L'AMOUR

2023-10-08 88 浏览
周年紀念,特意找了這間網上人氣不錯,位於大埔區的法國餐廳他們有晚市和午市套餐提供,但是和伴侶看過菜單後決定單點一下,他們的菜式選擇而且每款主菜都吸引,選擇困難症又發作一會才有決定點了他們自行釀造的draft beer, 入口香甜帶有果味,有驚喜巴馬臣芝士黑松露薯條,最先上枱的前菜小食,黑松露的香氣配搭非常香脆的薯條,加上奶香味重的巴馬臣芝士非常滋味傳統法式鵝肝牛柳,法國菜中經典的菜式,鵝肝配牛柳,鵝肝的油脂經過煎香後油香滿溢,配搭廚師準確處理的五成熟牛柳,入口肉味配搭鵝肝味道滿載在口腔澳洲草飼T骨扒,T骨扒同樣做出滿意的五成熟,入口肉味較牛柳濃郁,近骨位位置散發油香蒜片辣椒蟹肉扁意粉,點多了一道主菜pasta,蟹肉份量多,每一條意粉都沾滿,配搭少許辣椒和沒有喧賓奪主的蒜薯片份量,是一度極高質素的pasta 最後點了心太軟,軟心的朱古力份量非常多,入口充滿可可的甘甜,配搭焗得少許香脆的外皮,為這一度高質素的法國晚餐畫上完美的句號
周年紀念,特意找了這間網上人氣不錯,位於大埔區的法國餐廳

2023-10-03 405 浏览
🎇 【大埔隱世法國料理】🥰❤️長假期去左遊山玩水,晚餐盡享美酒佳餚👍呢間法國餐廳裝修精緻,有一度既隱蔽又可以透明望出去既玻璃大門,好有豪華嘅感覺🤩💫一行四人,點左四杯唔同類型既餐前飲品,cocktail mocktail wine beer 應有盡有🫣【 Barwang The Wall Chardonnay 】係澳洲既白酒,清新而充滿活力,帶有白桃既香氣,周圍環繞著濃郁既柑橘同甜瓜味道👍🤗【 Vina Maipo Vitral Carmenere 】係智利既紅酒,有橡木香味道,幾特別🤗【 Carlsberg 0% 】適合揸車人士🚗【 Mocktail Bubble Bee 】原來係🍎蘋果 + 🍊橙汁 + 梳打水,仲有乾冰令到煙霧不斷散出,好有氣氛💫前菜 【三文魚子泡沫生蠔】🦪泡沫🫧充滿檸檬香味,配合金箔三文魚子,食法國生蠔嘅新鮮味道【極品海膽魚子醬多士】😳呢個小食真好豪華,每塊多士烘得脆脆,上面有兩大塊新鮮嘅海膽,再加埋魚子醬嘅鮮味,每一啖都好難以形容【牛肝菌湯、龍蝦湯】牛肝菌湯好濃郁,每一啖都有大量既肝菌碎。龍蝦湯就好鮮甜,最驚喜既係入面有龍蝦刺身,鮮味無比😳【慢煮西班牙黑毛豬鞍、

🎇 【大埔隱世法國料理】🥰❤️
長假期去左遊山玩水,晚餐盡享美酒佳餚👍

係智利既紅酒,有橡木香味道,幾特別🤗

【 Carlsberg 0% 】
適合揸車人士🚗

【 Mocktail Bubble Bee 】

前菜 【三文魚子泡沫生蠔】🦪
泡沫🫧充滿檸檬香味,配合金箔三文魚子,食法國生蠔嘅新鮮味道

【慢煮西班牙黑毛豬鞍、焦糖蘋果】第一次食食咁鮮嫩又Juicy既豬,更有陣陣既橡果香氣,唯有慢煮先做做到。焦糖蘋果好驚喜,好甜又有蘋果嘅香味。

【傳統法式鵝肝牛柳】
牛柳以大火烹調,封住肉汁,保持肉質細嫩,好嫩滑🥩鵝肝係煎香過,入口即溶,又有少少脆,好正!

