😊 小編依日喺銅鑼灣出沒,臨近下午2點終於可以去醫肚,揀咗一間主打Fusion菜式嘅餐廳食lunch。去到發現餐飲同氣氛都好適合情侶去約會,就算係First Date都唔會失禮!😎 梳化位有好多白玫瑰花做佈置,十分有情調!💕🍽 吉列牛肉薯餅 😋😋😋😋😋小編口痕午市套餐加配咗優惠小食——吉列牛肉薯餅,有兩件半個手掌咁大塊,而且好厚身!😲 外面吉列炸粉好酥脆同香口,內餡嘅薯蓉好柔軟,仲有免治牛肉。調味唔重手,但點上佢哋嘅蜜糖芥末醬,就變得好滋味,酸甜嘅味道,令胃口大增。😚🥣 精選餐湯 - 南瓜湯 😋😋😋😋是日精選餐湯係南瓜湯,加上少許鮮忌廉,帶出南瓜嘅甜味。🎃 🍝 芥末帶子意粉 😋😋😋😋醬汁望落唔覺好綠色,不過入口之後wasabi嘅味道會慢慢刺激鼻腔,食落非常過癮!😙意粉煮得非常準繩,軟硬適中,醬汁唔會太稀,啱啱好可以掛喺意粉上。三隻帶子煎得好乾身,一梳梳帶子肉好鮮甜嫩滑。係一碟creamy、帶鹹鮮嘅意粉,而且一啲都唔辣!🤩☕️ 熱焙茶 😋😋😋😋第一次飲「真」焙茶而唔係加鮮奶!飲落比抹茶多一份烘焙味!配意粉飲好夾!午市套餐加配仲唔使加錢tim!🥳午餐 💵💵💵💵 約港幣$190/人🎉 其他招牌

🍽 吉列牛肉薯餅 😋😋😋😋😋

🥣 精選餐湯 - 南瓜湯 😋😋😋😋
是日精選餐湯係南瓜湯,加上少許鮮忌廉,帶出南瓜嘅甜味。🎃

🍝 芥末帶子意粉 😋😋😋😋

☕️ 熱焙茶 😋😋😋😋

午餐 💵💵💵💵 約港幣$190/人

🎉 其他招牌推介 🎉
【小食】水牛城雞翼
【晚市】慢煮油封鴨腿、日本廣島蠔燴意大利飯

💁🏻‍♀️ 以銅鑼灣地段嚟講,依個價錢算好抵食!如果唔加小食嘅話,單叫一個午市套餐,已經包括餐湯/沙律,主食同餐飲,加埋一都只係大約百幾蚊。大家去食keep返收據,一個月內再幫襯,仲有九折優惠!真係好適合喺銅鑼灣嘅打工仔!🤗

🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!
吉列牛肉薯餅
南瓜湯
芥末帶子意粉
熱焙茶
2022-11-08 33 浏览
💛好味指數:4.7/5💛💜回頭指數:4.6/5💜每次係銅鑼灣諗唔到食咩一定會去登龍街,今次去咗永光中心,選咗間環境舒適嘅西餐廳🍴✅黑魚籽蟹肉牛油果塔配青瓜汁$148黑魚籽的味道同橙色魚籽一樣,不過黑色嘅魚籽感覺好矜貴🖤本身分開咗蟹肉同牛油果食,覺得鹹咗小小,但係後尾連埋牛油果、青瓜汁就覺得啱啱好👍🏻青瓜汁好特別,第一次試🥒✅日本廣島蠔燴意大利飯$218廣島蠔相當肥美,入口好Creamy,仲有五隻咁多🖐🏻意大利飯軟硬適中,配三文魚籽一齊食會更鮮味,有新鮮感😌✅Pineapple Fizz$48Fizz原來係加咗雪碧,令到飲品感覺更加Fresh☘️菠蘿味亦比較突出,甜度和我心意✅Iced Mocha Americano$48抹茶味唔算好濃,主要係咖啡香味☕️另外準備埋糖水可以自己加甜度📍MEMOIR (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
💛好味指數:4.7/5💛
💜回頭指數:4.6/5💜
✅黑魚籽蟹肉牛油果塔配青瓜汁$148

