L'AMOUR

2022-11-02 69 浏览
有意義的日子是要去一間有情調的餐廳, 找了一大輪終於給我找到了, 聽講好高質。去到門口掀個小鐘仔, 原本白色門秘變透明, 即刻見到裡面好似酒店ʟᴏᴜɴɢᴇ 既裝修, 仲有大大個酒櫃係到。講真, 個ᴍᴇɴᴜ 有好多選擇, 真係好花多眼亂, 見佢有ᴅɪɴɴᴇʀ sᴇᴛ $688 ᴘᴇʀ ᴘᴇʀsᴏɴ, 又唔算好貴, 由頭盤到甜品都齊哂, 係差左杯飲品,就叫左兩個Dinner Set。蝶豆花木魚清湯 鯛魚刺身一黎到真係嘩左出聲,除左個湯係充滿少女心既粉紅色,仲要有好多食用花係到,仲有杯檸檬汁, 令到個粉紅色湯變成紫色, 一個菜品兩款感覺。湯底係日式既木魚凍湯, 淡淡的香味, 連埋鯛魚刺身食, 好舒服, 而且酸酸甜甜開定個胃。法式濃湯真材實料既蔬茶湯, 配香脆蒜蓉多士。伴碟同媽媽配成一對。金箔蟹籽黑松露多士 (4件)冇仔細睇個sᴇᴛ 有D咩,所以係我意料之外既食材, 估唔到會有黑松露既多士。舖頭仲要好唔慳咁落重手, 見到D黑松露勁多, 仲有金箔同蟹籽,一齊食係幸福既感覺。法式鵝肝蛋撻呢個不得了, 一上菜就先聞到好香既牛油酥皮味。一食, 蛋香同鵝肝既香氣係口腔爆發, 點解成件事可以咁夾既,食完我

有意義的日子是要去一間有情調的餐廳,
找了一大輪終於給我找到了, 聽講好高質。
仲有大大個酒櫃係到。

講真, 個ᴍᴇɴᴜ 有好多選擇, 真係好花多眼亂,

蝶豆花木魚清湯 鯛魚刺身
蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身

法式濃湯
真材實料既蔬茶湯, 配香脆蒜蓉多士。
伴碟同媽媽配成一對。
法式濃湯

金箔蟹籽黑松露多士 (4件)

法式鵝肝蛋撻
呢個不得了, 一上菜就先聞到好香既牛油酥皮味。
一食, 蛋香同鵝肝既香氣係口腔爆發, 點解成件事可以咁夾既,食完我有D意猶未盡。
法式鵝肝蛋撻

主食我地就ᴏʀᴅᴇʀ 左豬同魚。

慢煮西班牙黑毛鞍配焦糖蘋果
黑毛鞍肉質嫩, 見到佢都係足料, 份量十足。
伴碟仲有焦糖蘋果, 蘋果切到好薄, 食完一啖肉, 再食一啖焦糖蘋果, 一絕,
蘋果唔係用黎解膩, 而係同肉相輔相成, 將成件事昇華左, 我都唔識形容啦。

法式西鰽鱸
鰽鱸煎到好香,新鮮唔腥好滑,椰菜花蓉打得好細滑,有一度我覺得係薯蓉。

ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ
香濃既酒味~好食。

ℳ𝑜𝒸𝓀𝓉𝒶𝒾𝓁𝓈
𝑆𝑒𝑥𝑦 𝑜𝑛 𝑡𝑟𝑒𝑒 -$98
上黎個陣係有埋泡泡, 要影相記得要快, 因為D泡好快就自己爆開左, 成了一樓輕煙。
呢杯係甜甜地, 好好味。

𝐵𝑢𝑏𝑏𝑙𝑒 𝐵𝑒𝑒-$82
呢杯帶生果味, 有少少菠蘿味。

呢度唔止環境靚, 服務好, 野食更加係似一道道既藝術品咁。最重要係佢既價錢一D都唔貴, 超出價錢既高質素。
蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身
  • Sexy on Tree
  • 鵝肝撻
  • 慢煮西班牙黑毛豬鞍·焦糖蘋果
  • 金箔蟹籽黑松露多士
2022-11-01 68 浏览
趁週末同朋友遠離市區到大埔郊遊,於是試左依間法國餐廳,初初睇相都感受到餐廳嘅氣派,果然整個體驗冇令我地失望。餐廳俾人一種神秘嘅感覺,因為大門有一層霧氣,出面係睇唔到入面嘅情況。按鐘後,一位著晒西裝嘅職員接待我地。座位寬敞,餐廳採用柔和嘅燈光,播住輕快嘅音樂,一盞巨形水晶燈掛喺天花度,配合埋金光閃閃嘅bar,俾人一種貴氣嘅感覺。Set lunch 慢煮西斑牙黑毛豬$368烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯$488✨蝶豆花木魚清湯配鯛魚刺身(⭐⭐⭐⭐💢)睇得出擺盤好用心,粉粉紅紅好啱女士打卡。廚師加入三色椒增加口感同顏色,木魚湯清甜,唔會遮左鯛魚嘅鮮味。值得一讚係鯛魚刺身好多時有雪味,但餐廳處理得好好,魚非常新鮮,食落都好滑。✨波特酒釀萄萄配法式鵝肝凍(⭐⭐⭐⭐⭐)鵝肝凍有驚喜,鵝肝味幾濃,食落唔漏,出面好多食落一係好硬身,一係就散晒,但今次廚師調理嘅濃稠度拿捏得好好👍🏼,配合埋剝皮提子🍇真係好開胃!✨粟米雞肉忌廉湯(⭐⭐⭐⭐⭐)廚師都不忙喺碟上面做裝飾,精緻得黎唔會喧賓奪主。忌廉湯用料十足,啖啖都係雞肉、粟米、蘿蔔粒同洋蔥粒,份量亦唔少,好暖胃😌。✨ 慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果🐷(⭐⭐⭐⭐⭐)豬鞍選
Set lunch
慢煮西斑牙黑毛豬$368
烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯$488

