HIKARI

2022-03-13 33 浏览
喺大壩街開立了半年走文青風日式木系裝修的Hikari ,連window seat位都擺放了時下受歡迎的觀賞值物。自選吐司 無論係麵包類,醬汁或配料都任君選擇, 可選兩拼三拼或者四併呢個四併 ~炒蛋,三文魚,慢煮雞胸 和牛油果配蛋黃醬,五穀麵包好清新, 三文魚大件;慢煮雞胸厚身,慢煮後好淋;炒蛋滑溜;牛油果份量剛好安格斯牛柳粒青醬義大利麵值得一讚係熱騰騰,一炒起就上檯,牛柳粒超大粒厚切, 青醬底清新唔會太creamy, 份量控制得很好,麵底份量相信 男士也很足夠。咖啡可以選 Nutty /Fruity竹炭咖啡黑底襯上白色拉花 未入口已經吸引了眼球,竹炭令到整杯咖啡多了股特別香氣,微苦卻不澀口,相當好味Dirty 溫度/外觀/味道 都係一杯Dirty的重要性。 外觀啡,白分明,証明冷奶與熱啡的調配技巧 恰到好處.

安格斯牛柳粒青醬義大利麵
值得一讚係熱騰騰,一炒起就上檯,

咖啡可以選 Nutty /Fruity

竹炭咖啡

Dirty
啡的調配技巧 恰到好處.

午餐
2022-03-13 147 浏览
🍚香煎帶子黑松露意大利飯$138🍚Pan fried scallop black truffle risotto $138 一上碟已經好吸引好香嘅黑松露味係度漂出嚟粒粒分明嘅意大利飯 有咬口得黎又唔會似生米黑松露醬夾埋芝士脆脆濃郁又creamy 食得出係落重本🤩最重要係帶子好大粒又有肉地🤤唔會有冰鮮味 煎得啱啱好到位呢個係一個不敗組合希望餐廳維持到水準☺️🖤黑芝麻鮮奶$47🖤Black sesame latte$47一見到咁靚嘅拉花內心已經開心到爆炸黑色同白色鮮明對比⚫️⚪️令到拉花嘅圖案更加靚🐎(其實自己私心想黎要靚靚拉花🤭黑芝麻味雖然唔係特別濃郁 但係奶嘅溫度適宜入口價錢亦未算係太進取加上餐廳主要文清氣息嘅咖啡店🌾亦都播住好chill 同休閒既音樂絕對係一個假日休息既咖啡廳🌸

🍚香煎帶子黑松露意大利飯$138

加上餐廳主要文清氣息嘅咖啡店🌾
亦都播住好chill 同休閒既音樂
絕對係一個假日休息既咖啡廳🌸
2022-03-13 103 浏览
荃灣一向都係出名多野食😋今次目標揾一間靚靚cafe同朋友傾下計 遠離下最近嘅壞心情🥺🥺🥺Hikari嘅門口已經好吸睛😍落地玻璃+ 高樓底 + 冇得輸嘅日光🌞完全係打卡嘅好地方📸凳底仲有位比你擺袋超貼心🥰😵‍💫Menu選擇好多!又有麵包又有意粉同All day breakfast 🥰飲品選擇有茶有唔同嘅latte同酒~~我同朋友叫左一份4個toppings嘅吐司🍞一個鮮蝦芝士忌廉汁意大利麵🍝另外仲有兩杯飲品!🤍煙三文魚+班尼迪蛋+炸雞+蟹肉吐司係一個小小誇張嘅選擇🤣但真係無後悔😋全部都好正!煙三文魚好大塊味道新鮮 炸雞係唐揚炸雞!有調味得黎仲好Juicy🥰超級欣賞個蟹肉!!♥️係真係食到一絲絲嘅蟹肉同撈左一齊嘅洋蔥粒 亦都唔會俾個醬冚左蟹味!🤍鮮蝦芝士忌廉汁意大利麵呢個意粉都好驚喜佢同我想像中嘅芝士忌廉汁有少少唔同但佢整體係一啲好掛意粉嘅汁~係好creamy好香的🥺♥️配料有蝦有洋蔥 蘑菇 蘆筍等等蝦好大隻!爽口!其他配料都好多😋真心係見到幅相都想食…♥️🤍黑芝麻鮮奶(凍)芝麻味超香!同時不失奶味係正常地食到芝麻嘅顆粒感~🤍丸久小山園抹茶鮮奶飲得出係好香嘅抹茶粉!飲落去都唔會好甜~ 整體評分:
荃灣一向都係出名多野食😋

