2023-03-19 54 浏览
家姐鍾意周圍去試食新野,最近咁啱睇到朋友介紹地中海美食節目,所以心思思想試,於是約埋一齊去試呢間位於土瓜灣北帝街嘅「Lamees」,鋪位係正傲雲峰對面,十分易揾。餐廳門口以簡約木系設計,有半露天座位。至於餐廳內,則使用了粗礦線條的大石設計,充滿古羅馬、古希臘藝術氣息,加上幽暗燈光,有著一種神秘又浪漫氣氛。餐廳使用電子餐牌,只需掃枱面QR code 便可,十分方便。食物主要是傳統地中海地道家鄉菜,例如各款蘸醬配彼得包 、純蔬菜經典沙律Tabooleh 、古法製作的各式中東米飯、熟成羊架及特色甜品等。其實真係吾係太識,所以都有問左店員介紹一下。家姐超鍾意香草野,所以選了《百里香芝麻餅》Zatar (Thyme and Sesame)($95)中東受歡迎小食之一,以大量橄欖油混合百里香及芝麻烤烘,入口超香濃香草味,並伴有白芝麻醬及青瓜,夠特別味道亦不錯。芝士係我喜愛小食之一,所以試了《鐵板煎著名中東鹹香芝士》 Hallumi Cheese ($95)將Halloumi cheese切粒煎香,芝士味溫和,口感平滑有少少咬口。配上洋葱碎、什椒、蕃茄碎、薄荷葉製作而成之汁醬,以鐵板盛上,味鹹香帶酸

其實真係吾係太識,所以都有問左店員介紹一下。

將Halloumi cheese切粒煎香,芝士味溫和,口感平滑有少少咬口。配上洋葱碎、什椒、蕃茄碎、薄荷葉製作而成之汁醬,以鐵板盛上,味鹹香帶酸甜味,我本人十分喜愛。

《乾式熟成澳洲羊架伴火箭菜紅洋蔥沙律和薄荷青瓜醬》(In House Dry Aged Lamb Chops Reash)($460)
餐廳自家製熟成羊架,羊肉肉質更覺爽彈,肉味更香濃。羊架烤焗至表面香脆,薄薄脂肪微帶羊肉羶香,令你回味無窮。配上我至愛火箭菜及紫洋蔥,完全征服了我的味蕾。另伴以青瓜薄荷醬,清新獨特。

有美食必須要有美酒相伴,我選了產地黎巴嫰红酒 《Domaine Des Tourelles 2018 》($88),口感良好而酸度適中,富有果香,配搭羊肉極為合適。
家姐選了來至西班牙嘅《INEDIT Draught Beer 》($98/),啤酒呈琥珀色,泡沫綿密幼滑,濃郁果香又帶有清新花香,餘韻豐富,非常適合配搭食物。

絕對是令人十分喜出望外的用餐體驗,家姐尤其滿意,讚不絕口。不單環境氣氛好;食物選材用料有質素,加上傳統地道烹調技術;而且外籍廚師更偶然會親自送餐。非一般速食,無需急趕,可以慢慢享受一頓美味的晚餐,絕對值得一試。座位有限,建議預先訂枱留座。
2023-03-09
  • 百里香芝麻餅
  • 鐵板煎著名中東鹹香芝士
  • 乾式熟成澳洲羊架伴火箭菜紅洋蔥沙律和薄荷青瓜醬
2023-03-18 38 浏览
今年情人節想食點不一樣,來到土瓜灣西餐廳,一入到去充滿地中海風情勁有feel,木系色調,播住地道音樂,超鐘意呢到氣氛好浪漫💕.Hallumi $95Kibdeh Chicken Liver $120Rabbit Leg Rice$220GLASS Domaine des Tourelles 2018 $88GLASS Lebanese House White $78Bozza $65.點了紅白酒,第一次飲來自黎巴嫩嘅酒,味道偏酸同食物好夾味!.前菜係黑松露鷹嘴豆泥配彼得包,圓形設計,中間係黑松露橄欖油,側邊係豆泥口感勁似cream,配彼得包勁好食,我每啖點好多🤣彼得包非常鬆軟,再飲啖白酒,夾到不得了😌.Hallumi 濃厚芝士蕃茄口味,食落口感好似雞肉!(唔講我都唔覺係芝士🤣)非常彈牙完全意外驚喜!另一碟主菜真係人生第一次食,兔脾食落有啲似雞肉,最喜歡飯,比平時長身,口感似炒麵質感帶點煙韌但飯味道,好得意!.最後雪糕配開心果,味道清新,開心果粒粒有咬口,簡簡單單甜品可以做到咁出色,讚👍🏻.成餐飯感覺好似去左外國,無論食物、氣氛、環境都配合得好好,店員又友善,呢到慢工出細貨,成個氣氛真係

