HIKARI

2022-02-14 29 浏览
荃灣大壩街一向都好多食肆,宜家連咖啡店都要分一杯羹,呢間樓高兩層既咖啡店,雖然開左一段時間,終於有機會試啦走日系咖啡店,以簡約木系為主調,樓底高既關係,唔會好嘈,環境都幾舒服Flat white拉花不錯,但啡味唔夠濃,奶味較重,整杯甜感較重自選吐司酸種包味道普通,三文魚個件味道都好單調,好彩三文魚幾淡口唔太咸,加d檸檬汁會更清新牛油果個件有番茄蓉底,味道就豐富d,食食下仲覺得幾辣環境係不錯的,但咖啡同食物就唔係好岩我口味

Flat white
拉花不錯,但啡味唔夠濃,奶味較重,整杯甜感較重

自選吐司
牛油果個件有番茄蓉底,味道就豐富d,食食下仲覺得幾辣

環境係不錯的,但咖啡同食物就唔係好岩我口味
2022-02-11 35 浏览
難得今日放假,終於有機會試下荃灣大壩街間HIKARI😊餐廳設有兩層,落地玻璃,採光度高。安格斯牛柳粒青醬意大利麵 $108好足料,牛柳粒多帶少少脂肪,食落柔軟不會煎得好熟過韌。醬汁好creamy,每條意粉都被醬汁包圍住,充斥著青醬嘅香味。自選吐司  四款配料 $88麵包有兩款,分別有蕎麥酸種麵包和五穀酸種麵包。麵包醬有兩款,分別有蒜香蛋黃醬和新鮮茄蓉。配料多達有12款。我簡了蕎麥酸種麵包和蒜香蛋黃醬。配料有黑松露炒滑蛋,慢煮雞胸、牛油果和煙三文魚。店員會為你安排那兩款配料將會放在一起讓你享用。麵包帶來的淡淡酸味,外殼酥脆,口感細緻。1️⃣黑松露炒滑蛋配慢煮雞胸,黑松露嘅份量很多,炒蛋滑溜細嫩,蛋奶香極為濃厚。雞胸沒有醃製味夠健康。2️⃣牛油果配煙三文魚簡直是絕配。牛油果夠熟夠creamy,煙三文魚份量多。澳式鮮咖啡咖啡味濃,夠滑嫩。香月圓焙茶鮮奶焙茶的苦味、澀味比較少,鮮奶嘅配搭更美味。

安格斯牛柳粒青醬意大利麵 $108
安格斯牛柳粒青醬意大利麵

自選吐司  四款配料 $88

麵包帶來的淡淡酸味,外殼酥脆,口感細緻。
自選吐司  四款配料

澳式鮮咖啡
咖啡味濃,夠滑嫩。

香月圓焙茶鮮奶
焙茶的苦味、澀味比較少,鮮奶嘅配搭更美味。

安格斯牛柳粒青醬意大利麵
自選吐司  四款配料
2022-01-27 37 浏览
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️又煩緊今個週末去邊?🐱不妨考慮吓呢間清新嘅文清小Cafe🍀❶溫泉蛋黑松露意大利飯 $88意大利飯既質感偏硬身☺️同外國正宗意大利飯既質感相似🇮🇹而主角黑松露醬香味相當濃厚💚上枱嘅時候散發住陣陣獨特誘人嘅香氣 🌿另外仲配搭玉子溫泉蛋 🥚蛋黃滲入整個意大利飯🍳完全提昇左整個菜色既層次🪜❷丸九小三園抹茶鮮奶 $50睇落漸層既抹茶鮮奶🤩可以按自己喜好揀選鮮奶/豆奶/燕麥奶🥛而我就揀咗燕麥奶 飲落奶味突出 😋但同時又唔會蓋過左抹茶嘅香醇🫖鍾意抹茶嘅朋友不妨一試🍵
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

