2022-12-17 16 浏览
東涌遊車河順便搵好嘢食,經過呢間餐廳畀佢outdoor環境吸引到我,抬頭一望一片天空再加埋一棵棵大椰樹,好似置身於泰國一樣😂😂一座底即刻嘆返杯beer 先😝飲返本土生啤「友」,夠哂冰凍,應該係個杯既特別設計飲到尾都keep住冰涼,冇得輸!叫左幾款唔係好飽肚但最後飽到要拎走打包🤣個naan烤餅沾個咖喱,真係好好食呢,燒雞翼更加唔使講我最愛啲😍布吉椰盅南瓜黃咖喱魚柳$168蜜汁燒雞翼配糯米飯$88naan 烤餅$39香炸蟹肉粟米餅$132

布吉椰盅南瓜黃咖喱魚柳$168
蜜汁燒雞翼配糯米飯$88
naan 烤餅$39
香炸蟹肉粟米餅$132

2022-12-17 23 浏览
同朋友去東涌shopping... 梗係要搵一間夠chill嘅餐廳食吓嘢... 正所謂「食飽先有力行」!😆⭐ Mint & Basil (海堤灣畔)📌 東涌東涌海濱路8號海堤灣畔地下K號舖呢間東南亞餐廳Mint & Basil環境唔錯... 今日有啲雨粉... 所以我哋揀咗室內座位... 平時天氣好坐室外仲好feel呀!😍呢度嘅lunch set幾抵食... $88-$108... 有8個main course揀... 配埋前菜同飲品真係超值!👍我哋揀咗一個餐share... 另外再散叫其他特色菜!✅ 燒雞青咖哩配白飯+泰式柚子沙律+凍檸茶 (午市套餐$98)青咖哩香氣濃郁... 加咗椰奶增加順滑度... 同時亦降低青辣椒嘅刺激度... 配埋嫩滑嘅雞肉、泰國小圓茄子、豆角... 成個菜色好吸引!✅ 越式炸香蕉(跟餐加配甜品$25)外層有炸到香脆嘅杏仁片... 內裏有軟軟嘅香蕉... 口感特別... 值得一試!✅ 串燒沙嗲 ($128)豬、牛、雞肉各兩串... 亦可以自由配搭! 呢度嘅串燒... 食落有炭火燒烤嘅味道... 風味十足!✅ 泰式辣椒膏炒蜆 ($138)大大碟... 不過配菜

⭐ Mint & Basil (海堤灣畔)
📌 東涌東涌海濱路8號海堤灣畔地下K號舖

我哋揀咗一個餐share... 另外再散叫其他特色菜!

✅ 越式炸香蕉(跟餐加配甜品$25)

✅ 串燒沙嗲 ($128)

✅ 泰式辣椒膏炒蜆 ($138)
大大碟... 不過配菜都多! 辣度屬於輕微... 蜆肉大粒肥美!

✅ 炭燒魷魚 ($118)
有路邊夜市風味... 啖啖肉... 魷魚鬚帶少少焦香... 食落好滿足!

✅ Virgin Mojito ($52)
由薄荷葉、青檸、青檸汁、梳打、啡糖調配而成嘅Mojito... 口味非常清新!

Overall食物質素幾好... 環境就更加一流!👍

2022-12-17 19 浏览
東涌近海竟然有呢一間隱世餐廳🥹主打越南及泰國菜口味,環境舒適,猶如置身叢林嘅戶外餐廳,裝修華麗,感覺好chill💫Tom Yum Goong冬陰功大蝦海鮮湯🍲($118)有唔同海鮮包括大蝦🦐,蝦肉大大舊,啖啖肉好彈牙,另外有青口、魷魚🐙、蟹柳,帶子以及香菇,加埋其他惹味嘅配料,微辣食落非常開胃!Butter Chicken 牛油咖喱雞🐓($128)烤餅($35/4塊)作為一個咖喱控當然要叫咖喱同烤餅,咖喱汁香濃,雞肉嫩滑,用烤餅點汁好惹味,烤餅皮脆酥香,咖哩微辣有濃濃的牛油味,perfect match 👏Satay Ruam Mit串燒沙嗲($128)🍢串燒有三款肉類:雞肉、牛肉、豬肉,燒烤嘅火候掌握得非常精準👏,表皮有微焦香味之餘,內裏的肉質嫩滑多汁,配埋特製沙嗲汁,好夾💯🔥Phad Kanaeng Kra Thiam泰式炒芥蘭🥬($90)廚師功力十足,芥蘭炒得好有火候,而且配上少量鹹魚同埋辣椒,另有一番風味😊飲品:Yellow Sky ($52)由菠蘿汁,青檸汁,橙汁製成嘅果汁🍹,色澤均勻,酸甜味適中,好有feel✨✨

