2020-02-20 42 浏览
每個打工仔都係等星期五來臨🙉,呢間餐廳就係每一日都係星期五Mini Friday🤟,🧱餐廳主打多元化西餐,招牌菜有威靈頓牛柳🥩、燒德國咸豬手等🍖。皇牌威靈頓牛柳($288) :🥂Mini Friday皇牌菜式,香脆酥皮下包著肉嫩多汁的威靈頓牛柳,牛味香濃。🍷另外一款就叫咗一個套餐 ,香烤美式BBQ豬肋骨主菜、餐湯、墨西哥脆片、沙律、朱古力飲品,1$甜品。豬肋骨旁邊還有黑松露薯蓉,薯蓉超好吃!🥢這個豬肋骨也不差,它的燒醬也超好吃!另外,熱朱古力都好好飲,好濃郁嘅朱古力味,值得一試!

🥢這個豬肋骨也不差,它的燒醬也超好吃!
另外,熱朱古力都好好飲,好濃郁嘅朱古力味,值得一試!
  • 皇牌威靈頓牛柳
2020-02-14 43 浏览
🔎Mini Friday (旺角)📍旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓-平時Mini Friday都好多人 不過最近少左人出街食 平日去都無滿座 可以坐耐d傾下計每檯都會有一盤脆片 仲要係幾好味嘅🤤Dinner Set 田園沙律+是日餐湯+餐飲 +$1 是日甜品🔹香草燒牛仔骨 配 蜜糖燒汁 $228比想像中大份 有三大件四件骨😱燒得岩岩好 keep到肉汁又唔韌唔想成日食扒都可以試下牛仔骨DIY PASTA SET 田園沙律+是日餐湯+餐飲 +$1 是日甜品🔹溫泉蛋芝士忌廉大啡菇天使麵$158 +$48龍蝦意粉可以自由配搭 一定有配搭出你想食嘅意粉忌廉汁好滑 配天使麵夠掛汁 仲加左隻半龍蝦🦞
🔎Mini Friday (旺角)
📍旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓

🔹溫泉蛋芝士忌廉大啡菇天使麵$158 +$48龍蝦
意粉可以自由配搭 一定有配搭出你想食嘅意粉
忌廉汁好滑 配天使麵夠掛汁 仲加左隻半龍蝦🦞

2020-02-14 35 浏览
一入到去我哋個位枱面已經擺放左啲脆片,睇緊餐牌嘅時候都可以食住啲嘢先😆有dinner set 會包埋沙律同嘢飲,但係我哋就想食呢度嘅豬手所以就冇跟餐~單叫咗個沙律,但係$58嘅田園沙律同跟餐嘅一樣份量我哋都嚇親🤣不過佢有啲魚子同埋個汁酸酸甜甜咁係唔錯嘅!主菜方面,叫咗松露芝士薄餅,非常脆同埋底下搽咗層松露醬同埋芝士好厚咁樣搭係蘑上面,所以菇嘅味道好出😆到咗重頭戲豬手啦~店員首先會將隻豬手原隻咁係你面前燒,令到佢個表面更加脆😚之後我就會拎返入廚房切細件~平時我哋食嘅豬手都要自己切都真係幾麻煩㗎!所以今次好方便就食到😍見唔見到佢啲肉有幾嫩,一啲都唔會太乾,點埋個醬jengg再叫咗一jar 冇酒精嘅Mojito~店員仲好好服務咁幫我地倒埋添😚切碎晒嘅薄荷葉令到佢個味更加突出~我個人都幾鍾意🤩豬手嘅份量真係好多,兩個人都食唔晒🤣

