2020-12-05 11 浏览
雖然我唔係球迷,但我都好鍾意呢間餐廳,原因好簡單,因為好食!呢間「Lockeroom 」我係旺角都食過好幾次了,見到佢係油麻地開咗,當然要踩踩場啦!一坐低無耐,店員姐姐就為我地送上餐湯、餐包同埋沙律!非常之有效率!我好鍾意佢地係用玻璃甖裝住啲沙律菜,確保新鮮!蒜蓉包入口鬆軟,絕對唔係法包果種硬度,我超愛呢種口感,蒜蓉味亦都啱啱好!而餐湯竟然係青蘿蔔蓉湯,都幾特別,入口好似薯蓉咁,配蒜蓉包都幾夾!至於主菜,大大隻半邊龍蝦,肉質爽口,仲要食到勁多膏同蝦籽!意粉我地就揀咗茄汁,可能係茄汁嘅關係,愈食愈開胃,最後成碟清晒而另一款我地叫咗黑毛豬梅肉!呢個真係超級正,塊扒都成吋厚,但好易就切開,食落一啲都唔韌!入口好鬆軟,同埋油脂分布亦都好平均!每一啖都食到油脂嘅香味!超正!最後梗係要整埋個甜品,咁先叫happy ending!皆因有6折,冇理由唔叫呀!原來諗住叫梳乎厘,但真係飽飽地,最後叫咗Tiramisu!估唔到甜品都幾出色喎!中間有啲咖啡味嘅啫喱,都幾特別!成杯嘢食落芝士味同咖啡味都做到平衡!唔錯唔錯,呢個價錢仲要大大杯,已經無得輸!

2020-11-30
  • 燒烤醬西班牙黑毛豬梅肉拼北海道元貝
  • Tiramisu
  • 波士頓活龍蝦配鮮蕃茄意大利扁麵
  • 蒜蓉包
2020-12-04 12 浏览
呢間餐廳既環境好好😳擺設係足球迷既最愛不說,餐廳位於旺角鬧市之中,可以透過落地玻璃睇樓下既車同人來來往往都幾享受🥰而野食既質素都非常好👍我地嗌佐兩set dinner,其中一set係波士頓活龍蝦加白松露忌廉汁扁意粉🦞龍蝦新鮮有好多膏😳肉質鮮嫩,上面有厚厚既芝士醬汁,咸咸地同龍蝦好match😳另外想讚下個意粉😳好耐冇食過咁好味既意粉了😳個醬汁唔會太過濃稠而覺得膩,而係好滑,亦都有好香既松露味在當中,我會再encore😳😳而第二set係香燒美國Creekstone牛肉眼拼法國鵝肝🥩✨牛扒煎得啱啱好既熟度,入口有牛油香,好滿足😳鵝肝唔會liu,入口甘香,同個燒汁好match🥰薯菜當中有好大舊紫薯,都幾好味😳set dinner嗌甜品有六折優惠,我地就order佐橘子白朱古加淡芝士蛋糕😍😍呢個甜品整得好精緻😳上面有塊塊橘子肉,中有芝士蛋糕下有餅底,每一層都好好味🥰清淡,作為飯後甜品👍👍而每set都有是日餐湯、飲品同買蒜蓉包😳個日既餐湯係南瓜湯,十分香濃😳甜度啱啱好。蒜蓉包烤得啱啱好,飲品揀佐朱古力同牛奶咖啡,都好高質,杯具十分精美✨總括而言,呢間餐廳無論環境或食物都好高質😳由精美既食具同店內擺

