2020-09-22 37 浏览
早幾日比左個驚喜媽咪, 就係帶媽咪去食法國菜,媽咪去到餐廳覺得呢到好舒服,好有情調,我都不斷幫媽咪影靚相留念。難得今晚嘆法國菜就緊係要嘆返個特制龍蝦湯先似樣, 香濃的龍蝦湯裡有小小龍蝦肉在內,每一口都咁鮮甜, 媽咪就好欣賞呢到個法式洋蔥湯, 送來時媽咪話好特別,因面頭有包粒和芝士, 到飲一口後佢再連包芝士和湯一起飲就話正😚係湯未到前,侍衛仲有比定麵包我地食,我令來沾湯食, 好回味。我叫左呢到最出名的主菜:⚛ 法式墨魚釀雞卷配忌廉汁 ~ 雞肉卷住墨魚幾得意,咬落去唔會硬,有口感。 ⚛ 法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及紅椰菜 ~ 第一次食整得咁靚的鴨, 佢個皮真係好脆,但又冇影響d肉, 肉質依然咁嫩滑, 配茶亦非常出色, 好喜歡個薯蓉。媽咪話好開心原來法國菜係咁好食。

我叫左呢到最出名的主菜:

媽咪話好開心原來法國菜係咁好食。

2020-09-19 61 浏览
原來牛頭角站附近,有間甘高級,咁靚嘅法國餐廳。環境情調好浪漫,服務好好,好有禮貌,好貼心❤️呢度有散嗌嘅餐牌,亦有4道菜的tasting menu ,款式豐富。我哋兩個人首先來個龍蝦湯及洋蔥湯配餐包 ,我嘅龍蝦湯超香濃,飲得出龍蝦好新鮮。朋友的洋蔥湯面頭有焗過嘅芝士,係拉絲㗎,好香濃。叫咗兩個主菜,法式慢煮油封鴨髀配薯蓉及紅椰菜,係餐廳招牌菜👍👍 另一個係美國安格斯極黑頂級一口牛柳配俄羅斯汁,鴨髀外皮非常鬆脆,鴨味濃郁, 配紅酒煮啤梨,薯蓉及紅椰菜,水準極高。 牛柳粒肉質上乘,牛味超香濃,質素好高級。最後來個焦糖燉蛋,份量幾大,可以兩個人share都ok,滿足。
原來牛頭角站附近,有間甘高級,咁靚嘅法國餐廳。

環境情調好浪漫,服務好好,好有禮貌,好貼心❤️

朋友的洋蔥湯面頭有焗過嘅芝士,係拉絲㗎,好香濃。

牛柳粒肉質上乘,牛味超香濃,質素好高級。

2020-09-19
  • 法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜
工廈中藍帶法式餐廳,Le monde提供fine dining體驗,麵包、湯、主菜、配菜同甜品都係自家製🥰親民價錢食到高端法國料理,服務更同高級餐廳無誤,值得去既餐廳🥂下單後一會兒,店員就呈上麵包籃,共有3款麵包,麵包微溫,我比較喜歡香草蒜茸包❤️------1. Le monde特製濃蝦湯 $85 8.5/10橙紅色的濃蝦湯,賣相同香味俱佳,而且十分足料,用左牡丹蝦熬製,啖啖充滿非常濃郁蝦味🤤質感濃稠,非常好味2. 法式洋蔥湯 $78 8.5/10法國菜的代表之一洋蔥湯,新鮮焗製,非常熱騰騰,面層鋪上一層滿滿金黃的芝士😍入面有炒香的洋蔥,全都焦糖化,而且仲有一粒粒麵包,非常耐泡,唔會影響口感3. 法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及紅椰菜 $238 8/10法國鴨脾以低溫烹調12小時,外皮脆帶點油脂,鴨肉嫩而不韌☺️伴碟既薯蓉保留薯仔粒的口感,感覺清爽一點,本人較喜歡重忌廉同埋口感細滑個款4. 美國安格斯極黑頂級一口牛柳配俄羅斯汁 $158 9/10一口牛尺寸適中,咬下去肉汁湧出,愈食牛味就愈出,而醬汁更是靈魂所在👍🏻俄羅斯汁帶一股紅酒幽香,配以烘烤法包片醮汁食十分美味,味道平衡與搭配調和都做得好好

