去開銅鑼灣做嘢順便食個飯,話說哩一間餐廳係最近新開,估唔到平日去都可以坐到個場好爆🫠舖頭以黑膠唱片為主題,場內仲有dj打碟播歌👾🎧裝修格局都睇得出好用心,唯獨係上菜速度就一般🥲if當日好肚餓嘅話就唔建議過嚟食🤣🤣✨整體評分:7/10✨味道:7/10✨服務:7/10✨環境:8.5/10✨人均消費:~$500🔻紅蝦慕絲香煎比目魚 $178比目魚都夠香口🐟配鷹咀豆蓉,夠smooth ,仲有芒果莎莎🥭食落口好fresh🔻蒜香白酒煮青口 $108青口都多蒜蓉,食落去好香, 個 source 就鹹左啲,佢就偏水個種🔻慢煮牛尾蕃茄貓耳朵 $168👍🏻超重蕃茄味🍅酸酸甜甜,不過整體都係酸味較多,如果唔係好鍾意食蕃茄嘅人就未必太適合,牛尾非常嫩滑,貓耳朵我就話叫佢煮冧少少,都仲keep到煙韌度👍🏻👍🏻🔻黑松露牛肝菌意大利雲吞 $168本身都有少少期待,不過我覺得真係太過重口,黑松露牛肝菌太鹹,over 左,個人覺得可以輕手返啲🤣意大利雲吞份量都多嘅,粉皮唔算太厚🔻法式焦糖燉蛋 $118甜度啱啱好,面頭嘅焦糖脆卜卜,燉蛋食落好似mouse🔻冰釀氣泡法式伯爵花茶 $88飲落去好清新,唔太甜,有少少似frui

✨整體評分:7/10

🔻蒜香白酒煮青口 $108

🔻慢煮牛尾蕃茄貓耳朵 $168👍🏻

🔻黑松露牛肝菌意大利雲吞 $168

🔻法式焦糖燉蛋 $118
甜度啱啱好,面頭嘅焦糖脆卜卜,燉蛋食落好似mouse

🔻冰釀氣泡法式伯爵花茶 $88
飲落去好清新,唔太甜,有少少似fruit punch

2023-12-01 12 浏览
銅鑼灣全身黑膠概念店Mercury Recalls大角咀的Lost Stars是我其中一間最喜歡的餐廳在銅鑼灣新開的Mercury Recalls當然也要支持一下🫶🏻非常推介signature cocktail - SanteWhite rose tea的味道很適合我!Sparkling hite rose lemonadeSo refreshing!Truffle fries with truffle mayonnaise送酒必選!薯條炸得鬆脆,黑松露蛋黃醬味道非常香濃。而且份量都幾多👏🏻👏🏻Spanish ham platter除咗薯條,平時送酒最鍾意就係食ham!一個platter夠哂兩個人食。French duck with salad 鴨肉非常香口,皮脆肉嫩。
銅鑼灣全身黑膠概念店Mercury Recalls

大角咀的Lost Stars是我其中一間最喜歡的餐廳

White rose tea的味道很適合我!

Sparkling hite rose lemonade
So refreshing!

Spanish ham platter
除咗薯條,平時送酒最鍾意就係食ham!
一個platter夠哂兩個人食。

French duck with salad
鴨肉非常香口,皮脆肉嫩。
2023-12-01 15 浏览
📍銅鑼灣黑膠唱片主題cafe‼️• 必食烤雞卷😋 -- Mercury Recalls by Lost Star✨•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_銅鑼灣#pigfoodiexhk_西餐==========================最近銅鑼灣新開一間以黑膠唱片為主題嘅cafe,係大角咀Lost star嘅姊妹店!餐廳環境寬敞舒適,同朋友嚟chill下一流👍------------------------------⭐️手工芝士烤雞卷 $188 (4.5/5)雞卷外皮烤至微脆,厚肉又juicy,入面仲包咗半溶嘅芝士,鹹香十足😋✨薯蓉綿密富牛油香~值得一試😆👍·⭐️ 深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉 $188 (4.3/5)明太子蟹肉醬汁富鹹香,混合好多蟹肉絲!意粉煙韌有咬口,掛汁力十足😆•⭐️法式伯爵茶香朱古力 $98 (4.2/5)朱古力好濃郁!帶伯爵茶嘅幽香~------------------------------賣相:3.9/5味道:4.3/5性價比:3/5推介度:3.6/5---------------------