而我就揀咗燕麥奶 飲落奶味突出 😋
但同時又唔會蓋過左抹茶嘅香醇🫖
鍾意抹茶嘅朋友不妨一試🍵
2022-01-26 32 浏览
Brunch:蕎麥酸種麵包buckwheat sourdough +鮮茄蓉蜆肉拿破崙意大利麵 spaghetti napoleon w/ clams Drinks: 香月園焙茶鮮奶 kogetsuen hojicha latte + 桃肉冰茶 peach iced tea蕎麥酸種麵包🍞 麵包醬: 鮮茄蓉配料: 炒🥚+炒🍄+🦐麵包挺chewy,但嫌酸味不夠突出。炒蛋很滑,帶香濃蛋味。蝦子有驚喜,不霉,很紮實彈牙。反而雜菇水平比較普通,味道不突出,份量相對少。鮮茄蓉蜆肉拿破崙意大利麵🍝水準中下。喜歡它鮮茄蓉的味道,很清新,帶淡甜味。意大利麵也做到al dante,但蜆肉不新鮮,有苦臭味,影響整個菜式的水準。香月園焙茶鮮奶☕️第一次喝冰的焙茶鮮奶,意外好喝。焙茶味濃,入口滑順。值得一讚的是他們提供紙飲管,支持環保♻️整體而言,食物水準挺好,不過環境比較窄,每桌之間的距離很近,講話要小聲。營養價值: 🌕🌕🌕🌕🌖大部分材料都新鮮。味道不會過分鹹/甜。營養搭配均勻。開心指數: 🌕🌕🌕🌕🌑

蕎麥酸種麵包🍞
麵包醬: 鮮茄蓉
配料: 炒🥚+炒🍄+🦐

鮮茄蓉蜆肉拿破崙意大利麵🍝

香月園焙茶鮮奶☕️

營養價值: 🌕🌕🌕🌕🌖
大部分材料都新鮮。味道不會過分鹹/甜。營養搭配均勻。
開心指數: 🌕🌕🌕🌕🌑
  • Latte
2022-01-25 29 浏览
Hikari自選酸種麵包吐司 $68-$88 Customized Sourdough Toast 價錢因應topping 2/3/4款而定, 而部分配料需加錢. Sourdough toast 可選五穀/蕎麥麵包, 蒜香蛋黃醬/清新鮮茄蓉. 我選左炸雞、黑松露炒蛋、蟹肉同煙三文魚. Toast 其實好大份足料, 睇落乾身, 其實食落外脆中間軟熟帶微天然酸度. 欣賞佢炸漿唔厚, 而皮脆肉嫩, 不過scrambled egg 比較水稀稀且truffle味唔多夠. 另外smoked salmon 都幾好食.丸久小山園抹茶鮮奶 $45Tsukimi Matcha Latte拉花為佢加分不少, 飲落偏milky. 下次反而會想飲番啡.
Hikari

自選酸種麵包吐司 $68-$88
Customized Sourdough Toast

丸久小山園抹茶鮮奶 $45
Tsukimi Matcha Latte

2022-01-22 30 浏览
雖然附近有唔少同類cafe/西餐,但假日兩三點依然要排隊,可見吸引力仍唔少!.1️⃣炒蛋煙三文魚多士/蕎麥酸種/蒜香蛋黃醬($73)賣相首先加分。先講炒蛋,炒得都幾滑,同埋因為加咗蛋黃醬,令成件事再滋味啲肥啲🍳煙三文魚就正常發揮,但配埋唔太硬嘅sourdough包就幾夾!.2️⃣鮮蝦芝士忌廉意大利麵($98)蝦都有五隻,而且都幾彈牙飽滿!意粉就普普通通,芝士汁唔算係食完好難忘嗰種,唔算特別香同重芝士味,有少少漿口。.3️⃣溫泉蛋黑松露意大利飯($88)黑松露味都幾香,意大利飯煮法都係硬硬哋嗰款,鍾嗰鍾意就見人見智。份量都幾大份,係夠飽嘅。.4️⃣丸久小山圓抹茶鮮奶(+$32)跟餐叫嘢飲可減$15~一句講晒,等於拉花版嘅Green Tea Latte🤣好飲係好飲,抹茶都幾香,不過無太大驚喜.5️⃣竹炭咖啡(+$29)都係拉花同黑色版嘅Latte~勝在打卡味濃,同埋可以慢慢飲,舒舒服服放空過一個下晝

