2018-10-03 68 浏览
之前係中環ifc 見過la famille啲蛋糕好靚,但係嗰陣食完飯食埋甜品實左太飽,所以無買到。直到之前同朋友去做瑜珈,先發現原來銅鑼灣都開左間店,而且仲要有得坐。就入去試吓啦。入面裝修同Ifc 一樣貫徹一貫作風,都係幾精緻,係張紅色地毯有少少格格不入。同ifc唔到,呢到推出左tea set, $158有2件蛋糕同2杯野飲。淨係望住咁多款靚靚蛋糕,已經覺得好開心。我地分別叫左香印青提同桃味蛋糕,飲品就叫左凍嘅日本和茶同春果煎茶。香印青提真係俾到驚艷嘅感覺我,明明用嘅係原味忌廉,但係同青提蛋糕一齊食,係蛋糕入面嘅青提香令到忌廉都帶左淡淡香印味。蛋糕軟熟有空氣感,配上打到好滑嘅忌廉,唔會有好乾嘅感覺,加上切開蛋糕入面都係cream ,份量好足得黎,連唔鍾意食忌廉嘅我都將佢食曬。反而係上面裝飾嘅3粒青提係比較之下就無咩香印嘅味道。而且花同店名牌都係用朱古力做,好食。相較之下,桃蛋糕就顯得比較遜色,雖然蛋糕一樣軟熟,忌廉同樣甜度適中同幼滑,但係蛋糕就無咩桃味。好彩嘅係蛋糕上嘅桃裝飾都算香甜,藍莓亦唔會好酸。蛋糕嘅外觀都好吸睛。至於兩杯凍茶都屬於味道偏淡,對於唔鍾意飲濃茶嘅我都幾合適。我嘅係春

至於兩杯凍茶都屬於味道偏淡,對於唔鍾意飲濃茶嘅我都幾合適。我嘅係春果煎茶,聞落有陣陣berries 嘅香味,有輕微甜甜酸酸嘅味道,飲落幾清新清爽,啱啱好可以一解cream 嘅膩。

日本和茶都會食到少少茶澀味,不過因為太清,就無辦法要求回甘嘅感覺。

當日食完晏就大約1點到去到,食到2點半都無咩人,想係鬧市休息,享受吓清靜環境嘅得黎又有啲賞心悅目嘅甜品食吓嘅話,呢到係唔錯嘅選擇。
2018-10-03 554 浏览
一件件精美的蛋糕,配上一壺熱茶,是不少女孩子最喜歡的下午時光。位於銅鑼灣的La Famille Cake 有著賣相到味道都一流的蛋糕~店內的裝潢非常簡單整潔,客人進店後,會完全被店內的蛋糕櫃吸引去了全部的目光。每一件蛋糕都有著主題食材,士多啤梨、提子、朱古力、抹茶等等,每一款都好似飾品櫃內的飾品一樣,非常吸引。老實說,對於有點選擇困難的我來說,要選想要的蛋糕,真的有一點點的困難,因為每一款看起來都非常地吸引。幸好今次是和老公兩個人來,可以叫兩款。如果一個人就只能吃到一款了吧....所以建議可以同一大班好姐妹一起來分享~多試幾款口味。我們兩個人點了雙重朱古力,因為朱古力是我最喜歡的蛋糕口味,這個帶一有酒香,好正~我經常覺得朱古力的食品就應該有酒的味道XD而這個朱古力味道夠濃,而且很滑,超吸引~~!!!另一款是皇牌士多啤梨,每一口都有超香的士多啤梨味!!!!由新鮮的士多啤梨肉,到淡粉色的士多啤梨忌廉,充斥著整個士多啤梨的香氣~~~這家的蛋糕口味不錯,不會太甜,而且不得不提的是,雖然蛋糕上看起來有很多Cream之類的,但是當中的海綿蛋糕保持到超一流的乾爽口感,可以拌著忌廉吃,但不會有那種海綿
一件件精美的蛋糕,配上一壺熱茶,
是不少女孩子最喜歡的下午時光。

店內的裝潢非常簡單整潔,客人進店後,
會完全被店內的蛋糕櫃吸引去了全部的目光。

每一款都好似飾品櫃內的飾品一樣,非常吸引。

老實說,對於有點選擇困難的我來說,要選想要的蛋糕,
真的有一點點的困難,因為每一款看起來都非常地吸引。

幸好今次是和老公兩個人來,可以叫兩款。
如果一個人就只能吃到一款了吧....
所以建議可以同一大班好姐妹一起來分享~多試幾款口味。

我們兩個人點了雙重朱古力,因為朱古力是我最喜歡的蛋糕口味,
而這個朱古力味道夠濃,而且很滑,超吸引~~!!!

