📍「MEMOIR」- 銅鑼灣今次食食食之旅黎到銅鑼灣😌專登搵咗間超高質嘅浪漫西餐廳俾大家👩‍❤️‍👨🌹🥂📷餐廳充滿住浪漫有情調嘅西式風情,牆身油上泥水灰,有一邊牆身用偽火光做佈置,天花掛上柔和吊燈,窗邊放咗乾花同相架作為擺設,亦有玻璃櫃連公仔🪆做裝飾,好岩哂充滿少女心嘅女仔💕💕餐廳座位闊落,空間感十足,燈光偏暗,仲會播住浪漫嘅音樂,坐得好舒服,營造出浪漫嘅氣氛,岩哂同另一半嚟食飯慶祝👩‍❤️‍👨🥰每張枱都有小乾花瓶🌹,打卡一流💯📷值得一讚嘅係staff 好細心,會keep 住refill 凍水,同埋食完一道先至上下一道菜,唔洗食得好趕咁,又唔驚啲食物凍哂🥰🍽Set Dinner for Two (5-Course)💰HK$638+10% service charge🍴1️⃣Course:Daily Soup✨推薦指數:8/10今晚嘅餐湯係周打蜆湯,飲落口感好creamy,有好多蜆肉、洋蔥同薯仔,都幾足料,而且咸度同份量都岩岩好😋👍🏻🍴2️⃣Course:Kale-Beetroot & Plum Salad with Lemon Dressings (羽衣甘藍紅菜頭布冧沙律配檸檬汁)✨推薦指數:8/
📍「MEMOIR」- 銅鑼灣

今次食食食之旅黎到銅鑼灣😌
專登搵咗間超高質嘅浪漫西餐廳俾大家👩‍❤️‍👨🌹🥂

每張枱都有小乾花瓶🌹,打卡一流💯📷

💰HK$638+10% service charge

🍴1️⃣Course:Daily Soup

✨推薦指數:8/10
首先賣相好靚好colourful ,望見都開胃🤩💯食落材料都幾新鮮,連埋檸檬汁酸甜咁好開胃,布冧就有少少酸,但係整體幾fresh 幾夾🤗

🍴3️⃣Course:Buffalo Wings(水牛城雞翼)
✨推薦指數:8/10
呢碟有4️⃣大隻雞翼🤩每隻都大大隻漲卜卜🤣!
嚟到個陣雞翼熱辣辣岀哂煙,食落雞皮炸得岩岩好,好脆身!😍水牛城雞翼重點係個汁,👦🏻之前係岀面食過水牛城雞翼既汁係好辣(👦🏻算食得辣),但係呢度既汁有少少辣味得嚟又唔會覺得好辣,外皮係燒脆咗嘅焦糖,帶有少少酸酸甜甜既味道,前菜嚟講非常開胃,係一個唔錯既選擇!(👧🏻食左一隻留力之後既主菜,👦🏻係一人食左3隻好大隻既雞翼😂!)

🍴4️⃣Course:Hiroshima Oyster Risotto (日本廣島蠔繪意大利飯🦪)
✨推薦指數:9/10
一上到枱已經聞到好香,睇落去啲蠔全部都係漲卜卜,好想一啖食落肚,面頭鋪滿三文魚籽作為點綴,賣相更靚🤤🤩
首先廣島蠔好新鮮好重蠔味‼️唔會太腥或太乾,入面仲係好濕潤嘅口感😋
Risotto 食落超creamy,飯身軟硬適中,唔會話太硬或者太濕😇忌廉汁好香,連埋蘑菇片同甜甜嘅三文魚籽一齊食好夾,層次豐富😙重點係就咁食飯都有香濃嘅廣島蠔既味道😍😍😍
連埋,超岩哂中意食蠔既👦🏻😆蠔控千祈唔好錯過😎

🍴5️⃣Course:16 Hours Slow Cooked Duck Confit(16小時慢煮油封鴨髀)
✨推薦指數:9/10
鴨髀係用16小時慢煮烹調,所以鴨脾既肉質非常嫩滑完全唔會鞋,而外皮依然保持爽脆,仲吸收咗佢既汁🤤
佢用嘅汁同鴨髀非常之夾,聞落好香,食落提升鴨肉嘅香味,亦唔會過咸,不過近骨嘅位就相對味道偏淡少少🤏🏻,入味返啲會更好🤩
雖然鴨髀本身肥脂唔係太重,不過始終大隻,食落都係有少少油膩感,好彩佢既配菜嘅選擇同食材做得好好好岀色,醃荀同醃黃瓜好入味,食落酸酸甜甜咁,中和返鴨髀帶嚟既油膩感,一絕‼️💯
🥲

