樣咁好味咁有口感,絕對絕對很不錯。豬心串一樣是厚切上桌,雖然也是內臟,口感真係非常之爽口,食落有脆嘅感覺,味道亦都十分之彈牙,cool!除此之外我哋叫了其他嘅串燒都係非

果味汽酒

蕃茄沙律

刺身拼盤五點盛

小食

我哋叫咗好多種唔同嘅串燒,呢兩種係印象最深刻的。

豬心串

除此之外我哋叫了其他嘅串燒都係非常突出同惹味的。

飯團
身為一個大胃王,始終要有飯落肚,最後仲叫咗個味道香脆既日式飯團。

椰子雪糕
最後叫店員Order了啲一樣佢哋既特色甜品,是原個椰子做成的雪糕。

為我和朋友完美的一餐畫上一個完美的句號了!

2020-02-18
2020-04-28 212 浏览
受到疫情的影響下,多間食肆都比較主張做外賣為主,連串燒居酒屋都做外賣仲有八折添,可能真的可以殺出一條血路,不過因為不能去旅行的我還是喜歡堂食,因為可以跟朋友把酒言歡,今次跟朋友開懷食返餐正宗日式居酒屋當係去了日本遊玩。頭盤蒜子蕃茄沙律(酸甜醒胃),再來Mokumoku 沙律(為邪惡的肉串前席墊一墊胃,感覺清新),七味燒魚翅(外脆內軟,魚味濃),汁燒豬肝(有別於一般的豬膶,味道甘甜和香),網油豬腦卷(第一次食豬腦,質感有點像豬腸,但油香味較重),日本青椒芝士豬肉卷(肉包菜,邪惡得來又新鮮),豬顎骨肉串和西班牙黑豚肩肉串(濃濃的豬肉香,配上新鮮檸檬汁和柚子胡椒非常夾,美味非常),雞翼串(雞翼控必點,外脆內裡充滿肉汁,好食),椰子雪糕作最後的甜品,濃郁的椰子味為口腔作最後的點綴。
蒜子蕃茄沙律
汁燒豬肝
網油豬腦卷
青椒芝士豬肉卷
2020-04-27 326 浏览
由於疫情關係生日月也不可以跟好友一起慶祝,真的很不開心,於是今晚老公說不如帶我去吃吃日本料理開心一下吧!餐廳進入前先要量度體溫,坐低後再提供消毒搓手液清潔雙手,保障食客安全。店員先上前菜-蒜子蕃茄沙律,味道酸酸甜甜,蕃茄新鮮,非常開胃。SUNTROY 生啤生啤串燒必備飲品,一口串燒一口生啤,人生一樂也。MokuMoku 沙律材料非常豐富有羽衣甘藍、水菜、巴拿馬火腿、日本茄子、蒟蒻等等,每款食材都好新鮮,入口清甜可口,健康又美味。燒鱈魚乾鱈魚乾烤到脆卜卜,有陣陣魚肉香味,沾少少七味粉沙律醬,更加滋味。豬心串(上)豬心鮮嫩多汁,燒得恰到好處。豬肝串(下)豬肝入口粉嫩,加上燒汁調味,非常惹味。西班牙黑豚肩肉串肩肉爽嫩鮮甜,甜味爆登。豬顎骨肉串肉質爽口彈牙,慢慢有甜味滲出,堅正呀!秋葵豬肉卷豬肉外層烤到脆嫩可口,秋葵軟淋多汁,面層加上荔枝醬汁,多了一份清甜味道。厚切牛舌牛味香濃,入口軟淋嫩滑,勁惹味椰子雪糕椰子味濃郁軟滑,令人一試愛上。

SUNTROY 生啤
生啤串燒必備飲品,一口串燒一口生啤,人生一樂也。

MokuMoku 沙律

豬心串(上)
豬心鮮嫩多汁,燒得恰到好處。
豬肝串(下)
豬肝入口粉嫩,加上燒汁調味,非常惹味。

西班牙黑豚肩肉串
肩肉爽嫩鮮甜,甜味爆登。

豬顎骨肉串
肉質爽口彈牙,慢慢有甜味滲出,堅正呀!

秋葵豬肉卷

厚切牛舌
牛味香濃,入口軟淋嫩滑,勁惹味

椰子雪糕
椰子味濃郁軟滑,令人一試愛上。

2020-04-21