【澳洲草飼羊T骨扒】羊係農場草飼,自由放養,所以羊肉十分嫩滑 ,而且羊T骨肉質多汁,油脂豐富,味道濃郁但羶味就唔重 ,十個贊👍

【法式忌廉鵝肝扁意粉】鵝肝又係一樣外脆內軟,意粉有豐富既cream,有好濃郁既香氣🫣

🧫呢度每一碟嘅菜式擺盤都好精美,而且有唔同嘅伴菜:薯蓉、南瓜蓉、紫薯、露荀、紫椰菜、無花果、藜麥、紅蘿蔔、蘋果,小小嘅舖頭都可以做到咁多唔同嘅食材👍
  • 傳統法式鵝肝牛柳
  • 魚子醬多士
  • 鵝肝牛柳
  • 慢煮西班牙黑毛豬鞍·焦糖蘋果
L'AMOUR - 在不起眼的角落,隱藏的一間充滿懷舊氣息的法國餐廳。當餐廳打開隱藏式的霧化玻璃大門時,它逐漸變得透明,揭示了內部的華麗裝潢。從餐牌到擺盤都洋溢著“old school”氛圍。👨🏼‍🍳餐單由文華東方酒店前主廚設計。🍞 鵝肝多士,焦糖蘋果🦪 極品海膽魚子醬拌生蠔🍲 法式龍蝦湯💁🏻‍♀️味道最出眾的為兩道主食:🍽 黑松露忌廉半熟帶子薏米飯香煎帶子搭配薏米的煙靭與黑松露的濃郁。🍝 蒜片辣椒蟹肉扁意粉鮮甜蟹肉搭配上辣椒蒜香與扁意粉,層次豐富的融合。🥩 威靈頓牛柳🤩餐廳主角 🍨 原隻海膽雪糕別出心裁的分子料理,將海膽融入冰涼的雪糕,清爽中帶著微妙的海膽香氣,意外地令人回味無窮。🍫 比利時朱古力心太軟流心的濃郁朱古力與脆軟外層。🍸 Rose & Dream 💭🤩 由於是慶祝生日的晚餐,餐廳很貼心地準備了小禮物。🌹
從餐牌到擺盤都洋溢著“old school”氛圍。
👨🏼‍🍳餐單由文華東方酒店前主廚設計。
🍞 鵝肝多士,焦糖蘋果
🦪 極品海膽魚子醬拌生蠔
🍲 法式龍蝦湯
💁🏻‍♀️味道最出眾的為兩道主食:
🍽 黑松露忌廉半熟帶子薏米飯
香煎帶子搭配薏米的煙靭與黑松露的濃郁。
🍝 蒜片辣椒蟹肉扁意粉
鮮甜蟹肉搭配上辣椒蒜香與扁意粉,層次豐富的融合。
🥩 威靈頓牛柳
🤩
餐廳主角 🍨 原隻海膽雪糕
🍫 比利時朱古力心太軟
流心的濃郁朱古力與脆軟外層。
🍸 Rose & Dream 💭
🤩 由於是慶祝生日的晚餐,餐廳很貼心地準備了小禮物。🌹
2023-09-27 60 浏览
L'AMOUR太和大埔太和路15號太和中心地下38號舖難得準時放工,就緊係去食餐豐富嘅,今次去左大埔lamour食!依到裝修好靚,坐落舒服,好岩傾下心事食下飯🥰今次一行2人叫左生蠔、鵝肝多士、海膽薏米飯同慢煮東星班,仲有2杯酒1.時令生蠔:生蠔入口即溶,而且肉質鮮嫩味道濃郁。每一啖都能夠品嚐到海洋嘅鮮味,帶有微妙的甜味同鹹香。搭配新鮮檸檬汁,令到個味道更加昇華2.鵝肝多士配黑糖蘋果:鵝肝同黑糖蘋果,非常夾。多士嘅香脆加上肥美嫰滑嘅鵝肝,真係一絕,配埋黑糖蘋果嘅甜香,真係好正正呀。3.法式底溫慢煮東星石班:東星石班肉質鮮嫩,用底溫慢煮方式去整,完全保留了魚肉的鮮美。魚肉食落jucy ,入口肉質緊實,夠晒啖啖肉,每一啖都能夠食到到魚嘅鮮味,真係令人一食難忘4.忌廉法國海膽薏米飯:第一次食薏米飯,薏米飯口感好好比食意大利飯綿,但帶有爽口感覺,而且每一啖都能夠食到海膽的鮮味,同帶有微妙的鹹香5.cocktail(rose heavens garden,Cinderella )依到嘅cocktail 沖得足料細膩,非常好飲,兩杯都係比較易入口,非常之岩酒量淺嘅人飲用整體黎講,餐廳食物質素高,而且
L'AMOUR
太和大埔太和路15號太和中心地下38號舖