orange  cheese  cake

總括而言,呢間餐廳無論環境或食物都好高質😳由精美既食具同店內擺設都睇得出店家既用心🥰值得一試😍
2020-11-25
  • 波士頓活龍蝦
今日去左瘋狂shopping,之後想搵間好坐又好飯嘅西餐廳去食飯,上openrice就搵到呢間Lockeroom Dining, 訂枱仲有88折,就決定試下啦!一上到去,嘩,原來係足球主題嘅餐廳嚟,地下舖左假草,牆上面都有唔同嘅裝飾,仲都啲簽左名嘅球衣掛左出嚟,入面仲都間房俾人包場。見到咁有心機嘅裝飾,令我對佢嘅野食都好有期望架。睇左下個餐牌,見到都都好多晚餐嘅選擇,有成兩版。之後仲有散叫嘅餐牌,由前菜到甜品都有。我哋叫左兩個晚餐,包括澳洲草飼牛柳蒜香意大利扁麵同雜肉扒(雞扒,牛舌,澳洲腸同溫泉蛋)。另外我哋仲加左個水牛城辣雞翼。好快個沙律同蒜蓉包就上枱啦,個沙律用一個玻璃樽裝住上枱,而個黑醋就另外上,下面仲有隻特別裝飾嘅足球場嘅碟,食落別有一翻風味。而個蒜蓉包就大大片,熱辣辣好香口。今日個是日餐湯係蘿蔔蓉湯,食到唔少蘿蔔蓉係入面,個湯調味啱啱好,份量都好足夠。好快雞翼就上枱,隻隻都好飽滿,亦都沾滿左汁,食落啖啖肉,好易咬。之後就兩個主菜上枱啦,個意粉好大份,牛柳幾乎舖滿左意粉,見到一片片唔會煮得過火,而係啱啱好。而意粉亦都唔會太軟身,撈埋啲汁食好好食。另外個雜肉扒呢擺盤好有心機,另外

睇左下個餐牌,見到都都好多晚餐嘅選擇,有成兩版。之後仲有散叫嘅餐牌,由前菜到甜品都有。我哋叫左兩個晚餐,包括澳洲草飼牛柳蒜香意大利扁麵同雜肉扒(雞扒,牛舌,澳洲腸同溫泉蛋)。另外我哋仲加左個水牛城辣雞翼。好快個沙律同蒜蓉包就上枱啦,個沙律用一個玻璃樽裝住上枱,而個黑醋就另外上,下面仲有隻特別裝飾嘅足球場嘅碟,食落別有一翻風味。而個蒜蓉包就大大片,熱辣辣好香口。今日個是日餐湯係蘿蔔蓉湯,食到唔少蘿蔔蓉係入面,個湯調味啱啱好,份量都好足夠。好快雞翼就上枱,隻隻都好飽滿,亦都沾滿左汁,食落啖啖肉,好易咬。之後就兩個主菜上枱啦,個意粉好大份,牛柳幾乎舖滿左意粉,見到一片片唔會煮得過火,而係啱啱好。而意粉亦都唔會太軟身,撈埋啲汁食好好食。另外個雜肉扒呢擺盤好有心機,另外嘅蕃茄,南瓜蓉同秋葵都煮得好好,唔會hea。而啲雞扒,牛舌同腸都大大份,唔好睇佢好似好小,食完就會滿足到飽到上心口。最後有兩杯餐茶,我哋都要左凍檸茶。個糖漿就另上嘅,亦都有用到紙飲管,注重環保都好值得一讚。

最後,班侍應係值得特別一讚,有心有效率又有禮貌。食落餐飯都特別舒服,又可以俾我地享受到個過程,一樣一樣上枱,唔會急。埋單都唔駛500蚊,食環境加服務加食物,真係絕對值回票價!
2020-11-29
2020-12-03 12 浏览
唔知道大家鍾唔鍾意睇波呢?我因為另一半嘅影響有陣時都會睇吓,佢仲要係阿仙奴嘅狂熱球迷。最近俾我網上面搵到一間阿仙奴做主題嘅餐廳,梗係二話不說帶佢去食啦!呢間餐廳好貼心,門口已經擺放左獨立包裝口罩同埋消毒濕紙巾俾大家用,裝修仲好特別,周圍都掛滿左唔同嘅簽名波衫,佢連阿仙奴嘅現任領隊,前任球員阿迪達既簽名波衫都有架。餐廳主要供應西餐,晚餐嘅套餐選擇好多,我今次就叫咗澳洲草飼牛柳蒜香意大利扁麵,同埋波士頓龍蝦配美國Creekstone牛西冷,另外再叫多一個心太軟配草莓雪糕。套餐另外都會配有沙律蒜蓉包同埋一杯茶或者咖啡。我覺得舖頭好用心,連器皿都用咗足球場嘅款式好得意,好彩我都唔弱,特登拎左以前去英國酋長球場買嘅阿仙奴紀念品襯托一下架!佢哋今日嘅餐湯係南瓜湯,口感幼滑,配上鬆軟嘅蒜蓉包感覺唔錯。澳洲草飼牛柳都幾嫩,中間嘅肉質呈現粉紅色,而且牛香都好岀,意大利扁麵嘅蒜香同埋黑椒香味都好夠,成個菜式味道都好配合。至於波士頓龍蝦配合芝士烤焗,食落口好香甜仲啖啖肉,美國Creekstone牛西冷比起澳洲草飼牛柳肉味更濃,我今次叫咗七成熟,一切開裏面有粉紅色嘅色澤,而且亦唔會有好多筋,口感OK。食完主菜