🍴Dessert:Chef Dessert-Earl Grey Panna Cotta (伯爵茶奶凍)
✨推薦指數:10/10
全晚最有驚喜嘅一定係呢份伯爵茶奶凍‼️❤️
食落口感超超超級Creamy,有入口即溶嘅感覺,唔似平時硬身嘅布甸口感🤩
味道係濃濃嘅伯爵茶香味 ,但亦保留到牛奶嘅香味,比例岩岩好‼️🤤
面頭鋪咗3粒藍莓作為點綴,連埋奶凍一齊食,酸酸甜甜更有fresh 嘅感覺😍
(好食到👧🏻忍唔住食埋👦🏻1/3 個😹😹😹)
  • 16小時慢煮油封鴨髀
  • 日本廣島蠔燴意大利飯
  • 意式奶凍
2022-07-06 87 浏览
前幾日接完媽咪放工 出港島食野 唸起佢之前一直都話想試吓油封鴨腿🫣 就帶佢黎 memoir 試下~我點左兩份mains:16小時慢煮法國油封鴨脾16 hrs slow cooked french duck confit (daily limited)HK318慢煮雞胸約黑松露雜菌Slow cooked chicken breast filled with back truffle dressing and wild mushroom 🍄 HKD 188兩份mains 雖然份量唔算太多 但女生絕對夠食而且經過慢煮嘅烹調手法唔會令肉質變韌🙌🏻反而可以保住肉汁同埋keep住嫩滑 呢一點非常吸引~媽媽對於呢份慢煮油封鴨髀表示非常可以!而且雞胸都好適合健身人士 值得一試~唯一小缺點係 上菜速度有點慢 可以加快一下~食物質素整體都好高🤭Revisit: probably (wanna try the pasta and risotto)

我點左兩份mains:
16小時慢煮法國油封鴨脾
HK318
慢煮雞胸約黑松露雜菌
HKD 188

兩份mains 雖然份量唔算太多 但女生絕對夠食
而且經過慢煮嘅烹調手法唔會令肉質變韌🙌🏻
反而可以保住肉汁同埋keep住嫩滑 呢一點非常吸引~

慢煮雞胸肉釀黑松露雜菌
慢煮雞胸肉釀黑松露雜菌
2022-07-06 47 浏览
MEMOIR👻努力返工就係為咗食多啲好嘢放lunch都要過嚟銅鑼灣食好西佢啲位坐得好舒服Lunch set又幾抵食同事食lunch過嚟都幾好呀😌.🔅龍蝦汁蟹肉意大利飯 HKD 298超級濃郁嘅龍蝦汁真係好好食!浸住啲意大利飯個飯入邊原來都有勁多蟹肉成個配搭超級夾 啲飯又好有水準仲要好貼心咁有兩隻拆咗殼嘅蟹鉗添🥰🔅菠菜汁煙三文魚扁意粉 HKD 98啲煙三文魚擺盤擺得好靚啲菠菜汁掛晒落意粉度顛覆咗我對菠菜汁嘅概念健康得黎好好食扁意粉軟硬程度啱啱好😛🔅香煎鵝肝配蘋果蓉 HKD 118食lunch有得加鵝肝咁抵嘅價錢有咁大件真係好誇張佢配蘋果蓉同埋無花果可以稍為解解鵝肝嘅油脂入口即溶嘅鵝肝冇得彈😆.整體黎講:高質西餐 靚料足料😚.🎈 MEMOIR (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
MEMOIR👻

可以稍為解解鵝肝嘅油脂
入口即溶嘅鵝肝冇得彈😆
整體黎講:
高質西餐 靚料足料😚
🎈 MEMOIR (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
一間裝潢很有少女風格的一間西餐廳,但菜式給人的感覺又挺日式的,整體感覺挺新鮮特別,環境挺不錯!日本廣島蠔燴意大利飯(218元)看圖片覺得挺吸引的,就叫了一份來試試看!來到看到五大隻非常飽滿的日本廣島蠔,而店員還很特別地說將蠔跟飯拌起來一起吃會味道更好,那我就試試看,不過先直接吃一隻蠔,吃起來味道很鮮美,入口爆汁,蠔有被燙了一下的,半生熟的,鮮味很好地保留在裡面!而拌勻以後意大利飯吃起來味道更香濃,蠔味非常突出,飯一粒粒的,帶點硬度,每一口既有奶香味又有蠔的鮮美,愛吃蠔的真的要試一下!加拿打北寄貝帶子刺身配芥末柚子豉油(88元)這個現搭挺特別,兩個刺身都是比較常見的,但組合在一起後,配上沙律的味道出奇地好!入口鮮美,既有嫩滑的口感,又有爽嫩的質感,兩個相輔相成的感覺,最後是沙律的爽脆,而芥末柚子豉油更能突出兩者的鮮美!洋蔥圈(62元)洋蔥圈挺厚肉的,炸得外脆內軟的,洋蔥味很香很甜,配上的酸甜的醬汁有加上檸檬去調味,所以挺解膩。吉列牛肉薯餅(62元)兩大塊厚厚的薯餅,外皮炸得非常香和脆,內裡的薯蓉軟軟的很香,中間夾帶了牛肉粒,增加了肉感,吃起來不會太膩,而且配的醬汁也是非常清爽的感覺的!無

