2022-07-29 48 浏览
🇯🇵我唸好多人都好似我咁咁熱愛食日本料理🏮喜愛嘅程度可能拍得住日本人添🎏日本菜係香港的確🈶️好多唔同嘅種類🎎除咗壽司店🍣居酒屋🏮爐端燒🔥日式嘅西餐廳🍴應該都係我地最喜愛之一喇😍係依家未有得返鄉下嘅疫情下😷不如就試吓呢間咁高水準嘅日式餐廳止止癮先啦🥳下次一定會再去試埋佢地個「Dinner for 2」呀😋😋❤️❤️🍝日式芥末汁燒帶子意粉 $198:呢個用芥末汁做嘅醬汁味道超正👍醬汁一啲都唔漏😋而且仲好掛麵添🥳帶子又夠大隻😋超高水準👍👍👍🦪日式廣島蠔燴意大利飯 $198:呢個一定要order👍👍👍佢嘅廣島蠔好新鮮🔥煮完仲有帶鹹味嘅海洋味道❤呢個意大利飯暫時應該係我最喜歡的其中一個🥳🥳極力推介呀👍👍🍰Cake of today $58 :呢度連甜品都充滿住驚喜🌟今次呢個朱古力蛋糕味道好濃、口感仲好滑👍唔會好甜❤味道好啱我口味👍👍記得留肚食呀🥳🥳

• 日式廣島蠔燴意大利飯
  • 日式芥末汁燒帶子意粉
同媽咪慶祝生日,之前已跟餐廳whatsapp溝通想要在甜品加上祝福語,店方回覆冇寫字服務但當日叫甜品可有生日驚喜,我就請餐廳安排,店方亦話ok。生日飯早一日,我whatsapp跟店方再確認生日驚喜安排,店方話冇問題已經mark低咗。到當日,我地叫左兩個二人餐,當中有甜品。我相信店方記得安排,但當店員送上4個甜品時,個驚喜就係乜都冇!蠟燭都冇枝!好明顯係唔記得左,令我覺得好尷尬。我又一直同媽咪一齊,唔方便問店員,但我覺得再三確認都唔記得好有問題食物方面都可以,但講到慶生好去處用心服務我不甚認同。下次唔會去了。

2022-07-26
庆祝纪念
生日
2022-07-27 3250 浏览
見媽媽平日煮飯咁辛苦 今晚決定同佢橕枱腳👩‍👧帶佢去平日少去既西餐廳食下野見到呢間既裝修又靚 食物又吸引就黎食返餐好 😋.💫Set Dinner for Two ($668).🌟精選餐湯今日嘅餐湯係黑松露湯未飲已經有好大陣黑松露味湧埋黎味道非常濃郁同creamy😙.🌟豆腐牛油果配xo醬前菜方面見到呢個組合未食過就想試下配搭超創新而且味道亦都非常好🤩😍牛油果🥑好軟熟 啱啱好中和左XO醬嘅辣味所以好balance.🌟水牛城雞翼呢款水牛城雞翼唔辣惹味得黎易入口.🌟龍蝦汁蟹肉意大利飯呢個意大利飯啱晒鐘意食海鮮嘅朋友龍蝦汁圍住飯邊 中間既意大利飯底下仲有啖啖蟹肉🦀仲可以食埋飯面嘅蟹鉗😚.🌟16小時慢煮油封鴨髀 見到menu寫住油封鴨髀每日限量供應就諗住碰下運氣有冇鴨髀煮得好諗 🦆意想不到呢度嘅大廚用左牛膀作為配菜所以連鴨髀都有牛膀味 真係好有特色😮.🌟精選甜品最後仲附上一件方形朱古力咖啡蛋糕作為今餐嘅完美句號🤗.食飯既時候見到有好多人黎慶祝生日餐廳會送相📷 仲有提供埋花💐(唔知會唔會送埋俾客人😝)服務好周到細心!
見媽媽平日煮飯咁辛苦 今晚決定同佢橕枱腳👩‍👧
帶佢去平日少去既西餐廳食下野
見到呢間既裝修又靚 食物又吸引就黎食返餐好 😋

