2022-11-09 2028 浏览
前開幕的時侯,曾經去過荃灣的🧡 𝕀𝕂𝕀𝔾𝔸𝕀 ℂ𝕆ℕℂ𝔼ℙ𝕋𝕊 吃廚師發辦,覺得質素不錯,所以再次到訪啦~ 餐廳最近去出 🍁秋祭割引,只需$338就可以食到店內的招牌菜啦,更可以+$100兩小時無限暢飲七寶札幌生啤酒🍻,快點約朋友來試試囉~ 「 鐵板燒套餐🥩 $338 」 包括: 加拿大銀鱈魚、美國肉眼薄燒、鐵板蒜香和牛櫻花炒飯、時令野菜、沙律、茶碗蒸、味噌湯 和 甜品💕,相當豐富。 銀鱈魚魚皮香脆,魚肉鮮嫩,如果熱一點更好吃。肉眼薄燒鹹香十足,裏上大量蒜蔥,好惹味。炒飯同樣有質素🤭,又乾身又有鑊氣~ 「 炭火串燒套餐🍖$338 」 包括: 廚師精選8串串燒、美國安格斯肉眼稻庭烏冬、沙律、茶碗蒸、味噌湯 和 甜品💕。串燒整齊排列,賣相不俗。當中我最愛燒雞翼和大蝦,小蕃薯🍠也不錯呀~烏冬滑溜溜,在寒冷的天氣吃一碗真好😆。

「 鐵板燒套餐🥩 $338 」

炒飯同樣有質素🤭,又乾身又有鑊氣~

「 炭火串燒套餐🍖$338 」

烏冬滑溜溜,在寒冷的天氣吃一碗真好😆。
2022-11-05
0+3後,各位foodie朋友係咪已經蠢蠢欲動準備飛✈️呢? 阿叔依然心大心細中,喺仲未真正返到家鄉之時唯有繼續留港食住日餐先。之前剛剛嚟咗呢間位於荃灣西一大型商埸入邊嘅日式餐廳,呢度佔地過萬呎,真心大得誇張😳,店內更分為清酒、廚師發辦、鐵板燒、和食等專區,啱晒三心兩意嘅你,入到嚟先慢慢揀食咩日本餐都得。🤭 為迎接秋季🍂來臨,餐廳近日剛推出秋祭割引1人前套餐,套餐單一價錢$338可揀主食鐵板燒、天婦羅或者炭火串燒,另包沙律🥗、漬物茶碗蒸🥚同味噌湯🥣。宜家做緊推廣,加多$100仲可以任飲生啤🍺2個鐘添,難得嚟到,就當然一次過要晒啤啤佢! 🥢天婦羅 ($338),賣相極度邪惡嘅套餐,主食包特上天婦羅同半份炸蛋天婦羅蝦餅飯,前者有炸蝦同炸野菜;後者就有半熟炸蛋加上炸蝦餅。所有炸物都金黃酥脆,炸粉夠薄,配埋白飯一齊食就最好不過!🤤 🥢鐵板燒 ($338),相當豐富嘅套餐,有銀鱈魚、肉眼厚切、時令野菜加埋鐵板蒜香和牛櫻花蝦炒飯。銀鱈魚肉質幼嫩,充滿魚油香;肉眼雖然有少少overcook,不過肉味濃郁,食埋成碗櫻花蝦炒飯,真係飽到嘔呢!🐽🐽🐽

