2020-11-30 37 浏览
見經openrice有book枱可以有88折,所以特登上嚟試下~入面裝潢好靚,特別鍾意佢用紅白色做主色,好搶眼!新店比舊店好在坐得闊落咗,而且有街境可以望下,加埋個table setting有種Fine dining嘅感覺添呀!沙律都係用一個玻璃樽裝住,配上果醋醬,特別在加咗台灣爆爆珠,食嘅時候酸酸甜甜好開胃!而且連個細碟都係用球場圖案,好有心思呀!甘筍忌廉湯清清地都幾好飲,重點係個蒜蓉包烤得好香,一上枱已經陣陣香味!等咗大概十幾分鐘我嘅羊架就上咗啦,個汁依然係咁好味嘅!羊架脂肪較多所以食落會平均返啲。反而好鍾意食佢嘅配菜,紫薯係出色嘅,口感同味道都好強。另外仲有羽衣甘藍,係一個好有心思嘅配菜組合!肉眼扒嘅7成熟算係偏紅,不過我個人都鍾意食唔好太熟嘅牛扒所以OK!鵝肝算煎得幾香,一上枱已經有陣香味飄埋嚟~最後仲叫咗2杯荔枝梳打水,唔會太甜

入面裝潢好靚,特別鍾意佢用紅白色做主色,好搶眼!

而且連個細碟都係用球場圖案,好有心思呀!

香烤澳洲羊架拼德國腸

香燒美國Creekstone牛肉眼拼法國鵝肝

鵝肝算煎得幾香,一上枱已經有陣香味飄埋嚟~
荔枝梳打

最後仲叫咗2杯荔枝梳打水,唔會太甜

2020-11-22
香烤澳洲羊架拼德國腸
2020-11-30 5 浏览
今日嚟到油麻地譽發廣場,呢間阿仙奴足球主題餐廳,牆上掛滿簽名球衣,連地氈都係草綠色,用餐小碟都係足球場圖案,成個感覺猶如置身球場一樣 。我哋叫咗兩款set dinner 包括咗沙律蒜蓉包 同埋一個湯 。蒜蓉包厚切烤得金黃香及充滿牛油蒜蓉香草味,配埋甘筍忌廉湯嚟食仲正,沙律菜配黑醋汁,好特別係用一個樽嚟裝。香煎海鱸魚柳意式蕃茄莎莎 $188鱸魚柳兩面煎香,口感鮮嫩,配上蕃茄莎莎 ,更凸顯魚肉的鮮美,一d都唔腥,醬汁酸度適中。波士頓活龍蝦配美國Creektone牛西冷 $268美國Creektone 標榜天然無激素,西冷牛扒含油花,軟嫩的肉質,而牛肉味鮮嫩,肉汁豐富,波士頓龍蝦鮮甜, 肉質夠紮實,蝦頭內嘅蝦膏非常甘香。門外仲有抗疫用品提供,口罩搓手液口罩袋 ,食飽又繼續落去行街 ,下次會記得呢間餐廳。

香煎海鱸魚柳意式蕃茄莎莎 $188

波士頓活龍蝦配美國Creektone牛西冷 $268

2020-11-28 6 浏览
今日朋友帶左我黎油麻地揾食,而家香港開餐廳唔容易,大家都各出奇謀唸d主題,今次試呢間就係以足球為主,本身自己唔係球迷亦都無睇開波,但入到黎感覺都幾新鮮,餐廳入面好多佈置都係以足球為主,牆上面仲掛滿波衫,有d仲有親筆簽到架呢到既set dinner都有幾多選擇,除左主菜之外都配埋餐湯,蒜蓉包仲有餐茶,覺得幾抵食好欣賞呢度嘅雜菜沙律,餐廳用個保溫瓶裝住夠晒新鮮,而今日既餐湯係甘筍忌廉湯,配埋香脆即製嘅蒜蓉包,非常豐富對於無肉不歡既我地,主菜當然係揀鋸扒啦 波士頓活龍蝦配美國牛西冷 香燒美國牛肉眼配法國鵝肝大大隻既波士頓龍蝦好有驚喜,見到已經覺得好吸引,另外鵝肝都煎得好香,值得推介食完主菜,都仲覺得好似差dd咁,原本唸住轉場再去食甜品,但原來呢到都有甜品食,咁當然係留返係到食啦,反正呢到坐得咁舒服我地揀左梳乎厘班戟,估唔到咁有水準,班戟好厚身感覺好似之前係d日式甜品店食到既班戟一樣,聞到已經覺得好香,食落軟綿綿口感一流,而且又唔會太甜,好味道

