2020-03-15 46 浏览
旺角西餐廳好方便呀,餐廳地方好大,一班人去都坐到👌🏻好岩同朋友聚會去~煙三文魚凱撒沙律 $106普通凱撒沙律說$68 加$38有煙三文魚,沙律菜新鮮、爽口👌🏻煙三文魚都ok,不過油脂少咗啲~.香草牛油焗田螺酥盒 $88牛油味幾香,呢個菜式幾好食,不過酥皮酥脆啲會更好🙈.炭燒鹿兒島極黑豚西冷扒配藍梅燒汁 $248好吸引!黑豚扒好厚!肉質幾爽口、唔痴牙👌🏻個汁都幾好味🤤薯菜都好食!呢個菜式高質呀! 而且算大份,夠飽!cp值高🧡.跟餐沙律同餐湯~.晚餐加$1有是日甜點咖啡味蛋糕,幾好味,唔會太甜👌🏻

煙三文魚凱撒沙律 $106

香草牛油焗田螺酥盒 $88

牛油味幾香,呢個菜式幾好食,不過酥皮酥脆啲會更好🙈
炭燒鹿兒島極黑豚西冷扒配藍梅燒汁 $248

跟餐沙律同餐湯~
晚餐加$1有是日甜點

咖啡味蛋糕,幾好味,唔會太甜👌🏻
2020-03-15 39 浏览
近期好少家庭聚會,阿妹悶到頂唔順,約我出旺角行下,之後同我去銀城廣場樓上的Mini Friday食西餐。餐廳裝修雅緻,燈光柔和。原來阿妹喜歡這餐廳的DlY PASTA,經常來光顧。今次就帶埋我來試試。入座後,侍應送上清水和小食,免費的,餐具也擺放得整整齊齊。DlY PASTA包前菜、湯、主菜。主菜中的醬汁、粉麵飯、配料也可從多款中選一款。如要豐富一點,還可加錢追加配料。前菜田園沙律清新,雜菜湯濃郁,主菜選了温泉蛋芝士忌廉、天使麵、煙鴨胸,追加配料蝦肉。流心温泉蛋混合醬汁,伴均匀天使麵,口感creamy,煙鴨胸惹味,蝦肉爽口。鮮奶咖啡味道香濃。加一元有是日甜品,小小的蛋糕很甜美。香草燒法國春雞:法國春雞低脂,肉質細嫩鮮美,烤焗出來又香又不肥膩,而且很入味,配上濃郁的醬汁,相當惹味!咸蛋黃薯角:剛剛炸好的薯角熱騰騰,金黃色的咸蛋黃起曬沙,沾滿了每一隻薯角,外層香脆,內裡軟糯,双重口感甚惹味!
入座後,侍應送上清水和小食,免費的,餐具也擺放得整整齊齊。
鮮奶咖啡味道香濃。
加一元有是日甜品,小小的蛋糕很甜美。
2020-03-04
2020-03-12 1377 浏览
星期五是最舒服的一天, 幾乎每個星期五,都想搵朋友仔食餐好食嘅餐廳~目的係去彌補一個星期工作的辛苦!上個星期就跟朋友仔嚟到旺角, 位於樓上舖的西式餐廳~~ 燈光色調好柔和溫暖 ,令人感到好舒適✨又放鬆♥️食物方面有三點或者dinner set, 今次我就和朋友都點了dinner set, 內心會感覺滿足點又開心點😄。包括:田園沙律、是日餐湯餐包、精選是日甜品以及餐飲~這裏的餐包非常特別, 是三角形脆脆薄餅, 比普通餐包好多了!其中一個主菜是: 香烤美式BBQ豬肋骨,配上薯蓉波及雜菜, 像了時自家製燒烤醬,酸酸甜甜,幾開胃的。豬肋骨外酥內嫩香烤豬肋,肉厚多汁~而且分量非常多, 切開有成五至六條肋骨。菜單上有個特別的選項 就是可以按照自己需要,製作屬於自己口味的 DIY pasta!好似車仔麵咁,自由去配搭自己鍾意食嘅西式晚餐! 這方法真係可以符合曬所有人嘅胃口😍我個朋友選擇了:三文魚 +火腿+ 蒜香油+意大利飯😋估唔到蒜香油就像畫龍點睛, 令到整個意大利飯 香濃滑嫩。 喜歡食蒜蓉味的就記住要選擇蒜香油啦!除了煮食之外我哋仲點了一個小食~鹹蛋黃炸薯角非常之邪惡的菜式, 一上枱就充滿鹹蛋黃的味
星期五是最舒服的一天,
幾乎每個星期五,都想搵朋友仔食餐好食嘅餐廳~
目的係去彌補一個星期工作的辛苦!
上個星期就跟朋友仔嚟到旺角,
位於樓上舖的西式餐廳~~
燈光色調好柔和溫暖 ,令人感到好舒適✨又放鬆♥️

