2022-10-17 37 浏览
今次嚟到銅鑼灣食好嘢😆🔖日本廣島蠔燴意大利飯💰218廣島蠔大大隻,夠晒肥美🦪食落去都幾鮮甜🤓意大利飯好creamy~加咗三文魚籽之後,增加咗口感添😛💫 推薦指數: 8.5/10​​🔖煙三文魚腐皮餃💰78煙三文魚加腐皮餃呢個組合都幾特別😍原來都好match 🤭入面仲夾咗啲藜麥㗎~整體味道有驚喜🫶🏻💫 推薦指數: 9/10​🔖吉列牛肉薯餅💰58呢個小食絕對係嚟到必嗌㗎!熱辣辣嘅薯餅真係好正🤤薄薄一層嘅炸皮,入面係滿滿嘅牛肉蓉🤩配埋個蜜糖芥末醬一齊食,好正!💫 推薦指數: 9/10​🔖鮮蕃茄南瓜湯💰68南瓜湯香滑濃郁,入面仲有啲南瓜籽㗎😛💫 推薦指數: 8/10​
今次嚟到銅鑼灣食好嘢😆

💰58
💫 推薦指數: 9/10​

🔖鮮蕃茄南瓜湯
💰68
南瓜湯香滑濃郁,入面仲有啲南瓜籽㗎😛
💫 推薦指數: 8/10​
  • 吉列牛肉薯餅
  • 日本廣島蠔燴意大利飯
  • 煙三文魚腐皮餃
  • 南瓜湯
2022-10-16 472 浏览
今晚收工同好姊姊食飯聚會 揀選咗呢間位於永光中心的樓上法國餐廳🍴一見到餐廳門面 已經覺得好有格調 餐廳內以乾花、水泥牆身及柔和光線 營造出舒服浪漫嘅情調 餐牌除左dinner set & drink menu 仲有一本係由人手親自繪畫、放舊相片 及夾雜食物嘅介紹 好有心思☺️👍🏻-我地兩個人叫左 dinner set ($738)🍽餐湯 :南瓜湯 🎃第一道菜嘅賣相已經好吸引😍😍 南瓜湯味道香甜☺️☺️ 濃郁嘅南瓜味 濃稠度剛好 唔會太稀太杰😋 加上有幾粒松子仁 增加咗南瓜湯嘅口感👍🏻-🍽前菜:薄荷意大利火腿配哈蜜瓜🍈侍應特別提醒要連埋薄荷葉一齊食 😝火腿嘅咸香十足配搭新鮮嘅薄荷葉同哈密瓜 哈密瓜好清甜😋😋 真係要一齊食先 食到層次分明嘅味道🤤🤤-🍽小食:煙三文魚腐皮餃呢個又係賣相好精緻 😍 煙三文魚捲成玫瑰花🌹放在有藜麥嘅腐皮卷🌷 好似雀巢盛住朵花咁🥰🥰藜麥口感豐富 腐皮卷味道好入味 整體調味不錯 好開胃嘅小食☺️-🍽 主菜:溫泉蛋明太子卡邦尼扁意粉🍝明太子同卡邦尼醬配搭得好好👍🏻食落味道好濃郁 啖啖都食到明太子及蛋香味😋😋特別喜歡呢度嘅意粉 煮得岩岩好 食落好彈牙有嚼口 掛到好多醬汁🤤🤤 -

今晚收工同好姊姊食飯聚會
揀選咗呢間位於永光中心的樓上法國餐廳🍴
一見到餐廳門面 已經覺得好有格調
餐廳內以乾花、水泥牆身及柔和光線 營造出舒服浪漫嘅情調

我地兩個人叫左 dinner set ($738)
🍽餐湯 :南瓜湯 🎃

特別喜歡呢度嘅意粉 煮得岩岩好
食落好彈牙有嚼口 掛到好多醬汁🤤🤤

🍽 主菜:香煎美國肉眼排
份量十足 我地揀咗7成熟
切開後 色澤呈少少粉紅色☺️ 肉質仲keep到軟腍 好juicy 🤤🤤
本身肉眼排就咁食都好夠味 如果想再惹味可以沾上旁邊嘅醬汁/胡椒粒 😎😝
香煎美國肉眼排

