2024-02-21 417 浏览
情人節求其食,另一半似乎有少少”內疚”,特登帶我黎呢間以音樂做主題既西餐廳。以外國特色黑膠唱片封套,為店內打造一幅特色牆,打咭位是也。店內每處都與黑膠唱片有關,中間位置設有DJ打碟區,型呀。呢度可以選擇坐吧枱黎杯酒精類CHILL吓,聽住輕快節奏歌曲,就算單拖/朋友未到前都無問題。餐牌印刷成黑膠唱片封面,呼應店內音樂主題,由餐具至燈光配套,走品味型格路線。食西餐指定菜式………….沙律。呢客咁色彩繽紛嘅就係巴馬火腿沙律 ($188)。材料除咗有巴馬火腿,每片都入口柔軟又帶咸香味,仲有爽脆沙律菜,香甜無花果及橙,多汁車厘茄及香脆合桃碎。豐富咗成個沙律嘅唔同口感及味道。柯打咗杯白桃氣泡伯爵茶 ($88),入口先有輕氣感,然後伯爵茶味開始滲出黎,亦有桃嘅香甜味,係呢個春夏嘅晚上飲好岩FEEL。呷緊啖凍飲,呢客黑松露薯條 ($138)出場啦。香炸薯條”塞”滿成個黃色筒,薯條上亦有黑松露。以黑松露醬加巴馬臣芝士粉,每點一條都增加邪惡度,無可能食幾條就收口囉。肉類主菜大約有豬/牛/鷄/鴨/魚,照顧不同口味。我地點選燒美國黑安格斯肉眼扒 ($368),配菜顏色配搭令人悅目,有烤日本南瓜,法邊豆及薑黃花椰

以外國特色黑膠唱片封套,為店內打造一幅特色牆,打咭位是也。

店內每處都與黑膠唱片有關,中間位置設有DJ打碟區,型呀。

肉類主菜大約有豬/牛/鷄/鴨/魚,照顧不同口味。我地點選燒美國黑安格斯肉眼扒 ($368),配菜顏色配搭令人悅目,有烤日本南瓜,法邊豆及薑黃花椰菜,誠意十足,醬汁為法式伯那西醬,味道帶點奶油香及幼滑。

一塊有成10安士,絶對夠份量,燒得顏色吸引,肉香飄出。

柯打五成熟,邊位帶點脂肪,中間位仍帶點紅色,肉質帶點嚼口,食到烤肉及油脂香味。

估唔到壓軸出場係呢客深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉 ($218),但想講食完後係值得等嘅。

紅蟹肉份量唔多留手,配埋脆口鱈魚籽係面; 而個醬汁係加入鱈魚籽而成嘅卡邦尼,所以顏色相對黎講係偏淡粉紅色。每條扁意粉都掛上香滑醬汁,將蟹肉與鱈魚籽同意粉一齊食,鮮味滿滿,食晒令人相當滿足。

就咁睇食物價錢就知唔係走平實路線,但食完呢一餐,無論環境及食物出品水準,絶對對得住呢口價。
2024-02-21 280 浏览
提拉米蘇賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧提拉米蘇內含大量柔滑軟順的忌廉芝士,食落每一口都充滿奶油的甜美滋味,加上可可、咖啡和甜酒的芳香,令人味覺嗅覺都超級滿足,誠意必食。法式焦糖燉蛋賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧燉蛋表面鋪上一層微燻金黃的焦糖,散發著淡淡的焦甜香氣,十分迷人。燉蛋口感柔滑細膩,入口即化,與表面薄脆香口的焦糖形成鮮明對比。食落除了濃濃的蛋香,還有愛爾蘭奶油利口酒的醇美,以及雲呢拿籽的清香,味道層次非常豐富,高質推薦。朱古力奶油撻賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧朱古力撻底鬆脆可口,撻心由軟心黑朱古力和波本威士忌焦糖組合而成,食落口感軟嫩柔滑,朱古力味出眾,入口濃厚醇香,令人無限迷戀。深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧扁意粉上掛滿香濃的卡邦尼醬汁,還有脆卜卜的明太子粒,入口充滿馥郁的奶油香,當中帶有一點明太子的辛辣滋味,令整體不會過份膩滯,令人食不停口。慢煮牛尾蕃茄貓耳朵粉賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧貓耳朵粉煮得軟硬合適,食落彈牙有嚼感,微凹的位置裝滿濃稠的蕃茄醬汁,食落酸香又開胃。牛尾煮得軟腍嫩滑,牛味非常濃郁,啖啖肉超級惹味。冰釀氣泡玫瑰花白茶賣相