另一款是皇牌士多啤梨,每一口都有超香的士多啤梨味!!!!

這家的蛋糕口味不錯,不會太甜,
而且不得不提的是,雖然蛋糕上看起來有很多Cream之類的,
但是當中的海綿蛋糕保持到超一流的乾爽口感,可以拌著忌廉吃,
但不會有那種海綿蛋糕被忌廉弄得又濕又軟的討厭感,這一點做得非常好!!!!超推薦~~!!!

其間配上不斷溫著得日本和茶和朱古力紅茶~吃得好滿足。

日本和茶有清香和潤澤的口感~

而朱古力紅茶有著淡淡的朱古力香味,好特別~~~
這個下午茶讓人非常滿足~~一定會再光顧~~~~!!
很久沒有放過假,這天和朋友來到這間很華麗的蛋糕店high tea。裝修相當的豪華,很適合拍照。蛋糕款式多,每款賣相都很吸引,所以我們選了很久才選定了兩款。除了Petite Cake,還有用Jelly製成的Bavarois,每款感覺製夢幻。Tea Set還可以點熱茶,茶款亦有很多,而且款式很特別。我們點了抹茶以及柚子Petite。抹茶Petite的蛋糕十分有層次,中間除了有濃濃的忌廉,還有抹茶蛋糕作為底層,中間主要由海綿蛋糕組成,表面的抹茶醬配上鬆軟的蛋糕,口腔充斥著濃濃的抹茶香氣。另外,更令我感到滿足的是這個外表看似比較普通的柚子蛋糕,中間是滿滿的柚子忌廉蛋糕,還有粒粒柚子粒呢,味道十分清新。兩款蛋糕份量多,性價比高,想休閒地找個地方high tea,這裡真的是挺舒適的地方。我們點了朱古力紅茶和春果花茶。朱古力紅茶非常有特色,聞的時候有陣陣的朱古力味,茶味甘香,一解油膩。而春果花茶亦十分有層次,個人還是覺得朱古力紅茶比較特別。下次再來品嚐下其他茶先!

裝修相當的豪華,很適合拍照。

Tea Set還可以點熱茶,茶款亦有很多,而且款式很特別。

我們點了抹茶以及柚子Petite。

我們點了朱古力紅茶和春果花茶。

而春果花茶亦十分有層次,個人還是覺得朱古力紅茶比較特別。

下次再來品嚐下其他茶先!
2018-09-14
下午茶
2018-09-29 670 浏览
屋企人生日,要買個靚蛋糕慶祝一下~靚ge蛋糕都會怕唔好食,成口糖霜影完相就唔會想食之前經過La Famille 都會被佢ge蛋糕吸引住,賣相一流o係網上睇見倒寫住講究食材質素,不添加任何化學香料同色素,“配合獨有製作手法突顯蛋糕Q潤口感同原材料美味”究竟除左賣相,味道係咪都一流?今次終於有機會買個大蛋糕返屋企食~去左銅鑼灣分店買蛋糕~裝修好有格調,有堂食位置,Special Tea Set for two $158,環境好優雅,好適合girls talk! 是次目標係買蛋糕~~轉向右手面望倒個蛋糕櫃~ 嘩~~~色彩繽紛~細細個ge 戚風蛋糕用玻璃罩罩住,一黎唔怕冷氣會整乾個cake,二黎我覺得賣相仲吸引!Whole Chiffon Cake Menu,上網見倒已經覺得款式口味眾多,好難揀啊! 款款仲要都裝飾都好靚最後揀左個香濃開心果開心果蛋糕比較少見~屋企人又鍾意食,店員俾我check 蛋糕~賣相同網上張相一樣咁靚!未食已經好開心~原本打算就咁拎個蛋糕走~點知店員好貼心咁俾埋個保冷袋,更加唔怕搭車俾人撞到蛋糕散晒~相機食先~食完之後就切蛋糕喇~食蛋糕之前忍唔住拎個Macaron黎食先!
屋企人生日,要買個靚蛋糕慶祝一下~
靚ge蛋糕都會怕唔好食,成口糖霜
影完相就唔會想食

o係網上睇見倒寫住講究食材質素,不添加任何化學香料同色素,
“配合獨有製作手法突顯蛋糕Q潤口感同原材料美味”
究竟除左賣相,味道係咪都一流?
今次終於有機會買個大蛋糕返屋企食~