日本廣島蠔燴意大利飯(218元)

日本廣島蠔燴意大利飯

加拿打北寄貝帶子刺身配芥末柚子豉油(88元)

加拿打北寄貝帶子刺身配芥末柚子豉油

洋蔥圈(62元)
洋蔥圈

吉列牛肉薯餅(62元)

吉列牛肉薯餅

無糖可樂(28元)
無糖可樂
2022-07-05
洋蔥圈
2022-07-05 44 浏览
岩岩喺銅鑼灣做完野,同事話呢度Lunch Set 好抵食,味道亦不錯,喺登龍街都幾方便,上到餐廳感覺舒適,簡潔整齊乾淨,店員又有禮貌,而Set Lunch 都幾多選擇 $78up 👍🏻 有前菜/湯+主食+飲品,怕唔飽仲可加小食😁香煎鵝肝配蘋果蓉 $118鵝肝係真鵝肝,不是鴨肝,煎得好脆口💫🍅鮮蕃茄水牛芝士 $88最愛水牛芝士,好清新既開胃菜南瓜粟米忌廉湯 好滑好甜粟米味🌽溫泉蛋卡邦尼意大利飯 $78平時多數係配意大利粉,第一次試意大利飯,感覺比意粉更掛汁,每啖都好滿足😋麻辣牛脷意粉 $188比想像中更麻辣,喜歡食辣既我非常欣賞,牛脷雖是薄薄的,但都有4-5塊,推介推介😋

香煎鵝肝配蘋果蓉 $118
鵝肝係真鵝肝,不是鴨肝,煎得好脆口💫

🍅鮮蕃茄水牛芝士 $88
最愛水牛芝士,好清新既開胃菜

南瓜粟米忌廉湯
好滑好甜粟米味🌽

溫泉蛋卡邦尼意大利飯 $78

麻辣牛脷意粉 $188
  • 水牛芝士蕃茄配薄荷黑醋汁
  • 鵝肝
2022-07-03 40 浏览
今日好天啲就嚟銅鑼灣時代廣場嗰邊睇恐龍同行下街,再係附近搵咗間餐廳食lunch~我地嚟咗登龍街嘅MEMOIR,餐廳位置都容易搵,環境好chill好浪漫,適合同朋友&伴侶嚟!精選餐湯今日供應粟米濃湯。粟米湯稠身,粟米味濃厚,帶有香甜味。紅酒汁燴牛肋條配薯蓉 $108每份主菜嘅份量都幾多。牛肋條有5大條,牛肉味濃郁,煮得好淋、好入味。薯蓉好滑,好creamy,係一個出色嘅拌菜!香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁 $198西冷扒都好大份,而且好厚。今次我地叫咗5成熟,切開後都見到粉紅色嘅肉。西冷扒煎得好香,有啲位帶有肥肉,食落半肥半熟,好正!韓式燒肉汁同西冷扒好夾,點咗即刻惹味咗。另外,仲配有薯條,薯條香脆。吉列牛肉薯餅 $38吉列牛肉薯餅應該係即叫即炸,所以上枱時好香,食落都好脆。牛肉薯餅薯仔味,質地綿密。水牛城雞翼 $68雞翼外皮脆脆地,更佈滿水牛城醬,帶少少辣,越食越滋味。Earl Grey Tea Panna Cotta $28最後,再食個甜品作結。布丁伯爵茶味香濃,質地柔軟,入口即溶,好味~每個lunch set都包咗一杯飲品,我地揀咗橙汁同凍檸茶~

