2016-02-29 8485 浏览
年初二約了家人食開年飯,其中一個選擇就是自助餐,各取所需,包你一團和氣。今年到銅鑼灣皇冠假日酒店的Kudos,食品款式比預期多及精緻,有喜出望外的感覺。酒店還提供這精緻的9格碟,方便放多款前菜,多麼的體貼。 前菜當然有不同的新鮮沙律菜配搭,多款冷盤如番茄水牛芝士、煙三文魚、燒吞拿魚、凍肉拼盤、芝士拼盤等。而日式則提供4款刺身及多款壽司。多款凍海鮮包括蟹腳、翡翠螺、蝦及青口,都是不斷添新鮮的。 熱葷方面有燒牛肉、pizza、羊架、印度咖喱雞配薄餅,中式有清蒸海上鮮、富貴雞、蝦仁炒飯外,當然要提供配合節日的蠔豉髮菜豬脷、年糕及蘿蔔糕。 即煮粉麵有十款餸、加上蔬菜及多款麵食給你選擇,當中有比較特別的咖喱魷魚,好吃。而即煮意粉亦有多款配料選擇,自己配搭卡邦尼意粉或來個羅勒肉醬長通粉也不錯。 甜品也不遜色,當中包括我最喜愛的紅酒果子凍、梅酒燴香梨及焦糖燉蛋,前兩款都能帶出酒香,而焦糖燉蛋亦必定小量小量即製的,焦糖脆蛋香滑。中式甜品是豆腐花,撞得很滑,配料除了黃糖、黑糖外,竟然有紅豆沙及芝麻糊,看你喜愛紅白還是黑白呢! 最後除供應了多款haagen dazs雪糕,還有兩款意大利Gelato 雪糕,

最後除供應了多款haagen dazs雪糕,還有兩款意大利Gelato 雪糕,包括香芋及網紋蜜瓜,我當然不會錯過啦。真的很滿足喔!

這麼豐富的自助午餐,大家猜猜多少錢?是 288 大洋一位,早利亞覺得好值得,你呢?
網紋瓜意大利Gelato 雪糕
题外话/补充资料: 注 : 鄰近銅鑼灣地鐵站,酒店及時代廣場提供時租車位,附近亦有咪錶位。 今次用了大新卡優惠,有75折,更加抵食。
2016-02-09
$244.80 (午餐)
網紋瓜意大利Gelato 雪糕
2016-01-12 6576 浏览
放緊聖誕假期嘅期間同屋企人去試左呢間自助晚餐佢嘅自助餐主打係海鮮食物種類其實唔算多但係就以精緻為主冷盤方面刺身算係新鮮但係三文魚食左兩次兩次都有骨 生蠔就即叫即開主菜方面西班牙海鮮飯味道ok但唔夠熱另外虎蝦同鵝肝味道都算唔錯甜品方面雪糕櫃唔夠凍所以d雪糕有d融融地 總括黎講晚餐質量算ok

