2018-08-10 648 浏览
一個人size的蛋糕💕低糖食完輕鬆無負擔✌🏻La Famille嘅蛋糕啱啱好一個一人份量依家銅鑼灣仲有得坐底堂食慢慢嘆❤️環境優雅😳下午黎high個tea就啱曬佢哋嘅蛋糕一個個用玻璃瓶蓋住 好似溫室嘅小花被呵護住咁 好得意🙈款式都有好多 花多眼亂嘅我忍唔住點左5件同媽媽share😋英國伯爵茶 $54日本柚子 $54沖繩黑糖栗子 $54戚風蛋糕食落超鬆軟又有彈性👍🏻最欣賞係伯爵茶味 睇落顏色唔深但茶味好突出💕配中間有質感嘅北海道忌廉🍼茶味加奶香配合得天衣無縫🤤第二愛係日本柚子☺️呢款絕對係清新之選 唔似係柚子蜜嗰種死甜 入面仲食到好多柚子果皮😆重點頭兩款都唔甜膩 食曬兩個都得😝栗子味雖然都好濃🌰但味道較前兩款甜最正嘅地方係蛋糕都會食到栗子碎粒😚-玫瑰接木花果凍x伯爵茶巴伐利亞 $42有機蜂蜜果凍x宇治抹茶巴伐利亞 $42另外兩款巴伐利亞我自己就麻麻地🙌🏻上面果凍係幾好食 味道清新自然☺️但下面嘅巴伐利亞係介乎慕絲同布丁質感 伯爵茶味道較優勝 抹茶味濃到有點苦澀😳btw上下mix埋味道還可以😌但比我揀就會食戚風蛋糕✌🏻最後仲點左杯凍沖繩黑糖鮮奶拿鐵 $44黑糖味唔濃 反而咖啡味重應該飲水果茶先正
一個人size的蛋糕💕低糖食完輕鬆無負擔✌🏻

黑糖味唔濃 反而咖啡味重

應該飲水果茶先正
不過上面有nuts可以咬下又幾好賣相
取回不少分數

行開銅鑼灣想坐底high tea不妨試試!
2018-08-08 376 浏览
前幾日睇同事iG,見到個超級精緻嘅Bavarois,一問之下,原來係出自La Famille,所以立即拉左男友衝黎食~我地去左銅鑼灣耀華街分店,地點幾方便。店舖裝修得好優雅,係簡潔中帶D少女感,好岩成班姐妹黎High Tea。同埋好鍾意佢夠寧靜嘅感覺,店內係一個令人放鬆嘅地方。連MENU都設計得好靚,係少女嘅優美感呀!坐底之後,就急不及待去揀野食,望住個雪糕櫃,有一種好矛盾嘅感覺,一方面想將所有CAKE食晒落肚,另一方面見到每個都好似藝術品,又唔捨得食,特別係 Bavarois ,每個都晶瑩剔透,於是同男友一人叫左一個~我係抹茶控,叫左 "有機蜂蜜果凍 X 宇治抹茶巴伐利亞 Bavarois ($42)",上層係抹茶味JELLY,係Q彈嘅果凍口感,JELLY入有 有機嘅和風食用花,食落口有清香嘅花香、果香,好清甜~下層係抹茶布甸,好香滑,整體好清新,又唔會過甜,超好味!食左都唔會好大罪惡感!另外,揀左個 " 藍蝶花果凍 X 荔枝紅桑莓巴伐利亞 ($42)"上層係荔枝味JELLY,個荔枝味好出,夏天食真係岩晒~荔枝味比抹茶味甜少少,兩個都好好味,好解暑!一人一個Bavarois梗係唔夠食

前幾日睇同事iG,見到個超級精緻嘅Bavarois,
一問之下,原來係出自La Famille,
所以立即拉左男友衝黎食~
我地去左銅鑼灣耀華街分店,地點幾方便。

店舖裝修得好優雅,係簡潔中帶D少女感,
好岩成班姐妹黎High Tea。
同埋好鍾意佢夠寧靜嘅感覺,
店內係一個令人放鬆嘅地方。

連MENU都設計得好靚,
係少女嘅優美感呀!