2022-11-08 214 浏览
每當同朋友出去諗食咩,都會為大家想食既類型唔同而苦惱🤔今次發挖到呢間有廚師發辦、鐵板燒、天婦羅同備長炭串燒既席前料理餐廳😳幾款套餐好抵食,仲要加一百蚊就有埋啤酒放題🍺我地分別揀左天婦羅同燒板燒餐~🔸天婦羅餐🔸除左有時令既海鮮同野菜天婦羅外,仲有呢度既招牌炸蛋蝦餅飯!即叫即製既天婦羅,師傅控制得麵衣既厚薄度好好,炸起上黎酥脆又唔會過於油膩🍤即使係炸野菜都好好味😋炸蛋天婦羅飯有驚喜,蛋汁撈飯超正之餘,夾埋野菜天婦羅蝦餅食💯蝦餅底部仲有舊好厚肉既天婦羅鰻魚,肉爽有魚油香~好味🤤🔸鐵板燒餐🔸前菜既茶碗蒸好滑溜,好味到想食埋朋友個碗🙈燒加拿大銀鱈魚充滿魚油香,塊魚皮仲燒到脆卜卜😍主菜既美國肉眼揀左厚燒,半生熟既肉眼粒keep到粉嫩多汁~岩晒愛食牛既我🤤仲有伴碟既燒野菜都好甜好好食👍最後仲有一小碗既蒜香和牛櫻花蝦炒飯,飯粒炒得粒粒分明,即叫即炒好鬼惹味😋呢兩個餐配啤酒實在一流,最後仲有甜品食~滿足😍環境同食物質素都好好,鍾意同師傅交流既,又可以揀坐bar枱享受席前料理👍搵次再黎試下佢地「店中店」既意大利菜,由米芝蓮餐廳大廚主理~好吸引咁😳

🔸天婦羅餐🔸

🔸鐵板燒餐🔸

2022-11-08 1565 浏览
【一人前餐追加放題啤酒🍻】/////日式餐飲品牌IKIGAI CONCEPTS環境非常闊落 裝修以木系路線為主〰️最近新推出$338一人前套餐·$100日本啤酒放題🙀套餐有鐵板燒、天婦羅、炭火串燒 可以用平民價錢去體驗高級餐廳嘅服務以及食材😋.👉🏻炭火串燒套餐串燒套餐有招牌免治雞肉棒、全隻雞翼、秋葵、銀杏、番茄粒等燒物 非常豐富(*¯︶¯*) 其中雞肉棒混合蛋黃醬油更可以食到雞肉鮮甜味道 秋葵佈滿木耳絲 味道唔再單調 迎合大眾口味!!番茄粒保持暖暖温度 咬開爆汁好juicy🤭一片片美國肉眼配稻庭烏冬 肉味發揮正常 烏冬偏軟身 易入口.👉🏻鐵板燒套餐 銀鱈魚配搭自家製嘅番茄薯仔忌廉醬 微酸甜甜地幾特别😙最主要個道肉眼厚身 肉味都幾濃 但燒嘅時間過長 五成熟偏向七成熟嘅質感🤏蒜香炒飯就粒粒分明 亁身唔油膩幾出色🤤.📎另外仲有七寶札幌生啤啤酒放題🍻以及散叫一份極上壽司盛🍣七寶札幌牌子嘅啤酒麥芽風味好香濃(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)入口清爽帶有少量花香🌼極上壽司盛賣相精緻 壽司魚生有鮮甜味道~———📍Ikigai Concepts (荃灣)荃灣大河道98號如心廣場二期2樓211號舖
【一人前餐追加放題啤酒🍻】
/////

👉🏻炭火串燒套餐

👉🏻鐵板燒套餐

———
📍Ikigai Concepts (荃灣)
荃灣大河道98號如心廣場二期2樓211號舖
2022-11-02
2022-11-07 212 浏览
🍝高級意大利餐廳 🇮🇹系列 —▫️餐廳: IKIGAI CONCEPTS▫️地點:全香港有1️⃣間分店📍 Shop 211, 2/F, Nina Mall 2, 98 Tai Ho Rd, Tsuen Wan▫️營業時間⏰:星期一至日12:00–22:00▫️價錢:~$300+ —美味:🇮🇹🇮🇹🇮🇹+0.87🇮🇹環境:🕯🕯🕯🕯價錢:💰💰💰💰服務:👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳+0.9👨‍🍳—👧🏻同朋友去開既意大利🇮🇹餐廳唔多,通常去pici😂見到幾吸引就試吓,位置都幾方便—📍Dinner set x2️⃣價錢:$498@—📍Appetizer1️⃣ -Italian Mixed Seafood Salad(+$80)分數:🇮🇹🇮🇹🇮🇹+0.8🇮🇹沙律都幾開胃🥗仲有唔同新鮮嘅海鮮🦐有蝦有魷魚有蜆—📍Appetizer2️⃣--Capellini with Uni & Sakura Shrimp(+$80)分數:🇮🇹🇮🇹🇮🇹🇮🇹前菜嚟講都幾大份同抵食✨✨賣相超級靚,有海膽放喺面,再加麵質好煙韌❤️個醬都好開胃—📍Main1️⃣-Spaghettini with Sicilian Red Prawns(+$180)分數:🇮🇹🇮🇹🇮🇹
🍝高級意大利餐廳 🇮🇹系列