✨蝶豆花木魚清湯配鯛魚刺身(⭐⭐⭐⭐💢)
✨波特酒釀萄萄配法式鵝肝凍(⭐⭐⭐⭐⭐)
✨粟米雞肉忌廉湯(⭐⭐⭐⭐⭐)
✨ 慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果🐷(⭐⭐⭐⭐⭐)
豬鞍選料唔錯,幾厚身,慢煮嘅關係好稔身又鎖住肉汁。出面食有時冇肉味同乾柴,但依度一分錢一分貨,肥瘦適中,好香口,配合埋蘋果嘅爽甜就💯分。
✨ 烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯🦞(⭐⭐⭐⭐⭐)
龍蝦尾一樣有驚喜😍,廚師煎得好好,稍微燒焦嘅香味更加突顯龍蝦嘅鮮甜味,龍蝦亦好新鮮,唔似有啲餐廳用冰鮮波士頓龍蝦就冇咩味,依度用料高級,龍蝦尾開半有少少失望,但有兩隻大大粒帶子配搭就算佢啦。帶子都好新鮮,底面金黃香脆,厚肉得黎唔會太熟,口感一流!薏米飯都好特別,用左海鮮湯底嘅關係令味道豐富,薏米亦浸得夠稔,食落比白飯硬身少少。薏米嘅營養價值高,食到飽都冇罪惡感。
mocktail ✨Sexy On Tree🍸(⭐⭐⭐⭐⭐)
佢嘅泡泡mocktail啱晒打卡,法國餐就係講求儀式感!店員好細心介紹用左邊種糖漿😚😚,飲落都好fruity,chill爆。
mango cheesecake🍰(⭐⭐⭐⭐💢)
質地唔錯,口感柔軟而且密度幾高,入口香滑。芒果亦新鮮,唔會太甜。至於餅底就幾欣賞佢夠薄同硬身,食得出個層次感。
✨美女與野獸(⭐⭐⭐⭐⭐)
係一朵用蓮蓉製成嘅紅色玫瑰花🌹放左喺一個充滿白色霧氣嘅玻璃蓋,呼應番電影入面嘅情節。本身Lamour法文係情人嘅意思,依朵玫瑰花代表住愛,睇得出餐廳嘅浪漫同創意。
總括而言,食物有心思,用料高級,適合情侶約會,家庭聚會,令人留下美好回憶。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
L'AMOUR 大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖
  • 波特酒釀萄萄配法式鵝肝凍
  • 烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯
  • 粟米雞肉忌廉湯
2022-10-30 71 浏览
好耐冇同屋企人食飯緊係要揾間餐廳好好坐低傾下計食飯啦!平時食法國菜多數去到港島或尖沙咀區, 今次黎到位置太和既一間小店! 黎到時門外完全睇唔到內裡, 但一打開門, 電門立即變得通透, 感覺更有格調, 亦增加了神秘感👍🏾餐廳內裝潢舒適悠閒, 好適合傾計! 而佢地主打係高級食材當然要叫黎試下啦🙂 1/ 季節時令生蠔🦪 $338半打生蠔海水味重, 亦爽口, 咩都唔洗加原汁原味😋2/ 三文魚子泡沬生蠔🦪 $398另外半打加多左三文魚子, 多左一份鮮咸味道亦加多重口感!3/ 是日餐湯🎃 $98(南瓜湯)今日既餐湯係南瓜湯, 入口好Creamy, 而且一啖啖南瓜蓉都可細嚼得到4/ 牛肝野菌忌廉湯🍄$138另一款湯我地揀左牛肝菌, 粒粒切碎蘑菇配埋湯入好美味😋5/ 時令海膽刺身多士🍞 $398有6件多士, 而每件都有件肥大既海膽係面, 夾埋一齊食鮮味十足, 而多士本身都已經烘過, 更加左脆口感👍🏾👍🏾6/ 黑松露忌廉半熟帶子薏米飯🌾 $218口感煙煙軔軔既薏米飯配黑松露原來都幾有趣, 食落比risotto 冇咁濟👍🏾7/ 忌廉加拿大海膽扁意粉🍝 $268意粉非常非常Creamy口感好似手打個種, 芝
好耐冇同屋企人食飯緊係要揾間餐廳好好坐低傾下計食飯啦!

1/ 季節時令生蠔🦪 $338
半打生蠔海水味重, 亦爽口, 咩都唔洗加原汁原味😋

2/ 三文魚子泡沬生蠔🦪 $398
另外半打加多左三文魚子, 多左一份鮮咸味道亦加多重口感!