飲品:Yellow Sky ($52)
2022-12-16 21 浏览
❤️原來東涌都有咁好味嘅泰國菜😻平時入東涌多數都係去shopping🛍️今次去咗Mint & Basil 同住東涌嘅朋友一齊食泰國菜Chill 吓🥳因為依家連佢都食過幾次仲推薦話好味添!呢度有室內環境溫馨,戶外仲有大電視不停播放世界盃球賽,真係好正⚽️食物方面做法都好地道,而且咖喱仲有分為印度同埋泰式,梗有一款啱你😉冬陰功海鮮湯酸酸辣辣好開胃又惹味!裏面嘅海鮮都好足料🦐泰式燒豬頸肉火候啱啱好,Juice得嚟好爽口!上面嘅炸乾蔥同埋醬汁都好惹味!泰式咖喱牛肉唔算辣,牛肉都幾滑,裏面有好多蔬菜,埋原味同埋蒜蓉烤餅一齊食先至係最正💕泰式辣椒膏炒蜆蜆肉好大隻又肥美多汁,雖然話係辣椒膏但係都唔算好辣,好食到停唔到😍泰式串燒雞牛沙嗲醬汁好惹味,雞肉彈牙但係牛肉就比較乾身咗少少🤏兩個人嚟講真係超飽😂同埋啲嘢食真係幾好味,下次有機會再入嚟一定要試埋其他先🥰

冬陰功海鮮湯
酸酸辣辣好開胃又惹味!裏面嘅海鮮都好足料🦐

泰式燒豬頸肉

泰式咖喱牛肉

泰式辣椒膏炒蜆

泰式串燒雞牛
沙嗲醬汁好惹味,雞肉彈牙但係牛肉就比較乾身咗少少🤏

話說雖然好多人話九龍城好多正嘅泰國嘢,但唔知點解食過東涌嘅泰國嘢之後,就覺得東涌幾間泰國嘢係很不錯又唔洗排大長龍,仲要唔算好貴!🇹🇭⚽️正值世界盃期間,呢間餐廳可以坐indoor或者outdoor, 可以一邊chill下一邊睇下足球,但太怕凍都都係匿返埋室內算,室外嘅位置都非常靚,有好多吊燈仔。😍🦐Tom Kha Soup (Prawn) ($108)🍲 雖然平時好鍾意冬陰功,但係今次特登試吓呢個椰汁湯,有啲辣辣地,但都有啲椰奶中和返,非常開胃,裏邊好多料,可惜隻蝦不太新鮮!💫🍢Satay Skewers (6 pcs) ($128) 六串串燒有雞、牛、豬,調味調得非常好,好入味!🐓Green curry (chicken) ($138) 🥘🧄Garlic Naan ($35)呢個咖喱都係有少少辣辣地,非常易入口,但雞肉好嫩,配埋蒜蓉味嘅印度薄餅,真係食到停唔到口!份量都好合理,唔會話超薄嘅薄餅,兩個人食完都真係超飽!✨🦐Phad Thai (shrimps) ($138) 🍝開頭驚會唔飽就嗌到個Phad Thai 啦,點知食食下真係超飽,啲大蝦好爽口,炒得夠乾身,如果唔食得辣既小心唔好

Tom Kha Soup

🦐Tom Kha Soup (Prawn) ($108)🍲
Satay Skewers (6 pcs)