分數:🇮🇹🇮🇹🇮🇹+0.8🇮🇹
沙律都幾開胃🥗仲有唔同新鮮嘅海鮮🦐有蝦有魷魚有蜆

分數:🇮🇹🇮🇹🇮🇹🇮🇹

分數:🇮🇹🇮🇹🇮🇹+0.75🇮🇹
呢款相對會濃味少少,仲有三隻大蝦🦐麵質相當煙韌

📍Main2️⃣-Spaghett ini with Australian Lobster(+$180)
分數:🇮🇹🇮🇹🇮🇹+0.87🇮🇹
有半隻開邊龍蝦🦞給爽口彈牙同新鮮❤️個醬汁相對main1️⃣會淡啲啲😆

佢哋仲有是日甜品✨嗰日食咗tiramisu 同紅莓奶凍❤️個人推薦tiramisu
位於如心廣場的「Ikigai Concepts」隨時秋冬的到來推出秋祭割引優惠,有三款以鐵板燒、天婦羅及炭火串燒的優惠套餐‼️🥳🔥🔥人均消費滿$250,可以另+$100於2小時內無限暢飲日本七寶札幌生啤酒🍻好適合跟朋友們來聚餐‼️🤩▫️❥$𝟯𝟯𝟴 鐵板燒套餐🥢~~~~~~~~~~~~~~~~▰加拿大銀鱈魚魚肉很嫩呀,沾上醬汁很滋味‼️魚皮煎得薯片般香脆‼️🐟▰美國肉眼薄燒 / 厚燒選了薄燒,軟嫩的薄燒肉眼包著翠綠色的青蔥,太美味了‼️😻▰鐵板蒜香和牛櫻花蝦炒飯粒粒分明香氣撲鼻‼️不消一會兒就吃掉一整碗‼️🤤▰時令野菜炒得爽口‼️🥬▫️❥$𝟯𝟯𝟴炭火串燒套餐🥢~~~~~~~~~~~~~~~~▰廚師精選串燒八串以正宗日本備長炭烹調串燒‼️食物一端來,串燒香味四溢,令人狂吞口水‼️🤤每款串燒都很美味,配搭啤酒更是絕配‼️👍🏻▰美國安格斯肉眼稻庭烏冬烏冬QQ的,就算沒馬上吃掉口感依然很爽彈‼️🫶🏻安格斯肉眼嫩嫩的喜歡呀‼️💖▫️每份套餐包有沙律、茶碗蒸、味噌湯、甜品‼️豐富得捧著肚子走‼️🐷
❥$𝟯𝟯𝟴 鐵板燒套餐🥢
~~~~~~~~~~~~~~~~
▰加拿大銀鱈魚
魚肉很嫩呀,沾上醬汁很滋味‼️魚皮煎得薯片般香脆‼️🐟
▰美國肉眼薄燒 / 厚燒
選了薄燒,軟嫩的薄燒肉眼包著翠綠色的青蔥,太美味了‼️😻
▰鐵板蒜香和牛櫻花蝦炒飯
粒粒分明香氣撲鼻‼️不消一會兒就吃掉一整碗‼️🤤
▰時令野菜
炒得爽口‼️🥬

❥$𝟯𝟯𝟴炭火串燒套餐🥢
~~~~~~~~~~~~~~~~
廚師精選串燒八串
▰美國安格斯肉眼稻庭烏冬