Hallumi $95
Kibdeh Chicken Liver $120
Rabbit Leg Rice$220
Bozza $65

點了紅白酒,第一次飲來自黎巴嫩嘅酒,味道偏酸同食物好夾味!

成餐飯感覺好似去左外國,無論食物、氣氛、環境都配合得好好,店員又友善,呢到慢工出細貨,成個氣氛真係好似去左旅行💕Jo非常滿意呢晚情人節大餐!

2023-03-17 514 浏览
已經bookmark咗呢間餐廳好耐,終於的起心肝去試! 果日去係閒日黎無訂枱, 點知好旺場要等位, 奉勸各位最好訂枱.Spicy Lovers $170黎中東餐廳食野點可以無Hummos. 呢個冷盤trio有三隻味包括香辣鷹嘴豆泥丶墨西哥辣椒雜果仁醬、煙燻甜椒香辣雜果仁醬配合啲熱辣辣嘅pita bread一齊食, 輕微嘅辣更開胃Octopus $150好有鮮味嘅八爪魚再配以清新嘅橄欖油同蒜片,加咗檸檬汁非常嫩滑, 忍唔住一口又一口咁食Wagyu Short Ribs $72036小時用紅石榴果仁慢煮嘅牛肋骨伴香烤薯仔、車厘茄和醬汁. 油脂分明, 牛肉好稔入口即溶不過食一少舊都有啲膩, 好適合多人分享. 咁大份一定食唔晒,餐廳好貼心主動俾個外賣盒打包走Kanafel $105經典中嘅經典中東甜品, 出面外層係一層薄薄酥皮, 好鬆脆甜而不膩. 裏面係包住甜芝士, 口感食落似食緊日式芝士年糕煙煙韌韌. 上面有好多開心果碎, 呢個甜品係熱食超特別Avo $95由新鮮牛油果, 蜜糖, 果仁同cream 加碎冰打成. 入口唔甜,個人覺得係smoothie因為好濃好厚好似食緊成個牛油果咁正. 同個甜

Spicy Lovers $170

Wagyu Short Ribs $720

Kanafel
Kanafel $105

Avo $95
由新鮮牛油果, 蜜糖, 果仁同cream 加碎冰打成. 入口唔甜,個人覺得係smoothie因為好濃好厚好似食緊成個牛油果咁正. 同個甜品好襯濃濃開心果味

總括嚟講香港少有中東餐廳咁好食, 食物質素好, 坐得都舒服, 性價比高.

————————————————

Lamees (土瓜灣)
土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖

————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #hkiger #食好西 #相機食先 #西餐 #九龍城 #牛扒 #cafe
___
Kanafel
  • octopus
  • Wagyu  short  ribs
2023-03-17 45 浏览
黎到土瓜灣呢頭工作 問一問住附近既朋友有無推介既餐廳😋😋😋朋友問我食唔食地中海菜 就介紹佐lamees 俾我開頭去之前都有D擔心會食唔慣地中海菜但見朋友咁大力推薦都決定去試一試🤭叫佐幾碟餸 分別係雞串燒 長通粉同一個甜品幾樣餸既presentation 都好靚 上菜個陣staff 亦都會同你介紹點食睇得出佢地好用心🥰成間餐廳無論環境 食物 同服務都非常高質真係同朋友口中所講既一樣 十分值得推介~👍🏻👍🏻
黎到土瓜灣呢頭工作 問一問住附近既朋友有無推介既餐廳😋😋😋