食完主菜已經好飽,所以我哋淨係叫咗一個甜品,心太軟都係即叫即整,食落口熱辣辣朱古力味重,配合返草莓雪糕幾滿足。

總括嚟講呢間餐廳嘅CP值幾好,如果要講缺點嘅話,就係唔記得咗叫餐飲,所以冇機會試吓佢哋嘅飲品,唯有下次再去先試下啦!

• 波士頓活龍蝦配美國Creekstone牛西冷
2020-12-02 32 浏览
朋友帶我嚟呢度,話呢度似係另類cafe,我喺冇期望底下去,又有啲驚喜喎🙃午餐set好抵 (有湯➕蒜蓉包➕主菜➕飲品),我見隔離枱一個人嗌咗兩個餐🤣用嘅杯杯碟碟都好特別,真係有啲似去咗cafe喎,我以為足球主題嘅餐廳,啲杯應該會比較麻甩啲😂 跟餐甘筍湯足料,唔會係覺得特別加咗好多忌廉或者水溝淡嘅感覺~蒜蓉包熱辣辣~薯菜特別,唔係炸薯條,係紫薯蓉,健康d👍雞翼有5隻,如果有埋sour cream就更加好‼️Sangria酒味比較單一,紅酒白酒溝埋,有待改進🧐水果就新鮮嘅~💡後知後覺,喺openrice訂枱有asia miles儲㗎,朋友蝕咗添🤣

薯菜特別,唔係炸薯條,係紫薯蓉,健康d👍

雞翼有5隻,如果有埋sour cream就更加好‼️

即製梳乎厘班戟

2020-11-24
即製梳乎厘班戟
無意中在Open rice發現一間足球主題餐廳,同老公去過下二人世界,餐廳裏佈置充滿限量版及簽名球衣,啱哂老公呢個阿仙奴球迷。Dinner set都幾多選擇,仲包餐湯,蒜香麵包,沙律,同飲品。我中意個田園沙律,仲用好特別既真空瓶,另外會俾啲黑醋,加落去都幾開胃。主菜係波士頓活龍蝦配白松露忌廉汁意大利扁麵,我好鍾意濃濃嘅白松露忌廉汁,滿口juicy,亦都一路食一路聞到非常濃烈既松露香味。龍蝦也很厚身多肉,非常正。老公叫了香烤澳洲羊架拼德國腸,羊架厚薄適中,羊肉富肉味但不會羶,而德國腸就十分惹味,配搭羽衣甘藍,真係恰到好處。原本見餐牌寫住可以六折優惠價品嚐甜品,不過食到最尾已經好飽,我老公話要再嚟食過,唯有下次再食甜品。另外值得一讚服務員服務態度良好非常勤力,而且食肆門內亦都擺放咗不少消毒用品,口罩,口罩袋,酒精紙,非常貼心。仲有印着<<良知>>嘅鎖匙扣免費🆓送俾有興趣既同路人💕
餐廳裏佈置充滿限量版及簽名球衣,啱哂老公呢個阿仙奴球迷。