1.時令生蠔:

2.鵝肝多士配黑糖蘋果:

3.法式底溫慢煮東星石班:

4.忌廉法國海膽薏米飯:

整體黎講,餐廳食物質素高,而且好好氣氛,岩晒情侶或約會黎食飯

#大埔美食#香港美食#hkfood#法式#大埔好去處#香港必食餐廳#西餐 #海鮮

2023-09-25 128 浏览
之前上網睇見到有介紹大埔有精緻法國菜食住新界既我又點可以放過😎一入餐廳眼前既水晶大吊燈相當有氣派,加上之後每道既法國菜都超級精緻,如藝術品一樣,而餐廳大門有特別既調色機關,呢一切令我彷彿置身於法國🇫🇷當地餐廳其中⋯⋯⋯先來一杯rose,酸中帶甜的花香cocktail,超易入口,既能刺激食慾,又能打開味覺靈敏度,而且好夢幻!輕易俘虜咗我既少女心時令海膽刺身多士烘脆既多士遇上海膽,海膽份量十足,鋪滿兩層,味道濃郁,口感鮮嫩,每啖都充滿住幸福🥰🥰呢個用料矜貴既滋味小吃推薦比大家!必點!!!焦糖法國鵝肝撻 $88首嚐鵝肝撻,表面焦糖化,脆酥既撻皮,入口幼滑鵝肝同香濃撲鼻既蛋香融合,熱騰騰既鵝肝撻有多重口感,層次超級豐富! 龍蝦湯既精髓在於以龍蝦殼炒製熬湯,經過多重工序,味道濃縮再濃縮,鮮味濃郁威靈頓牛柳 $438威靈頓牛柳製造過程就係一種藝術,層層繁複既工法,一層包裹著一層,美味程度也隨著層次增加而大幅提升😍金黃既酥皮,包着嫩紅牛柳,肉色粉嫩,肉質富彈性,仲有一圈火腿蘑菇泥繞在兩者之間。黑松露忌廉半熟帶子薏米飯 $288黑松露香氣極濃郁,罕見既薏米飯口感特別,配上帶子,以creamy忌廉汁煮成
之前上網睇見到有介紹大埔有精緻法國菜食
住新界既我又點可以放過😎

時令海膽刺身多士
呢個用料矜貴既滋味小吃推薦比大家!必點!!!

焦糖法國鵝肝撻 $88
caramel  foie  gras  tart

lobster  bisque  cappuccino

威靈頓牛柳 $438

黑松露忌廉半熟帶子薏米飯 $288
黑松露香氣極濃郁,罕見既薏米飯口感特別,配上帶子,以creamy忌廉汁煮成高級感滿滿既薏米飯,個人私心大推!完全適合平時少食飯既我😍
scallops  pearl  barley  black

餐廳裝潢跟氛圍都營造得相當舒適,主菜及小食都遠遠在水準之上!而且價格合理,係心中必會回訪之法國菜🩷
2023-09-11
caramel  foie  gras  tart
lobster  bisque  cappuccino
2023-09-17 558 浏览
餐廳門口有個復古鋼琴,琴上有餐廳menu, 有特色👍,一打開門餐廳內就有個好靚既酒櫃同水晶吊燈,瑰麗奪目!✨最值得一讚係每一道菜既伴碟擺盤都好似一件藝術品,非常有心思,廚師畫出不同既花花圖案,實在令人目不暇給😍今次選擇了set lunch $338/person包括前菜、餐湯、主菜、甜品、飲品😋❇️前菜一:蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身🌀鯛魚刺身爽脆,清湯裡有紅石榴,亦加了檸檬汁入清湯,味道酸酸甜甜,非常開胃。❇️前菜二:自家製蟹餅配檸檬忌廉汁🌀蟹餅外層香脆,內層蟹肉餡料足,亦有鮮味! 伴碟D 花畫得好靚,好有心思!❇️餐湯一:牛肝野菌忌廉湯🌀菇菌味香濃,每飲一啖,滿口都係野菌,又爽又滑👍 再將法包蘸一蘸湯食,真係好正😋❇️餐湯二:法式龍蝦湯🌀龍蝦湯鮮甜,湯裡面仲有帶子肉👍 忌廉畫花真係好靚,超有心思💕❇️主菜一:黑松露忌廉半熟帶子薏米飯🌀以薏米取代白飯,感覺比較健康,而且薏米煙煙韌韌,好有口感。帶子有煎香過,入口都幾香!❇️主菜二:美國安格斯肉眼扒🌀7成熟,牛扒煎得好靚,而且牛味濃郁,伴碟擺盤好靚,有露筍、甘筍、薯蓉、紫薯蓉,真係色香味俱全!❇️甜品一:美女與野獸🌀賣相一流👍👍👍超級適合打卡,睇過同美女與