成間餐廳無論環境 食物 同服務都非常高質
真係同朋友口中所講既一樣 十分值得推介~👍🏻👍🏻
  • 雞肉串
2023-03-17 46 浏览
呢間喺九龍城的小店,餐廳的裝修已經好有特色,因為室內已經滿座,安排咗坐出面,環境一樣舒服SCAN QRCode睇menu,有超級多選擇Hummos & Lamb超愛佢的hummos, 口感好綿滑,但又有少少顆粒感,更出色的係佢啲豆味好出,配埋羊肉好夾,可以peter bread夾住hummus 同羊肉一齊食Baby Seabass原條烤爐魚,爐魚表面烤到好香脆,有啲薫過的味道,入面的魚肉好嫩滑,仲keep到juicyFettosh鍾意入面的青椒,好清甜,作為appetizer好refreshing Hallumi係山羊奶和綿羊奶混合製成的芝士,烘烤過,咸咸地,好啱用黎送酒Kanafeh係約旦的傳統芝士酥餅,由pastry,奶酪同糖漿炸成,面頭有開心果碎,係比較甜的甜品,但又好香,會食完一啖再一啖Bozza味道似係雲呢拿雪糕,同我們平時吃的義大利gelato 好唔同,口感比較有黏性,有的彈性,再上開心果碎,口感好豐富

SCAN QRCode睇menu,有超級多選擇

Hummos & Lamb

Baby Seabass

Fettosh

Hallumi

Bozza
2023-03-16 82 浏览
去左附近酒店staycation,當然要用去旅行嘅心情繼續搵好野食,特意搵一間有特色嘅餐廳食👍👍👍Qr code 睇餐牌一目了然又衛生👍先黎支黑啤😍😍Bottled beer $95Barrel aged 12 年, 充滿濃郁的烘焙咖啡和巧克力風味。同時散發着陣陣香草橡木和焦糖香氣,酒體豐滿,色澤深褐,泡沫與奶油般柔順,口感絲滑再黎個中東經典蘸醬拼盤$160有經典鷹嘴豆泥、烤茄子蓉、黑松露鷹嘴豆泥豆泥打得好滑好滑,但又無油淋淋嘅感覺,會不自覺咁沾滿醬食,包同醬嘅份量剛好。茄子蓉最開胃,但原味是我最欣賞,連我本身唔愛豆的都大口大口食中東咸香芝士$95芝士唔係會溶晒嘅種類,係好肉一磚磚豆腐咁,煎完入面好柔軟,外面好香脆 加埋個蕃茄香草醬,一點都唔滯,食多一盤都仲得👍羊肉串:雖然得2串,但因為好真才實料,唔係混入大量脂肪充大外表,所以好扎實咁食左一大串肉,是夠飽的,細心位是蔬菜燒完保留到水份,洋蔥唔會過生,所以有甜味👍👍連個包都有加茄醬燒過,感覺好似我片pizza 咁,配羊肉食一流👍👍牛油果smoothie 好驚喜👍👍少少甜味完全無平時食牛油果嘅草味,配有開心果碎好夾

