2019-04-21 37 浏览
同一班老朋友聚會慶生👫👫想係旺角區揾一間食物質素同環境唔錯,而可以坐得耐既餐廳真係唔容易🤷🏻‍♀️朋友推介下,果次試左呢間樓上餐廳🍽.Appetiser煙燻迷迭香雞翼🐥雞翼係上菜既時候會用迷迭香煙燻一下,有淡淡既香草味道,而且烤過既雞翼,皮脆肉質嫩滑,幾正🤤.白酒煮蜆🍶比起平日食到既日式白酒煮蜆無咁濃酒味,但湯頭濃郁一點,同平時食既唔同得黎,會不自覺地飲下個湯😗墨西哥玉米片配香辣蕃茄莎莎醬🍅同其他前菜比較,份量相對大份抵食🙃朋友仔們鐘意辣辣地既蕃茄醬,唔配玉米片食都好惹味😋.Main course 法式燒牛柳配紅菜頭莎莎醬🐮法式甜酒豬鞍扒配玉桂蘋果🐷法式香草燒羊架配檸檬薄荷醬🐑大蝦汁海鮮燴意大利飯🦐.小編一次過試到呢間豬牛羊,廚師會將扒類同羊鞍烹調到medium rare 至剛熟,食落都好juicy同有肉味👍🏾另外,不得不讚既係擺盤都好有心思,顏色配搭好靚,而且薯蓉茄子呢啲配菜質素都高,抵讚🤤小編最鐘意既係意大利燴飯,有濃濃大蝦汁,好重蝦味,食落唔會口乾,覺得係真材實料熬製而成,包裹住意大利飯🤤 朋友仔覺得個飯有點硬,小編食落覺得覺得剛好,有啲口感,唔會太過綿,減低膩既感覺😋.甜品小編同
同一班老朋友聚會慶生👫👫
朋友推介下,果次試左呢間樓上餐廳🍽
Appetiser
煙燻迷迭香雞翼🐥

白酒煮蜆🍶

墨西哥玉米片配香辣蕃茄莎莎醬🍅
同其他前菜比較,份量相對大份抵食🙃
朋友仔們鐘意辣辣地既蕃茄醬,唔配玉米片食都好惹味😋

Main course
法式燒牛柳配紅菜頭莎莎醬🐮
法式甜酒豬鞍扒配玉桂蘋果🐷
法式香草燒羊架配檸檬薄荷醬🐑
大蝦汁海鮮燴意大利飯🦐

甜品
小編同朋友們自備左蛋糕🍰
切餅費每位$20
總括黎講,小編果日係平日夜晚去食,係近乎滿座既情況下,上菜既速度雖然有啲慢,朋友仔笑說好似食緊法國餐咁,但keep到呢個質素同可以同朋友慢慢傾下計,都幾舒服😌推介比想同三五知己聚下既你💁🏻‍♀️
其中有朋友力推餐廳個廁所好靚,小編用落無咩太大感受😂但睇得出餐廳老闆好有心機去裝修🙃
人均消費:$240
2019-04-21 158 浏览
係OpenRice見到旺角竟然有呢啲價錢唔係好貴但係環境同埋食物都唔錯嘅西餐廳,一於就嚟咗,但係個入口就有少少難搵。小貝柱海鮮湯入面嘅海鮮種類都幾多例如元貝,以及都有少少蝦, 加上味道都幾鮮甜,唔單止有肉食,海鮮嘅味道亦都完全融入係個湯入面令到個湯非常之重海鮮味,每一啖都好似食緊海鮮咁非常之鮮甜。周打蜆肉忌廉湯,入面嘅忌廉湯你唔會太重,但反而入面有非常之多嘅蜆肉令到成個湯都充斥着一種濃濃嘅蜆肉味,作為餐湯配上旁邊一排香脆嘅蒜蓉包非常之合適同開胃。煙三文魚沙律,就算面後你會見到有七至八塊煙三文魚鋪喺面頭,鹹鹹地配埋下面嘅沙律菜例如生菜火箭菜,令成個味道都唔會太寡反而有少少鹹鹹地,加上食落會口感比較新鮮同埋清新健康少少。黑松露雜菌意大利飯,意大利飯本身唔會太過火,有少少咬口而且個汁唔會收得太乾,反而鍾意咁樣嘅質地。而黑松露首先係面頭跟住再慢慢撈勻,鹹鹹地加上每一口充斥着濃濃嘅黑松露味,結合入面的雜菇,都對得住呢個價錢嘅水準。法式牛柳佐紅菜頭沙沙醬,牛柳本身叫咗五成熟,熟度就啱啱好唔會有過火嘅情況出現所以切都切得好順利同埋入口都非常之容易咬做得非常之好,牛肉入面嘅脂肪唔算太多加上旁邊有少少紅