🍢Satay Skewers (6 pcs) ($128)
六串串燒有雞、牛、豬,調味調得非常好,好入味!
Green curry

🧄Garlic Naan ($35)
Phad Thai

🦐Phad Thai (shrimps) ($138) 🍝
開頭驚會唔飽就嗌到個Phad Thai 啦,點知食食下真係超飽,啲大蝦好爽口,炒得夠乾身,如果唔食得辣既小心唔好將所有辣椒粉撈埋,啲辣椒粉真係好夠辣架!😍

環境靜靜地,地方又闊落又有氣氛,仲要唔使排隊,加上啲食物真係好正,除咗係遠離左市區少少,呢個價錢其實真係唔算貴!下次有機會一定會返黎再食!推介!
2022-12-13
Tom Kha Soup
Satay Skewers (6 pcs)
Green curry
Phad Thai
  • 酸辣椰奶雞湯
2022-12-14 20 浏览
MINT AND BASIL位於東涌東薈城天橋行10分鐘左右,由印度人主理的餐廳,主打印度及東南亞料理今次平日中午前來有Lunch Set可以選擇菠蘿海鮮炒飯海鮮炒飯非常大份,看了就很滿足,裡面海鮮很多,蝦子、菠蘿、魷魚,每一口都有配料,物超所值!印度烤芝士午市套餐的前菜,嚐起來像是烤過的硬豆腐,從未食過,滿喜歡的。原隻炭燒魷魚🦑魷魚新鮮又燒的好味,喜歡辣的朋友可以沾一旁的醬,更能提升魷魚的鮮甜。泰式香茅黑椒燒雞本日最推薦!烤出來的燒雞一端上就香味撲鼻,外皮保有酥脆,內部超級Juicy! 推薦必試Fruit float芒果🥭、橘子、鳳梨🍍為基底加上coco cream增添了飲品的層次,口味上偏甜總體來說,食物份量十足,有泰式越式以及更多印度料理的餐廳,餐點道道美味!午市還有超抵的午市套餐,推薦給大家!

今次平日中午前來有Lunch Set可以選擇

菠蘿海鮮炒飯

印度烤芝士

原隻炭燒魷魚🦑

Fruit float

約咗閨蜜去東涌 outlet 購物,我哋開心shopping完之後,閨蜜就帶咗我嚟呢間餐廳食飯。呢度有室內同室外座位可以選擇,我哋坐室內梳化位,幾寬敞幾舒服,周圍仲有好多外國客人,感覺去咗東南亞國家嘅度假村🏝️。🐷泰式炭燒豬頸肉$108豬頸肉切得薄薄地燒到好香口,仲有辣辣🌶️地嘅秘製醬汁, 沾豬頸肉食好惹味。🍛泰式紅咖喱雞$138紅咖喱汁味道濃郁又唔係好辣,估計係落咗好多泰國香料去煮;除咗食到有雞肉之外,仲有菠蘿粒、荷蘭豆、香葉 等;咖喱汁加落 naan 一齊食,好好味😋。🫓蒜蓉薄餅$35喺印度式嘅蒜蓉 naan, 除咗落蒜蓉之外仲落咗好多香蔥碎,燒得煙靭柔軟熟,配埋咖喱一齊食,好正。🥬泰式炒芥蘭$90芥蘭菜新鮮爽脆,仲落咗泰國鹹魚粒落去一齊炒,所以有鹹香又美味。🥭芒果糯米飯$88有三種糯米,店員姐姐幫我哋問廚房,話係白糯米、紫糯米,黑糯米,食落粗幼程度不一樣,不過都一樣美味;仲有甜甜地嘅芒果同埋非常之甜嘅煉奶,配埋一齊好夾。再飲啖清香嘅「🌼Chamomile $38」洋甘菊茶,好舒服;及閨密嘅香滑「☕️Cappuccino $42」。在這輕鬆心情下,不經不覺過咗二個小時,這頓晚餐我哋都好滿