對於無肉不歡既我地,主菜當然係揀鋸扒啦
波士頓活龍蝦配美國牛西冷
香燒美國牛肉眼配法國鵝肝

2020-11-28 19 浏览
向來都是lockeroom的長期食客, 現在開分店, 當然要幫襯 環境比起總店舒適/闊落, 裝修企理, 一向的阿仙奴風, 盡顯老細對阿仙奴的熱愛 , 食物質素和服務一如以往的佳, set lunch價錢由$65-$85不等, 性價比超這高, 無得輸!

2020-11-22
  • 香煎龍脷柳配龍皇湯
2020-11-28 68 浏览
Lockeroom Dining (譽發廣場)油麻地彌敦道558-560號譽發廣場8樓今日約左另外兩個朋友黎左近油麻地既呢間以足球做主題餐廳,知道呢到係新開張所以黎支持下一出電梯就已經係餐廳門口,見到呢到抗疫措施做得好好,除左量度體温之外,門口仲有張檯仔擺左搓手液,消毒濕紙巾同埋獨立包裝口罩比食客使用,抵讚入到餐廳入面,已經見到用好多波衫黎裝飾,地下鋪左青綠色既地毯,加上紅色既餐椅,感覺就好似係球場上面用餐咁首先上既就係雜菜沙律,好得意用個保樽裝住,既特色而且又可以保持住疏菜既新鮮,配合埋黑醋混埋一齊,無得頂是日餐湯係甘筍忌廉湯,配合埋蒜香牛油法包,食得出法包係即刻焗既,熱辣辣好鬆脆,非常新鮮主菜黎啦,見到塊鵝肝已經流晒口水煎得好香口,肥美得黎又唔會太油膩。。而肉眼扒我就揀左5成熟,食落岩岩好,肉身仲係好鮮嫩而且保持住d肉汁, 唔會太韌同多根另外,朋友叫左呢兩份都唔錯,見到大大隻既波士頓龍蝦好吸引西班牙黑毛豬我都試左少少,食落好有口感同個燒烤醬非常match, 值得推介食完主菜當然要食埋甜品先至夠完滿啦,而家好抵只要有幫襯到set dinner就可以用6折價錢食到meun入面既自家製甜
Lockeroom Dining (譽發廣場)
油麻地彌敦道558-560號譽發廣場8樓