✅日本廣島蠔燴意大利飯$218

✅Pineapple Fizz$48
✅Iced Mocha Americano$48

📍MEMOIR (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
位於永光中心嘅呢間餐廳以灰色為主調,燈光昏暗有情調,感覺非常適合約會。餐廳啱啱換咗新餐牌,食物選擇唔算多但勝在精緻,菜式嘅賣相富有心思,賞心悅目!𖦹 煙三文魚杏仁芝士卷將煙三文魚捲成玫瑰花, 賣相一流。濃郁嘅芝士味配上煙三文魚嘅油香,加上面頭嘅魚籽,口感豐富。𖦹 吉列牛肉薯餅 $68 炸得香脆而不油膩,一咬落去係軟綿綿嘅薯蓉,可惜牛肉味就唔太突出,好彩點埋蜜糖芥茉醬依然滋味。𖦹 日式青芥末威靈頓三文魚 $418 (set) 威靈頓三文魚烤得恰到好處,肉質juicy,外皮香脆酥化,不過日式青芥末存在感不高。𖦹 日式海膽忌廉帆立貝意粉 $198海膽鮮甜濃郁,極為creamy;意粉超掛汁亦係al dante,口感令人滿意;帆立貝有三大隻,新鮮彈牙,足料。𖦹 烤虎蝦配蝦膏忌廉意粉 $218虎蝦大隻彈牙,蝦膏香濃,每條意粉都沾滿醬汁,大滿足。𖦹 紐約芝士蛋糕 芝士蛋糕口感輕盈,伴碟微酸嘅cream cheese醬,非常特別。

𖦹 煙三文魚杏仁芝士卷

將煙三文魚捲成玫瑰花, 賣相

𖦹 吉列牛肉薯餅 $68

𖦹 日式青芥末威靈頓三文魚 $418 (set)

𖦹 日式海膽忌廉帆立貝意粉 $198

𖦹 烤虎蝦配蝦膏忌廉意粉 $218

虎蝦大隻彈牙,蝦膏香濃,每條意粉都沾滿醬汁,大滿足。

𖦹 紐約芝士蛋糕

2022-11-04
  • 吉列牛肉薯餅
2022-11-04 96 浏览
哥日去銅鑼灣行街🛍,原來Times Square附近一間樓上餐廳咁有氣氛,啲嘢又咁正~仲要個餐牌令我呢個電影迷感到好正好用心💗💗炸物我最鍾意食洋葱圈🧅,呢度嘅洋葱圈仲有啲紫菜味,好香~呢個日式海膽忌廉帆立貝意大利粉有海膽獨特別鹹鮮香味🍝而且醬汁稀稠程度適中,每條意粉都可以沾滿醬得嚟,又唔會滴滴下咁污糟~佢嘅帆立貝煎得剛剛好,肉質仍然好柔軟唔會韌😋呢個日本廣島蠔燴意大利飯係佢哋嘅推介菜,當然要試下!個廣島蠔勁肥美🦪,而且面頭略煎熟,所以仲食到入面好香嘅鮮味~記得要將佢壓爛,然後撈埋落飯食,因為真係會好香!我個人對蠔比較挑剔,稍為腥啲都完全食唔落,但佢哋嘅蠔就完全無問題👌呢度嘢食嘅款式雖然少咗啲,但係質素都好滿意👍加埋咁便利,仲要坐得好舒服,同朋友嚟聚餐都好適合👭👫👬

仲要個餐牌令我呢個電影迷感到好正好用心💗💗

炸物我最鍾意食洋葱圈🧅,呢度嘅洋葱圈仲有啲紫菜味,好香~

炸洋葱圈

呢個日式海膽忌廉帆立貝意大利粉有海膽獨特別鹹鮮香味🍝
佢嘅帆立貝煎得剛剛好,肉質仍然好柔軟唔會韌😋

日式海膽忌廉帆立貝意大利粉

呢個日本廣島蠔燴意大利飯係佢哋嘅推介菜,當然要試下!
記得要將佢壓爛,然後撈埋落飯食,因為真係會好香!