菜單上有個特別的選項
我個朋友選擇了:三文魚 +火腿+ 蒜香油+意大利飯😋
估唔到蒜香油就像畫龍點睛, 令到整個意大利飯 香濃滑嫩。
喜歡食蒜蓉味的就記住要選擇蒜香油啦!

除了煮食之外我哋仲點了一個小食~
鹹蛋黃炸薯角
非常之邪惡的菜式, 一上枱就充滿鹹蛋黃的味道。它的製作是用鹹蛋黃 與薯角一起炸香, 每一口都感受到濃濃的蛋黃味, 當中見到用了一整個鹹蛋黃,非常之足料用心!

滿意的一個晚餐, 有機會會再來!

2020-03-10 1972 浏览
好姊妹困左係屋企成個月, 今日終於肯出黎透透氣, 前一晚係網上搵左間評價高既西餐廳---Mini Friday, 今晚就去嘆返餐dinner。餐廳柔和燈光形造了浪漫氣氛, 坐近窗邊還可以高高望到旺角夜景。先送上一籃脆片, 可以慢慢食, 慢慢看menu揀想食咩menu提供部份散叫, 還有多款dinner set選擇, 就連意粉類都可以由醬汁、麵類、配菜逐part選擇, 很有彈性。 至於飲品方面, 款式都不少Dinner set 包括有沙律、餐湯、餐茶我就配搭左【黑松露忌廉汁、煙肉、闊條麵】HK$158, 再+$48 追加龍蝦闊條麵軟硬適中, 每片闊條麵都能平均沾上黑松露忌廉汁, 非常Creamy, 啖啖都散發著陣陣松露香, 有少少菇菌增加層次, 還有煙肉, 多了一份鹹香。至於龍蝦略帶爽口, keep到肉汁, 冇雪味, 但稍為鹹左少少。 套餐所包既餐茶為$28, 可以補差價轉其他飲品+$40 椰香菠蘿沙冰都幾大杯, 味道偏淡, 椰子味比菠蘿味重一點Dinner set 加$1 追加 是日甜品蛋糕鬆軟, 有淡淡咖啡香味另外同朋友share左英國其中一款出名既西餐菜式【皇牌威靈頓牛柳】HK$2