#pigfoodiexhk_銅鑼灣
#pigfoodiexhk_西餐
==========================
⭐️手工芝士烤雞卷 $188 (4.5/5)

⭐️法式伯爵茶香朱古力 $98 (4.2/5)

朱古力好濃郁!帶伯爵茶嘅幽香~
賣相:3.9/5
味道:4.3/5
性價比:3/5
推介度:3.6/5
店舖資料
名稱:Mercury Recalls by Lost Star @mercury.recalls
地址:銅鑼灣百德新街51號華爾大廈地下A號舖
前往方法:銅鑼灣站E
一間適合慶祝,有情調嘅餐廳,牆身佈置海量既黑膠碟,吸引唔少客人打卡影相✨耳畔傳黎柔和既懷舊歌曲,例如Que Sera Sera,滿滿既回憶番哂黎🎼✨手工芝士烤雞卷 $218層次感豐富既烤雞卷,配搭蒜香奶油汁同煙肉馬鈴薯蓉。✨慢煮牛尾蕃茄貓耳朵粉 $168蕃茄味重,每一粒貓耳朵粉都有蕃茄同牛肉香氣,適合二至三人分享。✨黑松露薯條 $128 薄脆幼身薯條,黑松露香氣滿滿,重點係一定要蘸上半溶芝士粉,更添邪惡感。✨牛肝菌忌廉濃湯 $88忌廉味較重,質地濃稠,飲到最後會較膩。✨法式伯爵茶香朱古力 $98 層次感分明,伯爵茶香同朱古力味兼備,好岩我口味。✨法式焦糖燉蛋 $118焦糖經輕輕燒過,形成面層薄脆口感,燉蛋香滑,蛋香不算重。

✨手工芝士烤雞卷 $218
層次感豐富既烤雞卷,配搭蒜香奶油汁同煙肉馬鈴薯蓉。

✨慢煮牛尾蕃茄貓耳朵粉 $168

✨黑松露薯條 $128

✨牛肝菌忌廉濃湯 $88
忌廉味較重,質地濃稠,飲到最後會較膩。

✨法式伯爵茶香朱古力 $98
層次感分明,伯爵茶香同朱古力味兼備,好岩我口味。

✨法式焦糖燉蛋 $118
焦糖經輕輕燒過,形成面層薄脆口感,燉蛋香滑,蛋香不算重。
2023-11-30 26 浏览
Mercury Recalls by Lost Stars地址: 銅鑼灣百德新街51號華爾大廈地下A號舖電話:=====================黑膠唱片,在我的年代已經是cassette 同cd 了,呢間以黑膠唱片做主題的西餐廳,就吸引我了,店被有部播黑膠碟機,真的會用不是擺設!!lunch /brunch set weekend 都有$98 avocado egg benedict ,鬆餅加蛋同荷蘭汁,素食都可以食架!salad/soup 是跟餐,兩份餐各要一,南瓜湯香甜暖入心。用qr code 落單 ,要唔要汁,飲品走甜等option 都有小食加了buffalo 同炸牛油果條(比炸薯條健康)卜了麵粉同麵包糠炸外脆入腍,而buffalo wing 酸辣好$118紅酒牛尾三殼飯,牛尾有肉有骨膠原,加埋紅蘿蔔等煮到好腍身iced black coffee 襯返甜品chocolate brownie +ice cream ,當雪糕開始融化在brownie 身上,是完美的時刻
地址: 銅鑼灣百德新街51號華爾大廈地下A號舖
電話:=====================

