HIKARI

下巴仔評分(5星為最高)味道:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟抵食:🌟🌟🌟🌟重點推介🤤👍🏻 鮮蝦芝士忌廉汁義大利麵🍝份量頗大 估唔到會有六隻蝦 上檯時仲出曬煙添 熱辣辣!扁身既義大利麵配上忌廉汁 食落口有忌廉汁嘅奶香同creamy質地 同時蝦嘅鮮味亦會慢慢滲出 配料更有唔同嘅雜菇 增加口感😌搭配芝士 誰人不愛?👍🏻 丸久小山園抹茶鮮奶一杯色香味俱全嘅熱飲 上檯時被抹茶鮮奶表面嘅拉花吸引左 飛馬嘅拉花 打卡影相一流 飲落口就有非常香濃嘅抹茶味 🍵整體感覺非常平衡😎注意事項⚠️- HIKARI既日文意指「光」坐係呢度感受一下和暖自然光☀加上以柔和既白色為主調 係度過一個寫意既下午都唔錯-餐廳裝修充滿日本風嘅感覺 而且座位寬闊舒適適合打卡📷窗邊吧檯打卡最正-cafe供應多款西式輕食/甜品/飲品 今次試唔晒 下次再試!
下巴仔評分(5星為最高)
味道:🌟🌟🌟🌟

👍🏻 鮮蝦芝士忌廉汁義大利麵🍝

👍🏻 丸久小山園抹茶鮮奶

注意事項⚠️
2022-04-21 22 浏览
✨⭐H I K A R I💫🌟💛在日文中 意為「 光 」💛熟悉日本嘅朋友仔就會發覺——光市,位於日本🗾山口縣東南部✨成間Cafe上下兩層唔單止空間感強烈 💫聰明在善用自然光 加上用淺色米黃以及白色做主調🌕營造左一個溫暖同舒適的氛圍️🌼優哉游哉 Real Carefree Time🌟加上提供西式輕食 甜品 飲品 帶着質素和心思炮製餐牌主食分兩大方向✨Customized Toast 自選吐司——先選麵包種類 麵包醬 ——然後選擇心儀嘅配料👀班尼迪蛋巴馬火腿黑松露炒滑蛋慢煮雞胸牛油果紅菜頭炸雞蟹肉And So On✨All Day ——意大利麵/飯——輕食——甜品——小食今日品嘗溫泉蛋黑松露意大利飯凍丸久小山園抹茶鮮奶評價:好快會再光顧🤪🫶🏻
✨⭐H I K A R I💫🌟

💛在日文中 意為「 光 」
💛熟悉日本嘅朋友仔就會發覺——光市,位於日本🗾山口縣東南部
✨成間Cafe上下兩層唔單止空間感強烈

溫泉蛋黑松露意大利飯
凍丸久小山園抹茶鮮奶
評價:好快會再光顧🤪🫶🏻
2022-04-20 9 浏览
位於大壩街樓高兩層既小店整體空間感十足 大玻璃令到整家店都採光充沛 透入日光更舒服👍🏻食物方便有不同種類的主食選擇仲有咖啡同甜品等 都好多選擇💯🌟鮮蝦忌廉芝士意大利麵賣相靚之餘 大蝦好彈牙 醬汁好creamy而且每條pasta都沾滿醬 😋🌟自選吐司吐司方面係buckwheat sourdough 配fresh tomato 🍅 之後揀左四款toppings牛油果🥑,egg benedict ,蟹肉同雜菌 特別推薦蟹肉 調味不錯😋🌟Matcha Latte 拉花絕對係吸睛🍵採用丸久小山園抹茶粉茶香濃郁 入口柔和 甜度亦適中沒有粉粒💯🌟芒果茉莉綠茶茉莉茶香 有粒粒新鮮芒果飲落清清地幾解渴👍🏻
位於大壩街樓高兩層既小店