💫Set Dinner for Two ($668)
🌟精選餐湯

🌟精選甜品

最後仲附上一件方形朱古力咖啡蛋糕
作為今餐嘅完美句號🤗

食飯既時候見到有好多人黎慶祝生日
餐廳會送相📷 仲有提供埋花💐(唔知會唔會送埋俾客人😝)
服務好周到細心!
2022-07-26 57 浏览
同朋友去完書展,打算食埋dinner先返屋企。我地過銅鑼灣永光中心Memoire,環境都不錯。加拿大北寄貝帶子刺身配芥末柚子豉油 $88Lee個配搭幾特別,北寄貝厚身肥美,帶子鮮甜可口,嫩滑得黎又爽口,再配上清新嘅芥末柚子豉油,很開胃😍洋蔥圈 $62洋蔥圈外面炸到金黃色,非常脆,洋蔥很甜,配上檬檸醬很不錯。吉列牛肉薯餅 $62吉列牛肉薯餅有驚喜,薯餅炸得好香脆,餡料好飽滿,薯蓉同牛肉比例薯蓉較多,薯蓉幼滑,配蜜糖芥末醬好味。溫泉蛋明太子卡邦尼扁意粉 $188好少見卡邦尼選用扁意粉,味道很濃郁,每條意粉都掛汁,攪拌溫泉蛋後令意粉更滑溜,岩哂重口味嘅朋友。甜品 $48三重朱古力蛋糕~朱古力微甜不會膩。
同朋友去完書展,打算食埋dinner先返屋企。
我地過銅鑼灣永光中心Memoire,環境都不錯。

加拿大北寄貝帶子刺身配芥末柚子豉油 $88

洋蔥圈 $62

洋蔥圈外面炸到金黃色,非常脆,洋蔥很甜,配上檬檸醬很不錯。

吉列牛肉薯餅 $62

溫泉蛋明太子卡邦尼扁意粉 $188

甜品 $48
三重朱古力蛋糕~朱古力微甜不會膩。

2022-07-25 720 浏览
今次搵到一間位於銅鑼灣風評不錯的樓上西餐廳𝕄𝔼𝕄𝕆𝕀ℝ,店名取自法文 mémoire及拉丁文memoria,解作記憶。結左婚都偶然要製造一下浪漫回憶吧💕😚餐廳佈置簡約但盡顯心思,柔和燈光,水泥牆身,投射成極光似的光影牆,營造出浪漫情調✨ 我更愛它的花系牆身🌸🌺𝐒𝐞𝐭 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐟𝐨𝐫 𝐓𝐰𝐨 龍蝦湯 𝙻𝚘𝚋𝚜𝚝𝚎𝚛 𝚂𝚘𝚞𝚙是日餐湯是我倆愛飲的龍蝦湯❣️上枱時已聞到陣陣香味,質地濃稠,微辣,好味😋豆腐牛油果配XO醬 𝚃𝚘𝚏𝚞 & 𝙰𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚇𝙾 𝚂𝚊𝚞𝚌𝚎這裡有很多western X asian的fusion菜式。豆腐食落透心涼,牛油果跟XO醬竟然異常地夾。既清新又惹味✨水牛城雞翼 𝙱𝚞𝚏𝚏𝚊𝚕𝚘 𝚆𝚒𝚗𝚐𝚜我跟豬先生很喜歡食酸酸辣辣的水牛城雞翼😌 這個外皮炸得香脆!醬汁不只酸辣,仲有甜甜的味道,食得欲罷不能,如果再多2隻會更開心(其實夠食的😂😂)日本廣島蠔燴意大利飯 𝙷𝚒𝚛𝚘𝚜𝚑𝚒𝚖𝚊 𝙾𝚢𝚜𝚝𝚎𝚛 𝚁𝚒𝚜𝚘𝚝𝚝𝚘5隻蠔超肥美的❤️ 店員於上枱時講解把蠔弄碎拌飯會很好食,也能食到海水的鮮味,於是我倆各自分一隻後,再將餘下的壓碎拌勻,果然啖啖飯鮮甜帶蠔香✨✨ 加上後令燴