雪糕開始融化在brownie 身上,是完美的時刻
2023-11-30 6 浏览
/📍hong kongMercury Recalls 是 Lost Stars Live House 的姊妹店,以黑膠唱片為主題的 bar cafe,環境舒服,是適合跟朋友去打卡的咖啡廳,也是 happy hour 聚腳的好選擇~ <煙肉班尼迪蛋英式鬆餅> $98我們最滿意的一道菜~ 煙肉份量非常多而且煎的很香脆,水煮蛋有做到流心的效果,另外很欣賞他們加了一點菠菜增加了整道菜的層次<軟殼蟹卡邦尼意粉> $108軟殼蟹炸得很脆,如果醬汁多一點調味會更好意粉份量很大,適合跟朋友分享~ <香烤新西蘭肉眼 (8oz)> $188性價比很高的午市套餐~ 肉眼扒質素很不錯,牛肉味很濃郁<黑松露薯條> $38點了午市套餐加 $38 就可以一試他們的黑松露薯條。薯條份量很足,如果黑松露調味更濃郁相信會更有記憶點~@mercury.recalls 🥢 煙肉班尼迪蛋英式鬆餅 / 軟殼蟹卡邦尼意粉 / 香烤新西蘭肉眼 / 黑松露薯條Price: HKD $98 / $108 / $188 / $38- - - - -Mercury Recal
📍hong kong

<煙肉班尼迪蛋英式鬆餅> $98

<軟殼蟹卡邦尼意粉> $108

<香烤新西蘭肉眼 (8oz)> $188
性價比很高的午市套餐~ 肉眼扒質素很不錯,牛肉味很濃郁

<黑松露薯條> $38
@mercury.recalls

- - - - -
Mercury Recalls by Lost Stars
Shop A, G/F,
Fairview Mansion,
51 Paterson Street,
Causeway Bay
#CHRISTIEinhongkong
#CHRISTIE_銅鑼灣
用餐优惠
試食活動
2023-11-30 15 浏览
Lost Stars之前去過幾次,覺得氣氛好好,食物又好味。這間位於銅鑼灣的Mercury Recalls 是由Lost Stars 團隊打造的新店,以黑膠唱片📀為主題,有DJ booth 即場播放黑膠唱片,還有大量打卡位✨⭐️手工芝士烤雞卷 $188這是餐廳的廚師推介👍🏼 煙肉捲著雞肉和芝士一起焗烤,煙肉焗得香脆,雞肉保持了軟嫩多汁,芝士令雞肉有種creamy的感覺,沾一點蒜香奶油汁更加惹味😋⭐️燒美國黑安格斯肉眼扒 (10 oz) $348五成熟煎得剛剛好,牛扒好多汁嫩滑,牛味香濃😋 法式伯那西醬帶一點香草味,令牛味變得清新起來,很特別的味道伴碟有日本南瓜、薑黃花椰菜、法邊豆⭐️炙烤雜錦香腸拼盤 $128 台式豬肉腸、糯米腸、韓國雜肉腸,沾上芥末醬,酸酸的很惹味吃一點德國酸椰菜更能解膩開胃⭐️法式焦糖燉蛋 $118有很香的Bailey味,焦糖香脆,燉蛋幼滑,入口即溶,燉蛋還加了不少雲尼拿籽,更添香味👍🏼⭐️Sangria $108.0比起平常的Sangria加少了點果汁,所以甜度降低了點,酒味比較濃少少,加了多款水果所以感覺好fruity,適合我這種不太愛甜的人飲用🥰