2022-11-06 118 浏览
❣︎ 同朋友慶祝生日當然要搵間環境好啲的餐廳✨佢最後揀左黎呢到食環境高級開揚 伴隨着充滿日本風格嘅裝飾我地揀左秋祭割引套餐套餐主菜可揀鐵板燒、炭火串燒同天婦羅包沙律、茶碗蒸、味噌湯、漬物及是日甜品我地仲追加左2小時無限暢飲七寶札幌生啤酒Sapporo一於beer beer佢🍻► 鐵板燒套餐 $338⇢ 加拿大銀鱈魚 美國肉眼薄燒 鐵板蒜香和牛櫻花蝦炒飯 時令野菜銀鱈魚肉質滑溜 魚油豐富幾鍾意個美國肉眼薄燒薄燒包住炸蒜同青蔥肉汁豐富香氣十足😆炒飯炒得好有鑊氣 好香的櫻花蝦► 炭火串燒套餐 $338⇢ 廚師精選(8串)美國安格斯肉眼稻庭烏冬(半份)車厘茄 小青椒 雞翼 豬腩肉 免治雞肉棒 銀杏 海老豚肉卷 和牛串最鍾意和牛串 牛味濃郁雞翼都正👍🏻 雞翼皮燒得好脆車厘茄鎖到啲汁唔會變乾茄👍🏻免治雞肉棒食到入面有一粒粒雞軟骨粒點埋生雞蛋食 嘩 一流😋✨► 是日甜品  好精緻的甜品為今晚畫上一個完美的句號♡⋯⋯總結⋯⋯♡ ☻ 4.9/5 一邊飲住啤酒🍻一邊食一口串燒同朋友傾下計🗣️百忙之中可以享受呢啲時刻都係一種享受同幸福💕
❣︎ 同朋友慶祝生日
當然要搵間環境好啲的餐廳✨
佢最後揀左黎呢到食
環境高級開揚 伴隨着充滿日本風格嘅裝飾
我地揀左秋祭割引套餐
套餐主菜可揀鐵板燒、炭火串燒同天婦羅
包沙律、茶碗蒸、味噌湯、漬物及是日甜品
我地仲追加左2小時無限暢飲七寶札幌生啤酒Sapporo

薄燒包住炸蒜同青蔥
肉汁豐富香氣十足😆
炒飯炒得好有鑊氣 好香的櫻花蝦

► 炭火串燒套餐 $338
廚師精選(8串)美國安格斯肉眼稻庭烏冬(半份)
最鍾意和牛串 牛味濃郁

一邊食一口串燒
同朋友傾下計🗣️
百忙之中可以享受呢啲時刻
都係一種享受同幸福💕

今日想推介呢間位於荃灣如心廣場入面既Ikigai Concepts,最近推出左期間限定既一人套餐,平時食鐵板燒起碼都要$500以上,餐廳推出秋祭割引優惠,可以用超值既價錢 ($338)享用一人前套餐,鐵板燒、天婦羅同炭火串燒三選一,我同朋友今晚就揀左鐵板燒同炭火串燒兩款套餐,串燒最岩就係送酒,餐廳亦都有考慮呢點,所以食客們可以額外以$100追加2小時無限暢飲七寶札幌啤酒🍻🥗沙律、茶碗蒸、味噌湯、漬物套餐包左沙律、茶碗蒸、味噌湯同漬物,茶碗蒸好嫩滑,入面有蟹肉、冬菇等配料👍🏻沙律新鮮爽脆好開胃😌🌟鐵板燒一人前套餐 ($338)🐠加拿大銀鱈魚 大廚先將魚皮分開,煎到香脆好似薯片咁,魚肉好嫩滑,油脂甘香🥰🥩美國肉眼薄燒/厚燒牛肉可以揀薄燒/厚燒,我地就揀左厚燒七成熟,大廚預先切好左幾件,肉味香濃且有嚼勁,配埋伴碟既炸蒜片同炒雜菜,幾好食😋🍚鐵板蒜香和牛櫻花蝦炒飯食到呢度都飽左大半,套餐仲有個櫻花蝦炒飯,炒到好乾身粒粒分明,加埋櫻花蝦滋味十足💯🌟炭火串燒一人前套餐 ($338)大廚精選左八串炭火串燒,分別係和牛、黑豚腩肉、日本原隻雞翼、虎海老黑豚肉紫蘇卷、免治雞肉棒、日本青椒仔、車厘茄同銀杏,