蒜香牛油法包

香燒美國Creekstone牛肉眼配法國鵝肝

主菜黎啦,見到塊鵝肝已經流晒口水

波士頓龍蝦配美國Creekstone牛西冷

燒烤醬西班牙黑毛豬梅肉拼北海道元貝

另外,朋友叫左呢兩份都唔錯,見到大大隻既波士頓龍蝦好吸引

即製梳乎厘班戟

朱古力三重奏心太軟

食完主菜當然要食埋甜品先至夠完滿啦,而家好抵只要有幫襯到set dinner就可以用6折價錢食到meun入面既自家製甜品
仲要係即叫即整架,真係好吸引

最後飲埋杯餐茶就滿足啦,餐廳既熱飲杯同碟好靚,好有英式afternoon tea既feel, 睇得出店主好花心思,非常欣賞呀
蒜香牛油法包
香燒美國Creekstone牛肉眼配法國鵝肝
波士頓龍蝦配美國Creekstone牛西冷
燒烤醬西班牙黑毛豬梅肉拼北海道元貝
即製梳乎厘班戟
朱古力三重奏心太軟
  • 香燒美國Creekstone牛肉眼扒法國鵝肝
2020-11-27 30 浏览
琴日又係同一班女人食嘢!呢度係一個足球主題嘅餐廳,啲餐具都好可愛。佢有好多阿仙奴嘅波衫仲有簽名添,我哋食咗三個煮食三個甜品。如果嗌晚市套餐,有麵包、沙律、飲品同埋湯。個湯係南瓜湯,將個包點落個湯到簡直一流。沙律入邊有啲爆珠,幾特別。我哋嗌咗紅棗蜜同柚子蜜(養生),個杯好靚有一刻以為自己係貴婦。經典焗威靈頓牛柳 $338我哋叫咗五成熟。一切開好大浸菌味,感到健康。外面個酥皮好香好脆,津津有味。舊肉比較熟,但係我食落都唔覺太韌。好快就食晒唔記得咗試佢個汁。仲有一舊蕃茄同埋薯蓉。呢個薯蓉比平時食嘅有啲唔同,佢甜甜地嘅可能加咗蜜糖,覺得咁樣都幾好味。如果叫套餐之後個甜品仲可以六折。朱古力三重奏心太軟 原價$78 (加$12配上Dreyer’s雪糕)朋友好鍾意食心太軟,佢話唔開心嗰陣食完朱古力佢就會開心返。雖然我唔同意佢呢個講法,要開心並唔係咁簡單,但係我同意呢個甜品味道唔錯。切開佢即刻有朱古力流心,要好快食晒佢。心太軟加雪糕係恆常嘅配搭,高卡路里之選。即製疏乎厘班㦸 原價$88呢個班㦸好靚好厚身,動L!食落好鬆軟、入口即溶,好似食緊高級日本和牛咁。(利申:未食過。)我哋都好鍾意佢嘅醬汁,淡淡

經典焗威靈頓牛柳 $338

如果叫套餐之後個甜品仲可以六折。
朱古力三重奏心太軟 原價$78
(加$12配上Dreyer’s雪糕)

即製疏乎厘班㦸 原價$88
呢個班㦸好靚好厚身,動L!食落好鬆軟、入口即溶,好似食緊高級日本和牛咁。(利申:未食過。)我哋都好鍾意佢嘅醬汁,淡淡地嘅味有少少奶香,加埋充滿蛋香嘅班㦸就一流。我鍾意呢個多個心太軟,因為唔會太甜。
  • 燒烤醬西班牙黑毛豬梅肉拼北海道元貝
2020-11-27 21 浏览
球迷男友帶我去Lockeroom Dining 新舖撐場,地方乾淨企理,英超阿仙奴,球衣精品作佈置,空間感十足,衛生措施做得好食得安心。餐廳位於譽發廣場,交通很方便,就在油麻地地鐵站旁邊。首先係貌似球證的經理幫我們點餐,感覺好特別,真係成個球證咁嘅樣。好細心咁介紹咗一啲特色食物俾我哋, 食物好快上枱,中間有時間仲可以拍幾張照留念添!鹹蛋黃雞翼氣氛咁好叫個小食傾吓計先,金黃色的鹹蛋黃,味道濃郁,完美地包圍着雞翼,外脆肉嫩又多汁,美味小食的好選擇。是日精選沙律保鮮瓶裏的沙律,新鮮爽脆,配上酸甜的意大利醋汁,特別開胃。餐湯及蒜香牛油法包甜美色彩繽紛的甘筍忌廉湯,入口 creamy, 味道清新健康,女生最愛。法國野菌鮑魚雞肉香草醬意大利燴飯 $168其中一個主菜選擇了意大利燴飯,男生比較飽肚。法國野菌味道特別濃郁,原隻鮑魚新鮮而且彈牙,用刀叉食賣相矜貴,雞肉份量都好多,香草醬更加有提升鮮味的作用,一個不錯的選擇。脆炸流心低卡芝士吉列西班牙橡樹果黑毛豬柳 $198男友人唔食牛,我哋就揀咗遠近馳名的西班牙橡樹果黑毛豬柳,識落肉質特別誘惑,入口柔潤多肉汁,鮮嫩可口,尤其是吃橡果的黑毛豬,味道特別甜美