見唔見到佢啲肉有幾嫩,一啲都唔會太乾,點埋個醬jengg

豬手嘅份量真係好多,兩個人都食唔晒🤣
  • 火焰脆燒德國鹹豬手
  • 黑松露野菌薄餅
2020-02-13 43 浏览
水牛城雞翼 $78意式辣肉腸parma ham pizza $158燒美國頂級肉眼扒 $268黑松露意大利粉未食嘢之前會送墨西哥薄餅 份量好多又脆卜卜❤️配埋醬汁好好味 先講牛扒 雖然價錢貴 但係絕對好大份 煎得啱啱好唔會老❤️好嫰滑多汁而pizza好大份 上面又有辣肉腸又有火箭菜同parma ham❤️parma ham唔會過鹹 仲有好多片添 同啲配料好夾🤤餅底薄薄地又脆口 好快就KO成碟嘢食😍黑松露意粉香濃黑松露味 仲有唔少菇❤️意粉彈牙😍講到最推介一定係水牛城雞翼😆炸完之後再擺上啲汁😍都係keep住咁脆口☺️炸得好好 而且啲雞翼夠大隻😆醬汁又好味
水牛城雞翼 $78
意式辣肉腸parma ham pizza $158
燒美國頂級肉眼扒 $268
黑松露意大利粉

黑松露意粉香濃黑松露味 仲有唔少菇❤️意粉彈牙😍

2020-02-12 115 浏览
朋友的妹妹已經說過很難食,不推薦這餐廳,但我地一行4人仍然偏向虎山行,萬分後悔。點了威靈頓牛柳,藜麥沙律,黑松靈薯條,水牛城雞翼及薯仔粉糰。威靈頓牛柳:冷冰冰的牛柳與外層的酥皮一切開就會分離,不值此價($298)。建議大家如果真的想吃威靈頓牛柳,與其試這個自家制版,不如正正經經找間會整正宗版的餐廳好了。水牛城(冰鮮)雞翼:一碟6隻,醬汁不是每個人也喜歡,冰鮮感十分重。薯條配黑松露醬:這裡的薯條質素劣到可以跟麥當勞「媲美」,沒有薯仔味,一咬就覺得很粉,要靠比較好的黑松露醬搭救。薯仔粉糰:較為正常的一碟,賣相不算很好,但味道都不錯,男性朋友很想一碟自己吃。藜麥沙律:沙律醬汁很多,沒有什麼特別。待應態度非常一般,其中一位待應先生更可以到澳牛應徵。題外話:朋友說一直聞到怪味,聞了一整晚,來吃飯的朋友可以聞一聞。

威靈頓牛柳:

水牛城(冰鮮)雞翼:
一碟6隻,醬汁不是每個人也喜歡,冰鮮感十分重。

薯條配黑松露醬:

薯仔粉糰:

藜麥沙律:
沙律醬汁很多,沒有什麼特別。

待應態度非常一般,其中一位待應先生更可以到澳牛應徵。

2020-02-12
2020-02-10 42 浏览
收工後吃晚餐,選擇了一家位於旺角的樓上西餐,估計人人怕去,人流會不多,相對安全。電梯門一打開,就看到兩家餐廳,左邊的一家,賣的是日本菜,右邊的一家,就是今日我們去的餐廳Mini Friday,賣的是價錢合理的西餐。受疫情影響,餐廳人流實在有限,有不少空位,不過這樣更好,員工均有佩帶口罩,餐廳內部寬闊,有一定空間感,有格調的燈光環境,大片的落地玻璃,清楚的看到西洋菜南街,人流往往來來,整體感覺有格調舒適,二人坐在落地玻璃前,感覺很適合兩人傾計。點了兩款套餐,套餐有湯有沙律,加$1有甜品。香煎三文魚柳配紅花忌廉汁 ($208) Pan-Fried Salmon Fillet with Saffron Cream Sauce (HKD208) 三文魚煎得非常好,魚皮煎至脆身,肉質依然鮮嫩,伴上奶滑的紅花忌廉汁,雖然不算大份,但既好味又健康。炭燒鹿兒島黑豚西冷扒配藍梅燒汁 ($248)Grilled Japan Kagoshima Pork Sirloin with Blueberry Gravy (HKD248) 鹿兒島黑豚肉非常有名,除了有較低的卡路里,也有較好的營養。豚肉煎至嫩滑,有肉味

點了兩款套餐,套餐有湯有沙律,加$1有甜品

香煎三文魚柳配紅花忌廉汁 ($208)
香煎三文魚柳配紅花忌廉汁

炭燒鹿兒島黑豚西冷扒配藍梅燒汁 ($248)
炭燒鹿兒島黑豚西冷扒配藍梅燒汁

鹿兒島黑豚肉非常有名,除了有較低的卡路里,也有較好的營養。豚肉煎至嫩滑,有肉味而且入囗即融。配合醬汁,就是完美的組合!