𝐒𝐞𝐭 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐟𝐨𝐫 𝐓𝐰𝐨

龍蝦湯
𝙻𝚘𝚋𝚜𝚝𝚎𝚛 𝚂𝚘𝚞𝚙

豆腐牛油果配XO醬
𝚃𝚘𝚏𝚞 & 𝙰𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚇𝙾 𝚂𝚊𝚞𝚌𝚎

𝙱𝚞𝚏𝚏𝚊𝚕𝚘 𝚆𝚒𝚗𝚐𝚜

日本廣島蠔燴意大利飯
𝙷𝚒𝚛𝚘𝚜𝚑𝚒𝚖𝚊 𝙾𝚢𝚜𝚝𝚎𝚛 𝚁𝚒𝚜𝚘𝚝𝚝𝚘
5隻蠔超肥美的❤️ 店員於上枱時講解把蠔弄碎拌飯會很好食,也能食到海水的鮮味,於是我倆各自分一隻後,再將餘下的壓碎拌勻,果然啖啖飯鮮甜帶蠔香✨✨ 加上後令燴飯更creamy👍🏻 之後再食原隻蠔🦪 既飽滿鮮甜、甘香可口,果然是這裡的招牌菜❣️

韓式麵豉醬燒西班牙豬鞍架配泡菜
𝙶𝚛𝚒𝚕𝚕𝚎𝚍 𝚂𝚙𝚊𝚗𝚒𝚜𝚑 𝙿𝚘𝚛𝚔 𝙻𝚘𝚒𝚗 𝚁𝚊𝚌𝚔 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙺𝚘𝚛𝚎𝚊𝚗 𝙼𝚒𝚜𝚘 𝚂𝚊𝚞𝚌𝚎 & 𝙺𝚒𝚖𝚌𝚑𝚒
最佳食法就是用壓在底的泡菜包裹豬鞍肉,再蘸上韓式麵豉醬一起食😋 旁邊伴有南瓜蓉及沙律菜。啖啖肉但食落不油膩,更能食出韓國風味👍🏻

伯爵茶奶凍
𝙴𝚊𝚛𝚕 𝙶𝚛𝚎𝚢 𝙿𝚊𝚗𝚗𝚊 𝙲𝚘𝚝𝚝𝚊
精選甜品是伯爵茶意式奶凍😚 質地幼滑,濃濃伯爵茶味。有入口即溶的感覺💕

每道菜食完才會上另一道,店員亦會適時加水、收碟。整體食物質素及環境都非常高質,令人滿意! 絕對適合拍拖、約會及慶祝,感受浪漫氣氛💕
2022-07-24
2022-07-24 69 浏览
今次呢間來頭都幾厲害因為佢係Openrice第一位🫡可見人氣幾咁旺盛有影響力呢間係專門整西式混合亞式料理!呢間嘢都係銅鑼灣幾中心位置入到去都幾多座位坐得舒服可能因為嗰日比較早去食所以唔多人座位旁邊都擺放左唔少玫瑰裝飾成件事就非常適合同情人浪漫Date٩(´ε` ٩و~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~♪ Pan Seared Scallop Spaghetti in Wasabi Sauce $198 (8.5/10)成個意粉首先調味十分出色有芥末醬既同時都唔會過份辣仲會配有少許的番茄仔清新一下唔會搶去左帆立貝的風頭~帆立貝都好大粒而且鮮甜多汁可口而且幼麵條食落都好爽身!♪ Crab Meat Risotto with Lobster Sauce $198 (8.5/10)不愧為呢間店既主打菜式~一上菜已經飄緊好大陣龍蝦味而且飯粒粒粒都可以做到非常分明但係又索曬龍蝦汁的味道🤭飯粒中間都有不少蟹肉絲~唯獨係蟹腳份量唔算太多🥺如果多少少就好啦~唔夠食呢♪ Pineapple Fizz $38 (8.5/10)菠蘿味好出的一杯Mocktail~飲落非常解渴同埋透心涼♪ Orange Fi
今次呢間來頭都幾厲害
因為佢係Openrice第一位🫡
可見人氣幾咁旺盛有影響力
呢間係專門整西式混合亞式料理!