🥗沙律、茶碗蒸、味噌湯、漬物

🌟鐵板燒一人前套餐 ($338)

🐠加拿大銀鱈魚

🥩美國肉眼薄燒/厚燒

🍚鐵板蒜香和牛櫻花蝦炒飯

🌟炭火串燒一人前套餐 ($338)
大廚精選左八串炭火串燒,分別係和牛、黑豚腩肉、日本原隻雞翼、虎海老黑豚肉紫蘇卷、免治雞肉棒、日本青椒仔、車厘茄同銀杏,推介大家要試下佢地既免治雞肉棒,加入雞軟骨好有咬口,蘸上蛋汁口感更豐富,虎蝦黑豚肉紫蘇卷都幾特別,估唔到三者配搭又幾夾👍🏻

美國安格斯肉眼稻庭烏冬
烏冬都幾大碗,湯底清甜,烏冬煮到好彈牙,上面有兩大片安格斯肉眼,肉眼油脂分佈平均,好好食😋

🍨甜品
甜品係兩款日式和菓子,一款係鹽漬櫻花,鹹鹹地帶啲花香,都幾煙韌,另一款係抹茶紅豆,食落有啲似草餅😍😍

2022-11-05 617 浏览
今日嚟到位於荃灣嘅日式餐廳Ikigai Concepts食飯,餐廳嘅裝修以日式風格為主,用上好多木材嘅元素,加上佔地都好大,令人坐得好舒服。最近佢就出咗秋際割引一人餐就包沙律,茶碗蒸,味增湯同埋漬物。沙律沙律菜都幾新鮮,入口鮮甜,加上份量都唔少,幾好味呀。茶碗蒸茶碗蒸富有蛋香,入邊仲用上唔同嘅材料去烹調,令到味道更加有層次。美國肉眼厚燒入口有好香濃嘅牛肉味,厚切令到牛肉更加有口感,加上亦都有好多肉汁,幾好味呀。廚師精選炭火串燒串燒有炭火燒完嘅焦香味,加上唔會燒到過咗火,保留到食材本身嘅肉汁,八串都好夠一個人食。飲品方面,只要一人消費滿$250就可以享有$100兩小時無限暢飲七寶札幌生啤酒嘅優惠。整體來講,餐廳嘅食物質素唔錯,再加上位置好寬敞,令人食得好開心呀。📍Ikigai Concepts (荃灣)荃灣大河道98號如心廣場二期2樓211號舖#荃灣美食 #荃灣好去處 #hkfoodie#beautifulcuisines#kolhk#foodstagram#nomnom#lifestyle#finedining#香港好去處#打卡#吃貨#美食日記#香港美食#美食推薦#相機食先#hkfoo

最近佢就出咗秋際割引

一人餐就包沙律,茶碗蒸,味增湯同埋漬物。

沙律
沙律菜都幾新鮮,入口鮮甜,加上份量都唔少,幾好味呀。

茶碗蒸

美國肉眼厚燒

廚師精選炭火串燒

📍Ikigai Concepts (荃灣)
荃灣大河道98號如心廣場二期2樓211號舖

#荃灣美食 #荃灣好去處 #hkfoodie#beautifulcuisines#kolhk#foodstagram#nomnom#lifestyle#finedining#香港好去處#打卡#吃貨#美食日記#香港美食#美食推薦#相機食先#hkfoodblogger#hongkongrestaurant#hkfoodshare#hkfood#hkig#igfood#hkkol#fotd#hkfoodporn#amazing#相機食先#香港#吃貨#photooftheday
繼續和大家分享上星期的生日飯系列♪(´ε` )🎂~ 這次到荃灣Ikigai Concepts日式餐廳 佔地超過12,000呎 分為6個料理區包括Omakase、鐵板燒、炭火串燒等 而最近店內注入「店中店」概念 設新的意大利菜區 由擁有15多年法意菜經驗的總廚主理 部分菜式更加入日式fusion元素🇯🇵 讓客人有嶄新體驗!✨-店內採落地大玻璃設計 日光感和空間感十足 環境舒服好坐 絕對適合作為慶祝的場地呢🎉~🔻🔻🔻🔻🔻 Set Dinner ($498)✨ 薄切西西里紅蝦魚子醬 🦐將西西里紅蝦製成薄片圓形 十分晶瑩剔透 表面放上魚子醬 整體豪華感up! 蝦味濃郁 且口感嫩滑 十分開胃的一道前菜!-✨ 北海道薄切帶子三文魚籽選用北海道帶子🤍 上面放了粒粒三文魚籽 單獨吃能吃到帶子的清新鮮甜 連同三文魚籽 就增添鹹味~ 薄切就少了份爽彈口感 但同樣軟嫩!!✨-✨ 紅酒燉牛面臉頰肉推介🌟!很有驚喜的牛面臉頰肉! 老實說 雖然外貌的確不是很精美 但絕很有內涵!! 臉頰肉非常容易切開 咬下去非常軟腍 不用咬似的~ 而且沒什麼肥肉 不會吃膩 細味之下有淡淡的紅酒味🍷 整體而言非常有質素! -✨ 澳洲
繼續和大家分享上星期的生日飯系列♪(´ε` )🎂~