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

賣相:🐧🐧🐧🐧

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

味道:🐧🐧🐧🐧

白茶入口清新不澀,帶有濃郁的玫瑰幽香,加上氣泡的碳酸口感,非常爽口醒神。

味道:🐧🐧🐧🐧

蝶豆花茶色澤呈紫藍色,半透著光的感覺十分夢幻。

花茶飲落充滿蝶豆花的酸香味道,夾雜玫瑰的淡淡花香,飲落清香又芬芳,花香滿溢的一杯🌸

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳以黑膠唱片作主題設計佈置,每一處都放滿經典復古的唱片和相關海報作點綴,韻味十足打卡一流。

餐廳每天都會邀請不同DJ 來場播放音樂,配搭幽暗的環境加上點點燭光,氣氛情調十足,約會必選。

🐧❤️結語:燉蛋又香又滑又可口,出色驚喜推薦👍
2024-02-21 46 浏览
📍行開Fashion Walk嘅會見到附近呢間西餐廳,餐廳好多位置都擺咗唔同嘅舊黑膠唱碟,非常有feel,就算平日夜晚都好爆場。先上咗小食分別叫咗炙烤雜錦香腸拼盤($148)同黑松露薯條($138),個拼盤包括台式豬肉腸、糯米腸、韓國雜肉腸,最鍾意就係韓國腸辣辣地好惹味。薯條會配埋parmesan不過我哋覺得等埋腸仔拼盤個芥末醬更加好食!慢煮法國鴨腿($298)外皮煎得香脆,鴨肉經慢煮之後都仲係多汁同好嫩滑。另外份慢煮牛尾蕃茄貓耳朵粉($188)茄味好濃,相比起其他兩款意粉,呢個就會比較fresh啲。玫瑰氣泡蝶豆花茶($88)主要就係打卡,味道就正正常常,飲到幾香玫瑰味咁。全晚最驚喜係朱古力奶油撻($58)!勁滑嘅朱古力好似食緊生朱古力咁,而且朱古力同埋個撻皮中間仲會有一層焦糖醬,成個感覺甜而不膩!

2024-02-20 44 浏览
行過比餐廳嘅外圍吸引咗💖原來係以黑膠唱片為主題嘅餐廳,再加埋整體木系嘅裝修,非常有情調✨黑松露薯條份量非常之多,同一上菜已經聞到濃濃嘅黑松露香,薯條炸到好香脆,點埋嗰滿滿Parmesan芝士碎嘅黑松露醬,十萬個邪惡但食到停唔到口🤤燒美國黑安格斯肉眼扒一上菜嚇親勁大塊😂 肉質嫩滑,雖然係肉眼但食落牛味比想像中濃,配埋法式伯那西醬濃濃嘅奶油香👍 配菜仲有日本南瓜、薑黃花椰菜同法邊豆,我同朋友平時其實都唔食南瓜,但可能因為採用日本南瓜比想像中甜!慢煮牛尾蕃茄貓耳朵粉去親西餐廳見到有貓耳朵粉都必定會嗌,牛尾用慢煮嘅形式,所以好軟淋,而貓耳粉煮到岩岩好,再加埋濃稠嘅蕃茄醬汁,我同朋友都覺得係是日最佳!Santé by 壞特?te以歌名命名嘅cocktail,非常之特別同符合餐廳嘅主題,用咗kettle one vodka同埋玫瑰花白茶做base,一開始唔係好飲到茶香,再飲就會慢慢感受到茶香,味道好有層次冰釀氣泡玫瑰花白茶🌹未飲都已經聞到玫瑰花香,飲落都係滿滿嘅茶香,岩晒好似我甚少飲酒嘅女仔

