大角咀𝗟𝗼𝘀𝘁 𝘀𝘁𝗮𝗿𝘀食過幾次✨佢哋喺銅鑼灣開咗姊妹店 呢間冇現場𝗹𝗶𝘃𝗲 𝗯𝗮𝗻𝗱🎶,不過定期會有𝗗𝗝 𝗡𝗶𝗴𝗵𝘁🌌 如果撞啱都應該幾好𝗳𝗲𝗲𝗹😌食物𝗢𝗞但係有啲貴.📍香辣岩漿芝士雞塊($98) 𝗦𝗽𝗶𝗰𝘆 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗖𝘂𝗯𝗲 炸雞粒外層香脆中間軟腍🐥 表面加上芝士再燒過🔥🧀,有陣焦香味 底層伴以𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆芝士醬,唔會太膩🤤 .📍手工芝士烤雞卷($188) 𝗕𝗮𝗸𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 & 𝗕𝗮𝗰𝗼𝗻 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗥𝗼𝗹𝗹 雞肉卷住𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲🧀,外層雞皮夠香夠惹味🥰 口感軟腍,不過頭尾位芝士就少咗啲🫣 而且唔係每個部位都咁滑🙈 有軟滑薯蓉同蔬菜伴碟🥬🥔,不過價錢偏貴 .📍慢煮法國鴨腿($298) 𝗦𝗹𝗼𝘄 𝗖𝗼𝗼𝗸 𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗗𝘂𝗰𝗸 𝗖𝗼𝗻𝗳𝗶𝘁 估唔到鴨腿肉量都幾多,有少少食緊鹹豬手嘅感覺 肉質夠嫩之餘鴨皮勁香🦆 旁邊仲配左無花果合桃沙律,加上黑醋好開胃🥗 .📍精選甜品($78) 𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗗𝗮𝘆 心太軟流心程度啱啱好❣️,朱古力味超濃郁🤎 蛋糕軟綿好好食,不過旁邊嘅雲呢拿雪糕太淡,有啲可惜🍨 .📍朱古力奶油撻($58) 𝗗𝗮𝗿𝗸

大角咀𝗟𝗼𝘀𝘁 𝘀𝘁𝗮𝗿𝘀食過幾次✨佢哋喺銅鑼灣開咗姊妹店
如果撞啱都應該幾好𝗳𝗲𝗲𝗹😌食物𝗢𝗞但係有啲貴

📍香辣岩漿芝士雞塊($98)
𝗦𝗽𝗶𝗰𝘆 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗖𝘂𝗯𝗲
炸雞粒外層香脆中間軟腍🐥
表面加上芝士再燒過🔥🧀,有陣焦香味
底層伴以𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆芝士醬,唔會太膩🤤

📍手工芝士烤雞卷($188)
雞肉卷住𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲🧀,外層雞皮夠香夠惹味🥰
口感軟腍,不過頭尾位芝士就少咗啲🫣
而且唔係每個部位都咁滑🙈
有軟滑薯蓉同蔬菜伴碟🥬🥔,不過價錢偏貴

📍慢煮法國鴨腿($298)
𝗦𝗹𝗼𝘄 𝗖𝗼𝗼𝗸 𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗗𝘂𝗰𝗸 𝗖𝗼𝗻𝗳𝗶𝘁
估唔到鴨腿肉量都幾多,有少少食緊鹹豬手嘅感覺
肉質夠嫩之餘鴨皮勁香🦆
旁邊仲配左無花果合桃沙律,加上黑醋好開胃🥗

📍精選甜品($78)
𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗗𝗮𝘆
心太軟流心程度啱啱好❣️,朱古力味超濃郁🤎
蛋糕軟綿好好食,不過旁邊嘅雲呢拿雪糕太淡
,有啲可惜🍨

📍朱古力奶油撻($58)
𝗗𝗮𝗿𝗸 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗕𝗼𝘂𝗿𝗯𝗼𝗻 𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗧𝗮𝗿𝘁
朱古力撻內餡順滑香濃🍫,中間仲有焦糖醬
味道唔錯,唯獨係個撻皮未夠硬脆

📍「雪糕」氣泡焙茶($78)
𝗦𝗽𝗮𝗿𝗸𝗹𝗶𝗻𝗴 “𝗜𝗰𝗲 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺” 𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮
飲品似係梳打水加茶,最後再混入雲呢拿精油
有少少雲呢拿香,都幾清爽🍹