Dinner set都幾多選擇,

仲包餐湯,蒜香麵包,沙律,同飲品。

仲有印着<<良知>>嘅鎖匙扣免費🆓送俾有興趣既同路人💕

庆祝纪念
纪念日
2020-11-30 20 浏览
.足球主題餐廳⚽️💛👦🏻小編都會間唔中睇下波,今次就陪佢黎呢間樓上cafe首先要讚下餐廳嘅裝修同碗碟都非常配合足球主題!牆上面掛住波衫,而地板舖左人造草皮🌱碗碟都分別係足球同足球場嘅造型,好得意!除咗以足球作為賣點,呢間餐廳嘅食物都好出色㗎!dinner set嘅價格大約係$138-$268,包左湯、沙律、主菜同飲品,非常抵食 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).✨ 燒烤醬西班牙黑毛豬梅肉拼北海道元貝呢款係餐廳嘅必食菜式,果然冇令人失望🥰豬梅肉嘅肥瘦分佈均勻,口感好嫩滑而薯蓉配菜溝左松露醬,好好味 ( ´▽`).✨ 波士頓龍蝦配白松露忌廉扁麵白松露忌廉超級creamy,仲要好足料,好香松露味半隻波士頓龍蝦,面頭有芝士醬汁,肉質都幾彈牙🦞.✨ 鹹蛋黃雞翼雞翼嘅皮十分脆,而入面都好juicy🤤.✨ 即製疏乎厘班戟 配Dreyer’s雪糕嗌dinner set嘅話,甜品係6折,所以計落非常抵食疏乎厘班戟嘅空氣感非常重,有入口即溶嘅感覺食落仲有少少檸檬味,唔會太膩~.✨ 薄荷特飲✨ 香濃朱古力mojito超 好 飲 !雖然係無酒精飲品,但係都好重薄荷青檸味不過杯凍朱古力有少少淡味同埋偏甜 ><.燒烤
足球主題餐廳⚽️💛
👦🏻小編都會間唔中睇下波,今次就陪佢黎呢間樓上cafe
首先要讚下餐廳嘅裝修同碗碟都非常配合足球主題!
牆上面掛住波衫,而地板舖左人造草皮🌱
碗碟都分別係足球同足球場嘅造型,好得意!
除咗以足球作為賣點,呢間餐廳嘅食物都好出色㗎!
✨ 燒烤醬西班牙黑毛豬梅肉拼北海道元貝
呢款係餐廳嘅必食菜式,果然冇令人失望🥰
豬梅肉嘅肥瘦分佈均勻,口感好嫩滑
而薯蓉配菜溝左松露醬,好好味 ( ´▽`)
✨ 波士頓龍蝦配白松露忌廉扁麵
白松露忌廉超級creamy,仲要好足料,好香松露味
半隻波士頓龍蝦,面頭有芝士醬汁,肉質都幾彈牙🦞
✨ 鹹蛋黃雞翼
雞翼嘅皮十分脆,而入面都好juicy🤤
✨ 即製疏乎厘班戟 配Dreyer’s雪糕
嗌dinner set嘅話,甜品係6折,所以計落非常抵食
疏乎厘班戟嘅空氣感非常重,有入口即溶嘅感覺
食落仲有少少檸檬味,唔會太膩~
✨ 薄荷特飲
旺角砵蘭街215號朗晴坊8樓
油麻地彌敦道558-560號譽發廣場8樓
@lockeroomdining
———
👉🏼 #ewhk油麻地 #ewhk旺角 #ewhk西餐 #ewhk黃店

#油麻地美食 #油麻地黃店 #旺角美食 #旺角黃店 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店地圖 #美食推介 #吃貨 #食好西 #相機食先 #香港美食 #美食日記 #一路食一路post #hkfood #foodhk #hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover #hkfoodlover #hkig #foodstagram
2020-11-30 10 浏览
如果你嘅朋友係阿仙奴球迷,一定要帶佢黎依間餐廳喇!事關餐廳由裝修到裝飾,都同阿仙奴與足球有關,地下舖左綠色仿草地板,好似去左球場咁,窗邊掛左好多件阿仙奴簽名波衫,仲擺放左好多紀念品,相當吸引!食物方面,我地點左兩個Set Dinner, 套餐包括餐湯,沙律,蒜香牛油法包,主菜,飲品:1. 波士頓龍蝦(半只)配白松露忌廉意大利飯 ($168)龍蝦大隻,有膏,意大利飯軟硬度遍中,松露味道突出,忌廉好重,但唔會覺得膩👍2. 香燒美國Creekstone牛肉眼拼法國鵝肝($238)牛扒大大件,五成熟,煎到少少燶,好香口,肉質相當嫩滑同juicy, 鵝肝肥美但唔油膩,抵讚!仲點左個法式焦糖燉蛋,擺盤吸引,焦糖脆脆,燉蛋蛋味濃郁,加埋一件香脆熱辣辣嘅酥餅,非常滿足!
1. 波士頓龍蝦(半只)配白松露忌廉意大利飯 ($168)