🌟芒果茉莉綠茶
茉莉茶香 有粒粒新鮮芒果
飲落清清地幾解渴👍🏻
2022-04-19 17 浏览
✨ HIKARI ✨假日閑情與母親大人約會👯‍♀️Cafe除咗可以同閨蜜同男朋友仲可以帶埋媽媽一齊🍽帶媽媽扮靚靚食好西🤙🏽HIKARI位於大壩街,地鐵站行過去10-15分鐘就到,整條大街都係美食🤤HIKARI係唯一一間日系Cafe,餐廳環境比人休閑嘅感覺,可以隨心傾偈🍛 蟹肉蘆筍意大利飯 $98 👉🏻7/10店員放係枱面即刻心心眼擺盤靚到即刻拎手機影相📸望落份量好似好小但其實個碗都幾深下每啖飯都食到蟹肉超驚喜🥪 四款配料自選吐司 $88 👉🏻7/10蕎麥酸種麵包配香蛋黃醬(牛油果/紅菜頭/ 煙三文魚+$5/班尼迪蛋 +$8)實不相瞞🫣我見到個menu 靚靚toast相就直接同店員講按圖嘅配搭🤤🤤🔥出嚟嘅效果真係同相一樣靚🥳碟嘅四周撒了紅莓乾粒sourdough個邊整得好脆 配料都好豐富疊到好高😂不過吾知係咪蕎麥酸種麵包做底食牛油果會有小小酸☕️ 竹炭咖啡 $44 👉🏻6/10拉花好靚好吸精不過味道方面不過不失🍵 香月園焙茶鮮奶 (凍)$50 👉🏻10/10好正🤤🤤焙茶味超濃烈飲到最底都冇咩粉🤙🏽🤙🏽好難得飲到一杯凍焙茶鮮奶可以咁十分推介🔥🔥🥳┄ ♡ 評分區 ♡ ┄💰價錢:7/10🌆 舒適:
✨ HIKARI ✨

😚 返兜:9/10

┄ ♡ @hikari__coffee ♡ ┄
📍#HIKARI 地址:荃灣大壩街21號地舖
2022-04-17 27 浏览
第二次到訪荃灣西的日式CAFE 高樓底約四米 十分闊落舒適 不過第二層未見開放有五六張枱都唔會坐得好逼 咁啱今日坐近bar枱 近門口仲有植物擺設 有日光加持下影相更加靚 唔洗用filter 可以直出😍✨自選吐司 (四種配料)炒蛋 慢煮雞胸 紅菜頭 牛油果 ($88)有得MIX AND MATCH 自己鐘意既配料 連麵包同醬都可以自己選擇!我就點左五穀種麵包同蕃茄醬 加埋全部健康的四種配料一上碟非常震撼 好大份同滿足!!慢煮雞胸大片得黎唔會太乾 配上輕量調味真係好食!炒蛋CREAMY亦唔會好多油牛油果蓉加入檸檬汁搭配紅菜頭既天然甜味出外用餐最驚食唔飽同唔健康 但呢到就好多美味有營既選擇 ✨熱焙茶牛奶獨角獸拉花超有驚喜 濃郁的焙茶粉同牛奶結合的味道

我就點左五穀種麵包同蕃茄醬 加埋全部健康的四種配料
一上碟非常震撼 好大份同滿足!!
慢煮雞胸大片得黎唔會太乾 配上輕量調味真係好食!
炒蛋CREAMY亦唔會好多油
牛油果蓉加入檸檬汁搭配紅菜頭既天然甜味
出外用餐最驚食唔飽同唔健康 但呢到就好多美味有營既選擇

✨熱焙茶牛奶

獨角獸拉花超有驚喜 濃郁的焙茶粉同牛奶結合的味道
I ordered their classic charcoal coffee because it look fabulous. It provided a beautiful contrast to the milk, which accentuated the latte art. Need to bare in mind that it is a non-caffeine latte with a special aroma and thick texture. I believe it’s good to health as the charcoal in their coffee had a detoxifying effects.While the sandwiches options are great, I opt for the main dishes instead. Since their mains portion are generous and are beautifully presented. The Angus beef cube spaghetti

While the sandwiches options are great, I opt for the main dishes instead. Since their mains portion are generous and are beautifully presented. The Angus beef cube spaghetti with pesto sauce was nicely presented. Really enjoy the soft Angus beef, because I knew the less chewy beef cube is hard to cook perfectly. The pesto sauce is slightly salty but it doesn’t really affect how flavourful the spaghetti is.