日本廣島蠔燴意大利飯

呢度嘢食嘅款式雖然少咗啲,但係質素都好滿意👍
加埋咁便利,仲要坐得好舒服,同朋友嚟聚餐都好適合👭👫👬
2022-11-01
炸洋葱圈
日本廣島蠔燴意大利飯
2022-11-02 49 浏览
LUNCH MENU(精選餐湯/雜菜沙律 + 主食 + 餐飲)餐湯 : 南瓜湯燒鰻魚意大利飯 $128鰻魚無骨,意大利飯口感煙韌,烹煮至收汁所以飯粒有海鮮湯鮮味及忌廉香,入味香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁 $198長薯條香口,香煎牛扒厚身,本身已經有牛味,鐘意更濃味的話可以蘸埋韓式燒肉汁/ 蒜鹽香煎鵝肝配蘋果蓉 +$88(加配優惠小食)鵝肝煎得外層香口,內層軟腍,蘸埋打拌得十分細滑、味道清新的蘋果蓉,好夾!無花果肉新鮮! 更值得一提是沙律菜用上有食用閃粉的jam狀紅色醋,味道甜甜酸酸夠開胃,仲閃下閃下!閃令令!好靚!😍✨✨ 吉列牛肉薯餅 +$38(加配優惠小食)即叫即炸,炸衣薄而酥脆,仲可以蘸埋蜜糖芥末醬汁!凍抹茶 (餐飲) +$0餐飲轉可樂 +$8
LUNCH MENU
(精選餐湯/雜菜沙律 + 主食 + 餐飲)

餐湯 : 南瓜湯

燒鰻魚意大利飯 $128

香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁 $198

香煎鵝肝配蘋果蓉 +$88
(加配優惠小食)

吉列牛肉薯餅 +$38
(加配優惠小食)
即叫即炸,炸衣薄而酥脆,仲可以蘸埋蜜糖芥末醬汁!

凍抹茶 (餐飲) +$0

餐飲轉可樂 +$8

2022-10-29
2022-11-02 32 浏览
喺銅鑼灣行完街 就黎試下呢間西餐✨日本廣島蠔燴大利飯 $218有五隻蠔 每隻都漲卜卜 佢啲蠔係冇完全煮熟晒 反而咁樣口感好滑 好香新鮮蠔味 👍 意大利飯都好creamy 好食✨烤美國頂級牛腹肉配香草醬 $398揀左五成熟 烹調得啱啱好 好香濃牛味 一啲都唔韌 就咁食/點少少鹽都已經好好味✨吉烈牛肉薯餅 $68新鮮炸起熱辣辣 好脆👍 薯仔幾綿滑 好似仲有啲洋蔥嘅甜味 夾雜啲牛肉粒如果再香啲就好總括黎講味道都好好 環境舒適 如果枱面再闊少少同有地方放袋會更好 服務方面職員都有禮 會主動斟水💰晚餐人均~$370 (收+1)
喺銅鑼灣行完街 就黎試下呢間西餐

✨日本廣島蠔燴大利飯 $218

✨烤美國頂級牛腹肉配香草醬 $398

✨吉烈牛肉薯餅 $68

服務方面職員都有禮 會主動斟水

💰晚餐人均~$370 (收+1)
  • 日本廣島蠔燴意大利飯
2022-11-02 32 浏览
情調💯的西餐廳在永光中心17樓 無論同情人、朋友、同事聚會呢間餐廳都好適合 地方不算太大,但係好舒適 裝修好靚好多打卡位 👍🏼 好用心去設計每一樣嘢比客人 特別係餐牌 📒食物同飲品選擇比較多 樣樣都好吸引😍 除咗 a la carte 之外都有set dinner (4 courses) $500都唔使 😏 因為樣樣嘢都想食揀唔到 就試吓呢個set dinner啦FIRST COURSE🫕南瓜湯 - 好清甜,不會太粉 SECOND COURSE🐟吞拿魚豆腐餃 - 大大嚿 seared Tuna 配豆腐皮 味道好夾 好開胃THIRD COURSE - $368🦪日本廣島蠔燴意大利飯 - 侍應教我地記得切開啲蠔 令到啲汁撈埋啲飯 好鮮甜 廣島蠔好大隻 份量多FOURTH COURSE🧀紐約芝士蛋糕 - 食完鹹嘅嘢 end up with 芝士蛋糕配乳酸 冇得頂! 👍🏼最後忍唔住叫多份 🐖韓式麵豉醬燒西班牙豬鞍架配泡菜($328)十分之有驚喜 豬鞍架煎到啱啱好 肉內仲係粉紅色 不會太乾 配麵豉醬同泡菜 真係好夾!每一道餸老闆好有心機去準備 每一碟餸有好多細節 成個presentation 好

