餐厅: Jan Jan 串揚專門店 (鉅芝樓)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2018-10-26 299 浏览
今日lunch行去灣仔唔知食咩,經過就見到呢架日本野好似幾正,就同同事揀咗食呢間串揚店! 由於我哋遲咗行出去,所以都等左差唔多20分鐘😅😅咁店員都好好幫我地落單先!環境間餐廳都幾別緻😍😍細細間,日式裝修食物咁我就揀左其中一個lunch set — 豬肉生薑燒丼🤤🤤加一杯野飲🥃有麵豉湯,沙律$106價錢都算ok la😋味道自己就覺得幾好食嘅,份量就啱女仔囉🙊我自己就覺得啱啱好!可能男仔就唔係太夠啦!😂😂
間餐廳都幾別緻😍😍細細間,日式裝修
食物
2018-10-23 320 浏览
呢間餐廳原來係大阪有好多分店架!宜家香港分店係灣仔,聽聞遲下尖沙咀都會開分店👏🏻估吾到呢間串燒係咁好食!我地幾個叫左好多樣野黎試下,好多都好好味🤤👍🏼.手羽先唐揚 $56 (4隻)呢個雞翼超級好味❗️❗️食到有心心眼既感覺😍超級juicy, 外脆內嫩!味道超正的!.天使之海老 $156 (4隻)炸得非常酥脆,好新鮮的蝦😋👍🏼.特別既係可以食到炸山芋 $92 (4串)同炸蓮藕 $54(2串)!應該好少日式餐廳會有,好食呢!.炸牛肉 $125 (5串)、炸豬肉 $46 (2串)、炸雞肉 $42 (2串)呢兩款炸肉類都係高質😋👍🏼.半熟煮玉子 $115 (5個)超流心的!#好治癒 ❤️.燒飯團 好香脆,有飯焦既感覺,好咬口🤣.

手羽先唐揚 $56 (4隻)

天使之海老 $156 (4隻)

炸得非常酥脆,好新鮮的蝦😋👍🏼

呢兩款炸肉類都係高質😋👍🏼
半熟煮玉子 $115 (5個)

超流心的!#好治癒 ❤️
燒飯團

好香脆,有飯焦既感覺,好咬口🤣

2018-10-22 229 浏览
串揚店是日拍拖日同老公睇完戲後就去餐廳食飯-Jan Jan 串揚於半年前曾到日本大阪食過所謂正宗串揚感覺內裏食物又乾又硬炸皮與食物各走各路朋友極力推薦我試試灣仔JanJan串揚係正宗大阪串揚, 師傅都係日本黎比大阪食到既串揚更正宗雖則聽完感覺奇怪, 但都去試左(日本師傅幾型仔下)香脆雞翼 $14/隻 (兩隻起)首先試試小食, 雞翼一啖咬落去發出卜卜脆的聲響非常香脆, 值得一試高湯雞蛋捲 $45第二樣就係蛋卷可睇出廚師控制火喉技巧上枱時還有微微的熱氣雞蛋卷非常嫰滑枱上有一盒醬汁及一盒椰菜椰菜沾醬汁食一流, 有清熱的感覺醬汁除了沾椰菜外,亦都係提供比你沾串揚但唔係每款串揚都需要, 待應放食物上枱時會話你知終於到串揚出場la該店串揚與我在大阪的比較賣相真係有所不同外層炸皮原整炸皮漿非常貼薄天使蝦, 半熟煮玉子, 北海道帶子串天使蝦 $39/隻天使蝦上已加檸檬, 鹽 (不用沾醬)只需直接放入口連蝦殼都可以食新鮮冇雪味, 正半熟煮玉子 $23 (不用沾醬)"好驚喜"將雞蛋煮到半熟後再在外層舖滿炸漿然後攞去炸蛋外形絲毫無損, 中間仍然是流心蛋黃呀加少少鹽味道更佳北海道帶子串 $39/隻 炸漿內除了
串揚店