去左銅鑼灣分店買蛋糕~
裝修好有格調,有堂食位置,
Special Tea Set for two $158,
環境好優雅,好適合girls talk!
是次目標係買蛋糕~~
轉向右手面望倒個蛋糕櫃~
嘩~~~色彩繽紛~
細細個ge 戚風蛋糕用玻璃罩罩住,
一黎唔怕冷氣會整乾個cake,二黎我覺得賣相仲吸引!

Whole Chiffon Cake Menu,
上網見倒已經覺得款式口味眾多,
好難揀啊! 款款仲要都裝飾都好靚

最後揀左個香濃開心果
開心果蛋糕比較少見~
屋企人又鍾意食,
店員俾我check 蛋糕~
賣相同網上張相一樣咁靚!
未食已經好開心~

原本打算就咁拎個蛋糕走~
點知店員好貼心咁俾埋個保冷袋,
更加唔怕搭車俾人撞到蛋糕散晒~

相機食先~
食完之後就切蛋糕喇~
食蛋糕之前忍唔住拎個Macaron黎食先!
嗯,水準唔錯!唔會太甜膩~

講返主角戚風蛋糕~蛋糕質感輕柔軟綿~入口即溶!
中間嘅忌廉好幼滑 ,清爽唔會太膩滯
入面加左大量開心果碎果仁,食落口感豐富
帶有淡淡果仁香味
唔會太甜
連水果都新鮮清甜

屋企人都食得好開心~ 好滿意啊!
賣相一流~ 連味道都好高水準!
2018-09-25 53 浏览
Cosy and lovely cafe offering desserts in nice presentation! Tasty for the cakes as well as the jelly! Relaxing moment there ..tried the tea set for 2 at $158 with cappuccino and latte offered! Lovely cafe for chitchatting 😘😘😘 will visit it again for sure 😋😋😋
下午茶
2018-09-24 82 浏览
之前都已經好鐘意食呢間店既戚風蛋糕,未入去前係因為俾店內環境吸引而停低腳步,事關佢裝潢華麗,採用左foodpigss🐷🐷最愛既雲石枱😍,然後入到去一望蛋糕櫃見到一個個高身玻璃蓋蓋住一個個戚風蛋糕先發現原來係la famille啊😱,一排無食,原來已經開左新分店有得堂食,可惜🐷🐷自己一個,但一場黎到又無咩可能唔食,所以都係拎走算🙍🏿‍♀️由於戚風蛋糕已經試過,所以今次見有從未食過既巴代利亞(Bavarois)就買兩個黎食下巴伐利亞,係源自於歐洲十九世紀既甜點,而la famille 更採用有機既食用花,令到甜品外觀更優雅且吸引😍士多啤梨巴伐利亞($46)上面既啫喱係香檳味,裡面係有真既士多啤梨,同下層既士多啤梨慕絲一齊食真係入口即溶又好match☺️香印青提巴伐利亞($46)唔係普通提子製成咁簡單,而係用左大大粒即香印,食落好fresh👍🏻,仲覺得好grand🤪,個人較推薦呢個整體而言,la famille真係有信心保證🤣,食過幾次都覺得無失望