------

Le monde特製濃蝦湯
法式洋蔥湯
法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及紅椰菜
2020-09-19 187 浏览
今日嚟到牛頭角觀塘邊嘅工廈食lunch~揀咗鴻圖中心9樓嘅西餐廳🤗主打法國菜☺️呢到嘅環境好high class😍有bar枱,紅酒樽嘅擺設,連天花板嘅燈都係用酒樽砌成🤣好有格調👍🏻Le Monde濃蝦湯(+$18)超級香濃嘅蝦湯😋加咗胡椒粒帶出佢嘅鮮味👍🏻表面有啲cream,成個湯都好Rich~同餐包幾夾🥰沙律菜配左黑醋,酸酸甜甜😍Le Monde法式慢煮油封鴨髀配薯蓉及酸紅椰菜($188)有好大隻嘅油封鴨髀😍鴨肉好香滑幼嫩😋食落仲有啲肉汁流出來👍🏻配個酸甜嘅醬汁幾正🥰薯蓉幾creamy~酸紅椰菜酸酸甜甜,搭配油封鴨幾唔錯☺️煎法國豬扒配法式野菌汁及薯蓉($138)法國豬扒好厚身,肉質鮮嫩👍🏻食落啖啖肉🤣又唔會覺得肥膩,而且幾有咬口~好鍾意法式野菌汁🥰同豬扒好夾😆鹹鹹地又唔會太膩~除咗薯蓉仲有紫薯,幾特別💕紫薯幾香甜😍Latte有陣淡淡嘅咖啡味🥰配埋香濃嘅鮮奶,仲有少少creamy嘅感覺👍🏻Cappuccino好香濃嘅咖啡味😍表面仲有層好厚嘅泡沫😍打卡一流🤣餐廳位處觀塘工業大廈,平日serve工廠區同商夏嘅職員為主~Dinner Menu都幾特別👍🏻可以選擇唔同set dinner😍會有前

Le Monde濃蝦湯(+$18)

煎法國豬扒配法式野菌汁及薯蓉($138)

Latte

Cappuccino
好香濃嘅咖啡味😍表面仲有層好厚嘅泡沫😍打卡一流🤣

餐廳位處觀塘工業大廈,平日serve工廠區同商夏嘅職員為主~Dinner Menu都幾特別👍🏻可以選擇唔同set dinner😍會有前菜,餐湯,主菜同甜品🥰成個set選擇~感覺幾正💕或者都可以選擇Chef recommendation😆禮拜六日都有開~亦都有假日Menu☺️下次會試吓呢度嘅dinner或者假日Menu😊
2020-09-18
2020-09-18 32 浏览
抗疫左咁耐,終於放寬到可以4人用餐,急不及待約埋個閨密去食下野,傾下計經朋友介紹觀塘區呢間樓上法式餐廳 Le Monde ,一入餐廳第一感覺相當濶落,枱與枱之間都相隔寬闊,空間感非常充足餐廳裝修簡約得黎又比人一種優雅高尚感覺,每張餐桌上餐具及怖置都擺放得乾淨企理,而且聽朋友講仲有法國藍帶主廚坐陣添。🥢餐包點餐後,首先送上暖暖嘅餐包,白色圓形果個口感最好,外脆內軟,加小小牛油已經好好味😋。🥢秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯 先講兩大隻虎蝦,登直真係有手板咁大隻,食落真係啖啖肉,蝦頭嘅膏唔算多,但味道極濃;而飯底亦做得好好,一貫意大利飯口感,小小生米質地,配上濃濃蝦汁均勻包圍每粒米飯,入口充斥整個味蕾😋。🥢法式墨魚釀雞卷配忌廉汁雞肉卷中間釀左墨魚溶,而雞嘅肉質仍保持濕嫩,外皮有小小脆身,醮埋個忌廉汁食好夾。🥢燒美國BB豬肋骨配炸薯份量都好大份,厚厚4大條😋;豬仔骨嘅肉質鮮嫩,唔會一切啲肉就散開咁,非常有口感,而醃得亦非常入味,唔需要醮任何醬汁已經夠味伴碟嘅薯條絕對唔係配角,條條外邊脆卜卜,入邊就好粉嫩,薯味極濃👍🏻。總括黎講,價錢唔算貴,食倒咁高質食物同環境,個人覺得非常超值,值得推介👍🏻,而且地點