🔻🔻🔻🔻🔻
Set Dinner ($498)
✨ 薄切西西里紅蝦魚子醬 🦐

✨ 北海道薄切帶子三文魚籽

✨ 紅酒燉牛面臉頰肉

✨ 澳洲龍蝦意粉 (+$180)
香氣撲鼻的龍蝦意粉🦞 意粉醬汁香濃 滲透在意粉之間 龍蝦肉非常鮮甜 裡面更有豐富惹味的龍蝦膏 充滿海鮮鹹香!

✨ 是日甜品 - Tiramisu
和朋友一起猜究竟是日甜品會是什麼 誰不知竟是最愛的Tiramisu!!!🥹🫶 用小酒杯盛著 特別之處在於加了少許杏仁 第一次吃著有杏仁味的Tiramisu 感覺挺特別! 份量適中 作為飯後甜品剛好!🧁

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 Ikigai Concepts
🗺️ 荃灣大河道98號如心廣場二期2樓211號舖
2022-11-01 102 浏览
荃灣食肆愈開愈多種類亦都非常之多元化今次同朋友試左起荃灣西附近一間鐵板燒餐廳新鮮食材透過師傅巧手的鐵板料理我哋揀咗一個鐵板燒、一個天婦羅套餐✅茶碗蒸蛋滑香濃 出汁調味剛好💥鐵板燒💥✅加拿大銀鱈魚肉質軟嫩的,噴香濃郁的香氣在口中融合相當美味✅美國肉眼肉質嚼勁與肉汁香氣十足✅鐵板蒜香和牛櫻花蝦炒飯櫻花蝦炒飯炒得粒粒分明煙韌有咬口💥天婦羅套餐💥✅特上天婦羅天婦羅海鮮講求甘甜鮮味,而蔬菜則須保持濕潤感和香氣✅炸蛋天婦羅蝦餅飯炸物很乾爽又酥脆,咬落蝦肉很飽滿,而溫泉蛋味道濃郁,拌著一起吃很是滋味宜家重有個優惠,每人惠顧滿$250即可加$100任飲生啤2小時
荃灣食肆愈開愈多
種類亦都非常之多元化