呢間嘢都係銅鑼灣幾中心位置
入到去都幾多座位坐得舒服
可能因為嗰日比較早去食所以唔多人
座位旁邊都擺放左唔少玫瑰裝飾
成件事就非常適合同情人浪漫Date

٩(´ε` ٩و

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

成個意粉首先調味十分出色
有芥末醬既同時都唔會過份辣
仲會配有少許的番茄仔清新一下
唔會搶去左帆立貝的風頭~
帆立貝都好大粒而且鮮甜多汁可口
而且幼麵條食落都好爽身!

不愧為呢間店既主打菜式~
一上菜已經飄緊好大陣龍蝦味
而且飯粒粒粒都可以做到非常分明
但係又索曬龍蝦汁的味道🤭
飯粒中間都有不少蟹肉絲~
唯獨係蟹腳份量唔算太多🥺
如果多少少就好啦~唔夠食呢

♪ Pineapple Fizz $38 (8.5/10)
菠蘿味好出的一杯Mocktail~
飲落非常解渴同埋透心涼

♪ Orange Fizz $38 (8.5/10)
朋友叫的~味道都唔會好假🤭
飲落都幾有橙子的清爽香氣~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

● ● 總結 ● ●
呢間可以獲得好評都係有原因的
環境優美而且食物質素都唔錯
係銅鑼灣黎講價錢都合理~
如果同人約會呢度係好選擇~
佢都有4-course dining~
早排留意到呢間西餐打上咗OpenRice熱門榜,已經搞到我心思思好想試吓~今次係weekend到訪,3-course set lunch (前菜,主菜連飲品) 都係$88起,加埋甜品都係 $116,定價非常親民🤑前菜朋友嗌咗餐湯,當日係周打蜆湯,都有啲蜆仔係入面,飲落幾舒服😌 沙律就係普通green salad,用胡麻醬做dressing,兩樣都正常發揮啦🌿 餐飲嘅紅莓汁都酸酸甜甜幾開胃,冇乜藥水味呢下抵讚😛主菜反而畀到驚喜我‼️黑松露雜菌意大利飯 ($98) 食落去真心唔似呢個價錢嘅質素😳 意大利飯冇煮到過龍,係仍然有咬口,醬汁好creamy,而且有好多菇係入面勁香~慢煮雞胸釀黑松露雜菌 ($188) 都非常唔錯🥳 雞胸唔會煮到乾柴,釀咗好多黑松露雜菌蓉係入面,外面微微烤過,成個dish係唔會heavy得嚟食得好滿足🫶🏻跟lunch set加咗$28要咗一個Earl grey panna cotta,食落好滑溜,奶味比較重🤪 French cake 就係朱古力蛋糕,頂係一層朱古力脆皮,特別鍾意呢個蛋糕有layering,食落去唔會單調🥰呢到店員都幾有禮貌,而且算係坐得舒服,估唔到係港島