是日拍拖日
同老公睇完戲後
就去餐廳食飯-Jan Jan 串揚

於半年前曾到日本大阪食過所謂正宗串揚
感覺內裏食物又乾又硬
炸皮與食物各走各路
朋友極力推薦我試試灣仔JanJan串揚
係正宗大阪串揚, 師傅都係日本黎
比大阪食到既串揚更正宗
雖則聽完感覺奇怪, 但都去試左
(日本師傅幾型仔下)

香脆雞翼 $14/隻 (兩隻起)
首先試試小食, 雞翼

枱上有一盒醬汁及一盒椰菜
椰菜沾醬汁食一流, 有清熱的感覺
醬汁除了沾椰菜外,
亦都係提供比你沾串揚
但唔係每款串揚都需要,
待應放食物上枱時會話你知

終於到串揚出場la
該店串揚與我在大阪的比較
賣相真係有所不同
外層炸皮原整
炸皮漿非常貼薄

天使蝦, 半熟煮玉子, 北海道帶子串

天使蝦 $39/隻
天使蝦上已加檸檬, 鹽 (不用沾醬)
只需直接放入口
連蝦殼都可以食
新鮮冇雪味, 正
半熟煮玉子 $23 (不用沾醬)
"好驚喜"

上面加少少牛油
食時令我諗起以為細細個食牛油爆谷味
飯團內有少諗昆布絲, 唔錯
2018-10-21 601 浏览
平日的晚上約了一班朋友聚會有朋友推介呢間日式居酒屋話佢坐得舒服串燒又正🤤一於試試佢!真係有驚喜搵返係日本旅行時個種日式既感覺😍一坐低就會有呢個鹿兒島菜食住先~菜超新鮮同爽脆😳醬汁鹹中帶點甜味d汁每次用完都會倒新既永不重用去得居酒屋當然要啤啤佢🍺大大杯夠哂爽食物方面以帆立貝打響頭炮呢個炸帆立貝好好食!帶子好大粒好鮮嫰中間仲夾住薄薄既蒜片超香!😍呢個天使蝦又係不得了🦐可以成隻連殼食蝦肉好爽脆外層有鹽鹹鹹香香食到咁上下就叫返個高湯玉子黎食下相對串燒就較為失色不過都有淡淡高湯味算唔錯😋炸雞翼夠哂入味送酒同飲品一流呀真係😍同朋友仲叫左好多唔同既串燒有豬有雞有牛每串都好juicy好軟熟一d都唔韌!點汁食夠哂正呢個係我都幾鍾意既一款😍因為蘆荀好多汁外層又炸到好脆一d都唔膩好好食燒牛舌好爽口配檸檬汁減低油膩感🍋全晚數一數二好食既食物!!🍙醬油燒飯糰面頭個粒係牛油黎溶左之後每啖飯糰都有牛油香而且醬油燒到好香脆真係好好食仲有少少飯焦既感覺最最最後當然要食埋個半熟玉子先捨得走🥚一整開見到d蛋汁已經心心眼煮到剛剛好蛋汁好滑配少少鹽食簡直不得了.全餐飯都同朋友食得好開心一班女仔笑笑說說又一晚仲有美食同美酒🍻一生
平日的晚上約了一班朋友聚會
有朋友推介呢間日式居酒屋
話佢坐得舒服串燒又正🤤
一於試試佢!
真係有驚喜
搵返係日本旅行時個種日式既感覺😍
一坐低就會有呢個鹿兒島菜食住先~
菜超新鮮同爽脆😳
去得居酒屋當然要啤啤佢🍺
大大杯夠哂爽
帆立貝
食物方面以帆立貝打響頭炮
呢個炸帆立貝好好食!
帶子好大粒好鮮嫰
天使之海老
蘆荀
燒飯糰(醬油)
半熟煮玉子
一入到去好似真係去左日本居酒屋甘, 聽聞店內每月大部份時間都有日本師博駐場, 難怪甘有大阪食串燒的風味~🍢🍡好多人放工都黎happy hour🍻 好有日本style~好似日本食的串揚, 先來了椰菜和串揚必備的醬汁,規距都跟足嫁,醬油是只會蘸一次,絕對不會翻蘸和重用的,超級放心😌🔸 🥚半熟煮玉子 ($23) 可以再encore!!🤤一咬開好流心, 炸漿仲好好貼隻蛋, 唔會分離左, 試過原味後, 記得加少少海鹽, 味道會更有驚喜~🍤天使蝦 ($39)一樣係必食系到, 炸漿好薄唔油膩, 隻蝦好大隻同新鮮, 好彈牙, 連蝦鬚都食得嫁😍🐥手羽先唐揚 ($35) 雞翼界中的小鮮肉 😂食得串揚, 點少得佢, 可以配返上面句金句, 肉嫩大隻又juicy, 配搭上芝麻令味道更香更出~🤩🍙燒飯糰 ($23)可選有醬油或味噌, 今次試了醬油味, 外層燒到脆脆地, 好似飯焦~ (我知有好多人係熱愛飯焦的, 同樣係必食!☺️)🔹燒釀香菇 ($29) 真係好中意食菇, 香菇釀在雞肉上面,一咬入口充滿住彈牙感加夾埋雞汁,口感好豐富!🔸高湯雞蛋卷 ($45)好滑嫩, 蛋味好出, 同樣係前菜人氣之選~🔹蘆筍 ($31)估
好多人放工都黎happy hour🍻 好有日本style~