——
👩🏻👩🏻食到主菜飽飽地 終於到甜品啦☺️
好開心可以一人一款唔同款式嘅甜品🍮
🍮🍮

🍮甜品:伯爵茶奶凍
好香伯爵茶味🤤🤤🤤 食落好creamy 香滑 滑溜溜咁🥰🥰 配上藍莓🫐 味道好夾😚

🍮甜品:三重朱古力蛋糕
第一啖食落去好香榛子味及香朱古力
蛋糕口感較實身😋😋 甜而不膩嘅蛋糕為今晚fine dining畫上完美嘅句號🥰🥰
三重朱古力雪糕

🍽🍴總結 🍽🍴
餐廳嘅名好有詩意🧡 memoir 法文係指記憶
牆身寫上要珍惜當下嘅字句 再配上乾花及簡潔嘅佈置 氣氛舒服😌
店員服務態度友善☺️☺️
上菜速度會根據我地食嘢嘅速度而調節 &保持餐桌乾淨 會主動收拾碗碟😚👍🏻👍🏻

價錢以fine dinning黎講 唔算太貴 人均約$400+ 好適合拍拖、閏密、朋友、生日聚會等去食😋😋
2022-10-12
薄荷意大利火腿配哈蜜瓜
煙三文魚腐皮餃
香煎美國肉眼排
三重朱古力雪糕
去銅鑼灣商場或地鋪食野,有時都幾貴。呢個時候,大家不妨試吓樓上餐廳。呢啲食店大多是小本經營、有heart❤️、有自己特色。就好似Memoir。位於登龍街永光中心17樓。餐廳走工業風,場內有好多特別裝飾。門口有花花佈置、室內有水波影投射營造氣氛、重有一個特色牆展示金句‘’Don’t wonder to what’s coming next, cherish this moment.’’ 都幾有情調💕呢度的lunch set好抵食,最平$88就有啦!重包左湯🥣或沙律🥗及飲品☕️。呢個價錢銅鑼灣真係冇得輸。我哋一行四人,分別叫左:-🥕甘筍湯今日嘅餐湯係好有營養嘅甘筍湯。我印象中好似從來冇喺西餐廳飲過甘筍湯。味道甜甜地,都幾好飲。🥗沙律呢度嘅沙律菜加咗紅石榴點綴,令顏色更色彩繽紛,亦都增加口感。🍝芥末汁帶子意粉芥末汁意粉,都幾新鮮同創意!芥末汁都幾濃郁㗎,令成個意粉味道好fresh! 帶子有三粒,都幾肥美,同埋兩邊都煎得好香,帶金黃色!係今日的MVD - most valuable dish! 🤣🍄黑松露雜菌意大利飯上菜時已經聞到陣陣嘅黑松露香味,意大利飯偏硬身,質感都幾Creamy。另一個抵讚嘅