今次同朋友試左起荃灣西附近一間鐵板燒餐廳
新鮮食材透過師傅巧手的鐵板料理

我哋揀咗一個鐵板燒、一個天婦羅套餐

✅茶碗蒸
蛋滑香濃 出汁調味剛好

💥鐵板燒💥
✅加拿大銀鱈魚

肉質軟嫩的,噴香濃郁的香氣在口中融合相當美味
✅美國肉眼

肉質嚼勁與肉汁香氣十足
✅鐵板蒜香和牛櫻花蝦炒飯

櫻花蝦炒飯炒得粒粒分明煙韌有咬口

💥天婦羅套餐💥
✅特上天婦羅

天婦羅海鮮講求甘甜鮮味,而蔬菜則須保持濕潤感和香氣
✅炸蛋天婦羅蝦餅飯

環境勁靚空間感強!✨日式餐飲品牌Ikigai Concepts 主打廚師發辦,最近加入新概念,探秘「店中店」La Trattoria意大利菜😍👨🏻‍🍳提供多款經典意大利菜:傳統卡邦尼通心意粉、🦐西西里紅蝦意粉、🍄意大利牛肝菌意粉等部分菜式悉心注入日本食材,西式意粉加入🇯🇵櫻花蝦同海膽,Fusion意菜帶出驚喜味蕾!前菜🥗意大利海鮮沙律 +$80加入豐富海鮮,季節蔬菜搭配清新,大蝦肉質結實夠鮮甜!🦐櫻花蝦海膽天使麵+$80愛不釋手❤擺碟已經勁靚!鮮香櫻花蝦,甜美海膽,配上如細髮般天使麵,感受廚師用心之作。主食🍝 西西里紅蝦意粉 +$180奪目鮮紅色,上菜如油畫,紅蝦濃郁奶油味入口即化,味道鮮濃突出。🇦🇺澳州龍蝦意粉+$180豐富足料,龍蝦勁大隻!肉質爽甜,配上掛汁意粉,感受獨特鮮味。🍒是日甜品 莓果奶凍香軟可口,酸甜莓香清新醒胃,唔會驚太甜膩👍🏻$498/位環境好有驚喜,淺色簡約明亮。無論係日式發辦,定創新意菜都好有feel~💕@ikg.hk

前菜
🥗意大利海鮮沙律 +$80
加入豐富海鮮,季節蔬菜搭配清新,大蝦肉質結實夠鮮甜!

🦐櫻花蝦海膽天使麵+$80

主食
🍝 西西里紅蝦意粉 +$180

🇦🇺澳州龍蝦意粉+$180

🍒是日甜品 莓果奶凍
香軟可口,酸甜莓香清新醒胃,唔會驚太甜膩👍🏻

$498/位

@ikg.hk
🌟Ikigai Concepts🌟 餐廳面積超過萬平方呎,空間感高,環境舒服,主打嘅🎌日本菜範圍好廣闊,包括廚師發辦🍣、炭火串燒🍢、天婦羅🍤、鐵板燒🔥等等!最近🌟Ikigai Concepts🌟 推出秋祭割引優惠🍁,一人前套餐只需$338,有三款選擇:🔥鐵板燒、🍤天婦羅 或 🍢炭火串燒!✨仲有,顧客喺全新升級派對區消費滿$250,可以$100追加2小時無限任飲日本啤酒,爽呀!🍻每款套餐都有附上 🥗沙律、 🥚茶碗蒸、🍲味噌湯、漬物 及 💚是日甜品!🔥鐵板燒套餐 $338主菜包括有🐠加拿大銀鱈魚、🥩美國肉眼薄燒 / 厚燒 (100g) 、🦐鐵板蒜香和牛櫻花蝦炒飯 及 🥗時令野菜!🐠加拿大銀鱈魚 魚皮煎至金黃香脆,肉質嫩滑,充滿魚油香味😍,再點少少醬汁,更滋味!👍🏻🥩美國肉眼薄燒 / 厚燒 (100g) 配時令野菜🥗我選擇了五成熟嘅厚燒肉眼扒,肉眼粉嫩誘人💗,肉味濃郁又多汁,好味道! 🥰伴碟嘅炸蒜片及炒野菜都唔錯,唔好錯過呀!😋🦐鐵板蒜香和牛櫻花蝦炒飯 炒飯炒至粒粒分明,再加上櫻花蝦、蔥花、蛋 及和牛粒,好滿足!😘 🍢炭火串燒套餐 $338主菜包括有廚師精選 (8串)🍢 及美國安格斯肉眼稻

🔥鐵板燒套餐 $338

🐠加拿大銀鱈魚

🥩美國肉眼薄燒 / 厚燒 (100g) 配時令野菜🥗

🦐鐵板蒜香和牛櫻花蝦炒飯

🍢炭火串燒套餐 $338
主菜包括有廚師精選 (8串)🍢 及美國安格斯肉眼稻庭烏冬🍲 (半份)!