呢間主題餐廳逆市都可以開到分店😼一直都想試 好似去咗球場咁😂 地下鋪左假草皮 有勁多波衫同足球裝飾😚 如果係足球迷一定好鐘意٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و跟餐有湯 蒜蓉包 沙律 同餐飲🙆🏻‍♀️❣️香燒美國 creekstone牛肉眼拼法國鵝肝 $238好大塊 煎得啱啱好 好 pink😛 有牛味但唔多 肉質唔錯冇咩筋୧⃛(๑⃙⃘⁼̴̀꒳⁼̴́๑⃙⃘)୨⃛賣相都幾靚 伴碟用咗kales 同松露薯蓉 有誠意🤤最想食塊鵝肝🦢 脂香滿溢 肥死都值 👅❣️波士頓活龍蝦配白松露忌廉扁面 $168有得揀忌廉或者番茄汁 面或者 risotto(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)呢個有驚喜‼️龍蝦新鮮仲有好多膏同籽🤤撈埋落個意粉度真係不得了😆忌廉汁偏甜幾 creamy 意粉彈牙🥳❣️朱古力三重奏心太軟 $47跟餐可以六折叫甜品 忍唔住嗌埋🥺呢份真係激邪惡😈😈😈特別嘅係佢有塊朱古力喺面🍫 加上蛋糕同流心朱古力醬🤤 驚死你唔夠肥仲俾埋cream🤦🏻‍♀️但真係好好食 我地好飽都食晒🤣👅
呢間主題餐廳逆市都可以開到分店😼

跟餐可以六折叫甜品 忍唔住嗌埋🥺
呢份真係激邪惡😈😈😈
但真係好好食 我地好飽都食晒🤣👅

• 朱古力三重奏心太軟
雖然我自己本身唔太留意足球,但對我黎講只要有好野食就已經夠曬數!早前去左一間由阿仙奴球迷開既餐廳【Lockeroom Dining】,最近係油麻地開左新分店。一入到去已經完全係足球風,餐臺、擺設、挂起既波衫等等,位置都非常寬敞!【Lockeroom Dining】主打扒類同意粉類西餐,有少少港式西餐風格。佢地有分dinner set 同main menu,我地今次就叫左一個dinner set、一個main menu既主菜、一個湯同一個甜品。Dinner Set- 燒烤醬西班牙黑毛豬梅肉拼北海道元貝:🍱Dinner Set會搭配是日餐湯、蒜蓉包、沙律同餐飲。是日餐湯係紅蘿蔔茸濃湯,非常有紅蘿蔔味、非常真材實料!蒜蓉包都好大塊、外脆内軟,好香蒜蓉味!沙律好適合打卡,因爲用密實瓶裝住,蔬菜好新鮮,而且D果醬珠珠好好食!🥩燒烤醬西班牙黑毛豬梅肉拼北海道元貝:小插曲,第一次送上既時候豬扒未完全煎熟、店員非常快速同好有禮貌送上另一碟全新既黎!黑毛豬梅肉好軟又無咩肥膏、不過覺得個醬有D多,可以放係旁邊而唔係直接搽上去會好D。北海道元貝煎得剛好,好鮮甜。配菜係番薯茸同熟既羽衣甘藍,呢兩款配菜都非常特

🥩燒烤醬西班牙黑毛豬梅肉拼北海道元貝:小插曲,第一次送上既時候豬扒未完全煎熟、店員非常快速同好有禮貌送上另一碟全新既黎!黑毛豬梅肉好軟又無咩肥膏、不過覺得個醬有D多,可以放係旁邊而唔係直接搽上去會好D。北海道元貝煎得剛好,好鮮甜。配菜係番薯茸同熟既羽衣甘藍,呢兩款配菜都非常特別,而且好用心!