奧海城的Lost Stars,最近開新分店兼登陸港島啦😍!!! 💽Mercury Recalls 以黑膠唱片做主題,環境型格,播放大量懷舊歌曲,好有氣氛呀(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)~食物款式雖然不夠多,但應有盡有😚。喜歡唱酒的朋友仔,有超多選擇呀~☆ 巴馬火腿沙律🥗$178沙律份量好大,足夠兩人分享😍!! 巴馬火腿有兩塊,脂肪甘香豐富,無花果香甜,果仁香脆。☆ 深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉🍜$188扁意粉的醬汁濃稠,紅蟹肉量多,加上蟹籽,好豐富呀!☆ 熱情果撻🧡$48熱情果撻酸甜可口,味道清新。☆ 朱古力撻🍫$48朱古力撻濃香稠密,朱古力控必吃!!!

☆ 巴馬火腿沙律🥗$178

☆ 深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉🍜$188

扁意粉的醬汁濃稠,紅蟹肉量多,加上蟹籽,好豐富呀!

☆ 熱情果撻🧡$48

熱情果撻酸甜可口,味道清新。

☆ 朱古力撻🍫$48

朱古力撻濃香稠密,朱古力控必吃!!!
2023-12-13 31 浏览
星期日與朋友行銅鑼灣順道食 Brunch,去了以黑膠唱片作主題的餐廳 。佈置用上黑膠唱片,背景音樂還播著黑膠唱片,充滿格調。All Day Breakfast 連餐湯 - 非常豐富的 All Day Breakfast ,有香滑的魚子醬牛乳炒蛋、英式蕃茄焗鷹嘴豆、燒牛肉、軟滑奶油焗薯、鮮甜蘋果、蕃薯、酥脆迷你牛角包、新鮮沙律及珍珠洋蔥,用料烹調有心思,還有南瓜湯,CP 值爆登。香烤新西蘭肉眼 - 點了 medium ,切下去內裡呈嫩紅,火喉控制得宜。味道濃郁 juicy ,配烤蔬菜及沙律前菜減低飽滯感。Black Truffle Fries -香脆的薯條充滿松露香,不用再點其他醬汁,令人食不停口。想飲咖啡同時又想食雪糕,點 Affogato 作甜品,一口雪糕加上甘香 espresso,一次過滿足兩個願望。還有抺茶味濃的 Matcha latte。在黑膠音樂氛圍下嘆 brunch,特別寫意。

佈置用上黑膠唱片,背景音樂還播著黑膠唱片,充滿格調。

All Day Breakfast 連餐湯 -

香烤新西蘭肉眼 -

Black Truffle Fries -
香脆的薯條充滿松露香,不用再點其他醬汁,令人食不停口。

還有抺茶味濃的 Matcha latte。

在黑膠音樂氛圍下嘆 brunch,特別寫意。

午餐
2023-12-13 39 浏览
估唔到銅鑼灣旺區都有咁鬆動闊落嘅cafe西餐門口有feel☺️ 打卡一流燈光好好👍🏻 食物同人都影到靚相✨內裡坐得舒服 枱面唔算大但夠哂位食 set lunch 冇問題👌🏻Set Lunch 選擇多元化,滿足唔同喜好包括輕食類:沙律、全日早餐、班尼狄等飽肚類:意粉、飯、漢堡等亦有啱生酮飲食:魚柳、肉眼扒當中包括唔少素食選擇👍🏻招牌Mercury Recalls All Day Breakfast $128可以揀 慢煮美國雞胸肉 或 黑松露炒雜菌再配搭其他食材個人覺得 #法式奶油焗薯 好好食😋#香烤蘋果及馬鈴薯 幾特別 再淋啲仲好選用酥脆 #牛角包 🥐加分沙律菜新鮮 配搭香醋幾開胃香烤新西蘭肉眼配雜菜 $1888安士份量十足🤩 5成熟剛好內裡保持粉嫩配搭紅酒汁突顯牛味烤雜菜係南瓜同蕃薯 個人都係鍾意再淋啲每個套餐都可以追加小食 每款$28-38我哋追加咗 #炸牛油果條 #水牛城雞翼 兩樣都不錯👌🏻第一次食炸牛油果 外脆內creamy 幾特別雞翼醬汁濃味 少少辣 可以再入味啲套餐包咗沙律🥗或餐湯飲品有基本咖啡、茶、果汁、汽水亦都可以加錢轉飲其他媽媽杯熱三菊茶飲完 都可以加熱水再沖整體用餐愉快
估唔到銅鑼灣旺區都有咁鬆動闊落嘅cafe西餐
門口有feel☺️ 打卡一流
燈光好好👍🏻 食物同人都影到靚相✨
內裡坐得舒服 枱面唔算大
但夠哂位食 set lunch 冇問題👌🏻