精選餐湯
今日供應粟米濃湯。粟米湯稠身,粟米味濃厚,帶有香甜味。

紅酒汁燴牛肋條配薯蓉 $108

香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁 $198

吉列牛肉薯餅 $38

水牛城雞翼 $68
雞翼外皮脆脆地,更佈滿水牛城醬,帶少少辣,越食越滋味。

Earl Grey Tea Panna Cotta $28

2022-07-03 43 浏览
🇭🇰 銅鑼灣-Memoir平時成日喺銅鑼灣行街~~大家就一定會好熟悉登龍街嘅嘢食😆但連我都係第一次上去大廈上面搵嘢食🫣今次係網上搵到一間人地推介嘅餐廳,呢間餐廳見到人哋影嘅時候已經覺得好有情調,啱哂同朋友仔傾偈食飯👍🏻仲要有好多打卡位添呀!⍗ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈⍗👅日本廣島蠔燴意大利飯(⭐8/10) $198佢用嘅廣島蠔大大隻,同埋一啲都唔孤寒,每碟意大利飯配有五隻大既廣島蠔,廣島蠔每隻十分飽滿,咬落真係啖啖肉,而面頭仲有少少三文魚子,而意大利飯既飯粒,粒粒分明,裏面仲有啲蘑菇仔,雖然佢嘅忌廉汁味道好濃郁,但成個配搭食落唔會話好濟嘅感覺👍🏻同埋完全估唔到佢蠔嘅味道係連啲飯都會有㗎 好犀利!👅明太子卡邦尼扁意粉(⭐9/10) $168好欣賞佢呢間舖頭有扁意粉食😍朋友仔一見到就話想試呢個扁意粉🍝呢個卡邦尼同平時嘅有啲唔同,個味道絕對係好食過出面嘅好多,每條意粉都十分掛汁,而上面仲有一個半生熟嘅溫泉蛋做精粹,撈勻左嚟食,每條意粉有少少溫泉蛋絲 令到意粉更加滑溜👍🏻👅 水牛城雞翼(⭐9/10) $88呢碟雞翼一共有四隻,佢嘅味道調得酸
🇭🇰 銅鑼灣-Memoir
👅日本廣島蠔燴意大利飯(⭐8/10) $198
👅明太子卡邦尼扁意粉(⭐9/10) $168
👅 水牛城雞翼(⭐9/10) $88
呢碟雞翼一共有四隻,佢嘅味道調得酸酸甜甜,好惹味!而且佢嘅雞翼食得出本身好似有輕微炸過嘅感覺,肉質又好嫩滑😚
⍗ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ⍗
🎏地址:MEMOIR (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
#hkig #foodie #hkfoodblogger#likeforfollow #likeforlikeback #香港 #discoverhongkong #food #yummy#hkfood #hkfoodie #hkmarketing #食好西 #吃貨 #likeforlikes #blogger #hkfollows #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣餐廳 #memoir #約會餐廳 @memoir.causewaybay
按一按👇🏻可以看回我們所有的香港好西🤗
#lg_銅鑼灣
  • 水牛城雞翼
2022-07-02 39 浏览
嚟慶生會超滿足嘅西餐!.雖然去嗰日唔係同人慶生,但見到附近其他人生日,見到餐廳為客人準嘅驚喜真係幾有心思,一定滿意😍真係同餐廳名一樣好memorable!至於係咩驚喜?...傻啦🫢梗係唔喺度講,自己book嚟體驗下!好,講返嘢食.1️⃣日本廣島蠔燴意大利飯($198)首先佢有六至七隻廣島蠔,份量上已經幾多,再加上一切開隻蠔,朋友話啲海水鮮甜味即刻攻入個鼻😂每隻都肥美飽滿,配埋汁撈埋意大利飯係正嘅😌.2️⃣炸櫻花蝦雜菜餅($78)呢個都係店長推介嘅食品,啲雜菜炸得好香脆之餘唔會話成口油,好惹味,好容易一啖接一啖食唔停!美中不足嘅係嘅櫻花蝦係灑喺面,所以會跌晒落隻碟,大家記得食埋啲櫻花蝦碎呀🦐.3️⃣麻辣牛脷意粉($188)因為想食辣嘅意粉,咁啱見到呢個就嗌咗。牛脷煮得好腍,斯文食都扯得開,唔使驚失儀🆖同埋麻辣汁煮得好香好有辣味,啲油配合煙煙韌韌嘅意粉就正中我下懷,超好食😍.性價比:🌕🌕🌕🌗🌑美味度:🌕🌕🌕🌕🌕獨特性:🌕🌕🌕🌖🌑.📍MEMOIR (銅鑼灣)🍝銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓.@memoir.causewaybay #銅鑼灣美食 #pasta #oyster #memoir #birth
嚟慶生會超滿足嘅西餐!
傻啦🫢梗係唔喺度講,自己book嚟體驗下!好,講返嘢食
1️⃣日本廣島蠔燴意大利飯($198)
2️⃣炸櫻花蝦雜菜餅($78)
3️⃣麻辣牛脷意粉($188)
性價比:🌕🌕🌕🌗🌑
美味度:🌕🌕🌕🌕🌕
獨特性:🌕🌕🌕🌖🌑
📍MEMOIR (銅鑼灣)
🍝銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
@memoir.causewaybay #銅鑼灣美食 #pasta #oyster #memoir #birthday #surprise #香港好去處 #九龍好去處 #新界好去處 #性價比高 #香港美食指南 #852food #相機食先 #food #foodie #foodporn #foodiehk #hkfoodie #instafood #hongkong #hkfood #foodstagram #foodlover #食評 #食好西 #必食 #人氣美食 #香港美食