🥕甘筍湯

🥗沙律

🍝芥末汁帶子意粉

🍄黑松露雜菌意大利飯
上菜時已經聞到陣陣嘅黑松露香味,意大利飯偏硬身,質感都幾Creamy。另一個抵讚嘅地方就係都幾多蘑菇,差唔多啖啖都食到。

🦀蒜香辣蟹肉扁意粉
呢個意粉都幾惹味。蒜味🧄香濃。另外扁意粉口感唔錯,煮得啱啱好。

🐽香煎厚切豬扒配薯蓉
豬扒都好大塊,大過我隻手掌。煎得都幾香口。食落都有肉汁。

整體來講,睇得出老闆有用心裝飾餐廳。食物亦有放心思。價錢亦算公道。大家都可以試吓!
甘筍湯
芥末汁帶子意粉
蒜香辣蟹肉扁意粉
香煎厚切豬扒配薯蓉
2022-10-16 1519 浏览
Memoir Western X Asian Cuisine (銅鑼灣)📍銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓🤍Thick Cut Pork Chop With Mashed Potato香煎厚切豬扒配薯蓉 $158自己屋企都有煎開扒,就知道厚切嘅唔易煎!一嚟到見到真係唔係一般嘅厚😳😳但廚師真係好有水準,外面煎得好香,但裡面仍然保持到嗰份幼嫰嘅豬肉質!而且選材上揀到一半肥一半瘦嘅豬扒,食起上嚟層次好豐富,非常推薦!!😙🤍Grilled Australia Sirloin Steak 10oz with Korean Garvy Sauce香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁 $198好足料好大塊嘅西冷牛扒🥰我哋叫咗七成熟,切開牛扒仲有粉嫰嘅狀態👍🏻👍🏻賣相非常好。比較少見牛扒會配韓式燒肉汁,所以都膽粗粗試吓,結果又幾夾喎😋🤍Foie Gras with Apple Puree香煎鵝肝配蘋果蓉 + $88呢個係是日最愛,鵝肝、無花果同蘋果蓉係好無敵嘅組合😍😍 無花果同蘋果蓉中和咗鵝肝嘅油膩,但仍然食到濃濃嘅油脂香味!真係好正好幸福啊☺️🤍Barl Grey Tea Panna Cotta伯爵茶奶
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓

香煎厚切豬扒配薯蓉 $158

香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁 $198

🤍Foie Gras with Apple Puree
香煎鵝肝配蘋果蓉 + $88

🤍Barl Grey Tea Panna Cotta
伯爵茶奶凍 + $28
奶福有好濃嘅伯爵茶味,質地好Creamy,仲有幾粒酸酸甜甜嘅藍莓🫐好fresh好好味!

🤍French Cake
精選蛋糕 + $28
最最後仲有一件小小嘅朱古力蛋糕😚幾層都有唔同朱古力嘅濃度同口感,好有心思❤️❤️雖然今日已經食咗唔少嘢,但果然食甜品係第二個胃嚟,仲要咁好味😋所以最後都一件不留呀

🍵Hot Matcha 熱抹茶

服務 🌟🌟🌟🌟🌟
衛生 🌟🌟🌟🌟🌟
抵食 🌟🌟🌟🌟🌟
午餐
銅鑼灣多嘢食就係人都知😍 有間係登龍街隱世既樓上鋪,環境優美、舒服💕 門口仲有打卡位👍比你留低美好既一刻📸🔺食物 (lunch hour)🔸 前菜 | 餐湯 & 沙律 細細粒粟米蓉既餐湯 😚 & 健康開胃前菜salad仲加埋石榴粒✨😍.🔸小食 | 香煎鵝肝配蘋果蓉 +$88私心推介✨ 超有驚喜🤩 鵝肝入口即溶,啖啖油香味 加埋微酸甜既蘋果蓉 減低油膩感👍👍 仲加埋粒無花果 勁打卡able🥳.🔸蒜香辣帆立貝扁意粉 $128WoW"抵食之選🤤 每粒帆立貝都極大粒❤️‍🔥 意粉彈牙有嚼勁 份量都幾多 微微蒜辣汁 好惹味.🔸 香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁$198揀左五成熟🥰 切開見到入邊仲粉紅色嘅嫩肉 油花與肉質融為一體✨餐廳細心地係牛扒旁邊放上 鹽同胡椒,其實唔需要點醬都好好食😆.🔺飲品 🔸Cranberry Juice紅莓汁 +$8天然抗氧化飲品,女性嘅恩物😚 可以養顏美容,味道酸酸甜甜😉 唔錯👍.🔺甜品🔸伯爵茶奶凍 $28😍好Q彈啊 一入口就溶化左我個心❤️ 勁濃奶香味、淡淡伯爵茶味 岩哂同女朋友黎食😚➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖自私評分:🟡🟡🟡🟡🟡自私評論:餐廳