🐷泰式炭燒豬頸肉$108

🍛泰式紅咖喱雞$138

🫓蒜蓉薄餅$35

🥬泰式炒芥蘭$90

🥭芒果糯米飯$88

在這輕鬆心情下,不經不覺過咗二個小時,這頓晚餐我哋都好滿意❤️。

2022-12-13 18 浏览
迎接悠閑假期🏖,梗係要去shopping 獎厲下自己。係東薈城大戰完畢係附近覓食一番,見到呢間係海堤灣畔嘅 Mints & Basil 幾靚😎就決定去醫下肚。餐廳環境好chill好舒服,分室內同室外。露天位放滿綠色元素,增強大自然Feel。室內不論擺設/插畫都有地方元素。泰式青咖喱雞 🐓$138印度酥油薄餅🫓$35青咖喱味香濃但又甜辣甜辣,好開胃。烤餅脆新大塊而且仲好香,沾醬汁一齊食,另一番風味炭燒豬頸肉🐖 $108炭火燒得香口帶微焦脆邊,豬頸肉肉質爽帶嚼勁。襯埋佢配埋嘅酸辣汁正,微辣,調出肉香,岩岩好羊肉串 $168羊味同香料味道都濃郁,咸味會多少少。而且有咬勁,撘配埋薄餅食會唔錯😎飲品-Virgin Mojito-Thai Shower

泰式青咖喱雞 🐓$138

印度酥油薄餅🫓$35
青咖喱味香濃但又甜辣甜辣,好開胃。烤
餅脆新大塊而且仲好香,沾醬汁一齊食,另一番風味

炭燒豬頸肉🐖 $108

羊肉串 $168

飲品
-Virgin Mojito
-Thai Shower
2022-12-08 25 浏览
今日岀去視察下裕雅苑…個FD好幸運抽到白核頭籌,但大單位只係得返東涌…不過真係聽東薈城聽得多~今日第一次行😱真係好大!我哋係OpenRice睇到海堤灣畔有幾間坐得舒服嘅餐廳💕食吓野、傾吓偈有室內室外揀,坐岀黎好正🥰又舒服,又chill蟹肉黃咖哩配麵包圖片同實物唔同🥲我以為係menu 個個..但不得不讚蟹肉咖喱麵包!真係好好食😋我哋連啲汁都清埋🤣啲蟹肉好大舊,超鮮蟹味!配上又脆又暖蒜茸包,真係好香!Fruit float啲野飲打卡一流!🙈呢杯係菠蘿🍍芒果🥭橙🍊椰子🥥cream今日又熱返啲,好岩飲🥂virgin mojito 呢杯檸檬🍋雪碧薄荷梳打都好清新!超香薄荷味~帶口罩帶得耐,有啲薄荷消下口氣🫠黑椒烤雞佢個黑椒味唔算好岀,不過最緊要係佢個醬汁!泰式辣醬同雞汁,好惹味👶🏻馬來炒麵驚唔夠飽,所以嗌多個炒麵。佢好似有香葉係入面,好香好開胃環境呢度夜晚有世界盃睇,飲酒食飯一流,超有氣氛!個場夠大,坐岀面又得,坐入面又得不過我哋都唔識世界盃🫠食晏坐呢度都好正

有室內室外揀,坐岀黎好正🥰又舒服,又chill

蟹肉黃咖哩配麵包
圖片同實物唔同🥲我以為係menu 個個..
但不得不讚蟹肉咖喱麵包!真係好好食😋我哋連啲汁都清埋🤣
啲蟹肉好大舊,超鮮蟹味!配上又脆又暖蒜茸包,真係好香!

Fruit float
啲野飲打卡一流!🙈呢杯係菠蘿🍍芒果🥭橙🍊椰子🥥cream
今日又熱返啲,好岩飲🥂
virgin mojito
呢杯檸檬🍋雪碧薄荷梳打都好清新!超香薄荷味~
帶口罩帶得耐,有啲薄荷消下口氣🫠