士多啤梨巴伐利亞($46)
士多啤梨巴伐利亞

香印青提巴伐利亞($46)
香印青提巴伐利亞

2018-09-13
外卖自取
士多啤梨巴伐利亞
香印青提巴伐利亞
2018-09-21 72 浏览
剛剛忙完工作,在回家途中,經過了時代廣場附近,於是路過一間甜品店,名字叫la famille, 它位於時代廣場後面街耀華街25號丹頓中心地下2號。甜品店里面有華麗又高貴的裝備,還有水晶吊燈,充滿法國浪費的氣氛,長長的又坐得舒服的長梳化櫈,而且它的餐牌設計好高貴,最適合女仔,情人,兩公婆或者好閨密一齊嚟high tea。甜品餐牌,連餐牌設計好優雅戚風蛋糕,見到已流口水了一件又一件的好似藝術品放在甜品櫃里的巴伐利亞,而且有食用花和新鮮生果。睇到唔捨得食咗它,唯有相機先食。北海道忌廉芝士巴伐利亞$42最重要當然係食咗甘靚又精緻的甜品,食之前一定要相機食先。🍰北海道忌廉芝士巴伐利亞用北海道芝士,味道清新,酸酸甜甜,加埋食用花瓣,真係靚到唔捨得食,下層係軟綿綿的摩絲蛋糕。香印提子巴伐利亞🍰香印青提巴伐利亞用低糖制造,一點唔覺太甜,配上香印提子同埋藍莓,仲有和風花瓣,簡直係是一份藝術品呀。仲有二人餐添,有埋蛋糕同飲品。最後,我自己忍不住買多件蛋糕返屋企同阿媽一齊食添。下次有機會,會同我的好朋友食下它最出名的戚風蛋糕。

甜品餐牌,連餐牌設計好優雅

戚風蛋糕,見到已流口水了

北海道忌廉芝士巴伐利亞$42

最重要當然係食咗甘靚又精緻的甜品,食之前一定要相機食先。

🍰北海道忌廉芝士巴伐利亞

香印提子巴伐利亞

🍰香印青提巴伐利亞

仲有二人餐添,有埋蛋糕同飲品。

最後,我自己忍不住買多件蛋糕返屋企同阿媽一齊食添。

下次有機會,會同我的好朋友食下它最出名的戚風蛋糕。
2018-09-17
聽講la famile係銅鑼灣開左分店 仲有得坐底堂食 我同朋友今日放假就約左黎呢度悠閒地歎個下午茶一入到去已經覺得雲石設計既枱同金黃色既梳化配合上黎又高貴又優雅 果然係high tea既好地方我地2個人就叫左個special set for two 套餐包一件戚風蛋糕 一件巴伐利亞同 2杯咖啡Menu我地都係直接衝左去個蛋糕玻璃櫃指指點點就揀左好左食乜 連menu都無多睇藍蝶桃香好精緻既小蛋糕 大大片既白桃鋪係面 賣相好吸引 而蛋糕既混色仲係藍蝶花既夢幻紫色 好靚 白桃食落好清甜好juicy 上層只係薄薄既一層cream 但係原來內裏有乾坤 蛋糕入面有滿滿香滑既忌廉 令整個戚風蛋糕鬆軟但唔膩 入口即化青檸檸檬草果涷x完熟芒果巴伐利亞巴伐利亞果凍款款都好少女心 靚到不得了 打卡真係一流 晶瑩剔透既果凍入面鋪滿了色彩鮮豔既花瓣同水果 第一次食感覺好特別 食用花有少少甘苦味平衡番果凍既甜味 芒果又夠新鮮 係清新既味道Mocha我地朋友都係點左mocha 朋友特別中意飲品上面個大堆邪惡既cream 而我就中意杯野飲咖啡味夠岀連餐具都好優雅

Menu

藍蝶桃香

青檸檸檬草果涷x完熟芒果巴伐利亞
巴伐利亞果凍款款都好少女心 靚到不得了 打卡真係一流

Mocha

連餐具都好優雅

2018-08-30
2018-09-19 123 浏览
今日慶祝其中1個屋企人生日,之前聽朋友介紹,話呢間d cake 唔錯,價錢唔算貴,講真美心聖安那個d都食到厭哂,試下新野都冇妨,就聽我朋友講黎左cwb 睇下~勁多人係度睇cake!都幾熱鬧多人我都明白點解咁多人睇!佢個蛋糕櫃真係好吸引!各色各樣的蛋糕,色彩繽紛,味道選擇都好多樣化,去到都有d揀唔落手😂樣樣都想試!差d坐低試埋d細cake,不過下次先都係最後揀cake 既時候,揀左開心果口味既呢個蛋糕!我本身係鐘意唔油膩既人,食蛋糕好怕好多cream, 好多我會揀哂出黎😂不過呢個cream 唔係好多,而且食落同開心果口味都好夾,而且cream都有開心果味!好特別而個cake 應該混合左開心果仁碎係入面,食落有蛋糕既鬆軟外,有時仲有d咬口咁馬卡龍好鬆軟,脆皮得黎甜而不膩,淡淡既開心果香味,真係唔想一淡食哂佢而上面其他水果既伴菜都幾新鮮整體黎講都幾好味!值得食下,用黎做生日/慶祝蛋糕都好扺玩

勁多人係度睇cake!都幾熱鬧多人

最後揀cake 既時候,揀左開心果口味既呢個蛋糕!