Hikari嘅門口已經好吸睛😍
落地玻璃+ 高樓底 + 冇得輸嘅日光🌞
完全係打卡嘅好地方📸
凳底仲有位比你擺袋超貼心🥰😵‍💫

飲品選擇有茶有唔同嘅latte同酒~~

另外仲有兩杯飲品!

🤍煙三文魚+班尼迪蛋+炸雞+蟹肉吐司
係一個小小誇張嘅選擇🤣
但真係無後悔😋全部都好正!
煙三文魚好大塊味道新鮮
炸雞係唐揚炸雞!有調味得黎仲好Juicy🥰
超級欣賞個蟹肉!!♥️
煙三文魚+班尼迪蛋+炸雞+蟹肉吐司

🤍鮮蝦芝士忌廉汁意大利麵
呢個意粉都好驚喜
佢同我想像中嘅芝士忌廉汁有少少唔同
但佢整體係一啲好掛意粉嘅汁~
係好creamy好香的🥺♥️
配料有蝦有洋蔥 蘑菇 蘆筍等等
蝦好大隻!爽口!其他配料都好多😋
真心係見到幅相都想食…♥️
鮮蝦芝士忌廉汁意大利麵

🤍黑芝麻鮮奶(凍)
芝麻味超香!同時不失奶味
係正常地食到芝麻嘅顆粒感~

🤍丸久小山園抹茶鮮奶
飲得出係好香嘅抹茶粉!
飲落去都唔會好甜~
丸久小山園抹茶鮮奶

整體評分:🤍🤍🤍🤍🤍
食物真係好高質~味道絕對係好好的!份量都足夠😋 我地兩個女仔差啲食唔哂~
環境又舒服~ 仲有大量日光🌞
煙三文魚+班尼迪蛋+炸雞+蟹肉吐司
鮮蝦芝士忌廉汁意大利麵
黑芝麻鮮奶
HIKARI是一間兩層高的cafe~以木系搭配水泥牆 復古的餐椅 營造出簡約的日系舒適感😚看別人的圖👀二樓的小角落好像更有氛圍.◽️鮮蝦芝士忌廉汁意大利粉 $98整個意粉好有忌廉香 用上了芝士所以質地較濃稠 每口都好卦汁 邪惡中帶點鹹香感🤤兩側灑上左少許七味粉擺盤 也可以為意粉加點辣鮮蝦也彈牙大顆 亦煮得剛好 還有蘑菇伴碟 誠意十足😛.◽️香月園焙茶鮮奶 $47 - $15 加配飲品可以有$15折扣喔~拉花是獨角獸🦄️ 超美的😍 採用京都的焙茶粉 喝起來口感飽滿 有非常醇厚的焙茶香 奶的比例剛好 隱約飲到有啡香尾韻味道更濃厚 甘苦味同時也更突出.總結,環境也蠻舒服的 很適合wfh/呆一整天🦄️食物質素真的很不錯😛上次吃的tiramisu也好好吃 推介給你們還有自選吐司🍞也是人氣品項喔~每樣都想吃一下的話 就建議不要學我太晚去🤫
HIKARI是一間兩層高的cafe~
以木系搭配水泥牆 復古的餐椅