Set Lunch 選擇多元化,滿足唔同喜好
包括輕食類:沙律、全日早餐、班尼狄等
飽肚類:意粉、飯、漢堡等
亦有啱生酮飲食:魚柳、肉眼扒
當中包括唔少素食選擇👍🏻

兩樣都不錯👌🏻
第一次食炸牛油果 外脆內creamy 幾特別
雞翼醬汁濃味 少少辣 可以再入味啲

套餐包咗沙律🥗或餐湯
飲品有基本咖啡、茶、果汁、汽水
亦都可以加錢轉飲其他
媽媽杯熱三菊茶飲完 都可以加熱水再沖
整體用餐愉快 服務細心有禮
今日嚟到銅鑼灣食 1 間開左冇幾耐嘅餐廳 🧐🧐 Mercury Recalls by Lost Stars !! 裝修簡約舒服 , 擺放左好多唱片 ~蒜蓉白酒煮青口 ($188)😍😍 啲青口唔會縮水 , 好滑 !! 1 d 沙都冇 , 高質 !!叢林風味烤乳豬 ($348)好有氣勢啊 ! 成個乳豬脾咁上菜 😎😎 外皮卜卜脆 , 入邊肉繳 juicy , 肥膏都烤到入口即溶 👍👍深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉 ($188)明太子卡邦尼意粉本身個汁已經冇得輸 , 再 upgrade 配埋紅蟹肉 😋😋 拆晒肉好好食 ~ 口感豐富 , 帶有咸香的鮮味 ~  唔好睇佢好似好細份 , 2 個人 share 都 ok !Until I Find You by Stephen Sanchez ($168)呢度嘅 signature cocktail 用左 French Earl Grey 或 White Rose Tea 調配 , 岩曬鍾意飲茶嘅我 ~ 賣相簡潔高貴 , 飲落滲出淡淡茶味同清甜嘅玫瑰花香 , 感覺特別 , 易入口 , 推介推介 !! 🥂

蒜蓉白酒煮青口 ($188)
叢林風味烤乳豬 ($348)

深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉 ($188)

• 蒜蓉白酒煮青口
  • 叢林風味烤乳豬
食過大角咀Lost Stars 印象非常深刻😊今次銅鑼灣開咗全新主題概念店 呢間餐廳嘅種子希望將黑膠碟文化俾普羅大眾👍🏻梗係要去試吓💫🔥 ‍==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🥗Burrata Mixed Green Salad🧀Burrata香軟令人驚艷嘅沙律🍟Truffle Fries with Truffle Mayonnaise 特別口味嘅薯條 加上薯條本身揸得好出色 喺呢度嘅signature😊🥩U.S Black Angus Rib Eye Steak (10 oz) 配料有南瓜 椰菜花等等 唔只主角 連配菜都好details 對食材非常執著💯💐Elder flower Apple Earl Grey Tart & 🍫Dark Chocolate Bourbon Caramel Tart 香軟流心 食完令人好滿足☺️🧋Sparkling 'Ice-cream' Hojicha 冇諗過焙茶可以變返成呢一種味道 佢冇雪糕㗎😆有雪糕嘅甜味mix焙茶嘅茶味 原來咁得意 唔好講笑 真係好飲嘅😊🍷Hse Red 咁有情調嘅餐廳梗係要點返杯紅酒啦
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌

🍷Hse Red 咁有情調嘅餐廳梗係要點返杯紅酒啦💯
2023-12-10 29 浏览
保雲酥三文魚柳先試咗三文魚柳😗真係驚喜喎!三文魚柳包裹住酥脆嘅外皮,一啖落去啲魚肉鮮甜多汁,配合蒜蓉同日式芥末醬,味道都唔錯😁值得一試手工芝士烤雞卷啲雞肉烤得啱啱好,每一口都帶有芝士嘅香濃,雖然有啲邪惡,但識落佢真係好香濃😆🥹蒜香白酒煮青口青口鮮甜,同埋白酒同蒜味互相襯托,非常開胃~下面啲精華都好清甜添😆焦糖燉蛋啲蛋香滑順口,焦糖嘅香甜同啲蛋嘅濃郁,呢個價錢唔錯,作為晚餐嘅終結😋總括黎講,呢間餐廳嘅菜式質素高,每一樣都有獨特嘅風味同質感。啲菜式唔單止好食,而且出品精緻,適合同親朋好友一齊享受嘅用餐體驗。係一個好適合享受優雅用餐氛圍嘅好去處!☺️
保雲酥三文魚柳

手工芝士烤雞卷

蒜香白酒煮青口

焦糖燉蛋

2023-12-09 35 浏览
裝潢以黑膠唱片為主題,整個空間充滿音樂同復古嘅氣息。餐廳位於銅鑼灣,周圍環境熱鬧,但一入到餐廳就會感受到一種寧靜同舒適。餐廳內播放嘅音樂悅耳,加上舒適嘅座位同有情調嘅燈光,令人可以好好享受食物同放鬆心情!-白酒忌廉輕煎虎蝦 $138-原來係湯嚟架!勁驚喜,勁好飲!大推!!虎蝦煎得剛剛好,白酒、提子同杏仁片嘅加入,令整個成碗湯嘅味道更加豐富,忌廉嘅湯底好正好香!-燒美國黑安格斯肉眼扒(10安士)$368-肉眼扒燒得外層焦香,內裏保持多汁嫩滑,每一刀切落去都感受到肉汁嘅豐富。而且,佢哋仲特別配搭咗日本南瓜同薑黃花椰菜,呢啲配菜嘅甜味同清新感都好適合肉眼扒嘅濃郁!-迷你德國鹹豬手 $188-呢個價錢真係物超所值。鹹豬手嘅皮烤得脆口,肉質鬆軟,同烤雜菜嘅香味一齊食,真係好滿足。而且,蜜糖芥末醬嘅輕微微辣同甜味,令到呢個菜式嘅味道層次更加豐富。-黑松露薯條 $128-好大兜,勁抵食😆😆薯條炸得金黃酥脆,撒上嘅巴馬臣芝士同黑松露醬,味道濃郁,就算攤凍咗都依然咁好食!!-「雪糕」氣泡焙茶 $78-初初係因為好奇點解個雪糕要括住先點嘅😆飲品嚟到係冇雪糕,但飲落去,居然有種雲呢拿味雪糕嘅回甘口湧上嚟!焙