坐底之後,就急不及待去揀野食,
望住個雪糕櫃,有一種好矛盾嘅感覺,
一方面想將所有CAKE食晒落肚,
另一方面見到每個都好似藝術品,又唔捨得食,
特別係 Bavarois ,每個都晶瑩剔透,
於是同男友一人叫左一個~

上層係抹茶味JELLY,係Q彈嘅果凍口感,
JELLY入有 有機嘅和風食用花,
食落口有清香嘅花香、果香,好清甜~
下層係抹茶布甸,好香滑,
整體好清新,又唔會過甜,超好味!
食左都唔會好大罪惡感!

上層係荔枝味JELLY,個荔枝味好出,
夏天食真係岩晒~
荔枝味比抹茶味甜少少,
兩個都好好味,好解暑!

一人一個Bavarois梗係唔夠食啦,
又驚眼闊肚窄,所以叫多左個細CAKE,
講真個櫃入面真係花多眼亂,
最後揀左椰子香芒。
嘩,店員拎到黎已經勁香,D椰子出晒黎,
食落口好鬆軟,芒果好鮮甜,
係果種食完會掛住嘅感覺。

最後嘆埋個凍日本和茶,
清清喉嚨,非常唔錯~
2018-08-04
下午茶
2018-07-31 296 浏览
I bought this cake to celebrate my friends birthday and she really liked it as it was very pretty. A mini chiffon cake is enough to share between up to 4 people. The cake itself is very soft and creamy, and the flavours worked very well together. The staff in La Famille were very considerate and friendly. One wooden fork is provided upon purchase, and there is no knife available. I would love to get this cake for birthdays again, as it is affordable and has convenient locations.
Earl  grey  tea  chiffon  cake
2018-07-30
5 分钟 (外卖自取)
$54 (其他)
庆祝纪念
生日
2018-07-28 507 浏览
之前見有foodie朋友介紹,La families 於銅鑼灣開了新店。這日正好趁行街後與妹妹去吃個下午茶。新店鋪有堂食服務,坐位頗為舒適。今次草根點了三款蛋糕,分別是椰子香芒🥥($60)、沖繩黑糖栗子🌰($54)及法國玫瑰紅桑梅($60)。三個戚風蛋糕🍰口感鬆軟,切開中間皆藏有大量忌廉,由於忌廉質感濕潤輕盈,帶有奶味,平日不愛忌廉的草根也能接受。戚風甜度低,加上微甜的忌廉正好令蛋糕的口感更順滑,但對草根而言忌廉還是多了點😝。蛋糕不算大個,大概是一至二人份,就價錢而言屬於小貴。沖繩黑糖栗子($54)Black Sugar Chestnut 草根平日很少會點栗子蛋糕🌰,怕它太甜又怕它太寡。這個則頗為不錯,點它無疑是因為表面美麗的唧花及裝飾🦋。栗子蓉不太甜,味道自然,比想像中要好。椰子香芒($60)Coconut & Mango椰香味聞起來十分香濃,芒果較酸,但配合蛋糕及總忌廉同吃正好有解膩之效。戚風中間有芒果碎粒,味道不錯。法國玫瑰紅桑梅 ($60)Rise & Raseberry蛋糕帶粉紫色💜,是3個蛋糕中唯一蛋糕體帶微甜的一款。吃不出帶玫瑰味🌹,尤幸紅桑梅配夾忌廉頗不錯。蜂蜜檸檬果凍