3/ 是日餐湯🎃 $98(南瓜湯)

4/ 牛肝野菌忌廉湯🍄$138
另一款湯我地揀左牛肝菌, 粒粒切碎蘑菇配埋湯入好美味😋

5/ 時令海膽刺身多士🍞 $398

6/ 黑松露忌廉半熟帶子薏米飯🌾 $218

7/ 忌廉加拿大海膽扁意粉🍝 $268
意粉非常非常Creamy口感好似手打個種, 芝士味香濃🧀

8/ 法式低溫慢煮東星石斑🐠 $328
Slow cook 左既東星斑好嫩滑, 外層有的脆薄口感, 4個人share食好快食哂😋

9/ 傳統法式鵝肝牛柳🥩 $428
我地左叫5成熟岩岩好, 配搭鵝肝一齊食, 剛強溫和夾雜, 好食!

10/ 比利時朱古力心太軟🍦$118
流心既心太軟永遠都係我心目中好好既西餐Ending, 配埋雪糕一齊食好美滿😋

11/ Rose Cocktails🍸 $128
宜家既Cocktails好多時都會整個氣波, 打卡一流! 而呢杯玫瑰花味重, 比較甜身又唔會易醉!

12/ Cider🍺 $58
果味比較重, 適合各女士飲👩🏼

13/ House White🍷 $58
食法國菜一定要叫酒, 因為叫左Oyster既關係, 我多數就配White wine

14/ Barwang The Wall Chardonnay🍹$88
呢款氣酒容易入口, 咁多款最想encore呢杯!
2022-10-30 35 浏览
隱世別緻法式餐廳😋😋期待早前阿仔book咗嘅法式餐廳,家人飽餐後對整體完全係驚喜大滿足🥰😋到達餐廳門口,感覺充滿神秘,按鐘入內,裝潢華麗高雅,入目即見水晶燈閃閃發亮,直接襯托酒櫃,互相輝映有格調🤩打開餐牌,目不暇給,食物吸引非常,小食,餐湯,主食,飲品,甜品每樣都要點來🥳待應小姐居然完全憑記憶下單👍絕對佩服佢嘅專業👍1)季節時令生蠔$338肥美兼富海水味2)三文魚子泡沫生蠔$398甘甜再混大大粒三文魚子, 口感一流3)是日餐湯(南瓜湯)$98 高水準最愛4)牛肝野菌忌廉湯$138 入口豐富,牛肝野菌滿滿5)時令海膽刺身多士$398六件多士上都鋪上大大件新鮮海膽再配名貴金箔,絕不吝嗇6)黑松露忌廉半熟帶子薏米飯$218滿滿黑松露配上新鮮帶子伴隨極具咬口薏米飯,一食再食7)忌廉加拿大海膽扁意粉$268又來最愛海膽,配忌廉扁意粉,美味8)傳統法式鵝肝牛柳$428軟綿香口鵝肝入口即溶化配上五成熟牛柳9)法式低溫慢煮東星石斑$328知道慢煮須時,絕對值得給點忍耐,厚厚東星斑肉,入口難忘,回味無窮10)比利時朱古力心太軟$118冷雪糕球跟熱朱古力心太軟,每一啖都滿滿溫馨11)Rose Cockta
隱世別緻法式餐廳😋😋
1)季節時令生蠔$338
肥美兼富海水味
2)三文魚子泡沫生蠔$398
甘甜再混大大粒三文魚子,
口感一流
3)是日餐湯(南瓜湯)$98
高水準最愛
4)牛肝野菌忌廉湯$138
入口豐富,牛肝野菌滿滿
5)時令海膽刺身多士$398
六件多士上都鋪上大大件新鮮海膽再配名貴金箔,絕不吝嗇
6)黑松露忌廉半熟帶子薏米飯$218
滿滿黑松露配上新鮮帶子伴隨極具咬口薏米飯,一食再食
7)忌廉加拿大海膽扁意粉$268
又來最愛海膽,配忌廉扁意粉,美味
8)傳統法式鵝肝牛柳$428
軟綿香口鵝肝入口即溶化配上五成熟牛柳
9)法式低溫慢煮東星石斑$328
10)比利時朱古力心太軟$118
冷雪糕球跟熱朱古力心太軟,每一啖都滿滿溫馨
11)Rose Cocktails$128
冇錯過泡泡爆破一刻,錄影咗過程,精彩,入口濃濃清香
12)Cider$58
果香味濃,每啖都會豪邁喝下
13)House White$58
細緻品嚼
14)Barwang The Wall Chardonnay$88
回味無窮,細緻入微
四人同行,每位都大滿足,欣賞所有新鮮悅目食物,更讚賞廚師們對每碟畫工擺設富藝術的認真態度🤩🤩
2022-10-29 101 浏览
L'AMOUR (大埔)📍大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖最近因工作關係多左留意大埔區餐廳,發現太和一個住宅區內竟然有間法國西餐廳。餐廳外面有部木製鋼琴,門口有一道好高嘅落地玻璃門,完全睇唔透餐廳內部,感覺都幾神秘。客人嚟到之後需要按門鈴,由餐廳職員開門俾你。神奇在於當職員開門時成個落地玻璃都會變透明,但門一關上時又透番實色。😂 餐廳係門口設計上都花盡心思,應該係為左提高私隱度而不惜工本去安裝左大型霧化玻璃,呢個位的確特別👍🏻餐廳雖然面積唔大,但睇得出老闆落足心機想做好個裝修。一入到去最eye catching 就係一個高到天花板嘅酒櫃,每一層都放滿各式各樣嘅酒又有燈飾點綴。餐廳樓底高,配埋個大型吊燈,同英倫風啡色木牆幾有格調!巨型餐牌上有多個套餐俾客人揀,而我地就揀左個經濟級6 courses set dinner ($688 per person) 。Menu走極神秘路線,基本上除左main course 有透露 雞、牛、豬 嘅選擇外,你係冇可能知道個套餐包含咩野食, 皆因全部都係㊙️「季節限定」菜式㊙️。但有時啲野就偏偏係愈神就愈好奇🤭👩‍🍳 1. 季節限定法式前菜:法式鵝肝
L'AMOUR (大埔)
📍大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖

👩‍🍳 1. 季節限定法式前菜:法式鵝肝凍
清甜青葡萄配以法式鵝肝凍,鵝肝凍杰身濃郁,旁邊有少量雜果陪襯,有開胃效果。
法式鵝肝凍

👩‍🍳2. 季節限定法式濃湯:雞肉忌廉湯
非常濃厚嘅法式雞肉忌廉湯,湯底估計混合左薯蓉,再加埋粟米粒,蘿蔔粒,雞肉件,所以口感比一般忌廉湯豐厚。足料!

👩‍🍳3. 季節限定法式多士:金箔魚子醬多士
熱辣辣又香脆嘅多士上鋪滿魚子醬,因為真係好重手,所以係有啲鹹,重口味人士就岩晒!
金箔魚子醬多士
金箔魚子醬多士

👩‍🍳4. 季節限定輕食:法式鵝肝撻
鵝肝撻一上枱就已經聞到好香嘅酥皮味!熱辣辣嘅鵝肝入口即化,酥皮又香脆,仲要個撻係大大件添!
法式鵝肝撻

👩‍🍳5. Main Course:
▫️傳統法式鵝肝牛柳
鵝肝大大份,面頭脆脆地,內裡唔乾,切合預期水準。
牛柳極厚身,揀左medium rare都冇血水,師傅控制得幾好!雖然厚但可以keep到口感柔嫩而有牛味!👍🏻👍🏻
傳統法式鵝肝牛柳

另一份main 我地揀左魚。

▫️法式西鰽鱸
西鰽鱸魚肉鮮甜,蒜子肉質嫩滑!特色配料分別有椰菜花蓉同埋紅腰豆。第一次品嘗椰菜花蓉,感覺幾清新又健康。

👩‍🍳6. 季節限定甜品
🍰Tiramisu:面頭coco powder 夠乾爽,而表層Mascarpone cheese 質感軟滑輕盈,中間亦帶有espresso 香味。
Tiramisu

🧀Cheese cake: 芝士比較淡口配以芒果顯得更清新!最緊要唔甜,食完都唔會溜!
Cheese cake

🥂我地額外order左兩杯House White $58 per glass, 微甜易入口,唔會dry。
House  White

2022-10-20
Fine Dinner 一聽到就覺得超貴咁,但呢間係太和嘅Fine Dinner 價錢相同親民,質素仲要相當ok添。唔係朋友介紹,真係唔知開咁門未,呢個係電玻璃門,撳下鐘仔,入面嘅侍應💁就會見到。入面環境氣氛好有feel🥰,淨係睇盞水晶燈就feel到哂。可能入面太黑蚊蚊,所以真係好需要一個咁大嘅menu嚟睇👀。自家製蟹餅🦀.檸檬🍋忌廉汁($168)Homemade Crab Cake 🦀with Lemon🍋 Crea 碟邊嘅畫作,都充滿心思。蟹餅雖小,但內涵非常豐富。面頭嘅魚子醬更顯富貴。威靈頓牛柳🐮($438)Beef Wellington🐮小妹食牛十次有九次都係要well done🈵。今次都係一樣,全熟嘅威靈頓牛柳🐮一樣咁出色。我諗係因為本身舊牛柳質素高嘅緣故👍👍。法式鵝肝醬雜菌釀無激素雞胸🐔($328)Foie Gras. Mix Mushrooms Chicken 🐔再嚟好有心思嘅花作裝飾,成幅畫咁靚。面頭有兩嚿大嘅雜菌釀雞胸,底下亦都薯蓉🥔+厚薯片🥔。比利時朱古力🍫心太軟($118)Belgian Chocolate🍫 Fondant 甜品同主菜一樣,都係成幅畫作🖼️咁靚。心

入面環境氣氛好有feel🥰,淨係睇盞水晶燈就feel到哂。

可能入面太黑蚊蚊,所以真係好需要一個咁大嘅menu嚟睇👀。

自家製蟹餅🦀.檸檬🍋忌廉汁($168)

碟邊嘅畫作,都充滿心思。
蟹餅雖小,但內涵非常豐富。面頭嘅魚子醬更顯富貴。

威靈頓牛柳🐮($438)
Beef Wellington🐮

法式鵝肝醬雜菌釀無激素雞胸🐔($328)
再嚟好有心思嘅花作裝飾,成幅畫咁靚。
面頭有兩嚿大嘅雜菌釀雞胸,底下亦都薯蓉🥔+厚薯片🥔。

比利時朱古力🍫心太軟($118)
Belgian Chocolate🍫 Fondant
甜品同主菜一樣,都係成幅畫作🖼️咁靚。
心太軟甜度啱啱好🤏。

法式焦糖蘋果酥🍎($98)
Caramel Apple Pie 🍎
酥皮香香脆脆,加上入面暖呼呼嘅蘋果粒粒,最高!!