FIRST COURSE
🫕南瓜湯 - 好清甜,不會太粉

SECOND COURSE

THIRD COURSE - $368

FOURTH COURSE

每一道餸老闆好有心機去準備 每一碟餸有好多細節 成個presentation 好似 fine dining
下次要叫多啲朋友一齊過去試埋其他食物。

溫馨提示 如果大家有興趣去食,最好就預訂座位!
2022-11-01
  • 日本廣島蠔燴意大利飯
要食到法日fusion菜都唔一定要去fine dining🍷呢間銅鑼灣樓上西餐廳 就有性價比不俗既course menu😆餐廳氣氛都好舒服 既有高級餐廳格調但又乾花裝飾帶來既文青感👍🏻今次第一次黎就試左Dinner set 每人分別有4course兩個人可以試到大部分菜式Soup🥣龍蝦湯 (+$20)第一道菜嘅賣相已經好吸引😍呢度既龍蝦湯偏濃厚 味道鮮甜但略嫌調味有點重 重口味人士應該鍾意👍🏻Appetizers🥟吞拿魚腐皮餃由呢度菜開始就係法日fusion既起點食材主要係平常日本料理入饌既吞拿魚同腐皮🐟但腐皮卷裡面既藜麥同沙律調味又帶來一d西方色彩😯絕對係之前未試過既組合🤩🧀煙三文魚杏仁芝士卷兩款前菜賣相好打卡able 😍煙三文魚捲成玫瑰花 真係好靚呢款前菜就比較偏向西式芝士香味濃郁 配上煙三文魚既油脂🤤味道的確比較豐富 開胃一流👍🏻Main Dishes🍝日式海膽忌廉帆立貝意大利粉 ($368)海膽忌廉醬好有日式風味👍🏻忌廉醬食落味道好濃郁 😋😋意粉食落掛汁 記得要襯熱食啊🤤🤤🐟日式青芥末威靈頓三文魚威靈頓三文魚賣相好精緻呢道菜同威靈頓牛柳一樣 都係考火候🔥如果焗得太耐 三文魚就

今次第一次黎就試左Dinner set
每人分別有4course兩個人可以試到大部分菜式
Soup
🥣龍蝦湯 (+$20)
第一道菜嘅賣相已經好吸引😍

呢款前菜就比較偏向西式
芝士香味濃郁 配上煙三文魚既油脂🤤
味道的確比較豐富 開胃一流👍🏻

Main Dishes
🍝日式海膽忌廉帆立貝意大利粉 ($368)
海膽忌廉醬好有日式風味👍🏻

配埋酥皮同日式青芥末食 感覺新奇但又幾match👍🏻

Desserts
🍰紐約芝士蛋糕
New York蛋糕口感較實身 唔會太甜

☕️伯爵茶奶凍 (+$28)
比較推薦既係呢份伯爵茶奶凍
就算加錢都係值得🥰
大大杯既奶凍滑溜 茶味濃郁
清清口腔作結就啱啱好🥳
2022-11-01 25 浏览
位於大廈高座西餐廳,簡約設計既裝潢,別具格調,座位寬敞,靠窗有sofa位,可以喺日光下chill 住嘆美食。除咗環境衞生舒適,食物係好有水準,無論色,香,味 都感受到廚師那份用心製作既心意,價錢親民,絕對扺食😋~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~💫 溫泉蛋卡邦尼意大利飯蛋黃芝士醬汁拌意大利豬腩肉,配白忌廉汁令意大利飯味道變得濃厚,加上温泉蛋, 使每粒飯更細綿滑溜。💫 菠菜汁煙三文魚扁意粉 玫瑰花形既煙三文魚好靚,成件藝術品咁既菜式,已經心心眼。煙三文魚唔會太乾身,味道有煙燻咸香,菠菜汁好creamy , 每條扁意粉都均勻掛汁,口感唔會膩。💫 紅酒燴牛肋條配薯蓉牛肋條質感軟腍,啖啖肉好滿足,用紅酒燴,既可抗氧美顏,牛肋條又可增加鐵質,愛靚一族必選🥰 薯蓉雖然係拌菜,但係份量都唔少,質感非常幼滑,薯控一定唔好錯過👍💫 吉列牛肉薯餅熱辣辣送到枱,外層炸到金黃色,非常脆口,餡料有薯蓉,牛肉碎,非常滑溜有嚼頭,外脆內軟,質感層次豐富。💫 蜜桃薄荷特飲 / 紅莓汁 果味濃香配薄荷葉,味道清新。用田園主題杯墊襯托,一定係打咗卡先飲啦💕💫 French