⭐️手工芝士烤雞卷 $188

⭐️燒美國黑安格斯肉眼扒 (10 oz) $348
伴碟有日本南瓜、薑黃花椰菜、法邊豆

⭐️炙烤雜錦香腸拼盤 $128
台式豬肉腸、糯米腸、韓國雜肉腸,沾上芥末醬,酸酸的很惹味
吃一點德國酸椰菜更能解膩開胃

⭐️法式焦糖燉蛋 $118

⭐️Sangria $108.0
2023-11-22
2023-11-30 3 浏览
之前食過大角咀lost star 覺得唔錯, 知道佢開到去銅鑼灣,有別於大角咀嘅live band, 今次呢間mercury recalls 走黑膠唱片主題. 註場DJ會挑選黑膠唱片來播放令大家係享用美食嘅同時享受到黑膠唱片嘅魅力,而DJ挑選嘅classic歌曲亦好為整餐晚飯加分Mushroom Soup with Creamy Porcini $78好香濃嘅蘑菇香, 入口幼滑Mussels Pot in Creamy White Wine Garlic Sauce $188青口粒粒都大隻飽滿, sauce 好creamy 不過不太食到白酒味Roasted Pork Spare Ribs $238ribs 塗滿BBQ sauce 再roasted, sauce 味道幾好甜酸惹味但又唔會過濃味肉質細嫩, 係用刀切開時已感受到可以輕易切開, 而且份量都大份Provencal Salmon Fillet $188外層焗香左嘅三文魚, 就咁食有點單調平凡, 但當配上一邊黃色酸酸嘅sauce成件事就生色不少. 另外薯蓉好buttery口感好幼滑都抵讚White Rose Lemonade $88

好香濃嘅蘑菇香, 入口幼滑

Roasted Pork Spare Ribs $238

Provencal Salmon Fillet $188

White Rose Lemonade $88
酸酸帶氣, 幾清爽嘅lemonade, 略帶有少少rose香, 同埋用左高腳杯裝住漂亮嘅粉紅色

Tiramisu $128
口感綿密細滑, mascarpone cheese 配上☕️咖啡香唔會太甜
但可惜無酒香, 而且亦較為細杯. 臨走前見到餐廳原來仲有d tarts 好似更吸引

2023-11-30 6 浏览
我最近去咗一間叫做Mercury recalls嘅餐廳,食咗佢哋嘅招牌菜式,包括手工芝士烤雞卷、紅蝦慕絲香煎比目魚柳、巴馬火腿拼盤同埋朱古力奶油撻。以下係我嘅食評:手工芝士烤雞卷:烤雞卷肉質鮮嫩多汁,每一口咬落去,肉汁同芝士嘅奶香融合在一起,令人回味無窮。芝士烤得恰到好處,不會太軟亦唔會太硬,保持住豐富嘅口感。紅蝦慕絲香煎比目魚柳:比目魚柳煎得金黃酥脆,魚肉鮮嫩。上面擺滿咗新鮮嘅紅蝦,每一口咬落去,鮮味四溢。慕絲香滑,增添咗一層豐富嘅口感。整個組合充滿層次感,味道鮮美,令人難以忘懷。巴馬火腿拼盤:拼盤上擺放著薄片嘅巴馬火腿,配上新鮮嘅水果同埋脆脆嘅麵包。巴馬火腿嘅鮮味與水果嘅甜味形成一種完美嘅對比,讓人嘆為觀止。朱古力奶油撻:撻皮酥脆,內裡滿滿嘅濃郁朱古力奶油。奶油滑順,口感豐潤,帶來一種濃郁嘅朱古力風味。每一口都讓人陶醉其中。總括而言,餐廳環境舒適,服務周到。如果你想要品嚐美味嘅菜式同甜品,Mercury recalls絕對係一個值得造訪嘅地方!

手工芝士烤雞卷:

紅蝦慕絲香煎比目魚柳:

巴馬火腿拼盤:

朱古力奶油撻:

2023-11-30 11 浏览
今日嚟到位於銅鑼灣新開嘅呢間餐廳《Mercury Recalls》,以黑膠唱片為主題,打造一個全新嘅音樂餐廳餐廳除放了一部黑膠唱片機外,還佈滿不同年代不同歌手嘅黑膠唱片,令一眾音樂愛好者可在這個悠閒空間,一邊聽音樂一邊享受美酒佳餚🍴迷你德國咸豬手 - 雖說迷你,但份量一啲都唔少!啖啖肉嘅豬手外皮焦香酥脆、沾一沾蜜糖芥末子醬更好味!🍴炙烤雜錦香腸拼盤 - 有台式豬肉腸、糯米腸和韓國雜肉腸,比較特別係糯米腸,入口Q彈,充滿糯米嘅清香,另外伴碟有酸椰菜和芥末醬🍴手工芝士烤雞卷 - 用了煎脆後嘅煙肉包裹著雞肉、馬鈴薯蓉、黃瓜蓉和蒜香奶油汁,餡料非常豐富,食一件已經有飽肚感覺!🍴黑松露牛肝菌意大利雲吞 - 滿滿嘅黑松露醬汁香氣撲鼻,意大利雲吞入口軟滑多汁,加上牛肝菌嘅爽口彈牙,口感非常豐富🍴是日精選甜品 - 心太軟配雲呢拿雪糕,一熱一冷,最佳餐後甜品🍹冰釀氣泡法式伯爵花茶 - 入口清新,伯爵花茶味香濃🍹冰釀氣泡玫瑰花白茶 - 入口清新,陣陣玫瑰花茶香味