🎃南瓜帶子濃湯:超級濃南瓜味,應該係由南瓜茸整成。好creamy而且有南瓜天然甜味,帶子都好鮮甜!

🐑Main Menu主菜- 澳洲羊架保雲蘇:

配菜都係一樣,有三塊羊架,上面鋪滿由麵包糠整成既保雲蘇。羊架鮮嫩、唔會好多肥膏,麵包糠又好香脆。不過略嫌中間果層芥末/醬有少少鹹!

🍫甜品- 朱古力三重奏心太軟:

只要點一個dinner set就可以以6折叫一個甜品,全部甜品都好特別好精緻!朱古力心太軟上面再鋪一塊朱古力,再加朱古力醬!心太軟好熱,非常非常流心!旁邊由D朱古力脆脆都好好食。就算用左禁多朱古力都完全唔會覺得甜同膩,反而覺得唔夠!

最重要係服務非常非常好,我講一句唔該,佢地又一句唔該、又唔好意思。而且係發自内心既唔該,服務好既餐廳真係令人想去多次同埋食得開心D!

上次係旺角分店食完之後好滿意,老闆話佢地係油麻地開咗間新店,所以我又約咗朋友卜咗位去食,昵間大好多,而且全邊窗望街景好好feel👍👍👍👍👍———————❤️衛生方面:真係貼心都不得了,入門口檢測這個是必然,酒精📄紙,口罩😷、搓手液。酒精紙,你知真係而家D人真係㩒lift都怕,酒精紙幫到你😘😘———————呢到既環境、服務、食物、價錢、衞生,一樣都係超like,同佢哋既英超主題一樣咁超🥰🥰🥰🥰🥰🌹🌹🌹🌹🌹5/5————————🟥House Wine紅酒🍷:易入口、夠香醇,即使不懂喝酒的人,我想也一樣無問題,最重要係跟餐價錢好抵飲🥳——————-🟩沙侓🥗:密封真空玻璃樽盛載,配上濃郁黑醋汁、健康又新鮮的沙律蔬菜🥬、乾淨衞生———————-🟧南瓜🎃餐湯🥣:兩間鋪盛湯的杯子☕️都各有特式、熱辣辣的南瓜🎃湯,香滑濃郁又夠甜⋯⋯———————-🔲蒜🧄蓉包:我最喜歡將香脆的蒜蓉包,點在湯🥣上吃,更加滋味😊————————🟪低溫煎焗挪威三文魚柳配磨菇香檳汁:三文魚🍣柳又厚身,咬下皮脆得卜卜聲,而且熟度恰當,不會影響到三文魚的肉質,磨菇香檳汁夠特色,昧道出眾,配合番茄🍅紫薯🍠蓉和秋葵,更是健康的選擇,健康的

———————

———————-
🟧南瓜🎃餐湯🥣:
———————-
🔲蒜🧄蓉包:
我最喜歡將香脆的蒜蓉包,點在湯🥣上吃,更加滋味😊

————————
🟪低溫煎焗挪威三文魚柳配磨菇香檳汁:
三文魚🍣柳又厚身,咬下皮脆得卜卜聲,而且熟度恰當,不會影響到三文魚的肉質,磨菇香檳汁夠特色,昧道出眾,配合番茄🍅紫薯🍠蓉和秋葵,更是健康的選擇,健康的番茄🍅、香滑又甜的紫🍠蓉,秋葵的新鮮爽口的質感,又是我喜愛吃蔬菜之選⋯⋯😋

—————————
🟫低炭美國1855牛肋排蜜糖燒肉汁:
份量相當足料,而且味道更是我喜愛的,有像去BBQ那種感覺,烤得夠香又夠軟熟,配上健康的蔬菜🥬🍅🍠⋯⋯👍

————————-
呢到既廚師👨‍🍳好掂👍
一間不能錯過的英超主題餐廳
開心🥳⋯⋯簡單
————————-
2020-11-30 195 浏览
We had an early Sunday dinner at Lockeroom, which is an interesting place. The theme is clear to see, and as a Leeds fan the heavily Arsenal-based decor is slightly bemusing - although my brother-in-law is a mad Gunner, so he'd like it! It may come across as a novelty restaurant, but the theme is mostly just skin-deep, while the menu is pleasantly normal - fairly straightforward, but with a couple of twists to lift it above the crowd.I had fish and chips for my main, while my partner had the slo

