2020-10-13 30 浏览
沒想到觀塘也有水準嘅法國菜~餐廳再商業大廈內,地方大而且座位之間相隔得較寬躺~今天晚上選擇了A La Carte的餐牌.♦ 法式慢煮油封鴨脾 ⋆ $238油封鴨髀應該係呢度必點嘅一道菜🥰鴨髀外皮超級香脆✨而鴨肉卻沒有因此而烤得比較乾身,保持了該有的嫩。鴨味超重!喜歡吃鴨的人必定會喜歡!.♦ 美國安格斯一口牛柳 ⋆ $158一口牛柳份量不算多,配上濃郁的俄羅斯汁十分惹味!牛柳帶有咬口,不是很嫩的那種~比起鴨髀,我更欣賞這份牛柳.♦ 法式洋蔥湯 ⋆ $78超級驚喜的一道菜~濃郁的洋蔥湯配上麵包、芝士等,每一口都是正宗的味道🤩.@fatpet_natalie

♦ 法式慢煮油封鴨脾 ⋆ $238

♦ 美國安格斯一口牛柳 ⋆ $158

♦ 法式洋蔥湯 ⋆ $78
@fatpet_natalie
2020-10-13 29 浏览
有小朋友真係要事事以佢行先,不過老公生日都要同佢食番餐好的。上網揾間有情調的,難得揾到呢間較近屋企的法國餐廳,好讓他食完之後爭取多點時間休息。一入餐廳,餐廳很有的空間感,加上柔和的音樂和燈光下,坐得好舒服。我們點好幾款 a la carte 之後,很快就有餐飲和餐包。見老公真係好攰,就俾佢飲吓可樂減壓。而我就點了一壺 Earl Grey,清清地讓人好放鬆。法國圖盧茲腸配薯條條腸真係好厚,切落好有彈性,仲標了少少汁出來,非常 juicy。配上幼身的薯條,十分搭配。美國安格斯極黑頂級一口牛柳配俄羅斯汁十分推薦~因為牛柳的肉質真係超軟,就算用一把不鋒利的刀都可以輕易切開。口感是綿綿的,真係好特別。秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯虎蝦大大隻好有口感,最特別就係意大利飯,同樣食得到很香的蝦味,真係好正~

見老公真係好攰,就俾佢飲吓可樂減壓。
而我就點了一壺 Earl Grey,清清地讓人好放鬆。

法國圖盧茲腸配薯條
配上幼身的薯條,十分搭配。

美國安格斯極黑頂級一口牛柳配俄羅斯汁
十分推薦~
口感是綿綿的,真係好特別。

2020-10-11
庆祝纪念
生日
自從限最令放寬咗之後,呢排都約咗勁多飯局!今日就同個好姊妹happy Friday收工去食餐好!咁啱大家都係觀塘牛頭角呢頭返工,最啱就係約番啲附近!呢間餐廳嘅環境非常優美,昏暗得來帶啲神秘感,其實同伴侶嚟二人世界嘅話都幾正!先嚟上咗個龍蝦湯,同埋麵包個湯超甜,入面仲有好豐富嘅配料,大大粒蝦肉!非常濃郁,幾好飲!而主菜方面,我哋就叫咗2款一齊share食【24小慢煮法式豬腩肉】個汁整得好好味!甜甜哋咁,豬腩肉嘅肥瘦層次分明,肉質好嫩,雖然係豬腩肉,但食落又覺得唔算好膩!而且個底墊咗個好出色嘅紫薯蓉,個薯蓉真係整得超好食,好過平時出邊西餐嘅普通薯菜好多好多😍陣陣清甜,又可以減低返食慾嘅油膩感👍🏻【法式慢煮油封鴨髀配薯蓉及紅椰菜】非常值得一讚嘅就係個油封鴨髀完全做到個皮係鬆脆,然後肉係非常柔嫩嘅口感!實在難得~味道亦都適中,有鴨味但又一啲都唔會腥!配菜亦都好出色,最鍾意係紅菜頭,甜甜地咁好開胃!見成餐飯咁多肉,同好姊妹咁耐冇見又想坐耐少少傾吓計,所以點咗一支紅酒🍷share飲再配肉!真係超享受❣️真係非常推介呢間餐廳!環境又靚又有情調,最緊要係價錢一啲都唔貴!絕對可以再嚟!
自從限最令放寬咗之後,呢排都約咗勁多飯局!
今日就同個好姊妹happy Friday收工去食餐好!
咁啱大家都係觀塘牛頭角呢頭返工,最啱就係約番啲附近!