🍹冰釀氣泡法式伯爵花茶 - 入口清新,伯爵花茶味香濃

🍹冰釀氣泡玫瑰花白茶 - 入口清新,陣陣玫瑰花茶香味

2023-11-27 10 浏览
「Mercury Recalls by Lost Stars」係一間喺銅鑼灣嘅全新音樂餐廳,以黑膠唱片為主題,帶嚟一陣復古嘅風潮餐廳嘅裝潢靈感嚟自日本原宿嘅咖啡店,用上時尚嘅木製傢俱,營造獨特嘅氛圍。Delicate by Doamien rice茶香、花香、柑橘香和酸爽的青檸味交織在一起。每一口都能感受到迷人的茶香,同時享受花香和柑橘香帶來的愉悅感受oxtail orecchiette以牛尾煮成濃郁醬汁,配上有嚼勁同掛汁嘅貓耳朵粉,每一啖都充滿濃牛肉同番茄味道tiger prawn with white wine cream sauce虎蝦爽脆鮮美,肉質鮮嫩 白酒忌廉汁濃稠滑順,帶有微微嘅酒香同奶香只係略嫌虎蝦唔夠大隻french duck confit with walnuts salad鴨腿經過慢煮,肉質鮮嫩多汁,外皮煎至金黃酥脆。沙律裡面有新鮮嘅生菜, 核桃, 無花果等,帶嚟一啲堅果同生果香配鴨肉一齊食, 更添風味tiramisu蛋糕吸收咗咖啡同朱古力嘅香氣,每一啖都帶嚟濃郁嘅咖啡味同朱古力香。mascarpone cheese 濃滑順口

Delicate by Doamien rice

oxtail orecchiette

虎蝦爽脆鮮美,肉質鮮嫩
白酒忌廉汁濃稠滑順,帶有微微嘅酒香同奶香
只係略嫌虎蝦唔夠大隻

鴨腿經過慢煮,肉質鮮嫩多汁,外皮煎至金黃酥脆。
配鴨肉一齊食, 更添風味

tiramisu
銅鑼灣新開餐廳餐廳係型格格調搖滾音樂黑膠唱片風格餐廳,環境氛圍休閒輕鬆,再聽住七十至八十年代外國音樂,非常之有品味。餐廳有咖啡、西式美食和酒水提供前菜白酒忌廉輕煎虎蝦 $138賣相好吸引,虎蝦肉質鮮美又新鮮Main慢煮法國鴨腿 $298鴨腿的皮烤至金黄酥脆,口感柔嫩多汁配上豐富沙律黑松露牛肝菌意大利雲吞 $168黑松露牛肝菌意大利雲吞完美搭配,雲吞口感豐富多層次Hearts $128French Earl Grey Martini $158

銅鑼灣新開餐廳

餐廳有咖啡、西式美食和酒水提供

前菜
白酒忌廉輕煎虎蝦 $138
賣相好吸引,虎蝦肉質鮮美又新鮮

Main
慢煮法國鴨腿 $298
鴨腿的皮烤至金黄酥脆,口感柔嫩多汁配上豐富沙律

黑松露牛肝菌意大利雲吞 $168
黑松露牛肝菌意大利雲吞完美搭配,雲吞口感豐富多層次

Hearts $128
French Earl Grey Martini $158

• 白酒忌廉輕煎虎蝦
2023-11-22 49 浏览
不好吃,魚腥,不夠鹹,金沙薯條還可以,但是不脆⋯⋯店裡裝修味道很大,雖然空間算寬敞⋯⋯味道對不起價錢,雖然套餐包了湯,還有嘢飲,但是也不值138. 比起原本大角阻那家差好多