🥢餐包

🥢秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯

🥢法式墨魚釀雞卷配忌廉汁

🥢燒美國BB豬肋骨配炸薯

總括黎講,價錢唔算貴,食倒咁高質食物同環境,個人覺得非常超值,值得推介👍🏻,而且地點方便,餐廳環境亦一流,最岩包場做中小型派對🎉。
2020-09-16 29 浏览
👩🏻‍💻意想不到🥰CP值極高的隱世法國菜💕工業大廈內🏢竟有如此高質素的餐廳🌟💯‼️如果不是在附近工作的朋友推介☺️真的難以找到☺️食完忍唔住要馬上分享😋💯💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻​​➖➖➖➖🔖Mian Courses➖➖➖➖​🥘法式墨魚釀雞卷配忌廉汁HKD$148​🌟這款配搭是店內特色食物之一💯👍🏻賣相獨特,外皮薄脆,雞肉嫩滑😍口感清新而不油膩,中間釀有的墨魚彈牙,口感豐富😋‼️💕值得一試💕👍🏻​​🥘紐西蘭羊扒配焗薯HKD$168​🌟味道記憶猶新的羊架💯‼️👍🏻🥰羊架香氣四溢,七成熟不只色澤鮮嫩😍口感嫩滑可口😋紐西蘭羊肉特色👉🏻在於沒有厚重的腥羶味💕🥰份量十足👍🏻‼️絕對可以encore既一道main dishes💯👍🏻‼️‼️​​➖➖➖➖🔖Side Dishes➖➖➖➖​🧆炒野菌HKD$38​🌟野菌新鮮👍🏻😋雖然只是配菜,但製作同樣很認真,入口的味道、香氣,配菜來說有過之而無不及💕👍🏻👍🏻​​🧆炸薯條 HKD$38​🌟當作是薯菜的一部分😋👍🏻薯條香脆,鮮澤金黃,不油膩;口感、味道食落沒有罪惡感👍🏻💕​​➖➖🔖Chef Recommendation➖➖​🥘法國炸梭子魚蓉球 HKD$68​🌟呢款係廚師推介嘅

➖➖➖➖🔖Mian Courses➖➖➖➖​

🧆炸薯條 HKD$38​

➖➖🔖Chef Recommendation➖➖​
🥘法國炸梭子魚蓉球 HKD$68​
🌟呢款係廚師推介嘅小食😋外皮薄薄​
一層,口感外脆內軟👍🏻🥰魚蓉鮮味,口感幼滑而不油膩🥰👍🏻​

✒️小記:環境寬敞闊落👍🏻飯局、小聚忘憂的好地方🥰賓至如歸的感覺,食物新鮮,充滿誠意💕帶著法式風味的烹調方式,用料份量十足,法國菜來說CP值💯很高的一間餐廳🌟🌟🌟🌟🌟整體質素都很滿意☺️🌸值得大力💪🏻推介的隱世美食‼️👍🏻💯
法式墨魚釀雞卷配忌廉汁
紐西蘭羊扒配焗薯
2020-09-13
法式墨魚釀雞卷配忌廉汁
紐西蘭羊扒配焗薯
2020-09-15 32 浏览
去開觀塘行街又聽朋友講好多工廈餐廳, 於是搵到這間工廈法國餐廳Le Monde, 餐廳面積寬敞又優雅所以坐徥好舒服。我地叫了2個lunch set, 前菜有龍蝦湯,麵包和沙律,龍蝦湯非常濃郁龍蝦鮮味非常重而沙律加上黑醋非常開胃。主菜我地就叫了店員推介既法式慢煮油封鴨髀配薯蓉及酸紅椰菜和煎三文魚配香草意大利意粉,慢煮鴨髀非洲juicy而且外皮香脆一點都不覺得油膩,而煎三文魚煎得好香脆意粉軟硬適中,甜品我們叫了特濃朱古力蛋糕,朱古力濃郁而不太甜,最後在這麼舒適的環境下叫了2杯咖啡,非常寫意。
2020-09-15 26 浏览
#fatc9觀塘 #fatc9foodiary ——————————Set in the heart of the commercial district, Le Monde is a newly opened bistro best for intimate catchups and TGIF dates! 🥂 You can never go wrong with their delicate French cuisines and fruity wine. Get prepared that you might have to save 2+ hours for this gastronomy. 🤣 But it definitely worths the wait!——————————🍽 4 courses tasting meal (408)Cold Green Apple and Cucumber SoupFull of cucumber, apple and mint. It’s like the refreshing cold-pressed juice that yo
#fatc9觀塘 #fatc9foodiary
——————————