行過比餐廳嘅外圍吸引咗💖

黑松露薯條

燒美國黑安格斯肉眼扒

Santé by 壞特?te

冰釀氣泡玫瑰花白茶🌹
2024-02-19 36 浏览
外國朋友嚟咗香港玩,食咗幾日中菜,佢話掛住啲西式菜,帶佢行完維園花市之後就響附近搵到呢間西式餐廳食lunch。呢間餐廳既特色係以黑膠唱片為主題,一行入去,映入眼簾既就係牆上面裝飾著古董唱片、專輯封面和音樂🎶紀念品。餐廳嘅氣氛充滿活力得嚟又好輕鬆😌。Lunch and Brunch set 包左前菜+主菜+飲品朋友叫左個香芒魚柳配北非小米沙律魚柳外皮酥脆,魚肉嫩滑再配上芒果🥭醬汁好清新。另一個主菜叫左個香蒜白酒煮蜆扁意粉,意粉煮得到有嚼勁,蜆肉幾新鮮。 個sauce係由大蒜、白葡萄酒同橄欖油煮成,每一條意粉都吸收哂d汁,值得一試👍🏻!另外再叫左兩份小食,黑松露薯條🍟同金烤粟米件🌽熱辣辣既黑松露薯條炸到好酥脆,黑松露味道剛好,真係會一條接一條咁食。金烤粟米一碟有四件,微微焦香再響粟米灑上加上味粉好惹味!😋飲品方面我地揀左美式咖啡和 matcha latte☕️🍵美式咖啡味道濃郁,酸度同苦味好balance。Matcha latte口感順滑,抹茶味香濃,抹茶控既朋友可以試下 !餐廳侍應都好友善同細心,服務效率亦都好快。好欣賞佢地著重客人意見,務求令到每一位客人滿意👍🏻!

朋友叫左個香芒魚柳配北非小米沙律
魚柳外皮酥脆,魚肉嫩滑再配上芒果🥭醬汁好清新。

另外再叫左兩份小食,黑松露薯條🍟同金烤粟米件🌽

金烤粟米一碟有四件,微微焦香再響粟米灑上加上味粉好惹味!😋

飲品方面我地揀左美式咖啡和 matcha latte☕️🍵
美式咖啡味道濃郁,酸度同苦味好balance。

2024-02-19 28 浏览
餐廳位於銅鑼灣百德新街,以懷舊黑膠片為主題,牆上掛滿唔同時代嘅唱片,裝潢設計採用水泥灰色,中間位置有DJ打碟,播著經典音樂,氣氛十足,食物款式大眾化,西餐料理為主,絕對係約會嘅好去處之一,一試無妨💿先上小食,Truffle Fries好大一盤,份量足以3-4人享用,薯條偏幼身,鹹鹹香香,灑上黑松露,醬汁以巴馬臣芝士同黑松露混合而成,可中和整體油膩感、另外有Spicy Chicken Cube,唔辣,芝士偏膩,雞肉炸至金黃酥脆,一口一粒😎主食有好多選擇,推介Black Truffle Ravioli,黑松露醬汁濃郁,偏鹹,入面有粒粒牛肝菌,增添口感,意大利雲吞煮至軟身而且幾掛汁、Classic Roasted Pork Spare Ribs比想像中大份,醬汁酸甜,豬肋骨一切即散,配上新鮮田圜沙律🥗私心推介呢度嘅甜品,朋友鍾意Elderflower Apple Earl Grey Tart,賣相一流,奶油撻幾香,以伯爵茶果凍配上接骨木花卡士達醬同蘋果片,讚!個人更喜歡Dark Chocolate Bourbon Caramel Tart,絲滑嘅軟心黑朱古力,搭配少量波本威士忌焦糖,入口細膩