-白酒忌廉輕煎虎蝦 $138-

-燒美國黑安格斯肉眼扒(10安士)$368-

-迷你德國鹹豬手 $188-

-黑松露薯條 $128-
好大兜,勁抵食😆😆

-「雪糕」氣泡焙茶 $78-
初初係因為好奇點解個雪糕要括住先點嘅😆飲品嚟到係冇雪糕,但飲落去,居然有種雲呢拿味雪糕嘅回甘口湧上嚟!焙茶味好出,將培茶夾埋雲呢拿味,原來係一種咁高級嘅香氣!味道唔太甜,茶香較濃,估唔到配扒同豬手一齊品嘗會咁夾~
2023-12-09 31 浏览
之前去過大角咀既Lost Stars覺得D食物都唔錯,最近就去左佢地銅鑼灣新開既姐妹分店【Mercury Recalls by Lost Stars】。今次餐廳大玩黑膠唱片,挂墻裝飾同會打碟。 Truffle Fries with Truffle Mayo:餐廳推薦,同埋見好多臺都有叫就叫左啦。分量都算好多,炸得好香脆熱辣,黑松露都算好多,醬汁都好夠,推薦。 German Pork Knuckle:迷你分量德國豬手,皮非常脆、而肉好軟霖,唔會太肥。另外有焦糖洋葱、南瓜同番薯拌碟,全部都好甜。而蜂蜜芥末籽醬汁畫龍點睛。 Cheese & Bacon Chicken Roll:都係餐廳推薦,有四個鷄肉卷、薯蓉gravy同D蔬菜,芝士會比較少,鷄肉好juicy,有D似中式炸子鷄既感覺。 Oxtail Orecchiette:番茄牛尾貓耳朵粉,貓耳朵粉比較有咬口,一粒粒比較方便食用。牛尾牛肉分量都好多、而且茄汁唔會太酸。唯一美中不足係會有牛尾既骨頭係意粉入面。 Elderflower Apple Earl Gray Tart:外表好靚,蘋果整到玫瑰花一樣。接骨木花味道唔係好食得出,但係唔會太甜
Elderflower Apple Earl Gray Tart:外表好靚,蘋果整到玫瑰花一樣。接骨木花味道唔係好食得出,但係唔會太甜,淡淡伯爵茶同牛油香氣。
French Earl Gray Lemonade:伯爵茶+檸檬,味道偏酸,唔係好飲到伯爵茶味,解渴不錯。
Hot Americano:咖啡不錯,唔會有酸味。
2023-12-09 56 浏览
在百德新街除咗有愛侶之外 仲有呢間好受歡迎嘅西餐廳😂 西餐廳以黑膠唱片為主題 見到有好多唱片封套同海報做裝飾🎵 呢日大約十二點半嚟 餐廳已經接近坐滿前菜每份lunch set都包一份田園沙律或者是日餐湯 🍲 田園沙律仲可以選擇汁另上 啱晒健康飲食嘅朋友 呢日嘅餐湯係粟米湯 佢唔係好Creamy嗰種 但係都幾有粟米嘅香甜味🌽 Mercury Recalls All Day Breakfast呢個主食仲可以揀㗎 我揀咗慢煮美國雞胸肉🐥 食落幾軟身 仲唔會好鞋口 壓縮魚子醬牛乳滑蛋 口感滑溜🍳 香烤蘋果及番薯 食完都覺得幾飽肚🍏 英式焗豆 呢個焗豆用上咗鷹嘴 幾特別🍅 田園沙律 以黑醋伴碟 法式奶油焗薯 呢個特製嘅焗薯食落去都幾creamy 仲有個脆卜卜嘅迷你牛角包🥐香烤新西蘭肉眼我地揀咗medium 入面仲保留到好多肉汁 牛味比想像中香濃🐮 肉質軟腍 令人忍唔住一口接一口咁食 仲有烤南瓜同番薯做配菜🍠是日精選甜品呢日嘅甜品係brownie 一碟有3件細細件 方便同朋友share☺️ 口感偏濕潤 側邊仲有球雲呢拿雪糕🍦冰淇淋抹茶Affogato唔係度度有得食 所以一見到就好想食🫢 有兩種口味

前菜
田園沙律 是日餐湯

Mercury Recalls All Day Breakfast

是日精選甜品
是日精選甜品

冰淇淋抹茶
Affogato唔係度度有得食 所以一見到就好想食🫢 有兩種口味 我揀咗matcha 味道唔算好苦 抹茶入面仲有球雪尼拿雪糕🍵 作為甜品食就啱喇
冰淇淋抹茶

朱古力咖啡
朱古力味好濃郁 但如果咖啡味再濃啲就好啦 就會更加平衡☕️
朱古力咖啡

呢度嘅brunch都幾啱我口味 見到隔離枱嗌咗份金沙薯條🍟 好似都好正咁 下次再嚟一定要嗌返份嚟食😺
午餐
2023-12-08 24 浏览
老實講,最近好耐都冇出街食飯所以出街食咁每一餐我都認真期待依間西餐位於銅鑼灣~日頭係Cafe夜晚去酒吧裝修好有特色牆身用黑膠唱片點綴打卡一流今餐order咗兩杯嘢飲~兩個主食同一個前菜白桃氣泡伯爵茶伯爵冷萃氣泡茶白酒忌廉輕煎虎蝦虎蝦新鮮爽口~配搭埋青提一啖咬落去好fresh手工芝士烤雞卷這道菜我10分推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻烤脆咗嘅煙肉包裹住雞肉同濃郁芝士味道超級特別😋燒美國黑安格斯肉眼扒安格斯肉眼扒都唔錯,不過我order七成熟整出嚟好似都幾熟😂😂😂不過都唔影響到佢嘅肉質~油脂分布均勻~牛味濃郁~10安士嘅份量完全夠兩個人食性價比高,二人消費埋單都唔過$1000值得推薦🫡
老實講,最近好耐都冇出街食飯
所以出街食咁每一餐
我都認真期待
依間西餐位於銅鑼灣~
日頭係Cafe夜晚去酒吧