小貝柱海鮮湯

法式牛柳佐紅菜頭沙沙醬,牛柳本身叫咗五成熟,熟度就啱啱好唔會有過火嘅情況出現所以切都切得好順利同埋入口都非常之容易咬做得非常之好,牛肉入面嘅脂肪唔算太多加上旁邊有少少紅菜頭切碎而成嘅莎莎醬更加可以減少到油膩嘅感覺令到口感更加清新而又唔會遮蓋左本身牛肉嘅味道非常之夾。旁邊有少少薯條炸得非常之脆身不過就要趁熱食因為凍左就會感到非常之油膩。

飲品整體都唔錯,職員嘅服務態度都非常之快。出餐因為人可能有時太多可能就要等一等,不過都唔算太耐整體上都幾好。

2019-04-03
庆祝纪念
纪念日
2019-04-20 33 浏览
立即Follow @itadaku_hk 每日速遞最真實飲食情報!🤤—旺角高汁法式西餐—平野就食得多,今次小編朋友推薦一d 高級好西,果然無介紹錯,偶爾都要獎勵自己一次。😚😚依間野細細地,估唔到食物好有驚喜。😇😇—《魚子白汁煙三文魚扁意粉》$128🍝🍝依個扁意粉充分吸收左忌廉醬既香濃味道,融和感十足,正啊喂!😋🐟煙三文魚同香菇都幾多,足料👍🏻👍🏻食野既時候,仲會教小編用法包放意粉係上面咁食,服務態度好過劉德華👱🏼‍♂😂好有誠意。😯—《法式牛柳佐紅菜頭莎莎醬》$168🐂🐂牛柳叫左3成熟,食落肉質鮮嫩,油香惹味,食肉獸最愛。😋😋最特別既係紅菜頭醬,小編一直對紅菜頭冇咩好感,🤤但試左佢依個醬又真係幾有驚喜,食落冇紅菜頭既苦味,口感清新,用黎送牛排又幾好食。😯😯—《白酒煮清蜆》$78依個頭盤食得出廚師心機,青口好入味, 個白酒汁🥂🥂用左香草同煙肉去吊味,令青口鎖住肉汁。小編連個湯汁都唔放過,全部飲哂🤤🤤🤤🤤—《海鮮湯》$68🐙🦑《周打魚湯》$68🐠🐟依個海鮮湯真係要推推佢,一食就知係用海蝦去慢慢煲🦐🦐🦐,平時有下廚就知煲湯真係好花時間,睇得出個湯好有心機,個湯勁足料,有好多蜆肉仲有大大隻青口🤤

旺角高汁法式西餐

《魚子白汁煙三文魚扁意粉》$128

《法式牛柳佐紅菜頭莎莎醬》$168

《白酒煮清蜆》$78

《海鮮湯》$68🐙🦑
《周打魚湯》$68🐠🐟
依個海鮮湯真係要推推佢,一食就知係用海蝦去慢慢煲🦐🦐🦐,平時有下廚就知煲湯真係好花時間,睇得出個湯好有心機,個湯勁足料,有好多蜆肉仲有大大隻青口🤤🤤好驚喜。🐟🐟周打魚湯都係屈機,香濃既忌廉味配上海鮮既鮮甜,唔夠幾秒就飲哂,一水滴不漏😋😋😋個蒜蓉包都係亮點,蒜香十足,送湯一流。

總括而言,今次依餐以西餐黎講,食物好高質下,食得出個廚師技巧好高,好用心去煮,出面好難搵到。餐廳比較有情調,同情人黎撐枱腳就最岩。😋

好食指數:8.5/10
推介程度:8.5/10
打卡指數:8/10
性價比:7/10

Little Fresh Cafe & Bar @littlefreshhk
旺角登打士街36號恆威商業中心18樓全層
2019-04-02
2019-04-17 31 浏览
同朋友係mk揾野食,有野新開個環境又不錯,可以望住個mk聽歌。油麻地行5分鐘內到。小貝柱海鮮湯 有青口,有蝦,有蜆,個杯甘細但好多海鮮,好抵飲,又暖胃。周打蜆肉忌廉湯勁creamy。好足料。煙燻迷迭香雞翼$78即刻係你面前再燻,好香rosemary味!比d神秘感你先!安格斯肉眼牛扒配奶油蘑菇 $238肉眼煎到七5成熟剛剛,肉味好濃,最正係個薯蓉!自家製又滑。仲有蒜頭都可以食,又唔食到成口味。黑松露卡邦尼長通粉 $118黑松露味好重,加意粉食,食落很creamy,仲會配個包比你點d野食。自家製蘋果金寶$88呢個好有特色,有玉桂粉係面頭,仲有花生粒,花生糖。個底好多蘋果蓉,仲有蘋果絲,蘋果粒。Mojito $78仲有酒飲,好fresh。overall 員工態度好好,會介紹食物點整,又即製好用心,野食擺位都有講究。每人3百幾左右。