私心推介呢度嘅甜品,朋友鍾意Elderflower Apple Earl Grey Tart,賣相一流,奶油撻幾香,以伯爵茶果凍配上接骨木花卡士達醬同蘋果片,讚!個人更喜歡Dark Chocolate Bourbon Caramel Tart,絲滑嘅軟心黑朱古力,搭配少量波本威士忌焦糖,入口細膩,滿足😌 最後飲埋杯薑味汽水解解膩,爽!
2024-02-19 30 浏览
這間位於銅鑼灣以黑膠唱片💿🖤為主題的音樂餐廳,裝修以水泥工業風配木系傢私,環境休閒舒適,店內還放了多張不同年代的黑膠唱片,用餐時更可聽著美妙又飽滿的音樂🎶氣氛不錯👍🏻 .🥗Parma Ham Mixed Green Salad $188巴馬火腿沙律的沙律菜好新鮮爽脆,用上18 個月意大利巴馬火腿,咸香十足,入面還有香甜無花果、蜜柑,香脆琥珀核桃,配上黒醋汁,開胃又富口感層次。.🐷German Pork Knuckle $198迷你德國鹹豬手外皮金黃酥脆,入面肉質嫩滑富肉汁,配上蜜糖芥末子醬,味道酸甜帶點微辣惹味。伴碟還有多款烤雜菜,剛好中和油膩感。.🐔BAKED CHEESE & BACON CHICKEN ROLL (4PGS) $288
手工芝士烤雞卷平常較少可吃到,嫩滑的雞肉包住香濃芝士,外層包著香脆惹味的煙肉,配上蒜香奶油汁,味道不錯。伴碟的馬鈴薯蓉有驚喜,還有意大利黃瓜、紅蘿蔔、車厘茄等蔬菜。.🍹French Earl Grey Lemonade $98🌹White Rose Lemonade $98冰釀氣泡法式伯爵花茶和玫瑰花白茶兩杯mocktails賣相精美,前者帶伯爵茶

🐷German Pork Knuckle $198

🌹White Rose Lemonade $98
冰釀氣泡法式伯爵花茶和玫瑰花白茶兩杯mocktails賣相精美,前者帶伯爵茶獨特香氣,後者帶清雅玫瑰花香氣,還富氣泡爽口感覺。
2024-02-19 255 浏览
餐廳走的是復古風格,以黑膠唱片為主題,設有用餐區和小吧檯,環境大而且相當有情調,適合朋友伴侶聚會.𐐂單點(散叫) A La Carte𐐚/主菜/❥ 手工芝士烤雞卷 Baked Cheese & Bacon Chicken Roll (4 pcs) $288一塊塊大大的雞卷,外層是煙肉包裹著,煎得微脆香口,包著實實在在的雞肉,加上芝士鹹香十足,啖啖都是香濃的雞肉味和和芝士味,熱騰騰時吃更滋味😋另外還有些薯蓉、小蕃茄和瓜類等~薯蓉入面帶有些薯仔粒增添了口感 ❥ 深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉 Crab Meat Carbonara $218店家用的是扁意粉,所以更掛汁~卡邦尼醬汁夠濃郁creamy但不油膩,加上蟹籽和蟹肉的份量不少,還有些爽脆的蘆筍bb,味道鮮甜,又有口感😍👍🏻超有滿足感🫶🏻/小吃/❥ 白酒忌廉煎虎蝦 Tiger Prawn w/ White Wine Cream Sauce $138一上桌就香氣四溢🤤,忌廉汁夠creamy而不油膩,我朋友很愛,後來吃的東西都要沾這個醬來吃😂蝦肉鮮嫩Q彈,掛滿了忌廉汁另外醬汁裡還放了些杏仁片和青提,清甜的青提因遇上忌廉醬而多了一分鹹味,還滿不
𐐂單點(散叫) A La Carte𐐚

/主菜/
手工芝士烤雞卷
另外還有些薯蓉、小蕃茄和瓜類等~
薯蓉入面帶有些薯仔粒增添了口感

深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉
店家用的是扁意粉,所以更掛汁~

/小吃/

白酒忌廉煎虎蝦
另外醬汁裡還放了些杏仁片和青提,清甜的青提因遇上忌廉醬而多了一分鹹味,還滿不錯的

/甜品/

❥ 熱情果紅桑子奶油撻 Passion Fruit Raspberry Tart $48
熱情果紅桑子奶油撻
如果有追看我的貼文,就會知道熱情果是我的至愛,表層是熱情果醬,內裡是忌廉加些紅桑子蓉~
熱情果有其獨特的香氣,酸酸甜甜不怕膩,喜歡💕

/飲品/

(Mocktail)

❥ 法式伯爵茶香朱古力 Mode of Gold French Earl Grey Chocolate w/ Morshmollow $98
法式伯爵茶香朱古力
上面放了兩大粒微微燒過的棉花糖,朱古力味夠香濃,而伯爵茶的加入剛好中和了朱古力的甜味