甜品是有抹茶味的蛋糕,四平八穩,作為餐後甜品,還是不錯。

兩款套餐,加上甜品質素均好,而且價錢未算太貴,而且環境不錯,至少感覺整淨舒適,所以周末帶女友去觀塘店吃一頓生日飯,一星期食兩餐,更重要的是對方滿意!
香煎三文魚柳配紅花忌廉汁
炭燒鹿兒島黑豚西冷扒配藍梅燒汁
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍽 Mini Friday (旺角)📍旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟Mini Friday算係旺角出名既樓上餐廳,提前book位有得靠窗坐,望住下面煩囂既街道,靜心同伴侶嘆翻餐dinner,個對比令自己覺得好似渡假咁🥰皇牌威靈頓牛柳 HKD298第一次見到咁大舊威靈頓牛柳😳😳慢煮既關係,牛柳大概四成熟左右,啱啱好呢!牛柳好重牛味,肉質鮮嫩多汁又彈牙,配埋酥皮食一流,呢個價錢真係好抵啊!黑松露忌廉花膠燴美國雞扒 HKD168好有趣既fusion😳黑松露忌廉sauce配一隻大花膠,真係冇花冇假,原隻花膠插咗落黑松露忌廉上面😆😆好特別美國雞排煎到皮脆肉嫩,超正,配上黑松露忌廉醬黎食,好matchy,仲有伴碟既黑松露忌廉薯蓉同茄蓉燴雜菜,成個set好高質!+$1仲有是日甜品添!😆✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
🍽 Mini Friday (旺角)
📍旺角西洋菜南街2號銀城廣場9樓
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

皇牌威靈頓牛柳 HKD298

黑松露忌廉花膠燴美國雞扒 HKD168

+$1仲有是日甜品添!😆

✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
  • 皇牌威靈頓牛柳
  • 威靈頓牛柳
  • 黑松露忌廉花膠燴美國雞扒
2020-02-06 68 浏览
新年前去咗Mini Friday食正嘢!我一直都好鍾意食西餐!所以,突登揀咗呢間去食,因為聽到好多好評!果然如此!好好味!坐得又舒服!服務好周到!7:30pm去到仲有枱,但係好快就滿晒啦!當晚試咗:海鮮濃湯黑松露忌廉花膠煮年糕香草燒法國春雞皇牌威靈頓牛柳日本南瓜野菌露筍闊條麵即製梳乎厘班戟配雪糕我最鍾意就係個海鮮濃湯同埋個Wellington!海鮮濃湯真係湯入其名!好濃郁、好有鮮味!成碗湯勁快飲晒!我鍾意牛扒五成熟。佢就比較生,但係我都接受到!好好味!肉質好嫩!Pastry份量啱啱好,所以食完都唔係好漏!好緊要,因為我等緊最後出場嘅即叫即製soufflé!好好味啊!!濃濃嘅Vanilla味,軟綿綿嘅口感!加埋個雪糕球,真係好yummy!

當晚試咗:
海鮮濃湯
黑松露忌廉花膠煮年糕
香草燒法國春雞
日本南瓜野菌露筍闊條麵
即製梳乎厘班戟配雪糕

今晚約左好友晚餐,佢推介位於銀城廣場既Mini Friday。餐廳氛圍浪漫,燈光偏昏暗,頗有情調,坐位舒適,好適合撐枱腳談下心~每枱放有一籃墨西哥脆片,惹味又香口,令人食唔停。點左1個set dinner同DIY PASTA set,同樣包沙律、餐湯、餐飲,性價比高。餐湯係雜菜湯,有大量蔬菜,好足料!雜菜沙律好新鮮,仲有幾粒爆珠,好特別~DIY PASTA可以自選醬汁、粉同配料。最後揀左溫泉蛋芝士忌廉雞柳闊條麵芝士忌廉醬汁香濃又惹味,夠哂creamy,將質感嫩滑既半熟溫泉蛋拌勻闊條麵,口感好煙韌仲充滿蛋香, 而雞柳口感細嫩富彈性,很不錯~set dinner揀左碳燒鹿兒島極黑豚西冷扒配藍莓燒汁黑豚經碳燒後肉質依然軟腍鬆軟,肉汁豐裕,口感軟嫩,愈食愈滋味!第一次試藍莓燒汁,但又出奇地夾,推薦~另各加HK$1配是日甜品為朱古力蛋糕口感棉密夠好濕潤,超值啊~餐飲分別揀左凍檸茶及紅莓汁(加HK$4)
今晚約左好友晚餐,
佢推介位於銀城廣場既Mini Friday。