🔸[必食推介NO.1] 🥚半熟煮玉子 ($23) 可以再encore!!🤤
半熟煮玉子

🍤天使蝦 ($39)

🐥手羽先唐揚 ($35) 雞翼界中的小鮮肉 😂
手羽先唐揚

🍙燒飯糰 ($23)
燒飯團

🔹燒釀香菇 ($29)
燒釀香菇

🔸高湯雞蛋卷 ($45)
好滑嫩, 蛋味好出, 同樣係前菜人氣之選~
高湯雞蛋卷

🔹蘆筍 ($31)
估唔到炸過後, 竟然保留到蘆筍的質量, 外脆的表層包住的蔬菜,依然保番到本身的水份~
蘆筍揚

🔸燒牛舌 ($27)
燒牛舌串燒來講, 算係出色, 肉質幾好; 但對牛舌控而言就爭甘d, 如果厚d大塊d, 可以再juicy同彈牙點會更好~
燒牛舌

🔹其他的牛 ($25) /豬 ($23) 串揚都好出色~
牛/豬串揚

🍧甜點: 柚子雪葩 ($19)
到最後都有驚喜, 好重柚子味, 好清新,雪葩好細滑~
柚子雪葩

✔️店內有吧枱位,同廂房榻榻米位 (多朋友一齊去記得要book位, 我地非繁忙日子去都好full~)

😋味道 8.5/10 😍回頭指數 8/10

🔴Jan Jan 串揚專門店 -地址: 灣仔皇后大道東100號2樓 (金鐘站F出口去太古廣場3期行過去會更近)

附上Drinks menu for reference😉 (食串燒點少得酒🍺)
2018-10-15
燒釀香菇
蘆筍揚
牛/豬串揚
柚子雪葩
  • 半熟蛋玉子
2018-10-19 229 浏览
早兩日約左友人去食串燒,Booked 9:30pm,去到話入面無位,要坐岀面,ok .啲野食都算上得快,都都會教人點食,係值得讚賞,兩個都食得幾快,因為都有啲餓。有飲野,可能趕住收工,好快就last order,咁當然餐廳內仲有其他客,而且都會不斷咁order野食。多就多野食,但係咪真係咁好食呢,我覺得好多都吾一般,反而有隻雞翼超juicy,呢個係真嘅,不過都好咸,因為啲汁,另外流心蛋都真係好流 心,但一啲都吾入味,如果食就要睇你想要啲咩啦。兩個人食得好快,一路食一路點,都無留意食左幾多,之後埋單要成共9百幾,完全嚇親,個下呆到吾記得check單,因為樣樣menu其實都吾貴,有啲menu 無價錢,大家都估吾會太貴,都吾知係我地真係食到咁貴定計錯定比錯左其他人嘅單,𣎴過如果兩個人都咁貴,咁間野真係算貴。所以我覺得整體一般。不過環境都吾錯嘅,如果夜晚去會好feel d Ps:有啲吾記得左影
早兩日約左友人去食串燒,