而上面其他水果既伴菜都幾新鮮
整體黎講都幾好味!值得食下,用黎做生日/慶祝蛋糕都好扺玩
2018-09-09
$300 (其他)
庆祝纪念
生日
2018-09-10 64 浏览
這家店最聞名是戚風蛋糕,今晚吃晚飯前,特地前來吃蛋糕。餐廳裝潢以金色為主調,木質地板配絨毛沙發,率性的吊燈,燈光昏暗,呈現出高貴休閒的感覺。櫥窗的蛋糕琳瑯滿目,最後嚐嚐新口味。⭐️香印青提巴戈利亞$46外型像一個花環,上面是透明的果凍,夾著食用花和水果,例如藍莓、青提子等。嚐一口,青提子的味道酸甜迷人,下層是香甜的慕絲蛋糕,入口香滑無比。⭐️士多啤梨巴戈利亞$46士多啤梨巴戈利亞由士多啤梨、橙肉等製成,入口酸酸甜甜的,顯然沒有青提子那款的香,但也毫不失色。

這家店最聞名是戚風蛋糕,今晚吃晚飯前,特地前來吃蛋糕。

櫥窗的蛋糕琳瑯滿目,最後嚐嚐新口味。

⭐️香印青提巴戈利亞$46

⭐️士多啤梨巴戈利亞$46

2K
👻近日瘋狂洗版嘅超吸睛👀戚風蛋糕🎂💜💜‼️終於食到啦‼️💜💜👧🏼少女最愛😍💕❤️❄️店內雪櫃放滿了不同口味嘅蛋糕 🍰蛋糕有不同口味,每個都精心製作 🌸 像花一般美麗🎀每個蛋糕都用上玻璃罩蓋住,非常精緻🔮蛋糕有多款口味選擇,每個都非常美,實在每人難以挑選,很想把每一個都吃掉😂蛋糕除了賣相吸睛之餘,味道也非常出色。蛋糕質感鬆軟,軟綿好吃,濃厚的焦糖布丁配上鬆軟蛋糕一起吃甜而不膩👍🏻而士多啤梨蛋糕內的士多啤梨鮮甜無比,配上乳酪忌廉,酸酸甜甜,有助中和膩感,精緻又好吃!——~——~——~——~——~🍮濃厚焦糖布丁蛋糕($54)🍓士多啤梨乳酪蛋糕($54)👧🏼除左蛋糕外,店內的茶也是非常有名☕️吃蛋糕再配上一口茶,真的非常match!🍓🍇春果花茶🍑🍏($58)雖然沒有水果在茶內,但花茶非常香,果香味道撲入鼻子,果香味濃!🍀大禹嶺烏龍綠茶($88)👉🏻來自台灣高海拔的大禹嶺(海拔高達2350尺),春季手摘的無發酵、輕烘培的球狀青心烏龍。清淡的綠茶帶著些許的花香味,果膠質濃、霜氣明顯、山氣重、喉韻強等特性卻不澀☕️——~——~——~——~——~
👻近日瘋狂洗版嘅超吸睛👀戚風蛋糕🎂
💜💜‼️終於食到啦‼️💜💜
👧🏼少女最愛😍💕❤️

——~——~——~——~——~
🍮濃厚焦糖布丁蛋糕($54)

🍓士多啤梨乳酪蛋糕($54)

👧🏼除左蛋糕外,店內的茶也是非常有名☕️
吃蛋糕再配上一口茶,真的非常match!
🍓🍇春果花茶🍑🍏($58)

🍀大禹嶺烏龍綠茶($88)