Would love to try their toast next time as you can pick your own favourite ingredients to form your customised toast set!

The cafe is double volume with a small loft on the second floor. This interior setting out combined with a large window, allows light flood into the cafe. Such a perfect space to spend in for a lazy afternoon.
2022-04-14 21 浏览
Basque burnt cheesecake (matcha)✔️有芋泥係底,層次都分明✔️抹茶味好出,唔算重回甘✔️整體唔會太苦or太甜Flat white ✔️好香嘅nutty豆✔️咖啡達中上質素🥰友人嗌咗杯alcohol drink,係blend咗酒同咖啡,個份量比例blend 得好夾👍🏻好滿足人均: $50-100Igable打卡度:8.5/10Taste 好味度:8.5/10Worth revisiting返兜度:8/10
✔️有芋泥係底,層次都分明
✔️抹茶味好出,唔算重回甘
✔️整體唔會太苦or太甜

Taste 好味度:8.5/10
Worth revisiting返兜度:8/10
  • Flat White
2022-04-14 39 浏览
——📍 HIKARI🐷嗰日約左🐷妹去咗荃灣廣場對面嘅文青cafe,傾吓偈放鬆下!Cafe樓底極高有兩層,不過閒日就冇開樓上,不過舖頭極有空間感,用日系風格裝修,暖光入到去好放鬆!略嫌張枱細左小小,份左碟野兩杯飲品兩杯水就冇位剩🥲—————————————————————❣️ 髒髒提拉米蘇 $78🐷同🐷妹本身冇諗住食嘢,但見隔離枱食緊好似好吸引就嗌左!賣相真係💯鋪滿可可粉、朱古力脆脆同oreo,mascarpone cheese,仲有兩條朱古力餅,手指餅浸咖啡浸到有少少苦,不過都可以中和翻其他嘅甜!鍾意tiramisu嘅可以一試!.❣️ 丸久小山園抺茶鮮奶 (H)🍵 〗💰47拉花好靚,係unicorn🐷唔捨得破壞佢,抹茶都濃較多奶味,唔甜幾好飲!.❣️ 竹炭咖啡 (H) ☕️($44)」拉花都係好靚係海馬,黑色好特別,咖啡偏nutty,幾香,不過就係普通嘅黑色latte🤣—————————————————————不專業評分👅好味指數:4/5💰性價比:3.5/5 👍🏻推薦:4/5—————————————————————🏡地址: HIKARI (荃灣)荃灣大壩街21號地舖—————————————
——
📍 HIKARI