💫 溫泉蛋卡邦尼意大利飯

💫 菠菜汁煙三文魚扁意粉

💫 紅酒燴牛肋條配薯蓉

💫 吉列牛肉薯餅

💫 蜜桃薄荷特飲 / 紅莓汁

💫 French Cake
精緻蛋糕,朱古力味濃而且層次豐富,有種幸福滿滿感覺。
2022-10-31 33 浏览
去銅鑼灣行完街搵間餐廳醫下肚😋登龍街餐廳林立,但今次就搵到呢間樓上餐廳,主打亞洲x西餐 fusion菜☺️餐廳燈光柔和,座位闊落,都坐得幾舒服😌睇落都幾有情調,都幾岩情侶約會食飯咖😘🌟Linguine Carbonara $178卡邦尼意粉上放上了一粒溫泉蛋,將蛋汁同卡邦尼醬嘅芝士mix埋,令每條意粉都掛滿醬汁,入口有香濃嘅奶油芝士蛋香,而意粉用上扁粉,口感都幾彈牙,加上煙肉嘅咸香味,食落creamy但又唔會太膩☺️🌟Sea Urchin Scallops Spaghetti $198呢道意粉加左日式元素,用海膽汁作為意粉嘅醬汁,海膽味超香濃,每一口意粉都比醬汁包圍住🥰🥰帆立貝都幾大粒,仲有成3大粒☺️,肉質肥美飽滿,簡單煎香已經好好味😊☕️ Iced Cafe Latte $38🍹Apple Juice $28

🌟Linguine Carbonara $178

☕️ Iced Cafe Latte $38
🍹Apple Juice $28
2022-10-31 31 浏览
今日同同事一齊出去食飯,有其他同事推介我哋話登龍街有間食西餐d lunch set幾好食又唔貴,我地見近近地就去試吓 Lunch Set 包左沙律🥗/湯 ➕ 野飲聽日嘅餐湯係白椰菜花湯,飲落濃郁♥ 溫泉蛋卡邦尼意大利飲 $88通常卡邦尼都一定冇差😆 最鍾意整穿隻蛋撈勻黎食,意大利飯口感好好,配上煙肉好有咬口♥ 菠菜汁煙三文魚扁意粉 $108三文魚捲成花狀好靚有心田,波菜汁好入味而扁意粉口感好好唔會太淋身,夾起扁意粉每一條意粉都掛滿波菜汁😋 ♥ 紅酒汁燴牛肋條配薯蓉 $138牛肋條好入味,肉質軟腍,伴隨紅酒汁燴,帶出肉味既濃郁,伴碟仲有厚厚既薯蓉,真係飽肚感十足😆♥ 吉列牛肉薯餅 $38一客有兩塊薯餅,炸得好鬆脆,內裏薯餅釀咗牛肉好夾♥ 炸洋蔥圈🧅 $38洋蔥圈炸粉唔會好厚,炸得好香脆 熱辣辣點埋沙律醬食就最好不過♥ 和風紫菜薯條 $38滿滿紫菜碎嘅薯條🍟♡ 環境座位都坐得好舒服☺️ 餐廳都有悉心佈置,好多花既裝飾,而Lunch menu多選擇仲可以加配小食,食物質素都唔錯