Full of cucumber, apple and mint. It’s like the refreshing cold-pressed juice that you would crave in summer!
✅ Rating: 7/10

Smoked Salmon Crostini and Homemade Foie Gras Terrine
Very often we come across with the word Crostini. It actually means “little toasts” in Italian. Smoked salmon and cream cheese are served on crunchy slices of toasted bread. A perfect bite-sized treat.
It fascinates me that the foie gras has a fermented-tofu-like (腐乳) flavour. 😂 Simple, gastronomic and at the same time tainted with guilt. 🥶
✅ Rating: 7.5/10

Spanish Iberico Pork Chop with Mushroom Sauce and Veggie
Look at the pinky color! This chop is just perfectly cooked. Juicy, tender and well-marbled! It also goes well with the homemade creamy mushroom sauce!
✅ Rating: 8/10

Mini Cheese Platter
Not a cheese lover so this is not my thing. Would opt for their homemade dessert next time.
✅ Rating: 5/10

🍽 Confit Duck Leg with Mashed Potato and Braised Red Cabbage ($238) + French Fries ($38)
First time trying this French dish! Crispy skin outside and super duper meltingly tender inside! It comes alongside with fruity red cabbage which balances well with the greasy duck fat!
✅ Rating: 8.5/10

🍽 Crepe Suzzette ($68)
Classic French pancake in caramelised orange sauce with zests. Perfect for not-so-sweet-tooth gourmet!
✅ Rating: 7.5/10
📍Le Monde Restaurant
Hung To Centre, Rm 9A, 9/F, 94-96 How Ming St, Kwun Tong
——————————
Swipe to the last pic and you can find them backing the fairtrade movement. Only this act already earns my extra support! 🌏
2020-09-14 37 浏览
今日Honey帶左我去觀塘食法蘭西餐😝,行到工廠區就已經心唸,應該都係個的扒房姐🤣。點知一出𨋢就真係有驚喜🤩,原來係2回事🤣。法國菜嘅擺盤一向都唔會令人失望,一黎到失禮的都要相機📷食先🤣,影飽先到個咀😂。🔻忌廉粟米火腿湯🔻忌廉夠晒多👍🏻,食落好creamy,好香粟米味,另配有少量香草麵包同意大利醋沙律,酸度岩岩好,特別開胃🤤🔻煎銀鱈魚配鮮車厘茄及薯蓉🔻不得了,銀鱈魚煎得好香,皮好脆 ,肉質好嫩滑,一啲都晤腥,另外最值得一賺嘅係個薯蓉係紫薯蓉黎架,顏色好靚又好滑,正!🔻慢煮美國原條龍蝦尾配海膽意大利飯🔻大大件既原條龍蝦尾係Risotto面🤩,好吸引啊🤤,而且risotto充滿濃郁海膽味👍🏻,食落香濃又細滑,真係有驚喜🥰。平時都有去開的工廠大廈餐廳食嘢,依間真係有Surprise🤩,個環境好大好闊落,感覺好舒服👍🏻,夜晚既話會有埋live music,個feel應該會更正。

🔻忌廉粟米火腿湯🔻

🔻煎銀鱈魚配鮮車厘茄及薯蓉🔻

2020-09-14 570 浏览
呢晚約左舊同學食飯聚舊我地揀左一間係觀塘工廈區既樓上法式餐店呢度既環境優雅富情調,整體俾人既感覺都好舒適點好食物之後,店員為我地送上自家烤烘既餐包之後就奉上我地所點既“Caesar salad”HKd$68+10%份量不多不少,二人分吃剛剛好吃過沙律後,就到我地所點既小食登場估唔到呢個小食份量都唔少,有沙律、薯條同肉腸當中既肉腸味道帶有煙薰過既感覺,幾特別!!!之後我地要左一份“mushroom risotto”HKd$98+10%做我地既主食一齊sharerisotto既生熟度拿捏得好好,松露既芳香仲好突出添最後仲點上我最愛既“creme brulee”HKd$58+10%做甜品,prefect 我地個晚所飲既mocktail都好對口味呀
呢晚約左舊同學食飯聚舊