❥ 冰釀氣泡玫瑰花白茶 White Rose Lemonade $98
冰釀氣泡玫瑰花白茶
味道滿特別的,酸酸微甜和帶有氣泡,清爽解膩
2024-02-05
用餐优惠
試食活動
法式伯爵茶香朱古力
2024-02-17 25 浏览
呢間餐廳喺l我book mark咗好耐但一直無機會黎((襯朋友生日 就book咗黎慶祝))餐廳吸引我既原因好簡單 就喺”黑膠”成個環境都勁有feel 牆身佈滿好多隻黑膠唱片-🎏黑松露薯條 💰$138 ✨✨喺諗緊要咩小食之際 見到隔離檯嗌咗呢個薯條即刻跟隊因為好大兜 份量極多‼️ ((對得住個價))幼身薯條炸到好脆 上面有少少黑松露醬覺得唔夠喉唔怕 仲有多兜芝士黑松露沙律醬表面巴馬臣芝士粉 底下黑松露芝沙律醬 食到唔停口-🎏香辣岩漿芝士雞塊 💰$108 ✨✨啖啖肉炸粉唔多 雞肉唔乾好juicy個芝士辣醬唔算好辣 唔食得辣既人都入到口-🎏慢煮法國鴨腿 💰$298次次西餐都喺鋸扒多 今次決定食鴨脾肉質都好嫩 但眼球重點去咗沙律到 多到滿瀉除咗基本沙律菜同蕃茄仔 仲有核桃 無花果 蜜柑好特別 比個like 啲沙律-🎏深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉 💰$218 ✨好多蟹肉蟹籽 味道好出好惹味不過食到尾有少少漏-🎏三菊茶🎏迷迭香香茅薑茶
呢間餐廳喺l我book mark咗好耐但一直無機會黎
((襯朋友生日 就book咗黎慶祝))
餐廳吸引我既原因好簡單 就喺”黑膠”
成個環境都勁有feel 牆身佈滿好多隻黑膠唱片

🎏黑松露薯條 💰$138 ✨✨
喺諗緊要咩小食之際 見到隔離檯嗌咗呢個薯條即刻跟隊
因為好大兜 份量極多‼️ ((對得住個價))
幼身薯條炸到好脆 上面有少少黑松露醬

不過食到尾有少少漏

🎏三菊茶
🎏迷迭香香茅薑茶

• 深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉
大角嘴lost stars以黑膠唱片做主題嘅姊妹店mercury recalls坐落銅鑼灣名店坊,餐廳佔地近3000呎,用上木系傢俱設計配上懷舊黑膠碟,令食客享用美食嘅同時陶醉喺音樂之中。𖦹 白酒忌廉輕煎虎蝦 $138爽口嘅虎蝦竟然係配香甜多汁嘅提子?!配搭特別而且出奇地合襯,如果多幾塊包點汁就更開心,得兩塊唔夠喉。𖦹手工芝士烤雞卷 $288不愧係店內招牌菜式,totally above expectations! 雞皮烤至微脆,非常香口,好似食緊炸子雞咁,煙肉同芝士嘅鹹香互相輝映,口感滿分。配菜嘅薯蓉如果再幼滑啲就好,蒜香奶油醬味道突出。𖦹 黑松露牛肝菌意大利雲吞 $198雲吞皮幾q彈,內餡黑松露味濃郁,菇控必點。𖦹 朱古力奶油撻 $58內餡係絲滑嘅軟心黑朱古力,香濃唔過甜,撻皮鬆脆。整體質感比較實淨,可能雪得耐有啲難切開。𖦹 until i found you by stephen sanchez $168 餐廳嘅招牌雞尾酒以歌嚟命名,完全符合餐廳主題,有意境又有gimmick。以white rose tea配上vodka,加上蜜桃汁,酒、茶味平衡,充滿果香。𖦹 delicate