小貝柱海鮮湯

有青口,有蝦,有蜆,個杯甘細但好多海鮮,好抵飲,又暖胃。

周打蜆肉忌廉湯

勁creamy。好足料。

煙燻迷迭香雞翼$78

即刻係你面前再燻,好香rosemary味!
比d神秘感你先!

安格斯肉眼牛扒配奶油蘑菇 $238

黑松露卡邦尼長通粉 $118

自家製蘋果金寶$88

Mojito $78

仲有酒飲,好fresh。

2019-04-15
  • 煙燻迷迭香雞翼
2019-04-15 44 浏览
朋友推介的樓上CAFE, 價錢合理, 免收加一服務費, 環境舒適, 更值得一讚的是員工服務態度友善!南瓜野菌湯配蒜蓉包濃郁的南瓜香甜味, 內裏還有大量雜菌, 味道好夾! 蒜蓉包好香脆, 而且有香濃蒜蓉牛油味! 周打蜆肉忌廉湯配蒜蓉包蜆肉量十分多, 鮮甜美味, 最重要蜆肉沒有沙! 配上忌廉湯和蒜蓉包, 味道一流!煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬煙三文魚軟滑富油香, 份量相當多! 沙律菜新鮮爽甜, 配上蜜糖芥末醬, 清新開胃!黑松露卡邦尼長通粉每一條長通粉都沾滿了黑松露的香味,  配上creamy的醬汁, 好味道! 美國安格斯牛扒配奶油蘑菇五成熟的安格斯牛扒入口軟嫩, 牛肉味香濃, 份量十足! 餐廳將牛扒切條, 更方便進食!伴碟的奶油蘑菇和自家製薯蓉同樣出色, 調味恰到好處, 充滿牛油香! 香芋拿鐵浪漫的粉紫色, 加上可愛的小熊拉花, 賣相已經大大加分!香芋味濃, 入口順滑甜美!MOJITO清新可口!香蕉果仁朱古力法式吐司香蕉加上朱古力絕對是PERFECT MATCH, 再配上香脆的果仁和熱辣辣的多士, 大滿足!

南瓜野菌湯配蒜蓉包

周打蜆肉忌廉湯配蒜蓉包

煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬

黑松露卡邦尼長通粉

美國安格斯牛扒配奶油蘑菇

香芋拿鐵

浪漫的粉紫色, 加上可愛的小熊拉花, 賣相已經大大加分!
香芋味濃, 入口順滑甜美!

MOJITO

清新可口!

香蕉果仁朱古力法式吐司

2019-04-14 24 浏览
琴晚去咗旺角一間上cafe食晚飯之前朋友介紹既一直好想試下~小貝柱海鮮湯餐廳有好幾款湯,款款都配埋多士嫁個海鮮湯味道超濃郁,原來仲收埋好多料嫁,#小貝柱#青口#蜆#蝦,重點係款款都好新鮮,蝦仲要已經剝殼,又彈牙白酒煮蜆白酒味唔重,落咗蒜頭、煙肉、青豆,令味道好味得黎又特別,賣相又靚,餐廳真係好用心整食物仲有十幾隻蜆,雖然比較細隻,不過新鮮無沙魚子白汁煙三文魚扁意粉好濃白汁仲有份量好多既三文魚,每條意粉都有濃濃既汁,另外仲加咗好多茹,食落就更香法式香草燒羊架配薄荷醬有三件羊架,份量都幾多,羊味唔算太重,配菜都唔執輸薯蓉好creamy,仲落咗粟米粒令薯蓉更香,仲有餐廳自家製炸茄子,炸粉唔厚,完全保留到茄子水份&香味,又唔會太熱氣香蕉果仁朱古力法式多士食完晚飯又點小得甜品香蕉加朱古力係絕配,再加上果仁更有口感,下面個多士好香脆
琴晚去咗旺角一間上cafe食晚飯
之前朋友介紹既一直好想試下~