所以我覺得整體一般。

不過環境都吾錯嘅,如果夜晚去會好feel d

Ps:有啲吾記得左影

2018-10-19 133 浏览
野食幾好味,幾特別。但過程都等左粒幾鐘。7:30去到好快叫左一轉先,都好快到。之後人到齊7:45即刻再叫多轉。等左成半個鐘,以為串燒要耐啲。點知先走黎問我地係咪叫左啲野未黎,原來漏左單,跟住等多半個鐘真係忍唔住追一追。但個經理完全無理到,只係同返個待應講「整緊架啦」。啲野終於開始上,食到一半又停左,咁又等......等到9:15真係忍唔住,叫佢埋單,未黎既cut左佢算。遞張單黎「先生,幫你cut左未黎既野」,睇一睇,咩都無cut寫哂係張單度...又再打多次單,連漏2次單sorry都無聲😅如果係上去飲野坐成晚既人應該ok既,係覺得有啲無奈,個經理全晚企係部收銀前面對單仲要漏2次。
野食幾好味,幾特別。但過程都等左粒幾鐘。

2018-10-18 4436 浏览
之前去大阪旅行行程太趕,試唔到串揚😭😭今次去左呢間串揚專門店 令我一試愛上♥️可以坐到榻榻米房間,gathering岩哂☺️七點幾入座已經全場爆滿好似去左居酒屋咁🍻 服務態度一流酒類和非酒類飲品都好多選擇👍🏻仲有燒飯糰、高湯雞蛋卷、凱撒沙律等等欣賞呢道串揚粉漿厚薄均勻,而且零油膩感🙋🏻‍♀️串揚登場前,首先店員送上一盤椰菜和醬油。椰菜入口清新爽口,而醬油酸酸甜甜令人開胃🤤最中意天使之海老($39)🍤 蝦肉彈牙新鮮,而且外皮酥脆一啲油膩感都無👍🏻呢個唔洗點醬汁 可以食到蝦的鮮味💕 另外半熟煮玉子($23)都係必點嫁😘咬落去係流心的😍 老闆教我地加少少海鹽會更好味🤤 安格斯牛$38 也是好吃到不行🙈 半生熟入口即融,非常值得一試👍🏻雞肉紫蘇卷 $21 好清新手羽先唐揚 ($14) 🍗 非常crispy加埋少少黑糖真係好惹味😋北海道海膽湯葉卷 $39一口size, 仲要配海膽!口感豐富蘆筍 $31面頭加埋沙律醬 更惹味沙蟹球 $21沙律醬更帶出鮮味蓮根 $27食咗咁多肉係時候食返啲蔬菜類😂炸鮮蠔 $38好好好味 爽口又鮮甜,味覺享受雞肉丸 $23燒汁都幾惹味👍🏻最後以甜品作結柚子雪葩 $19好清
之前去大阪旅行行程太趕,試唔到串揚😭😭
今次去左呢間串揚專門店 令我一試愛上♥️
可以坐到榻榻米房間,gathering岩哂☺️
七點幾入座已經全場爆滿