I had fish and chips for my main, while my partner had the slow-cooked salmon fillet. I'm not sure what the fish was in my batter - which was nice and crunchy - but although it was a little fishier than expected, it went surprisingly well with the provided wasabi mayonnaise. The salmon was tender and well-presented and would actually be my choice next time. The soup and salad made for a nice meal set, with the salad served in a cute jar. I also had a plate of onion rings, which were crispy without being oily. We didn't try any desserts, but we saw them going to other tables and they looked pretty tempting.

The service was quick and friendly, and in the current environment the tables were well-spaced, which made for a nicely intimate atmosphere, considering it was a well-lit, football-themed restaurant!
2020-11-15
2020-11-30 12 浏览
就算不愛英超,也絕對不會不認識阿仙奴。阿仙奴是英國頂級球隊,受很多人擁戴,對球員名字琅琅上口。雖然對阿仙奴認識不多,不過餐廳花了不少心思於裝修擺設上,綠色的人造草地毯,球員親筆簽名與球衣,特制球場餐碟等,都猶如來臨到球場上。本以為Lockeroom以兵工廠為主題,應該男性食客居多,食物應以大件及抵食,想不到杯杯碟碟也非常精緻。爆珠彩椒雜菜沙律沙律以密實樽盛載,雪得很凍,黑醋另上。彩椒雜菜沙律爽脆清甜,爆珠增添甜味及口感。香蒜牛油法包法包焗熱,搽上香蒜牛油,聞起來香氣四溢,入口鬆軟酥脆。南瓜甘荀湯南瓜甘荀湯非常熱辣,沒有加上忌廉,味道更濃郁鮮甜。香煎海鱸魚柳意式鮮番茄沙沙海鱸魚柳厚薄適中,煎得外脆內軟,番茄沙沙酸甜有致,帶起海鱸魚鮮味。配菜顏色鮮艷又健康,計有羽衣甘藍、番茄、黑松露薯蓉。燒烤醬西班牙黑毛豬梅肉拼北海道元貝西班牙黑毛豬梅肉肥瘦均勻,入口有適量油脂香氣,肉質軟嫩鮮甜。豬梅肉上面的燒烤醬微酸微辣,配上肉類非常惹味。紅棗茶餐茶不用加錢可以選擇紅棗茶、生薑茶或柚子茶,是咖啡奶茶以外較清新選擇。茶杯匙羹十分精緻,有點像英式high tea。法式焦糖燉蛋晚餐可以六折價錢叫上甜品。焦糖燉