小貝柱海鮮湯
餐廳有好幾款湯,款款都配埋多士嫁

白酒煮蜆
仲有十幾隻蜆,雖然比較細隻,不過新鮮無沙

法式香草燒羊架配薄荷醬
有三件羊架,份量都幾多,羊味唔算太重,配菜都唔執輸

食完晚飯又點小得甜品
香蕉加朱古力係絕配,再加上果仁更有口感,下面個多士好香脆

• 小貝柱海鮮湯
2019-04-10 27 浏览
In Hong Kong, there are abundance of food choices, we can easily select whatsoever any kind of food we want and intend to taste. But how about a restaurant in good quality with a reasonable price where you could talk and chat freely with your buddies?I suppose a choice in Yau Ma Tei in a old building is good for us after work. Let's talk about dishes, they were made personally creatively like art works. Dishes there are quite characteristic. The quality of its pumpkin soup is mouthfully fresh of

I suppose a choice in Yau Ma Tei in a old building is good for us after work. Let's talk about dishes, they were made personally creatively like art works. Dishes there are quite characteristic. The quality of its pumpkin soup is mouthfully fresh of taste-actually I like it so much and quite unforgettable. Another soup is seafood, barely high quality in reasonable price-a sense of satisfaction.

The environment is so cleaned and acceptable. Atmosphere is suitable for gathering friends. If you are now interesting to have a dining time there just don't miss it.
2019-04-09 167 浏览
最近留意到旺角呢間新開的樓上Cafe:Little Fresh Cafe & Bar,位於油麻地A出口附近,地理位置非常方便易找。餐廳燈光昏暗,裝修得感覺很舒適餐牌分門別類,主售各類型西式食物如餐湯、漢堡、小食、意粉、主菜、甜品等等,定價適中不算貴,適合朋友聚會或情侶用餐南瓜野菌湯配蒜蓉包湯呈鮮橙色,真材實料的南瓜湯,濃郁的南瓜香氣,好香甜!底下仲有大量新鮮雜菌,兩者一齊味道好夾!超香脆蒜蓉包,每啖都係香濃蒜蓉牛油味,正啊美國安格斯牛扒配奶油蘑菇Request左七成熟的安格斯牛扒入口軟嫩,牛肉味香濃,非常高質,賣相滿分!旁邊嘅奶油蘑菇同自家製薯蓉都好出色!奶油蘑菇濃稠度適中,濃郁菇菌香裡帶有奶油香!薯蓉則加入左法蔥、粟米粒同牛油,調味恰好,充滿牛油香,好好味法式香草檸檬烤春雞配雜菜沙律半隻烤春雞份量十足,面上嘅香草燒香後帶有煙燻香,使到春雞味道有所提升!雞肉好肥美厚肉,嫩滑多汁,好食!雜菜沙律好碧綠爽脆,增添健康感覺

南瓜野菌湯配蒜蓉包

湯呈鮮橙色,真材實料的南瓜湯,濃郁的南瓜香氣,好香甜!

美國安格斯牛扒配奶油蘑菇

法式香草檸檬烤春雞配雜菜沙律

2019-04-07 183 浏览
恒威商業中心其實是位於旺角登打士街的其中一條神秘小巷中,好聽點說就是旺中帶靜,其實就是好難搵到。幸好中學時期在油麻地讀書的獅子老公曾經在這幢大廈的cafe留下不少腳毛,所以如果晚飯時間在附近的話,老公就會帶我來這裏的cafe或餐室休閒地撐枱腳一下。今晚的開飯地點就是18樓的〈Little Fresh〉,可能是太久沒有來恒威了,怎麼我們都不察覺開了這家餐廳呢。小店地方不大,但是可以近窗用餐也拉回不少分數。〈草莓水果茶〉草莓味很香濃,還外加了蘋果粒,可以食又可以飲,甜甜的非常適合女生。〈Latte〉奶味與咖啡味並重,香味濃郁,醒神!!〈小貝柱海鮮湯〉湯汁帶,非常甘香的蝦膏金甘甜味,還有蜆肉,大蝦和青口,鮮味濃郁!!〈紅菜頭甘筍濃湯〉甘筍的清甜配上紅菜頭的清新,感覺很refresh~~還有蒜蓉包都經過精心烤焗,蒜味濃郁不在話下,仲非常香脆。〈煙燻迷迭香雞翼〉先用火槍把面頭的迷迭香燒香,待香味滲進雞翼後就可以開動〈魚子白汁煙三文魚扁意粉〉每一條爽滑彈牙的扁意粉都沾滿了超濃郁的白汁,加上微鹹的魚子和鮮味的三文魚一起吃,creamy又滿足。〈法式豬鞍扒配焦糖蘋果〉一道又花時間又花心機的菜式,除了豬

小店地方不大,但是可以近窗用餐也拉回不少分數。

草莓水果茶

〈草莓水果茶〉

Latte

〈Latte〉
奶味與咖啡味並重,香味濃郁,醒神!!