2022-07-02 35 浏览
餐廳名字叫*Memoir*。餐廳裡裡外外佈滿乾花。來一趟浪漫回憶❣️。餐牌整成畫冊模樣。非常有心思😍。午餐包含餐湯/沙律+飲品。想豐富d可以加配小食/甜品😎加配小食(水牛城雞翼)雞翼皮脆肉嫩。1⃣️人兩張有d唔夠喉Tim😮‍💨。加配小食(香煎鵝肝配蘋果蓉)店員建議食法一啖鵝肝一啖蘋果蓉。食落會無咁膩🥰。鵝肝輕煎兩面。外層焦香。中間香軟幼滑🥹正。是日餐湯 (粟米湯)先喝一口湯。忍唔住嘩咗一聲。味道好香甜😝。紅酒汁燴牛肋條配薯蓉🐮輕輕一咬牛肋條。非常軟腍。份量慷慨。好味又抵食🤪。蒜香辣帆立貝扁意粉帆立貝大大粒。扁意粉有嚼勁。辣辣地好惹味。玄米茶抹茶茶味濃郁
餐牌整成畫冊模樣。非常有心思😍。
午餐包含餐湯/沙律+飲品。想豐富d可以加配小食/甜品😎
加配小食(水牛城雞翼)
雞翼皮脆肉嫩。1⃣️人兩張有d唔夠喉Tim😮‍💨。
加配小食(香煎鵝肝配蘋果蓉)
是日餐湯 (粟米湯)
先喝一口湯。忍唔住嘩咗一聲。味道好香甜😝。
紅酒汁燴牛肋條配薯蓉🐮
輕輕一咬牛肋條。非常軟腍。份量慷慨。好味又抵食🤪。
蒜香辣帆立貝扁意粉
帆立貝大大粒。扁意粉有嚼勁。辣辣地好惹味。
玄米茶
抹茶
茶味濃郁
2022-07-02 2079 浏览
.最近呢間餐廳人氣爆燈,適逢同老公既週年紀念就快到,我地就訂左呢間餐廳慶祝啦。究竟呢到既食物質素、環境係咪真係咁好?!我地book左平日放工後時間用餐,去到只有我地一枱客,我remark左要corner位,以為可以坐近特色字牆個邊,但被其他客book左了,唔緊要啦,坐近窗既位置都幾好既。一坐底女店員已經比左兩杯水同menu我地睇,都同我地講左個晚set menu既湯係粟米湯,服務暫時都幾好既。我地叫左set dinner for two (6 courses) (HK$638),再加一杯house white wine (+HK$58)同一杯moscato (HK$58)。如果想散叫亦可,佢本menu都幾得意,有人手畫既公仔圖案。*First course - 粟米湯*唔特別,比較稀身既粟米湯而已😐。*Second course - 水牛芝士蕃茄配薄荷黑醋汁*呢道前菜比較出色,將水牛芝士、車厘茄同薄荷葉一齊夾黎食,味道清新可口,帶點酸酸甜甜好開胃😋。*Third course - 水牛城雞翼*好耐冇食水牛城雞翼,比較期待,不過要失望了,雞翼只係煎過,冇炸過,甜酸味沒有,好普通😐。Fou

*First course - 粟米湯*
唔特別,比較稀身既粟米湯而已😐。
粟米湯

水牛芝士蕃茄配薄荷黑醋汁

*Third course - 水牛城雞翼*
水牛城雞翼

Fourth course - 龍蝦汁蟹肉意大利飯
本身我地糾結緊叫廣島蠔意大利飯好定係龍蝦蟹肉意大利飯好,最後都係叫左後者😆好彩個飯都ok,食risotto我最關心係啲飯煮成點,飯唔得成碟可以報銷,呢碟risotto係好食既,冇生米,每粒米都煮得軟熟,吸哂龍蝦汁,好入味,最驚喜既一點係佢將蟹肉撈入飯到mix左一齊,每食一啖飯都有蟹肉,好正😋。
龍蝦汁蟹肉意大利飯

Fifth course - 16小時慢煮油封鴨髀
鴨脾肉嫩滑,帶有香草香味,慢煮可以鎖住肉汁又唔會overcook,鴨味都香。配菜有牛蒡,呢個好食喎,有酸瓜。整體黎講都ok既,不過都係冇咩驚喜😬。

Dessert - 咖啡蛋糕
咖啡蛋糕表面有塊朱古力片,蛋糕入面好軟熟,咖啡味同朱古力味都重,好濃咖啡香,我地兩個都鐘意食,覺得幾好😋。
咖啡蛋糕

House white wine 偏酸,都唔夠香,老公唔太鍾意呢枝酒。Moscato就正正常常,香過杯white wine。
House  white    Wine

全晚得兩個店員,但服務都好好,會主動斟水、收碟,我想要杯熱水,佢比左一壺我,我都幾surprised😂appreciate既。
熱水

環境方面,餐廳有11張4人枱,坐近窗會舒服啲,可能係梳化位吧。其實佢既裝修都係偏暗黑風,有藍燈點綴,其實幾有情調,播既音樂都好chill,其實幾適合黎慶生慶周年,不過我冇request佢寫字,只係remark左慶周年紀念,我諗住甜品有寫字就bonus黎。我見有人黎慶生會送張卡仔同即影即有相,不過要訂枱時request吧。