❣️ 髒髒提拉米蘇 $78

❣️ 丸久小山園抺茶鮮奶 (H)🍵 〗💰47

❣️ 竹炭咖啡 (H) ☕️($44)」

不專業評分
👅好味指數:4/5
💰性價比:3.5/5
👍🏻推薦:4/5
—————————————————————
🏡地址: HIKARI (荃灣)
荃灣大壩街21號地舖
2022-03-30
下午茶
今日經過荃灣大商場的後街,正想找地方坐坐,原來對面馬路,有間小清新cafe,就直接入座,來個慢活一下。 走進店內,是兩層高的咖啡店,右邊有樓梯上2樓,空間感大,窗外陽光會照射到店內。裝修以木系啡色為主,椅子以藤子做椅背,坐得特別舒服,椅子下擺放籃子,讓客人擺放手袋,感覺細心。店子播著輕快韓文歌,氣氛不錯。 餐牌有吐司輕食或一般西餐選擇,因為午餐時間,就點了一份主食加1杯咖啡。 蟹肉蘆筍意大利飯 $98外表吸引,蟹味香氣十足,用蟹肉絲和蘆筍為主調,加上什菌和蟹粉在內,配以輕輕的忌廉汁,不用太濃和太濕,因此保持意大利飯的煙韌口感,而且每一口都有蟹肉絲掛在飯上,整體口感豐富。Flatwhite $42店子的咖啡豆有兩款選擇,今次選了Nutty豆的flatwhite,用哥倫比亞豆拼巴西豆,以深度烘焙,帶出濃厚咖啡烘焙的烤香,口感微甘,牛奶比例剛好,整體平衡。

蟹肉蘆筍意大利飯 $98

Flatwhite $42
2022-04-10 36 浏览
荃灣果然係美食雲集之地🤣今次黎到大壩街見到件望落咁chill嘅cafe就入咗去try try。餐廳有兩層,個晚因為樓下都幾滿,所以店員就安排咗我地坐係上層。個晚唔係太肚餓,所以同阿妹一人嗌咗個主食同飲品。身為牛魔王嘅我,見到慢煮安格斯牛肩肉蝴蝶粉就即刻go go go!另外嗌咗杯凍嘅香月園焙茶鮮奶🥰落完單之後唔係等咗好耐久有得食!以cafe黎講,速度係好快🤣《慢煮安格斯牛肩肉蝴蝶粉》賣相完全係打卡able啲牛肩肉食落都好tender,唔會硬/韌。牛肉嘅厚度都適中,唔會太薄食唔到肉嘅口感。番茄醬味道偏向清淡,更凸顯到牛肉本身嘅肉味。《香月園焙茶鮮奶》本身都糾結咗陣凍定熱好,因為凍嘅焙茶latte一般味道都比較淡。但依杯焙茶latte完全無let me down!攪拌後一路飲到尾都好夠焙茶味!焙茶同奶嘅比例都唔錯,唔會一路飲得奶味,值得一試!
荃灣果然係美食雲集之地🤣

落完單之後唔係等咗好耐久有得食!
以cafe黎講,速度係好快🤣

《慢煮安格斯牛肩肉蝴蝶粉》
賣相完全係打卡able
啲牛肩肉食落都好tender,唔會硬/韌。
牛肉嘅厚度都適中,唔會太薄食唔到肉嘅口感。
番茄醬味道偏向清淡,更凸顯到牛肉本身嘅肉味。

《香月園焙茶鮮奶》
2022-04-10 47 浏览
星期日好想出去行街食野,雖然疫情仲係維持兩人一台,但係去Cafe就啱啱好於是,我哋去到位於荃灣西跟住荃灣廣場附近嘅Cafe, HIKARICafe好有簡約風嘅日式設計,相信今日天氣咁好,飲杯茶食個多士都唔錯入面非常寬敞,可以容納兩人枱之外,亦維持適當嘅社交距離真心做得好好樓上雅座亦可以就坐睇下餐牌有咩選擇先由於我哋都係㗎食咗早餐冇耐,所以我哋係少少便可以吐司可以自選配搭如果想食好啲亦都可以加少少錢升級配搭亦都有好多款式嘅咖啡選擇,真係唔錯係一個風和日麗嘅早上,廚師上菜都真係好有心機呀我哋叫咗四款配料,分別係紅菜頭、慢煮雞胸、黑松露炒滑蛋,以及蟹肉望到都好想食呀,特別切碎左堅果、果乾同埋洋蔥喺面襯托首先試吓黑松露炒蛋,滑溜溜嘅炒蛋配上雞胸一齊真係好夾味,難怪佢會將呢兩款配料擺埋一齊雞胸亦唔會有鞋颯颯嘅感覺,食材好新鮮,而且慢煮嘅時間亦都非常精準,可見廚師嘅功力實在太勁拍埋一齊食真係好好呀我哋再食埋紅菜頭同埋蟹肉,感覺好Fresh好似食緊沙律咁另外我哋叫咗杯黑芝麻鮮奶炎熱嘅天氣底下飲凍飲真係人生一大享受難怪香港有美食天堂之稱今次嚟到呢間Cafe嘅感覺真係唔錯,下次有機會帶埋部電腦嚟我相信可