1️⃣炒蛋煙三文魚多士/蕎麥酸種/蒜香蛋黃醬($73)
2️⃣鮮蝦芝士忌廉意大利麵($98)
3️⃣溫泉蛋黑松露意大利飯($88)
4️⃣丸久小山圓抹茶鮮奶(+$32)
5️⃣竹炭咖啡(+$29)
“𝑁𝑜 𝑜𝑛𝑒 𝑐𝑎𝑛 𝑢𝑛𝑑𝑒𝑟𝑠𝑡𝑎𝑛𝑑 𝑡ℎ𝑒 𝑡𝑟𝑢𝑡ℎ 𝑢𝑛𝑡𝑖𝑙 ℎ𝑒 𝑑𝑟𝑖𝑛𝑘𝑠 𝑜𝑓 𝑐𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒’𝑠 𝑓𝑟𝑜𝑡ℎ𝑦 𝑔𝑜𝑜𝑑𝑛𝑒𝑠𝑠.”垃圾疫情搞到大家冇得去日本🇯🇵有冇人同我一樣好掛住日本嘅女仔 (美食)呢👋今次同大家去到荃灣一間文青cafe~HIKARI☕️Cafe樓底極高 共有兩層 問極有空間感😚採用了日系風格裝修 令客人入到去好有放鬆同樸素嘅感覺 kimoji🥰啱晒大家去唞下氣 連我依啲「文老」都推介👍食物方面都能尚算正常 不過都少少失望🤭但從擺盤及配料方面突顯出頗有心思同驚喜🤩———————————————————————————〖 蟹肉露荀意大利麵🦀🍝 〗💰98真係名副其實嘅意「大」利麵🤣 好大碟啊❗️兩個人加個小食都夠飽🤪而且配料超級多 蘑菇同蟹肉多到不得了蟹味尚算香濃 絕對唔係扮晒蟹啊🤩 意粉汁都好濃稠入味不過唔知係咪太大碟 一路食一路嗦汁去到最後意粉會有少少乾身😯吾夠creamy🤨〖 Cereal Sourdough with scrambled eggs, smoked salmon, prawns🍤🍳🍞 〗💰83依個酸種面包又幾有驚喜喎😍面包食落好

垃圾疫情搞到大家冇得去日本🇯🇵

好有層次😍
蛋糕嘅焦香味唔算突出
但芋泥嘅粉味將抹茶更突顯出來 幾神奇👏

———————————————————————————

評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 7/10

📍 荃灣大壩街21號地舖
⏰ 𝕄𝕠𝕟-𝕊𝕦𝕟: 𝟙𝟙:𝟘𝟘-𝟚𝟛:𝟘𝟘
☎️ 𝟡𝟞𝟡𝟡 𝟡𝟘𝟠𝟝
2022-01-17 35 浏览
之前留意抹茶foodie發現Hikari嘅抹茶latte獲得唔少好評,決定weekend同屋企人去拜會下🥰 Lunch選擇唔多,今次就叫左:🌟煙三文魚青醬意粉🐟青醬味度濃郁,富有羅勒香味,加上有伴碟嘅松子仁,能夠加強青醬口感。煙三文魚份量不少。意粉富有口感Al Dente👍🏻,驚喜就冇嘜啦,不過都算係中上水準🌟溫泉蛋黑松露意大利飯🍄黑松露risotto煮得岩岩好,處於半生熟狀態👍🏻 黑松露醬冇咩野好評,但係估唔到芝士脆片咁有驚喜,脆身得嚟又帶有非常濃烈嘅車打芝士味,加上撈埋溫泉蛋嘅蛋汁,將成個飯嘅層次昇華不少。🌟丸久小山園抹茶鮮奶🍵抹茶鮮奶嘅拉花係好靚嘅飛馬拉花🐎,顏色翠綠,抹茶濃度頗高。帶上一點點甜度🤏,奶泡豐盈,隨之而來係抹茶溫和嘅苦澀同回甘,非常滿意😉