今次選擇了set lunch $338/person
包括前菜、餐湯、主菜、甜品、飲品😋
❇️前菜一:蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身

❇️前菜二:自家製蟹餅配檸檬忌廉汁

❇️餐湯一:牛肝野菌忌廉湯

❇️餐湯二:法式龍蝦湯

❇️主菜一:黑松露忌廉半熟帶子薏米飯

❇️主菜二:美國安格斯肉眼扒

❇️甜品一:美女與野獸
🌀賣相一流👍👍👍超級適合打卡,睇過同美女與野獸電影既人就明白點解叫美女與野獸😂 當打開玻璃罩既一刻就會冒出煙霧,仙氣一樣,跟住就會見到紅色玫瑰🌹 造型滿分💯紅色玫瑰味道甜甜地,最裡面仲有朱古力,值得推薦既甜品👍

❇️甜品二:tiramisu
🌀咖啡味香,質地好creamy, 好好味😋

❇️飲品:紅酒、白酒
🌀兩杯酒都好易入口。

❇️額外:焦糖法國鵝肝撻
🌀酥皮鬆脆,有牛油香味、鵝肝味、焦糖燉蛋甜品,三者混合一齊,味道昇華,係味覺既享受!
  • 美女與野獸
2023-09-16 91 浏览
第一次食午市套餐,盛惠每位338,性價比極高,必定會再返黎食,包曬前菜餐湯主菜甜品飲品,而且每樣都好好味,十分難忘❣️前菜推介蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身及自家製蟹餅配檸檬忌廉汁,鯛魚刺身酸酸甜甜,味道清新好開胃,蟹餅餡料豐富,真材實料手撕蟹肉,餐湯必飲法式龍蝦湯,香脆法包外脆內軟,彈牙龍蝦肉配濃郁龍蝦湯,超級好飲❣️主菜法式西鰽鱸魚、椰菜花蓉、紅腰豆,外皮香脆,魚肉滑溜,想大讚廚師廚藝十分高質,美國安格斯肉眼扒7成熟,非常juicy,即使冇特別醬汁作陪襯,本身肉眼扒已經好惹味,軟身夠稔❣️海膽刺身多士,特級魚子醬多士,香煎鵝肝多士配焦糖蘋果,呢三種多士簡直係鎮店之寶,唔講笑真係每啖都幸福到好似上左天堂咁,海膽超級濃郁豐富,入口即溶,完全嘗到海水甜味,鵝肝厚身,搭配熟蘋果甜而不澀,多士本身都烘得恰到好處,非常美味既食物令到我地成頓飯都好開心感動🥹甜品提拉米蘇及美女與野獸,手工好靚,成朵玫瑰花用蓮蓉整出黎,內餡係朱古力慕絲,味道出奇地搭配到,甜而不膩,另外佢哋有好多種酒精選擇,我哋今次揸車就揀mocktail Blue Angel,入口似雪碧清新❣️