🔺食物 (lunch hour)
🔸 前菜 | 餐湯 & 沙律
🔺甜品
🔸伯爵茶奶凍 $28
➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖
自私評分:🟡🟡🟡🟡🟡
自私評論:餐廳有浪漫情調氣氛,啱晒情侶打卡🥰,就算一家大細都好溫馨
高水準嘅食物✨睇得出用心準備,建議大家可以預約先去😝
➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖
  • 香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁
  • 香煎鵝肝配蘋果蓉
無意搵到呢間西餐廳 一吸引嘅就係佢好舒服既裝修❤️ 店舖內用咗唔少玫瑰花做點綴🌹 加上淡黃嘅燈光同埋黑白嘅主題 有種置身懷舊電影既感覺🎬 Menu亦都記錄咗好多經典愛情電影既劇照💕 咁有心思既佈置果然適合黎個浪漫既約會🥂⭐️ 蒜香辣帆立貝扁意粉 🍝調味恰到好處 😊簡單用蒜頭辣椒調味反而突顯帶子既鮮味🌶️ 意粉口感唔會太淋啱啱好🤗⭐️ 紅酒汁燴牛肋條配薯蓉 🥩牛肋條燴得好淋好入味🍖有淡淡紅酒味嘅香🍷 值得一讚薯蓉好Creamy有驚喜 🥔⭐️ 香煎鵝肝伴蘋果蓉 🦆鵝肝帶焦香而且入口即溶🔥 蘋果蓉食到果粒帶微酸🍎 中和返鵝肝嘅油脂🥳⭐️ 水牛城雞翼 🍗炸得香脆而辣醬調味好有美式風味🇺🇸⭐️ 伯爵茶奶凍 🍮真係好有心思十分推薦💕 伯爵茶味突出好香濃 🫖但係牛奶既比例啱啱好令到茶味好溫和🍼 口感亦都超級幼滑🤪 好想Encore添⭐️ 蕃茄湯 🍅⭐️ 雜菜沙律 🥗雖然係前菜但係一啲都唔馬虎😛 蕃茄味好濃郁沙律用料都好新鮮🥬⭐️ 凍焙茶 ☕️⭐️ 凍檸檬茶 🍋茶味稍嫌比較乾唔夠突出 唔係整體都好消暑🧋
蒜香辣帆立貝扁意粉
紅酒汁燴牛肋條配薯蓉
香煎鵝肝伴蘋果蓉
蕃茄湯
凍焙茶
「香港篇 - 銅鑼灣」“Memoir 🌌” 🌟🌟🌟🌟.5/5平價精緻西餐廳🍴食物質素💯係熱鬧既銅鑼灣中既舒適綠洲🥰🔻First course 🥣有2款餐湯揀😛當日有蕃茄湯🍅同+$40可升級做龍蝦湯🦞蕃茄湯飲得出係新鮮🍅打出來🥰龍蝦湯幾濃 但可以杰身番少少🤔🔻Second course🍴🔹薄荷意大利火腿配哈蜜瓜🍈 不嬲都覺得Parma ham係要配哈蜜瓜🤔加埋薄荷葉係估唔到咁清新🌱🥰🔻Third course 🍗🔹水牛城雞翼🍗炸到好香脆😍有少少酸辣幾惹味😋🔻Fourth course 🥘🔹日本廣島蠔燴意大利飯 +$30 🌟🌟有成5隻大大粒廣島蠔🦪🤪粒粒飽滿🤤意大利飯硬度岩岩好💯食落creamy😋🔻Fifth course 🥩🔹法國慢煮鴨胸 🦆 ($668)鴨胸好入味😋一d都唔膻😋配埋清酒醃過既蘋果同藍莓醬🫐食落未咁膩👍🏻🔻Sixth course 🍰果日係日式芝士蛋糕🍰帶微酸 食落輕盈🥰💁🏻‍♀️六百幾七百可以食到6個course🤰🏻性價比超高💯🤑
「香港篇 - 銅鑼灣」
“Memoir 🌌” 🌟🌟🌟🌟.5/5
🔹日本廣島蠔燴意大利飯 +$30 🌟🌟
有成5隻大大粒廣島蠔🦪🤪粒粒飽滿🤤
意大利飯硬度岩岩好💯食落creamy😋
🔻Fifth course 🥩
🔹法國慢煮鴨胸 🦆 ($668)
鴨胸好入味😋一d都唔膻😋
💁🏻‍♀️六百幾七百可以食到6個course🤰🏻
性價比超高💯🤑
  • 日本廣島蠔燴意大利飯
2022-10-12 64 浏览
🍝黑蒜蜆肉扁意粉 $198 -大大粒蜆肉 份量好足😋 -蒜味香濃 意粉好入味 -食落唔會乾身👍🏻 🍛龍蝦汁蟹肉意大利飯 $218 -蟹肉鮮甜🤩 -個飯食落口啖啖蟹肉🦀 -龍蝦汁同意大利飯好夾😋 -重要係賣相靚! 🍹Pineapple Fizz $48 -菠蘿味好清新🍍 -飲完幾解渴👍🏻 🥂Moscato $78 -味道偏甜😋易入口 -酒味唔算重
🍝黑蒜蜆肉扁意粉 $198
-大大粒蜆肉 份量好足😋
-蒜味香濃 意粉好入味
-食落唔會乾身👍🏻