餐廳氛圍浪漫,燈光偏昏暗,
頗有情調,坐位舒適,
好適合撐枱腳談下心~

每枱放有一籃墨西哥脆片,
惹味又香口,令人食唔停。

點左1個set dinner同DIY PASTA set,
同樣包沙律、餐湯、餐飲,性價比高。

餐湯係雜菜湯,有大量蔬菜,好足料!

雜菜沙律好新鮮,仲有幾粒爆珠,好特別~

DIY PASTA可以自選醬汁、粉同配料。

最後揀左溫泉蛋芝士忌廉雞柳闊條麵

芝士忌廉醬汁香濃又惹味,夠哂creamy,
將質感嫩滑既半熟溫泉蛋拌勻闊條麵,
口感好煙韌仲充滿蛋香,
而雞柳口感細嫩富彈性,很不錯~

set dinner揀左碳燒鹿兒島極黑豚西冷扒配藍莓燒汁

黑豚經碳燒後肉質依然軟腍鬆軟,
肉汁豐裕,口感軟嫩,愈食愈滋味!
第一次試藍莓燒汁,但又出奇地夾,推薦~

另各加HK$1配是日甜品為朱古力蛋糕

口感棉密夠好濕潤,超值啊~

餐飲分別揀左凍檸茶及紅莓汁(加HK$4)

2020-02-04
2020-01-31 3563 浏览
我早在上手手提電話跟「開飯喇」戶口未故障報銷之前,已經曾經有聽聞過「威靈頓牛柳」這一款傳說的英式美食。但是當時我知道的「威靈頓牛柳」,是份量大到可以供一檯人分享,而且需要事前預訂的食品。後來我來到旺角「西洋菜南街」,光顧樓上西餐餐廳「Mini Friday」之後才發現,「Mini Friday」也有提供「威靈頓牛柳」,而且「Mini Friday」版本的「威靈頓牛柳」,不需要提早多日前預訂,即時可以食到。我跟「Mini Friday」裡面的侍應點菜,確認「Mini Friday」真的有「威靈頓牛柳」供應之後,立刻點了一客「Mini Friday」的「皇牌威靈頓牛柳」食品,「Mini Friday」的「皇牌威靈頓牛柳」售價港幣二百九十八元。其實「Mini Friday」的「皇牌威靈頓牛柳」食品,售價本來也不算很便宜,但是「Mini Friday」的「皇牌威靈頓牛柳」,始終是我人生第一次享用的「威靈頓牛柳」,即使它的價錢不算便宜,我也未有感到怨言。由於「Mini Friday」的廚房製作一份「皇牌威靈頓牛柳」,都需要花三十分鐘的時間,所以我在點另一款「Mini Friday」甜品「即製梳乎

由於「Mini Friday」的廚房製作一份「皇牌威靈頓牛柳」,都需要花三十分鐘的時間,所以我在點另一款「Mini Friday」甜品「即製梳乎厘班㦸配雪糕」的時間,都要安排「即製梳乎厘班㦸配雪糕」「叫起」,留到最後才上菜。

由於「Mini Friday」主菜食品「皇牌威靈頓牛柳」,加上甜品「即製梳乎厘班㦸配雪糕」,兩者的實際價錢也都不便宜,連加一服務費後的總價錢,已需要港幣四百四十七元,所以我放棄了選擇飲品。

「Mini Friday」廚房製作的「梳乎厘班㦸」甜品,「即製梳乎厘班㦸配雪糕」一份的售價需要港幣一百零八元,即使不是我見過價錢最貴的「梳乎厘班㦸」,但是需要等候三十分鐘才食到,令我感受到真正的甜品感覺。

另一方面,「Mini Friday」安排了在每一張餐檯上面,放置了一個以籐籃作為餐具,盛載類似「墨西哥薄脆」的薄餅小食,薄餅小食大概五六塊左右。

雖然「Mini Friday」薄餅小食的口感感覺十分香脆,可是「Mini Friday」本身沒有為薄餅小食另外提供任何調味醬料,所以稍嫌薄餅小食本身的味道造得比較淡。