好似去左居酒屋咁🍻 服務態度一流
酒類和非酒類飲品都好多選擇👍🏻
仲有燒飯糰、高湯雞蛋卷、凱撒沙律等等

欣賞呢道串揚粉漿厚薄均勻,而且零油膩感🙋🏻‍♀️
串揚登場前,首先店員送上一盤椰菜和醬油。

椰菜入口清新爽口,
而醬油酸酸甜甜令人開胃🤤

最中意

另外
半熟煮玉子($23)都係必點嫁😘
咬落去係流心的😍 老闆教我地加少少海鹽會更好味🤤

安格斯牛$38 也是好吃到不行🙈
半生熟入口即融,非常值得一試👍🏻
雞肉紫蘇卷 $21 好清新

手羽先唐揚 ($14) 🍗 非常crispy
加埋少少黑糖真係好惹味😋

北海道海膽湯葉卷 $39
一口size, 仲要配海膽!口感豐富

蘆筍 $31
面頭加埋沙律醬 更惹味

沙蟹球 $21
沙律醬更帶出鮮味

蓮根 $27
食咗咁多肉係時候食返啲蔬菜類😂
炸鮮蠔 $38
好好好味 爽口又鮮甜,味覺享受

雞肉丸 $23
燒汁都幾惹味👍🏻

最後以甜品作結
柚子雪葩 $19
好清新👍🏻為晚餐畫上完美句號

總括而言,非常推薦大家一試
2018-10-17
  • 半熟煮玉子
食評 - 中文版 | Food review in Traditional Chinese星期一至五午飯時間人流多,未必有位,一直想試,終於光顧第一次,點了照燒雞定食(跟餐飲品 - 可爾必思梳打)。照燒雞定食跟餐飲一杯($93+10%服務費)照燒雞 - 烹調時間適中,可口惹味,肉汁豐富白飯 - 軟硬適中,惟可使用較高質素的珍珠米味噌湯 - 味道不俗漬物(蔔蔔) - 醋味重,酸甜開胃泡菜 - 個人喜歡它的辣度可爾必思梳打 - 夠凍食評 - 英文版 | Food review in EnglishQuite a number of people during lunchtime on weekdays. It might be a good idea if you reserve a table. The very first time visiting this restaurant ordered Teriyaki Chicken Set with Calpis Soda.Teriyaki Chicken Set with Calpis Soda ($93+10% Service ch

照燒雞定食跟餐飲一杯($93+10%服務費)
照燒雞 - 烹調時間適中,可口惹味,肉汁豐富
白飯 - 軟硬適中,惟可使用較高質素的珍珠米
味噌湯 - 味道不俗
漬物(蔔蔔) - 醋味重,酸甜開胃
泡菜 - 個人喜歡它的辣度
可爾必思梳打 - 夠凍

Teriyaki Chicken Set with Calpis Soda ($93+10% Service charge)
Teriyaki Chicken - Luscious and meaty
Rice - Right hardness of rice. It will be better if high-quality Pearl rice is used.
Misa soup - Not bad
Tsukemono - Acidic taste makes it appetizing
Pickled Cabbage - Personally, I like its spiciness
Calpis Soda - Cold enough
可爾必思梳打 / Calpis Soda
2018-10-16
$102.3 (午餐)
2018-10-15 127 浏览
去大阪🇯🇵食完必食既串炸 返到香港都仲食到🍢 成間餐廳都好有日本既感覺氣氛 好多人放工黎happy hour呢🍻-每張枱都有一盤任添既椰菜🥗 岩哂食串炸時中和下油膩感另外仲有秘製醬汁用黎點串炸同椰菜食-▫️高湯雞蛋卷 $45好食‼️ 雞蛋卷夠軟滑 而且個調味岩岩好 蛋味亦出-▫️半熟煮玉子🥚 $23炸漿輕薄 咬開之後蛋漿會慢慢流出 建議加少少海鹽一齊食-▫️天使蝦🦐 $39聽講係餐廳既招牌菜 蝦肉彈牙 連蝦鬚都炸得好脆-▫️海膽湯葉卷 $39腐皮紫菜卷炸過後 再加上新鮮海膽 口感幾豐富-▫️蓮藕 $27用左日本蓮藕 比平時食既口感更爽脆鮮甜👍🏻-▫️蘆筍 $31一條長長既蘆筍 炸過之後仲能夠保留水份 外脆內juicy-▫️燒飯糰🍙 $23有醬油同味噌2款燒過既飯糰有飯焦香 再加埋燒過既味噌/醬油 -另外香脆雞翼同其他串揚同樣味道唔錯-▫️炸富士蘋果🍎 $25最後再黎多個甜品 估唔到竟然有炸蘋果😂 幾特別 玉桂香味幾重
去大阪🇯🇵食完必食既串炸 返到香港都仲食到🍢
燒過既飯糰有飯焦香 再加埋燒過既味噌/醬油
另外香脆雞翼同其他串揚同樣味道唔錯
▫️炸富士蘋果🍎 $25
2018-10-13 168 浏览
我當燒飯團係主菜,一碟有二舊,我地叫左二個口味,味噌口味同醬油味,食落差吾多味道,不過味噌係比較偏咸少少。咬開後,你會發現有爽脆既木耳喺中間。外面煎到好似飯蕉既脆脆,好正!呢個天使蝦既賣相已經值門票價了,每一隻炸蝦都有一個小木碟裝住,好精緻。個樣靚,但味道都好好,又係新鮮都爆,又大隻,絕對係抵食。平時食燒牛肉串就算吾全熟都會又乾又韌,但今次呢個牛串揚,真係咬落去,係會感覺到啲牛肉馬上喺你口腔溶化甘,一層脂肪一層肉。員工教我地邊啲炸物應該要沾佢地個秘制醬汁。聽佢地介紹呢個炸半熟蛋係好考厨師既技術,面頭果層炸面又吾會同隻蛋飛離,個要係留心蛋,好味吖。金黄色既炸帶子帶俾我一個驚喜,佢既帶子肉好大粒,好新鮮,加上中間會有幾片蒜片,我本身係吾食蒜既,但今次又覺得佢二樣野又幾夾,不過吾食得蒜既朋友仔要留意下了。我地叫左個柚子雪葩做甜品,清清的味道,清清係指清新,吾係冇味!食完甘多甘香口既美食,呢個可以幫助消化吖,冇甘濟!