Qr code 睇餐牌一目了然又衛生👍

先黎支黑啤😍😍
Bottled beer $95

再黎個中東經典蘸醬拼盤$160
有經典鷹嘴豆泥、烤茄子蓉、黑松露鷹嘴豆泥

中東咸香芝士$95

羊肉串:
我片pizza 咁,配羊肉食一流👍👍

2023-03-07
土瓜灣📍中東菜🥙🧆好似去了一趟旅行咁環境、裝修都很有外國風情呢裡面又唔會特別多人雖然都有照book位12點坐到3點,冇人趕,幾悠閑呀佢地3點落場,大家留意番~朋友點嘅Mai Po啤酒,倒出來係黑色,好似黑啤咁~我自己姨媽到,又養緊宮,所以飲熱茶不過冇得再加水⋯呢一點有啲差都係得幾粒玫瑰花🌹朋友點呢杯開心果x牛油果好吸引呢仲有呢杯lime好似都多人點幾有東南亞風味呢間係食地中海菜式好特別、好多款我覺得都值得一試因為平時自己難煮到😆特別喜愛呢個烤串爐香~噴~噴~ 勁惹味😋👍🏻有羊的,但唔酥呢碟係素糯米雞佢塊葉食得口味都係酸酸地未必咁適合香港人口味不過我覺得都接受到可以一試開胃嘅中東菜好多包,carbs~ 幾飽肚又幾好食嘅點啲唔同醬料中東飯 x yogurt我幾中意呢個mix埋一齊食感覺會light啲,清新啲,冇咁漏因為啲飯同埋其他菜式都heavy(呢一餐飽足一日呢)但係都可以分開食,有朋友都鐘意咁Birthday celebration for my gal ~ 姊妹們聚餐~ so chill 🍻☕️🍹
土瓜灣📍中東菜🥙🧆

好似去了一趟旅行咁

環境、裝修都很有外國風情呢

裡面又唔會特別多人
雖然都有照book位
12點坐到3點,冇人趕,幾悠閑呀

佢地3點落場,大家留意番~

朋友點嘅Mai Po啤酒,倒出來係黑色,好似黑啤咁~

我自己姨媽到,又養緊宮,所以飲熱茶
不過冇得再加水⋯呢一點有啲差

未必咁適合香港人口味
不過我覺得都接受到
可以一試
開胃嘅

中東菜好多包,carbs~ 幾飽肚
又幾好食嘅
點啲唔同醬料

中東飯 x yogurt
我幾中意呢個mix埋一齊食
感覺會light啲,清新啲,冇咁漏
因為啲飯同埋其他菜式都heavy
(呢一餐飽足一日呢)
但係都可以分開食,有朋友都鐘意咁

姊妹們聚餐~ so chill 🍻☕️🍹
  • octopus
  • 開心果牛油果飲品
  • 飯x乳酪
2023-03-14 23 浏览
平時我都好鍾意試啲異國風情嘅美食,最近發現土瓜灣有間地中海菜餐廳,琴晚就去咗食,個環境已經好有氣氛,播住音樂咁😋🍴Grandma Prawn Rice🦐 $520呢個飯一上枱香味已經撲鼻而來,絕對係必食!係廚師嫲嫲嘅食譜, 啲飯有啲似海鮮燴飯,各種配料增加左佢嘅口感例如有鷹嘴豆同埋紅椒,最特別嘅係加埋車厘子乾,食鹹味之餘突然有種甜味係錦上添花!食到一半加埋檸檬汁,成個味道再升華咗,多咗層次。虎蝦大大隻,一切已經知道肉質新鮮,而且廚師用木炭去燒,仲有種煙燻嘅香味!🍴Truffle mushroom flatbread 🫓 $ 120呢個燒麵包勁惹味,有黑松露,蘑菇,同埋最出色嘅燒洋蔥,麵包焗到好香脆,洋蔥甜甜地加埋磨菇嘅口感,好開胃,美中不足嘅係黑松露可以更突出!🍴Trio Dip $160 🥘呢一個前菜絕對係心目中嘅地中海美食,有三款唔同嘅鷹嘴豆泥,有原味、黑松露味、同埋茄子蓉,用熱辣辣嘅pita bread點hummus好滿足!🍹Lamees Avo $98牛油果特飲,入面有加埋開心果、蜜糖、特製cream,口感好豐富,甜度適中!🍹Pomegranate $48紅石榴冰茶,酸酸地,唔