放緊聖誕假期嘅期間同屋企人去試左呢間自助晚餐

甜品方面雪糕櫃唔夠凍所以d雪糕有d融融地

總括黎講晚餐質量算ok
2016-01-06
2015-12-08 6896 浏览
生蠔即開,鮮甜,staff睇倒少人排隊會開多兩隻俾你;凍海鮮可以,龍蝦細細隻多膏,蟹,螺,青口之類正常水準;刺身都係一般大路三文魚,吞拿魚,八爪魚等;熟食唔錯,鵝肝,蝦球都味美羊架好嫩唔羶;仲有每人一小火煱煮每人一碟嘅牛同猪肉,猪肉甘香;食得多凍嘢有中式燉湯實在好;個人唔好甜食,推介奶茶雪糕同紫薯酥皮蛋撻。食物選擇唔算多,但都新鮮好味,食得暢快。
2015-12-04
  • 羊架
  • 生蠔
2015-09-04 11548 浏览
餐廳唔算好大,11:30黎到,剛剛入座,無乜人。我地坐靠牆二人梳化卡位,奇怪中間啲枱係清一式長枱,無分兩位、四位咁。咁咪即係全場搭枱? 奇怪最鍾意煙三文魚,自加他他汁,另一款應該係煙吞拿都幾好味。六款芝士,老公至愛,唔知有乜好食。刺身都OK新鮮,自己食幾多夾幾多,Re-fill都幾快。沙律菜選擇唔算多,但菜都幾新鮮。龍蝦湯味道不錯,夠濃味,又杰身,咁好彩仲撈到幾粒龍蝦肉。食到咁上下,主菜就送到。每日有五款主菜,我地揀左以下兩款 (個名水蛇春咁長....)澳洲免治羊冧肉餡餅伴全麥中東包及鷹嘴豆醬配薄荷乳酪話係肉餡餅原來係類似漢堡扒,切開肉餅肉汁豐富流晒出黎。食落有少少羊膻味,但調味較為清淡,淡淡地。中東包本身幾好味,外脆內軟,煙煙韌韌,麥味仲好香。配上三款醬,薄荷味幾香、番茄粒粒加些少香料粉、另一款本來食唔出咩醬,以為係薯仔蓉,淡淡地,有啲豆味,原來係鷹嘴豆醬,大鄉里唔識,係第一次食。呢份主菜幾有中東風味,個人就麻麻地,但老公好鬼鍾意,因為夠特別喎。香煎西冷伴磨菇蓉及焦糖甜薯我揀左呢款西冷,賣相非常吸引,西冷大大塊上面舖滿磨菇蓉。切開西冷,大約六成熟左右,個人最鍾意呢個熟度。西冷入口好腍

最鍾意煙三文魚,自加他他汁,另一款應該係煙吞拿都幾好味。

六款芝士,老公至愛,唔知有乜好食。

龍蝦湯味道不錯,夠濃味,又杰身,咁好彩仲撈到幾粒龍蝦肉。

澳洲免治羊冧肉餡餅伴全麥中東包及鷹嘴豆醬配薄荷乳酪

香煎西冷伴磨菇蓉及焦糖甜薯
我揀左呢款西冷,賣相非常吸引,西冷大大塊上面舖滿磨菇蓉。

切開西冷,大約六成熟左右,個人最鍾意呢個熟度。西冷入口好腍,邊位少少筋都食得到。牛味唔太濃但都OK,幾Juicy。幾鍾意佢個磨菇蓉醬,係粒粒碎磨菇,味道好香,仲食到好似有些少黑松露味。

食完主菜繼續自助狂食,幾款水果,順便拎埋紅酒燴梨,燴梨入晒味,紅酒味幾香,不錯。

最後到甜品時段,拎晒全部試一Round。
最鍾意法式焦糖燉蛋,味道非常香甜,面層焦糖勁脆,細細杯兩啖食晒,所以食左三杯。
白朱朱古蛋糕都唔錯,朱古力味幾甜,中層係黑朱古力蛋糕。

芝士蛋糕味道夠濃,正常水準。第一次食紅蘿蔔蛋糕,質感有啲似香蕉蛋糕,幾鬆軟,味道係紅蘿蔔加上肉桂味,味道其實幾香,但個人麻麻地。芝麻奶凍睇落幾好,但入口唔夠味,有啲失望。青蘋果奶凍,係奶凍加青蘋果蓉層層疊,酸酸甜甜幾有趣。芒果布甸正常質素。

豆腐花味道OK嘅,可惜唔算太滑。麵包布甸有啲失望,淡而無味。反而西米焗布甸就幾香。
呢度無朱古力噴泉,只有預早整好嘅朱古力餅乾條同棉花糖。

雪糕時間有自助任唧乳酪,超級冰凍,味道勁濃,超爽。
Haagen Daza有雲尼拿、香蕉、咖啡、朱古力味。

整體黎講,主菜係非常讚,中間嘅自助食品都唔錯。都知道半自助餐嘅自助食品唔算多,但款式都幾多元化。值得一讚,服務員非常有禮貌,而且收碟都好勤力,又可能平日時間人流唔多,基本上一食完放低刀叉,五秒後必有人收走隻碟。最抵嘅係,今餐午市時間係由11:30至14:30,食足三個鐘。梳化坐得舒服唔太迫,就算食飽投降,都仲可以飲下野慢慢坐,他他條條,呢餐真係非常滿意。

