2020-10-30
有時Weekend唔想去太遠,多數會去觀塘搵食,駱駝漆或者工廈都有好多選擇,有啲仲要幾高質!【Le Monde】有提供Weekend Lunch Menu,價錢$68-$228不等,可以加錢要餐湯/小食/飲品。《龍蝦湯 (+$25)》見到加$25有龍蝦湯,所以棄選咖啡了。賣相好精美,龍蝦味道濃郁芳香,口感剛好唔會太稀/太濃稠,店員會問加唔加黑椒,我加左少少,但覺得唔加好味啲!配搭一件軟法包同新鮮沙律,加$25有呢個質素確實好唔錯😋《法式慢煮油封鴨髀配薯蓉及酸紅椰菜 $158》估唔到前幾日食唔到鴨髀,呢度比我見到有☺油封鴨髀需要用鴨油浸泡1-2天,然後再慢煮,工序繁複。用鹽、黑椒、Thyme醃製,簡單調味已經好好味。外皮呈金黃的焦糖色,肉質實淨亦嫩口,鴨肉香味幾突出。伴以甜醋、薯蓉、酸紅椰菜,味道豐富,如果薯蓉再幼滑啲就更正喇。《法國鯖魚配蘿蔔醋汁及薯條 $108》法國鯖魚兩大塊,煎得金黃香脆,完全見到鯖魚的油脂,肥美甘香,肉質軟嫩唔算好多幼骨,簡單用海鹽調味已經好好食,而且蘿蔔醋汁令鯖魚變得更鮮味。
《龍蝦湯 (+$25)》
《法式慢煮油封鴨髀配薯蓉及酸紅椰菜 $158》