兩側灑上左少許七味粉擺盤 也可以為意粉加點辣
鮮蝦也彈牙大顆 亦煮得剛好 還有蘑菇伴碟 誠意十足😛

◽️香月園焙茶鮮奶 $47 - $15
香月園焙茶鮮奶

加配飲品可以有$15折扣喔~
拉花是獨角獸🦄️ 超美的😍
環境也蠻舒服的 很適合wfh/呆一整天🦄️
食物質素真的很不錯😛
上次吃的tiramisu也好好吃 推介給你們
Dirty tiramisu

還有自選吐司🍞也是人氣品項喔~
每樣都想吃一下的話 就建議不要學我太晚去🤫
香月園焙茶鮮奶
  • Dirty tiramisu
2022-03-11 18 浏览
疫情期間周圍都冇得去 留喺屋企真係好辛苦🥲今日就同朋友諗住搵間靜靜哋嘅cafe去食飯~然後就嚟到荃灣呢一間HIKARI!首先講一講裝修同埋環境🙈佢入邊選用自然光 所以非常之舒服~如果早啲去嘅話仲可以坐窗邊位!覺得打卡真係非常之靚🥰🥰🥰同埋覺得如果同朋友喺嗰度傾偈一個下晝都幾寫意☺️食物方面亦都非常之好!我自己叫咗一個四個餸嘅酸種蕎麥包🥰我叫咗三文魚 bennedict egg 炸雞 蟹肉!首先一定要大大力讚賞下佢嘅份量😍😍啲蟹肉係多到瀉出嚟😎😎而且真係非常之足料!!炸雞炸粉小 雞肉又juicyyyy而朋友就叫咗個芝士蝦肉忌廉意粉😋啲意粉勁掛汁!食落去係滿滿嘅幸福感(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)而且蝦肉都好大舊!!
疫情期間周圍都冇得去 留喺屋企真係好辛苦🥲
今日就同朋友諗住搵間靜靜哋嘅cafe去食飯~
然後就嚟到荃灣呢一間HIKARI!

首先講一講裝修同埋環境🙈
佢入邊選用自然光 所以非常之舒服~
如果早啲去嘅話仲可以坐窗邊位!
覺得打卡真係非常之靚🥰🥰🥰
同埋覺得如果同朋友喺嗰度傾偈一個下晝都幾寫意☺️

食物方面亦都非常之好!
我自己叫咗一個四個餸嘅酸種蕎麥包🥰
我叫咗三文魚 bennedict egg 炸雞 蟹肉!
首先一定要大大力讚賞下佢嘅份量😍😍
啲蟹肉係多到瀉出嚟😎😎
而且真係非常之足料!!
炸雞炸粉小 雞肉又juicyyyy

而朋友就叫咗個芝士蝦肉忌廉意粉😋
啲意粉勁掛汁!
食落去係滿滿嘅幸福感(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
而且蝦肉都好大舊!!

2022-03-10 27 浏览
荃灣越來越多文青好去處,呢間Cafe都好唔錯,樓底高,大半間鋪都有自然光,感覺好舒服!呢度嘅咖啡選擇都唔少!我一向都鍾意Dirty! 冷熱交融,視覺效果亦都一流,咖啡味香濃,牛奶幼滑Mocha 一擺上台已經好香,拉花好可愛,相機飲完先捨得飲食物方面主要係食意粉。呢個青醬安格斯牛柳粒意粉味道好好 牛柳粒份量慷慨,食肉獸表示滿意!除咗意粉,呢度亦都有多toast,仲可以自選配料,彈性十足,下次要試吓!而家外賣仲有折,買返屋企慢慢嘆都得

呢度嘅咖啡選擇都唔少!

Mocha 一擺上台已經好香,拉花好可愛,相機飲完先捨得飲

食物方面主要係食意粉。

呢個青醬安格斯牛柳粒意粉味道好好
牛柳粒份量慷慨,食肉獸表示滿意!