先嚟上咗個龍蝦湯,同埋麵包

而主菜方面,我哋就叫咗2款一齊share食
【24小慢煮法式豬腩肉】

【法式慢煮油封鴨髀配薯蓉及紅椰菜】

2020-10-12 1118 浏览
上網搵到鴻圖中心原來有法國菜食,男朋友話未試過法國菜所以同佢一齊嚟試吓。而佢個餐牌都好似幾多選擇,價錢都中規中矩。但係呢度勝在地方夠大,好啱朋友過嚟食吓嘢傾吓計。坐低冇耐佢哋就會想佢哋個法式麵包,入邊有三款唔同嘅麵包,其實我覺得三款都好好食,因為個麵包上嚟嘅時候暖暖地,搣開嘅時候除咗好軟熟之外亦都有一定嘅韌度。前菜我哋揀咗個香草法式焗田螺配多士,我覺得呢個價錢都幾抵食,因為雖然個碟係六個坑可以俾你擺六隻田螺,但係佢啲田螺一定唔止六隻,雖然有兩隻色都有沙,不過呢個價錢還可以啦。佢呢個除咗落咗香草之外仲有大量嘅蒜蓉,而佢個蒜蓉汁攞嚟查多士就變成蒜蓉多士,都幾香㗎。我哋嗌左其中一個主菜係安格斯極黑頂級一口牛柳,同樣地佢都有多士跟埋俾你,但係呢個多士我就覺得硬同埋乾咗少少,不過可能佢係俾你點汁食嘅。但係佢個牛柳就變咗10成熟,對我哋來講韌咗少少。另一個就叫咗法式慢煮油封鴨髀,佢個鴨髀外皮好脆,口感不錯。但係鴨肉就比較林身,一切就會散開,似乎冇咗慢煮應該有嘅嫩滑。不過佢底下個薯蓉就好好食,係用完個薯仔壓碎,食到薯仔本身嘅甜味。而佢啲紅椰菜都唔會太酸,味道剛剛好。

但係佢個牛柳就變咗10成熟,對我哋來講韌咗少少。

2020-10-10
2020-10-08 41 浏览
觀塘一向都好多高質樓上cafe,今次揀左呢間,環境好舒服,坐得好闊落。午市唔算太多人,價錢唔貴,性價比高。龍蝦湯配香草麵包,餐湯已經好高質,飲落唔會死咸,龍蝦湯都好夠熱,唔會腥。香草包外脆內軟。煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁及炸薯條,鯖魚唔乾,魚皮煎得脆脆地,配埋薯條食無咁寡。法式慢煮油封鴨髀配薯蓉及酸紅椰菜,肉質好鮮嫩,好入味,食落好juicy,而且上菜時仍然熱辣辣,配埋酸椰菜可以減低油膩感。整體來講,食物款式選擇好多,性價比高!

午市唔算太多人,價錢唔貴,性價比高。

整體來講,食物款式選擇好多,性價比高!
2020-10-04 776 浏览
又一個大雨既下午 😫😫 今日接隻佬收工 ... 我見大家咁耐冇食過好野,咪睇下官塘有咩正野一齊去享受下,點知一落車就已經落狗屎 ... 去到餐廳樓下都 3/4 個人濕哂 ... 餐廳好好,叫我地慢慢整理下自己先,之後當然係探下體溫同消毒啦 !! 我地安座在窗邊,但落狗屎又真係另一個風味,打落窗既雨好似好浪漫咁 !! 哈哈 ~我地每人叫左個 SET,仲 UPGRADE 左個湯,個湯勁正,雖然佢叫 濃蝦湯,我有理由相信佢係龍蝦,哈哈 !! 都真係好濃厚,入口既蝦咪絕對係爆出黎,個湯好滑,你唔會覺得佢落左CREAM 個湯會浠左 !! 唔錯 ~~配湯既仲有沙律同埋 Focaccia,好鬆軟 !! 為個湯解滯同埋開胃 ~~ 呢個配搭唔錯 !!我地既主菜黎喇,我叫既先到,呢個係慢煮法式紅酒燜牛頰肉配法包,今日好想食牛,又想食包,呢個兩個都有,但我一度有擔心會唔會好"蘇",我係出面試過一兩次都係勁"蘇"。但好在呢道唔會,我諗處理都真係好重要,可能慢煮就係一個方法。講番味道,牛味好香濃,配合佢入面有蔥頭、洋蔥仔同菇,好夾 !! 將蔬菜既甜味落哂個汁道,我食食下覺得麵包唔夠添 !! 哈哈 ~~ 個牛頰勁