黑椒烤雞

馬來炒麵
驚唔夠飽,所以嗌多個炒麵。佢好似有香葉係入面,好香好開胃

不過我哋都唔識世界盃🫠食晏坐呢度都好正
2022-12-07 21 浏览
估唔到餐廳有咁多國家不同的美食,包括有泰國,越南,新加坡和印度等等!只係看menu已經眼花繚亂,不過我個人比較喜歡吃泰菜,所以叫左幾款泰式食物。烤蒜蓉薄餅:係印度加入港式改良的食物,薄餅烤得酥香薄脆加上蒜蓉獎和少少香草香氣四溢。泰式炒蜆:蜆肉粒粒肥美飽滿,味道鮮甜無沙!餐廳用了洋葱和三色椒炒非常惹味,而且味道都非常正中。蟹肉炒飯:呢個蟹肉炒飯我同朋友都讚不絕口,因爲呢個炒飯完全不乾但又做到粒粒分明,每一口都非常有鑊氣!!另外蟹肉的分量都非常多,幾乎每一口飯裏面都有蟹肉的鮮甜味。飛天通菜:通菜都係我的最愛,餐廳通常與泰國餐廳味道無異。另外我們還叫了燒豬頸肉和椰青,整體消費都只係$600 非常抵食。

飛天通菜:通菜都係我的最愛,餐廳通常與泰國餐廳味道無異。

最近我結他老師去了泰國幾個城市玩,陽光與海灘,美食與玩樂,真係見返佢久違了的活潑,成個人生猛晒,羨慕 XD 咁橋這個星期在工作上重遇一位舊同事,雖然現在大家崗位已不同,竟然又有緣地會互相合作,當然立即約出來食飯和傾近況啦。我和她曾經一齊出公司 trip 到曼谷,少不免雞啄唔斷講番在當地的趣事!曼谷對於我來講實在有太多回憶,記得有超瘋癲的即日來回曼谷一天遊 、公司出 trip 起碼兩次、仲有自己去的食買玩。。。如果現在飛去旅行的話,曼谷都可以說是首選,還是很喜歡那裏的陽光與 hea!起碼吃泰式美食,都有排食 XD查實泰國作為魚米之鄉,菜式有分泰北菜、泰東北菜、泰中菜及泰南菜四大菜系,反映泰國四方不同的地理和文化。若果在此想吃泰菜我必定來這間餐廳,它的泰藉廚師能將泰菜神髓表現出來,而且價錢也公道。餐廳環境舒服,它的露天外座位算是一大特色,像在森林中的餐廳,更具泰式感,而且日與夜都有唔同feel,日:夜:你我沒約錯鐘點,邂逅是這天,想吃就來。「泰式炭燒豬頸肉」$108在廚房看見用真 • 炭火燒成:若要歸類它口味比較接近泰東北菜,感覺卻似在曼谷街頭街邊檔吃的炭燒小吃。用此作第一道前菜是泰式沙律