🍴Grandma Prawn Rice🦐 $520

🍴Trio Dip $160 🥘

🍹Lamees Avo $98

🍹Pomegranate $48
紅石榴冰茶,酸酸地,唔會太甜!
2023-02-25 386 浏览
今日同一個識食嘅朋友特登嚟到土瓜灣😎因為知道呢度開咗一間中東小菜館,喺香港好少能夠食到地中海菜嘅餐廳,而且係清真認證食品,所以見到呢間咁有特色嘅餐廳就特登嚟試🤭店舖唔係好大,店員唔多,但係店員非常好禮貌
👍🏼👍🏼🔸Organic Lentil Soup|$55呢個係中東經典有機小扁豆湯,配脆餅和檸檬,仲落咗啲香料,飲落非常中東味,而且好暖胃😌
🔸Spicy Trio|$170三款香辣蘸醬拼盤,分別有香辣鷹嘴豆泥、墨西哥辣椒雜果仁醬同煙燻甜椒香辣雜果仁醬,再配上彼得包點着吃,一次就可以試晒三款唔同醬
🤣🤣🔸Warak Enab|$85呢道菜係迷你中東素糯米雞葡萄葉釀飯,好啱素食朋友,裏面係一啲醃製咗嘅飯,再用葡萄葉包住,係一個幾特別嘅冷盤
😉😉🔸Wagyu Beef Short ribs|$380一上到台就比呢條巨型牛肋條嚇親😱牛肋條係用紅石榴果仁去慢煮,最後再用火烤面,所以入口外脆內軟,肉質超腍,旁邊晚配菜薯仔同蘑菇都超級好食😆🔸𝗞𝗮𝗻𝗮𝗳𝗲𝗵|$105經典中東甜品,外層係酥皮絲,裡面係芝士餡,再撒上開心果碎,係一個好特別嘅甜品口味😝📍 Lamees土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號
👍🏼👍🏼

🔸𝗞𝗮𝗻𝗮𝗳𝗲𝗵|$105

📍 Lamees
土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖
2023-02-25 205 浏览
跟朋友黎土瓜灣,今次去左Lamees 食中東菜,我地選左好耐都未決定到菜式,店員推介我地以下4款:🌟ZUCCHINI  蒜蓉檸檬烤翠肉瓜 $85🌟翠肉瓜配上檸檬汁,清甜開胃。作為前菜 真係一流~🌟BABA GHANOOJ 烤茄子蓉 $85🌟由茄子、乳酪及芝麻醬等製成。配合麵包一齊食,味道清新,而且帶有陣陣煙燻味,好味到令人想多吃幾口,店員姐姐建議我哋要塞爆個彼得包,我哋跟住做,食落果然係滿足啲,滿口充滿茄子蓉,加埋彼得包既煙煙韌韌口感,好有嚼口👍🏻🌟 Dry Aged Lamb Rack Reash (4pcs) $460🌟熟成羊架配薄荷青瓜醬一秒已經被濃濃的羊肉香氣吸引,看似確簡單樸實,但放進口裡卻能感受到那異國風情滿滿的香料,我想都係因為新鮮的食材與火喉十足的烹調才有充滿風味。本身好怕羊羶味,但都接受到,加埋自家制的薄荷青瓜醬,味道更佳😋🌟KANAFEH $105🌟經典中東甜品,外層鬆脆,酥皮脆內包住甜芝士。口感獨特令人難忘,熱食的甜品,咬落外脆內軟,呈煙韌口感🤤

