2019-03-31
呢間cafe嘅地理位置有D難揾,係油麻地站A1出口,向前行,行到登士打街轉入去,見到一間食日本丼飯嘅餐廳(鐵X堂),隔離有條巷仔(唔好懷疑),轉入去,行約一米就會見到恆威大廈嘅入口,上到18樓,就係呢間CAFE嘅所在地。大大個NEON LOGO掛左係門口有一張搖搖掎放行門口,令你可以重拾童真。CAFE座位間非常闊,約上黎講是非隔離位都唔會聽到!店主一睇就知係好有ART SENSE嘅人,CAFE周圍都放滿左唔同嘅油畫,最特別嘅係天花板畫左一大片天空上去,香港人生活咁繁忙,幾時可以得閒望下個咁藍嘅天空。個MENU好得意,大大本,食物種類亦有好多,令到有選擇困難症嘅我都唔知點揀好!店主對於餐桌佈置亦好講究,枱上放一個小小假蠟燭,好有情調,帶另一半上黎食絕對唔失禮!餐具亦配合主題油上左藍色。紅菜頭甘荀濃湯我第一次飲紅菜頭湯,老實講,以前對紅菜頭嘅印象唔好,覺得個味實好青,但個湯飲黎好CREAMY,好好飲,令我愛上左紅菜頭湯!跟湯嘅法包焗得好脆,點湯食一流。小貝柱海鮮湯呢個海鮮湯非常足料,但個人黎講就有D偏鹹。黑松露燴意大利飯正宗嘅意大利飯係香港好少食到,大部份都會整到林PAT PAT,呢個意大
大大個NEON LOGO掛左係門口
有一張搖搖掎放行門口,令你可以重拾童真。
CAFE座位間非常闊,約上黎講是非隔離位都唔會聽到!
紅菜頭甘荀濃湯
小貝柱海鮮湯
黑松露燴意大利飯
法式燒牛柳配自家製紅菜頭莎莎醬
青檸薄荷梳打
後記:
待應服務十分殷勤!另外,比起其他CAFE,LITTLE FRESH更加注重食物嘅質素,食得出係好用心準備食物,而且對整野食好有HEART,亦堅持用傳統方式煮野食,平時出街食親都係連鎖餐廳,食黎食去都係同一個味,好少可以食到真係用心整嘅食物,係香港呢個社會,慶幸仲有人會有團火,去出走屬於自己嘅路!