L'AMOUR

十月生日月要食好點。作為大埔區居民,經常聽過呢間高質法國餐廳,今日終於同另一半一試。平日6:00去到,人數不多。雖然地方不太大,但座位都尚算舒服。環境裝修高貴。水晶燈同酒吧係打卡位。講返食物,我哋叫咗1388,10道菜嘅set,再散叫咗幾樣嘢。海膽魚子醬法國生蠔冇得頂,六百幾蚊六隻真心覺得抵。我食咗三隻都飽咗一半。再散叫咗個海膽Risotto,超級好食。唔好睇佢細細杯,其實好多。個set嘅main course有三道,有魚有牛有鵪鶉髀。個牛好食到不得了另外再散叫咗個鵝肝牛柳勁嫩。個set嘅甜品係海膽雪糕感覺好新鮮好特別。飲品方面佢嘅Cocktail係必定要叫嘅打卡位,最特別係佢有自家品牌嘅啤酒,有濃烈嘅蜜糖同多士味道。好啱女士飲。服務方面,佢唔會好似出面啲法國菜咁,侍應係咁撩你傾偈。呢度嘅侍應基本上係唔會煩你,讓你有個安靜的環境享用晚餐。如果以咁嘅價錢,有咁嘅質素嘅法國餐我諗全香港只此一家。

2023-11-01 56 浏览
😋味道:8/10🏡環境:9/10💰性價比:7/10 👍🏻推薦度:8/10.🐼見到人推薦呢間法式私房菜🤩位於大埔比較隱世嘅內街 餐廳環境氣氛有情調~食物唔錯有誠意 擺盤好似藝術品咁🎨服務都好好 價錢中等 誠意推薦大家慶祝可以去😙.🍳焦糖法式燉鵝肝 $208 (9.5/10)呢個前菜好好食🤤估唔到鵝肝同焦糖燉蛋兩樣嘢咁match仲有脆脆一層焦糖喺上面 甜鹹balance得好好 口感都好正😆隔離嘅包係一片片砌到花咁好靚!🥩威靈頓牛柳 $438 (7/10)牛嘅質素唔錯 都幾juicy調味好好 夠香又唔太鹹 側面有好多菇可以吊味酥皮比較薄身 口感較稔配料都有煎香過😙🍝蒜片辣椒蟹肉扁意粉 $258 (8/10)呢個意粉炒得幾香口 蒜香味好出 又辣辣地咁 食落幾開胃😆蟹肉份量偏多 唔錯👍🏻🌹美女與野獸 $138 (6/10)造型真係100分好靚!有一個玻璃罩包住朵花 拎開有薄薄一層煙霧🌫️花入面係豆沙蓉 唔太甜 中間仲有粒粒朱古力但覺得唔太抵食 比較冇驚喜🥲🌸Pink lady (8.5/10)又一樣打卡名物!上面有個好大嘅泡泡🫧係玫瑰味嘅甜甜地 都幾易入口🌈Rainbow $118 (7/10)賣
😋味道:8/10
🏡環境:9/10
💰性價比:7/10
👍🏻推薦度:8/10
🍳焦糖法式燉鵝肝 $208 (9.5/10)
呢個前菜好好食🤤
估唔到鵝肝同焦糖燉蛋兩樣嘢咁match
仲有脆脆一層焦糖喺上面
甜鹹balance得好好 口感都好正😆
隔離嘅包係一片片砌到花咁好靚!

🥩威靈頓牛柳 $438 (7/10)
牛嘅質素唔錯 都幾juicy
調味好好 夠香又唔太鹹 側面有好多菇可以吊味
酥皮比較薄身 口感較稔
配料都有煎香過😙

🍝蒜片辣椒蟹肉扁意粉 $258 (8/10)
呢個意粉炒得幾香口 蒜香味好出
又辣辣地咁 食落幾開胃😆
蟹肉份量偏多 唔錯👍🏻
🌹美女與野獸 $138 (6/10)
造型真係100分好靚!
有一個玻璃罩包住朵花 拎開有薄薄一層煙霧🌫️
花入面係豆沙蓉 唔太甜 中間仲有粒粒朱古力
但覺得唔太抵食 比較冇驚喜🥲