先送上一籃脆片, 可以慢慢食, 慢慢看menu揀想食咩

至於飲品方面, 款式都不少

Dinner set 包括有沙律、餐湯、餐茶

黑松露忌廉汁、煙肉、闊條麵
龍蝦

套餐所包既餐茶為$28, 可以補差價轉其他飲品
+$40 椰香菠蘿沙冰
椰香菠蘿沙冰

都幾大杯, 味道偏淡, 椰子味比菠蘿味重一點

Dinner set 加$1 追加 是日甜品
蛋糕鬆軟, 有淡淡咖啡香味

另外同朋友share左英國其中一款出名既西餐菜式
【皇牌威靈頓牛柳】HK$298
雖然冇去過英國食呢款菜式, 未知是否正宗, 但整體味道唔錯, 即叫即整,
脤卜卜金黃酥皮包住手心般大既牛柳同埋菇菌, 酥皮鬆化有淡淡牛油香, 牛柳五成熟, 中心位keep到牛既原汁原味, 肉質鮮嫩夠林, 點雜菌醬食, 味道更加提升。
皇牌威靈頓牛柳
2020-03-03
黑松露忌廉汁、煙肉、闊條麵
皇牌威靈頓牛柳
2020-03-10 54 浏览
上次去完觀塘的Mini Friday感覺不錯,今次試試旺角分店,餐廳位於銀城廣場的9樓,裝潢格局有特色,坐得十分舒適。每桌餐前都先送上一籃簿脆,新鮮脆身熱辣辣。DIY PASTA $158前菜 - 田園沙律是日餐湯 - 羅宋湯咖啡/茶+$1換是日甜品主菜可按自己不同喜好自由調配,有自選醬汁、自選Pasta、自選配料和追加配料選擇。我選擇了黑松露忌廉汁+闊條麵+煙肉,賣相吸引,醬汁香濃撲鼻富黑松露香,每條闊條麵上都掛滿汁十分吸引,口感煙韌,Dinner Set 前菜 - 田園沙律是日餐湯 - 羅宋湯咖啡/茶+$1換是日甜品香烤美式BBQ豬肋骨 $188賣相漂亮,豬肋骨稍韌,較難切開,味道尚可。水牛城雞翼 $78醬香汁潤,外皮香脆,帶微辣,十分惹味開胃,雞肉嫩滑又夠熱,真不錯。

每桌餐前都先送上一籃簿脆,新鮮脆身熱辣辣。

前菜 - 田園沙律
是日餐湯 - 羅宋湯

Dinner Set
前菜 - 田園沙律
是日餐湯 - 羅宋湯

香烤美式BBQ豬肋骨 $188
賣相漂亮,豬肋骨稍韌,較難切開,味道尚可。

2020-03-02
2020-03-08 53 浏览
今日放左工,同同事搵地方食飯,順便傾下project,銀城樓上呢間mini friday 食西餐,輕鬆一下。好,坐低睇吓有咩好食先。墨西哥脆片,有免費小食,呢個脆片大大片,脆卜卜,我竟然食晒。Set dinner 有羅宋湯、田園沙律,都幾抵食。溫泉蛋芝士忌廉天使麵,忌廉汁掛到每條天使麵,醬汁唔會過多。皇牌威靈頓牛柳,係呢度既主打,價錢唔貴,酥皮焗得好脆,切落去甩甩聲,裏面嘅牛柳配埋蘑菇,唔錯。飲品叫咗凍檸茶,仲有甜品添。
好,坐低睇吓有咩好食先。

Set dinner 有羅宋湯、田園沙律,都幾抵食。

溫泉蛋芝士忌廉天使麵,忌廉汁掛到每條天使麵,醬汁唔會過多。

飲品叫咗凍檸茶,仲有甜品添。
2020-03-06 46 浏览
之前去銀城廣場食咗間叫日本嘢嘅餐廳,喺佢隔離就係Mini Friday, 一直都想試吓,因為佢嘅餐廳設計幾靚,特別鍾意佢嘅燈飾,而且價錢都可接受,今日就同朋友嚟咗慶祝佢嘅生日。小食:墨西哥脆片,卜卜趣好味!首先前菜我哋就揀咗個芒果黑松露鮮蝦沙律🥗個沙律一想來嘅時候,我哋都嘩咗一聲,因為佢實在太靚啦,沙律放咗喺一座藍色嘅冰山上面,好有美感!佢唔係剩係得賣相,味道都好好,蟹肉好多,一道好開胃嘅沙律!小食部分就叫左水牛城雞翼,酸酸辣辣嘅,同樣好開胃,而且佢仲有啲沙律喺度,可以清走啲油膩感!主食部分就叫咗南瓜🎃闊條麵,真係有一嚿嚿嘅南瓜喺度,而且啲闊條麵都給入晒南瓜嘅香味,就算放咗好耐,依然都有熱度,因為影相影內左!哈哈😄最後甜品嘅部分,我地就叫左心太軟,配上綠茶味嘅雪糕同埋水果,覺得食得好滿足!

小食:墨西哥脆片,卜卜趣好味!