餐飲嘅紅莓汁都酸酸甜甜幾開胃,冇乜藥水味呢下抵讚😛

呢到店員都幾有禮貌,而且算係坐得舒服,估唔到係港島區以呢個價錢都搵到咁高質素嘅西餐😝 性價比真心好高,而且主菜真心畀到驚喜我🤤如果想平平地係銅鑼灣食到高質西餐呢間絕對可以考慮🥳
  • 雜菜沙律
  • 精選餐湯
  • 慢煮雞胸釀黑松露雜菌
  • 黑松露忌廉意大利飯
2022-07-24 56 浏览
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 銅鑼灣 - Memoir ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 回憶主題西餐廳人生充滿喜怒哀樂 所以我們的回憶都有甜酸苦辣過去的就讓它過去 但也需要記住以往過錯的教訓餐廳門口有一本電影回憶錄🎬 好有心機咁記載住電影節錄亦有一啲對人生嘅領悟句子令我對呢間餐廳好有記憶點🔹soup of lunch set 可以揀沙律或者湯 對沙律冇好感所以一定係揀湯呢個南瓜忌廉湯 上面呢仲有啲南瓜籽淡淡嘅橙黃色好吸引呀口感軟綿順滑 仲有少少南瓜蓉喺入邊 增加口感 飲完已經有少少飽肚感啦🔹青醬雞肉意粉 $88賣相色彩繽紛好靚雞肉嫩滑意粉醬汁偏多 亦偏濃味酸酸鹹鹹醒神🔹西冷牛扒 $198唔鍾意食生肉 所以嗌咗全熟估唔到原來全熟 都完全唔覺得韌呢塊西冷牛扒都大塊呀 食咗一半已經覺得好飽🔹小食:水牛城雞翼 +$68水牛城雞翼唔同餐廳有唔同嘅製作方法呢度嘅水牛城雞翼味道好熟悉食食吓先記起 係我第一次品嚐水牛城係咁嘅味嘅味道咦 咁咪即係初戀嘅感覺少少辣 有帶酸酸甜甜咁好快就清晒🔹小食:吉列牛肉薯餅 +$28有兩塊薯餅 咁都幾抵外面超香脆 香脆得嚟又夠啲硬度令到入邊軟綿綿嘅話都唔會散左出嚟🔹是日甜品 +$2

回憶主題西餐廳

૮₍´˶• ᴥ •˶`₎ა :總評
呢間餐廳帶俾我嘅唔止係味道
仲係充滿回憶嘅感覺
環境亦都坐得舒服 有情調

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍 MEMOIR (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓

喜歡我嘅分享:請follow, like and share @elaine.eat
2022-07-23 62 浏览
餐廳食物質素固然重要❣️但餐廳情調氛圍絕對可以令整體用餐體驗變得不一樣✨·位於銅鑼灣既MEMOIR以回憶為概念既西日fusion餐廳裝潢氛圍情調十足 · 連餐牌都好花心思🫶🏻絕對係一個製造回憶既好地方👍🏻ꔅSet Dinner($688)♡ 黑松露蘑菇湯🍲黑松露味幾突出 · 蘑菇味幾香濃🤤♡ 羽衣甘藍紅菜頭布冧沙律配檸檬汁檸檬沙律汁好出色 · 酸酸甜甜🥗係酸溜溜既醬汁下配搭一個極甜既布冧岩哂夏天黎開開胃口✨♡ 吉列牛肉薯餅好少會食薯餅 · 因為係一個勁邪惡既東西👻外層炸得香脆而裡面係好綿密既薯蓉🥔仲咬到牛肉碎粒 · 係幾值得比quota佢不過留意番要小心進食🙈薯蓉真係好熱辣辣♡ 日本廣島蠔意大利飯據聞佢地蠔飯好出名 · 當然要試一試🧏🏻‍♀️邊影相邊狂吞口水🥹廣島蠔隻隻飽滿 · 火喉控制得好好肉質爽嫩又juicy💦而蘑菇意大利飯帶點蠔既鮮甜味唔會腥之餘 · 仲鬼咁滿足🤤♡ 16小時慢煮油封鴨髀店家既每日限定 · 擺盤賣相絕對IGable📸鴨皮保持到完整 · 仲煎得好靚仔慢煮既鴨髀保持到肉質嫩滑 · 一啲都唔會韌配埋鴨皮一齊食 · 滿滿既鴨油香🦆完美清碟 · 一點一滴都唔想浪費♡ 是日甜點朱

餐廳食物質素固然重要❣️
但餐廳情調氛圍
絕對可以令整體用餐體驗變得不一樣✨
位於銅鑼灣既MEMOIR
以回憶為概念既西日fusion餐廳
裝潢氛圍情調十足 · 連餐牌都好花心思🫶🏻
絕對係一個製造回憶既好地方👍🏻