🌸Pink lady (8.5/10)
又一樣打卡名物!上面有個好大嘅泡泡🫧
係玫瑰味嘅甜甜地 都幾易入口

🌈Rainbow $118 (7/10)
賣相好吸引!一層層咁
味道都係由底嘅糖水 到上面嘅cocktail
不過味道唔算好夾

• 蒜片辣椒蟹肉扁意粉
  • 焦糖法式燉鵝肝
  • 威靈頓牛柳
  • Rose
2023-10-31 31 浏览
華麗法國菜餐廳🍽️ 餐廳裝潢呈優雅歐式風,懸掛大水晶吊燈,到處都是打卡位😍 環境舒適 氣氛浪漫,好適合約會或節日慶祝🥂 食物選擇豐富,質素高有驚喜,擺盤精緻🥰 每一道菜都展現了精心烹飪的功夫,絕對值得一試👍🏻 餐廳好受歡迎,請提前訂座☺️ 💖💖💖食評💖💖💖 🧅是日餐湯 洋蔥湯香濃洋蔥味,啖啖都食到洋蔥絲,配上香脆可口的蒜蓉包一流🍄牛肝野菌忌廉湯味道出色,大量磨菇粒 十分足料,口感好豐富😚 配上香脆可口的蒜蓉包一流🍞時令海膽刺身多士有驚喜!大大件海膽鮮甜味十足,配上香脆多士 口感味道一流👍🏻 還放上金箔🤩🥧焦糖法國鵝肝撻 有驚喜!香氣撲鼻🤤 撻皮酥脆 蛋味帶有焦糖的甜味好香甜,與鵝肝的配搭好出色,口感味道一流,令人陶醉🤤🥩澳洲草飼羊T骨扒擺盤精緻吸引,五成熟的羊扒剛剛好,嫩滑多汁的澳洲草飼羊肉,肉質鮮美,煙韌可口😋🍝忌廉加拿大海膽扁意粉推薦!好鮮甜的加拿大海膽😍😍 濃稠的忌廉醬汁混合豐富配料,口感豐富,香味濃郁,回味無窮💯🍸Santa Carolina Premio Red ($78/glass)✨🍸Santa Carolina Premio White ($78/glass)✨

💖💖💖食評💖💖💖

🧅是日餐湯 洋蔥湯
香濃洋蔥味,啖啖都食到洋蔥絲,配上香脆可口的蒜蓉包一流

🍄牛肝野菌忌廉湯

🍞時令海膽刺身多士

🥧焦糖法國鵝肝撻

🥩澳洲草飼羊T骨扒

🍝忌廉加拿大海膽扁意粉

2023-10-30 44 浏览
唔黎唔知道原來大埔都有咁高水準嘅法國餐廳,環境氣氛浪漫,座位寛闊又舒服😌上菜時間拿捏得非常好👍🏻三文魚子泡沫生蠔面層係三文魚子➕檸檬泡沫,唔需要再加檸檬汁🍋,我就鍾意整走大部分嘅泡沫再食,生蠔🦪肥美又爽口,非常新鮮極品海膽魚子醬多士呢個必試,多士真心正,外脆內鬆軟,係我食過數一數二好味😋海膽大塊得黎又夠晒鮮甜,配上魚子醬真係超夾一人套餐好抵食,加$38叫咗杯Pink Lady,打卡一流👍🏻飲落香甜,好啱女士飲巴馬火腿果仁沙律果仁十分香脆,巴馬火腿入口鹹香,配埋新鮮嘅沙律菜,感覺好fresh 頂級牛肝野菌忌廉濃湯碗湯充滿牛肝野菌粒粒,非常有咬口,忌廉濃湯入口香滑,美味濃郁自家製藍花蟹餅蟹餅口感酥香,食落啖啖蟹肉,蟹味香濃慢煮西班牙黑毛豬鞍焦糖蘋果黑毛豬鞍都幾大塊,口感香滑,配菜都幾特別,🈶焦糖蘋果、薯蓉、地瓜薯➕南瓜蓉,仲有超可愛嘅新鮮小蘋果比利士朱古力心太軟朱古力心太軟係上菜時已經切開,流心朱古力好香濃,配上雪葩真係好夾

三文魚子泡沫生蠔

極品海膽魚子醬多士

巴馬火腿果仁沙律

頂級牛肝野菌忌廉濃湯

自家製藍花蟹餅
蟹餅口感酥香,食落啖啖蟹肉,蟹味香濃

比利士朱古力心太軟
2023-10-29 73 浏览
環境舒適,服務到位,職員專業。選了10道菜食咗三個鐘 時間控制得好好。唔會趕你走。每道菜都有驚喜。可以同職員商量轉換某一道菜色菜式。甜品有驚喜海膽雪巴。有衝擊味蕾嘅感覺。洗手間方面,只有一間共用。但非常乾淨。
環境舒適,服務到位,職員專業。
洗手間方面,只有一間共用。但非常乾淨。