燒美國黑安格斯肉眼扒

性價比高,二人消費埋單都唔過$1000
值得推薦🫡

2023-12-08 696 浏览
餐廳環境好有氣氛,用黑膠裝飾帶出復古風潮,為客人帶來環繞視覺聽覺味覺的獨特體驗。🔸Mercury Recalls All Day Breakfast是日餐湯,set lunch+$28炸牛油果條(5件)➰視覺效果已經好滿足,有牛角包、薯塔、水果、番薯、茄汁豆、牛扒、沙律菜同滑蛋。特別想讚下茄汁豆係餐廳自己烹調,喺細節位都咁有誠意👍🏻➰今日餐湯係忌廉南瓜湯,南瓜味濃忌廉味冇咁重🔸抹茶牛奶(凍)(少冰)抺茶味濃,牛奶香濃順口➰熱左既牛油果🥑食落冇咁重牛油果味,餐廳炸得好好,好酥脆🔸極限C混合果汁由多種水果打成,澳洲蘋果、士多啤梨、香蕉、番石榴、橙、芒果、黑加侖子、玫瑰果,番石榴味比較突出,但都唔會搶過其他水果味,勁健康既感覺😊🔸軟殼蟹卡邦尼扁意粉田園沙律,set lunch$+28黑松露薯條〰️原隻軟殼蟹炸到酥酥脆脆,卡邦尼以忌廉為底,每一條意粉都掛上左汁➰黑松露薯條,我本身以為係黑松露醬伴薯條,原來佢係真係刨啲黑松露喺薯條上面,好少見💕➰沙律🥗菜新鮮,以油醋汁伴上,開胃🤤🔸是日精選甜品係朱古力布朗尼,配上一球雲呢拿雪糕,朱古力味香濃🔸接骨木花蘋果伯爵茶撻將啲青蘋果片用接骨木花嘅汁浸泡過,但