首先前菜我哋就揀咗個芒果黑松露鮮蝦沙律🥗

• 芒果黑松露鮮蝦沙律
今日同朋友喺mini Friday 食晚餐,呢度座位好闊落,裝潢都有心思,食物選擇好多,我地叫左: 1️⃣海鮮濃湯$88 呢個湯真材實料喎!有唔同種類嘅海鮮,包括蝦肉、鮮蜆、石斑魚柳,飲落味道濃郁,好creamy☺️ 2️⃣溫泉蛋菠菜大啡菇$78 賣相好靚!擺碟有心思😍表面鋪左cheese,大啡菇填滿左菠菜同埋流心溫泉蛋❤️多重口感,食落好juicy!記住趁熱食呀😝3️⃣皇牌威靈頓牛柳$298 又係打卡時間!好吸引!想講佢嘅酥皮做得好好,好鬆化☺️裏面包左好多菇同埋主角牛柳,份量好多啊,我覺得三四個人一齊食都得!4️⃣焦糖燉蛋$58 層焦糖做得好好,成個燉蛋蛋香好出,夠香甜,好味道!☺️呢一餐食得勁飽,呢度嘅嘢食價錢合理,碟碟份量都好多😝
1️⃣海鮮濃湯$88

2️⃣溫泉蛋菠菜大啡菇$78

3️⃣皇牌威靈頓牛柳$298

4️⃣焦糖燉蛋$58
層焦糖做得好好,成個燉蛋蛋香好出,夠香甜,好味道!☺️

呢一餐食得勁飽,呢度嘅嘢食價錢合理,碟碟份量都好多😝
2020-03-05
TGIF! 星期五想食好啲就去了位於旺角的西餐廳環境優美 柔和燈光 享受一頓晚餐-前菜墨西哥脆片 香脆餐前小食羅宋湯 酸中帶甜 開胃沙律 好有趣的加了橙色爆珠 甜甜的-黑松露忌廉花膠燴美國雞扒 $168在厚厚的雞扒上面有一隻花膠花膠食落好香 質感腍滑有咬口雞扒比較似慢煮雞胸肉走健康路線-香烤澳洲羊架配薄荷燒汁 $238羊架羊味濃郁 膻味唔算重特別的是薄荷醬已加入燒汁內整體更覺清新-是日甜品 咖啡海綿蛋糕套餐加$1就可享用甜品咖啡海綿蛋糕 感覺偏濕潤-熱情果沙冰甜甜蜜的熱情果沙冰
TGIF! 星期五想食好啲

咖啡海綿蛋糕 感覺偏濕潤

熱情果沙冰
甜甜蜜的熱情果沙冰
2020-03-02 65 浏览
唔講真係唔知原來旺角銀城廣場係有咁多嘢食㗎👍🏻老公一向鍾意食西餐,今次就試左呢間,見佢好高評價🌟呢度主打多國西餐,亦有多款自創菜式,地方寬敞,裝修古典又帶點型格👍🏻我地叫左:🔸DIY pasta 鮮蕃茄汁雞柳意大利粉 $158從醬汁,意粉,食材都係自己配搭,一睇就知係Ronnie揀架啦加埋拉絲既芝士😋🔹碳燒紐西蘭牛肉眼扒配黑松露燒汁$258五成熟既肉眼,肉味濃,質感軟,老公喜歡原汁原味,唔需要任何醬汁都已經好味好juicy.🔸鹹蛋黃薯角 $68呢個真係好正,真材實料既咸蛋黃,並唔係鹹蛋黃醬汁,配上香脆既薯角👍🏻🔹夏威夷薄餅$138呢度既Pizza係薄底,豐富既餡料加芝士,食多幾件都唔會太飽以上套餐都包括:餐湯、沙律、主菜、飲品,加$1 仲有當日甜品🍮
唔講真係唔知原來旺角銀城廣場係有咁多嘢食㗎👍🏻
老公一向鍾意食西餐,今次就試左呢間,見佢好高評價🌟

呢度主打多國西餐,亦有多款自創菜式,
地方寬敞,裝修古典又帶點型格👍🏻
我地叫左:

🔸DIY pasta 鮮蕃茄汁雞柳意大利粉 $158

🔹碳燒紐西蘭牛肉眼扒配黑松露燒汁$258

🔸鹹蛋黃薯角 $68

🔹夏威夷薄餅$138

• 咸蛋黃薯角
  • 燒澳洲牛肉眼扒配黑松露燒汁
2020-02-27 48 浏览
今日放工之後同同事喺旺角食,當然要搵返間良心餐廳。呢一層樓又有西餐又有日本菜,我哋見中午已經食咗日本野,所以揀西餐食。西餐呢邊裝修好有美感,放着好溫馨嘅爵士音樂,好好彩坐到個角落頭,望到街景仲有蠟燭,好warm。一坐低已經見到餐廳為我地預備左前菜,應該係nachos?! 好脆好好味 ,等埋個湯來一點點湯食就仲一流。我哋每人叫咗一個晚餐,兩百零蚊左右價錢合理。先上咗一份沙律同埋是日餐湯,沙律好得意入面仲有爆珠,即刻好有新派感覺。主菜我就叫咗西冷牛扒,我個人都怕血淋淋,就叫咗七成熟,上碟嘅時候牛扒外面好脆,入面軟熟,好夠熱, 而且上碟做得好靚,牛肉嘅鮮味加上清清地嘅松露味,唔會太over. 朋友就叫羊膝,清香嘅紅酒汁配上煮得好琳好入味嘅羊膝,見到廚師有用心做。即使係個薯菜都做得幾好,個雜菜係有蕃茄同埋西椒薈咗汁煮好咗,一啲都唔頹。飲品方面真係冇失望,朋友叫咗呢一個咖啡沙冰,放喺酒杯入面再加多幾粒棉花糖,成杯飲品幾高貴。最後嗰餐仲可以加一蚊送一個朱古力蛋糕甜品,細細粒都整得幾精緻,成餐就好滿足咁完成Ps. 兩位侍應叔叔都好有禮貌,介紹餐廳有咩好食,做嘢又快手,值得一讚
我哋每人叫咗一個晚餐,兩百零蚊左右價錢合理。

2020-02-23 82 浏览
同朋友慶祝生日 見到評價幾好去試叫左豬手 即時燒比你睇再幫你切埋 口感幾脆 好大份 威靈頓牛 個蘇皮唔脆 但價錢平算係甘雞翼好好食said so far so good 侍應好好 service , 要讚餐飯好抵食 值得再去
同朋友慶祝生日 見到評價幾好去試

叫左豬手 即時燒比你睇再幫你切埋 口感幾脆 好大份

威靈頓牛 個蘇皮唔脆 但價錢平算係甘

雞翼好好食

said so far so good

侍應好好 service , 要讚

餐飯好抵食 值得再去

2020-02-22
  • 皇牌威靈頓牛柳
  • 水牛城雞翼
Mini Friday❤️ Happy Friday🥂🍾 Satisfied Dinner Time🍽💫..估唔到身處旺角鬧市中,都有一間多元化既多國菜餐廳,而且餐廳裝修真係好經典`好優雅`好有氣氛`好有味道。燈光柔和帶昏暗,古典得黎又型格,播著經典古典音樂,這種環境之下好適合來個浪漫既燭光晚餐。而且價錢不貴,真的是一個好地方 值得一試呢。i✨Dinner Set (Main Dish)ll $258Grilled AUS Beef Ribeye with Balck Truffle Gravy前菜: 田園沙律 Garden Salads餐湯:是日紅湯 Daily Soup餐飲:熱朱古力 Hot Chocolate +$10甜品:是日甜品 +$1一個套餐🍽 有齊5樣:主菜`前菜`餐湯`餐飲`甜品。5成熟紐西蘭肉眼扒🐮,肉質肉汁 同樣高質,切開粉粉嫩嫩 帶血水既牛扒,肉腍又香 估唔到呢個價錢都質素不錯呢 有驚喜。餐飲轉了熱朱古力☕️,味道濃郁又香滑。甜品店🍰🍴 亦同樣抵食,加$1 就嚐到蛋糕鬆軟 帶芝士味既蛋糕呢。i✨Snack & Appetizerll $78Buffalo Chicke

i✨Dinner Set (Main Dish)

