2024-03-29
復活節假期開始,我就去左西貢過左我第一日嘅假期啦。位於WM hotel嘅M square環境都好寬敞,仲有桌球等設施,播放住唔同嘅運動賽事同輕鬆嘅音樂,感覺幾chill幾放鬆,幾適合平日放工或者放假嘅時侯黎放鬆一下。Calamari squid ink pasta墨汁意粉食落軟硬適中。芥末忌廉汁味道幾特別,平時比較少食到,加埋蕃茄莎莎更加清新開胃,亦都平衡到忌廉汁嘅味道同膩感,另外仲半個青檸,可以自行加入青檸汁,調較醬汁嘅酸味,幾欣賞個醬汁。魷魚份量幾多,食落彈牙。Tom Yum Gong Risotto Risotto充滿冬蔭公嘅味道,酸酸辣辣,但唔會好刺激,容易入口。飯亦都乾濕適中,飯入面仲有魷魚蘑菇等配料,食落唔會太單調。烤大蝦非常彈牙,烤得好香,配上泰式酸辣汁更加開胃。Mussels pot鮮茴香忌廉汁好香好滑,帶蒜香仲有淡淡嘅酒味。麵包條非常鬆軟,而且幾煙靭有口感,加埋個汁一齊食好夾,麵包比我想像中更好食。藍青口份量好多,仲食到西芹,大大一pot幾適合同朋友一齊食。
Calamari squid ink pasta
Tom Yum Gong Risotto