〈小貝柱海鮮湯〉

紅菜頭甘筍濃湯

〈紅菜頭甘筍濃湯〉

煙燻迷迭香雞翼

〈煙燻迷迭香雞翼〉
先用火槍把面頭的迷迭香燒香,待香味滲進雞翼後就可以開動

〈魚子白汁煙三文魚扁意粉〉

法式豬鞍扒配焦糖蘋果

〈法式豬鞍扒配焦糖蘋果〉
一道又花時間又花心機的菜式,除了豬鞍扒外還有用焦糖煮至表面香脆的糖蘋果粒,盡見誠意。

法式豬鞍扒經慢煮後才把表面輕輕煎至金黃,外層香脆可口之餘又能保持到豬扒內裏的滿滿肉汁和嫩滑口感。若點上南瓜蓉汁更能藉其的甜味帶出豬鞍扒的鮮,清新不油膩。

〈香蕉果仁朱古力法式多士〉
最後當然還要吃甜品才能盡興,一看見甜品類就確定要點這個,因為香蕉和朱古力從來都是最佳拍檔。

加上香脆的果仁小粒灑在外脆內軟的法式吐司上,簡單得來非常美味,令人十分滿足。

總結:誠意小店,雖然地點位置不佳,但努力嘗試用服務態度和食物去補救,值得支持和嘉許。撐小店,加油喔!!💪💪💪
草莓水果茶
Latte
紅菜頭甘筍濃湯
煙燻迷迭香雞翼
法式豬鞍扒配焦糖蘋果
香蕉果仁朱古力法式多士
有啲乜嘢驅使下大寫文章?一:食物冇得彈二:惡劣三:心情四:環境是但一點都有機會廢話唔多講,歡迎大家去相,啦啦啦,嘢食就一陣先,睇吓個環境,幾有文藝氣氛,主人家係咪文青黎架呢?左看右看前看後看,入埋廁所去看,不得了的,偷偷影下相片,洗手間內很貼心窩心,連女士用品都有提供,睇得出員工方面很細心另外,男女店員們都好吸晴(呢點可以當埋環境嗎?)小食方面,點了店員推介嘅蝦沙律,兩客不同味道的薯條(黑松露&芝士)桌面上有一個Apps,download完即時可以送食物,所以有免費水牛城雞翼好開胃嘅沙律,酸酸辣辣,泰國feel 。薯條好香口,炸到好似薯角既味道,本公主好鍾意啲醬料雞翼醬汁微辣,惹味,食完又想再食小食方面又幾唔錯喎!不過上菜嘅時間真係有待改善.......小食係正常嘅時間,主菜......等了又等......時日秒秒......大約order 左一小時左右,還未等到,收來一個震驚的消息⋯⋯焗爐壞了壞了壞了,很重要,所以重覆三次.....扒類整唔到其實我地真係唔趕時間......但係真係失望.....食唔到想食既....要轉野食.....本來好想食豬鞍....沒有了轉左海鮮意大利飯....
有啲乜嘢驅使下大寫文章?
一:食物冇得彈
二:惡劣
三:心情
四:環境
是但一點都有機會

另外,男女店員們都好吸晴
(呢點可以當埋環境嗎?
雞翼醬汁微辣,惹味,食完又想再食
小食方面又幾唔錯喎!

轉左海鮮意大利飯....當再有嘢食嘅時候已經太肚餓了.....大家都知道好意外,員工都好體貼咁為我地送上蒜蓉包,雖然係送嘅不過都想講真係有啲窿....未影相之前已經比朋友好快咁叉左一舊,原本有六塊的。因為大家都肚餓所以冇特別是對方的主菜了,可能本身份量唔多所以全部都清左。海鮮意大利飯唔算多海鮮,不過個飯嘅汁我都幾鍾意,好似係南瓜味?定係咩味呢唔識講,不過係公主👸🏼鍾意嘅味道

然後每人點左一杯飲品,沒有多影相了。
價錢正正常常,人頭150至250。
門口有個擺設,係幾得意嘅不過啱啱一打開𨋢門就有,肥d 都入唔到。意思係如果有小眼友帶車入去冇咁方便,不過肯收車就冇問題,仲有可愛的high chair