🌟煙三文魚青醬意粉🐟

🌟溫泉蛋黑松露意大利飯🍄

🌟丸久小山園抹茶鮮奶🍵
2022-01-17 24 浏览
星期六放假 #metime 在荃灣周圍逛,也終於有個機會試吓荃灣新開了一段時間的cafe—HIKARI/這間Cafe的樓底有兩層,落地大玻璃,吸光度都很好,木系的簡約裝修,打卡一流,可惜冇人幫我影🤷🏻‍♀️早上十一點半已經幾乎坐滿,人氣相當旺盛!/自選吐司系列(四款配料 $88)五穀酸種麵包配新鮮茄蓉,多穀吐司硬邊有咬口,不知道是否沾了碟邊的紅椒粉,酸酸辣辣的挺開胃/🌟牛油果、蝦個人很喜歡這個配搭💕三隻大蝦意想不到爽口彈牙,調味恰好,有蝦味架!牛油果蓉都好新鮮,夾雜粒粒果肉,口感軟滑豐富/⭐️煙三文魚+$5、慢煮雞胸煙三文魚有四大塊,夠哂肥美🤩慢煮雞胸沒有急凍雞的雪味,帶清新香草的味道,岩哂喜歡清淡的我😙✌🏻/⭐️Latte放假當然要飲番杯啡!白咖啡都是Nutty口味,除了有個非常igable的獨角獸拉花🦄味道都算香濃順滑,係唔錯既👌🏻/Cafe的對面街就係荃灣廣場,位置相當方便,食飽飽就可以去行街喇🙆🏻‍♀️

自選吐司系列(四款配料 $88)
🌟牛油果、蝦
⭐️煙三文魚+$5、慢煮雞胸
⭐️Latte
2022-01-14 37 浏览
開左無耐果時黎過呢間荃灣兩層高日系cafe - Hikara,但正係飲左杯咖啡,今次再黎食lunch呢到既裝修以簡約設計為主採用左唔少木嘅元素,個人都好喜歡自然光從窗邊嘅大玻璃透入而且內裏空間都好大溫泉蛋黑松露意大利飯 $88 好香既黑松露味,但個溫泉蛋就熟咗少少,個飯入邊有蘑菇同少少脆脆喺係到,食落去更香更、有好感野飲方面,我就叫左杯Flat white $ 42 個拉花好靚💛 都好唔錯Lunch set 野飲可以減$15

呢到既裝修以簡約設計為主
採用左唔少木嘅元素,個人都好喜歡
自然光從窗邊嘅大玻璃透入

Flat  white

溫泉蛋黑松露意大利飯
Flat  white
2022-01-11 59 浏览
環境好舒服既日系cafe,純白x木系既裝修,特別係咁岩安排左可以坐樓上閣樓,坐得更舒服,可以好悠閒好chill 咁享受me time lunch~ ❤️蟹肉蘆筍意大利飯 好creamy既意大利飯,好多蟹肉之外,仲有蟹籽 蘆筍 磨菇等等既配料,加上煮到好淋,煙煙韌韌既意大利飯,食落口感層次更加豐富!🧡丸久小山園抹茶鮮奶 小山園抹茶當然係好香既抹茶味,飲之前攪勻d 鮮奶,抺茶味更加均勻~整體感覺無論係食物質素,定係環境都好唔錯!

蟹肉蘆筍意大利飯
蟹肉蘆筍意大利飯

丸久小山園抹茶鮮奶

整體感覺無論係食物質素,定係環境都好唔錯!
2022-01-11
2022-01-09 31 浏览
Cafe 文化喺香港新趨勢,估唔到荃灣區都唔執輸,越來越多高質個性咖啡店!這間新開的Halari coffee 樓高兩層,行日本小清新風格!在做運動想食清少少,就嗌左light lunch 牛油果沙律同埋店員推介的Dirty coffee ▪️牛油果沙律 $86超大盤多到瀉嘅沙律!而且仲好揼本,用上成本不低的羽衣甘藍,牛油果,紅石榴乾。抗氧化又高纖!還加入了杏仁碎增加口感,淋在面上的醬汁濃調,有點像荷蘭醬,又加了一點蜜糖,吃起來酸酸甜甜。▪️Dirty Coffee 髒髒咖啡最近火熱起來,我忍唔住要試吓!Dirty coffee 是指熱的Espresso撞上涼鮮奶,濃郁的棕色和厚重的奶白色形成分明層次,慢慢流動,混合。賣相極為討好!口感從冰涼牛奶到濃醇咖啡,由淡到濃,冰火兩重。極之過癮!

