2024-02-15 1203 浏览
🏢之前係同一幢大廈食野既時候,見到有唔少既餐廳,MANO就係其中一間bookmark既餐廳,餐廳係主打手工意粉既新式意大利小餐館🇮🇹🔸意大利生切牛肉薄片牛肉顔色鮮艷,配左牛肝菌奶油、火箭菜、醃洋蔥🧅酸豆同檸檬皮碎,牛肉肉質軟腍,夾埋其他配料一齊食,口感更豐富,味道酸酸甜甜好開胃🤤🔸香草白酒煮蜆配意式香草麵包蜆肉大小適中,每隻都無沙😍個汁偏向流質,食到微微既白酒味,意式包烘到兩邊金黃色,食落好香脆,用黎點汁岩哂🔸芝士肉醬千層麵千層麵舖滿芝士🧀加左兩種芝士 : parmesan cheese & mozzarella cheese,有拉絲既效果,肉醬份量都好多,配埋蕃茄蓉既醬汁,味道唔會好咸,酸酸甜甜🔸巴馬臣芝士薯條🍟薯條面頭舖滿芝士絲,薯條本身帶咸味,炸到金黃色,食落好香脆🔸LYCHEE LEMONGRASS 味道清新🌿檸檬葉既味好香濃,酸酸甜甜好解渴🔸STRAWBERRY ROSEMARY LEMONADE顔色同味道都好適合女士,🍓士多啤梨味好香,飲落唔會太甜

🔸意大利生切牛肉薄片

🔸香草白酒煮蜆配意式香草麵包

🔸芝士肉醬千層麵

🔸巴馬臣芝士薯條

🔸LYCHEE LEMONGRASS
味道清新🌿檸檬葉既味好香濃,酸酸甜甜好解渴

🔸STRAWBERRY ROSEMARY LEMONADE
顔色同味道都好適合女士,🍓士多啤梨味好香,飲落唔會太甜

銅鑼灣The L. Square每次到食飯時間呢排都會大排長龍 排到出馬路邊聽講呢度有間高質食手工意粉嘅西餐廳環境燈光昏暗 有情調 裝修簡約優雅 每張枱上面都有盞小燈仔💡呢度嘅菜式都好有特色用料新鮮 份量好足意式燴牛小排 配澳洲西蘭花苗 $338牛小排好香牛臊味 肉質好嫩好腍身有薯菜同西蘭花苗做配菜大食嘅我表示唔係好夠飽😂如果薯菜份量多啲或者整多Pat薯蓉就好了龍蝦尾蜆蕃茄忌廉汁貝殼粉 $388貝殼粉口感帶嚼勁 掛滿汁雖然講就話係蕃茄忌廉汁但係食落濃濃嘅芝士香味龍蝦已開半 方便拆肉🦞📍Mano銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 5樓

銅鑼灣The L. Square每次到食飯時間

但係食落濃濃嘅芝士香味
龍蝦已開半 方便拆肉🦞

📍Mano

2024-02-13 92 浏览
今晚同老公喺銅鑼灣行完街,再次去了The L. Square「Mano」餐廳。因為今晚不肚餓,想食吓小食,特別想食返上次嗰個意大利生切牛肉薄片,所以特登再黎,總共點了以下的菜式:~意大利生切牛肉薄片擺盤精美,牛肉薄片切得很薄,肉質鮮嫩,香味濃郁,還配有大量的芝士;火箭菜又新鮮,配以適量的沙拉醋非常開胃❤️~是日餐湯南瓜湯上枱熱騰騰的,感覺真材實料,濃郁有清甜味,感覺冇味精,很健康的選擇👍~巴馬火腿配烤菠蘿哈密瓜巴馬火腿切得很薄,不會太鹹,肉質嫩滑,配以很清甜的烤菠蘿及新鮮哈密瓜粒,口感平衡,亦係開胃之選😁~提拉米蘇廚師用的紅酒份量啱啱好,混合了濃郁的咖啡香氣、絲滑的香草奶油和濃郁的可可粉,味道濃厚,且甜度適中,食完佢就好滿足🤗~無酒精特調荔枝檸檬汽水是一個有創意而清爽的無酒精飲品,是一個不錯的選擇😀總的來說,這裏的服務很殷勤,我們點的食物也很美味,為我的假期展開了很好的序幕😄

~意大利生切牛肉薄片

~是日餐湯

~巴馬火腿配烤菠蘿哈密瓜

~提拉米蘇

~無酒精特調

2024-02-13 40 浏览
食過兩間銅鑼灣The L Place嘅餐廳,兩次經驗都好好。即使餐廳細細,食物有質素之餘,服務亦好周到。今次試Mano亦都冇令我失望,6點坐低我哋喺第一枱客,即使menu選擇唔多,但每樣都頗吸引。二人套餐好抵食$888,但因為想食墨汁意大利飯,所以冇嗌套餐。整體食物質素都係有水準,不過如果正價嘅話就有啲貴,而我今次係經網上平台 book,所以有折覺得幾抵食!個人覺得佢個荔枝香茅特飲同墨汁意大利飯係必點。下次會再嚟試二人套餐!