鹹蛋黃雞翼

是日精選沙律
保鮮瓶裏的沙律,新鮮爽脆,配上酸甜的意大利醋汁,特別開胃。

餐湯及蒜香牛油法包

法國野菌鮑魚雞肉香草醬意大利燴飯 $168

脆炸流心低卡芝士吉列西班牙橡樹果黑毛豬柳 $198

男友人唔食牛,我哋就揀咗遠近馳名的西班牙橡樹果黑毛豬柳,識落肉質特別誘惑,入口柔潤多肉汁,鮮嫩可口,尤其是吃橡果的黑毛豬,味道特別甜美。脆炸流心低卡芝士,外脆內軟,手工之作,非常好味道。

即製疏乎厘班戟
即叫即製自家甜品,跟餐只需要6折就可以食到啦!必食推介 Soufflé 甜度適中,充滿空氣感,打卡呃 Like 一流!

套餐可配咖啡或紅茶,看到咁精緻優雅的茶杯氣質,果然係鐵漢柔情。
  • 脆炸流心低卡芝士吉列西班牙橡樹果黑毛豬柳
  • 即製疏乎厘班戟
2020-11-25 9 浏览
今天跟朋友去試了這家足球主題餐廳。整個裝潢都很有足球feel,不同足球衣都掛在牆上。足球迷一定會好喜歡這裡。而且環境很舒服,服務生的態度都很優質。這家餐廳提供很多菜色,價錢也不算太貴。我跟友人各點了一份牛肉眼拼法國鵝肝跟一份脆炸流心芝士吉列黑毛豬柳。每份都會附上一碗南瓜湯跟沙律。湯蠻好喝的。主菜上來的時候特期待,因為賣相很好!吃一口之後覺得真的好好吃!牛肉眼的肉質很嫩很多汁,鵝肝也很香,完全不輸其他高級餐廳!吉列豬柳的外皮也是炸的很酥脆,芝士也真的是流心!而且吃起來不會很膩。果然高評價是有原因的。份量也很足夠,一人吃完一份已經特別飽了,但我們還想試試甜點所以就叫了一份lava cake配dreyer’s 雪糕。甜點算是優質的,流心程度高,巧克力濃度很足,而且不會死甜。這家極力推!
今天跟朋友去試了這家足球主題餐廳。
整個裝潢都很有足球feel,不同足球衣都掛在牆上。
足球迷一定會好喜歡這裡。
而且環境很舒服,服務生的態度都很優質。

• 芝士流心吉列豬扒
2020-11-25 5 浏览
今日嚟咗阿仙奴主題西餐廳 行街行到攰六點零鐘就坐低食嘢喇 地方寬敞 佈置以足球為主題 就好似去咗足球博物館食嘢咁 座位好舒服 最喜歡佢張枱夠大 夠曬位放食物及飲品今日唔算好肚餓 所以決定輕食 同埋叫咗兩支啤酒飲呀吓 法式蛋黃醬焗波士頓龍蝦 $238龍蝦好新鮮 夠曬鮮甜 配菜有蕃茄薯蓉同羽衣甘藍蟹肉芒果木瓜牛油果沙律 $88個沙律好精緻呀 新鮮水果及蟹肉為主 食落好有層次 入面嘅水果係一層一層咁放 最底層係木瓜 中層牛油果 上面係芒果最頂層係蟹肉混合沙律醬 建議一啖食哂4層 豐富口感冰鎮鮑魚 $98鮑魚夠爽口 肉質彈牙 唔會死實呢度嘅set dinner其實都好多選擇 有機會下次再嚟食