而家外賣仲有折,買返屋企慢慢嘆都得

2022-03-08
午餐
2022-03-06 20 浏览
HIKARI荃灣大壩街21號地舖荃灣區真係好多好嘢食,除左幾個大型商場之外,仲有好多特式小店都好值得試下,趁今日放假,專登上網google下,睇下有咩好食,最後揀左呢間cafe , 位置就係荃灣廣場既對面都幾方便,一入到黎就已經覺得呢到好文青feel, 無論裝修,擺設,甚至menu都一樣好簡潔唔花巧,坐係到令人感覺好舒服,岩晒同朋友係呢到聚會至於食物方面,我見到好多人order左吐司,望落都幾吸引,可以自己選擇唔同既配料,下次一定要黎試下,而我今次就揀左安格斯牛柳粒青醬義大利麵呢個既份量都幾多,有好多舊牛柳粒,而且仲要煎得好惹味,唔會太熟感覺岩岩好,而見到綠綠地色既青醬其實就係蔬菜汁,本身都驚會怪怪地,但原來都幾match, 入口好清新唔會太膩,值得推介丸久小山園抹茶鮮奶Latte 入口有香濃既抹茶味道,同時亦唔會覺得太甜,而表面就有靚靚既拉花,用黎影相打咭就岩晒啦
HIKARI
荃灣大壩街21號地舖

安格斯牛柳粒青醬義大利麵

丸久小山園抹茶鮮奶

2022-03-04 39 浏览
住荃灣嘅朋友一聽大霸街就知係條食街。 有茶記,馬拉肉骨茶,台灣面… 最近!開埋cafe - hikari ☕️ 尼間Cafe 以木系顏色為主,門口岩哂打卡… 坐係張長木凳襯住後面嘅透明玻璃..再加上一副漫不經意等待嘅pose .. haha 餐廳menu 有主食ie pasta and sandwiches 同輕食嘅選擇。見天氣開始和暖就揀左輕食沙律牛油果羽衣金藍蟹肉沙律 ( HK 88) 沙律菜好fresh … 一般Kale 食落去會卑人一種苦澀嘅after taste,但!呢度無呢種感覺, 佢哋加左mango salsa 醬 食個陣有酸甜味同突岀左蟹肉鮮味! 好開胃呀! 仲有小青瓜同脆卜卜煙肉粒令到口感架有層次,非常好嘅配搭! 飲品方面,叫左杯hojicha 焙茶latte. 叫嘅原因係想欣賞佢嘅拉花功力… 果然!不負眾望! 成隻unicorn 係我面前😱😱 好夢幻! 飲前要好好咁影低佢🤩 最後叫左佢地嘅dessert of the day… 係綠茶味嘅basque cheese cake. 特別嘅係用左新鮮芋泥做餅底加上小山園嘅matcha , 食落去無平時cheese cak

牛油果羽衣金藍蟹肉沙律 ( HK 88)

最後叫左佢地嘅dessert of the day… 係綠茶味嘅basque cheese cake. 特別嘅係用左新鮮芋泥做餅底加上小山園嘅matcha , 食落去無平時cheese cake 咁漏但就好飽肚😬
2022-03-02 18 浏览
Hikari係日文中既光,呢間位於荃灣嘅Cafe店如其名,室內有充足陽光而且樓底高,唔會有侷促感,可以係度過一個休閒下午餐牌上有唔同主食、輕食同飲品選擇,定價唔會太貴今次自己一人午餐,店完安排坐咗喺窗口隔離吧枱,可以望住街景,好悠閒主食揀左安格斯牛柳粒青醬意粉。粗身意粉煮得al dente,青醬既香草味好濃烈,加上一粒粒松子,每一口都有果仁香🤤安格斯牛柳粒份量都幾多,肉質夠稔而且肉味好重!配埋不同菇類一齊炒,成個意粉味道好豐富,真心推♥️不過食到最尾會有少少油,health conscious 人士要留意下!飲品揀左黑芝麻鮮奶,一上枱就見到面頭好靚既獨角獸,奶白同芝麻既黑色成強烈對比,打卡一流🦄 飲落去味道唔會太甜,芝麻味濃但唔會搶過鮮奶甜味,口感好順滑,好飲🥰

