2024-02-21
情人節求其食,另一半似乎有少少”內疚”,特登帶我黎呢間以音樂做主題既西餐廳。以外國特色黑膠唱片封套,為店內打造一幅特色牆,打咭位是也。店內每處都與黑膠唱片有關,中間位置設有DJ打碟區,型呀。呢度可以選擇坐吧枱黎杯酒精類CHILL吓,聽住輕快節奏歌曲,就算單拖/朋友未到前都無問題。餐牌印刷成黑膠唱片封面,呼應店內音樂主題,由餐具至燈光配套,走品味型格路線。食西餐指定菜式………….沙律。呢客咁色彩繽紛嘅就係巴馬火腿沙律 ($188)。材料除咗有巴馬火腿,每片都入口柔軟又帶咸香味,仲有爽脆沙律菜,香甜無花果及橙,多汁車厘茄及香脆合桃碎。豐富咗成個沙律嘅唔同口感及味道。柯打咗杯白桃氣泡伯爵茶 ($88),入口先有輕氣感,然後伯爵茶味開始滲出黎,亦有桃嘅香甜味,係呢個春夏嘅晚上飲好岩FEEL。呷緊啖凍飲,呢客黑松露薯條 ($138)出場啦。香炸薯條”塞”滿成個黃色筒,薯條上亦有黑松露。以黑松露醬加巴馬臣芝士粉,每點一條都增加邪惡度,無可能食幾條就收口囉。肉類主菜大約有豬/牛/鷄/鴨/魚,照顧不同口味。我地點選燒美國黑安格斯肉眼扒 ($368),配菜顏色配搭令人悅目,有烤日本南瓜,法邊豆及薑黃花椰
以外國特色黑膠唱片封套,為店內打造一幅特色牆,打咭位是也。
店內每處都與黑膠唱片有關,中間位置設有DJ打碟區,型呀。
肉類主菜大約有豬/牛/鷄/鴨/魚,照顧不同口味。我地點選燒美國黑安格斯肉眼扒 ($368),配菜顏色配搭令人悅目,有烤日本南瓜,法邊豆及薑黃花椰菜,誠意十足,醬汁為法式伯那西醬,味道帶點奶油香及幼滑。
一塊有成10安士,絶對夠份量,燒得顏色吸引,肉香飄出。
柯打五成熟,邊位帶點脂肪,中間位仍帶點紅色,肉質帶點嚼口,食到烤肉及油脂香味。
估唔到壓軸出場係呢客深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉 ($218),但想講食完後係值得等嘅。
紅蟹肉份量唔多留手,配埋脆口鱈魚籽係面; 而個醬汁係加入鱈魚籽而成嘅卡邦尼,所以顏色相對黎講係偏淡粉紅色。每條扁意粉都掛上香滑醬汁,將蟹肉與鱈魚籽同意粉一齊食,鮮味滿滿,食晒令人相當滿足。
就咁睇食物價錢就知唔係走平實路線,但食完呢一餐,無論環境及食物出品水準,絶對對得住呢口價。