是日餐湯,set lunch+$28炸牛油果條(5件)
特別想讚下茄汁豆係餐廳自己烹調,喺細節位都咁有誠意👍🏻

➰今日餐湯係忌廉南瓜湯,南瓜味濃忌廉味冇咁重
🔸抹茶牛奶(凍)(少冰)
抺茶味濃,牛奶香濃順口

➰熱左既牛油果🥑食落冇咁重牛油果味,餐廳炸得好好,好酥脆

🔸極限C混合果汁

🔸軟殼蟹卡邦尼扁意粉
田園沙律,set lunch$+28黑松露薯條

➰沙律🥗菜新鮮,以油醋汁伴上,開胃🤤

🔸是日精選甜品
係朱古力布朗尼,配上一球雲呢拿雪糕,朱古力味香濃

🔸接骨木花蘋果伯爵茶撻
將啲青蘋果片用接骨木花嘅汁浸泡過,但仍然保留到脆口,中間夾咗一層伯爵茶果凍,多重味道口感豐富👍🏻

餐廳以銅鑼灣嘅地段來講,價錢適宜,味道中上,如果唔係有用餐限時,我諗我可以喺度坐一個晏就😂
Lost Stars Live House 最近既姊妹店係銅鑼灣開幕 🎶 同樣以音樂.啡酒.餐飲做主題.多元化之餘質素都係期望之上☺️雖然餐廳冇Band Show不過不時會有DJ 播唔同類型嘅黑膠碟.有啲黑膠碟仲可以比客人買走~ 日頭亦都係一間咖啡餐廳☕️🍰有朋友放lunch食過都覺得性價比高.不過今次小妹約左好耐無見既朋友食飯.緊係搵個好坐既地方慢慢食.所以氣氛好好➿ sʟᴏᴡ ᴄᴏᴏᴋᴇᴅ ғʀᴇɴᴄʜ ᴅᴜᴄᴋ ᴄᴏɴғɪᴛ環境同氣氛係無令小妹失望.今次食晚餐Menu比午餐貴少少但菜式提供叢林風味烤乳豬同雞卷.可惜乳豬當日賣哂🥲不過鴨脾皮好香脆鬆.做到肉質鮮嫩.唔鞋口配返無花果沙律唔怕食到好油膩➿ ʙᴀᴋᴇᴅ ᴄʜᴇᴇsᴇ & ʙᴀᴄᴏɴ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ʀᴏʟʟ幾款主菜.雞卷係令人喜出望外☺️出面比較少見到.Mercury Recalls將煙肉包住雞肉煎脆.外脆內軟.肥瘦適中.肉質好似慢煮咁腍.當中仲有一啲芝士.感到雞肉的層次更豐富.配菜薯蓉口感都好順滑➿ ᴠɪᴄ ɢᴀʀᴅᴇɴ餐廳亦都有唔少Signature Cocktails🍸以不同嘅茶底許配唔同風味.Cocktail 係Whit
ᴛʀᴜғғʟᴇ ғʀɪᴇs
➿ ᴠɪᴄ ɢᴀʀᴅᴇɴ
餐廳亦都有唔少Signature Cocktails🍸以不同嘅茶底許配唔同風味.Cocktail 係White Rose Tea茶底.做到酒味同茶味平衡.入口一刻茶香味濃🤤回酣有酒味的餘韻.如果可以再加啲果香味、花香味.會有更多風味層次. 另一杯係氣泡玫瑰花白茶好清爽嘅味道
➿ ᴛʀᴜғғʟᴇ ғʀɪᴇs ʜᴋᴅ 𝟷𝟷𝟾
➿ ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ ʜᴋs 𝟷𝟸𝟾
➿ ᴠɪᴄ ɢᴀʀᴅᴇɴ ʜᴋᴅ 𝟷𝟺𝟾
➿ ᴇʟᴅᴇʀғʟᴏᴡᴇʀ ᴀᴘᴘʟᴇ ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ ᴛᴀʀᴛ ʜᴋᴅ 𝟻𝟾
➿ ʙᴀᴋᴇᴅ ᴄʜᴇᴇsᴇ & ʙᴀᴄᴏɴ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ʀᴏʟʟ ʜᴋᴅ 𝟷𝟾𝟾
➿ sʟᴏᴡ ᴄᴏᴏᴋᴇᴅ ғʀᴇɴᴄʜ ᴅᴜᴄᴋ ᴄᴏɴғɪᴛ ʜᴋᴅ 𝟸𝟿𝟾
➿ ᴛɪɢᴇʀ ᴘʀᴀᴡɴ ᴡ/ ᴡʜɪᴛᴇ ᴡɪɴᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ sᴀᴜᴄᴇ ʜᴋᴅ 𝟷𝟹𝟾
(.❛ ᴗ ❛.) foodiepoison
👩‍🍳  整體味道: 8/10
💸  性價比: 7/10
📸  打卡指數: 7.5/10
🤵🏼  環境服務: 8/10
🤔  推薦指數: 8/10
2023-11-01
ᴛʀᴜғғʟᴇ ғʀɪᴇs
好耐冇食過咁有格調嘅餐廳從門面再到環境 音樂 氣氛都比人一種好舒服嘅chill感聚會傾計又得 情侶二人世界又夠浪漫 更加係有野慶祝嘅好選擇🤤🤤 更重要嘅係 食物都好高質素 雖然價位唔低 但銅鑼灣黎講都算係咁 難怪平日夜晚都full full地😎牛肝菌忌廉濃湯($88)一上菜已經聞到好香嘅菌味 顏色質地都好掂 味道濃郁 一級棒😆迷你德國咸豬手 烤雜菜 蜜糖芥末子醬($188)呢個係我嘅第一位 雖然係小食同迷你 但份量都唔少 大約切開左8舊 皮超脆嘅同時保留到肉嫩多汁 實屬豬手最高境界😋😋手工芝士烤雞卷($218)煙肉 馬鈴薯蓉 意大利黃瓜 蒜香奶油汁Chef’s selection 枱枱必叫 雞肉非常多汁嫩滑 啲汁真係會爆到成口都係 其他配菜都係水準之上 薯蓉都係綿密口感 惟一美中不足就係略嫌芝士味可以再濃啲啲🫰🏻深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉($188)我係好鍾意食creamy pasta 的人類 講真唔係好似卡邦尼 因為明太子味比較搶 但都咁岩開正我喜好 因為我好鍾意明太子醬 但如果你想食傳統卡邦尼味就要諗諗 蟹肉成座山咁多 鮮蟹肉是也 全個pasta都唔洗點撈 本身都夠多醬汁夠cre
好耐冇食過咁有格調嘅餐廳
從門面再到環境 音樂 氣氛
都比人一種好舒服嘅chill感