餐牌上有唔同主食、輕食同飲品選擇,定價唔會太貴

講起「Hikari」唔知大家會先諗起華燈初上嘅「光」定係荃灣呢間有唔少人打卡嘅cafe小店呢❓荃灣嘅 Hikari 行過望到門面都可以感受到滿滿嘅文青氣息,加上食物靚靚擺盤打卡絕對係一流❗️閒日午後人流不多,食完晏未落格最適合叫杯嘢飲食個甜品坐低chill一下🤙🏻-🍫髒髒提拉米蘇 $78睇過唔少人打卡之後就bookmark左,聽聞開業初期好快賣曬,說得上係招牌之一。賣相吸睛,鋪滿可可粉、朱古力脆脆同oreo,mascarpone cheese質感幼滑,加上未完全浸淋嘅手指餅,口感介乎於半淋半脆之間,屬坊間比較少見做法。整體不至於印象深刻但感覺還是不錯,鍾意tiramisu嘅可以一試!-🍊鮮橙梳打 $45好橙🤣 甜左少少不過幾refreshing幾好飲~-總結:感覺幾舒適嘅小店,有機會可考慮再訪。
🍫髒髒提拉米蘇 $78
🍊鮮橙梳打 $45
好橙🤣 甜左少少不過幾refreshing幾好飲~
總結:感覺幾舒適嘅小店,有機會可考慮再訪。

髒髒提拉米蘇
髒髒提拉米蘇
2022-02-24 16 浏览
日日WFH,中午可以出去食個飯飲杯咖啡,放風一下。荃灣呢間cafe感覺好舒服,中午人流唔多,都幾寧靜。今日我去到樓上嘅位置就冇開。主食有意粉、意大利飯。選擇唔算多,不過味道好就OK啦~我要咗鮮茄蜆肉拿破崙意粉。食物等咗大約15分鐘就出現。份量唔算好大份,不過好多蜆肉,意粉醬嘅醬汁調味幾好。佢嘅意粉粗幼適中,煮得幾al dente!另外叫咗一杯mocha ,拉花精緻可愛,飲1⃣️杯好嘅咖啡,個人即刻醒神左下次再去試埋佢啲甜品!

主食有意粉、意大利飯。

選擇唔算多,不過味道好就OK啦~

我要咗鮮茄蜆肉拿破崙意粉。

食物等咗大約15分鐘就出現。

份量唔算好大份,不過好多蜆肉,意粉醬嘅醬汁調味幾好。

佢嘅意粉粗幼適中,煮得幾al dente!

下次再去試埋佢啲甜品

2022-02-23
2022-02-21 16 浏览
之前已經成日聽朋友講荃灣大壩街間HIKARI好好食,今日終於有時間過嚟試,喺門口見到間舖頭嘅裝修風格好有日式感覺,HIKARI有兩層,設有落地玻璃,採光度高。而且佢會喺店舖嘅餐枱前放一些小植物小盆栽,啱晒打卡,氣氛一流。安格斯牛柳粒青醬意大利麵$108大大碟好足料,牛柳粒份量多,肉質帶少少脂肪,不會煎得好熟,唔會太過韌。青醬醬汁份量恰好,味道食落好惹味。感覺唔會太肥膩,一人食嘅話份量啱啱好!香月圓焙茶鮮奶焙茶喝起來幾乎沒有任何苦澀味,與鮮奶作配搭更美味。佢冇綠茶嘅味道苦,但係多咗一種淡淡的茶香嘅感覺!