講番味道,牛味好香濃,配合佢入面有蔥頭、洋蔥仔同菇,好夾 !! 將蔬菜既甜味落哂個汁道,我食食下覺得麵包唔夠添 !! 哈哈 ~~ 個牛頰勁淋,一合口就散開,呢個 moment 好想有杯紅酒。哈 ~~ 但其實我唔飲酒 ...

再黎就係隻佬既法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜,個皮脆到呢 ~~ 佢唔捨得分我食 ... 好啦 ! 大家想知咩味,都真係要試下,我隻佬全程唔同我講野,好安靜咁食哂,驚死我偷佢咁,哼 !!

最後以我最愛既檸茶作為句號,本來仲諗叫唔叫埋個甜品,最後梗係冇叫啦 ... 太飽 !
2020-09-19
  • 慢煮法式紅酒燜牛頰肉配法包
  • 法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜
我們晚7時入座點餐完畢,8時45分主菜方才上台。其間催促4次,得到的解釋居然是:老闆在請客,十幾個人需要先服務他們。奇怪,十幾個人不違反限聚令嗎?以後還會幫襯嗎?沒可能!至於食物的質素,羊架有羶腥味道,而紅酒的保存環境溫度過低。我們要求多來一份麵包,並指明其中一種,服務生拒絕了,原因是廚房只能按照一種固定配搭提供。也是非常有特色的服務呢!位置不難找,就在觀賞工廈9層,一邊是餐廳,另一邊是酒吧,地方比市區餐廳寬敞。
以後還會幫襯嗎?沒可能!
至於食物的質素,羊架有羶腥味道,而紅酒的保存環境溫度過低。
2020-09-29 47 浏览
朋友仔喺觀塘放工,我呢啲無無聊聊嘅等埋佢放工一齊去食好西。原來工廈區都有法國餐品嚐,可以試啲唔同嘅嘢。上到嚟樓底好高,地方寬躺,佈置簡約優雅。好,坐低睇吓有咩好食先。特製龍蝦湯,有龍蝦天然鹹味,個湯濃郁,飲落好綿密。法式洋蔥湯,上面係焗到金黃香脆嘅Mozzarella cheese加法包,用匙羹可以拉絲,下面係切幼絲嘅洋蔥湯,呢個湯要試。法式慢煮油封鴨髀,超薄嘅皮好脆,比一般酥炸更脆,裏面嘅肉咬落軟嫩,皮下帶少少脂肪。而個醬汁好清甜,原來係用酸梅壓碎混合燒汁,同鴨髀形成一清一油。配菜都好特別,係醃製啤梨。法式墨魚釀雞卷配忌廉汁,每一口雞肉都食到墨魚嘅爽彈,點埋個忌廉汁都唔怕,呢個忌廉偏淡,令雞卷有柔滑口感之餘,唔會食到成口cream,啱啱好!
上到嚟樓底好高,地方寬躺,佈置簡約優雅。

好,坐低睇吓有咩好食先。

特製龍蝦湯,有龍蝦天然鹹味,個湯濃郁,飲落好綿密。

享受一頓浪漫、美景、私隱度高、佳餚菜式,直入式聯想到貴麗堂皇、價值不菲,是中產人士才負擔得到地方。 沒想到新開業位於觀塘區鴻圖中心9樓由工業大廈活化成一間價錢較為相宜而不失質素的法國餐廳👏🏻👏🏻 這裡環境高尚,有空間感所以私隱度高足夠。適合OL、打卡、宴客、慶祝絕不失禮。衣服整齊 Smart casual 都不會感到格格不入Le Monde 法式慢煮油封鴨脾配酸紅椰菜套餐 HKD 188 先上前菜有沙津、龍蝦湯、麵包表面打成厚厚泡泡,入口幼滑味道濃郁。麵包偏向清淡柔軟,沾小許龍蝦湯也不錯。沙津有翠綠色新鮮爽口蔬菜🥬! 以輕柔慢煮方式把熱力均勻地滲透鴨肉質裡,入口有著嫩口彈牙外還增添了皮層所帶出油香。 這鴨的運動應不少呢😌 配菜搭薯溶 🥔 及酸紅椰菜—- 口感爽,微微酸開胃又可去油膩感 服務態度職員有位客人量體溫👍🏻制服企理,沒有馬虎;入座,離座 臉帶笑容地跟客人 Greeting;而上菜形式也有先後次序,完全讓客人處於舒適狀態下進食。總結環境、食物、服務、價錢、就連盛載的精美杯碟、擺設也花了心思— 可謂一絲不苟