今日唔算好肚餓 所以決定輕食 同埋叫咗兩支啤酒飲呀吓

法式蛋黃醬焗波士頓龍蝦 $238
龍蝦好新鮮 夠曬鮮甜 配菜有蕃茄薯蓉同羽衣甘藍

蟹肉芒果木瓜牛油果沙律 $88

冰鎮鮑魚 $98
鮑魚夠爽口 肉質彈牙 唔會死實

呢度嘅set dinner其實都好多選擇 有機會下次再嚟食

2020-11-25 4 浏览
今日嚟到呢間餐廳超有足球氣氛,因為呢一間餐廳可以用英超阿仙奴做主題嘅餐廳,一入到餐廳你就會見到唔同年代阿仙奴嘅球衣,當中好多件球衣仲有親筆簽名而佢嘅座位都係好友阿仙奴嘅特色,因為係用紅白色做主調嘅食物方便呢度係食西餐嘅,選擇都好多,有差唔多20款嘅set dinner, 仲要好實惠我哋兩個人各自叫咗個set dinner, 咁先會有沙律同埋餐湯仲有餐包特別要讚下佢嘅餐湯同餐包,餐湯係蕃茄湯,入面嘅蕃茄蓉,鋪到滿滿;而餐包係烤過嘅,脆得來入面都仲好鬆軟香草燒原隻法國燒春雞:呢隻燒春雞可以話係我食過最好食嘅燒春雞,一大隻上枱已經好震撼,但估唔到嘅係真係可以做到皮脆肉嫩,雞肉真係超級Juicy 嫩滑, 睇返個價錢只要$178,真係超值香燒美國Creekstone牛肉眼扒平法國鵝肝: 呢個都非常出色,肉眼扒五成熟,廚師功夫了得,一切出嚟見到粉紅色嘅肉質就知掂啦,食落果然好好味!而鵝肝更加係冇得彈,粉嫩粉嫩的,講起都口水流真係食過先知原來呢一間餐廳唔係一般嘅球迷gimmick餐廳, 而係有真材實料,試過你就會明白

而佢嘅座位都係好友阿仙奴嘅特色,因為係用紅白色做主調嘅

而鵝肝更加係冇得彈,粉嫩粉嫩的,講起都口水流

2020-11-19
  • 香草燒原隻法國燒春雞
  • 香燒美國Creekstone牛肉眼扒平法國鵝肝
2020-11-24 10 浏览
Lockeroom Dining係間足球主題餐廳,之前食過朗晴坊嗰間,嗰一張足球情侣座令我印象深刻。今次來到呢間,同樣哋充滿動感,地面的綠草地,墻上的波衫,仲有熱情的店員……两個人嗌咗個Set Dinner,同埋一個單點,set就係D餐的『波士頓活龍蝦(半隻)配白松露忌廉扁麵』,有沙津,餐湯及飲品,單點係『法国蘑菇海鮮炒飯』。同時亦點咗個頭盤係『原隻冰鎮鮑魚』,鮑魚彈牙冰涼,加埋青綠色的sauce,更添滋味,跟餐的沙律擺入喺樽度,增添美感,青,红椒,紫色椰菜還有另上的黑醋汁任你加真係幾好。龍蝦唔算大隻但好新鮮,肉質飽满,而白松露忌廉好惹味,配搭相宜,留下好印象。跟餐紅枣茶,杯杯好靚,茶好好飲

跟餐紅枣茶,杯杯好靚,茶好好飲

Lockeroom 開左新店,而家仲做緊88折,尼排忙到7彩嘅日子真係要食返多啲好野調劑下😫波士頓龍蝦(半隻)配美國creekstone牛西冷($268)....Lockeroom嘅牛不嬲都高性價比,牛味香濃,唔會令人失望。估唔到龍蝦都好唔錯,肉質實正豐滿仲有唔少膏👍法國野菌鮑魚雞肉香草醬意大利燴飯($168)好驚喜呀,個飯真係好原隻鮑魚,而且好林唔會un,醬汁香濃😋從食物質素味道,餐具同擺盤,職員態度都可以感受到Lockeroom係用心製造嘅小店。最後一定要讚,蒜蓉包真係好好食!

最後一定要讚,蒜蓉包真係好好食!
2020-11-18
  • 波士頓活龍蝦配美國Creekstone牛西冷
  • 法式野菌鮑魚雞粒香草醬意大利燴飯
2020-11-24 21 浏览
今日同男朋友喺附近商場度睇模型,諗住食晏咁就搵吓有咩食😋咁就搵咗呢間之前喺朗豪坊嗰間都食過嘅餐廳😋每次食西餐廳都想食沙律咁就叫咗個「有機田園沙律」佢係用個樽仔裝住🙈好得意😎沙律菜好新鮮好多唔同種類嘅蔬菜飯前食一流叫set lunch佢每人都會有一個西湯送,佢今日係送甘筍湯😋清甜得黎又唔會有好流嘅感覺😋正👍仲可以點佢附送嘅蒜香麵包黎食😋咁我另一半就叫左烤焗紐西蘭羊假紅酒汁,試左7成熟,肉質好正而且易入口😋😋好食丫價錢方面套餐都係$85👍食到羊架份量亦都大份架!可以揀配薯菜或者意粉或飯🤩抵食丫以我就食法國鵝肝配蒜香麵包,入口即溶而且上面配左黑醋汁好好食,又唔會覺得好油膩的感覺😋飲品方面我就叫咗蘋果汁另一半就叫咗凍檸茶🤭鮮果汁好飲丫😋下次可以再嚟食下佢嘅晚餐因為見佢嘅晚餐都好多唔同嘅選擇😋