ꔅSet Dinner($688)
♡ 黑松露蘑菇湯🍲

完美清碟 · 一點一滴都唔想浪費

♡ 是日甜點
朱古力蛋糕唔好會甜 · 食到層次感🍰🍫
作為今餐既句號 · 絕對有記憶點

༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ఌ
小小總結:
好鍾意有概念主題既餐廳 · 令成餐飯感覺無咁單調✨
雖未至於反思人生 · 但至少多左話題性
店員服務好好 · 雖然得2個人應付全場
但都無咩甩漏👍🏻
MEMOIR地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓水牛城雞翼 $88雞翼做得好香脆 因為炸過 所以口感好好🫶🏻醬汁都係酸酸辣辣 所以都幾開胃 份量兩個人食嘅話都夠食 小食來講算係幾好嘅選擇😋❤️鮮蕃茄醬虎蝦意粉 $198餐廳採用咗扁意粉 蕃茄醬味道都濃郁 味道係比較酸嘅路線🥰 仲有兩隻大蝦 都算新鮮彈牙 個賣相仲要幾好添 打卡都唔錯😚~日本廣島蠔意大利飯 $198同樣地都係呢個價錢 我覺得意大利飯呢個仲抵添啊🤣😆 有五隻好咁多!!仲要全部都好肥美又大隻 而且都算新鮮唔會有怪味🫡啖啖肉咁好正!意大利飯比較硬 同行嘅朋友就覺得有少少硬😛但我自己都幾鍾意呢種口感!菠蘿汁 $28焙茶 $28仲嗌咗啲嘢飲 佢哋嘅嘢飲選擇唔算特別多 不過價錢唔算貴!特別一提😂喺餐廳個餐牌真係勁有創意又有心機 有好多宮崎駿嘅畫同poster 整得好靚好搶眼😛
MEMOIR

地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓

水牛城雞翼 $88
雞翼做得好香脆 因為炸過 所以口感好好🫶🏻

鮮蕃茄醬虎蝦意粉 $198

日本廣島蠔意大利飯 $198

菠蘿汁 $28
焙茶 $28
仲嗌咗啲嘢飲 佢哋嘅嘢飲選擇唔算特別多 不過價錢唔算貴!

2022-07-22 59 浏览
真係第一次見廣島蠔配意大利飯🙈risotto好creamy 每粒煙韌彈牙嘅飯粒都沾滿晒汁😚估唔到廣島蠔嘅份量咁多 每一隻都非常之肥美🦪味道好鮮甜 仲有淡淡嘅海水味 感覺好新鮮🌊
2022-07-22 66 浏览
又搵到間有氣氛嘅西餐廳,拍拖約會、朋友聚會、家庭慶祝… 都啱去嘅餐廳💕🎈日本廣島蠔燴意大利飯 $218ᴴⁱʳᵒˢʰⁱᵐᵃ ᵒʸˢᵗᵉʳ ᴿⁱˢᵒᵗᵗᵒ ✨意大利飯必食!飯粒沾滿汁液,唔會太濕,帶芝士香味😚 ✨而廣島蠔則係我哋食過最有誠意嘅,粒粒蠔都相當飽滿肥美,仲帶啲海水味,真係鮮香味俱全❣️🎈16小時慢煮油封鴨髀 348¹⁶ ᴴᵒᵘʳˢ ˢˡᵒʷ ᶜᵒᵒᵏᵉᵈ ᴰᵘᶜᵏ ᶜᵒⁿᶠⁱᵗ✨油封鴨髀好香~ 一上檯,已經香噴噴,好誇人😍 鴨肉嘅香氣韻味完全係口中釋放!臘鴨般嘅韻味,令人愈嚼愈香~ 愈想嚼🤭 ✨碟邊嘅牛蒡,爽脆又帶啲咸甜,記得要試埋呀💖