夜:
在廚房看見用真 • 炭火燒成:
若要歸類它口味比較接近泰東北菜,感覺卻似在曼谷街頭街邊檔吃的炭燒小吃。用此作第一道前菜是泰式沙律以外的好選擇,味道是微辣帶幾分魚露香:
喜愛它那軟嫩細緻的肉質,而且不會切得太薄;另外調味應記一功,在辣椒、蒜頭、乾蔥頭等助攻下,肉香更出:
它用羅望子汁加青檸汁和魚露混合而成的醬汁,清酸醒胃,也可減去食物油膩感:
我很喜歡羅望子,它作為搭配咖喱,或作海鮮肉類的調味醬均非常適合。伸延用途,它可應用到很多食譜上,甚至不用特別去設計要怎樣應用。大家如果吃膩了傳統的做法,例如醬燒排骨、咕嚕肉、三杯雞等,只要食材裏有酸味的調味料,如醋、檸檬汁、酸梅、蕃茄等,都可試用羅望子醬取代,可給日常料理增添更多的驚喜呢。
另配一個炸薯條,我會用來蘸羅望子汁或辣魚露吃:
類型是我喜歡的幼薯條,非常香脆,乾而不油:
我會稱之為「六點鐘薯條」,每條就算凍咗都係脆哦哦,好似支時鐘針咁直筆嗱,強:
泰式青咖喱雞」$138
原煲上,吃咖喱我個人也較偏愛青咖喱多個黃咖喱,愛它香味較清,香料的組合與層次也較明顯地吃出來,加少許椰汁,配海鮮或肉也搭檔:
青咖哩裏面除了雞件,還有青豆角、泰式茄子、蕃茄等,全是好東西:
主角不是雞,而是那咖喱汁!用來配熱呼呼的白飯就是最佳的吃法:
泰式香茅黑椒燒雞」$118,配羅望子醬汁及甜辣醬:
此雞製作需時,上枱熱辣辣,有半隻份量,仲平過咖喱雞:
雞皮燒得不是脆卜卜那種,焦香卻不減,吃得出了香茅甚重,不會被黑椒味道蓋過,整體醃得不錯:
雞胸部份也不鞋,不需點醬汁已夠味。將它點羅望子醬汁,酸甜味道能夠將雞肉味道昇華多一個層次:
這餐廳唯一比較弱的環節是甜品,選擇不太多。不過整體感覺餐廳食物製作用心,價錢蠻大眾化。
能夠享受到此質素,優休閒閒,難怪已成為我的泰國菜飯堂。
2022-07-01
  • 泰式炭燒豬頸肉
  • 泰式青咖喱雞
  • 泰式香茅黑椒燒雞
2022-12-03 12 浏览
📍Mint & Basil (海堤灣畔)東涌東涌海濱路8號海堤灣畔地下K號舖🟠呢間餐廳無論內外裝修都好用心,空間感好足夠,讓人坐得好舒適自在。🍹🍺咁好嘅環境氛圍,chill一chill佢先。叫咗杯無酒精嘅Best Bangkok($58-HKD)同一杯Asahi Draft($50-HKD)。🍌香蕉麥餅($38-HKD),由於呢個麥餅夾有香蕉,絕對可以當一個甜品食。推介👍🏼叫咗個布吉椰盅南瓜黃咖哩魚柳($168-HKD),所以都order多個印度酥油薄餅($35-HKD)用來點咖哩食。個咖喱魚一般,偏甜少少,佢嘅南瓜係選用爽口的。🦑原隻炭燒魷魚($118-HKD),一般泰國菜館食到的味道,建議原條上碟會較吸引。炒蜆($138-HKD),份量不多,但算大隻。個汁用紅椒、洋蔥炒,不錯。🥬最後飛天通菜($78-HKD),帶點辣,但炒得好香口。👍🏼😋🟠總括來說,環境好,空間寬敞坐得舒服,價錢合理嘅。
📍Mint & Basil (海堤灣畔)
東涌東涌海濱路8號海堤灣畔地下K號舖

🟠總括來說,環境好,空間寬敞坐得舒服,價錢合理嘅。
2022-12-03 429 浏览
之前去東涌,一係就去東薈城食野,一係就去Sheraton酒店果邊,今次搵到原來東薈城經天橋行遠少少有間環境好chill嘅東南亞餐廳,有齊泰國、越南、星馬、印尼同印度菜,好多選擇,我朋友食完都話下次要再黎🌟酸辣椰奶雞湯(蔬菜)呢個湯酸酸地而唔算辣,仲有好多菜,開胃得黎又健康🌟越式鮮蝦米紙卷米紙卷有6件,呢款有少少fusion,因為入面包嘅菜主要係外國沙律啲菜,食落好fresh,而且啲蝦新鮮爽口🌟牛油咖喱雞呢款可以媲美啲印度餐廳,咖喱唔辣但好惹味,食落好creamy,用黎點薄餅食一流🌟印度酥油薄餅有一大塊,整得唔油,撕開一層層咁,即使唔點咖哩食都好香🌟泰式香茅黑椒燒雞呢樣真係必食,雞燒得一啲都唔乾,外皮微脆,雞嘅脂肪少,點埋兩款泰式醬汁更加正🌟越式炸香蕉最尾試埋呢個甜品,香蕉面頭有個炸皮,連埋杏仁一齊炸,但香蕉依然能夠保留原有味道,冇整熟到,配上蜜糖一齊食一啲都唔會覺得dry下次必定會再黎,天氣冇咁凍時坐室外座位更加有旅行feel