先上前菜有沙津、龍蝦湯、麵包

服務態度

總結

2020-09-28 68 浏览
今日黎到觀塘搵食,老公帶我黎呢間上樓法國餐廳chill一下~一上到黎見d座位好寬闊,店員帶我地坐窗邊位,今日天氣好好,有自然光伴住食感覺勁chill。呢度星期六都有lunch set叫~加$28有龍蝦湯,我地就叫埋黎試下!一黎到原來唔止龍蝦湯,仲有沙律同麵包伴碟,咁加$28又真係幾抵!龍蝦湯上面加左忌廉,撈勻佢飲勁creamy而且好香龍蝦湯味,用麵包點d龍蝦湯食,味道又上左另一個層次~溫泉蛋特濃卡邦尼意粉老公最愛既係卡邦尼意粉,見到溫泉蛋特濃呢個字佢話更加要叫。一黎到見到個碟非常大,中間盛載住卡邦尼意粉,上面有隻動L既滑溜溜溫泉蛋,一下吉落去蛋黃汁四溢,每條意粉本身已經被醬汁包住,加埋蛋黃汁味道好豐富。捲起意粉擺入口,口感濃稠,意粉彈牙,老公話呢個係佢食過最出色既卡邦尼意粉,不過太好味佢嫌份量唔夠佢食~ 法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜我就揀左法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜,鴨脾又好大隻,側邊伴有紅酒燴梨同埋酸紅椰菜,鴨脾下面仲有D薯蓉。本身諗住用刀切鴨脾,一切落去發覺D肉林到用叉已經分得開。呢D就係慢煮既好處~食落鴨脾啖啖肉,皮脆肉嫩~側邊既紅酒燴梨就咁睇以為係紅菜頭,食落原來係梨

溫泉蛋特濃卡邦尼意粉

法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜
我就揀左法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜,鴨脾又好大隻,側邊伴有紅酒燴梨同埋酸紅椰菜,鴨脾下面仲有D薯蓉。本身諗住用刀切鴨脾,一切落去發覺D肉林到用叉已經分得開。呢D就係慢煮既好處~食落鴨脾啖啖肉,皮脆肉嫩~側邊既紅酒燴梨就咁睇以為係紅菜頭,食落原來係梨黎~好香甜好好味!墊底既薯蓉好CREAMY仲食到少少薯粒,口感好正!

兩個人食個CHILL CHILL既法國菜唔駛$300,性價比真係幾高!

2020-09-27 169 浏览
觀塘越嚟越多好味嘅好野食。今日就去咗鴻圖中心嘅Le Monde食法國菜。店鋪環境舒適,店員服務都好好。法式洋蔥湯睇落唔算太大,但十分好味。面頭落咗都幾多嘅芝士,食每一淡都可以拉到絲出嚟。Le Monde特製濃蝦湯蝦味好濃厚,湯非常鮮味,真係令人一試難忘。法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及紅椰菜油封鴨脾肉嫩內脆,一定要趁熱食。伴碟有酸紅椰菜、紅酒啤梨同薯蓉,我最喜歡紅酒啤梨、仍然保持住果肉嘅質感,入口一啲都唔覺得酸。非常之出色嘅一道主菜。秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯虎蝦烹調得剛剛好,濃蝦汁完全咁俾飯吸收哂。每粒飯都充滿蝦嘅鮮味,食落亦唔會覺得意大利飯太膩。