重要日子📅我都會諗起依間奢華💎有情調既餐廳🍽早𝟐日大王🤴🏻生日,當然唔例外啦🤭(*🤴🏻事前亦唔知食乜,直至去到餐廳門口🚪佢就開始暗暗地偷笑,之後係笑足成餐飯,表示滿意👍🏻前菜 • 主菜 • 甜品 • 野飲…款式選擇夠多📖👨🏻‍🍳大廚好有心思💖每道菜擺碟夠靚✨夠精緻✨真係勁岩同另一半👩🏻‍❤️‍👨🏻閨密👭知己👯‍♀️黎嘆嘆~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ☀️ 法式奢華十道菜美饌套餐 ($1388/位) ☀️▪𝟏 • 泡沫法國生蠔三文魚籽生蠔🦪面有三文魚籽 • 泡沫,仲加左金箔⚜️.▪𝟐 • 法國傳統有機雜菜沙律黑醋汁 • 芒果 • 奇異果 • 士多啤梨 • 食用花(點綴) • 紅石榴 • 藜麥勁健康💃🏻.▪𝟑 • 法國特級鵝肝蛋撻撻皮勁酥 • 牛油味勁出🧈 • 鵝肝唔會過搶,蛋好滑😙 .▪𝟒 • 活澳洲龍蝦濃湯嗅 & 食都係超濃郁龍蝦香味🦞湯厚身唔會稀𝐍𝐞𝐥𝐍𝐞𝐥🥄仲配左塊脆卜卜既蒜蓉包🧄.▪𝟓 • 特色立鱗魚立鱗魚皮脆卜卜✨魚肉外帶微微焦香 • 肉質厚實🐟.▪𝟔 • 法國鵝肝日本𝐀𝟓和牛肉眼煎香過既鵝肝,爆滿鵝油🦆,滲晒落下面件𝐀𝟓和牛🥩,鵝油 𝐱
重要日子📅我都會諗起依間奢華💎有情調既餐廳🍽
早𝟐日大王🤴🏻生日,當然唔例外啦🤭
(*🤴🏻事前亦唔知食乜,直至去到餐廳門口🚪
佢就開始暗暗地偷笑,之後係笑足成餐飯,表示滿意👍🏻
前菜 • 主菜 • 甜品 • 野飲…款式選擇夠多📖
☀️ 法式奢華十道菜美饌套餐 ($1388/位) ☀️

▪𝟏 • 泡沫法國生蠔三文魚籽
生蠔🦪面有三文魚籽 • 泡沫,仲加左金箔⚜️

▪𝟐 • 法國傳統有機雜菜沙律

▪𝟑 • 法國特級鵝肝蛋撻
撻皮勁酥 • 牛油味勁出🧈 • 鵝肝唔會過搶,蛋好滑😙

▪𝟒 • 活澳洲龍蝦濃湯

▪𝟓 • 特色立鱗魚
立鱗魚皮脆卜卜✨魚肉外帶微微焦香 • 肉質厚實🐟

▪𝟔 • 法國鵝肝日本𝐀𝟓和牛肉眼
煎香過既鵝肝,爆滿鵝油🦆,滲晒落下面件𝐀𝟓和牛🥩,鵝油 𝐱 牛油係個口中混埋一齊,不得了🤤
配埋𝟑色蓉(紫薯蓉🍠 • 南瓜蓉🎃 • 薯蓉🥔)
法國鵝肝日本𝐀𝟓和牛肉眼

▪𝟕 • 烤法國特級無激素鵪鶉𝐁𝐁
皮脆肉嫰 • 又𝐉𝐮𝐢𝐜𝐲,𝟐件都係髀位🍗

▪𝟖 • 黑松露帶子薏米飯
用扇貝殼裝住,黑松露味夠🖤但又唔會俾忌簾味蓋過,𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲得黎唔會好膩🤍
帶子表面仲有一大𝐏𝐚𝐭黑松露😳
薏米飯🍚有得咬下(少少卜卜) ,勁好口感💥
黑松露帶子薏米飯