🎈日本廣島蠔燴意大利飯 $218
ᴴⁱʳᵒˢʰⁱᵐᵃ ᵒʸˢᵗᵉʳ ᴿⁱˢᵒᵗᵗᵒ

✨意大利飯必食!飯粒沾滿汁液,唔會太濕,帶芝士香味😚

🎈16小時慢煮油封鴨髀 348
✨碟邊嘅牛蒡,爽脆又帶啲咸甜,記得要試埋呀💖
  • 16小時慢煮油封鴨髀
2022-07-19 2217 浏览
Memoir is a Western x Asian restaurant where you could find some solid food with fancy interior. It’s your pick for a leisure and casual meal with bunch of friends🤓 The lunch set I tried came with hearty salad or daily soup and a drink! Definitely value for money😉🍝忌廉汁明太子大蝦扁意粉 𝗠𝗲𝗻𝘁𝗮𝗶𝗸𝗼 𝗮𝗻𝗱 𝗣𝗿𝗮𝘄𝗻 𝗟𝗶𝗻𝗴𝘂𝗶𝗻𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲This pasta was perfectly al dente that I loved a lot! The creamy sauce was well paired with the mentaiko. The prawns were fresh and bouncy 🦐🥩香煎澳洲西冷配韓式燒肉汁 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗔𝘂𝘀𝘁𝗿𝗮𝗹𝗶𝗮 𝗦𝗶𝗿𝗹𝗼𝗶𝗻

🥩香煎澳洲西冷配韓式燒肉汁 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗔𝘂𝘀𝘁𝗿𝗮𝗹𝗶𝗮 𝗦𝗶𝗿𝗹𝗼𝗶𝗻 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗞𝗼𝗿𝗲𝗮𝗻 𝗚𝗿𝗮𝘃𝘆 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲

A very generous cut for a lunch set item. It was cooked to medium as we preferred. Succulent and got nice char in top🔥 Not a fan of the Korean sauce, it’s not bad tho.

🐂水牛城雞翼 𝗕𝘂𝗳𝗳𝗮𝗹𝗼 𝗪𝗶𝗻𝗴𝘀

The spicy and sour wings always got my heart and this’s no exception. It’s not very spicy that suited everyone palate! And nice amount too👍🏼

🍟和風紫菜薯條𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗦𝗲𝗮𝘄𝗲𝗲𝗱 𝗙𝗿𝗶𝗲𝘀

It’s actually the same fries from the steak and it’s so nice that we got some add-on! It’s basically shake shake fries but in much thicker cut 😆

🍮伯爵茶奶凍 𝗘𝗮𝗿𝗹 𝗚𝗿𝗲𝘆 𝗣𝗮𝗻𝗻𝗮 𝗖𝗼𝘁𝘁𝗮

The texture of this panna cotta was amazing. It was melt-in-the-mouth like status. The intense early grey and milk flavours were like a bomb that bursts in your mouth. Just a flawless ending☺️

• 烤紐西蘭肉眼扒9OZ配薯條
  • 忌廉汁明太子大蝦意粉
2022-07-17 97 浏览
今日約咗朋友去銅鑼灣呢間環境舒適有格調,店內燈光柔和,播住舒適嘅音樂餐廳食午餐Lunch Set餐牌嘅主菜都好吸引,諗咗一陣先揀到想食咩,首先揀咗兩份餐湯 [ 周打蜆湯 ],香味濃郁,湯內滿滿蜆肉,口感Cream;除咗餐湯外,仲可以揀雜菜沙律再叫咗兩份主菜,我個份主菜就揀咗 [ 菠菜汁煙三文魚扁意粉 $98 ] 賣相好吸引,煙三文魚口感軟滑,鮮甜好味,菠菜汁撈扁意粉,色澤鮮豔,意粉掛汁,食落爽滑,又香又好味友人個份主菜就揀咗 [ 紅酒汁燴牛肋條配薯蓉 $108 ] 好豐富呀,一共有五件牛肋條,用紅酒煮嘅牛肋條,每件口感嫩滑鬆軟,夠哂入味,薯蓉入口綿綿滑滑,配埋健康蔬菜兩塊厚厚嘅 [ 吉列牛肉薯餅 $38 ] 炸到金黃色,口感香脆,外脆內軟,內裡嘅薯蓉口感軟綿綿,中間夾住牛肉粒,點埋蜜糖芥末一齊食,令味道更突出炸到金黃色嘅 [ 和風紫菜薯條 $38 ] 粗薯條口感脆口,內裡軟綿綿,鋪滿紫菜碎,點埋茄汁好味。[ 水牛城雞翼 $68 ] 雞翼醃得夠入味,肉質嫩滑,口感酸酸辣辣,夠惹味食完豐富午餐,當然唔少啲叫甜品,叫咗兩份不同嘅甜品,呢款 [ French Cake $28 ] 濃濃郁郁嘅朱

