2023-02-14
香港既中東菜選擇真係好有限除左之前食評出過兩間外都無乜其他吸引直至搵到呢間係土瓜灣既Lamees(≖֊≖)來自約旦既大廚除左擅長中東菜仲對地中海菜系甚有認識所以Lamees既menu選擇都幾多同特別我地最後選擇困難 交比餐廳拍板.ᐟ店員問完我地有冇敏感同唔食既野之後我地就乖乖地等呢個神秘既omakase體驗( ͡° ͜ʖ ͡°)◦ Spicy Trio第一款就係中東菜必食既hummus同pita bread餐廳見我地食辣就揀左呢款比較特別既比我地試除左香辣鷹嘴豆泥 另外兩款係jalapeño雜果仁醬同paprika雜果仁醬各款風味都好突出兼有辣勁 中意佢果仁醬仲咬到粒粒一款醬裝滿一個迷你pita bread岩岩好( ˃ ᵕ ˂ )◦ Kibdeh Chicken Liver將法國既雞肝香煎後配合紅石榴汁 然後原個pan上一上菜好香 雞肝煎得較熟 表面既香料變得香口 配埋微微酸甜既汁好夾◦ Warak Enab店員介紹佢為中東糯米雞 但 佢係連埋塊葉食架( Ꙭ)!塊葉係vine leave 有種帶薄荷既清新 入面再釀左啲香料飯真心有趣 真係唔係餐廳推介都唔會識試呢啲地道野◦ Arnab
除左之前食評出過兩間外都無乜其他吸引
直至搵到呢間係土瓜灣既Lamees(≖֊≖)
來自約旦既大廚除左擅長中東菜
各款風味都好突出兼有辣勁 中意佢果仁醬仲咬到粒粒
◦ Kibdeh Chicken Liver
將法國既雞肝香煎後配合紅石榴汁 然後原個pan上
◦ Warak Enab
店員介紹佢為中東糯米雞 但 佢係連埋塊葉食架( Ꙭ)!
真心有趣 真係唔係餐廳推介都唔會識試呢啲地道野
◦ Arnab - Rabbit Leg
焗法國野兔脾用橄欖油 紅蔥 蒜蓉同香料醃製 再拎去焗
最後配中東米飯同薄荷蕃茄汁
係一個出奇地幾清新既主菜
兔肉初初食落似雞肉 愈近骨肉質就愈稔
中東米飯仲加左啲短意粉去增加口感 好有心思
(嗚 但食完兔兔有啲罪疚感)
◦ Kanafeh
經典中東甜品 之前都試過幾中意