Black Man 🍷($88)

Bubble Bee🍸 ($82)

-------
L'amour
地址: 大埔太和路15號太和中心地下38號舖

• 威靈頓牛柳
  • 自家製蟹餅配檸檬忌廉汁
2022-10-26 55 浏览
法國餐廳, 格調與食物走高檔路線,玻璃門採用很有時代感的電子屏蔽式科技。頭盤吃了一個焦糖法國鵝肝撻和蟹餅。 就像法國菜一樣,伴碟裝飾講究,蛋撻是葡撻製法,少少甜與甘香的鵝肝也很配合。蟹餅下層主要是薯蓉,蟹肉伴上微鹹的魚子醬入口也很夾。第一次喝法式龍蝦湯,有伴碟,湯內有數片龍蝦肉,真材實料味道也正宗。主菜是蒜片辣椒蟹肉扁意粉,一上菜已是香氣撲鼻,意粉硬度適中,隨後才感覺到點點辣味,很快便被清空了。這個甜品名叫美女與野獸,原來是一顆豆蓉造的花,觀賞多於食用,最啱打卡用。法式紅酒燉梨,甜甜的梨肉滲出酒香味,還有青檸味的雪糕,賣相亦很吸睛。由於是lunch不想喝酒,要了兩杯mocktails, 一杯是pink lady,荔枝味,另一杯是sexy on tree, 蘋果味, 兩杯飲品甜度也恰到好處。

蟹餅下層主要是薯蓉,蟹肉伴上微鹹的魚子醬入口也很夾。

2022-10-24
2022-10-25 35 浏览
終於捱過左小朋友既測驗周啦,梗係book 間好野同老公補慶祝番生日。今次簡左住大埔既朋友介紹既隱世高性價比法國餐廳,呢間幾個月前食完一直念念不忘,終於有藉口再黎食啦。上一次黎就提及既靚靚裝修,5星級既酒店service 我就唔再提啦。我地今次點左性價比超高既set dinner $688, 因為有我同老公都超like 既鵝肝牛柳😍再叫左生蠔半打$338同威靈頓牛柳$438。碟碟黎到都好似藝術品,色香味俱全👍生蠔好creamy 亦大大隻,絕對對得起呢個價錢法式濃湯加埋蒜蓉多士,好香好脆前菜蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身加左檸檬汁酸酸地好開胃夾埋鯛魚刺身,好夾焦糖法國鵝肝撻我最鍾意呢個,每一啖都令你成個口充滿獨特嘅鵝肝味,真係食完想再食鵝肝牛柳同威靈頓牛柳我哋都叫Medium嚟到剛剛好中間粉紅色,好有肉味魚子醬多士,睇相就見到唔孤寒,一大堆魚子醬,加埋頂上既金箔,儀式咁十足老公要揸車叫左mock tail bubble bee , 橙味好fresh。我叫左puppy love 甜甜地易入口,打卡一流👍小提示其實叫set 最抵😂

生蠔好creamy 亦大大隻,絕對對得起呢個價錢

法式濃湯加埋蒜蓉多士,好香好脆

前菜蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身
加左檸檬汁酸酸地好開胃夾埋鯛魚刺身,好夾

焦糖法國鵝肝撻

小提示其實叫set 最抵😂
2022-10-25 32 浏览
第三次encore呢間餐廳,日間想搵個有情調嘅地方飲杯酒食吓蠔,又想有啲私隱,呢間餐廳絕對係一個好嘅選擇。餐廳道門嘅設計好特別,打開其實係透明,一閂埋就睇唔到,食嘢可以好專注兩個人之間嘅交流,完全唔需要受外界打擾。餐廳唔大,但坐位好舒服。我哋先叫咗半打法國蠔,雖然唔算好大隻,但都好鮮甜,味道較淡。有蠔又點少得酒精呢,老公揀咗杯好易入口嘅Batwing the walk Chardonnay (white wine),然後我就揀咗杯cocktail (pink lady),貪佢造型靚,打卡冇得輸。主食揀咗烤焗紐西蘭羊架配藜麥栗子,唔會好羶,肉質夠嫩滑,擺盤好靚。知道我哋生日,仲係甜品寫字同擺設,欣賞餐廳嘅用心。你每食一道菜,佢都會準備靚餐具俾你。

餐廳唔大,但坐位好舒服。

知道我哋生日,仲係甜品寫字同擺設,欣賞餐廳嘅用心。

你每食一道菜,佢都會準備靚餐具俾你。
試得菜多終中伏, 先說結論: 徒有其名, 食材一般, 廚藝平庸.先讚一下, tiramisu出色, 底部濕潤有酒香, 偏近傳統口感.前菜1: 蝶豆花鰹魚湯+鯛魚片-gimmick: 因有蝶豆花, 藍色湯加入檸汁會變粉紅色-餐廳建議的檬汁份量令湯過酸. 作為前菜, 他的酸卻沒有清爽或提神的效果-鰹魚刺身食材一般, 與湯沒有加乘效果前菜2: Foie gras蛋撻-花瓜有騷味, 品質一般-花瓜+蛋撻 = 油膩 + 油膩. 沒有合適的醬汁/配菜去中和油膩感前菜3: caviar三文魚子多士-魚子醬分量足夠, 顆粒和味道是正常水準-但 caviar+三文魚子 = 咸 + 咸. 沒有配菜中和咸味和提升鮮味-退一步說, 會不會遠處那老堆是常出現的 三色椒+radish+蕃茄 等等是配菜?--1) 4件多士, 配了 無花果 和 奇異果 各一片, 還擺得老遠, 不會是配菜吧?--2) 毫無任何調味和處理的生切三色椒不會是配菜吧?--3) 4半件小蕃茄都是有蒂的部份, 不會是配菜吧?湯1: 蕃茄雜菜湯-就是一個罐頭湯水準的雜菜湯, 配的蒜蓉多士太油湯2: 龍蝦湯-有微苦, 鮮味不足, 浮面的cream不