會唔會再嚟?或者都會嘅?不過幾時就唔知啦

• 水牛城雞翼
2019-04-05 17 浏览
餐廳座位舒適,裝飾具心思,藍白嘅色調營造悠閒嘅感覺。南瓜蘑菇湯-超香濃,有南瓜蓉同蘑菇好足料蒜容包夠香脆迷迭香雞翼-侍應用火槍燒煲頂嘅迷迭香,令香味滲入鍋內,焗幾分鐘先開蓋更入味,雞翼好嫩滑,仲有陣陣迷迭香香味添法式燒牛柳配自家製紅菜頭莎莎醬-紅菜頭夠fresh ,紅菜頭莎莎醬甜得嚟又夠creamy,配埋薯蓉同牛柳一齊食,唔會滯黑松露卡邦尼長通粉-黑松露味道香濃,連埋creamy長通粉一個個食好滋味
餐廳座位舒適,裝飾具心思,藍白嘅色調營造悠閒嘅感覺。

南瓜蘑菇湯-超香濃,有南瓜蓉同蘑菇好足料
蒜容包夠香脆

2019-04-04
  • 煙燻迷迭香雞翼
2019-04-03 24 浏览
同朋友去Dating,揀左呢間位於油麻地既小店,係滿佈Café既旺角,佢地既質素又唔錯喎,而且好多細節位都好花心思💕先揀左兩款餐湯,南瓜野菌湯($58)同紅菜頭甘筍濃湯($48),兩者都做得Creamy,南瓜野菌湯裏面有好多野菌片同較爽口既木耳絲,口感豐富😁;紅菜頭湯草青味唔重,入口反而幾清新🤔,仲食到粒粒甘筍~小食揀左煙燻迷迭香雞翼($78),上枱方式好有心思,用砵仔裝住雞翼,再係客人面前用火槍燒一燒迷迭香,等雞翼更能吸收到香味,雞翼外皮脆身,一咬開仲冒緊煙,唔錯!主菜分別要左法式燒牛柳配自家製紅菜頭莎莎醬($168)同南瓜汁燴牛油蟹肉芝麻菜意大利飯($138),燒牛柳擺盤非常靚,超厚身既牛柳上面放上香草同食用花,牛柳燒至表層微脆,下面則放有大份薯蓉同紅菜頭莎莎醬!薯蓉牛油味道幾出,裏面仲加有粟米粒;紅菜頭莎莎醬剛3加左洋蔥粒係裏面,味道幾fresh,加埋落去一齊食好好味呢~店家仲細心預備左紫蘇芽,等你食完蒜粒可以refresh一下口腔。意大利飯一上枱見份量唔係好多,但原來食落都幾飽🤣,香甜既南瓜汁煮得濃厚,完全包住飯粒,加左蟹子有脆卜卜既口感,仲食到蟹肉既鮮味,係幾高質的~甜品有第

甜品有第二個胃,所以點左自家製蘋果金寶($88),佢呢款同平時一般既蘋果金寶好唔同😆,上面加左花生粒,裏面會食到好似花生糖咁既質感,牛油餅碎打得更為細碎,就好似黃豆粉咁,但咁樣食落反而唔會覺得好油好膩,食完之後仲會有淡淡既玉桂香味!

值得一提既係無論係服務態度、食材至餐廳裝潢都處處顯示出店主既細心,係一間好值得欣賞既小店

2019-03-31 31 浏览
呢間cafe嘅地理位置有D難揾,係油麻地站A1出口,向前行,行到登士打街轉入去,見到一間食日本丼飯嘅餐廳(鐵X堂),隔離有條巷仔(唔好懷疑),轉入去,行約一米就會見到恆威大廈嘅入口,上到18樓,就係呢間CAFE嘅所在地。大大個NEON LOGO掛左係門口有一張搖搖掎放行門口,令你可以重拾童真。CAFE座位間非常闊,約上黎講是非隔離位都唔會聽到!店主一睇就知係好有ART SENSE嘅人,CAFE周圍都放滿左唔同嘅油畫,最特別嘅係天花板畫左一大片天空上去,香港人生活咁繁忙,幾時可以得閒望下個咁藍嘅天空。個MENU好得意,大大本,食物種類亦有好多,令到有選擇困難症嘅我都唔知點揀好!店主對於餐桌佈置亦好講究,枱上放一個小小假蠟燭,好有情調,帶另一半上黎食絕對唔失禮!餐具亦配合主題油上左藍色。紅菜頭甘荀濃湯我第一次飲紅菜頭湯,老實講,以前對紅菜頭嘅印象唔好,覺得個味實好青,但個湯飲黎好CREAMY,好好飲,令我愛上左紅菜頭湯!跟湯嘅法包焗得好脆,點湯食一流。小貝柱海鮮湯呢個海鮮湯非常足料,但個人黎講就有D偏鹹。黑松露燴意大利飯正宗嘅意大利飯係香港好少食到,大部份都會整到林PAT PAT,呢個意大

大大個NEON LOGO掛左係門口

有一張搖搖掎放行門口,令你可以重拾童真。

CAFE座位間非常闊,約上黎講是非隔離位都唔會聽到!