🍛龍蝦汁蟹肉意大利飯 $218
-蟹肉鮮甜🤩
-個飯食落口啖啖蟹肉🦀
-龍蝦汁同意大利飯好夾😋
-重要係賣相靚!

🍹Pineapple Fizz $48
-菠蘿味好清新🍍
-飲完幾解渴👍🏻

🥂Moscato $78
-味道偏甜😋易入口
-酒味唔算重
2022-10-10 75 浏览
呢日黎到MEMOIR食晚餐,呢間餐廳位於銅鑼灣永光中心17樓,環境非常有情調,暗暗地既燈光,以及播放既音樂,都令人好舒服我地叫左一個6 Course二人晚餐首先係雜菜湯,味道濃郁,唔會太鹹,亦可以加$40轉做龍蝦湯薄荷意大利火腿配哈蜜瓜,味道非常夾火腿好細滑,鹹味突出,而哈蜜瓜多汁爽甜,兩者相輔相乘煙三文魚腐皮餃,好特別既前菜,入面有藜麥同埋檸檬汁,微微酸,食起來好開胃煙三文魚亦有好香既煙燻味,魚肉豐富有彈性日本廣島蠔燴意大利飯(+$30),一上枱已經比佢深深吸引住!見到咁多廣島蠔每隻都肥美大隻,口感creamy多汁,一咬開已經感受到熱辣辣既蠔汁,加埋意大利飯一齊食,令到每啖飯都有新鮮既蠔味非常高質!香煎美國肉眼扒,我地叫左5成熟,煎得好靚,紋理細緻,一切開見到入面呈現誘人既粉紅色肉質軟腍,油份豐富,好滿足!甜品係雲呢拿榛子蛋糕,一入口就feel到陣陣既榛子味道,雲呢拿香甜綿滑
我地叫左一個6 Course二人晚餐
首先係雜菜湯,味道濃郁,唔會太鹹,亦可以加$40轉做龍蝦湯