Squid  Ink  Rissotto
Burrata  Salad
Lychee  Lemongrass
Tiramisu
2024-02-13 33 浏览
✧ 𝗧𝗿𝗮𝗱𝗶𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗣𝗼𝗿𝗰𝗵𝗲𝘁𝘁𝗮 $238意式脆皮燒豬腩卷🐖 配辣肉腸蘭度豆外皮脆卜卜 帶微甜 豬腩卷肥瘦均勻又厚肉 每一個位置都非常嫩滑 好味😋 旁邊仲配咗沙律🥗 蕃茄仔香甜🍅 Rocket又唔會苦澀✧ 𝗦𝗲𝗮𝗿𝗲𝗱 𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽 𝗧𝗮𝗴𝗹𝗶𝗮𝘁𝗲𝗹𝗹𝗲 $238香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利粉🦞賣相精緻 面層鋪上北海道帶子同滿滿嘅三文魚子 不過手工意粉比起一般食開嘅較稍為淋咗少少🍝 醬汁亦可以更濃郁✧ 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 $78手指餅滿滿嘅咖啡☕️同酒香🥃 味道相當濃郁 cream同手指餅嘅比例啱啱好!好味😋雖然佢哋嘅手工意粉比較出名 但我反而更推介佢哋嘅豬腩卷同Tiramisu🫶🏻 真係幾好食!
✧ 𝗧𝗿𝗮𝗱𝗶𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗣𝗼𝗿𝗰𝗵𝗲𝘁𝘁𝗮 $238
意式脆皮燒豬腩卷🐖 配辣肉腸蘭度豆

香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利粉🦞

✧ 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 $78

• 意式脆皮燒豬腩卷配辣肉腸蘭度豆
  • Tiramisu
2024-02-13 30 浏览
之間食過一次海濱匯分店,覺得個手工意粉驚為天人,今日係衝住個手工意粉再黎😍銅鑼灣分店裝修風格一樣,都係簡約歐陸風。餐廳menu 原來無pizza,其他菜色就基本上差不多。意大利生切牛肉薄片$168牛肉咸咸香香,配上牛肝菌汁,火箭菜,腌洋蔥,檸檬汁,幾清新開胃。忌廉牛油蒜香雜菌$68一上枱好香,好rich & creamy, 份量都幾多,多士好香好脆,好夾。香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意粉$238手工意粉果然不會令人失望,意粉質地幾彈牙,幾掛汁。龍蝦汁香濃,帶子都幾大粒厚身👍🏻Affogato$58 有驚喜!原本係個咖啡真係超級特濃!加埋雪糕冷熱交錯,好正的飯後甜品😋🌟總括嚟講,食過兩餐分店,質素都好穩定,價錢係正常西餐價錢,係銅鑼灣黎講係一個不錯的選擇。

意大利生切牛肉薄片$168

忌廉牛油蒜香雜菌$68

香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意粉$238

Affogato$58

2024-02-06
  • 忌廉牛油蒜香雜菌
  • 香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利麵
2024-02-12 24 浏览
睇到咁多好評就去試吓。前菜Burrata cheese正常,Pancetta 好味,皮脆肉嫩,不過對出名的自家製粉麵失望,太淋重斷開一節節。係失手?唔知點解咁多人讚。
周六人流不多,竟然有lunch Set,網上訂座仲有折,食物質素意外地有驚喜,店員姨姨仲非常友善,用心推介講解。Lunch set 款式多,不只手工意粉,還有主菜(牛排、魚、雞選擇),當日不少抬order牛排,賣相吸引。✢ ✢ ✢⤞ Meɴυ ⤝➺南瓜忌廉湯/ 沙律➺黑松露蘑菇萹意大利麵 𖤐ˊ˗ 黑松露片不留手,手工寬條意粉口感彈牙,Al dente,每條掛滿汁,CP值高⇮➺芝士焗牛肝菌釀脆炸雞胸配薯條 𖤐ˊ˗ 邪惡之選,分量非常大,雞胸卷上牛肝菌及芝士,切開juicy ˶꒳ᵒ꒳ᵎᵎᵎ 外脆內軟,食落好多層次。➺ ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ 𖤐ˊ˗ +$20EE極力推介,每日新鮮製作,分量不多,但係好細滑,滲出微微酒香,不好酒既朋友都喜歡。