2018-10-13 332 浏览
串串夜🍢👭一入到呢到 真係勁好feel呀🤩完全係日本居酒屋嘅style 多人嘅話會安排坐房 要除鞋架🙈枱上面放左椰菜同點串串嘅醬汁 作為前菜好開胃呀☺️ 呢到有不同串揚同串燒 好多選擇架👍🏻值得一讚係呢到嘅串揚 炸粉好薄又唔油膩 無負擔💓🙈海膽湯葉卷 $39所謂湯葉卷其實係腐皮卷 炸完後加上海膽海膽keep住凍 同熱辣辣嘅腐皮 有冰火嘅效果 不錯👍🏻半熟煮玉子 $23呢個係必叫之選吧 超圓滾滾嘅雞蛋上可以沾一層薄薄嘅炸粉 實在不簡單呀🤩裏面仲要係流心蛋 咬開後加少少海鹽💓太美味了‼️唐揚手羽先 $35大大隻juicy到爆嘅雞翼呀🤩炸得好香脆 微微地辣👍🏻天使蝦 $39天使蝦都好大隻呀 蝦肉彈口 炸粉好薄 不會成口粉☺️牛 $25牛肉半生熟的 肉質軟軟的 超juicy呀💓豚 $23豚肉炸得乾一點 也有濃濃豚肉味😉雞肉紫蘇卷 $21不太喜歡紫蘇的味道 不過呢個配搭也很不錯呀 令我對紫蘇有點改觀🙈炸鮮蠔 $38 炸完之後都無點縮 又夠新鮮👍🏻蓮藕 $27山藥 $23這兩款蔬菜類 很爽口又甜 👍🏻釀香菇 $29雞肉丸 $23呢兩款係串燒呀 釀香菇超juicy 加埋雞肉 口感味道很豐富☺️🍽 Jan
串串夜🍢👭