▪𝟗 • 日本原隻海膽雪糕 (甜品)
我第𝟏次食到甜品有海膽出現,真係好特別🧡
豆腐雪糕混入左海膽,質地黏黏🍨

▪𝟏𝟎 • 法國紅酒 Red Wine🍷
跟餐可揀𝐑𝐞𝐝 / 𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 𝐖𝐢𝐧𝐞 / 茶
揸左車,唔飲得酒既,亦有其他無酒精選擇
(𝐌𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥 • 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 • 𝐉𝐮𝐢𝐜𝐞...)
▪Mocha (原價$62 • 跟餐可以優惠價升級)

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
法國鵝肝日本𝐀𝟓和牛肉眼
黑松露帶子薏米飯
聽說前文華東方大廚在這裡當主廚,特意慕名而來,果然沒有失望店內風格低調復古,但酒櫃和水晶吊燈亮麗奪目,環境有情調,適合與朋友聊天的氣氛季節時令生蠔 $68@法國生蠔非常鮮甜,海水味帶出層次感,蠔肉飽滿,好吃焦糖法國鵝肝撻 $88@熱辣辣牛油香氣撲鼻,切下去很酥脆,牛油味+蛋香味和鵝肝非常配合,甜甜咸咸的口感,推介我們另外點了2份lunch set,每位$338蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身將檸檬汁加入清湯後,由紫色變成粉紅色,酸酸甜甜,很香檸檬味,鯛魚刺身很新鮮,是很清新開胃的前菜自家製蟹餅配檸檬忌廉汁蟹餅外層香脆,炸得薄身香口,裡面超多蟹肉非常足料,加上醬汁調味,超好吃,推介是日餐湯:洋蔥湯配芝士多士濃郁的洋蔥湯,每口都是軟綿的洋蔥絲,配上拉絲芝士多士,雙重享受法式龍蝦湯+$40上台看到拉花已覺得很漂亮,攪拌後嘗一口,龍蝦味非常濃,喝得出是用蝦頭煮出來的濃香,湯裡有帶子粒增加口感,正海膽扁意粉除了混在意粉中的海膽,意粉上亦放了足料的海膽和金箔,海膽很鮮甜,忌廉意粉口感濕潤creamy,軟硬度適中,海膽和意粉很合拍,必吃的item美國安格斯肉眼扒 +$80點了5成熟,肉質粉嫩,充滿牛肉香味,口
聽說前文華東方大廚在這裡當主廚,特意慕名而來,果然沒有失望

季節時令生蠔 $68@
法國生蠔非常鮮甜,海水味帶出層次感,蠔肉飽滿,好吃

焦糖法國鵝肝撻 $88@

我們另外點了2份lunch set,每位$338

是日餐湯:洋蔥湯配芝士多士

法式龍蝦湯+$40

海膽扁意粉

美國安格斯肉眼扒 +$80
點了5成熟,肉質粉嫩,充滿牛肉香味,口感軟冧,好吃,旁邊的配菜,包括三種薯蓉都有調味過,非常精緻

餐飲:白酒 +$28
吃法國菜總覺得需要配酒,白酒入口不苦澀,帶點果香和點點甜味,配法國菜正適合

是日甜品:Tiramisu
口感順滑,咖啡味很香,不會太甜,令人非常滿足的甜品

甜品:美女與野獸 +$48
上菜時先用玻璃罐罩着,內裏充滿煙霧,打開後原來是美麗的玫瑰花,非常有心思的一道甜品,玫瑰花用蓮蓉製成,不會太甜,賞心悅目,為今餐畫下完美的句號