✢ ✢ ✢

• Tiramisu
  • 新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵
  • 芝士焗牛肝菌釀脆炸雞胸配薯條
2024-02-09 37 浏览
Mano (The L. Square) 已經第二次到訪位於銅鑼灣L.Square 嘅Mano ,記得上次食過嘅意大利牛柳配車厘茄火箭菜及巴馬臣芝士薯條,水準之作,令我很難忘,而今次我就想試吓其他😍✔️新鮮黑松露蘑菇🍄扁意大利粉🍝($178)用新鮮刨出嚟嘅黑松露已經好吸引,仲要份量唔少,扁意粉軟硬適中,醬汁Creamy 掛汁,簡單美味👍😋✔️芝士🧀焗牛肝菌釀脆炸雞胸配薯條($288)好大塊雞胸肉,將雞胸炸左然後釀入芝士牛肝菌嚟焗,齌睇已經知好食,肉質又唔嚡,另外值得一讚嘅係~薯條,即炸好入味,正😋👍✔️Mocktail of the Day ~荔枝特飲🍹($58)好友有點唔舒服,飲暖水,而我就由店員介紹~荔枝特飲,淡淡荔枝香,大大杯,清新解渴👏🏻👍
Mano (The L. Square)

✔️新鮮黑松露蘑菇🍄扁意大利粉🍝($178)

✔️芝士🧀焗牛肝菌釀脆炸雞胸配薯條($288)

2024-02-08 54 浏览
Parma Ham& Melon ($148)前菜來講,真係好中意食Parma Ham& Melon,因為兩者好夾,今次仲配埋燒菠蘿。Traditional Porchetta ($238)脆皮燒豬腩卷真係第一次食,外脆內軟,而且有lenti beans同埋火箭菜一齊食,中和返個油膩感。Mano Lasagne ($188)好耐冇食Lasagne,芝士滿滿又夠濃味,冇令人失望,係份量偏少,好快食晒。食西餐都係要叫返杯cocktail – Sangria White ($88),岩晒情調。最後唔少得Affogato ($58),食個甜品飲d啡作結。最後一提,當日我8:30pm去都人山人海,想試記得一定要book位呀!
Parma Ham& Melon ($148)

Traditional Porchetta ($238)

Mano Lasagne ($188)

2024-02-07 17 浏览
🤪黑松露意粉推介🤪-之前就有去過mano食 覺得佢嘅意粉唔錯 而且環境坐得好舒服😉 好啱同朋友嚟傾偈 食吓嘢 🥰今次我哋試埋佢嘅甜品同埋牛扒😎-🥩10OZ Grilled Tuscan Angus Rib Eye Steak $368都幾大塊 我哋叫咗5成熟 😆生熟程度啱啱好 牛肉味好重 油脂分布平均 🤣另外有西蘭花做伴碟😄 -😍新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵$178我哋平時都好鍾意食黑松露意粉 今次見到就即刻點咗嚟食😆 聞到好重truffle味 味道濃郁 而且意粉醬汁creamy 😎意粉好掛汁 充滿黑松露😆意大利麵口感彈牙 而且仲多咗好多蘑菇 好足料🥰-🤤Tiramisu $78口感幾濕潤 酒味唔算重 🤣咖啡味都幾重 好creamy 好順滑🤤mascarpone cheese唔匭口膩 🤪唔會好甜🧡-📍mano銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 5樓Scheduled
🤪黑松露意粉推介🤪

😍新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵$178

🤤Tiramisu $78

📍mano
Scheduled
2024-02-06 63 浏览
今日午餐同事帶我嚟試新嘢,食西餐入到舖頭感覺環境都唔錯,我估如果係夜晚嚟環境應該更加好。叫咗lunch set,包湯、main同嘢飲個湯係南瓜湯,幾好飲嘅creamy,同事都讚個湯個main就叫咗豬扒配薯條,豬扒個炭燒味都幾出,質感都好結實佢lunch都會收加一服務費,佢會主動幫你fill返啲水,送湯嘅時候會問你加唔加Pepper,會幫你扭幾下pepper但整體嚟講份量有啲細份,男士食嘅話可能就未必夠飽。味道上都不錯,未到好surprise,但會係可以再食。
今日午餐同事帶我嚟試新嘢,食西餐
入到舖頭感覺環境都唔錯,我估如果係夜晚嚟環境應該更加好。