2015-09-04 10001 浏览
今天是紅日假期,咁諗住又去食下自助餐啦,皇冠假日酒店的自助餐都出名,咁就尼一試下個lunch buffet啦!一去到,環境係幾好既,但係食物選擇都幾少下,甜品類好少,係h字頭雪糕有成8,9款! 日式壽司無乜選擇,刺身唔好食,所有食物覺得最好食係乳酪雪糕,個度有部機自己整的,幾得意! 梅菜扣肉同蒸扇貝就很好吃! 埋單信用卡優惠二百幾蚊,都算係咁囉,但食物選擇較少,有些食物味道是ok的,如果多點食物選擇會較好囉!
2015-09-03
  • 梅菜扣肉
  • 蒸扇貝
  • 乳酪雪糕
2015-07-13 11474 浏览
近幾年食過最有水準o既lunch buffet, 價錢非常合理, 星期日lunch buffet $288/一位 加一, AE 卡有85折, 折實每位$273.6款式唔太多, 但質素全部都掂, 呢個價錢, 有三款魚生.長腳蟹.螺.蝦.龍蝦蚶, 好新鮮, 正 !熱盤出色o既有羊架, 好淋好好味, 燒牛肉, 蒸帶子, 蒸石斑(好滑好滑), 連送湯o既麵包都超級好味, 呢餐無得頂, 好滿足呀! 仲有咖哩, pizza, 湯麵等等甜品比較少選擇, 但又係o個句, 樣樣都好食喎, 仲有3.6牛乳軟雪糕, 同大量hagendaz 雪糕杯 (有五至六款, 連香蕉味都有)環境舒服, 由1145 坐到1400, waiter/waitress 有禮貌, 收碟好快

2015-07-12
$273.6 (午餐)
庆祝纪念
生日
  • 羊架
  • 麵包
  • 黑森林蛋糕
2015-06-11 11479 浏览
香港人很喜歡吃自助餐,其實我都一樣,但我不追求大堆頭,食物有水準,不需要以多取勝的。 銅鑼灣皇冠假日酒店的自助餐,多年來都是以此為宗旨,按幾個月轉一個主題,但主打的仍然是海鮮。冷盤的海鮮有即開生蠔、龍蝦、蟹腳、麵包蟹,小龍蝦,通常我覺得冷盤的海鮮都是沒有味的,但這天吃的龍蝦,肉又結實,更有鮮味。即開的生蠔來自美國,雖然瘦削,不過新鮮。 這天的主題是墨西哥食品,有taco供應,還有一些特式小吃;一定有的熱盤,種類不多,但賣相整齊乾淨,不會有垃圾岡的感覺,銀鱈魚和扇貝最受歡迎;我則推薦他們的中式老火湯,和屋企煲的一樣,今天是節瓜章魚煲豬骨,我喝了三碗。 扒方面又如何,可惜沒有燒牛肉供應,但每人可以選一客牛柳、西冷或肉眼,我要牛柳,小小一片,一試無妨。即煮麵檔可以自選海鮮,做法式海龍皇湯,湯底有龍蝦味,加上煮過海鮮,鮮味和熱度都十足,又喝了一大碗。 吃自助餐很開心,也很掙扎,因為很飽但又很想繼續食,還未試他們的咖哩,還有甜品呢⋯⋯

2015-06-09
2015-03-26 14295 浏览
因為公司annual dinner, 終於試咗佢個dinner buffet !呢間酒店成日都做團購,開頭啦好驚會中伏!原先已book 咗位!佢地比咗個大area 比我地,仲有兩位好好服務嘅waiters !去拎嘢食時,第一時間當然係海鮮啦,果晚佢都有兩款蠔,拎埋龍蝦!蠔就吾係大隻果d ,一般!最抵讚係佢果龍蝦!超新鮮!我地開埋紅白酒,2 個waiters 好忙幫我地倒!仲教咗我 d 同事點配嘢食!整體上我個人覺得好滿意,熟食同凍食都各半平均!同事都覺得嘢食好新鮮,味道好,服務好!值得再試!