Le Monde特製濃蝦湯
蝦味好濃厚,湯非常鮮味,真係令人一試難忘。

2020-09-27 49 浏览
上星期日去觀塘海濱公園散步,行🚶‍♀️完,搵嘢食,觀塘返工的朋友曾經提過樓上餐廳Le Monte, 一直冇機會試,原來都係附近,於是上去試一試,叫咗搭牌法式慢煮油封鴨脾,鴨皮油香撲鼻,咬一啖香脆,鴨肉一絲絲十分嫩滑,點上特制的醬汁,味道好出色,原來煎鴨髀係可以咁好味,西餐都少見,中餐一般係鴨脾湯飯,餐湯係濃郁的龍🦐蝦湯🥣,材料應該好足,才能咁濃味,麵包點上🦐湯,食入口啖啖鮮味,簡直絕配,阿仔叫咗一份煎三文魚配香草意大利粉和薯容,🐟魚煎得好香脆,又唔會太油膩,意粉口感彈牙,係我喜歡的硬度,配上鮮香草,食不停餐廳雖位於工廠大廈樓上,裝修設計仍超認真。
2020-09-26 74 浏览
今日約咗妹妹食個豐盛嘅午餐,大家search 完OpenRice 後決定一試依間,享受一下星期日嘅悠閑下午依度環境好舒適,好適合傾計!首先我哋加咗$25要個濃蝦湯,好濃郁的蝦味,仲配上香軟脆邊嘅麵包及沙律菜!主菜:法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸菜椰菜,因為好少午餐可以百幾蚊食到,終於上菜啦,色香味俱全,食落去仲皮脆咸香肉嫰多汁,完全沒有油膩感煎三文魚配香草意大利粉,能將看似簡單嘅菜式做到好係唔易,三文魚煎到香脆,香草意粉煮得彈牙可口好完美的法式午餐,最後配上香濃順滑嘅咖啡做結!好味到一定再encore

依度環境好舒適,好適合傾計!

主菜:

煎三文魚配香草意大利粉,能將看似簡單嘅菜式
做到好係唔易,三文魚煎到香脆,香草意粉煮得彈牙可口

2020-09-20
  • 法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜
2020-09-24 56 浏览
觀塘有間隱世法國餐廳🇫🇷,得到住觀塘的朋友推介一齊去食晚餐😇。🍴番茄芝士意大利雲吞 $108🍴美國安格斯極黑頂級一口牛柳配俄羅斯汁 $158🍴香煎法國鴨胸配法式香橙燒汁 $188意大利雲吞 (ravioli) 我應該第一次食,感覺幾特別,同中式的雲吞完全唔同,佢係好扁身,冇乜餡,少少芝士在內,配上番茄汁在外,味道唔錯😋。鴨胸同牛柳一上枱就好香,鴨胸的燒汁有埋橙味🍊,吃上口幾清新鮮甜,牛柳的俄羅斯汁 (stroganoff) 🇷🇺其實味道同燒汁差不多,加了比較稀的酸奶🥛,這汁都幾多,所以佢配埋麵包比我地搽上去食🍞。唯鴨胸同牛柳都比較榎同韌,而且鴨胸已經約五成熟都有點韌,朋友說笑像在訓練咀嚼肌👄。入到餐廳感覺好大好grand,仲有個stage有音樂器材🎼,個場冇咩人好空擴,另外前菜同主菜之間等待時間有點長,有待改善。

🍴番茄芝士意大利雲吞 $108
🍴美國安格斯極黑頂級一口牛柳配俄羅斯汁 $158
🍴香煎法國鴨胸配法式香橙燒汁 $188

2020-09-10
2020-09-22 37 浏览
早幾日比左個驚喜媽咪, 就係帶媽咪去食法國菜,媽咪去到餐廳覺得呢到好舒服,好有情調,我都不斷幫媽咪影靚相留念。難得今晚嘆法國菜就緊係要嘆返個特制龍蝦湯先似樣, 香濃的龍蝦湯裡有小小龍蝦肉在內,每一口都咁鮮甜, 媽咪就好欣賞呢到個法式洋蔥湯, 送來時媽咪話好特別,因面頭有包粒和芝士, 到飲一口後佢再連包芝士和湯一起飲就話正😚係湯未到前,侍衛仲有比定麵包我地食,我令來沾湯食, 好回味。我叫左呢到最出名的主菜:⚛ 法式墨魚釀雞卷配忌廉汁 ~ 雞肉卷住墨魚幾得意,咬落去唔會硬,有口感。 ⚛ 法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及紅椰菜 ~ 第一次食整得咁靚的鴨, 佢個皮真係好脆,但又冇影響d肉, 肉質依然咁嫩滑, 配茶亦非常出色, 好喜歡個薯蓉。媽咪話好開心原來法國菜係咁好食。

我叫左呢到最出名的主菜:

媽咪話好開心原來法國菜係咁好食。