• 鵝肝多士
  • 海膽多士
  • 黑魚子醬多士
  • 法式龍蝦湯
  • 香煎鱸魚
  • 安格斯肉眼扒
2023-09-14 50 浏览
好隱世要撳鐘先可以入去一入去好似穿越咗去歐洲咁📍蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身第一次食刺身浸係湯到 幾鮮甜另外仲有酸甜嘅柚子汁on side代替檸檬汁 可按個人喜好加落去📍法式鵝肝凍port wine釀葡萄呢個配搭好好 帶酒香酸甜嘅水果可以中和到鵝肝嘅油膩感📍是日餐湯+龍蝦湯📍美國安格斯肉眼扒(medium rare)份量好大 肉質嫩滑好juicy📍海膽扁意粉個sauce好creamy偏甜 好掛汁海膽都好鮮甜記得趁熱食 如果唔係會變得比較膩📍法式鵝肝多士配焦糖蘋果是餐最愛 個多士吸哂鵝肝嘅油香 焦糖蘋果填加咗甜味 味道更有層次📍威靈頓牛扒個酥皮好香脆 同入面嫩滑juicy嘅牛肉成對比📍tiramisu餅底濕潤 整體較creamy📍Chi-Chi好香Pineapple同coconut香味 有啲似piña colada 📍mojito
好隱世要撳鐘先可以入去
一入去好似穿越咗去歐洲咁

📍蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身
第一次食刺身浸係湯到 幾鮮甜

📍法式鵝肝凍port wine釀葡萄
呢個配搭好好 帶酒香酸甜嘅水果可以中和到鵝肝嘅油膩感

📍是日餐湯+龍蝦湯

📍美國安格斯肉眼扒(medium rare)
份量好大 肉質嫩滑好juicy

餅底濕潤 整體較creamy

📍Chi-Chi
📍mojito

2023-09-12 58 浏览
上網睇到youtuber介紹…望落幾正。今日就過黎走一轉食個lunch呢度經過差dmiss左個門口…因為門口係磨沙玻璃睇唔到入面唔知係餐廳。入到去地方細細不過樓底高…唔會侷促…酒吧仔都幾靚望下餐牌有除左set lunch都有幾個豪華既餐可以選擇…豐儉由人set lunch前菜(3揀1) 蝶豆花清湯鯛魚刺身…呢個幾特別…會俾杯檸檬汁你溝落蝶豆花個清湯到幾成粉紅色好靚湯我連soup of the day都無問就加錢轉龍蝦湯。因為太愛龍蝦湯。龍蝦湯好濃好creamy主菜(6揀1)…我就加錢要左安格斯rib eye。牛扒煎得好靚亦做到medium。肉質有質感濃牛肉味……連拌碟都好有心思是日甜品就係tiramisu。呢個做得唔錯…酒味濃…質感細滑唔錯…最緊要唔會好甜朋友就好豪點左個豪華餐中最唔豪既一個🤣🤣🤣。呢個係一個6-course menu。呢個set都唔錯…唔使揀…除左飲品。樣樣都偷少少試下parma ham 沙律配左nuts…呢個好開胃牛肝菌忌廉湯。呢個飲到好多牛肝菌粒…好香菇味又creamy蟹餅…上面放左蟹肉…切開都仲好多蟹肉…外脆內軟慢煮黑毛豬鞍配焦糖蘋果…豬鞍好嫩同juicy…肉帶

set lunch

朋友就好豪點左個豪華餐中最唔豪既一個🤣🤣🤣。

parma ham 沙律配左nuts…呢個好開胃

牛肝菌忌廉湯。呢個飲到好多牛肝菌粒…好香菇味又creamy

蟹餅…上面放左蟹肉…切開都仲好多蟹肉…外脆內軟

慢煮黑毛豬鞍配焦糖蘋果…豬鞍好嫩同juicy…肉帶pink…煮得啱啱好…配左個焦糖蘋果…酸酸甜甜可以平衡番

朱古力心太軟…即叫即整…外脆內軟…切開流心

飲品可以揀紅白酒咖啡茶。朋友要左白酒…感覺抵d。呢個甜度高都幾易飲…

所有食物質素…擺盤好有心思…服務努殷勤。地方唔太大…適合三五小聚
2023-09-08 68 浏览
吃法國菜不一定要到尖沙咀或中環區等高級洒店,今天來到東鐵沿線的太和站,步行10分鐘後到達 L'amour。今晚點了一 個套餐第一道菜 魚子醬帶子刺身:當您將帶子刺身蘸取魚子醬並放入口中時,您會同時感受到帶子的嫩滑和鮮美,以及魚子醬的鹹香和爽脆。第二道菜 活澳洲龍蝦濃湯:你會被它濃郁的湯底和龍蝦的鮮味所迷住。第三道菜 法國傳統有機慢煮雞胸沙律:嫩滑的雞胸肉和新鮮蔬菜很是合配。第四度菜 法國特級鵝肝多士:你會感受到鵝肝的滑順口感與酥脆多士結合在你口中的美味。第五度菜 A5頂級飛驒和牛肉眼:油脂分佈均勻,和牛的肉質鮮嫩多汁,入口即化。第六道菜 黑松露帶子意米飯:帶子的鮮嫩和黑松露的香氣,加上意米飯的趙口,感覺份量在小小的貝殼上是不足夠的。第七道菜 法式紅酒燉梨雪葩:紅酒燉梨的柔軟口感與雪葩冰淇淋的清涼口感相融合,讓你在甜品中感受到平衡和滋味的完美結合。