🌟ZUCCHINI  蒜蓉檸檬烤翠肉瓜 $85🌟
翠肉瓜配上檸檬汁,清甜開胃。作為前菜 真係一流~

🌟BABA GHANOOJ 烤茄子蓉 $85🌟

熟成羊架配薄荷青瓜醬

🌟KANAFEH $105🌟
2023-02-24 286 浏览
𝗪𝗵𝗲𝗿𝗲 𝗱𝗶𝗻𝗶𝗻𝗴 𝗴𝗼𝗲𝘀 𝗳𝗿𝗼𝗺 𝘀𝗶𝗺𝗽𝗹𝘆 𝗲𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴 & 𝗹𝗲𝗮𝘃𝗶𝗻𝗴 𝘁𝗼 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗿𝗶𝗲𝗻𝗰𝗶𝗻𝗴 & 𝗿𝗲𝗹𝗶𝘀𝗵𝗶𝗻𝗴係住開呢頭既fd帶路先知原來呢度有間咁有特色既小店🏠 可以係香港食到正宗地中海菜已經唔簡單, 堅持用天然無激素非加工食物, 食材係>90%進口, 連橄欖油都係來自自家農場🫒 最緊要係唔係淨係得hummus呢d大路菜式, 有d甚至係就快失傳既傳統菜🇬🇷好似呢個廚師話係黎巴嫩式既素糯米雞 但係用黎包住糯米既葡萄葉係食得架🍇 軟糯得黎又好香🌿加埋salsa酸酸味味咁超開胃🍅呢度既Hummus當然都無咁簡單, 香滑原味係chickpea/tahini/olive oil🫒三者既味道拎到完美既平衡, 另一個黑松露味就更加香濃🍄, baba ghanooj就係香烤茄子🍆, 有濃烈既蒜味好惹味🧄 用烘烤pita bread🫓蘸hummus食真係一大享受主菜係沿自Ottoman cuisine既串烤kebab, 個擺盤用外木內鐵既寶盒裝住串燒上非常討好 📸雞肉大大舊啖啖肉而且夠哂嫩滑🍗 傳統香料足夠又唔太鹹, 蘸埋🧄garlic/辣醬更加惹味🌶️ 仲

好似呢個廚師話係黎巴嫩式既素糯米雞
Warak Enab

Classics - Hummos, Baba Ghanooj, Truffle Hummos

用烘烤pita bread🫓蘸hummus食真係一大享受

Pita  bread

Chicken Shish Tawook

仲有香口既roasted potato🥔|grilled pita bread|🧄烤洋蔥甜椒串🫑, 豐富抵食

Chicken Shish Tawook

carbs就要左octopus linguine🍝, 用地中海菜特色既olive oil取代常見既番茄汁呀白汁, 更加突出八爪魚既鹹鮮味🐙 而且八爪魚肉質處理得宜, 難得1d都唔韌口

Andalusia Octopus Linguine

食到肚滿腸肥, 飲返杯更perfect🥂 Avo係牛油果同叫做中東whipped cream既ashta cream打成🥑
Avo

有milkshake既濃郁香滑感, 加埋面頭既開心果碎好夾

Avo

fd叫果杯就比較refreshing, 用新鮮檸檬/青檸同重薄荷葉🌱整成, 酸甜味道拿掐得岩岩好, 連舊綠色冰都係用薄荷整成🧊, 好有誠意!
Fresh Lemon with Lime

“Where customers become friends” 係寫係餐牌第一版既vision, 亦都希望有朝變成大家既way of life, 我覺得佢地已經做到❤️ 放工後坐係outdoor有狗仔陪住🐶, 吹住晚風傾計談心真係可以sit back & relax, 仲會有隔離枱見到你碟野好靚問下好唔好食/叫邊樣好, 而廚師拎菜出黎介紹下傾下計又好似真係變左朋友咁, 成個vibes真係好好, 絕對值得花時間等待

Warak Enab
Pita  bread
Andalusia Octopus Linguine
Fresh Lemon with Lime
  • Hummos
  • Hummus
  • 鷹嘴豆泥
2023-02-23 50 浏览
Trio Dip原味鷹咀豆泥、烤茄子蓉、黑松露鷹咀豆泥北非菜最出名Hommos,將比得包撕到一小塊,蘸點打至滑身鷹咀豆蓉,餐廳別具創意,自創fusion新口味,最鐘意食黑松露味,食到停唔到口。Kibdeh Chicken Liver平時比較少機會食到雞肝,雞肝保持中央粉嫩,吃起來又綿又香又嫩的質感,雞肝的香味濃郁,用比得包夾住雞肝同紫洋蔥,用了紅石榴汁幾特別配搭,好好味。Sojuk Bucatini香草蕃茄蓉入口香濃帶有微酸,粗身空心意粉掛汁力唔錯,質感亦保持彈牙,牛肉腸口感扎實又重肉味。Kanafeh 外皮金黃酥脆,酥脆的麵絲夾著芝士,再淋上少許糖漿,撒上開心果碎,外層食落好似酥皮。GLASS Lebanese House White叫左杯白酒,來自黎巴嫩,唔算好甜好易入口。Mai Po (bottled beer)啤酒充滿濃郁的烘焙咖啡和巧克力風味,有少少香草同焦糖味,味道好多豐富。
Trio Dip
原味鷹咀豆泥、烤茄子蓉、黑松露鷹咀豆泥