生蠔
龍蝦
2015-03-13
生蠔
龍蝦
2015-03-08 12406 浏览
好耐無食自助餐, 同男朋友因為紀念日所以揀去食自助餐環境唔錯, 整體都好乾淨企理服務員努快, 親切食物方面, 熟食有不同款式而且又精緻, 賣相吸引, 但係keep唔到溫度, 啲食物普遍都變涼, 以下係其中既野食最好食係哩個三文魚, 真係唔差, 其他一般佢有生蠔食,不過無得揀要邊種, 我地太鐘意食生蠔, 因為每次3隻 我拎左好多轉, 佢好似唔想見到我地咁(佢個樣話我聽), 不過除左大個啲比較有味道之前, 細個隻真係無味道其實仲有長腳蟹, 螺, 龍蝦仔之類,不過standard都係咁既味, 我覺得乾身,所以唔係成日食~ 佢有好多款甜品, 不過全部都好cream, 漿住個口飲料方面, 佢包咖啡奶茶檸茶, 不過全部都淡到似水, 可以改善下臨走佢有俾意見書我地寫, 其中有條問題係問會唔會再黎, 老實 雖然有信用卡優清, 不過哩個價可以試下去其他地方食
好耐無食自助餐, 同男朋友因為紀念日所以揀去食自助餐

環境唔錯, 整體都好乾淨企理
服務員努快, 親切

最好食係哩個三文魚, 真係唔差, 其他一般

佢有好多款甜品, 不過全部都好cream, 漿住個口

2015-03-03
2015-03-03 11186 浏览
先團購買飛, 準時到場攞位了, 可以先在外面取自助餐的食物, 其實都好足夠, 豆腐花一桶仲系我第一個攞, 最好味的海鮮是蟹箝, 好有海水味!!! 熱果茶又好香, 飲完好舒服。沙律是自己揀完材料,自己混醬, 自己撈! 但主菜是menu上揀的, 這個pasta, 有樣但冇味, 朋友話火箭菜好苦, 但我個人喜愛。

2014-12-13
2015-02-25 9847 浏览
同朋友一下齊黎,有BOOK位,唔駛等。酒店位置都算就腳,店內坐得亦算舒服。食物種類不多。飲品更少,茶啡類以外都要加錢。埋到位,一人一支號碼棒,係換生蠔的,每位4隻,2隻大2隻細,唔同口味。個人比較唔LIKE生蠔,但朋友稱好,便試了。先試味輕的細蠔,OK,冇海水臭; 到大的,也OK,朋友說貴在有金屬味,的確食得出。海鮮方面,龍蝦一般,蟹更是較低水準,另有炸龍蝦鉗,估唔到又幾好食,大大隻,不過好熱氣!刺身方面,OK的,帶子很不錯。冷盤有乳鴿,幾好食。湯方面,有一中一西仲有酥皮周打魚湯,中OK不過似有味精,西OK不過杰左D,周打冇試,因為朋友說太咸。熟食方面,食左幾款,得炸龍蝦鉗最有印象,其他有D炸物,仲有其他野...款唔多而且味道都唔太OK。好喇~ 煮個烏冬,估唔到勁差,D料都冇味既! 甜品還好,雪糕除左大路口味,竟然有LUM酒提子、焦糖同香蕉味,唔係度度有,而且幾好食。軟雪糕就好似酸奶雪葩。蛋糕差唔多試哂,比較好的係綠茶咖啡,咁香,其他就SO-SO。整體而言,間野唔算差,但就比不上傳聞般好。下次再黎必定係由於有優惠或者有人請了。
同朋友一下齊黎,有BOOK位,唔駛等。