今晚點了一 個套餐
第一道菜 魚子醬帶子刺身

第二道菜 活澳洲龍蝦濃湯:
你會被它濃郁的湯底和龍蝦的鮮味所迷住。

第三道菜 法國傳統有機慢煮雞胸沙律:
嫩滑的雞胸肉和新鮮蔬菜很是合配。

第五度菜 A5頂級飛驒和牛肉眼:
油脂分佈均勻,和牛的肉質鮮嫩多汁,入口即化。

第七道菜 法式紅酒燉梨雪葩:

2023-09-07 83 浏览
520❤️位於大埔區既一間法國餐廳試左餐廳推介既《法式奢華十道菜美饌套餐》整體食物質素都唔錯,最欣賞係佢既海膽雪糕🍧估唔到海膽雪糕呢個配搭又幾好味,創意分十足。💰$800+ For one📍HKG L'AMOUR (大埔)大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖
2023-09-01 89 浏览
L'amour 係間低調高質餐廳,係間可以食餐好, 好好獎勵自己嘅西餐廳。🍭自家制檸檬忌廉汁蟹餅面包糠包住蟹肉炸到金黃色嘅蟹餅, 咬入去啖啖蟹肉, 甜甜酸酸, 係個好開胃嘅小食。🍭蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身鯛魚刺身响木魚清湯內好靚,色彩斑斕,加咗青檸汁, 將魚生提鮮外仲將粉紅色嘅湯變成紫色, 好有動感。🍭特級魚子醬多士魚子醬質素高,好滑,配上脆烤多士,令到口味非常平衡,又鮮又香。🍭黑松露忌廉半熟帶子薏米飯薏米飯質感好煙韌,薏米吸滿黑松露同忌廉香味之後係好惹味, 再加上每隻帶子都好大隻,上面舖滿黑松露, 夾住啲薏米飯一齊食, 好香好好味。🍭牛肝菌果仁忌廉意粉有營又有格嘅意粉, 果仁有嚼勁有營養, 牛肝菌貴格, 料足厨師唔留手, 好滿足。🍭原隻海膽雪糕好期待嘅甜品, 味道有海鮮味又有奶味, 咸咸甜甜, 口感綿密,海膽味好出, 有驚喜。🍭Puppy Love打卡一流嘅mock tail, 一個大大嘅氣泡响杯上, 杯裡就係有色彩層次嘅mock tail。見到都心心眼。總括來講,响 L'amour 食飯係有被寵嘅感覺, 用餐經驗好正。

🍭自家制檸檬忌廉汁蟹餅

• Puppy Love
  • 香煎北海道帶子黑松露薏米飯
  • 自家製蟹餅配檸檬忌廉汁
2023-08-28 648 浏览
這間L'amour 門面好神秘,要撳鐘等侍應開門,外面亦望不到內邊,私隱度高,餐廳不算大,但樓底高,沒有壓迫感,餐廳的酒吧櫃最為突出。點了兩個lunch set ($368), 已有前菜,餐湯,主菜及餐飲。每道菜的擺盤都好精緻。蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身,用左蝶豆花令到木魚清湯變得紫色,好靚,鯛魚刺身夠鮮甜。波特酒釀葡萄.法式鵝肝凍,賣相好靚,鵝肝香味濃厚,跟一些生果一齊食減輕左膩的感覺,用酒浸過的葡萄更好食。是日餐湯是蕃茄雜菜湯,香濃不油膩,內有大量雜菜,配上一塊香脆多士。另外可加$40 有龍蝦湯,有拉花,賣相好靚,味道十分濃郁,充滿着龍蝦獨特的海鮮味。主菜,法式西鰽鱸魚.椰菜花蓉,紅腰豆,賣相十分吸睛,用蔬菜砌出一個花園的模樣。鱸魚煎得皮脆肉嫩配上特式的椰菜花蓉,另外配菜有薯蓉,南瓜蓉及紫薯蓉,很夠飽肚。主菜加$80 點了法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯,鍾意洋薏米飯的口感,吸收了龍蝦汁的精華更好味。龍蝦肉彈牙及帶子厚身軟淋。甜品另加$48 點了一份美女與野獸,玻璃罩一打開,一朵紅紅的玫瑰盛開在眼前,打造代表野獸生命的玫瑰甜點,很美啊,玫瑰是用上蓮蓉製成的,味道甜甜的。最後配上一杯咖啡就完