這兩款蔬菜類 很爽口又甜 👍🏻
雞肉丸

釀香菇 $29
雞肉丸 $23

🍽 Jan Jan 串揚專門店 (灣仔)
🍢 灣仔皇后大道東100號2樓
海膽湯葉卷
蓮藕
雞肉丸
2018-10-11 69 浏览
小朋友由奶奶幫手照顧同老公睇完戲後就去到預先訂位既餐廳食飯-Jan Jan 串揚於半年前曾到日本大阪食過所謂正宗串揚感覺內裏食物又乾又硬炸左好耐,如街邊檔的煎釀三寶炸後等你叫, 再番炸及炸皮與食物各走各路朋友極力推薦我試試灣仔JanJan串揚正宗大阪串揚, 師傅都係日本黎比大阪食到既串揚更正宗雖則聽完感覺奇怪, 但都去試左(日本師傅幾型仔下)香脆雞翼 $14/隻 (兩隻起)首先試試小食, 雞翼一啖咬落去發出卜卜脆的聲響非常香脆, 值得一試高湯雞蛋捲 $45第二樣就係蛋卷可睇出廚師控制火喉技巧上枱時還有微微的熱氣雞蛋卷非常嫰滑食緊野時, 會發現枱上有一盒醬汁及一盒椰菜e兩樣野係每間食串揚既店舖都會見到我認為係串揚店既特色椰菜沾醬汁食一流, 有清熱的感覺醬汁除了沾椰菜外,亦都係提供比你沾串揚但唔係每款串揚都需, 待應放食物上枱時會話你知終於到串揚出場la該店串揚與我在大阪的比較賣相真係有所不同外層炸皮原整炸漿非常貼薄牛肉 $忘記。encore左兩轉 (沾醬)牛肉嫰冇根有肉汁粉漿調配得非常好 薄薄一層在牛肉上牛肉沒有油膩感原來串揚係咁好味蓮藕 $27哇。哇。哇蓮藕每個窿窿都見到咬落非常爽口天
小朋友由奶奶幫手照顧
同老公睇完戲後
就去到預先訂位既餐廳食飯-Jan Jan 串揚

於半年前曾到日本大阪食過所謂正宗串揚
感覺內裏食物又乾又硬

炸左好耐,如街邊檔的煎釀三寶
炸後等你叫, 再番炸
及炸皮與食物各走各路

朋友極力推薦我試試灣仔JanJan串揚
正宗大阪串揚, 師傅都係日本黎
比大阪食到既串揚更正宗
雖則聽完感覺奇怪, 但都去試左
(日本師傅幾型仔下)

香脆雞翼 $14/隻 (兩隻起)
首先試試小食, 雞翼

我認為係串揚店既特色

椰菜沾醬汁食一流, 有清熱的感覺
醬汁除了沾椰菜外,
亦都係提供比你沾串揚
但唔係每款串揚都需,
待應放食物上枱時會話你知

終於到串揚出場la
該店串揚與我在大阪的比較
賣相真係有所不同
外層炸皮原整
炸漿非常貼薄

牛肉 $忘記。encore左兩轉 (沾醬)
牛肉嫰冇根有肉汁

蓮藕每個窿窿都見到
咬落非常爽口

天使蝦, 半熟煮玉子, 北海道帶子串

天使蝦 $39/隻
天使蝦上已加檸檬, 鹽 (不用沾醬)
只需直接放入口
連蝦殼都可以食
新鮮冇雪味, 正

半熟煮玉子 $23 (不用沾醬)
"好驚喜"

原來佢地有做午市嫁
2018-10-08
  • 燒飯糰
2018-10-10 337 浏览
「串揚」其實係沾左炸漿油炸嘅炸物串,係日本大阪好出名!今日黎左為於灣仔嘅串揚店,食得好過癮~ 介紹以下幾樣野我覺得一定要試嘅野!半熟煮玉子 $23呢個真係驚喜!佢好薄嘅皮底下係一個流心蛋,爆哂蛋黃出黎,好滿足。老闆仲教我同朋友咬左第一啖之後要加少少鹽, 吊哂啲蛋香出黎😍手羽先唐揚 $35雞翼控必色,超juicy,帶點微辣,加點白芝麻令成件事好香口✌🏻炸鮮蠔$38通常出去食炸蠔都會食到又腥又細,食完又肚痛嘅差蠔。但呢到個蠔係十分鮮,炸過之後都好大粒,加佢地嘅他他醬食就perfect!炸蓮藕$27食落好爽口同咪好清,重唔會因為炸過之後乾哂。食左咁多炸野之後覺得呢個冇咁濃同重味,好適合係食物之間做個過渡。釀香菇$29香菇釀左雞肉係上面,佢地烤個時菇會嗦哂啲雞嘅汁入去,口感好rich
「串揚」其實係沾左炸漿油炸嘅炸物串,係日本大阪好出名!

半熟煮玉子 $23

手羽先唐揚 $35

炸鮮蠔$38

炸蓮藕$27
炸蓮藕

釀香菇$29

炸蓮藕
2018-10-10 115 浏览
the meats were really good, they don't need to use the priciest meats to make such a tasty meal. the vegetables were also amazing, must try the 山藥,its by far the tastiest among all others.
  • 山藥