又唔會覺得好油膩的感覺😋

飲品方面我就叫咗蘋果汁另一半就叫咗凍檸茶🤭鮮果汁好飲丫😋

下次可以再嚟食下佢嘅晚餐因為見佢嘅晚餐都好多唔同嘅選擇😋
2020-11-24
2020-11-24 8 浏览
今日lunch time見到呢度開左間新嘅足球主題西餐廳 地下鋪晒草皮 周圍亦都掛滿左球員相同埋簽名波衫 好有氣氛 球迷們入到黎應該都好興奮🤪當然 就算對足球認識唔深嘅foodie們都會好興奮 因為佢嘅野食好高質😍 先叫左個黑松露磨菇海鮮炒飯 啲飯一粒粒 炒得夠乾身 好彈口 加埋分量唔少嘅海鮮粒 惹味夠鑊氣!一個lunch set仲包埋餐湯 包包同飲品 抵食另一個set係牛肋排蜜糖燒汁配薯菜 上枱後大份到嚇一嚇 係2大條 好多肉肉🍖🤤 同埋個mashed potato幾特別 感覺上有少少似蕃薯 仲有啲芝士味咁 好好味😍另外一個一定要大讚嘅係蟹肉芒果沙律🤟 做開胃菜完美 酸酸甜甜 個杯雖然唔太大 但配料好多 蟹肉多而鮮甜 牛油果香滑 加上好fresh嘅芒果同爆珠 口感好豐富呢餐唔錯 每款質素都好平均💜

呢餐唔錯 每款質素都好平均💜

2020-11-11
午餐
阿仙奴球迷必去的餐廳‼️⚽想不到餐廳除了主題夠噱頭外,食物的水準也很高‼️👅跟朋友來了油麻地分店,原來現在11月份有𝟴𝟴折優惠,好意外😍▫️$𝟳𝟴 鹹蛋黃雞翼🍳半凝固狀的鹹蛋黃包裏著每隻雞翼,就算隔左口罩都聞到它濃濃的香味‼️🤤 雞翼很嫩滑,除了氣味夠香外還能吃到一小粒的鹹蛋黃,真的是太邪惡了‼️😈▫️$𝟮𝟬𝟴 香烤西班牙頂級黑毛豬梅🥩西班牙黑毛豬梅肉油潤甘香,肉質嫩滑多汁,每口都吃到它的油香‼️餐廳很大方,一碟有2大塊黑毛豬梅肉,伴碟有荔枝果肉和配菜🥬 中和了黑毛豬的油膩感‼️😋▫️ $𝟭𝟬𝟴 海鱸魚香草醬意大利燴飯🥘 意大利飯軟硬適中,醬汁很濃很香很creamy🧀 海鱸魚的魚肉不是很鮮甜的那種🐬 不過煎得香香的也挺好吃‼️😜▫️$𝟴𝟴 𝗦𝗼𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗽𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲🥞這個甜品是還沒決定主菜時就朋友說好一定要order😂 結果真的沒令我們失望‼️震騰騰的pancake按下去軟綿綿的,質感很鬆軟輕盈,吃下去口感很香滑‼️怎麼可能會不喜歡呢😍🤤
阿仙奴球迷必去的餐廳‼️⚽

想不到餐廳除了主題夠噱頭外,食物的水準也很高‼️👅
$𝟳𝟴 鹹蛋黃雞翼🍳

$𝟮𝟬𝟴 香烤西班牙頂級黑毛豬梅🥩