l[碳燒紐西蘭牛肉眼扒 配黑松露燒汁]l $258

前菜: 田園沙律 Garden Salads
餐湯:是日紅湯 Daily Soup
餐飲:熱朱古力 Hot Chocolate +$10
甜品:是日甜品 +$1

加$1 就嚐到蛋糕鬆軟 帶芝士味既蛋糕呢。

i✨Snack & Appetizer

l[水牛城雞翼]l $78
Buffalo Chicken Wings
一客6隻雞翼🐥,Buffalo水牛城香辣味汁🌶 掛滿外皮,已經炸香既飽滿雞翼很吸引,真的是一款不錯既小食。

l[黑松露忌廉花膠煮年糕]l $78
Sauteed Rice Cake & Fish Tripe with Black Truffle
年糕夠煙韌,加上黑松露香+濃郁忌廉汁🖤 味道很吸引外,還有矜貴花膠 帶口感,呢個價錢值得一試。

(非酒精類飲品) 熱咖啡 $28
(Non Alcoholic Drink) Hot Coffee
最後飲杯好香濃既咖啡☕,未喝已經嗅到陣陣咖啡香,同樣高質呢。

呢個價錢`呢個環境`呢個氣氛`呢個質素,精緻優雅有水準既西餐廳,真的滿足❤️ 在這裡真的值得試試。
2020-02-21 76 浏览
是日home office完想出去食個飯,同女友行到旺角一帶,Openrice見到呢間樓上餐廳好似不錯,試試佢。呢間係銀城廣場9樓既餐廳,自成一角,內部裝修好西式,暗淡又浪漫既格調,感覺舒適。餐牌如下,套餐既有Dinner Set同DIY自選主菜。等野食前有炸薄餅食,脆卜卜又唔錯喎。套餐附送餐湯同沙律,羅宋湯濃郁,沙律配有魚子。套餐包$28底既飲品。我地揀左橙汁同凍朱古力。大大杯,不錯。「DIY 溫泉蛋芝士忌廉/意大利飯/大啡菇/雞肉/菠菜」個飯用左傳統既意大利飯,硬身,配上忌廉汁,濃郁又有口感;雞肉鮮嫩;大啡菇味道同個飯好夾,加埋菠菜,又健康又好味。「碳燒牛肉眼扒配黑松露燒汁」7成熟既牛扒對我黎講岩岩好,嫩得黎又食到炭燒既味道。值得一提係佢個燒汁,黑松露既味濃得黎唔會蓋過肉味,好夾,出色。最後仲有甜品,今晚係芝士蛋糕,店員話日日不同款。個蛋糕好重芝士味,岩哂我~坐得舒服食得安落,不錯的一餐!

餐牌如下,套餐既有Dinner Set同DIY自選主菜。

等野食前有炸薄餅食,脆卜卜又唔錯喎。

套餐附送餐湯同沙律,羅宋湯濃郁,沙律配有魚子。

「DIY 溫泉蛋芝士忌廉/意大利飯/大啡菇/雞肉/菠菜」

「碳燒牛肉眼扒配黑松露燒汁」

坐得舒服食得安落,不錯的一餐!
2020-02-20 53 浏览
去完旺角買至愛麵包後,已到約定晚餐時間。即上mini friday會老友,第一次上來注意係扶手電梯上兩層先再轉𨋢上餐廳,開𨋢門就見到大大個招牌。室內格局優雅,一排落地玻璃望街景,都幾適合情侶撐台腳。平時一般餐廳提供麵包,這裏會比三角形的薄脆,都幾有特色。烤澳洲羊架,燒製完成馬上上枱散發著陣陣的黑椒味,一份三件份量十足。美式BBQ豬肋骨,配合香港人口味改良 。是日甜品, 入口不會太甜。晚餐餐牌不會過份複,雜專注做好幾度菜。
去完旺角買至愛麵包後,已到約定晚餐時間。

室內格局優雅,一排落地玻璃望街景,都幾適合情侶撐台腳。

平時一般餐廳提供麵包,這裏會比三角形的薄脆,都幾有特色。

美式BBQ豬肋骨,配合香港人口味改良 。

是日甜品, 入口不會太甜。

晚餐餐牌不會過份複,雜專注做好幾度菜。

2020-02-17