紅菜頭甘荀濃湯

小貝柱海鮮湯
呢個海鮮湯非常足料,但個人黎講就有D偏鹹。

黑松露燴意大利飯
正宗嘅意大利飯係香港好少食到,大部份都會整到林PAT PAT,呢個意大利飯按傳統方法烹調,整到外硬內軟,好有咬口。另外,黑松露嘅香氣透到成個飯都係,每一啖黑松露嘅香氣都會係你口入面擴散開去,CAFE仲好不惜工本,係上面放左一大大PAT嘅黑松露醬, 黑松露FANS唔好錯過!

法式燒牛柳配自家製紅菜頭莎莎醬
牛柳七成熟,牛柳煮到粉紅,好滑!紅菜頭莎莎醬好特別,配合牛柳食更突出到牛柳味!

青檸薄荷梳打
青檸酸酸甜甜好開胃,薄荷清涼怠好醒神!

後記:
待應服務十分殷勤!另外,比起其他CAFE,LITTLE FRESH更加注重食物嘅質素,食得出係好用心準備食物,而且對整野食好有HEART,亦堅持用傳統方式煮野食,平時出街食親都係連鎖餐廳,食黎食去都係同一個味,好少可以食到真係用心整嘅食物,係香港呢個社會,慶幸仲有人會有團火,去出走屬於自己嘅路!
2019-03-29
  • 紅菜頭甘荀濃湯、黑松露燴意大利飯
2019-03-31 62 浏览
前排朋友介紹話有間cafe幾正,今日特登訂定枱嚟試試我地訂咗7點,時間尚早,餐廳未係好多人2個人俾咗張4人枱我地,好舒適!餐廳嘅裝飾同用具都好有心思一坐底已經俾佢幅壁畫吸引,係日落嘅景色好靚好有feel, 天花油到藍天白雲咁,加上一些樹葉同燈飾為裝飾,餐廳以藍白為主題,好悠閒嘅感覺,餐廳細細地,好啱包場成班fd玩,見到有兩個電視屏幕,包場應該可以唱k叫咗兩個湯 南瓜蘑菇湯 紅菜頭甘荀湯原本想叫水牛城雞翼,侍應推介我地試迷迭香雞翼,見幅圖幾特別就唸住試試佢另叫咗黑松露卡邦尼長通粉&法式燒牛柳配自家製紅菜頭莎莎醬超推介南瓜蘑菇湯😍湯好濃,南瓜蓉好甜,入面有好多蘑菇真係未飲過咁正咁足料嘅湯蒜容包好香脆,好香蒜容味,100分紅菜頭甘荀湯,超健康選擇紅菜頭切咗一粒粒有咬口,湯好creamy,正👍🏻迷迭香雞翼雞翼用瓦煲盛載,煲頂有迷迭香侍應會用火槍燒著迷迭香,令香味滲入鍋內仲提醒我地要焗幾分鐘先開蓋雞翼又嫩又滑,迷迭香香味會慢慢滲出嚟法式燒牛柳配自家製紅菜頭莎莎醬用紅菜頭做配菜好特別,紅菜頭莎莎醬入面有細細粒洋蔥,醬好甜好creamy,配埋薯蓉同牛柳一齊食,好特別同新穎,啱哂宜家健康嘅一族!黑松露
前排朋友介紹話有間cafe幾正,今日特登訂定枱嚟試試
我地訂咗7點,時間尚早,餐廳未係好多人
2個人俾咗張4人枱我地,好舒適!
餐廳嘅裝飾同用具都好有心思
一坐底已經俾佢幅壁畫吸引,係日落嘅景色