酒店位置都算就腳,店內坐得亦算舒服。

食物種類不多。飲品更少,茶啡類以外都要加錢。

海鮮及生蠔

刺身方面,OK的,帶子很不錯。

冷盤有乳鴿,幾好食。

甜品1
甜品2
甜品3
鵝肝
火腿沙律菜冷盤
2015-02-24
2015-01-25 10048 浏览
同一班同事放工後黎左KUDOS食BUFFET!人均五百幾蚊....黎之前都係為左食佢既生蠔因為呢到唔太多人食,所以生蠔存貨一定好足又唔會好多人排隊等好耐生蠔好鮮!仲係即開!!好大海水味...有朋友就覺得咸左DD但我就覺得勁好味而其他菜都好好味重點雪糕係MOVENPICK,真係好小地方係呢隻ICE CREAM!
同一班同事放工後黎左KUDOS食BUFFET!
人均五百幾蚊....黎之前都係為左食佢既生蠔
因為呢到唔太多人食,所以生蠔存貨一定好足
又唔會好多人排隊等好耐
生蠔好鮮!仲係即開!!
好大海水味...有朋友就覺得咸左DD
但我就覺得勁好味
而其他菜都好好味
2015-01-19 9554 浏览
除了普遍的全自助餐外, 小妹覺得半自助餐也是一個不錯的選擇,價錢比全自助的低少少, 適合胃口比較細小的女仕們, 三五知己一起進餐!由於錯過了上次的團購優惠, 今次知道又有團購優惠時立即相約好姊妹們一起試食,我們11:30pm 已準時到達, 預約了窗口位置,光線充足, 不用怕別人出入時受擾,擺放食物位置位於餐廳的中央, 方便, 也整潔!因為不想拿著手機四處拍照, 只拍了自己拿了的食物~沙律/前菜/冷盤沙律菜 / 醬汁 / 配料均有多款選擇, 旁邊配有沙律盤可自行撈沙律,另外還有3~4款已撈好的沙律, 如泰式鳳爪沙律/ 雜果沙律...等等冷盤的食物還有煙三文魚 / 多款火腿, 雜錦凍肉,還有我個人喜歡的多款芝士配餅乾海鮮是日海鮮有3款, 分別是凍蝦/ 青口/ 龍蝦鉗,3款都很新鮮, 沒有雪味,個人最喜歡凍蝦 及龍蝦鉗,凍蝦彈牙, 龍蝦鉗啖啖肉!正!刺身是日刺身有鯛魚/吞拿魚/ 三文魚 / 八爪魚片,學杜如風話齋, 魚有魚味!! 即是好味! ^^湯是日餐湯有2款, 章魚蓮藕豬骨湯 / 龍蝦湯,我只喝了龍蝦湯, 龍蝦很濃郁, 沒有喝太多, 還有主菜未上>"<主菜那裡的主菜每幾天

擺放食物位置位於餐廳的中央, 方便, 也整潔!
因為不想拿著手機四處拍照, 只拍了自己拿了的食物~

沙律/前菜/冷盤
冷盤的食物還有煙三文魚 / 多款火腿, 雜錦凍肉,
還有我個人喜歡的多款芝士配餅乾
海鮮

是日海鮮有3款, 分別是凍蝦/ 青口/ 龍蝦鉗,
3款都很新鮮, 沒有雪味,
個人最喜歡凍蝦 及龍蝦鉗,
凍蝦彈牙, 龍蝦鉗啖啖肉!正!
刺身

是日刺身有鯛魚/吞拿魚/ 三文魚 / 八爪魚片,
學杜如風話齋, 魚有魚味!! 即是好味! ^^

是日餐湯有2款, 章魚蓮藕豬骨湯 / 龍蝦湯,
主菜

那裡的主菜每幾天會有不同,
我跟朋友3人每人款了不同的主菜share 吃,

~烤薑味蜜糖三文魚柳伴鮮蜆味噌湯~
三文魚柳外層烤至香脆, 底下墊有吸了味噌湯的白蘿蔔, 旁邊有幾隻小蜆, 還不錯~
~慢煮雞胸配南瓜意大利飯及脆火腿薄片~
本物對雞胸沒什麼期望, 因為覺得雞胸都是鞋鞋地多,
可能這款是用慢煮方法, 不算是鞋, 反而有點像免治雞肉, 比較淋身,
南瓜味很香, 朋友說意大利飯稍為硬身, 我覺得可以接受,
配上火箭菜,芝士片,脆火腿片一起吃, 口感豐富~
~紅酒燴和牛面頰伴檸檬薯蓉及甘箏~
和牛面頰太淋, 而且有點騷味, 醬汁味道有點混亂, 不知什麼味, 朋友們都覺得不太對胃口~
movenpick雪糕
這個不用說, 很好吃!! 自己一個吃了8球>v<
朱古力味最好吃!!
甜品
甜品有10多款, 大致上都很好吃^v^
朱古力mousse / Tiramisu / 煎糖燉蛋/ cheese cake / 麵包布甸
斑蘭蛋糕 / 檸檬批 / 朱古力噴泉...等等