在我享用完「Mini Friday」的餐前「墨西哥薄脆」薄餅小食之後,「Mini Friday」裡面的招牌菜式「皇牌威靈頓牛柳」終於製作完成,「Mini Friday」侍應端着「皇牌威靈頓牛柳」,送到我的檯面面前。

「Mini Friday」的版本「皇牌威靈頓牛柳」實際造型大小,跟餐牌裡面的「皇牌威靈頓牛柳」製成品比較之下,體積縮小了至少兩倍有多。

「Mini Friday」另外為「皇牌威靈頓牛柳」食品,預留了一小杯份量的甜味「燒汁」調味醬汁,旁邊還有一小個,由被磨碎的馬鈴薯薯蓉砌成的小山丘,跟新鮮的蕃茄蓉。

至於「皇牌威靈頓牛柳」食品裡面的重要部分「威靈頓牛柳」,是由一層麵包製造的酥皮,包裹着一塊牛柳,然後放入烤爐加熱烤焗製作而成。由於牛柳有麵包酥皮包裹保護,所以牛柿在這樣情況下,不會被燒得過熟。

有麵包酥皮包裹保護的「皇牌威靈頓牛柳」食品,裡面的牛柳肉經過烘烤過程之後,出來的牛柳肉製成品肉質,色澤呈現一片鮮艷的紅色,目測牛柳肉質仍然十分鮮嫩。

至於「Mini Friday」「皇牌威靈頓牛柳」實際自口感,基本上也跟「皇牌威靈頓牛柳」肉質的鮮紅色色澤一樣,牛肉沒有被燒得太韌,很容易用餐刀成功切開,牙齒撕咬咀嚼「皇牌威靈頓牛柳」期間的難度亦不大。

但是有一點可以肯定的是「Mini Friday」廚房製作的「皇牌威靈頓牛柳」實際製成品,「皇牌威靈頓牛柳」裡面的肉質還未至於是一咬即斷,一嚼即爛。但是「皇牌威靈頓牛柳」肉質絕對不難嚼,牛柳肉不會卡在牙縫之間。

至於「皇牌威靈頓牛柳」裡面的味道,除了牛柳裡面的牛肉原有鮮味,跟少量來自鹽的鹹味之外,就要依靠傍在「威靈頓牛柳」旁邊,簡單一小杯份量甜味燒汁了。

由於我想儘量去感受「皇牌威靈頓牛柳」裡面的牛肉原味跟嫩滑口感,所以選擇不直接把甜味「燒汁」直接淋在「皇牌威靈頓牛柳」的表面上,而是先切一小片牛柳,然後把切片後的牛柳,直接去點甜味燒汁。

「Mini Friday」「皇牌威靈頓牛柳」裡面的肉質,以中間核心部位的牛肉最嫩滑,入口口感很腍,比較容易用牙齒直接嚼爛牛肉。相反「皇牌威靈頓牛柳」邊緣位置的牛肉,燒得肉質比較硬,口感也相對比較韌。

至於「皇牌威靈頓牛柳」裡面的牛肉,在接觸過「Mini Friday」裡面的甜味燒汁之後,本來口感偏嫩的「威靈頓」牛肉在接觸過甜味燒汁之後,變成了味道鮮甜,裡面還有肉汁的鮮牛肉。
皇牌威靈頓牛柳

至於「皇牌威靈頓牛柳」旁邊的馬鈴薯薯蓉,還有少許類似被切碎的蕃茄蓉,味道以後者蕃茄蓉裡面的開胃酸味比較優勝。至於口感方面,馬鈴薯薯蓉的口感被「Mini Friday」磨到十分之碎,薯蓉口感也比較綿滑。

馬鈴薯薯蓉出現在「Mini Friday」的「皇牌威靈頓牛柳」旁邊,其實等於成為主菜「皇牌威靈頓牛柳」食品,旁邊的澱粉質食品而已。只是我個人,還是比較喜歡「皇牌威靈頓牛柳」配意大利麵或者白飯多一點而已。