牛肝菌忌廉濃湯($88)

迷你德國咸豬手 烤雜菜 蜜糖芥末子醬($188)

手工芝士烤雞卷($218)

煙肉 馬鈴薯蓉 意大利黃瓜 蒜香奶油汁

深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉($188)

我係好鍾意食creamy pasta 的人類 講真唔係好似卡邦尼 因為明太子味比較搶 但都咁岩開正我喜好 因為我好鍾意明太子醬 但如果你想食傳統卡邦尼味就要諗諗 蟹肉成座山咁多 鮮蟹肉是也 全個pasta都唔洗點撈 本身都夠多醬汁夠creamy😉

「雪糕」氣泡焙茶($78)

無乳製品 但cold brew同加左汽 所以有雪糕綿密既口感 岩曬鍾意玩味嘅朋友 飲落的確好似溝左雪糕嘅茶 可惜我影得唔夠快 啲泡消失得七七八八 比唔到大家睇啲泡😆😆

接骨木花蘋果伯爵茶撻($58)

奶油撻 接骨木花卡士達醬 伯爵茶果凍 接骨木花蘋果片
大愛呢個甜品 好耐冇食過令人驚喜嘅甜品 獨特嘅食材配搭 而每個味都出到嘅同時又夾 賣相又夠靚 價錢亦合理 必叫!😙

法式焦糖燉蛋($118)

同樣係chef’s selection 有咩咁特別呢 就係因為用左愛爾蘭奶油利口酒 令燉蛋係有淡淡酒味 蛋亦好滑 絕對係焦糖燉蛋嘅天花板之一 但始終都係離不開燉蛋味 所以都係個撻會震撼好多🤣
2023-12-06 27 浏览
#fafafoodblog銅鑼灣 #fafafoodblog西餐🍴earl grey整成既 cocktailDelicate by damien rice 158 蚊Tanqueray no.10 fused french earl grey, st germain, italicus , Earl grey syrup ,lime juice 個 cocktail. 好香佛手柑香味 earl grey既味喺後面黎 茶味同柑味好 match合埋一齊 好味既 cocktail 🍴黑松露薯條 128 蚊 配巴馬臣芝士同黑松露醬 🥔薯條好足料 比較幼身 整得好香脆 黑松露味香同呅料 而佢個醬汁好香濃芝士味 同黑松露薯條配搭好 match 🧀🍴慢煮牛尾蕃茄貓耳朵粉 168蚊🐂牛尾切成碎絲 食落方便 燘得軟林入味 而佢蕃茄汁好香濃 食得出新鮮蕃茄味 🍅冇乜落糖 個貓耳朵粉 好厚身 食落好有口感同層次感 🍴烤美國安格斯肉眼扒 369 蚊🐂肉眼扒 5 成熟剛好 牛肉味軟林 肉味中上 配日本南瓜, 薑黃花椰菜 法邊豆 , 配埋有 d 奶油香既法國伯那西醬 正🍴熱情果紅桑子奶油撻 48 蚊 熱情果味
🍴earl grey整成既 cocktail
Delicate by damien rice 158 蚊
🍴黑松露薯條 128 蚊 配巴馬臣芝士同黑松露醬 🥔
🍴慢煮牛尾蕃茄貓耳朵粉 168蚊🐂
🍴烤美國安格斯肉眼扒 369 蚊🐂
🍴熱情果紅桑子奶油撻 48 蚊
熱情果味好香 酸甜 配埋紅桑子啫喱 個 tart夠曲奇味既香脆
🍴接骨木花蘋果伯爵茶撻 58 蚊
接骨木花啫喱 配埋整得好靚既玫瑰蘋果肉 好味
#接骨木花 #蘋果 #肉眼扒 #牛扒 #牛尾 #黑松露 #薯條 #雞尾酒
Score 平均分< 7.9/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Mercury recalls by lost stars
#mercuryrecalls
銅鑼灣百德新街51 號華爾大廈地下 a鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog銅鑼灣
====================

2023-11-30