薄荷意大利火腿配哈蜜瓜,味道非常夾
火腿好細滑,鹹味突出,而哈蜜瓜多汁爽甜,兩者相輔相乘

煙三文魚亦有好香既煙燻味,魚肉豐富有彈性
非常高質!
肉質軟腍,油份豐富,好滿足!
2022-10-09
𝔸 𝕘𝕖𝕟𝕦𝕚𝕟𝕖 𝕞𝕖𝕞𝕠𝕚𝕣 𝕥𝕠 𝕓𝕣𝕚𝕟𝕘 𝕙𝕠𝕞𝕖💌黎到登龍街唔怕你餓親🥸,係怕餐廳選擇多到你不知所措👀。試下好有feel咁讀 “Memoir”✨,勁浪漫 and you know the next line🎼,法西日集於一身,有驚喜有回味地將呢份回憶帶走🧚🏻‍♀️。是日lunch set有6個選擇,毫無懸念下揀左🐂10oz澳洲西冷扒。牛扒脂肪部份較少,5成熟啖啖肉完全唔會韌,配上些少淮鹽🧂肉味勁出😮♨️,幾乎無點過韓式燒汁。粗身薯條🍟亦都好脆身,加上紫菜碎,一條接一條都唔係好想停🤪。🐃Grilled Australia Sirloin Steak 10oz with Korean Garvy Sauce & Fries | $198套餐可以配湯或沙律,一聽到是日餐湯係蘑菇湯🍄就唔洗諗了come on mushrooms🤩,味道濃郁不過可以加多少少蘑菇粒會更有咬口🤏🏽。飲品就揀左凍焙茶,茶味夠🍵飲到最後。🤙🏽Lunch Set served with Soup of the day (Mushroom Soup) or Salad & Beverage (Hojicha)另外單點

另外單點左個麻辣牛脷意粉🤜🏽,點估到有6片牛脷咁多👅🫣。每條意粉都充滿麻辣香味,加埋蘑菇🍄和洋蔥🧅香到想食多碟😂!

🍝Hot and Numbing Beef Tongue Spaghetti | $188

牛扒套餐仲加左個邪惡小食🤾🏽‍♂️香煎鵝肝配蘋果蓉,香口油脂係口裡溶化💦,配上蘋果蓉🍎同無花果🌸中和返份邪惡感 (邪惡唔等於罪疚)🙉。

🦆Foie Gras with Apple Puree | +$88

完滿既西餐點少得甜品,伯爵茶奶凍🍮味道真實唔太甜fit曬,表面加少少茶葉碎會更美觀😙。

🍂Earl Grey Tea Panna Cotta | +$28

餐廳門口神秘而吸引,餐廳內水泥風灰色牆身加乾花🌼,整體感覺好舒服,大力建議坐窗邊檯吸收自然光☀️😎。

午餐
2022-10-09 132 浏览
雖然唔算好靚同好適合打卡既地方🌸 但都有開陽景觀 感覺唔會太壓迫 食物既擺盤亦算漂亮 餐廳地點方便 對比附近地點類似餐廳食物價錢相宜 黑松露雜菌意大利飯🥦 $98依個飯係係午餐入面 所以相對另外兩個便宜得多 另外又可以配餐飲 湯 或沙律 依個飯適合素食者 都有不少雜菌係入面 但略嫌黑松露味比較少日本廣島蠔燴意大利飯🦪 $218蠔都算好新鮮 又大 又算多 飯入面有d芝士味 係最推薦既飯龍蝦汁蟹肉意大利飯🍤 $218有兩個蟹鉗仔 但龍蝦汁唔夠鮮咪 但整體個飯都算幾好總體既餐點都算唔錯 係可以再黎既餐廳 而且有free flow wine 🍷 $138 per wine 適合酒鬼黎飲 又唔算貴 下次都會想試下牛扒同其他意大利飯