新店鋪有堂食服務,坐位頗為舒適。

沖繩黑糖栗子($54)
Black Sugar Chestnut

沖繩黑糖栗子蛋糕

椰子香芒($60)
Coconut & Mango

椰子香芒

法國玫瑰紅桑梅 ($60)
Rise & Raseberry

法國玫瑰紅桑梅

蜂蜜檸檬果凍x乳酪巴伐利亞($46)
Honey Lemon Jelly x Yogurt Bavarois

另外,還試了新推出的巴伐利亞,口味選擇很多,花多眼亂,讓人有點無從入手,最終選了我們認為顏色配搭最好看的一款(果然是外貌協會😝)。這次也是草根第一次接觸這種甜品,上面是透明啫喱,中間放了食用花🌸🌼和生果🍓🥝,味道清新又不太甜;下層部分則有點像布甸的口感,由於選了乳酪味,所以酸酸甜甜,整體甚是不錯👍🏻。
蜂蜜檸檬果凍x乳酪巴伐利亞

香果花茶($58)
Spring Fruit Tea

最後還點了一款飲品☕️,聞的時候有股清香的氣味,但其實味道很淡,果香並不突出,下次還是點別的好了。

人流不算多,正好與妹妹享受一個寧搞靜的下午茶。
沖繩黑糖栗子蛋糕
椰子香芒
蜂蜜檸檬果凍x乳酪巴伐利亞
  • 沖繩黑糖栗子
2018-07-24 131 浏览
在雜誌上看到某著名DJ兼飲食節目主持人大讚La Famille的戚風蛋糕,今天剛好經過銅鑼灣分店,一於一試。每件蛋糕陳設也講究精緻,站在甜品櫃前許久也未能選定一件😛店員很有禮貌地介紹熱賣之選,最終選擇了士多啤梨乳酪戚風蛋糕。店員讓我先挑個座位,桌上已放有drink menu. 飲品包括茶品、咖啡和鮮奶。我揀了名字很girly的玫瑰泡沫鮮奶。餐具也見心思蛋糕大小比連鎖西餅店的大件,戚風蛋糕圍著冰凍滑溜乳酪,一起吃時口感更滑。印著店名的朱古力片不苦,士多啤梨帶微酸,蛋糕軟熟綿密,整體口感有夏日感覺。玫瑰泡沫鮮奶賣相也不輸蛋糕,幾片玫瑰花瓣灑在鮮奶上,簡單高雅。鮮奶順滑,透著淡淡玫瑰花香,配搭蛋糕一流。

每件蛋糕陳設也講究精緻,站在甜品櫃前許久也未能選定一件😛

餐具也見心思

鮮奶順滑,透著淡淡玫瑰花香,配搭蛋糕一流。

2018-07-22 118 浏览
假日和一位朋友來到了這裡慢慢享用甜點。開心果戚風蛋糕質感軟綿綿, 濕潤到岩岩好, 啖啖都食到開心果碎, 好有口感! 蛋糕唔會太甜膩, 佢既質地唔係一陣風嗰種, 食落幾實在。但開心果既味道唔太突出, 反而食到少少橙味。//伯爵茶戚風蛋糕// 戚風蛋糕第一口帶淡淡既茶香, 佢個伯爵茶味幾幽香, 但茶味唔夠濃。蛋糕質感綿密濕潤、有彈性。蛋糕唔太甜, 所以食落冇甜膩既感覺。凍Matcha latte 飲落有濃濃既抹茶味, 入口順滑, 夠冰凍,但奶味比較突出, 甜度是偏高的。
假日和一位朋友來到了這裡慢慢享用甜點。
開心果戚風蛋糕