叫咗lunch set,包湯、main同嘢飲
個湯係南瓜湯,幾好飲嘅creamy,同事都讚個湯

2024-02-06 33 浏览
一向喜歡意式食物😋又鍾意手工意粉既我,今次就去試吓由朋友推介,銅鑼灣新開嘅意大利餐廳🥰主打手工意大利麵既Mano,餐廳裝修走簡約時尚風格,當日全場爆滿非常熱鬧,服務員亦都好細心有禮👍🏻意式脆皮燒豬腩卷配辣肉腸蘭度豆$238呢個豬腩卷我見到幾乎每一枱都會必點,我哋當然亦唔好錯過啦😉外皮一切落去脆卜卜好酥脆😮豬腩卷肉質烤得好軟嫩,絕無肥膩感,而且肉汁豐富,將豬腩卷配埋少少鹹鹹地既蘭度豆同吃口感好有層次,真係好好食吖😋巴馬火腿 配烤菠蘿哈密瓜 $148烤過既菠蘿好甜又多汁,平時巴馬火腿多數配哈密瓜,第一次配菠蘿食酸酸甜甜,估唔到又幾夾喎🥰火腿油潤鹹香,加埋火箭菜真係好清新嘅配搭卡邦尼扁意大利麵 $168果然係招牌嘅手工意粉,意大利麵彈牙有咬口,係我鍾意嘅口感😋扁意大利麵上鋪滿巴馬臣芝士碎,醬汁超Creamy幼滑,豐富到掛滿每一條意粉🤩呢度既卡邦尼醬汁真係好出色,推介必點之選👍🏻香烤千層芝士茄子 $68呢個烤茄子嘅擺盤好靚呀😍而且有驚喜,甜甜既烤茄子每一層之內都夾有芝士,茄子多汁唔會烤得乾,配合新鮮蕃茄,芝士🧀️醬汁,真係每一啖都好滋味吖😋💢另外重有一個2人set可以選擇架!由前菜、餐湯,主菜,
意式脆皮燒豬腩卷配辣肉腸蘭度豆$238
呢個豬腩卷我見到幾乎每一枱都會必點,我哋當然亦唔好錯過啦😉
巴馬火腿 配烤菠蘿哈密瓜 $148
卡邦尼扁意大利麵 $168
香烤千層芝士茄子 $68
💢另外重有一個2人set可以選擇架!由前菜、餐湯,主菜,甜品,飲品在內都一共有7道菜架👍🏻唔錯嘅選擇😉
  • 意式脆皮燒豬腩卷配辣肉腸蘭度豆
  • 巴馬火腿配烤菠蘿哈密瓜
  • 卡邦尼扁意大利麵
2024-02-06 40 浏览
🍝Seared scallop tagliatelle $238帶子煎到半熟,外層食到一梳梳嘅口感,內層仲好嫩,幾好鮮味💕扁意粉煮到al dente口感,有厚度,同龍蝦汁好夾,龍蝦汁再濃啲就更好😍.🍝Mano Lasagne $188芝士份量超多🧀超經典嘅肉醬千層麵都做得有水準🫶.🥦 Broccolini $68西蘭花苗好嫩,好淋甜,冇渣👍加左蒜蓉牛油炒,好香口🧈.☕️Latte $48.📍 Mano (The L. Square) (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 5樓

🍝Mano Lasagne $188
芝士份量超多🧀超經典嘅肉醬千層麵都做得有水準🫶

🥦 Broccolini $68
西蘭花苗好嫩,好淋甜,冇渣👍加左蒜蓉牛油炒,好香口🧈

☕️Latte $48

📍 Mano (The L. Square) (銅鑼灣)
  • 芝士肉醬千層麵
  • 香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利麵
2024-02-06 35 浏览
來到銅鑼灣食西餐,要食西餐得來既好西,我強烈推薦多間分店的多國菜西餐廳——Mano😜位於L square 的Mano ,環境真係好西式,服務人員的態度也超級親切nice, 真係感覺置身國外一樣。餐廳環境舒適,感覺似外國餐廳氣氛,而且超級人氣超級熱鬧,建議要先訂位不然真的要等好耐。我們坐下立刻點好吃的,第一次必食前菜拼盤,亦係我必食的:1. 風乾火腿芝士🧀拼盤 $138 好有品味的一個前菜拼盤,鍾意食ham & cheese 一定要食,送酒傾計真係一流啊。2. 義式烤安格斯肉眼扒配澳洲西蘭花🥦苗(100oz) $368 扒類一直都係餐廳的必食主食,肉質同質素都係頂呱呱👍🏻食過就會知。食完主食最後當然係甜品啦:義大利🇮🇹奶凍 $78, on top 係jelly 下面係超香滑奶凍,食完晚飯食個甜品🍮夠曬sweet happy。
我們坐下立刻點好吃的,第一次必食前菜拼盤,亦係我必食的:
食完主食最後當然係甜品啦:
2024-01-05