本身7點半前用餐環境都幾好,坐隔離枱既食客都係細聲講野,坐近特色牆個邊有4張枱,有2張坐左4人既,另外一枱有個女仔等緊佢朋友到,到呢刻環境都係好舒服。點知個女仔既朋友到左後,兩個人就好大聲講野,我地同佢地相隔至少兩米,都好清楚聽到佢地講咩,加埋餐廳音樂,成個環境變得好嘈,好想快啲走😮‍💨古人話三個女人一個墟,依家兩個女人已經一個墟😮‍💨好彩係我冇坐近特色牆嗰個凹位既座位,否則嘈音會更犀利。

整體而言,我覺得呢到既食物質素、味道又未到好驚喜好高質,但一試無妨既,六道菜有一半ok既,自行衡量,但服務真係好好👍🏼

味道 ★ ★ ★ ☆ ☆
環境 ★ ★ ★ ☆ ☆
服務 ★ ★ ★ ★ ☆
性價比★ ★ ★ ☆ ☆
庆祝纪念
纪念日
  • 龍蝦汁蟹肉意大利飯
  • 水牛芝士蕃茄配薄荷黑醋汁
即將迎來一個long weekend,決定去食返個輕奢既lunch去撫慰下近排辛勤工作😉呢間係永光中心有格調西餐廳係一個唔錯選擇,因為價錢唔貴,食物質素幾好,100蚊都有交易🤗打開電梯門就見到利用投影效果搭配乾花擺設既門面,善用咗lobby既空間,都有一種寧靜既感覺。成間餐廳都用咗唔同類型既花道具去裝飾💐但我幾鍾意佢唔會係賣弄少女心打卡,而真係有一種relax氣氛。單點menu係手工製作,貼咗唔少電影動畫劇照📔仲手描咗公仔同格言,令人係唔同世界跳轉。Lunch menu會每個禮拜調整,唔洗驚食厭📜🥓紅酒汁燴牛肋條配薯蓉 | $108 | 8/10呢道經典既法國菜真係性價比十足,利用紅酒、蔬菜同香草去燉煮,唔使用太矜貴既肉😋用多d脂肪既牛肋條煮出豐腴肉嫩既口感。配菜薯蓉唔會太重牛油味變得油膩🥔入口都幾綿滑滿足🥩香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁 | $198 | 7/10勁大塊既西冷扒,切開剛過了點medium既牛扒,輕輕咀嚼就有肉味,再點下甜甜既韓式燒肉汁去中和油脂感😝配菜薯條配上我最愛既和風紫菜粉,海苔夠鹹香,令人沉船🍟🦆香煎鵝肝配蘋果蓉 | $118 | 7.5/10話明想黎享受下

🥓紅酒汁燴牛肋條配薯蓉 | $108 | 8/10
配菜薯蓉唔會太重牛油味變得油膩🥔入口都幾綿滑滿足

配菜薯條配上我最愛既和風紫菜粉,海苔夠鹹香,令人沉船🍟

🦆香煎鵝肝配蘋果蓉 | $118 | 7.5/10
話明想黎享受下梗係要嘆埋小食,呢份鵝肝幾厚身,設計配埋清新香甜既蘋果蓉🍎平衡返油潤既鵝肝。

🧆吉列牛肉薯餅 | $38 | 8/10
偏好香口野既我就揀呢款日式小食,將免治牛肉同薯餅撈埋一齊,食既時候要小心熱到嘴🔥炸得極酥脆。
2022-06-30
2022-07-01 35 浏览
最近朋友介紹咗間位於銅鑼灣嘅樓上西餐廳,仲話如果係宮崎駿嘅fans就實會鍾意🤣 自問我都係睇佢嘅動畫大,於是就趁平日放工去試吓佢😋我哋嗌咗個二人嘅set dinner,盛惠$718🤑🌟 精選餐湯是日餐湯係黑松露忌廉湯,個湯就正正常常,黑松露味都幾香,菇味亦都算濃郁😌🌟 豆腐牛油果配XO醬一開頭抱住試伏嘅心態,嗌咗呢個睇落完全唔夾嘅starter🤣 但估唔到又幾好食,豆腐超滑溜,XO醬配豆腐都成日食,但估唔到配埋牛油果又夾喎😋🌟 水牛城雞翼佢呢度嘅水牛城雞翼係算食過數一數二咁好食😋 甜甜辣辣嘅醬汁食落好惹味,而且雞翼肉質勁嫩滑,仲好juicy!☺️🌟 溫泉蛋明太子卡邦尼扁意粉本身嗌呢個意粉係諗住貪佢有明太子,但食落就唔算好有明太子味🥺 唯有當佢係一個純粹嘅carbonara咁食,不過味道都幾唔錯,意粉亦好掛汁!🌟 香煎澳洲150日穀飼肉眼扒最後呢塊肉眼扒都好唔錯😋 嗌咗medium,熟度剛剛好,食落牛味非常濃郁,而且好嫩口,建議唔好點汁,直接點黑椒鹽嚟食就最夾🤤 美中不足嘅係成塊扒都頗多筋位,要啲時間去切🫢🌟 咖啡蛋糕成個餐仲包咗甜品,是日甜品係咖啡蛋糕,成個擺盤都幾靚☺️ 食落咖啡味濃郁,

我哋嗌咗個二人嘅set dinner,盛惠$718🤑

🌟 精選餐湯

🌟 豆腐牛油果配XO醬

🌟 水牛城雞翼

🌟 溫泉蛋明太子卡邦尼扁意粉

🌟 香煎澳洲150日穀飼肉眼扒

🌟 咖啡蛋糕

成個餐仲包咗甜品,是日甜品係咖啡蛋糕,成個擺盤都幾靚☺️ 食落咖啡味濃郁,再加上有啲nuts,有咬口得嚟又唔膩,唔錯!