除了味覺上的盛宴,每款菜式都擺盤精緻,連配菜都很有心思製作,完全滿足色香味俱全,令人覺得物有所值的隱世法國菜

• 自家製蟹餅配檸檬忌廉汁
  • 忌廉加拿大海膽扁意粉
  • 龍蝦湯
2023-10-24 1280 浏览
今日同媽媽再訪太和中心呢間法式餐廳,Lunch set 價錢好親民,$338起,有齊前菜、餐湯、主菜、甜品同飲品~ 碟豆花木魚清湯鯛魚刺身- 賣相精緻,加入檸檬汁後紫藍色蝶豆花湯變紅色好靚- 鯛魚肉質鮮美,配上木魚清湯味道清新清甜自家製蟹餅配檸檬忌廉汁- 外皮炸到金黃色好香脆,粉漿厚薄適中- 裏裏外外都超多絲絲蟹肉- 配埋特製檸檬忌廉汁好開胃法式洋蔥湯- 將洋蔥炒香配上自家調製高湯,食到一絲絲洋蔥嘅口感- 芝士焗多士好香脆,仲可以浸埋落湯食法式龍蝦湯 (+$40)- 忌廉拉花賣相好精緻- 龍蝦湯味道香濃濃郁唔會太鹹,濃稠度適中慢煮西班牙黑毛豬鞍焦糖蘋果- 豬鞍好厚身,肉質細嫩,肥瘦適中,煎得幾香,慢煮嘅方法可以鎖住肉汁唔會老- 焦糖蘋果酸酸甜甜,清新解膩,配豬鞍好夾- 仲有香脆薯絲,三色薯蓉等配菜法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯 (+$80)- 擺碟好精緻,好似藝術品一樣- 龍蝦尾肉質彈牙,啖啖肉好新鮮,火候啱啱好,焗得好香又唔會焗得太乾,啱啱好可以鎖住肉汁- 香煎帶子好厚身,好鮮味- 洋薏米飯有少少爽脆,比普通意大利飯更有口感,更健康,龍蝦醬汁均勻包住每一粒飯,入口香濃美女與野獸 (+$

碟豆花木魚清湯鯛魚刺身
- 賣相精緻,加入檸檬汁後紫藍色蝶豆花湯變紅色好靚
- 鯛魚肉質鮮美,配上木魚清湯味道清新清甜

自家製蟹餅配檸檬忌廉汁
- 外皮炸到金黃色好香脆,粉漿厚薄適中
- 裏裏外外都超多絲絲蟹肉
- 配埋特製檸檬忌廉汁好開胃

法式洋蔥湯
- 將洋蔥炒香配上自家調製高湯,食到一絲絲洋蔥嘅口感
- 芝士焗多士好香脆,仲可以浸埋落湯食
法式洋蔥湯

法式龍蝦湯 (+$40)
- 忌廉拉花賣相好精緻
- 龍蝦湯味道香濃濃郁唔會太鹹,濃稠度適中
法式龍蝦湯

慢煮西班牙黑毛豬鞍焦糖蘋果

- 焦糖蘋果酸酸甜甜,清新解膩,配豬鞍好夾
- 仲有香脆薯絲,三色薯蓉等配菜
慢煮西班牙黑毛豬鞍焦糖蘋果

法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯 (+$80)
- 擺碟好精緻,好似藝術品一樣
法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯

- 香煎帶子好厚身,好鮮味
法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯

美女與野獸 (+$48)
賣相吸引,打開玻璃罩會有煙霧,視覺效果一流,裏面嘅玫瑰花好精緻,係玫瑰花豆蓉,甜度適中~

Tiramisu
質感creamy,咖啡蛋糕同忌廉嘅比例啱啱好,甜度適中~
Tiramisu

食法國菜梗係要配返杯酒嚟飲,唔識飲酒嘅朋友仲可以叫佢哋嘅mocktail試吓~

Pink Lady $118/ Sexy on Tree $98
- 兩款王牌signature mocktail, 顏色好夢幻,上面個番梘波波爆開嘅時候會煙霧離漫,打卡一流
- Pink Lady:酸酸甜甜嘅荔枝梳打,好開胃
- Sexy on Tree:白桃味,味道香甜
Pink  Lady