前菜1: 蝶豆花鰹魚湯+鯛魚片
-gimmick: 因有蝶豆花, 藍色湯加入檸汁會變粉紅色
-鰹魚刺身食材一般, 與湯沒有加乘效果

前菜2: Foie gras蛋撻
-花瓜有騷味, 品質一般

前菜3: caviar三文魚子多士
-魚子醬分量足夠, 顆粒和味道是正常水準
--2) 毫無任何調味和處理的生切三色椒不會是配菜吧?
--3) 4半件小蕃茄都是有蒂的部份, 不會是配菜吧?

湯1: 蕃茄雜菜湯
-就是一個罐頭湯水準的雜菜湯, 配的蒜蓉多士太油

湯2: 龍蝦湯
-有微苦, 鮮味不足, 浮面的cream不溶化, 是溫度過低?

主菜1: 燒鵪鶉
-只有30%的皮是脆的, 但70%肉都overcook, 除了大腿外其他部份沒有肉汁, 問waiter這是否他們想要的效果, 她說是
-肉是熱的, 旁邊的紫薯泥是冷的, 問waiter這是否他們想要的效果, 她說是
-底下的椰菜花蓉, 打得都成流質食物了
-醬汁沒有記憶點, 跟路邊西餐的萬用燒汁/蒜蓉汁/黑椒汁一個水準

主菜2: 松露帶子薏米飯
-嘩! 好厚的幾片松露啊. 一咬, 怎麼沒啥味道, 原來整個飯的香味都只來自旁邊的松露醬
-帶子沒有鮮甜味, 看色澤味道質感, 就是一般cafe那種泡過STPP的帶子. 都1088的套餐了, 來個刺身等級的帶子很難嗎?

甜品1: tiramisu
-傳統味道, 唯一合符價位的水準

甜品2: 海膽雪葩
-有海膽殼與乾冰做gimmick, IG-able
-豆腐味雪糕+山藥質感+少量海膽碎, 味道不錯, 合符價位

總結: 作為法國菜這家實在令人失望, 從食材, 做法, 配菜, 火候都有顯然而見的不足. 既掛法菜之名, 便要有細節定成敗的覺悟.
而當中最令人感到格格不入的便是那堆老是常出現的裝飾/配菜. 作為裝飾它們太過重覆且缺乏格調, 作為配菜他們並沒有與主食材加乘, 定位不清, 給人留下敷衍的印象.
同樣的狀況在碟上的汁液裝飾(花, 點點, 線) 上也一樣, 好的餐廳在食客碟上出現的元素都是食物味道的一部份, 如以濃縮的湯汁/醬汁/香料去繪畫裝飾, 只是用更好看的方式去呈現醬汁和調味. 而此店的繪畫基本上都只是不同顏色的糖漿, 與食物毫無關聯, 滿足交功課之感.
2022-10-24 157 浏览
大埔高質法國菜之前都介紹過呢間大埔法國菜,最近新推出咗午市套餐,價錢幾抵食,一個人都可以食到精緻高質法國菜,而且分量剛剛好,當然即刻去試吓新菜式~SET LUNCH ,另收加一服務費~APPETIZER 前菜 & SALAD 沙律蝶豆花木魚清湯.鯛魚剌身Butterflu Pea Flower. MuyuSoup . Snapper嫩滑鯛魚刺身充滿煙熏味道,鹹鹹地,加入青檸汁,更加清新波特酒釀葡萄.法式鵝肝凍Foie Gras & Grape With Port Wine有奇異果、青提子等水果釀酒,配上鵝肝蓉,意外地合襯是日餐湯Soup Of The Day酸酸甜甜的蕃茄雜菜湯有很多湯料蔬菜粒,配香脆蒜蓉多士 慢煮西班牙黑毛豬鞍,焦糖蘋果Sous Vide Iberico Pork Loin Rack With Caramel Apple Sauce/$368慢煮厚切香煎豬鞍肉腍而且份量多,豬味濃而不酥,還有椰菜花蓉、甜甜的紫薯蓉伴碟,推介法式西鰽鱸,椰菜花蓉,紅腰豆Pan Fried Barramundi Fillet With Cauliflower/$368魚味濃且肉嫩,配上咸咸
大埔高質法國菜

SET LUNCH ,另收加一服務費~
APPETIZER 前菜 & SALAD 沙律

蝶豆花木魚清湯.鯛魚剌身
嫩滑鯛魚刺身充滿煙熏味道,鹹鹹地,加入青檸汁,更加清新

波特酒釀葡萄.法式鵝肝凍
有奇異果、青提子等水果釀酒,配上鵝肝蓉,意外地合襯

是日餐湯
Soup Of The Day
酸酸甜甜的蕃茄雜菜湯有很多湯料蔬菜粒,配香脆蒜蓉多士

慢煮西班牙黑毛豬鞍,焦糖蘋果

法式西鰽鱸,椰菜花蓉,紅腰豆
魚味濃且肉嫩,配上咸咸的魚柳醬、椰菜花蓉、紫薯蓉、蘆筍、甘筍伴碟

鵝肝多士.焦糖蘋果
Fole Gras Toast. Caramel Apple / $98
兩件大大的鵝肝多士,配上焦糖薄切香甜蘋果,幾抵食

是日甜品
Daily dessert
芒果芝士蛋糕比想像中大份,還有黑朱力反雜果伴碟,芝士蛋糕厚實得來幼滑,而且唔會太甜,加上香香的曲奇餅底,好味

美女與野獸

Beauty and the Beast (+$48)