我地揀左一間係觀塘工廈區既樓上法式餐店

呢度既環境優雅富情調,整體俾人既感覺都好舒適

點好食物之後,店員為我地送上自家烤烘既餐包

份量不多不少,二人分吃剛剛好

吃過沙律後,就到我地所點既小食登場

估唔到呢個小食份量都唔少,有沙律、薯條同肉腸

當中既肉腸味道帶有煙薰過既感覺,幾特別!!!

risotto既生熟度拿捏得好好,松露既芳香仲好突出添

我地個晚所飲既mocktail都好對口味呀
今日跟老闆見客,難得又o岩o岩可以四個人食飯~~所以就同佢地一起食個午餐,老闆在公司附近book左家餐廳招呼partners,我有得跟埋去~~雖然都係工作之一,不過我又真係有d期待,因為知道老闆好識食,同埋一定會帶客人去好地方~餐廳在9樓頂層,哇一入去真係以前自己去左另一區,估唔到原來官塘有咁正既地方~午餐既餐牌都好多選擇,$200內就會有一個套餐,我見有好特別的鴨腿,我又未食過所以就選左個主廚推介。先來一個餐湯,好精緻,今天係粟米忌廉湯,好香而且夠熱,非常高質!配上home made bread同沙律,係好好的開胃前菜。Le Monde 法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜  $188呢隻鴨腿切落去好脆呀,真係估不到呢!侍應解釋原來是慢煮,所以可保持肉汁,但外邊的皮就脆,真正外脆內軟呀。配有一個汁,不過就用唔用都夠味。另一個主菜點左煎法國豬扒配野菌汁及薯蓉$138元。好大塊的豬扒,而且一切就感覺好稔,老闆話好食,而且個野菌汁好濃味呀。飯後整杯熱咖啡,香滑高質,令今個週五午餐畫上完美句號。

另一個主菜點左煎法國豬扒配野菌汁及薯蓉$138元。

飯後整杯熱咖啡,香滑高質,令今個週五午餐畫上完美句號。

2020-09-11
  • 法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜
2020-09-13 29 浏览
入到,見到環境頗有情調,還有純音樂。食法國菜一般都會有餐前包食,小木籃裡面裝了三款法包,熱哄哄的,個人最愛芝麻包,塗上牛油,香滑美味。凱撒沙律到,份量適中,朋友品完煙肉大讚,一向吾好的我都覺好味,肉香,不咸,不油膩也不亁。帶子豆蓉,兩大粒帶子在一大圓綠色豆蓉上,賣相…笑面,帶子煎得香嫩肉厚,豆蓉感覺清新,有一粒一粒,口感甚佳。法式墨魚釀雞卷配忌廉汁,尼道菜挺富有心思,雞肉切成圓片,皮薄不存脂肪層,肉嫩,最驚喜的是肉層裡藏墨魚,墨魚和雞肉味道混合起來豐富左味覺享受~兩杯野飲都清新可口,果汁多,夠fresh.整體而言,環境食物質素都很好。
入到,見到環境頗有情調,還有純音樂。

兩杯野飲都清新可口,果汁多,夠fresh.
整體而言,環境食物質素都很好。

疫情下已經好少出街食飯 不過出街食飯主要都會幫襯啲小店 例如 工廠,工廈 ,地舖 等小店 幫助渡過難關 💪🏻💪🏻💪🏻 今次呢間系觀塘 好有氣氛既西餐廳 🍴 有選擇困難症既我哋叫左全部主廚推介🙈🙈實冇死啦 👅👅👅 餐包 熱辣辣 外皮有啲韌 入面夠鬆軟 無敵 濃郁龍蝦湯 龍蝦迷🦞🦞 一定鐘意 蝦膏味濃 夠鮮 帶少少龍蝦肉 連同餐包一齊食吸晒啲湯汁 無敵正 美國安格斯極黑頂級一口牛柳配俄羅斯汁 賣相爭少少 🤏 🤣🤣 不過啲牛肉夠淋 牛味突出 幾好食 配埋法包一齊食 一啖牛肉一啖法包 食得乾淨又優雅 24小時慢煮法式豬腩肉 賣相有啲似東坡肉 🙈🙈不過呢個法式腩肉 冇咁肥 層次比較分明 三層瘦肉 兩層少許肥 唔會食到成口油 😙😙😙醬汁方面酸酸地 解油膩又開胃啲 !!法式藍莓批 食埋甜品先 呢款芝士批 比較偏有口感 實淨啲 配上藍莓酸酸甜甜
疫情下已經好少出街食飯

24小時慢煮法式豬腩肉

賣相有啲似東坡肉 🙈🙈
不過呢個法式腩肉 冇咁肥

層次比較分明 三層瘦肉 兩層少許肥 唔會食到成口油 😙😙😙
醬汁方面酸酸地 解油膩又開胃啲 !!