總括而言,呢間餐廳都幾值得去,一黎食物質素中上,二黎餐廳環境都幾靚,有個打卡牆,仲有句好有meaning嘅句子,提醒步伐急促嘅香港人珍惜當下,仲有好值得讚嘅係餐廳親手畫咗唔同宮崎駿嘅動畫同語錄喺menu入面,一路揭menu,啲童年回憶就一路湧哂出嚟🥹
P.S. 再見螢火蟲真係好好睇😭

2022-07-01 37 浏览
今次去咗一間浪漫好有情調嘅高質西餐~ 由外到內都充滿藝術氣息💐不論燈光、牆身及餐點,每個細節都充滿心思💕好有氣氛✨餐湯係粟米濃湯🍲清甜嘅粟米熬成濃郁嘅粟米湯~口感細膩順滑🌾蟹肉牛油果沙律原隻牛油果🥑入面放滿蟹肉及蟹子,襯托出牛油果感覺好鮮😆仲有黑醋伴沙律菜~好開胃😆香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁牛扒揀咗五成熟,牛扒外脆內軟,一啲都唔靭‼️牛味好香濃,愈嚼愈香😋正💕薯菜係配海苔薯條~ 粗薯條厚實好有口感,調味剛好,就咁食都得😆牛油果醬雞肉意粉意粉軟硬適中,牛油果醬配車厘茄感覺冇咁膩😆雞肉口感好柔軟唔柴~ 意粉好貼心咁已經拌好~ 每啖都有滿滿醬汁😆配料份量都幾多💕👍🏻Earl Grey Tea Panna Cotta奶凍伯爵茶味好香濃👏🏻 質地好Creamy好幼滑💕加藍莓🫐真係好正💕 好有驚喜的甜品🍮值得一試‼️Lunch Mean 包餐湯/沙律及飲品,我哋揀咗抹茶🍵紅莓汁💕總括嚟講呢度嘅環境氣氛真係唔錯!!好啱打卡外性價比好高👍🏻 最特別係佢個本Handmade Menu~ 入面嘅句子故事好觸動人心☺️ 呢到有種被治癒嘅感覺✨✨✨

餐湯係粟米濃湯🍲
清甜嘅粟米熬成濃郁嘅粟米湯~口感細膩順滑🌾

蟹肉牛油果沙律

香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁

牛油果醬雞肉意粉
意粉軟硬適中,牛油果醬配車厘茄感覺冇咁膩😆

Earl Grey Tea Panna Cotta

我哋嗌咗一個麻辣牛脷意粉($188)、日本廣島蠔燴意大利飯($198)、和風紫菜薯條($58)同埋意式奶凍($58)咁首先講咗兩個主食先啦我自己就覺得牛脷意粉比我想像中出色佢嘅辣度食落去幾惹味🌶🌶(亦都令到嗰個意粉更加入味)但係又唔會令你覺得辣到食唔到🤔🤔之後牛脷嘅份量都算幾多(有四大塊)食落去幾煙韌、爽口😘😘完全係我想要食嘅口感咁之後就係嗰個廣島蠔燴意大利飯(有五大嚿嘅廣島蠔😲😲)食落去一啲都唔覺得腥而且仲有少少覺得滑嫩嘅感覺🤩🤩(Staff有同我哋講可以吉穿廣島蠔去撈飯食)撈勻咗之後食落去嗰個口感就會更加豐富同埋我覺得佢嗰個Risotto都好Creamy🥰🥰而且食落去係有咬口嘅之後就講埋剩低嘅薯條同埋甜品啦薯條就係新鮮滾熱辣炸起嘅🔥🔥所以食落去幾脆口同埋紫菜味都幾足夠最後嘅意式奶凍一定係成餐飯嘅No.1❤️❤️因為真係超高質素食落去係勁Creamy😋😋而且聞落去同食落去都有好濃郁嘅奶味

咁首先講咗兩個主食先啦
我自己就覺得牛脷意粉比我想像中出色
佢嘅辣度食落去幾惹味🌶🌶
(亦都令到嗰個意粉更加入味)
但係又唔會令你覺得辣到食唔到🤔🤔
之後牛脷嘅份量都算幾多(有四大塊)
食落去幾煙韌、爽口😘😘
完全係我想要食嘅口感