伯爵茶戚風蛋糕/

//伯爵茶戚風蛋糕//
Matcha latte

2018-07-22
開心果戚風蛋糕
Matcha latte
每一個女孩也有一個小小的邪惡夢想 - 自己獨吞一個美味的蛋糕。XD 星期五放工後的晚上,有人會落酒吧飲返杯,而我則選擇了去嘆 cake 。店內的環境和裝潢格調高雅,細緻到menu 夾和金屬餐具都散發出貴族的高貴感覺。(後來聽職員說才知道,原來店內的傢俬餐具,皆是老闆自己親自逐一挑選的) 在這樣的氣氛下品茶和吃蛋糕,像是穿越到英式花園做公主般。蛋糕櫃中擺滿了琳瑯滿目的各式精緻小巧的蛋糕,被安放在尤如裝著美女與野獸中的玫瑰花的玻璃瓶裡,格外浪漫。英國伯爵茶 $54 10cm 的蛋糕,大小剛好,一個女生也能吃得完。小巧的圓形蛋糕上點綴著一小個一小個像俄羅斯古堡的洋蔥頭城塔,充滿童話般的夢幻和甜美。蛋糕不一定甜膩,這個蛋糕就是好例子,充滿茶香,口感鬆軟,味道清香,cream 一點都不膩,味道比較薄身和清新,而且還有芝麻味的 cream, 十分驚喜。整個蛋糕毫不馬虎,除了cream 之外,還有寫有店名的朱古力片,macaron 和一顆藍莓。藍莓十分新鮮,清甜,沒有一點酸味。細至連做裝飾點綴的水果亦十分高質,不像外面廉價面包鋪那種放了很久的蛋糕。有機蜂蜜果凍 + 宇治抹茶巴伐利亞 這是我吃過的最精

英國伯爵茶 $54

有機蜂蜜果凍 + 宇治抹茶巴伐利亞

這是我吃過的最精緻美麗的啫哩,分兩層,第一層是用有機而非普通啫哩粉造成的果凍,因此除了味道透出淡淡花香和蜜糖甜之外,還足夠透明,顯現出裡面的水果和花朵,簡直是視覺上和味覺上的雙重享受。而第二層則是宇治抹茶了,口感很特別,界乎慕絲和啫哩之間的感覺。不會很甜,不喜甜的朋友可以放心,反而充滿水果和花香的清新。

朱古力紅茶 $58

本來點了之後有點後悔,因為怕朱古力會太甜膩了,誰知道朱古力的味道十分淡薄,加上茶的甘甘澀澀,口感一點也不 heavy ,反而覺得特別,朱古力和茶是一個很有趣的配搭呢。份量足夠兩人一齊喝呀!盆底是花形,十分應景。這薄身的茶杯是從日本訂購的,大大的杯散發出濃郁的茶香,透明的杯身能讓人細細欣賞茶的顏色。>v<

2018-07-13
2018-07-16 105 浏览
位於銅鑼灣的分店提供堂食服務,可讓大家坐下慢慢品嚐蛋糕的味道,配上一杯飲品,讓人細味人生!餐廳空間感充足,不會令人感到拘束,佈置偏向西式餐廳,走高貴優雅的路線!今次沒有坐下慢慢享受,為了與家人分享,外賣了兩件戚風蛋糕回家,分享美味更能讓我快樂!香濃開心果戚風蛋糕清翠的綠色配上片片草莓,簡單清爽的配搭,先滿足了眼睛。此店的戚風蛋糕不但鬆軟,還很有彈性,一點也不像吃風!第一口已嚐到開心果獨特的香味,加上蛋糕內還有很多開心果碎粒,豐富了囗感,但感覺甜d,是一貫開心果產品的通病!幸好蛋糕內的忌廉甜度較輕,又香又滑,配上蛋糕一齊吃,更能吃出濃濃的牛乳味道,還可減輕了蛋糕的甜膩感!法國玫瑰戚風蛋糕整個蛋糕也是以淡粉紅為主,再以一朵玫瑰花伴以紅桑子,相信已俘虜無數少男少女的心。其實玫瑰的味道給人很虛無的感覺,這個蛋糕散發著淡淡的玫瑰茶香,配以香濃幼滑的忌廉,兩者也偏清淡,一起吃卻更能突顯玫瑰淡雅的味道,又可嚐到牛乳濃郁的奶香,兩者意外地一拍即合,有驚喜的組合!