法式藍莓批

食埋甜品

呢款芝士批 比較偏有口感 實淨啲
配上藍莓酸酸甜甜

2020-09-11 34 浏览
今日中午剛好在觀塘,朋友帶我去鴻圖中心9樓Le Monde 吃lunch。步到时門口有很多人,服務員很有禮貌地問我們有沒有訂位,我們就很顺利的入座,真沒想到如果不是朋友預先訂位,不知要等多久才能入座。歺餐主打法國菜,有多年的餐飲經驗團隊主理。lunch set 有多款選擇,丰儉由人。套餐含餐湯、沙律、面包、主食及飲料。餐湯鮮甜可口,餐包鬆軟牛油味特香,沙律蔬菜新鮮開胃。主餐煎银鱈魚配鮮車厘茄及薯蓉;銀鱈魚皮略脆肉嫩滑,原质原味,配菜有二種薯蓉好好食。慢煮美國原條龍蝦尾配海膽意大利飯;龍蝦彈牙,濃郁鮮美的海膽滲透到米粒中,口感豐富好滿足,一點都唔膩。總體而言,餐廳環境高雅,菜式食材新鮮,出品精㴛,是一家追求品味高水凖餐廳!
今日黎開觀塘做野,上網搵到間隱世法國餐廳Le Monde,位於觀塘鴻圖中心9樓A室。 氛圍舒適,空間感十足,柔和燈光營造浪漫氣氛。 有Á La Carte Menu亦設4-course Tasting Menu、廚師推介,選擇甚多。 奉上暖呼呼餐包,配香滑牛油,口感鬆軟。 紅菜頭雜菜沙律配秘製檸檬蜜糖醬新鮮多汁紅菜頭配爽脆沙律菜,營養豐富,淋上秘製醬汁提升味道層次,好開胃。 香煎鴨肝配紅酒啤梨鴨肝煎香後外脆內嫩,口感細嫩綿密,風味濃郁,順口不油膩,味道有層次感;紅酒啤梨質感軟稔,甜度剛好。 蕃茄羅勒醬橄欖意大利粉意粉爽滑彈牙軟硬適中,加入羅勒醬層次豐富,香濃又惹味,夠哂開胃。 24小時慢煮法式豬腩肉經慢煮後豬腩肉更為軟稔鬆化,油脂豐富又嫩滑,香惹四溢。 芝士西蘭花濃郁芝士香,充滿鹹香味,西蘭花口感清爽,加入大量芝士令味道層次更豐富。
今日黎開觀塘做野,

上網搵到間隱世法國餐廳Le Monde,

位於觀塘鴻圖中心9樓A室。

氛圍舒適,空間感十足,

柔和燈光營造浪漫氣氛。

有Á La Carte Menu亦設

4-course Tasting Menu、

廚師推介,選擇甚多。

奉上暖呼呼餐包,

配香滑牛油,口感鬆軟。

紅菜頭雜菜沙律配秘製檸檬蜜糖醬

新鮮多汁紅菜頭配爽脆沙律菜,營養豐富,

淋上秘製醬汁提升味道層次,好開胃。

香煎鴨肝配紅酒啤梨

鴨肝煎香後外脆內嫩,

口感細嫩綿密,風味濃郁,

順口不油膩,味道有層次感;

紅酒啤梨質感軟稔,甜度剛好。

蕃茄羅勒醬橄欖意大利粉

意粉爽滑彈牙軟硬適中,

加入羅勒醬層次豐富,

香濃又惹味,夠哂開胃。

24小時慢煮法式豬腩肉

經慢煮後豬腩肉更為軟稔鬆化,

油脂豐富又嫩滑,香惹四溢。

芝士西蘭花

濃郁芝士香,充滿鹹香味,

西蘭花口感清爽,

加入大量芝士令味道層次更豐富。

2020-09-02