Kibdeh Chicken Liver

Sojuk Bucatini

GLASS Lebanese House White
叫左杯白酒,來自黎巴嫩,唔算好甜好易入口。

Mai Po (bottled beer)
2023-02-23 37 浏览
平時好少機會食地中海菜,今日來到土瓜灣嘅呢間小店,晚市時間差唔多坐滿人,食物款式都好多,餐廳採用e-menu!Tabooleh最經典嘅意大利番茜沙律,入面配埋番茄、洋蔥、小麥碎,食落口感一流,唔似出面嘅普通沙律菜,仲好香口添!Mankeesh Flat Bread芝士意大利番茜,雖然配料好簡單,但味道就非常惹味!切咗八小件,2個人食啱啱好!Falafel (6pcs)酥炸香脆雜豆仁餅伴白芝麻醬,豆泥都可以炸成球!香口但帶少少鹹Arnab - Rabbit Leg法國野兔脾以橄欖油、小洋蔥、蒜蓉和香料焗製,第一次食兔肉,肉質嫩滑,帶少少羶,所以會有啲薄荷蕃茄汁伴碟,不過個人鍾意就咁食!旁邊會有中東米,形狀幼長,吸咗啲兔油分外香!Kanafeh屬於經典中東甜品,外層鬆脆,入面包著甜芝士,以焗代替炸,感覺唔會好油膩,面頭有開心果碎,呢款甜品唔會好甜,脆卜卜咁好好食,仲有拉絲添!

Tabooleh

Mankeesh Flat Bread

Falafel (6pcs)

Arnab - Rabbit Leg

Kanafeh
自從做咗foodie之後 更加想發掘更加多香港人比較少接觸嘅菜式 令到自己 可以有更加多有趣 同埋新奇啲嘅 內容同大家分享💘前晚去咗附近一間中東菜餐廳😌👍🏻 食完之後覺得好唔錯 開頭仲以為會未必接受到菜式 因為始終之前冇食過中東菜 😂😂 但冇諗過啲嘢食都唔錯 甜品同嘢飲更加係超讚🐷.🐷 有機小扁豆湯伴脆餅和檸檬 👅7/10$55.🐷 香煎法國雞肝佐紅石榴汁 👅8.5/10 $120🐣雞肝好香油脂味,🧅加埋啲汁同埋勁香嘅洋蔥夾住彼得包食超正。💕.🐷 芝士意大利番茜 👅8/10 $105🍕比較似係Pizza咁嘅菜式,🍕不過餅皮就比普通食嘅Pizza冇咁煙靭,🧀食落去好香麵粉同埋芝士嘅香味。🫓.🐷 炭燒串配香烤薯菜、彼得包和醬汁(雞肉串)👅9/10 $220😛擺到上枱嘅時候真係有啲驚喜,✨雞肉超大串,🍗肉質一啲都唔鞋,😚咬落去啖啖肉,調味啱啱好,🧄可以加埋執鞭嘅蒜頭醬一齊食仲正。🥔連側邊嘅薯仔都勁香口,💕超級推薦!.🐷 Kanafeh 👅 8.5/10 $105✨呢個係一個經典嘅中東甜品,🥐外層係鬆脆既酥皮碎內裡包著甜芝士,🥜上邊仲要放左啲開心果碎,口感外脆內軟,🍼味道好特別,💓唔會太甜之餘
🐷 有機小扁豆湯伴脆餅和檸檬 👅7/10$55
🐷 香煎法國雞肝佐紅石榴汁 👅8.5/10 $120