香濃開心果戚風蛋糕

法國玫瑰戚風蛋糕
2018-07-16
  • 法國玫瑰
2018-07-11 144 浏览
之前同屋企人一齊食開呢個牌子嘅生日蛋糕,知道佢喺銅鑼灣有分店就更加方便啦!所以一早就預訂左蛋糕比朋友,因為啲人話預訂咗嘅蛋糕係比較新鮮呢~^_^去到銅鑼灣分店發現裏面都幾大,可以坐喺度食都可以好舒服,過一個慢活嘅生活。但係由於我哋趕時間訂左蛋糕,所以睇一睇個蛋糕冇問題都攞走了~~因為朋友鍾意味道小小清新而且有少少芝士味,唔好太濃郁,所以就選擇咗北海道柚子芝士CAKE!蛋糕嘅表面顏色比較清新,上面有馬卡隆亦都有啲花係可以食用嘅!馬卡隆甜甜地入口即溶,裏面冇咩特別餡料。中間嗰個個樣好似檸檬,原來係一個好似檸檬嘅朱古力,中間空心,好得意!切開裏面,一如以往都係好鬆化嘅蛋糕,口感軟綿綿好似食咗一陣風咁,食落去好味啲而且好似冇咁肥。出面重重包圍嘅忌廉都係入口即溶,呢一種忌廉個口感冇咁結實,雖然知道裏面同樣有油份,不過食落果下口感真係特別爽。我諗將來,如果冇咩特別,應該生日蛋糕都會繼續揀呢間,佢貴得來有價值嘅。

2018-07-07 1599 浏览
曾經光顧過大坑分店,La Famille戚風蛋糕的口感鬆軟,一試難忘。現在開了4間分店,地點方便就腳,當然要去捧場了!看Menu, 10cm迷你cake 的口味就有21款,令人花多眼亂。說是眼亂,但星期六5點去的我,只見玻璃櫃內的迷你蛋糕口味只有五六款,我沒太困難地就選擇了炭燒咖啡味😋。晚上從雪櫃拿出來吃,一刀切下去非常有彈性。一啖放入口,嘩!韌既?戚風蛋糕係韌架咩?還是我唔應該放入雪櫃?我覺得雪芳蛋糕仲鬆軟過佢。媽媽說可能不是今天製造的🙄...... 講番味道,入口有股淡淡的咖啡味,不過不失。但千祈千祈唔好食左上面粒咖啡朱古力先!因為食完之後,個蛋糕就吃不出任何咖啡味了😅。 希望下次訂原個蛋糕可以找回昔日的鬆軟。*重點:唔好以為迷你cake會比埋個玻璃罩你,係無既!但個紙盒又好鬼高,原因不明。

希望下次訂原個蛋糕可以找回昔日的鬆軟。

炭燒咖啡
2018-07-07
外卖自取
2018-07-07 79 浏览
Tea Time☕️Causeway Bay行行下街 太熱想找個tea吃沒想到銅鑼灣都開了這個La Famille但就不是第一次吃這家戚風蛋糕第一次坐在店內吃 個人認為很適合同朋友吃下午茶同聊天👭環境好舒服 😌今次係銅鑼灣新店點了法國玫瑰戚風蛋糕(Rose Chiffon Cake) 開頭都擔心味道會唔會中伏 食左之後覺得不錯👍 望落乾乾的 但原來不是 蛋糕最中間的是cream好香甜的! 而飲品點了Green Tea Latte 喜歡濃郁奶味的我很享受😆好味指數: 3.5/5環境: 4/5 (環境好舒服)
Tea Time☕️Causeway Bay
行行下街 太熱想找個tea吃
沒想到銅鑼灣都開了這個La Famille
但就不是第一次吃這家戚風蛋糕
第一次坐在店內吃
個人認為很適合同朋友吃下午茶同聊天👭
環境好舒服 😌