打卡必備,香煙蓮蓉+紅豆蓉造的玫瑰花

Pink Lady $118
泡泡吸睛非常適合打卡,爆開咗之後有水果煙香味,充滿汽嘅蜜桃汁

Bubble bee $82
有菠蘿、香橙等雜果汽水,甜甜的好夏日

服務質素:8/10
環境舒適度:9/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10

2022-10-23
2022-10-22 55 浏览
我覺得中午食法國菜都係另一半呢啲直男性格嘅人先至會諗得到出嚟(佢仲要大大聲話中午唔使等位唔使同人迫🙄🙄🙄)。雖然係吐槽跟佢但係又不得不承認個lunch係食得幾開心🤫成間餐廳嘅私隱度都好高,因為要禁門鈴服務員先至會喺入邊開門,所以感覺上好似冇咩人會出出入入咁 野食方面都不枉我走依一轉1.法國浪漫帝生蠔🦪-新鮮肥美,配上洋蔥蕃茄醬汁十分匹配,非一般自助餐可以食到咁嘅質素2.Rose-清香帶甜,很適合女孩子飲(特色氣球🎈做型上桌)3.Sexy on tree-無酒精蘋果汁,略為甜了一點(特色氣球🎈上桌做型)4.海膽多士-海膽出乎意料之外咁新鮮,除了在日本即開,未試過咁鮮味海膽5.鵝肝凍-配伴碟水果,味道剛剛好,完全不覺得鵝肝肥膩6.海鮮忌廉湯- 濃郁香滑,海鮮鮮味十分突出(食出有元貝、魚、硯、甘筍、西芹、洋蔥)我很喜歡!7.慢煮西班牙豬鞍配焦糖蘋果-肉質上乘,蘋果有驚喜是爽口的,甜度剛剛好8.Titmisu- 用料上乘⋯⋯面層朱古力粉好香好濃朱古力味其實以佢飽肚嘅程度,我覺得我唔煮晚飯都唔會比人鬧

野食方面都不枉我走依一轉

5.鵝肝凍-配伴碟水果,味道剛剛好,完全不覺得鵝肝肥膩

其實以佢飽肚嘅程度,我覺得我唔煮晚飯都唔會比人鬧
2022-10-22 45 浏览
落車行到嚟個門口見到大門冇開,撳咗一下就有人嚟開門呀!原來道門好型㗎,打開門就會變咗清光玻璃,關上門就變左磨砂玻璃!入到餐廳入面,首先見到一盞好大好華麗嘅水晶燈;再見到佢哋水吧嗰個櫃放左好多酒,加埋間暗黃燈光照射,即刻充滿左法式嘅情調!望到佢哋個Menu有好多個套餐選擇,亦都可以自己散叫!我就叫左個六道菜套餐$688(+10%)1. 法式濃湯-海解忌廉濃湯湯入邊有好多唔同嘅海鮮料,忌廉濃湯好滑;而且仲配埋一塊蒜蓉包,塊包焗到好脆好香!2.法式前菜-鯛魚刺身刺身味道有好清甜嘅感覺,一啲腥味都無!3.法式多士-金箔魚子醬多士呢個簡直係分量十足啊!你睇吓個魚子醬多到…仲有啲金箔喺面,簡直既豪氣又華麗!4.輕食-法式傳統鵝肝撻呢個撻可以講係最令我驚艷嘅一道菜,撻皮酥脆,蛋味香濃,鵝肝creamy!5主菜-慢煮西班牙黑毛鞍配焦糖蘋果豬鞍好香好嫩,肉質彈牙唔會鞋,配上焦糖蘋果有好清新嘅感覺,食口肉再食酸甜嘅蘋果解膩!6.甜品-Tiramisu濃郁芝士奶香味配上一層可可粉,口感細膩飽滿!單點1.蟹餅擺盤精緻,蝦餅表面好脆,內裏餡料足,蟹味濃且鮮!2.黑松露忌廉半熟帶子薏米飯帶子大大粒且嫩滑,而每一粒

望到佢哋個Menu有好多個套餐選擇,亦都可以自己散叫!

我就叫左個六道菜套餐$688(+10%)

1. 法式濃湯-海解忌廉濃湯

2.法式前菜-鯛魚刺身
刺身味道有好清甜嘅感覺,一啲腥味都無!

3.法式多士-金箔魚子醬多士

4.輕食-法式傳統鵝肝撻

5主菜-慢煮西班牙黑毛鞍配焦糖蘋果

6.甜品-Tiramisu
濃郁芝士奶香味配上一層可可粉,口感細膩飽滿!

單點

1.蟹餅
擺盤精緻,蝦餅表面好脆,內裏餡料足,蟹味濃且鮮!

2.黑松露忌廉半熟帶子薏米飯
帶子大大粒且嫩滑,而每一粒飯都被黑松露同忌廉汁包裏,薏米飯口感彈牙,有少少似硬身啲嘅芋絲,好特別!