整體食物質素高質穩定,賣相精緻吸引,食物新鮮即製,熱食上碟都係熱辣辣~ Lunch set相當抵食,通常食Fine dining到最怕食唔飽,呢間餐廳嘅份量可以食到好飽~ 服務態度細心有禮,廚師會因應客人食嘢嘅速度上菜,環境舒適~
法式龍蝦湯
Pink  Lady
  • 慢煮西班牙黑毛豬鞍.焦糖蘋果
2023-10-23 78 浏览
早幾個月聽朋友講食過呢間法國菜幾好於是今日就book咗佢個set lunch試吓,味道水準平均唔錯幾好食,以法國菜嚟講性價比十分高,前菜叫咗個炸蟹餅同凍鵝肝,係個炸蟹餅有少少Overcook,另外Main course叫咗個肉眼扒同埋黑松露意大利薏米飯,本身諗住叫個海膽扁意粉可惜今日冇海膽,味道質素正正常常,最後因為女朋友生日,於是叫咗佢喺心太軟寫Happy Birthday,反而個心太軟十分之好食,而整體嚟講都不錯不錯
庆祝纪念
生日
2023-10-21 162 浏览
慶祝特別日子總要找些特別的餐廳,今次來到大埔墟隱士法式餐廳「L’AMOUR」,餐廳相當神秘,外觀讓人很不確定是否有營業,按了電鈴後有侍應來開門,也開啟今日的美食之旅Set Lunch 💰HKD338 per person 有前菜、湯、主菜、甜品四道菜另包一杯飲品🍴蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身湯品味道清爽中帶點微酸,鯛魚肉質彈牙,冰涼的口感沁涼又開胃。🍴波特酒釀葡萄 法式鵝肝凍上桌真的美得像一件藝術品!去皮的葡萄圍繞著貌似雪糕的鵝肝凍,搭配些許生果做裝飾,鵝肝順口味道很新鮮,伴著葡萄的酸甜,更凸顯鵝肝的美味,兩者相得益彰。🍴Daily Soup湯品上的拉花讓人看了賞心悅目。是日濃湯是巧達濃湯,味道濃郁且用料實在,味道相當出色。🍴法式龍蝦湯龍蝦湯也很出眾,裡面還有幾塊龍蝦肉,沾著酥脆的香蒜麵包最對味。🍴澳洲草飼羊T骨扒如果說前菜跟湯是藝術小品,那主餐更像是一幅豔麗奪目的風景畫。羊扒相當有厚度,但嚐起來軟嫩適中一點也不硬,一旁的蔬菜薯泥等解膩且口感滑順,非常美味。🍴美國安格斯肉眼扒肉眼扒看上去份量挺大的,肉質非常棒且烤的外表好誘人。五分熟的口感肉質嫩,油脂恰到好處,很有飽足感。🍴Daily Des

Set Lunch 💰HKD338 per person

有前菜、湯、主菜、甜品四道菜另包一杯飲品

🍴蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身

澳洲草飼羊T骨扒

🍴美國安格斯肉眼扒
美國安格斯肉眼扒

🍴Daily Dessert
是日甜品是提拉米蘇,咖啡味濃郁,不會過甜很美味。

🍴美女與野獸
另一道甜品選擇的是令人好奇的美女與野獸,上桌時用玻璃罐罩著,服務員輕輕將罩拿開,主角鮮紅的玫瑰花從霧氣中慢慢浮現。美豔的花瓣是紅薯的味道,美觀取勝,是道兼具創意和趣味的甜品
美女與野獸

總體而言,用餐環境舒適,餐點道道裝飾精美出餐,口味用料也都相當有質素,適合慶祝生日或特別節的隱士小天地。
波特酒釀葡萄 法式鵝肝凍
  • 波特酒釀葡萄·法式鵝肝凍
2023-10-20 48 浏览
今日嚟到LAMOUR,餐廳裝修同埋燈光好似去左高級酒店既酒廊咁,成個環境都令人幾放鬆,另外一提,任何角度打卡都好靚,當日都影左幾多相😙,menu就主打法國菜今次叫左焦糖法國鵝肝撻,慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果,傳統法式鵝肝牛柳,法式忌廉鵝肝扁意粉,同埋甜品美女與野獸首先講下個鵝肝撻先.第一次試咁既配搭,係意想不到的match,蛋撻既甜中和左鵝肝既油份,所以食完都唔會覺得好膩.作為前菜幾開胃到主菜部份,黑毛豬鞍十分驚喜,肉質好滑嫩冇豬腥味,無論係食材同埋烹飪時間都岩岩好,會忍唔住一嚿接一嚿傳統法式鵝肝牛柳就食到傳統既法國風味,鵝肝入口即溶配合埋牛柳既滑嫩簡直係一流法式忌廉鵝肝扁意粉亦都係食完會回味,意粉好creamy.濃味但唔會太重口到甜品部份,店員就推薦我試下美女與野獸.個名都幾有意思一於就試下,上黎果陣係煙霧瀰漫好有氣氛,入面係細緻既蓮蓉,用黎結束依一餐真係好滿足味道: 8/10環境: 8.5/10服務: 9/10人均: $400-600