黑松露雜菌意大利飯🥦 $98

日本廣島蠔燴意大利飯🦪 $218
蠔都算好新鮮 又大 又算多 飯入面有d芝士味 係最推薦既飯
日本廣島蠔燴意大利飯

龍蝦汁蟹肉意大利飯🍤 $218
有兩個蟹鉗仔 但龍蝦汁唔夠鮮咪 但整體個飯都算幾好

日本廣島蠔燴意大利飯
2022-10-09 49 浏览
今次嚟到依間 @memoir.causewaybay 裏面裝修好靚 而且食物都好精緻,環境好好🫶🏻佢普通一個lunch set 先至$100左右,包一杯飲品同餐湯或者沙律,如果叫扒類嘅話就會貴啲我就叫咗一個厚切豬扒配薯蓉豬扒幾厚整得幾嫩,配埋薯菜都唔錯另外亦都唉左芥末帶子意粉估唔到芥末同意粉都幾夾,食落辣辣地幾得意不過佢哋之中最好味嘅,其實係佢嘅餐湯今日嘅堂係有薯仔同洋蔥,好好飲而飲品我叫咗個凍焙茶,完全冇糖好健康,另外佢嘅凍飲其實就係熱飲加冰,所以都會係溫溫地,不過可惜嘅係佢嘅飲管係比紙飲管,相信大家都估到暖飲加紙飲管係代表一定爛曬 🥹除此以外都OK嘅😂
今次嚟到依間 @memoir.causewaybay
裏面裝修好靚 而且食物都好精緻,環境好好🫶🏻
我就叫咗一個厚切豬扒配薯蓉
豬扒幾厚整得幾嫩,配埋薯菜都唔錯
另外亦都唉左芥末帶子意粉
估唔到芥末同意粉都幾夾,食落辣辣地幾得意
不過佢哋之中最好味嘅,其實係佢嘅餐湯
今日嘅堂係有薯仔同洋蔥,好好飲
除此以外都OK嘅😂
2022-10-09 3404 浏览
我最喜歡搵新款既餐廳試下, 近日發現銅鑼灣有間餐廳menu 好得意(我無講錯😂), 決定去睇下同埋去試下。(5⭐️最高)我都係第一次見到一本手繪同埋有心思製作的menu💕💕Lunch set 南瓜湯(5⭐️)雖然份量唔算好多, 但勝左香滑👍🏻。係用新鮮南瓜打蓉之後做湯👍🏻龍蝦汁蟹肉意大利飯(5⭐️)有兩個已脫殼蟹鉗在面, 肥嘟嘟的意大利🇮🇹飯沾滿了龍蝦汁。食得出龍蝦汁, 係新鮮龍蝦煮🦞左好耐先至有啲味道❤️。 因為無加入cream , 所以食落唔會太黏口👍🏻。忌廉明太子大蝦扁意粉(5⭐️)明太子及大蝦份量超多, 扁意粉有咬口. 忌廉汁但又唔會好大又流🥰。 大蝦咬落爽口有新味。 ❤️必食小食-吉列牛肉薯餅(5⭐️)牛肉與薯餅比例, 接近1:1 。 切開後清楚睇到👀新鮮牛肉, 脆脆的外套, 加入蜜糖芥茉醬。 真係一絕呀⋯⋯🥰, 好味。 飲品:蜜桃薄荷特飲 🍹(5⭐️)由好靚既杯盛起, 打卡一流💕。 蜜桃味唔算好出,但因為有薄荷, 飲落清清涼涼甘🤤