爆珠彩椒雜菜沙律

香蒜牛油法包
法包焗熱,搽上香蒜牛油,聞起來香氣四溢,入口鬆軟酥脆。

南瓜甘荀湯
南瓜甘荀湯非常熱辣,沒有加上忌廉,味道更濃郁鮮甜。

香煎海鱸魚柳意式鮮番茄沙沙

燒烤醬西班牙黑毛豬梅肉拼北海道元貝

紅棗茶

法式焦糖燉蛋
晚餐可以六折價錢叫上甜品。焦糖燉蛋同樣賣相精緻,蛋形玻璃盛載著焦糖燉蛋,上面的一層焦糖薄薄的,用匙羹輕敲焦糖片聲音很清脆,燉蛋蛋味香濃,質感濃杰適中。燉蛋旁的酥餅入口酥脆,配上莓果賣相滿分。
2020-11-17
2020-11-30 13 浏览
今次係第一次去主題餐廳,成間餐廳嘅主題係足球,足球愛好者一定要去。雖然唔係對足球好熟,但都感受到濃濃嘅足球風,係窗邊仲有一件件足球波衫掛係到,有D球衫仲有簽名。每個套餐都有一個沙律、南瓜湯、蒜蓉包同飲品。沙律同黑醋一齊食幾好味,酸酸地好開胃,沙律菜好新鮮,仲有柚子味嘅爆爆珠,非常好味。南瓜湯都好味,啖啖都有南瓜蓉,不過份量就少左少少。飲品就點左紅棗茶同柚子茶,非常養生。叫左波士頓活龍蝦(半隻)配新蕃茄汁扁麵,係龍蝦肉嘅表面有層芝士,燒左嘅芝士更加香,芝士同龍蝦好夾,龍蝦肉好彈牙,非常好味。而扁麵都冇令人失望,蕃茄味好濃,同時都有好多蔬菜,麵煮得唔會好淋。燒烤醬西班牙黑毛豬梅肉拼北海道元貝真係值得推薦,非常好味,不愧係黑毛豬,油香味好重,肥瘦均勻,豬肉味好濃。梅肉係豬淋嘅地方,食落非常好味,仲令人有種食緊牛肉嘅感覺。佢仲有薯蓉一齊食,非常鍾意,佢應該加左蜜糖,食落甜甜地,同出面嘅薯蓉唔同。法式焦糖燉蛋嘅外觀就已經好靚,有種復活蛋嘅感覺,好適合打卡。依個燉蛋嘅蛋味比較濃,如果鍾意蛋味濃嘅人,就好適合點依個甜品食。依家同套餐一齊點,有六折優惠,非常抵。

今次同一個friend 慶祝生日,為表誠意,我就上OpenRice搵吓有咩啱佢食,見到呢間餐廳嘅嘢食賣相都唔錯,而且仲有佢最鍾意嘅阿仙奴球隊做主題,於是就去試吓。一入到餐廳,就見到好好多件有球星簽名嘅阿仙奴球隊球衣掛晒喺牆同玻璃窗上面,餐廳鋪上假草皮,加埋紅白色嘅櫈,令人嘅感覺就好似返咗去阿仙奴主場一樣。唔鍾意左計右計嘅我哋嗌左兩個set dinner,個set包括前菜沙律、餐湯、餐包、主食同飲品。先講前菜沙律🥗,沙律用玻璃樽獨立上枱,加上碟上嘅足球圖案,外觀非常別致。而且佢嘅沙律仲加咗啲爆珠,令口感更豐富。餐湯就係蘿蔔湯,白蘿蔔非常清甜,很暖胃,為之後嘅主菜做好前戲。餐包就係熱辣辣嘅蒜蓉包,口感微脆而鬆軟、蒜蓉味不會太重。前菜嘅表現一啲都唔馬虎,輪到主菜就梗係更加講究。肉眼扒嘅份量都唔少,我朋友怕食生野,所以叫咗七成熟,肉眼扒雖然厚身,但係一啲都唔韌,係因為餐廳用咗香燒嘅方法去料理,令肉汁能夠好好鎖住,食落去亦多一份香口。鵝肝亦都燒得唔錯,食落滿口油香,食得出係真鵝肝,而唔係好似某啲餐廳用鴨肝冒充,呢度係貨真價實。配菜就用咗新鮮嘅秋葵同埋番薯茸,健康得來又美味。以呢個價錢來講,一次過

以呢個價錢來講,一次過可以食到龍蝦🦞同埋我最愛嘅松露忌廉飯真係好抵。龍蝦雖然得半隻,但勝在多肉同埋非常多蝦子,而且開咗邊龍蝦亦較方便食用。白松露忌廉飯嘅忌廉非常濃郁,滑溜溜嘅口感,加埋香噴噴嘅白松露味,一拎上枱已經令我流晒口水。我覺得呢度嘅白松露飯嘅份量都幾多,一個人食都真係幾飽。

最後我哋派咗一份梳乎厘班戟🥞,即叫即製,而且水準出乎意料之外地幾高。班戟夠埋大件同厚身,望上去質感輕盈鬆軟,但口感非常軟滑而實在,特別在於佢帶一點點清新嘅檸檬味,而且由於呢度嘅疏乎厘係用焗爐焗,所以唔會煎到表皮油淋淋,各方面都值得一讚👍🏻。
2020-11-26