味道: 8/10
環境: 8.5/10
服務: 9/10
人均: $400-600
2023-10-19 59 浏览
🤓今日同朋友去左太和食飯,好有feel,環境幾乾淨又好啱打卡,裝修好靚,💗食物質素好好又靚😍 ✨香煎法國鵝肝A5日本和牛肉眼呢道菜真係正!鵝肝同和牛都係高級食材,香煎法令鵝肝表面金黃酥脆,😎入口即溶,帶出濃郁嘅鵝肝味道,而和牛肉眼則鮮嫩多汁,肉質細緻,入口即化,味道絕對係一流‼️😍😍✨威靈頓牛柳牛肉包裹喼喼醃製嘅鵝肝同蘑菇,然後用酥皮包住烘烤至金黃色🥹🥹咬落去,酥皮香脆,牛肉嫩滑,🤞🏻鵝肝同蘑菇嘅風味互相融合,好滿足🫠✨心太軟由朱古力蛋糕做底,上面再加一層流心朱古力🥰朱古力蛋糕鬆軟香濃,而流心朱古力就好似係融化嘅甜蜜心意,🫠一啖即溶,甜蜜感覺瞬間充滿口腔💕💕✨Rose✨Puppy Love佢哋2杯都係好啱打卡嘅cocktail 😚💕💕,一杯係荔枝,一杯係橙味,兩杯都係有個bubble喺上面的,好靚,好有少女心🤩🤩‼️

✨香煎法國鵝肝A5日本和牛肉眼

✨威靈頓牛柳

✨心太軟

✨Rose
✨Puppy Love

2023-10-18 29 浏览
✨裝修簡約舒適係拍拖聚會的好去處😁✨店員的服務友好,態度親切👍🏻✨北海道帶子刺身沙律$228北海道刺身沙律中的帶子鮮嫩配搭新鮮的蔬菜非常開胃。✨法國龍蝦湯$168法國龍蝦湯口感幼滑,唔會過於濃郁,充滿龍蝦鮮味。賣相亦非常吸引。✨焦糖法式燉鹅肝$208特別推薦焦糖法式燉鹅肝,賣相令人賞心悅目,上面焦糖甜甜脆脆,裡面係非常香濃軟綿綿嘅鵝肝。隔離朵花是焗麵包睇得又食得,非常有心思,值得一試的甜品✨極品海膽魚子醬多士$238/3pc海膽好鮮甜,配上金箔黑魚子醬,一口食落去真的非常過瘾。✨鵝肝多士烤至表面酥脆,鵝肝脂肪豐富,口感非常滿足。✨黑松露忌廉半熟帶子薏米飯$288賣相非常吸引,精緻菜式,薏米口感有咬口帶有香濃黑松露味道✨White WineSanta Carolina Premio -2021 $ 78/glass食法國菜配法國白酒,白酒帶有果香味,輕鬆易入口。食品精緻款式多元化,味道一流。

✨裝修簡約舒適係拍拖聚會的好去處😁
✨店員的服務友好,態度親切👍🏻

✨北海道帶子刺身沙律$228
北海道刺身沙律中的帶子鮮嫩配搭新鮮的蔬菜非常開胃。

✨法國龍蝦湯$168
法國龍蝦湯口感幼滑,唔會過於濃郁,充滿龍蝦鮮味。
賣相亦非常吸引。

✨焦糖法式燉鹅肝$208
隔離朵花是焗麵包睇得又食得,非常有心思,值得一試的甜品

✨極品海膽魚子醬多士$238/3pc
海膽好鮮甜,配上金箔黑魚子醬,一口食落去真的非常過瘾。

✨鵝肝多士烤至表面酥脆,鵝肝脂肪豐富,口感非常滿足。

✨黑松露忌廉半熟帶子薏米飯$288
賣相非常吸引,精緻菜式,薏米口感有咬口帶有香濃黑松露味道

✨White Wine
食法國菜配法國白酒,
白酒帶有果香味,輕鬆易入口。

食品精緻款式多元化,味道一流。
  • 焦糖法式燉鵝肝
  • 香煎北海道帶子黑松露薏米飯
  • 龍蝦湯
2023-10-14 913 浏览
朋友之前生日黎食過話好食,今日特意黎試下😊餐廳私隱度高,係門外係望唔到裡面,我哋行下行下就行過左😂😂😂.Set lunch $338🍽️前菜-波特酒釀葡萄.法式鵝肝凍酒釀葡萄清香味甜,鵝肝凍幼滑亦好香鵝肝味,好食🤤.🍴餐湯-法式龍蝦湯(+$40)龍蝦湯既味道鮮甜濃郁,好creamy .🥩主菜-美國安格斯肉眼扒(+$80)牛扒煎得幾靚,而且牛味濃郁,伴碟擺盤精緻.🍰甜品-Tiramisu 蛋糕偏甜,咖啡味唔夠.🍷飲品-紅酒(+$28)食法國菜點都要叫杯酒chill下😂.🍞時令海膽刺身多士$188 3pcs 多士煎得好香脆,海膽味道鮮甜。每啖都食到滿滿既海膽!.🥩威靈頓牛柳$438威靈頓牛柳擺盤精緻,我哋叫左五成熟,酥皮金黃酥脆包住蘑菇蓉火腿同埋粉嫩既牛柳,有外酥內軟嘅口感,牛味濃郁。.🍸Dream $138青蘋果味既cocktail,酒精唔高好易入口酒杯加左泡泡可以用黎打卡