🍢廚師精選 (8串)

今次我品嘗到嘅8款串燒包括有 🍳免治雞肉棒、🐓日本全隻雞翼、🦐虎海老黑豚肉紫蘇卷、🐷黑豚肉、🥩和牛、🍁銀杏、💜甜薯及💚秋葵!

串燒係以正宗日本備長炭烹調🖤,即叫即燒🔥,熱辣辣,香氣撲鼻! 😍
日本全隻雞翼嘅雞皮燒至非常香脆,雞肉超嫩滑多汁,高質! 👍🏻免治雞肉棒內含少量軟骨提升口感,配上濃厚嘅醬汁及蛋黃,一流! 🥰

🍲美國安格斯肉眼稻庭烏冬 (半份)

薄片肉眼粉嫩味濃, 份量頗多,稻庭烏冬煙靭滑溜,湯底清淡,唔錯!✨

💚是日甜品 – 黑糖抹茶蕨餅
2022-10-29 108 浏览
多謝好友帶我去一個我很少去的地區: 荃灣~ 原因不詳, haha. 今次前往, 是為了醫肚. Ikigal Concepts 推出秋祭割引(一人前), 無論鐵板燒或天婦羅或炭火串燒, 均是$338,套餐包沙律、茶碗蒸、味噌湯及漬物. 當晚與朋友各點一款來分享. 大家都較愛吃串燒!Ikigal店內面積很大, 亦分很多, 例如鐵板燒區、壽司區等.我地則坐於離門口不遠、稱為lounge的一區, 這也是最近酒吧區的~茶碗蒸好香滑,有菇粒、肉粒及銀杏等; 味噌湯挺多料, 濃料適中.串燒是廚師推介, 8款包括豚肉露筍蝦、和牛粒、豚肉串、銀杏、車厘茄、醬燒茄子及雞肉棒. 露筍蝦吸了豚肉的脂香, 特別滋味. 雞肉棒沾日本蛋, 寧舍可口!必食銀杏串, 口感軟糯.和牛粒比鐵板燒的生熟度還要好~套餐每位加$45就可享七寶札幌生啤(500ml), 吃串燒必備~美國安格斯肉眼稻庭烏冬(半份), 湯味濃郁, 紫菜及肉眼片都不少, 配埋彈牙烏東, 整體來說很不錯~另一份是鐵板燒, 包括加拿大銀鱈魚、美國肉眼薄燒/厚燒(100g)、鐵板蒜香和牛櫻花蝦炒飯配炒野菜.  欣賞銀鱈魚把魚皮燒得極脆, 反而厚燒肉眼有點韌及淡
必食銀杏串, 口感軟糯.
和牛粒比鐵板燒的生熟度還要好~
另一份是鐵板燒, 包括加拿大銀鱈魚、美國肉眼薄燒/厚燒(100g)、鐵板蒜香和牛櫻花蝦炒飯配炒野菜.  欣賞銀鱈魚把魚皮燒得極脆, 反而厚燒肉眼有點韌及淡味, 加少少鹽作調味會較好.
以和牛來炒飯, 預了飯粒吸滿和牛脂肪香氣,亦因這樣, 每夥飯粒也變得誘人!
套餐的甜品是漬梅花糯米糍和軟糯的黑芝麻糯米糍, 好合心意.
就算單點美食, 人均消費滿$250, 加$100便可享2小時無限暢飲札幌生啤.
2022-10-20
  • 茶碗蒸
  • 銀杏
  • 豚肉露筍蝦
  • 醬燒茄子
  • 雞肉棒
2022-10-28 125 浏览
第一次係香港食omakase☺️呢間係朋友帶我黎既一間日本居酒屋,位於如心廣場。格局設計好寬敞,食物質素都係新鮮既,可以同朋友係呢個舒服既環境去食野係開心既☺️仲要呢餐係朋友請既仲開心哈哈🙈🙈🙈係我地前面有位老師父為我地準備食材,其實個感覺都幾得意。Btw 我最後總結係環境不錯,但份量唔夠飽,但想試既朋友都可以去試試,佢地服務不錯,食得開心
第一次係香港食omakase☺️
呢間係朋友帶我黎既一間日本居酒屋,位於如心廣場。
係我地前面有位老師父為我地準備食材,其實個感覺都幾得意。