想要杯好啡 吃個好午餐— Lost Stars 團隊新開 3,000 呎咖啡廳 位於寫意百德新街 銅鑼灣打工仔表示拍手叫好🍎Elderflower Apple Earl Grey Tart💰HKD58 (Rating: 8/10)玫瑰形狀🌹伯爵與蘋果都好突出 好夾 今餐最喜歡菜式 蘋果經浸泡但入口不韌 custard不會太甜 餅皮夠脆 不膩🥚Smoked Salmon Egg Benedict💰HKD118 (Rating: 7.7/10)典型brunch choice!水煮蛋做到流心(上次去附近另一間café溏心 sad咗)一切調味正常 唯獨是麻麻地個muffin 一入口就食得出某大型批發出品 精緻感下降🌽Spiced Corn Ribs💰+HKD28 (Rating: 8/10)午餐加配小食 幾好 合乎預期效果 帶香烤味 甜鹹甜鹹🍝Soft-shell Crab Linguine Carbonara💰HKD108 (Rating: 7/10)另一份主食 打卡度高 喜歡用上扁意粉 整體偏乾 主要食材與意粉感覺稍分離 欠連貫性 🥑Fried Avocado💰+HKD28 (Rating

午餐加配小食 幾好 合乎預期效果 帶香烤味 甜鹹甜鹹

🥑Fried Avocado💰+HKD28 (Rating: 7.5/10)
另一款喜歡的小食 炸皮好薄 牛油果新鮮 如果灑上少少鹽調味 或者另配醬汁 會更滋味

🍵Matcha Affogato💰+HKD38 (Rating: 7.9/10)
真抹茶!濃厚和風帶回甘的味道 倘若抹茶和雪糕分開呈上 食客可以自己倒下抹茶 會更加吸引

另外試了兩杯混合果汁 維他命 & 綠色主題 兩杯都濃稠 好飲🫶 Menu選擇多變 貫徹LS「日啡晚bar」特色 知道餐廳仍然招聘中 如果我裸辭 有無興趣請我做兼職😆
以黑膠唱片為主題的 @mercury.recalls 登陸銅鑼灣 係 @loststarslivehouse 姊妹店餐廳大走時下盛行的☕️朝啡夕酒模式經營佔地三千呎 沉浸在lo-fi不同年代經典音樂中嚴選優質食材 開業不久便俘虜一眾上班族·🐷German Pork Knuckle雖然說是迷你德國咸豬手 但份量多又已去骨肉質嫩滑不死咸 外層做到酥脆同時帶點煙韌蜜糖芥末子醬味道香甜🍯帶微微芥末的嗆辣伴碟有烤南瓜和蕃薯 吃起來很香甜 軟糯可口·🐔Baked Cheese & Bacon Chicken RollChefs’ selection 之一的手工芝士烤雞卷水準十分驚艷🥓外層的煙肉煎得非常香脆包裹着嫩滑多汁的雞肉和濃郁的芝士拉絲按喜好蘸點蒜香奶油汁 層次變得豐富惹味配搭幼滑薯蓉及清新意大利黃瓜條 中和膩感·🐮Grilled U.S Black Angus Rib Eye Steak燒美國黑安格斯肉眼扒好大塊 足足10 安士選擇了五成熟 油花豐富 肉質與脂肪分佈均勻牛味相當濃郁 以少許鹽及黑椒調味已經好正沾上淡黃色的伯那西醬 有著滑順豐厚的口感旁邊的椰菜花 法邊豆 南瓜🎃新鮮refresh
以黑膠唱片為主題的 @mercury.recalls
選擇了五成熟 油花豐富 肉質與脂肪分佈均勻
牛味相當濃郁 以少許鹽及黑椒調味已經好正
沾上淡黃色的伯那西醬 有著滑順豐厚的口感
旁邊的椰菜花 法邊豆 南瓜🎃新鮮refreshing
🍝Impossible Meat Spinach Fettuccine
店內提供數款素食選擇 顧及不同食客嘅需要
點了素肉菠菜寬條麵 麵條有咬口 充滿菠菜味