Lunch Set 包左沙律🥗/湯 ➕ 野飲
聽日嘅餐湯係白椰菜花湯,飲落濃郁

♥ 溫泉蛋卡邦尼意大利飲 $88

♥ 菠菜汁煙三文魚扁意粉 $108

♥ 紅酒汁燴牛肋條配薯蓉 $138

♥ 吉列牛肉薯餅 $38
一客有兩塊薯餅,炸得好鬆脆,內裏薯餅釀咗牛肉好夾

♥ 炸洋蔥圈🧅 $38

♥ 和風紫菜薯條 $38
滿滿紫菜碎嘅薯條🍟

2022-10-30 87 浏览
🇭🇰MEMOIR #銅鑼灣 浪漫西餐廳🍽️店入邊用左乾花🌾🌾水泥 做主調整個感覺舒服優雅 仲有微微日光 幾舒服☺️lunch menu 選擇多元化 價錢都幾抵包左沙律/餐湯 同一杯餐飲☕️而且佢地服務既友善又細心☺️餐湯當日係紅菜頭湯 creamy健康 又唔會好草青味🥩香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁(💰$198)10oz 西冷的確幾大塊下🫣keep 到牛味濃郁 配韓式燒肉汁呢個idea 幾好味道更香更惹味 另外都有少量椒鹽伴碟伴碟仲有和風紫菜薯條🍟同沙律菜🥗🍖紅酒汁燴牛肋條配薯蓉(💰$138)牛肋條份量亦唔少 有5-6條口感比西冷軟熟 帶點微微紅酒香🍷伴碟薯蓉非常好食 又香又creamy 👍🏻推薦🥔吉列牛肉薯餅(💰+$38)👍🏻推薦另一款必食之選 牛肉薯餅即叫即整上台非常熱辣辣 牛肉同薯仔味道好夾‼️炸衣薄脆 入邊薯餅綿密creamy點埋蜜糖芥茉醬好好食🤤🤤🍟和風紫菜薯條(💰+$38)份量好多 兩個人都食唔哂🤣🤣脆身厚肉 滿滿既紫菜粉同埋最搞笑係 唔知原來西冷都跟左紫菜薯條 重覆左😂🍮伯爵茶奶凍(💰+$28)👍🏻推薦伯爵茶奶凍都幾大杯😍可以兩個人share 不過食落茶好出‼️同奶味好平衡 質地
🇭🇰MEMOIR #銅鑼灣 浪漫西餐廳🍽️
店入邊用左乾花🌾🌾水泥 做主調
整個感覺舒服優雅 仲有微微日光 幾舒服☺️
lunch menu 選擇多元化 價錢都幾抵
包左沙律/餐湯 同一杯餐飲☕️
而且佢地服務既友善又細心☺️
餐湯當日係紅菜頭湯 creamy健康 又唔會好草青味
香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁

🥩香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁(💰$198)
10oz 西冷的確幾大塊下🫣
keep 到牛味濃郁 配韓式燒肉汁呢個idea 幾好
味道更香更惹味 另外都有少量椒鹽伴碟
伴碟仲有和風紫菜薯條🍟同沙律菜🥗
紅酒汁燴牛肋條配薯蓉

🍖紅酒汁燴牛肋條配薯蓉(💰$138)
牛肋條份量亦唔少 有5-6條
口感比西冷軟熟 帶點微微紅酒香🍷
伴碟薯蓉非常好食 又香又creamy 👍🏻推薦

🥔吉列牛肉薯餅(💰+$38)👍🏻推薦
另一款必食之選 牛肉薯餅即叫即整
上台非常熱辣辣 牛肉同薯仔味道好夾‼️
炸衣薄脆 入邊薯餅綿密creamy
點埋蜜糖芥茉醬好好食🤤🤤

🍟和風紫菜薯條(💰+$38)
份量好多 兩個人都食唔哂🤣🤣

同奶味好平衡 質地滑身帶點彈性 不錯
香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁
伯爵茶奶凍
2022-10-29 39 浏览
餐廳裝潢非常有情調,座位夠闊落所以坐得好舒服,而且店員亦好有禮貌,服務好細心,成個感覺好好呀。🙂餐廳主打西日Fusion 菜式,晚市套餐都幾豐富,包咗餐湯、前菜、主菜及甜品,每個主菜價錢不同,大概300~400左右。龍蝦湯 (套餐+$20)套餐有個是日餐湯,如果想豪華少少可以加錢Upgrade做龍蝦湯。整體龍蝦湯幾厚身,味道夠濃郁,面頭加咗紫菜絲增加咗啲和風感。薄荷意大利火腿配蜜瓜前菜4選1,揀咗呢個意大利火腿配蜜瓜,Parma Ham味道比較咸,配清清甜甜嘅蜜瓜同薄荷葉平衡番,加上酸酸地嘅醬汁,配搭起嚟唔錯。香煎鵝肝 (套餐+$88)鵝肝size正常,兩邊煎得香脆,配埋微酸嘅蘋果蓉即刻解膩同提升層次,伴碟嘅沙律都幾新鮮,幾喜歡呢個。❤️日式海膽忌廉帆立貝意大利粉海膽醬汁非常creamy,帶少少鮮甜,帆立貝有3大隻,配料有啲菇類,意粉亦煮得剛剛好夠煙韌,份量幾足料,nice。👍16小時慢煮法國油封鴨髀 ($328)好想試油封鴨所以點咗一份試試,油封鴨好肥美,肉質都滑,最特別係用咗咸咸甜甜嘅醃牛蒡同蘿蔔做配菜,食到一半可以用配菜清新下減低油膩感,唔錯呀!😉廚師推介甜品 (+$10)加錢要咗