等到我差不多快要享用完「Mini Friday」晚餐主菜食品「招牌威靈頓牛柳」的時候,就開始示意「Mini Friday」裡面的侍應,是時候可以通知廚房,製作我的甜品「即製梳乎厘班㦸配雪糕」。

相隔多二十分鐘時間之後,「Mini Friday」裡面的廚房,終於製作完成我的甜品「即製梳乎厘班㦸配雪糕」。「Mini Friday 」的「即製梳乎厘班㦸配雪糕」,一共有三塊即叫即做的「梳乎厘班㦸」、一杯醬汁加一個雪糕球。
即製梳乎厘班㦸配雪糕

「即製梳乎厘班㦸配雪糕」裡面的「梳乎厘班㦸」製成品外形比較高,直徑相對就比較短。但是「梳乎厘班㦸」的周邊表層,看起來感覺就略嫌有點粗糙,有少許的氣孔和皺紋。

「即製梳乎厘班㦸配雪糕」旁邊的白色醬汁味道偏甜,我覺得白色醬汁實際上,可能是類似「吉士醬」的甜味醬汁,甜味的「吉士醬」都屬於「梳乎厘班㦸」理想的調味醬汁拍檔。

「Mini Friday」廚房製造出來的「即製梳乎厘班㦸」,外表雖然看來好像已經完全熟透,但是實際上梳乎厘班㦸內部實際的口感,其實還是剛剛熟的樣子,入口感覺軟綿綿,有如綿花糖。

加上類似「吉士醬」的白色偏稀質地醬汁之後,「即製梳乎厘班㦸」裡面原本的雞蛋甜味,立刻多了一陣來自白色醬汁,疑似「吉士醬」的甜味。

至於「即製梳乎厘班㦸配雪糕」裡面那一個「雪糕」,是一球綠色的「抹茶」雪糕,雪糕的甜味尚可以接受,甜得來沒有搶走「梳乎厘班㦸」本身的甜味。

而且「抹茶」雪糕球被「Mini Friday」安排放置在另外一個獨立,類似專門用來裝雪糕的餐具裡面,確保雪糕因為沒有直接放在「梳乎厘班㦸」旁邊,令雪糕不會熱力影響而過早融化,在我食完「梳乎厘班㦸」後還有雪糕食。

至於「Mini Friday」安排在「即製梳乎厘班㦸」跟「雪糕球」旁邊的位置,放了一粒已經一分為二的草莓。草莓的味道偏酸,像可食可不食的陪襯品,多過作為「即製梳乎厘班㦸」的配菜。

值得一提,原來「Mini Friday」屬於提供到正式手寫收據,而不是單純只給機印發票的食店。當我結賬的時候,請求「Mini Friday」侍應給我「收據」的時候,結果「Mini Friday」侍應真的如實照辦,同時有收據跟機印發票提供,是教我有點出乎意料的地方。
2019-12-29
即製梳乎厘班㦸配雪糕
2020-01-29 1471 浏览
💁🏻‍♀️ Mini Friday (旺角) 🍴-之前食過觀塘果間覺得唔錯,今次拉埋朋友試吓旺角店,都有水準喎,地方又夠大,坐得舒服,唔錯🥰🥰DIY Pasta ($226)呢個意粉有得tailor-made,可以自己mix and match中意嘅意粉,醬汁,同埋配料,今次我地揀左黑松露汁天使麵,再加埋雜錦海鮮同龍蝦,夠曬足料>< 天使麵夠幼同彈牙,黑松露汁夠香濃同creamy,加埋新鮮龍蝦,啖啖肉,水準有返咁上下黑松露啡菇水牛芝士薄餅($148)黑松露迷又食埋另一道黑松露菜式lol, 呢個pizza認真邪惡,水牛芝士同啡菇佈滿曬成個pizza,每一啖都食到滿滿嘅配料,個人最中意佢個批底係薄批,脆脆底唔會太heavy,兩三個人食最岩!心太軟配雪糕🍦($68)成完西餐當然要配返個signature嘅甜品啦!有別於一般心太軟,估唔到呢個雪糕係綠菜味,同香濃嘅朱古力好夾,食完好幸福啊~/📍 Mini Friday (旺角)#旺角 西洋菜南街2號銀城廣場9樓#小丸子搵食記 #小丸子旺角-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西
💁🏻‍♀️ Mini Friday (旺角) 🍴