最後配上一杯咖啡就完美了。

2023-08-27
2023-08-28 128 浏览
大埔高質法國西餐今天去香港大埔看電影,難得來到大埔當然想吃好一點,網上看到這間法國餐廳裝飾環境高級,食物伴碟精緻,昏暗的燈光環境感覺有情調得來帶點優雅,非常適合打卡和約會。餐牌有很多選擇,有選擇困難的話可以點選套餐,今天選了$1188+1 per person 的套餐,有前菜、湯、主食、沙律、甜品。食物主題全部都是花花蝴蝶,很浪漫🌹餐廳侍應服務也很好前菜有精緻的魚子醬帶子刺身加入紫蘇葉和石榴帶出香味法式傳統有機慢煮雞胸沙律健康的沙律配上黑醋法式活澳洲龍蝦濃湯畫上了拉花花的圖案,龍蝦湯味道非常濃郁,還有彈牙的龍蝦肉,配上脆脆的香濃蒜蓉多士法國特級鵝肝多士幼滑而厚實的鵝肝配上鬆脆多士,充滿鵝油香,不會鹹,還有草莓和花花襯托,好看又好味日本A5頂級飛驒和牛肉眼點了5成熟和牛肉眼,肥美肉嫩,除了有蘆筍伴碟,還有三色薯蓉:番薯、薯仔、紫薯。可以叫職員提供鹽,更突出牛柳的香味,五成熟剛剛好,黑松露帶子薏米飯 圓圓的薏米飯很彈牙,粒粒分明而且幼滑入味,掛滿的黑松露忌廉醬,配合肥美鮮甜嫩滑帶子,非常飽肚法式红酒燉梨雪葩超級靚嘅原隻海膽殼粒粒柚子雪葩,加入左乾冰出現夢幻的效果,置身於白雲一樣仙境。法國紅
大埔高質法國西餐

法國特級鵝肝多士

日本A5頂級飛驒和牛肉眼

黑松露帶子薏米飯

法式红酒燉梨雪葩

法國紅 白酒 /茶(自選+$38)

服務質素:8/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10
2023-08-27
2023-08-27 80 浏览
三文魚子泡沬生蠔、忌廉法國海膽薏米飯、牛肝菌果仁忌廉扁意粉、威靈頓牛柳、原隻海膽雪糕、還有兩杯一試難忘的特飲,全部都係超超超超超超超好食。1. 三文魚子泡沬生蠔,上面會舖滿金薄,新鮮不用說,生蠔口感一流!2. 忌廉法國海膽薏米飯,薏米飯口感很特別,超級值得一試,海膽味濃。3. 牛肝菌果仁忌廉扁意粉,粒粒果仁加牛肝菌的汁超級配!4. 威靈頓牛柳,這個好食就不用提。5. 海膽雪糕,一定要試一定要試一定要試一定要試一定要試6. 特飲一試難忘,第二度真係找不到,這個也是.............一定要試一定要試一定要試一定要試一定要試 ^0^另,不得不讚,餐廳的門面及室內設計,門口外面看不到入面,提高私穩度,和朋友聊天不會被影響,慶祝節日更加一流!餐廳內部地方寬敞,舒適,會再同朋友去!!
3. 牛肝菌果仁忌廉扁意粉,粒粒果仁加牛肝菌的汁超級配!
4. 威靈頓牛柳,這個好食就不用提。
5. 海膽雪糕,一定要試一定要試一定要試一定要試一定要試

餐廳內部地方寬敞,舒適,會再同朋友去!!
2023-08-09
  • 三文魚子泡沬生蠔