Lunch set
南瓜湯(5⭐️)
南瓜湯

龍蝦汁蟹肉意大利飯(5⭐️)
龍蝦汁蟹肉意大利飯

忌廉明太子大蝦扁意粉(5⭐️)
忌廉明太子大蝦扁意粉

❤️必食小食-吉列牛肉薯餅(5⭐️)
吉列牛肉薯餅

飲品:蜜桃薄荷特飲 🍹(5⭐️)
蜜桃薄荷特飲(跟餐價)
忌廉明太子大蝦扁意粉
吉列牛肉薯餅
蜜桃薄荷特飲(跟餐價)
2022-10-09 66 浏览
呢排多咗出街又係時候搵啲新餐廳同朋友一齊去食下~!最近見到銅鑼灣呢間餐廳好似環境幾舒服就同朋友去睇Hermès展之前去食個靚lunch~-🌟 澳洲10 oz西冷扒配韓式燒肉汁西冷扒扒身夠厚啖啖肉叫咗5成熟 不會over cook之餘亦保存到肉汁❤️加埋個韓式醬汁亦唔會太heavy而見到啲薯條有紫菜粉包裹住好似shake shake薯條咁都幾有驚喜-🌟 麻辣牛脷意粉朋友點的牛脷意粉對我嚟講就辣咗少少🌶不過朋友鍾意食麻辣佢話牛脷夠軟夠冧又夠大塊加埋意粉嘅配搭都幾新鮮-🌟 水牛城雞翼雖然睇落好似叫咗好多但係其實只係兩個set lunch加一份小食又好彩叫咗呢個小食因為真係好值得一試雞翼夠惹味又脆口食多兩隻都仲得🤤🤤😂-🌟 雜菜沙律🌟 涷培茶🌟 涷抹茶跟set lunch的沙律都有意外驚喜估唔到竟然有石榴粒😳對於幾鍾意食石榴但係又懶得買石榴嘅我相當加分🤣❤️至於兩杯跟餐茶亦都不錯不過如果下次再去可能會試下upgrade杯餐飲

呢排多咗出街
又係時候搵啲新餐廳同朋友一齊去食下~!
最近見到銅鑼灣呢間餐廳

但係又懶得買石榴嘅我相當加分🤣❤️

至於兩杯跟餐茶亦都不錯
不過如果下次再去可能會試下upgrade杯餐飲
2022-10-08 85 浏览
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓早排有個friend話喺Times Square附近有一間幾特別嘅樓上Cafe,次次去到都冇位,今日lunch竟然有位,終於可以試到😂😂😂1. 黑松露雜菌意大利飯🍚 $98 - 未埋到枱就聞到好濃烈嘅黑松露味,放低就見到超多蘑菇同埋芝士勁creamy,每一啖咬落去粒粒飯嘅外層都有豐富嘅芝士同黑松露,嗰意大利飯煮得啱啱好🥰🥰🥰 食落口有少少硬身,質感好接近傳統做法👍🏻👍🏻👍🏻。2. 香草醬雞肉意粉🍝 $98 - 比想像中個香草汁好掛口同creamy,味道清香,個雞肉唔會over cook超滑😋😋😋,食落唔油唔膩個比例配搭啱啱好😁😁😁3. 水牛城雞翼🍗 $68 - 適合啲唔係好鍾意太濃烈香辣味道嘅朋友仔,因為佢係用咗BBQ味做底汁,所以食落口唔夠香辣,不過最緊要啲雞翼唔會太乾身,食落口都超多汁😋😋😋4. 吉列牛肉薯餅🥔 $38 - 呢個係我推介嘅少食,因為夠晒香脆,啱晒我口味,牛肉同薯仔比例一流😂😂😂,薯餅唔需要點醬會比較好食啲,因為蜜糖芥辣醬太濃味會搶走咗原本牛肉薯餅嘅香味👍🏻👍🏻👍🏻5. 蜜桃薄荷特飲 / 黑加侖子薄荷特飲🍹 $48 - 兩杯嘅薄荷味超
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓

5. 蜜桃薄荷特飲 / 黑加侖子薄荷特飲🍹 $48 - 兩杯嘅薄荷味超香,有好靚嘅襯托裝飾,用嚟打卡一流😁😁😁

餐廳整體佈置係好適合打卡,喺一間走現代風格嘅西餐廳,最重要食物CP值勁高質😂😂價錢性價比高,朋友仔一定要去試吓😁😁😁
香草醬雞肉意粉
黑加侖子薄荷特飲