咁之後就係嗰個廣島蠔燴意大利飯
(有五大嚿嘅廣島蠔😲😲)
食落去一啲都唔覺得腥
而且仲有少少覺得滑嫩嘅感覺🤩🤩
(Staff有同我哋講可以吉穿廣島蠔去撈飯食)
撈勻咗之後食落去嗰個口感就會更加豐富

而且聞落去同食落去都有好濃郁嘅奶味
  • 日本廣島蠔燴意大利飯
  • 意式奶凍
2022-06-29 89 浏览
|𝒲𝑒𝓈𝓉𝑒𝓇𝓃 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒞𝒶𝓊𝓈𝑒𝓌𝒶𝓎 𝐵𝒶𝓎餐廳位於登龍街商廈,門口有𝘥簡單既花花擺設好簡單。店內則以黑色作主調,加埋四周既裝潢,有種低調而温馨既感覺。午市黎到人唔算多,佢本𝘮𝘢𝘪𝘯 𝘮𝘦𝘯𝘶勁有心思,大部份都係人手畫同剪貼,叫左2個𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘴𝘦𝘵𝘴 加小食。▫️𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓 𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘴𝘦𝘵前菜可以揀沙律或者湯二選一🥗沙律大大碗,而且真係有用唔同既菜,食落新鮮,加左胡麻醬😍是日餐湯係🥣周打蜆湯,湯非常濃稠,有薯仔粒、洋蔥、蜆肉(都幾多)非常足料🤣▫️𝑴𝒂𝒊𝒏🥩香煎澳洲𝟭𝟬𝗼𝘇西冷扒配韓式燒肉汁 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗔𝘂𝘀𝘁𝗿𝗮𝗹𝗶𝗮 𝗦𝗶𝗿𝗹𝗼𝗶𝗻 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝟭𝟬𝗼𝘇 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗞𝗼𝗿𝗲𝗮𝗻 𝗚𝗮𝗿𝘃𝘆 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲 ($𝟭𝟵𝟴)係咪真係𝘴𝘶𝘳𝘦係10 𝘰𝘻?! 覺得好似好大塊牛扒🤣燒到好香呀,叫左𝘮𝘦𝘥𝘪𝘶𝘮裹面仍然𝘬𝘦𝘦𝘱到嫩紅色唔會過熟😍入口重牛味,頂頭仲有少少脂肪夠甘香,好味😁不過某𝘥位就有𝘥筋。牛扒之外仲有薯條🍟同沙律,薯條上灑左𝘥紫菜粉🥹好似𝘴𝘩𝘢𝘬𝘦 𝘴𝘩𝘢𝘬𝘦薯條既感覺🥰𝘪 𝘢𝘮 𝘭𝘰𝘷𝘪𝘯𝘨 𝘪𝘵 💕💕💕🍛鮮番茄醬大蝦意大利飯 𝙋𝙧𝙖

▫️𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓

𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘴𝘦𝘵前菜可以揀沙律或者湯二選一

🥗沙律大大碗,而且真係有用唔同既菜,食落新鮮,加左胡麻醬😍

▫️𝑴𝒂𝒊𝒏

🍛鮮番茄醬大蝦意大利飯 𝙋𝙧𝙖𝙬𝙣 𝙍𝙞𝙨𝙤𝙩𝙩𝙤 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙁𝙧𝙚𝙨𝙝 𝙏𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤 𝙎𝙖𝙪𝙘𝙚 ($98)

欣賞佢既意大利粉仲有少少米粒既口感,唔會煮到完全淋晒。蕃茄味好出色,而且仲有勁多蝦、蕃茄仔、洋蔥粒等等,口感豐富個汁夠𝘳𝘪𝘤𝘩

▫️𝑨𝒅𝒅 𝒐𝒏 𝒔𝒏𝒂𝒄𝒌𝒔

🍗水牛城雞翼𝗕𝘂𝗳𝗳𝗮𝗹𝗼 𝗪𝗶𝗻𝗴𝘀 ($𝟲𝟴)

水牛城雞翼比想像中有驚喜🎈雞翼預先炸過,即使淋左辣醬塊皮都保持香脆😍而且醬汁落左蕃茄醬酸酸辣辣好開胃,個辣度都足夠,食得好爽😄

🫓吉列牛肉薯餅 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗞𝗼𝗿𝗼𝗸𝗸𝗲 ($𝟯𝟴)

牛肉薯餅炸得好熱咁上枱,好掛住日本食既可樂餅🥹成個薯餅都好厚,係滿滿既薯蓉,不過牛肉就比較少,配有蜜糖芥末醬。

▫️𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔

飲品方面就叫左🌟蘋果汁同🌟凍咖啡,正正常常。

隔離枱見到有人慶祝生日,餐廳超貼心咁整左個勁靚既𝘥𝘦𝘤𝘰係個蛋糕上,送左紮細細既花同埋幫佢地影左超多相都好好態度🤣🤣🤣🤣下次有慶祝活動可以黎🥰

📍𝐌𝐞𝐦𝐨𝐢𝐫