叫咗兩個湯 南瓜蘑菇湯 紅菜頭甘荀湯

另叫咗黑松露卡邦尼長通粉&法式燒牛柳配自家製紅菜頭莎莎醬

超推介南瓜蘑菇湯😍

湯好濃,南瓜蓉好甜,入面有好多蘑菇
真係未飲過咁正咁足料嘅湯
蒜容包好香脆,好香蒜容味,100分

紅菜頭甘荀湯,超健康選擇

紅菜頭切咗一粒粒有咬口,湯好creamy,正👍🏻

迷迭香雞翼

雞翼用瓦煲盛載,煲頂有迷迭香
侍應會用火槍燒著迷迭香,令香味滲入鍋內
仲提醒我地要焗幾分鐘先開蓋
雞翼又嫩又滑,迷迭香香味會慢慢滲出嚟

法式燒牛柳配自家製紅菜頭莎莎醬

黑松露卡邦尼長通粉

黑松露醬好香,仲配有兩嚿脆包,用嚟沾剩餘的意粉醬食,好貼心!
個醬真係意粉嘅靈魂,今次個醬完全唔漏,好味!

最後兩杯cocktail 絕對係為呢餐畫上完美嘅句號
Strawberry Kiss

呢杯又係我大愛之選
成杯飲品嘅顏色好sweet,面頭有玫瑰花瓣作裝飾
酒嘅濃度應該好低,飲入口甜甜地又有層次,幸福的感覺💜

Cosmopolitan

呢杯比平時飲開嘅酒精都比較低,都係甜甜地易入口,啱女孩子飲!

呢間餐廳好多細緻位都感受到其用心之處,好似碟上面嘅法文原來係解釋為「我很開心」同「謝謝」,很能反映我對這間餐廳的感受
餐廳嘅油畫亦是我很喜歡的地方!
推介情侶嚟浪漫慶祝一番或一班朋友包場玩!
2019-03-30
星期五放工,當然要約一班好姊妹,Happy Friday!放鬆一下!Little Fresh Cafe & Bar位置小巷入面,地點不易找。大家鉄火堂,一間日式丼飯鋪,轉入個小巷,就見到恒威商業中心,上18樓就到。Cafe 的裝飾以藍白為主調,比人一個好舒適及悠閒的感覺。天花板還塗上藍天白雲的圖案呢~我們先點了餐湯填填肚子。<小貝柱海鮮湯> 海鮮湯鮮味十足,湯入面還有大大粒的青口、鮮蝦、小元貝呢~<紅菜頭甘荀濃湯> 平時很少機會嚐到的紅菜頭湯,見到餐牌有,毫不猶豫地點了一客嚐嚐!紅菜頭湯的味道清新,濃湯入面還有甘荀粒,增加口感。另外,餐湯還配蒜蓉法包。緊接來,是小食<白酒煮藍殻青口>,青口烹調火候很適中,肉質很鮮嫩。而汁方面,就加了培根、青豆等等,為整道小食,增添風味。店家於裝碟方面很用心呢~再來,是主食<血腥瑪莉燴海蝦長通粉>,名字相當有趣的一道主食。上菜時,店員向我們解釋,正宗意式的食法,會把長通粉放在法包上,一同食用。故此,店家會配上法包。吃了一口長通粉後,我能感受到該菜式的意境,醬汁是帶點辣味,而非只得單一番茄的酸味,故吃下時相當過癮!喜歡吃辣的朋友相信也會喜歡這道菜。之後,主

Cafe 的裝飾以藍白為主調,比人一個好舒適及悠閒的感覺。
天花板還塗上藍天白雲的圖案呢~

我們先點了餐湯填填肚子。

店家於裝碟方面很用心呢~

之後,主菜<法式燒牛柳配紅菜頭莎莎醬>,牛柳是七成熟,切開中間看到嬌嫩的粉紅色,火候拿挰得非常適中。牛柳入口非常多汁!
除了主角出色外,配菜也不遑多讓。店家自家調製的紅菜頭莎莎醬,是比較少嚐到的醬汁,濃濃的紅菜頭汁加上莎莎醬,配上牛柳食,非常美味!

美味的紅菜頭莎莎醬

一頓完整的晚餐,當然少不了以一道美味的甜品作結。<蘋果金寶> 蘋果切到細細粒好易入口。通常面層的Crumble都是牛油、麵粉混合,但店家則加上層到很幼細的餅碎,減少了牛油及麵粉用量,少了負擔,但仍能保持口感。
由於蘋果金寶為即叫即製,故黑色小煎pan會非常燙,故店家特意提供長湯匙🥄,以免客人因進食時意外觸碰煎pan而燙傷,真是非常細心

另外,值得一讚是店員態度非常好,也很細心,出菜時間也掌握得非常合時
2019-03-29
  • 法式燒牛柳配紅菜頭莎莎醬