安格斯牛柳粒青醬意大利麵$108

香月圓焙茶鮮奶

2022-02-19 18 浏览
同朋友仔好耐冇見,所以打算搵間環境好啲,坐得舒服既鋪頭,慢慢食下野,傾下計☺️☺️最尾我地就決定黎HIKARI,空間夠大,唔洗同人逼,坐得舒服🥰咁我地就叫左一樣既食物**香煎帶子黑松露意大利飯✨**黑松露好香之餘,帶子好大粒好有咬口🤩而且加左芝士碎增加口感🤤飲品就叫左**香月園培茶鮮奶🍵**呢個真係好推介😋 冇乜粉粒同埋好滑🥰最岩約埋朋友傾計食野😊

咁我地就叫左一樣既食物

香月園培茶鮮奶
香月園培茶鮮奶
  • 香月圓焙茶鮮奶
2022-02-18 19 浏览
位於荃灣的• ℍ𝕚𝕣𝕒𝕜𝕚 ✨•是該區頗有名的咖啡店❣️餐廳名有日光的意思,上下兩層都有自然光的照射,感覺特別溫暖舒適。加上咖啡店走港人喜愛的日系裝潢,木系設計、植物裝飾,深得文青人士的歡迎。 菜單只有一個餐牌,中午和晚市的菜式都一樣。價格由$68-108不等☺️,配飲品可以獲$15的折扣哦~ 「 安格斯牛柳粒青醬意大利麵🍝 $108 」 賣相不錯的意大利麵,鹹香惹味。麵粉散發橄欖油的香氣,軟硬度也適中哦😚。牛柳粒切成不規則形狀,口感軟熟,也不俗啦💕。 「 丸久小山園抹茶鮮奶🍵 $47 」 用上日本的丸久小山園抹茶粉,抹茶香濃帶甘。獨角獸拉花,也好可愛呀😆。 ▫▫▫▫▫ 📍#荃灣 大壩街21號地舖 ▫▫▫▫▫
位於荃灣的• ℍ𝕚𝕣𝕒𝕜𝕚 ✨•是該區頗有名的咖啡店❣️

「 安格斯牛柳粒青醬意大利麵🍝 $108 」

「 丸久小山園抹茶鮮奶🍵 $47 」

▫▫▫▫▫
 📍#荃灣 大壩街21號地舖
▫▫▫▫▫
2022-02-15 18 浏览
喺大壩街 荃灣廣場對面 有間Cafe◉‿◉ HIKARI(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)淨係望門口已經覺得好精神🙈白色 米色系 成個感覺好舒服用左落地大玻璃 善用咗自然光成間Cafe光線充足 樓底足足兩層高樓上雖然空間面積不大 但係傢俬裝修好靚好想獨佔成層 成為私人嘅小小空間 世外桃源 (●°u°●)​ 」餐具 用具講究 小編認為有少少似波希米亞風主菜嗌咗個安格斯牛柳粒青草醬意粉 飲品叫咗個凍鮮奶抹茶🍵食落去都幾多 一定夠食Cafe好容易俾人話好睇唔好食但呢個問題冇發生喺今次到🤓👀👏🏻安格斯牛柳粒牛味好足 鮮奶抹茶茶味好濃J E N G !♪───O(≧∇≦)O────♪小編都幾鍾意個環境所以影多咗幾張相餐牌設計簡單易明小編tea time時間去都多人
喺大壩街 荃灣廣場對面 有間Cafe
◉‿◉ HIKARI(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
淨係望門口已經覺得好精神🙈
白色 米色系 成個感覺好舒服
用左落地大玻璃 善用咗自然光
成間Cafe光線充足 樓底足足兩層高
樓上雖然空間面積不大 但係傢俬裝修好靚
好想獨佔成層 成為私人嘅小小空間 世外桃源

(●°u°●)​ 」
餐具 用具講究 小編認為有少少似波希米亞風
主菜嗌咗個安格斯牛柳粒青草醬意粉
飲品叫咗個凍鮮奶抹茶🍵

食落去都幾多 一定夠食
Cafe好容易俾人話好睇唔好食
但呢個問題冇發生喺今次到🤓👀👏🏻
安格斯牛柳粒牛味好足 鮮奶抹茶茶味好濃
J E N G !
♪───O(≧∇≦)O────♪
小編都幾鍾意個環境所以影多咗幾張相

餐牌設計簡單易明