食完豐富午餐,當然唔少啲叫甜品,叫咗兩份不同嘅甜品,呢款 [ French Cake $28 ] 濃濃郁郁嘅朱古力,甜味適中,不太甜;另一份甜品係 [ Earl Grey Tea Panna Cotta $28 ] 濃郁嘅伯爵茶味,口感幼滑,好味

餐飲揀咗味道濃郁嘅凍 [ 焙茶 ] 及 甜甜嘅 [ 蘋果汁 ]

MEMOIR 銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓

2022-07-09
$238.5 (午餐)
銅鑼灣登籠街永遠人頭湧湧不如上永光中心Memoire小西餐店環境舒服而且午餐價錢不貴,最重要係食物有質素,銅鑼灣地段黎講性價比高-餐廳午市set lunch 套餐已包餐湯/沙律,主菜及飲品,唔夠食叫多份小食或者甜品都得。菜色選擇多,意粉類,pasta, 扒類都有,老少咸宜。-餐湯週打蜆湯好多蜆肉粒粒!-沙律沙律菜夠清新-韓式泡菜豚肉辣炒意粉意粉炒得又彈牙有口感,唔會太淋韓式泡菜豚肉增加意粉的鹹香惹味意粉食落辣辣的, 亞洲 風味嘅炒意粉都幾好食-香煎澳洲10安士西冷扒配韓式燒肉汁一上枱就知道塊西冷扒份量唔惹少而且叫五成熟真係五成熟,切開粉粉嫩嫩係我喜愛的粉紅色。仲有一大堆薯條炸得金黃, 外脆內嫩高質啊~-我哋另外仲叫咗兩個小食水牛城雞翼雞翼剛剛炸起再上醬汁水牛城汁食落酸酸辣辣,開胃而且唔會 炸得太老,勁juicy。-炸洋蔥圈炸洋蔥圈外面脆卜卜入面洋蔥鮮甜 好食-

銅鑼灣登籠街永遠人頭湧湧
不如上永光中心Memoire
小西餐店環境舒服
而且午餐價錢不貴,
最重要係食物有質素,
銅鑼灣地段黎講性價比高

餐湯週打蜆湯

好多蜆肉粒粒!
沙律

沙律菜夠清新
韓式泡菜豚肉辣炒意粉

意粉炒得又彈牙有口感,唔會太淋

韓式泡菜豚肉增加意粉的鹹香惹味
意粉食落辣辣的, 亞洲 風味嘅炒意粉都幾好食
香煎澳洲10安士西冷扒配韓式燒肉汁

一上枱就知道塊西冷扒份量唔惹少

而且叫五成熟真係五成熟,切開粉粉嫩嫩

係我喜愛的粉紅色。

仲有一大堆薯條炸得金黃, 外脆內嫩
高質啊~
我哋另外仲叫咗兩個小食

雞翼剛剛炸起再上醬汁
水牛城汁食落酸酸辣辣,開胃

而且唔會 炸得太老,勁juicy。
炸洋蔥圈

炸洋蔥圈外面脆卜卜入面洋蔥鮮甜 好食