𖦹 白酒忌廉輕煎虎蝦 $138

𖦹手工芝士烤雞卷 $288

𖦹 黑松露牛肝菌意大利雲吞 $198

雲吞皮幾q彈,內餡黑松露味濃郁,菇控必點。

𖦹 朱古力奶油撻 $58

𖦹 delicate by dalien rice $158

呢杯酒味突出啲,伯爵茶香強烈,閨蜜非常喜歡。

• 手工芝士烤雞卷
Hidden gem in Causeway Bay with the best vibes! .This newly open restaurant stole my heart with the cutest design! Saw this all over social media and I knew I had to try it out! There are vinyl records all over the wall, and there’s even a dj stand to play the records 😍😍 the music are all the classics which I love. Not to mention the food is absolutely delicious for its price point. My favourite was definitely the slow cooked duck confit 🦆 and elderflower apple Earl grey tart 🍰 ! The duck meat f
This newly open restaurant stole my heart with the cutest design! Saw this all over social media and I knew I had to try it out! There are vinyl records all over the wall, and there’s even a dj stand to play the records 😍😍 the music are all the classics which I love. Not to mention the food is absolutely delicious for its price point. My favourite was definitely the slow cooked duck confit 🦆 and elderflower apple Earl grey tart 🍰 ! The duck meat fell right off the bone which was so easy to eat, and their side walnut salad was so refreshing 😍 To end the meal with this delicious apple tart was just a cherry on top. I love how it wasn’t too sweet and the flavour combined was an explosion of flavours! Especially the mini apple slices on top. The service was amazing, we got the lemongrass tea and they’ll come over to pour hot water to refill my cup 🥹🥹🥹 which is so rare in HK and so kind of them. HIGHLY recommend checking this place out! (Also a great date spot 😉) I am definitely coming here again.
🐟 Provencal Salmon Fillet ($218)
🌟🦆 French Duck Confit with Walnuts Salad ($298)
🍝 Oxtail Orecchiette ($188)
🌟🥧 Elderflower Apple Earl Grey Tart ($58)
🫖 Lemongrass, Rosemary, Dried Ginger Tea ($68)
Revisit? Yes 🙌🏻
📌 - CWB
2024-02-15 458 浏览
同老公去銅鑼灣辦年貨,之後佢帶我去百德新街食晚餐,Mercury Recalls 餐廳佔地廣闊,以黑膠唱片為主題,由經驗豐富的廚師團隊嚴選本地優質食材入饌。用餐區正中央設有DJ Booth打碟區,黑膠唱盤播放著不同年代的經典音樂,曲目會不定期轉換,以音樂帶動心情,令食客每次到來到都有全新感觀。美式香烤豬肋骨田園沙律,選用來自美國的厚身肉排,醃製後以低溫慢焗方式烤至皮脆肉嫩,輕輕一切就能做到骨肉分離,蘸上自家製的燒烤醬,滋味倍增。配搭的田園沙律亦好新鮮美味!寶雲酥三文魚柳.日式芥末醬,三文魚柳以法式寶雲酥方法烤焗,上桌時外脆肉嫩,油脂豐腴,魚味濃且口感細嫩。配日式芥末醬更惹味!香辣岩漿芝士雞塊,雞塊皮脆肉嫩,芝士醬鹹香濃稠,辣味唔會好強,以芝士香較為突出。炙烤雜錦香腸拼盤:台式豬肉腸口感紮實,煙韌多汁。糯米腸味道不會過鹹,口感稍微帶點黏性。韓國豬肉腸,外層脆薄的腸衣包著鮮味多汁的韓國自然豬肉餡,原汁原味,啖啖滿足。德國酸椰菜味道微酸,可以解膩。肉腸點些芥末醬,味道更提升。Mercury Recalls Beer,係自家品牌嘅啤酒,味道酸甜,食肉類飲清新開胃。