DIY Pasta ($226)

黑松露啡菇水牛芝士薄餅($148)

心太軟配雪糕🍦($68)

📍 Mini Friday (旺角)
#旺角 西洋菜南街2號銀城廣場9樓
#小丸子搵食記
#小丸子旺角
#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #香港餐廳
2020-01-24 80 浏览
經過旺角,諗唔到食咩之際,上Openrice搵到間 mini friday,見到有我鐘意既水牛城雞翼就毫不猶豫甘話想食餐廳環境比較昏暗,牆身掛住好多吉既酒樽做裝飾。未嗌野食前會有一籃好似墨西哥片既食物食住先,等緊野食既時候就唔怕肚餓個沙律碗係雪櫃拎出黎甘凍,啤酒杯我就見得多係雪櫃拎出黎,沙律碗我都係第一次見。可以kee住沙律既溫度個湯係雜菜湯,入面勁多料,食完感覺都飽飽地。跟住叫左我最鐘意食既水牛城雞翼果然無令我失望,酸辣程度岩岩好,如果鐘意食酸野既朋友一定要食。望落雞翼好大舊以為炸粉好多,但事實炸粉少肉厚身,多肉又嫩同好juicy。沙律菜上面以為係魚子黎,點知原來係荔枝味既爆爆珠,食酸辣野又食下甜野,幾特別。黑松露啡菇水牛芝士薄餅好鐘意佢係薄皮,焗到好脆,好似食緊餅乾甘薄皮唔驚太乾而唔食浪費左。因為有黑松露同啡菇,所以成塊薄餅都好香。味道方面,因為有芝士,所以都偏向鹹鹹地,但都真係要快食,唔係芝士凍左變成一舊就唔好食了。早排食得太多牛,所以轉戰食豬。碳燒鹿兒島極黑豚西冷扒配藍梅燒汁。聽個名都流哂口水。平時比起豚肉我會更鐘意食牛,因為覺得豚肉甘大舊會好乾好難咬,但今次食既黑豚西冷扒食落

餐廳環境比較昏暗,牆身掛住好多吉既酒樽做裝飾。

個湯係雜菜湯,入面勁多料,食完感覺都飽飽地。

跟住叫左我最鐘意食既水牛城雞翼

果然無令我失望,酸辣程度岩岩好,如果鐘
意食酸野既朋友一定要食。

黑松露啡菇水牛芝士薄餅
好鐘意佢係薄皮,焗到好脆,好似食緊餅乾甘
薄皮唔驚太乾而唔食浪費左。

聽個名都流哂口水。平時比起豚肉我會更鐘意食牛,因為覺得豚肉甘大舊會好乾好難咬,但今次食既黑豚西冷扒食落juicy,肉質都幾嫩,不過都要襯熱食,因為一凍左肉質就會開始乾身

2020-01-24 77 浏览
餐廳裝修雅緻、型格 ,燈光柔和, 好有氣氛。 晚餐: 田園沙律+是日餐湯+ 咖啡或茶入座後,侍應即送上一籃三角形薄脆片,十分鬆脆,令人停不了口。田園沙律和羅宋湯沙律菜和車厘茄, 新鮮爽脆 , 十分健康 ,加上有趣的爆珠,增添口感。 羅宋湯酸甜有致,有大量菜粒、紅蘿蔔粒, 口感豐富, 令人很開胃,食慾大增。香煎三文魚柳配紅花忌廉汁$208煎香了的三文魚, 魚皮香脆,魚肉輕輕一叉便散開,入口魚油豐沛、嫩滑 ,連同脆魚皮享用,啖啖鮮味,著實不錯,配上黑松露薯蓉,幼滑細緻 , 慢慢滲出黑松露的幽香,味道非常搭配。炭燒紐西蘭牛肉眼扒配黑松露燒汁$258紐西蘭牛肉眼扒, 厚切的肉身,表面呈現深褐色,用刀切開仍然保持鮮粉紅色, 令人垂涎 ,入口軟嫩, 充滿肉汁, 帶有炭燒的香氣 ,純純簡單的牛味, 肉質細膩冇筋, 牛魔王的我, 認真大滿足, 跟黑松露燒汁一起食超索, 相當合襯。是日甜品 (加$1)brownie蛋糕, 口感濕潤而紮實, 朱古力味香濃, 窩心的飯後甜品。餐後飲了檸檬水, 幫助消化 又可減膩, 確實不錯。