Sexy on the beach & Cinderella
兩杯cocktails都係甜甜哋,充滿果香味,又好似置身係一個糖果樂園,飲完令人心情好開朗!
法國菜食得多,都係離不開港島、尖沙咀等地區。連新界都有法國菜真係未試過,今次來到位於大埔嘅人氣法國餐廳,一嘗隱世法國菜嘅滋味!來到Lamore門口就比佢超過兩米高嘅玻璃門口所震懾。其實門口係一塊極大嘅電光玻璃,合上門時係會霧化左看不透,私隱度夠高,當開門時就會自動變透明。電光玻璃好貴,淨係睇門口就知店主落足本裝修😆入到去就見到佢個signature嘅大大水晶吊燈,超靚絕對係打卡位。不過我較欣賞係佢個酒櫃,橙黃色嘅背燈,加上延伸到頂嘅陳架,夠晒氣派。我地叫左個6 courses meal $688 + 10%,除咗主菜可以選擇牛、豬、雞、魚之外,其餘嘅菜色都係寫住seasonal,夠晒神秘!頭盤:鵝肝凍鵝肝香滑,配搭各種生果夠創新,打開味蕾👍🏻雞肉忌廉湯忌廉香濃,入面有雞肉、粟米、薯仔,湯比較杰身,應該係加左薯仔蓉,所以口感好豐富,飲完都已經半飽😂魚子醬多士多士香脆,彷魚子醬份量夠晒多,味道偏咸,適合鍾意重口味嘅人士。鵝肝撻上枱時仲係熱辣辣值得一讚,鵝肝口感唔錯,酥皮正常發揮。法式西鰽鱸。椰菜花蓉。紅腰豆魚夠鮮味而且魚肉爽滑,魚皮如果可以煎脆少少會更好,份量都唔少有兩大塊,配合wasab

頭盤:鵝肝凍
鵝肝香滑,配搭各種生果夠創新,打開味蕾👍🏻
鵝肝凍

鵝肝撻
上枱時仲係熱辣辣值得一讚,鵝肝口感唔錯,酥皮正常發揮。

法式西鰽鱸。椰菜花蓉。紅腰豆
魚夠鮮味而且魚肉爽滑,魚皮如果可以煎脆少少會更好,份量都唔少有兩大塊,配合wasabi調配嘅醬汁非常清新。

芒果芝士蛋糕 / Tiramisu
最後以兩道甜品作結尾,芝士蛋糕質感唔錯,係屬於newyork chesse cake,餅底都幾香脆,唔太甜啱晒個人口味。Tiramisu比較軟身、蛋糕底有大量咖啡酒略為濕左少少,整體味道okay。
芒果芝士蛋糕

Tiramisu

我哋仲點左兩杯house wine $58,可能用咗比較大嘅酒杯,顯得份量比較少。
House  Wine

總結:身在平民區當中嘅法國餐廳,本身已經夠晒gimmick,再加上有心思嘅裝修,誠意十足。食物水平合乎預期,值得一提嘅係每道菜色都有大量伴碟和裝飾,可見主廚落足心機👍🏻
2022-10-20
鵝肝凍
芒果芝士蛋糕
2022-10-20 38 浏览
多年好友生日,為隆重其事,相約食法國菜慢慢嘆;朋友選了大埔的L’AMOUR,愛其cozy氣氛。招牌簡單得來搶眼,兩扇超高玻璃門看似簡單但暗藏乾坤:是高科技通電玻璃;關門時從外面看不到餐廳內狀況,但一打開門便變成透明。餐廳裝潢高貴有格調,中央大水晶燈更是焦點所在。點了兩份套餐,餐湯是法式南瓜湯,忌廉拉花十分精美,南瓜湯味道香濃。波特酒釀葡萄法國鵝肝凍,前菜小食顏色鮮豔,鵝肝肝醬的鮮味配上新鮮生果及啫喱的清甜,相輔相承,配搭得宜。特級魚子醬多士,烏魚子醬的濃厚咸香,配搭三文魚子的鮮甜,吃過一口便欲罷不能。法式傳統鵝肝撻,酥皮蛋撻本身已經十分香口,連同鵝肝一起焗更顯高級之餘,想不到鵝肝的鮮香跟燉蛋的口感亦十分匹配。法式西鰽鱸,煎香的鱸魚保留了肉汁,十分鮮甜。椰菜花打成蓉,成為美味的醬汁,充分展現廚師的心思,也是法國菜特色。傳統法式鵝肝牛柳,半熟的牛柳肉汁豐盈,襯托外脆內軟的鵝肝,口感澎湃;蘆筍、蘿蔔、脆肉瓜等配菜清新爽脆,中和了肉類的油膩感。餐後甜品tiramisu,軟熟而creamy,yummy!心太軟,自家製甜品,暖暖的朱古力夾心帶出絲絲甜美感覺。無酒精雞尾酒選擇甚多,Bubble Be

餐廳裝潢高貴有格調,中央大水晶燈更是焦點所在。

餐後甜品tiramisu,軟熟而creamy,yummy!

心太軟,自家製甜品,暖暖的朱古力夾心帶出絲絲甜美感覺。

無酒精雞尾酒選擇甚多,Bubble Bee 水果味為主,喜歡果汁的小妹,非常滿意。

Sexy on Tree,巨大泡沫爆破一刻煙霧彌漫,迷幻效果獨特。

食物烹調整體有心思,食材高級,環境氣氛浪漫,特別的餐廳慶祝特別的日子,讓人留下美好回憶。