题外话/补充资料: 優惠後價錢為$171+$17.1=$188.10, 不用$200, 價錢適中! 時間是星期一至六的11:30-14:30pm, 時間非常充足!
2015-01-17
$188.1 (午餐)
  • 龍蝦鉗
  • movenpick雪糕
2015-01-10 8049 浏览
團購下午茶自助餐·二百二十元一位·抵食·有三文魚·八爪魚和吞拿魚刺身·長腳蟹·粥品·pizza·西湯·火腿·沙律·樣樣俱全·甜品有焦糖布甸,富蛋香蛋糕款式不多但在味道好雪糕有軟雪糕和Moverpick有朱古力噴泉最後送餐飲·整體評分:七分
2014-12-28
2014-12-05 8887 浏览
由於家人將要生日, 於是便在網上尋求性價比高的自助餐, 好好大吃一餐!在購團上找到了這家的晚餐優惠, 大約75折左右, 而且餐單上亦有不少的海鮮可選擇, 同時亦送時令大閘蟹一隻, 不作多想便購票訂位。酒店位置方便, 位置銅鑼灣木球會附近, 很容易找。來到的時候, 侍應先把我們的票收走, 然後便可開始拿東西吃!作為一個長腳蟹的愛好者, 第一樣拿當然也是長腳蟹! 加拿大雪場蟹腳鮮甜味美, 不會太死咸。也試了點其他海鮮, 例如龍蝦, 同樣不錯。還有即開生蠔, 本身要排隊, 每人每次只可拿三隻, 但由於我們是平日去的, 所以人不會太多。不過今晚的是Pacific Oyster (太平洋生蠔), 鐵味甚重, 不太適合我。但如果本身很喜歡生蠔而又想回本的話, 相信是個不錯的地方。刺身有三文魚、吞拿魚、帶子、甜蝦刺身等等, 一開始拿了點帶子, 鮮美而不會有雪味, 但只可惜吃過一次後便沒有再refill了。除了冷盤的海鮮, 餐廳也提供了出面很少有的即煮海鮮, 首先侍應會給我們各人一枝小鐵枝, 上面刻有檯號,我們再拿著它到外面去挑選海鮮和湯底, 師傅煮好後便會有專人送上, 真是個貼心的安排, 不用在外面

酒店位置方便, 位置銅鑼灣木球會附近, 很容易找。

刺身三文魚、吞拿魚、帶子、甜蝦刺身等等, 一開始拿了點帶子, 鮮美而不會有雪味, 但只可惜吃過一次後便沒有再refill了。

除了冷盤的海鮮, 餐廳也提供了出面很少有的即煮海鮮, 首先侍應會給我們各人一枝小鐵枝, 上面刻有檯號,我們再拿著它到外面去挑選海鮮和湯底, 師傅煮好後便會有專人送上, 真是個貼心的安排, 不用在外面站著等。
即煮海鮮可選擇的很多, 這天便有勝子, 鮑魚仔, 魷魚, 花甲, 蜆等等, 而湯底即有清湯, 喇沙, 冬陰公, 還可以要求配上不同的面和蔬菜, 務求成為一碗合你心意的海鮮車仔面。

自己試了各種的配搭, 發現冬陰公湯底是最美味的, 而其中鮑魚仔不錯, 爽口彈牙, 但如花甲, 蜆就處理上有問題, 吃到了不少的沙。

這時附送的大閘蟹也來到了, 每人一隻, 還會附上薑茶驅風。大閘蟹雖然只是小小的一隻, 大概三兩左右, 但甚有鮮味, 什麼膽固醇也被快樂地吃下去了。
熟食的選擇亦不少, 但在自助餐我必飲的也是它們的燉湯, 燉得剛好亦足料, 味道不會太重, 像媽媽煲的靚湯。
之後再開始甜品的環節, 可能這裡是主打海鮮, 甜品也只是一般, 不會給人太大的驚喜, 但種類很多, 中西式的都有, 而且還有朱古力噴泉和任食哈根大師雪糕 (Häagen-Dazs)。
吃足三小時, 結帳的時候只要再補回那10%服務費便可。

题外话/补充资料: 服務不錯, 勤加水, 如果再有團購的話, 必定會再來!