好味指數: 3.5/5
環境: 4/5 (環境好舒服)
2018-07-04 120 浏览
雖然一直都偏愛mousse cake,但今次人唔多,口味又唔夾,所以一試喺cwb開張無耐嘅La Famille 。Petit Cake雖然一個要$50-60,但勝在裝飾靚靚,又成個whole cake咁,用嚟慶生唔會失禮。椰子芒果petit cake中間有大量椰香牛乳忌廉,忌廉輕盈唔肥膩。蛋糕面係粒粒香甜芒果同椰肉碎,睇得食得。士多啤梨乳酪petit cake顏色係淡淡櫻粉。中間嘅係純牛乳忌廉,整體味道簡單清新。人少少想有個蛋糕過癮,又或者想試多啲味嘅話,呢度會係唔錯嘅選擇。但可能因為外賣,冇咗玻璃罩保護,蛋糕冇預期咁濕潤。蛋糕食得到蛋味,但果味唔突出。

椰子芒果petit cake

蛋糕面係粒粒香甜芒果同椰肉碎,睇得食得。

士多啤梨乳酪petit cake

士多啤梨乳酪petit cake顏色係淡淡櫻粉。

中間嘅係純牛乳忌廉,整體味道簡單清新。

2018-07-04 76 浏览
Champagne jelly strawberry bavarois HKD46。嗜甜如命嘅我完全無法抗拒質地於果凍同慕絲之間bavarois ring😍。Champagne jelly 聞起上嚟有明顯嘅香檳果香同酒香 但食落完全唔覺有酒精 食用花同莓果組成嘅外表真係好精緻 。有少少唔捨得食 好似食完就冇得睇咁樣 我每一啖都好珍惜 真係好想喊。香檳同士多啤梨的組合並唔罕見 好多酒精類飲品迎合女性市場 都會出帶玫果味嘅產品(但係都好多品牌似藥水味😂。bavarian cream相比平時食嘅奶凍 好味得多 我亦都唔係好清楚bavarian究竟係乜食物嚟 係好smooth嘅果凍狀 味道當然係士多啤梨味 微酸。整體嚟講唔會覺得有平時食嘅啫喱咁甜 感覺清新 兩層一齊食嘅味道好特別 而且完全覺得自己係食緊一件藝術品。bavarois都算係代表著法國菜嘅甜品 有高水準嘅味道同外表 四十幾蚊抵唔抵畀真係見仁見智 我會覺得間中享受下都幾開心嘅。 成日都見到網上有班人用成本去衡量另一個國家食物 但有時 成本唔係淨係材料 仲有器材 時間 師傅學整呢款甜品嘅時間同心血(法國甜品好難整 我整過好多次都係失敗
。 成日都見到網上有班人用成本去衡量另一個國家食物 但有時 成本唔係淨係材料 仲有器材 時間 師傅學整呢款甜品嘅時間同心血(法國甜品好難整 我整過好多次都係失敗 好崩潰 先有一次成功 好似我好低lv好廢 但係無論做啲咩 經驗真係累積出嚟
。成日都聽到啲人話嗰樣食物喺當地有幾平幾平 香港好貴
。如果你覺得係香港食另一個國家嘅菜式好貴嘅話 你不如諗下一年究竟有幾多時間會留喺嗰個國家度🙂
沖繩黑蜜抹茶泡沫鮮奶HKD46
。 第一啖飲落口 caramel macchiato??😑
。 未撈勻嘅時候 會飲到明顯嘅黑糖味 撈勻咗之後 就係cm味😂😂
。 咖啡味會比較淡 問返個男仔 佢話落咗一shot
。 有一半都係冰嚟嘅 但係都明白要夠冰 漸層效果先會明顯
。 都幾似時下流行嘅虎紋飲品🐯🐯
。 抹茶去咗邊呀 如圖 就係喺個頂嗰度☘🍀🍀
2018-07-03 703 浏览
之前在網上睇過La Famille 報導,係大坑已經很出名,今日係銅鑼灣路經此店,發現開左分店,而且環境好寬敞下,就慕名入去試下。開放式的設計,可以清楚見到所有用具和設備,加上自然光透入,感覺簡潔乾淨。座位也有適當的距離,不會太逼。多鏡設計空間感頓增。綠色的sofa很舒適,可以慢慢品嚐蛋糕的美味。另一邊係高身枱,一樣咁chill。產品集中,主要食Chiffon cake和Bavarois,有多種口味,也可以訂蛋糕。見到一個個玻璃瓶罩着蛋糕有如藝術品一樣,原來是為了保持戚風蛋糕的濕潤度,不會被冷氣吹乾。Menu也很精緻,用清雅的花做插畫。Stylish的玫瑰金色刀叉,用的是有幾何圖案的平面碟子。係cashier點餐後,休閒下午正式開始!Petit cake英國伯爵茶 ($54),戚風蛋糕的伯爵茶味很重很香,質地好soft,軟綿綿的。Cream有兩種,一種是白色的,另一種是earl grey tea做的,都很滑,食完都覺得好light,唔會腻。Topping有朱古力片,是黑朱古力口味,還有小小的馬卡龍和杏仁片,很cute,脆脆的。蜂蜜檸檬果凍x乳酪巴伐利亞 ($46/8cm),Bavaro