🐷 芝士意大利番茜 👅8/10 $105

🐷 Kanafeh 👅 8.5/10 $105

✨呢個係一個經典嘅中東甜品,🥐外層係鬆脆既酥皮碎內裡包著甜芝士,🥜上邊仲要放左啲開心果碎,口感外脆內軟,🍼味道好特別,💓唔會太甜之餘仲要超級香口。
🐷 Avo 👅8/10 $95

🥑口感飲落去同smoothie 差唔多,😛牛油果味超級濃郁,🍼入去唔會覺得好甜仲會多咗浸奶香味,🤣一杯飲完超級飽肚。
土瓜灣原來有間充滿異國風情的地中海餐館ᰔᩚ 周遭的磚牆&民族風咕𠱸都好有中東風味.ᐟ‪‪.ᐟ主打多款特色地中海菜 食物質素頗高質且正宗好似好少可吃到這類型的料理 幾有驚喜偶爾轉一轉口味都很不錯 蠻推介的( •̤ᴗ•̤ )♡.▫octopus $150八爪魚開胃前菜屬於熱食頭盤( ¨̮ )用左蒜蓉孜然汁去烹調 充滿蒜香好惹味肉身好爽彈又唔會好韌 口感很不錯 而且肉身都唔會好dry~.▫Hummos b lamb $120中東菜既醬料比較特別有地道風味 ( ˃ ᵕ ˂ )有多款特色dips可選 每款都會配上彼得包.ᐟ‪‪.ᐟ將羊肉粒沾上dips後放入彼得包一口吃口感頓時好飽滿 包身好煙韌有啲似薄餅羊肉軟腍帶肉汁 配上香料&pine nuts 味道更香濃 鷹嘴豆泥軟滑到好似忌廉咁creamy夾雜豆香 剛好平衡返羊肉的膩感.▫desert rose Wagyu beef Tagore $340用古法製作摩洛哥烹煮和牛(ᯅ̈ )質地好軟腍有牛香 醬汁好香濃帶有小小酒香牛牛食落好入味juicy再加埋鵪鶉蛋落去好有風味!飯類用上中東米飯粒粒分明好地道 撈飯食有啲似中東版咖哩同樣好夾好涮咀配料仲有薯仔胡蘿蔔
土瓜灣原來有間充滿異國風情的地中海餐館ᰔᩚ
周遭的磚牆&民族風咕𠱸都好有中東風味.ᐟ‪‪.ᐟ

主打多款特色地中海菜 食物質素頗高質且正宗
好似好少可吃到這類型的料理 幾有驚喜
偶爾轉一轉口味都很不錯 蠻推介的( •̤ᴗ•̤ )♡
▫octopus $150
octopus

八爪魚開胃前菜屬於熱食頭盤( ¨̮ )
用左蒜蓉孜然汁去烹調 充滿蒜香好惹味

肉身好爽彈又唔會好韌 口感很不錯
而且肉身都唔會好dry~

▫Hummos b lamb $120
Hummos b lamb

中東菜既醬料比較特別有地道風味 ( ˃ ᵕ ˂ )
有多款特色dips可選 每款都會配上彼得包.ᐟ‪‪.ᐟ
將羊肉粒沾上dips後放入彼得包一口吃

口感頓時好飽滿 包身好煙韌有啲似薄餅
羊肉軟腍帶肉汁 配上香料&pine nuts
味道更香濃 鷹嘴豆泥軟滑到好似忌廉咁creamy
夾雜豆香 剛好平衡返羊肉的膩感

desert rose Wagyu beef Tagore

用古法製作摩洛哥烹煮和牛(ᯅ̈ )
質地好軟腍有牛香 醬汁好香濃帶有小小酒香
desert rose Wagyu beef Tagore

牛牛食落好入味juicy再加埋鵪鶉蛋落去好有風味!

飯類用上中東米飯粒粒分明好地道
撈飯食有啲似中東版咖哩同樣好夾好涮咀
配料仲有薯仔胡蘿蔔等~
Cake el Tamir

▫Cake el Tamir $120