▪️牛油果沙律 $86

▪️Dirty Coffee
2022-01-08 31 浏览
【荃灣兩層日式咖啡店☕️】/////荃灣呢條近車房嘅街越開越多餐廳 100米嘅距離無論行左定右都可以去到其中一間咖啡店👏🏻👻HIKARI走木系裝修文青路線 樓高兩層 空間感相對較大 平日嘅中午時間有猛烈嘅陽光透過玻璃射入餐廳 幾曬但坐Bar枱影食物相真係一流🤩🤩.👉🏻温泉蛋黑松露意大利飯 ($88)一上枱就聞到好香濃嘅黑松露味🤪輕輕拮穿温泉蛋混入飯粒大大減低膩度~幾中意意大利飯飯粒軟身個texture唯飯粒太濕潤 出得比較多水 需要調整下🤧.👉🏻香月園培茶鮮奶 ($47)整體味道唔會太甜 培茶香味十足😋拉花圖案有心形加花 幾有心思飲嗰陣只有少量粉粒 入口温和順滑(´▽`)—————📍HIKARI (荃灣)荃灣大壩街21號地舖
【荃灣兩層日式咖啡店☕️】

/////

👉🏻温泉蛋黑松露意大利飯 ($88)
一上枱就聞到好香濃嘅黑松露味🤪
輕輕拮穿温泉蛋混入飯粒大大減低膩度~
幾中意意大利飯飯粒軟身個texture
唯飯粒太濕潤 出得比較多水 需要調整下🤧

👉🏻香月園培茶鮮奶 ($47)
整體味道唔會太甜 培茶香味十足😋
拉花圖案有心形加花 幾有心思
飲嗰陣只有少量粉粒 入口温和順滑(´▽`)

—————
📍HIKARI (荃灣)
荃灣大壩街21號地舖
2022-01-06
呢間cafe有pasta, risotto 同light meal,環境行文青秋天風🍁,好多食物都用左海鮮做配菜🦞,抵讚嘅係海鮮都處理得幾好🤟🏻,btw飲品有多款式而且拉花好靚!!!😍:-1️⃣「香煎蝦墨魚汁意大利麵🦑($118)」 同朋友食到個嘴黑媽媽😳(要同好熟嘅人去先好食😂),幾香墨魚同蒜香味,蝦仁都爽口🦐🤤~ Prawn and squid ink sauce spaghetti 👍🏻-2️⃣「香煎帶子黑松露意大利飯🍄🇯🇵($138)」幾香松露味🤩,重點係帶子超級超級大粒,好鮮嫩多汁,超jeng~Pan-fried scallop black truffle risotto 👍🏻-3️⃣「香月圓焙茶鮮奶 (H) ☕️($47)」超推薦✨,幾濃焙茶味!冇咩粉粒,收貨🤟🏻🤩~Kogetsuen Hojicha Latte 👍🏻-4️⃣「竹炭咖啡 (H) ☕️($44)」黑色幾靚,咖啡味偏nutty,幾香,個人覺得好過好多坊間嘅竹炭latte~Charcoal latte -🐰💬小結:環境幾靚,坐得舒適,晚市黎講定價都算acceptable,btw飲品真心有誠意☕️~
1️⃣「香煎蝦墨魚汁意大利麵🦑($118)」
2️⃣「香煎帶子黑松露意大利飯🍄🇯🇵($138)」
3️⃣「香月圓焙茶鮮奶 (H) ☕️($47)」
4️⃣「竹炭咖啡 (H) ☕️($44)」
🐰💬小結:
香煎帶子黑松露意大利飯
香煎蝦墨魚汁意大利麵
香煎帶子黑松露意大利飯
香煎蝦墨魚汁意大利麵
香月圓焙茶鮮奶
荃灣新開木系cafe☺️ 餐廳位於荃灣廣場對面,野食同埋飲品都唔錯!性價比幾高👌🏻/Smoked salmon pesto spaghetti $88/意粉賣相幾靚,pesto sauce 好香,除左煙三文魚仲有雜菌🥰/Onsen egg black truffle risotto $88/黑松露味道唔算好濃,有好多雜菌,意大利飯質地唔錯!/Avocado mozzarella egg benedict $88/黎個係自選toast,可以自己揀toppings,我就要左avocado,mozzarella cheese同埋egg benedict,sourdough有d 硬🤔但係勝在可以自己揀材料/Dirty tiramisu $78/咖啡味道濃郁,mascarpone cheese 好軟滑,同手指餅嘅比例唔錯👌🏻/Charcoal latte $44/拉花超靚😳係海馬黎😍其實都係個顏色特別,味道都係普通latte 黎🤣

Smoked salmon pesto spaghetti

黑松露味道唔算好濃,有好多雜菌,意大利飯質地唔錯!

/Dirty tiramisu $78/
Dirty tiramisu