另一邊係高身枱,一樣咁chill。

Menu也很精緻,用清雅的花做插畫。

Stylish的玫瑰金色刀叉,用的是有幾何圖案的平面碟子。

係cashier點餐後,休閒下午正式開始!

蜂蜜檸檬果凍x乳酪巴伐利亞 ($46/8cm),Bavarois 是古歐洲甜點,透明的啫喱面層,放著彩色有機的和風食用花瓣和水果片很美麗,下層乳酪味道清甜,口感細滑,想一食再食。

凍宇治抹茶泡沫咖啡 ($44),用金屬飲管,很環保,奶有點重,宇治抹茶味可以再濃一些。

大禹嶺烏龍綠茶 ($88)來自台灣海拔2350公尺的大禹嶺,球狀青心烏龍是春季手摘的,經過輕烘培,而炮製出清淡的綠茶,茶帶花香味而不澀,了解它的背景更能喝出它的特性。
  • 英國伯爵茶petitcake
  • 蜂蜜檸檬果凍x乳酪巴伐利亞
  • 大禹嶺烏龍綠茶
  • 凍宇治抹茶泡沫咖啡
2018-06-30 374 浏览
📍La famille chiffon cake 堂食店—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•平時一向都係買戚風蛋糕返屋企慢慢食前幾日經過開咗一間好似Cafe咁嘅地方,環境都幾舒適,一進門口就看到牆壁上的掛畫,感覺特別舒適,配合梳化椅,是一個舒適嘅環境。當你點閱食物之後,店員唔會走來走去,可以慢慢坐低嘆杯茶🍵食件cake🍰,舒服傾吓計😌, 亦都唔會有一種侷促嘅感覺除戚風之外,唔使去到artisan room 咁遠都可以食到啦呢件靚靚嘅蛋糕。—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•🌹玫瑰紅桑莓戚風蛋糕$60🌼藍碟花果凍x荔枝$42🐝蜂蜜果凍x乳酪$46☕️玫瑰紅茶$48(壺)可能鋪頭新開關係,人流唔算太多,所以夜左都仲有幾款味道可以選擇呢。甚至一個完整的蛋糕蛋,也有幾款不同的選擇呢。一壺壺嘅茶,可惜飲完之後,係唔可以再添加熱水的。如果可以refill 熱水就更加好啦。 ..💭特別一提,凍飲係用環保飲管架,讚讚讚。👍🏻👍🏻👍🏻. —•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•
📍La famille chiffon cake 堂食店
平時一向都係買戚風蛋糕返屋企慢慢食

🌹玫瑰紅桑莓戚風蛋糕$60
🌼藍碟花果凍x荔枝$42
🐝蜂蜜果凍x乳酪$46
☕️玫瑰紅茶$48(壺)

💭特別一提,凍飲係用環保飲管架,讚讚讚。👍🏻👍🏻👍🏻