——~——~——~——~——~
2018-08-24 771 浏览
零負擔的戚風蛋糕成為女士的新寵兒,既可以一解甜品癮又吾使擔心過肥。所以今日就同友人high 個tea銅鑼灣既呢間店鋪同時提供堂食服務,店鋪面積較其他分店大,座位數量都十分充足。裝潢梗系走英式風格,無論座位擺設,吊燈都十分華麗,打卡勝地。當然吾少得經典甜品櫃,擺放各式各樣戚風蛋糕及其他甜品,望到已經心花怒放。今次點了二人套餐,套餐包括一個戚風蛋糕,一個巴伐利亞和兩杯飲品。戚風蛋糕-夏日風情之前都有嘗試過伯爵茶及香蕉朱古力口味,十分滿意。由於店家有發售新口味所以點左一個夏日風情,其實就係雜錦水果味。外層戚風蛋糕有三種顏色組成,分別青綠色,粉紅色和黃色;其實就代表三種水果,青提,草莓和檸檬。三種水果都十分適合夏天進食,混合版變成蛋糕更系口感獨特,十分清新。整個蛋糕外觀好令,面頭鋪上藍莓粒和紅石榴粒,提升口感層次,戚風蛋糕十分軟滑,內含小量cream,份量恰當,夏天必選之一。巴伐利亞-蜂蜜檸檬+北海道忌廉芝士巴伐利亞其實系類似jelly口感,今次特等試左個限定味:蜂蜜檸檬+北海道忌廉芝士。呢個巴伐利亞外形真係必殺技,少女心十足,面層系透明果凍,包住食用乾花和水果,下層就係北海道忌廉芝士,jel

戚風蛋糕-夏日風情

巴伐利亞-蜂蜜檸檬+北海道忌廉芝士
巴伐利亞其實系類似jelly口感,今次特等試左個限定味:蜂蜜檸檬+北海道忌廉芝士。呢個巴伐利亞外形真係必殺技,少女心十足,面層系透明果凍,包住食用乾花和水果,下層就係北海道忌廉芝士,jelly加上忌廉芝士,第一次嘗試呢個配搭,但結果又好夾,口感好豐富。望到個外形真係唔捨得甘快食左佢。

飲品-凍鮮奶咖啡 & 熱朱古力咖啡
隨二人套餐附送兩杯飲品,我們分別揀左凍鮮奶咖啡和熱朱古力咖啡。凍鮮奶咖啡,奶味好濃郁,配搭蛋糕食,十分可口。熱朱古力咖啡,抵讃之處,面層拉花十分令,絕不馬虎,十分推薦。
總結,十分滿意呢個二人套餐,下次會再繼續嘗試唔同口味的戚風蛋糕。
2018-08-22
知道有呢間CAKE店,但通常都係外賣店冇得坐,知道係銅鑼灣新開左分店,而且係Coffee Shop咁,即刻拉朋友過黎試!內外都好精緻好似身處外國咁,連餐具都咁靚有唔少款式叫左3個CAKE同2杯野飲藍蝶花果凍 x 荔枝紅桑莓巴伐利亞(8cm)  $42真係好靚好精緻!巴伐利亞(Bavarois)係原自德國南部巴伐利亞地區而命名,係用上牛奶同蛋黃,但以低糖製作,食完都唔覺膩。上層係果凍,入面有食用花同果肉,係淡淡既花清香,下層則係慕絲,兩者好夾!接木花果凍x伯爵茶巴伐利亞(8cm) $42同樣咁清新,先有玫瑰清香,之後就有淡淡既伯爵茶味,味道比上一個果凍更清伯爵茶朱古力戚風蛋糕  $60又係靚到唔捨得食,蛋糕好鬆軟,唔會太乾,口感較輕盈,帶股伯爵茶既味道,亦內裡乾坤,入面有有滿滿既忌廉,令食落口感更濕潤,但巴伐利亞會比較岩我口味沖繩紫薯泡沫鮮奶    $44(凍)紫薯頗濃味,溝埋忌廉更smooth伯爵茶泡沫鮮奶    $44(凍)茶味夠岀而又唔苦澀,味道幾特別,出面少飲到同朋友係呢到食下cake,飲下咖啡渡過一個下午,暫時忘記自己生活係香港呢個繁忙既都市,真係令人幸福,再加上無論餐具定裝修