餐廳裝修雅緻、型格 ,燈光柔和, 好有氣氛。

晚餐: 田園沙律+是日餐湯+ 咖啡或茶

田園沙律和羅宋湯

香煎三文魚柳配紅花忌廉汁$208

炭燒紐西蘭牛肉眼扒配黑松露燒汁$258

是日甜品 (加$1)

餐後飲了檸檬水, 幫助消化 又可減膩, 確實不錯。
有時候食西餐、貪心D想食唔同國家既野。所以今次就去左【Mini Friday】食晚餐,【Mini Friday】主打多國西餐同多款自家首創菜式。岩曬我呢D鍾意嘗鮮、突破傳統既人!今次就叫左海鮮濃湯、黑松露忌廉花膠煮年糕、香草燒法國春雞、皇牌威靈頓牛柳、日本南瓜野菌露荀闊條麵同即製梳乎厘班戟配雪糕。海鮮濃湯:海鮮味濃、裏面海鮮都多,魚塊、蝦、蜆等等。黑松露忌廉花膠煮年糕:超級特別fusion菜,黑松露忌廉醬搭配上海年糕,好香濃黑松露味道,花膠煮得好軟好霖,竟然同年糕好match!推薦~~香草燒法國春雞:唔好睇佢白賴柴,但其實好夠味,而且好香香草味!就算鷄胸都入味,而且唔會好乾!皇牌威靈頓牛柳:果然係皇牌,酥皮唔會太厚,但非常鬆脆重牛油味。裏面牛柳約5成熟,非常軟嫩juicy,再加買D菇,味道好香!日本南瓜野菌露荀闊條麵:用新鮮南瓜整成茸,味道清新,完全唔會覺得heavy,野菌同露荀新鮮爽脆!闊條麵好有咬口!即製梳乎厘班戟配雪糕:超級鬆軟半熟梳乎厘班戟,好香蛋味。搭配custardcream簡直一流。不過雪糕個味就麻麻!總體食物都非常特別有水準,而且味道適中!有機會會再去食多次~

海鮮濃湯:海鮮味濃、裏面海鮮都多,魚塊、蝦、蜆等等。

cream簡直一流。不過雪糕個味就麻麻!

2020-01-23 1072 浏览
朋友去完旅行,有手信派,於是揀間靚餐廳,順便聚聚。整體來講,餐廳嘅環境優雅舒適,好適合約會、談心,鐘意仲可以飲翻兩杯。而且食物質素都好唔錯,店員方服務都好快同好殷勤幫手。係鬧市黎講,環境好坐,而且食物都好既餐廳,真係唔多了。當日係平日,我地好早到,好快都坐滿了。每張檯已經放好脆片,等待客人坐低就有嘢食了,感覺幾窩心。餐湯 & 沙律香草汁龍蝦大啡菇天使麺朋友點左DIY Pasta,其實係好貼心既服務,可以按喜好配搭,唔需要擔心一個意粉其中有野係唔鐘意食既;可以將喜歡既食材加埋一齊^^龍蝦燒得勁香,一上檯,連我都聞到。朋友表示龍蝦幾清甜。佢話香草汁好令佢surprise,覺得香味係啱好既,但唔會太搶。而且天使麺好滑,食落好順口。佢俾左D我試,我都覺得好好味呢。香烤澳洲羊架 配 薄荷燒汁一份有三枝羊架骨,我點左五成熟,我係覺得啱好既。,我 覺得羊架肉質唔錯,烤到幾香口。而且兩面烤到乾身,封住肉汁係入面。至於羊膻味,我自己係鐘意既,覺得要 有限算係食羊,當然唔可以太重啦,哩度既出品都係唔錯既。
每張檯已經放好脆片,等待客人坐低就有嘢食了,感覺幾窩心。
餐湯 & 沙律
香草汁龍蝦大啡菇天使麺
龍蝦燒得勁香,一上檯,連我都聞到。朋友表示龍蝦幾清甜。
2020-01-15
香烤澳洲羊架 配 薄荷燒汁
  • 香烤澳洲羊架 配 薄荷燒汁,