🌟酸辣椰奶雞湯(蔬菜)
呢個湯酸酸地而唔算辣,仲有好多菜,開胃得黎又健康

🌟越式鮮蝦米紙卷
越式鮮蝦米紙卷

🌟牛油咖喱雞
牛油咖喱雞

🌟印度酥油薄餅
有一大塊,整得唔油,撕開一層層咁,即使唔點咖哩食都好香
印度酥油薄餅

🌟泰式香茅黑椒燒雞

🌟越式炸香蕉

越式炸香蕉

下次必定會再黎,天氣冇咁凍時坐室外座位更加有旅行feel

2022-12-01
越式鮮蝦米紙卷
牛油咖喱雞
印度酥油薄餅
2022-11-28 19 浏览
行完outlet掃完貨,行過條天橋就有更多特色嘢食啦👍👍好似呢閒咁食嘢仲有勁大電視睇波添“正”風格有d波希米亞同泰feel,打咭聖地😍😍泰式黃咖哩蟹肉配麵包,食泰菜點小得咖哩架,好正成大大碗黃咖哩唔辣好惹味,蟹肉喺新鮮蟹肉真係啖啖肉,黃咖哩點配好嘅蒜蓉包脆卜卜好惹味,再配埋烤麥餅點咖哩一齊食簡直完美配答呀!勁呀🤭🤭成碗咖哩清晒😍😍Super Yummy😋😋菠蘿海鮮炒飯,好正有帶子大蝦好香口,帶子同大蝦好彈牙又新鮮,而且個炒飯份量勁多呀,又超多肉鬆同腰果好惹味架,仲有好多新鮮菠蘿好甜,開胃又美味😋😋呢個飯“正”呀💯Mint Basil Mojito 好正有小小酒加薄荷好爽🤩🤩Virgin Mojio朋友仔要無酒精又大大杯好清新有薄荷味爽Mint & Basil地址:東涌東涌海濱路8號海堤灣畔地下K號舖

Mint & Basil
地址:東涌東涌海濱路8號海堤灣畔地下K號舖

2022-11-27 23 浏览
入咗東涌搵媽咪🫶🏼佢話有間餐廳好想試講到食我又忍唔住喇🤭Mint & Basil有多款越泰印菜式全部都好惹味🤤令人懷念東南亞風情❤️✨串燒沙嗲有雞、豬、牛肉各2串串燒烤得香口,肉質軟腍😍配埋香滑嘅花生醬汁,滋味無窮✨印度酥油薄餅外脆內軟,香酥味濃烈同咖哩汁真係絕配薄餅吸收晒惹味嘅咖哩汁真係食到停唔到口🤭✨泰式咖哩牛肉氣騰騰嘅咖哩汁,未食已聞到好香椰奶味醬汁濃郁香醇🤩牛肉煮得軟嫩肉嫩多汁👍🏻✨泰式青木瓜鮮蝦沙律辣辣辣呀‼️非常對味🤤食材新鮮爽口越辣越好味🤣🤣✨Gunner+Yellow SkyGunner。薑啤配有青檸汁,味道刺激又清新Yellow Sky。石榴糖漿溝橙同菠蘿汁,酸酸甜甜好醒神👏🏻可惜是日無我至愛嘅芒果🥭糯米飯希望下次嚟可以試到啦‼️
入咗東涌搵媽咪🫶🏼
佢話有間餐廳好想試
講到食我又忍唔住喇🤭

Mint & Basil有多款越泰印菜式
全部都好惹味🤤令人懷念東南亞風情❤️

✨串燒沙嗲
有雞、豬、牛肉各2串
串燒烤得香口,肉質軟腍😍
配埋香滑嘅花生醬汁,滋味無窮

✨印度酥油薄餅
外脆內軟,香酥味濃烈
同咖哩汁真係絕配
薄餅吸收晒惹味嘅咖哩汁
真係食到停唔到口🤭

✨泰式咖哩牛肉
氣騰騰嘅咖哩汁,未食已聞到好香椰奶味
醬汁濃郁香醇🤩牛肉煮得軟嫩
肉嫩多汁👍🏻

✨泰式青木瓜鮮蝦沙律
辣辣辣呀‼️非常對味🤤食材新鮮爽口
越辣越好味🤣🤣

✨Gunner+Yellow Sky
Gunner。薑啤配有青檸汁,味道刺激又清新

可惜是日無我至愛嘅芒果🥭糯米飯
希望下次嚟可以試到啦‼️