龍蝦湯 (套餐+$20)

薄荷意大利火腿配蜜瓜

香煎鵝肝 (套餐+$88)

日式海膽忌廉帆立貝意大利粉

16小時慢煮法國油封鴨髀 ($328)

廚師推介甜品 (+$10)
加錢要咗推介甜品伯爵茶奶凍,吃到陣陣伯爵茶香味,奶凍好滑溜,略嫌比較甜。

整體用餐體驗及食物質素都唔錯,服務亦非常貼心,幾欣賞餐廳喺細節花嘅心思,例如花花牆壁、手作餐牌等,都可以睇到店主嘅用心,同時呢度好適合慶生或者節日呀!👍😊❤️
2022-10-25
it has been a loooooong week🫡琴晚熊熊姐妹帶住疲倦既身軀同跌到落下巴既眼袋黎到銅鑼灣既Memoir食飯🥹餐廳既門口有一盞黃色射燈超IG-able💖食物價錢算中價位 人均約300-400蚊~-🌟-▪️mushroom risotto ($178)當白熊諗唔到食乜既時候就會叫蘑菇義大利飯😂呢個特別既係加左牛肝菌 同埋面頭加左D泡泡🫧 上檯時熱辣辣而且好足料☺️每一啖都食到唔同種類既菇同飯 超級creamy 滿足滿足😗▪️Dinner set ($368)▫️carrot soup今日既餐湯係carrot soup 飲到甜甜嘅甘筍味🥕▫️parma ham with melonsecond course我地揀咗parma ham配蜜瓜 一開始以為會分開上但點知餐廳直接將火腿捲起放左係圓柱型既蜜瓜上面🤣蜜瓜鮮甜多汁剛好balance火腿既鹹香(雖然啡熊覺得有D太鹹🥸)不過大家記住唔好好似我地咁貪心咁一啖塞左落口😂😂😂我地大概有一分鐘講唔到野因為蜜瓜真係好大舊😂▫️Sea Urchin Scallops Spaghetti 海膽fans必試!海膽醬鮮甜濃郁 質感creamy🥰 帆

-🌟-
▪️mushroom risotto ($178)
mushroom risotto

▪️Dinner set ($368)
▫️carrot soup
今日既餐湯係carrot soup 飲到甜甜嘅甘筍味🥕

▫️parma ham with melon

海膽fans必試!海膽醬鮮甜濃郁 質感creamy🥰 帆立貝都好驚喜 唔會煎得好韌 咬落口係juicy的😗 意粉部分都煮得啱啱好 整體都無乜挑剔嘅位🤤
Sea Urchin Scallops Spaghetti

▫️New York Cheesecake
芝士蛋糕係偏甜嘅口味 但勝在整得比較輕盈 少似日本cheesecake 唔會太膩😆 點埋側邊炙燒過微酸嘅cream cheese(?) 就balance翻曬了🤤

-🌟-
係銅鑼灣黃金地段黎講價錢算OK 見到旁邊都有不少情侶約會 情調不錯🤪見餐廳推薦既係油封鴨腿但係今次飽得滯試唔到 唯有留返下次再試啦🫣

建議指數:🐻🐻‍❄️🐻🐻‍❄️/5
2022-10-28 21 浏览
銅鑼灣 - Memoir係銅鑼灣搵到一間環境好好嘅餐廳,餐廳嘅環境裝修比較柔和,有唔少嘅乾花同燈光嘅配合下,好有情調,好適合慶祝生日或chill住食飯🥰溫泉蛋明太子卡邦尼意粉(🌟89.43/100)💲168用咗扁意粉,上面有一隻流心蛋,加上明太子加煙肉嘅醬汁拌勻,每一啖食落口感好濃郁,好香蛋和明太子嘅鮮味,麵質好掛汁😍香煎美國肉眼扒(🌟85.77/100)💲388今次叫咗5成熟,外面煎得焦香,切開裏面係粉紅色,肉質好嫩,牛味濃郁,仲可以點鹽或自家製醬汁,旁邊嘅配菜翠肉瓜、蕃茄仔、薯仔微微咸味,能突出蔬菜嘅原味道
銅鑼灣 - Memoir

溫泉蛋明太子卡邦尼意粉(🌟89.43/100)💲168