有唔少款式

叫左3個CAKE同2杯野飲

藍蝶花果凍 x 荔枝紅桑莓巴伐利亞(8cm)  $42

接木花果凍x伯爵茶巴伐利亞(8cm) $42

伯爵茶朱古力戚風蛋糕  $60
伯爵茶朱古力戚風蛋糕
伯爵茶朱古力戚風蛋糕

沖繩紫薯泡沫鮮奶    $44(凍)
沖繩紫薯泡沫鮮奶
紫薯頗濃味,溝埋忌廉更smooth

伯爵茶泡沫鮮奶    $44(凍)
伯爵茶泡沫鮮奶
茶味夠岀而又唔苦澀,味道幾特別,出面少飲到

同朋友係呢到食下cake,飲下咖啡渡過一個下午,暫時忘記自己生活係香港呢個繁忙既都市,真係令人幸福,再加上無論餐具定裝修都咁精美,更加令人覺得享受
2018-08-19
沖繩紫薯泡沫鮮奶
2018-08-20 381 浏览
今日約左個朋友出黎預祝佢既生日~ 我地一齊去做左個LUNCH 行左一陣, 再一齊去做下闊太修下甲後就想搵個地方食下CAKE. 話晒都係同BEST FRIEND慶祝生日, 當然要做足準備啦. 我一早已經上左IG 見到好多人都去近排大熱既CAKE SHOP, 去到真係令到我地嘩嘩聲. 成間餐廳都好GLAMOUR, 蛋糕櫃既蛋糕一個一個放好, 好似珍寶手飾咁陳列晒出黎. 勁靚... 我個朋友當然見到都好開心啦店員好好咁安排我地坐好後, 就同我地解釋MENU同蛋糕既特別. 樣樣都好靚真係令到我地花多眼亂呀!!! 唔同既COMBINATION 又有唔同既飲品同CAKE. OMG... 真係選擇困難呀!最後我地叫左一個磅蛋糕. 呢個係法國玫瑰紅莓蛋糕. 個海綿超FLUFFY, 好軟綿綿食落去好舒服!! D CREAM係用左日本既牛奶打既CREAM, 唔甜唔漏仲好軟滑. 加埋莓既酸may may真係好perfect. 上面仲有好多唔好既organic 食用花做裝飾令到成件事更加浪漫. 我地2個人就當然食唔晒啦~ 話晒都1磅CAKE, 最後我地都TAKEAWAY番屋企. 不過呢個CAKE真係誠意十足,
最後我地叫左一個磅蛋糕. 呢個係法國玫瑰紅莓蛋糕. 個海綿超FLUFFY, 好軟綿綿食落去好舒服!! D CREAM係用左日本既牛奶打既CREAM, 唔甜唔漏仲好軟滑. 加埋莓既酸may may真係好perfect. 上面仲有好多唔好既organic 食用花做裝飾令到成件事更加浪漫. 我地2個人就當然食唔晒啦~ 話晒都1磅CAKE, 最後我地都TAKEAWAY番屋企. 不過呢個CAKE真係誠意十足, 絕對1000000000%會再ENCORE!!!
2018-08-18
庆祝纪念
生日
2018-08-10 87 浏览
假日的銅鑼灣就係多人 天氣又熱完全唔想同人迫唯有去times 後面一條街 避一避人耀華街雖然短 但都好多餐廳我們都係想 歎個tea 所以就入 La famille 食件cake 我們坐bar 枱, 出奇地舒服 下面的台階 剛好就到我身高 對面坐high stool chair 的又可以伸對腳出來 休息下 就緊要係對住個蛋糕櫃即使一次點唔晒都可以 望多幾眼 一飽眼福 到最艱難的一刻 要決定食變款 外邊咁熱 當然要d 透心涼的cake 花漾巴伐利亞就啱晒 上面一層jelly 下面係好light 的bavarois 即係 打起的忌廉 再加魚膠粉set 實在太多款 最後睇圖畫個頁點 香檳果凍士多啤利外面睇好 都唔捨得食有水果 和 食用花 最有心思係連中間都有食用閃粉 睇落好高貴 浪漫呢 蜂蜜檸檬果凍乳酪jelly 酸酸地 加d 乳酪 又減低d 漏的感覺兩款食起來都好清爽 即刻消暑 最後再加了一個 果香花茶冷飲 但無冰的 好香berry 味 入口依然有果味 通常冷飲都會變淡 這款果茶味道依然濃 又無茶的苦劫味泡的時候都好用心
假日的銅鑼灣就係多人 天氣又熱
完全唔想同人迫

唯有去times 後面一條街 避一避人

耀華街雖然短 但都好多餐廳

我們坐bar 枱, 出奇地舒服
下面的台階 剛好就到我身高

就緊要係對住個蛋糕櫃