炙烤雜錦香腸拼盤:
台式豬肉腸口感紮實,煙韌多汁。
糯米腸味道不會過鹹,口感稍微帶點黏性。
德國酸椰菜味道微酸,可以解膩。
肉腸點些芥末醬,味道更提升。

2024-01-31
2024-02-14 30 浏览
今日朋友約我到銅鑼灣百德新街午餐,到了行人馬路口對出的Mercury Recalls,餐廳感覺有格調,入到去仿如到了另一空間,不同地方也找到黑膠唱片元素。午餐時段有lunch & brunch set,包湯/沙律、主菜及飲品,選擇也很多,沙律、意粉、飯、漢堡等等⋯我哋點了香芒魚柳配北非小米沙律、保濕豬柳菠蘿漢堡,另加配雙重芝士巴馬火腿烤多士及黑松露薯條,而飲品就點了炭焙烏龍茶及玫瑰氣泡蝶豆花茶。前菜的南瓜湯香濃好味,田園沙律清新醒胃,兩個也不錯。雙重芝士巴馬火腿烤多士一客兩件,好好味,咸香+香脆+cheese多重口感。黑松露薯條香脆可口。香芒魚柳配北非小米沙律整體十分不錯,魚柳皮香脆,魚肉嫩滑,加上面上的香芒果肉醬更提味,而底下的沙律菜加小米健康有營,口感很好。保濕豬柳菠蘿漢堡配薯條,整個漢堡很豐盛,大大片香炸豬柳,半溶芝士、菠蘿片、生菜絲,配上特製醬汁份外美味,我同朋友也讚好。炭焙烏龍茶透心涼,玫瑰氣泡蝶豆花茶吸睛也好味,淡淡的蝶豆花及玫瑰香氣非常討好。

🚇銅鑼灣呢間裝修有型有格嘅😎黑膠唱片主題酒吧餐廳🍴食物出乎預期咁高質,地點又勁👍方便就腳,好值得推介!佢哋有好多唔同嘅🥃酒類飲品,有 cocktails 同埋 mocktails🍸,而且有自家品牌嘅 IPA 啤酒🍺。佢自家品牌嘅 IPA 用咗柚子同埋🍊甘橘製作,飲落清新帶酸甜味,開胃易入口🍻。🥂白酒忌廉煎虎蝦勁 creamy,🦐虎蝦大隻新鮮,入邊加咗提子🍇提鮮,感覺好新穎又好夾🤤,香脆嘅多士🍞吸收晒美味嘅白酒忌廉汁超正😍!手工🧀芝士烤雞卷好高質,外層有煎香嘅🥓煙肉包住幾甘香,入面充滿嫩滑🐓雞肉同埋香軟芝士🧀,配上蒜香奶油汁好好味😋。另外配咗薯蓉🥔、意大利黃瓜🥒、甘荀同埋小蕃茄🍅等一齊食就無咁漏喇。深海🦀紅蟹肉明太子卡邦尼意粉🍝好鮮味充滿蛋香,面頭有唔少🥰深海紅蟹肉同埋飛魚子,🤤十分之鮮甜美味又 creamy!Crème Brûlée 面層有🤏薄薄嘅脆焦糖,入面👍勁滑有蛋香🥚好甜美。🍫朱古力奶油撻係勁濃郁嘅😍黑朱古力味,初入口有少許苦澀😎,中心有波本威士忌🥃焦糖醬帶返個甜味😋,好有層次十分滿足👍!

2024-02-08 33 浏览
餐廳以黑膠唱片為主題,讓燭光下嘅浪漫氣氛,多咗份復古嘅味道💕🎈U.S Black Angus Rib Eye Steak (10 oz) $368燒美國黑安格斯肉眼扒三成熟粉嫩軟腍😋配搭順滑豐厚嘅法式伯那西醬肉眼扒嘅口感瞬間變得豐富另外配菜都唔少有日本南瓜、薑黃花椰菜、法邊豆🎈Ravioli with Black Truffle $188黑松露牛肝菌意大利雲吞好香每隻雲吞被香濃嘅醬汁包裹住與菠菜芝士雲吞餡好夾美味非常!🎈German Pork Knuckle $198迷你德國咸豬手係一道小食豬手肉咸香外皮相當香脆淋上蜜糖芥末子醬咸甜風味更誘人🎈Tiramisu $138提拉米蘇嘅酒味唔突出但好軟滑綿密帶淡咖啡香味🎈Chrysanthemum Tea $68三菊茶淡雅清香飲落口感溫和~

燒美國黑安格斯肉眼扒三成熟
粉嫩軟腍😋
配搭順滑豐厚嘅法式伯那西醬
肉眼扒嘅口感瞬間變得豐富
另外配菜都唔少
有日本南瓜、薑黃花椰菜、法邊豆

黑松露牛肝菌意大利雲吞好香
每隻雲吞被香濃嘅醬汁包裹住