Set lunch $338
🍽️前菜-波特酒釀葡萄.法式鵝肝凍
酒釀葡萄清香味甜,鵝肝凍幼滑亦好香鵝肝味,好食🤤

🍴餐湯-法式龍蝦湯(+$40)
龍蝦湯既味道鮮甜濃郁,好creamy

🥩主菜-美國安格斯肉眼扒(+$80)
牛扒煎得幾靚,而且牛味濃郁,伴碟擺盤精緻

🍰甜品-Tiramisu
蛋糕偏甜,咖啡味唔夠

🍷飲品-紅酒(+$28)
食法國菜點都要叫杯酒chill下😂

🍞時令海膽刺身多士$188 3pcs
多士煎得好香脆,海膽味道鮮甜。每啖都食到滿滿既海膽!

🥩威靈頓牛柳$438

🍸Dream $138
青蘋果味既cocktail,酒精唔高好易入口
酒杯加左泡泡可以用黎打卡
  • 威靈頓牛柳
偶然發現大埔原來開左間法國菜🇫🇷由前文華東方酒店主廚主理咁就決定去試試佢😇餐廳係太和站 行去都好近門面有少少隱敝同神秘一面白色既大門 完全睇唔到入面😎一打開迎面就見到個酒吧位 好吸睛裝修簡約優雅 好舒服 係一個聚會拍拖既好去處😀LUNCH有唔同既SETS 亦可以散叫我地叫左1個$788 SET同1個$338 既LUNCH SET 再加左個小食 OVERALL幾有驚喜 菜式擺盤精緻 味道亦好唔錯 服務好好 係一個好好既FINE DINE 體驗😆💥$788 SET🔸巴馬火腿果仁沙律火腿肉味香濃 帶果酸味既沙律配埋酸酸甜甜既黑醋 味蕾即刻醒晒 好開胃☺️🔸頂級牛肝野菌忌廉濃湯誘人既野菌香氣🤤 毫無偷工減料 每一啖都飲到滿滿既牛肝菌粒粒配埋熱辣辣既蒜蓉包熱辣辣 好惹味😆🔸自家製藍花蟹餅香脆表皮底下係一絲絲既手拆蟹肉 份量十足 食完口中留有陣陣蟹味😉🔸慢煮西班牙黑毛豬鞍焦糖蘋果豬鞍煮得岩岩好鮮嫩腍身 肉汁滿滿😍配埋帶酒香的焦糖蘋果一齊食肉香爆發 仲有解膩既酸甜味配菜既三色薯蓉 都好好味好耐冇食過咁出色既豬鞍😍🔸比利時朱古力心太軟焗得非常好 一切開脆皮濃濃既朱古力漿 流晒出黎配埋雜果 同凍冰冰既雪

偶然發現大埔原來開左間法國菜🇫🇷

🔸蝶豆花木魚清湯鯛魚剌身
華麗既擺盤 四大片鯛魚
倒埋清新既檸檬汁
魚味鮮味都突出 好開胃😛

🔸法式龍蝦湯 (+)
本身大愛龍蝦湯
呢度既出品比較平衡
口感幼滑 唔會過於濃郁
充滿龍蝦獨特鮮味
配熱辣辣既蒜蓉包 好惹味😆

🔸法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯 (+)
剌身級既帶子 略為煎香 厚肉香口
龍蝦肉都非常彈牙
薏米飯煙煙韌韌 口感獨特 帶龍蝦汁既鮮味☺️

🔸美女與野獸 (+)
出場既時候用玻璃罩蓋住
一拎開仙氣十足 煙霧四散
紅色玫瑰造型既甜品
用蓮蓉製成 內餡有朱古力MOUSSE
甜度恰到好處☺️

💥小食 焦糖法國鵝肝撻 (單點)
新鮮焗起 酥皮既牛油香氣四溢
蛋味鵝肝味好夾 唔會太膩 好正😈