入面非常寬敞,可以容納兩人枱之外,亦維持適當嘅社交距離
真心做得好好
樓上雅座亦可以就坐

睇下餐牌有咩選擇先

由於我哋都係㗎食咗早餐冇耐,所以我哋係少少便可以

吐司可以自選配搭
如果想食好啲亦都可以加少少錢升級配搭

亦都有好多款式嘅咖啡選擇,真係唔錯

係一個風和日麗嘅早上,廚師上菜都真係好有心機呀

望到都好想食呀,特別切碎左堅果、果乾同埋洋蔥喺面襯托

拍埋一齊食真係好好呀
我哋再食埋紅菜頭同埋蟹肉,感覺好Fresh好似食緊沙律咁

另外我哋叫咗杯黑芝麻鮮奶
炎熱嘅天氣底下飲凍飲真係人生一大享受
難怪香港有美食天堂之稱

今次嚟到呢間Cafe嘅感覺真係唔錯,下次有機會帶埋部電腦嚟我相信可以更加享受到工作於娛樂嘅時光

人均消費都唔係特別貴,值得

2022-04-10 21 浏览
在風和日麗,烈日當空的天氣下,行山就是最好不過的活動,要行,當然要行香港最高的山,雖然返炒過很多次,但亦不會覺得厭。☀️平時,我們都是先行大帽山,在大帽山醫肚,但是今次,由於有人遲到,所以我們決定先在荃灣吃東西,再慢慢行上山。我們去到荃灣大概10:30 ,由於行大帽山需要4小時,我們決定要找些地方可以吃碳水化合物的。安格斯牛柳粒青醬意大利麵來了,份量10分足夠,絕對能夠醫飽肚先上山。配菜的牛柳粒有很多,可以同朋友share牛柳粒入口即溶,啖啖肉, 10分入味,很配合青醬。每一粒牛柳有一定的厚度,絕對不是攝牙罅意大利粉的青醬食落清新,不油膩。因為一陣行山,所以決定不飲咖啡,而選擇了這杯焙茶鮮奶有香濃的茶味,又有鮮奶入口滑滑的感覺,夏天飲它一流。

配菜的牛柳粒有很多,可以同朋友share

意大利粉的青醬食落清新,不油膩。

因為一陣行山,所以決定不飲咖啡,而選擇了這杯焙茶鮮奶
有香濃的茶味,又有鮮奶入口滑滑的感覺,夏天飲它一流。

2022-04-09 28 浏览
👍🏻安格斯牛柳粒青醬意粉 $108青醬味濃郁,帶淡淡香草味、橄欖油同蒜香混埋洋蔥粒同少量黑椒汁量啱啱好,撈起嚟唔會太乾太濕😙調味偏鹹咗啲,加上青醬關係口感會油少少牛柳肉質瘦有少少筋,大概八成熟入面仲有啲粉嫩,但個人就鍾意生啲🤣好在都唔會太乾太韌,咬落都仲有啲肉汁份量唔算少,有6-7舊,亦唔會切得太細粒牛柳粒沾滿哂青醬,牛味唔算超濃烈,同青醬味balance😌配料仲有好多雜菇,面頭灑上少少nuts有食物敏感嘅朋友要留意番味道:7/10性價比:7/10-👍🏻竹炭咖啡 +$29竹炭咖啡聽落好新奇,但其實無特別味道同普通咖啡冇乜分別😆但飲落會有少少起沙嘅口感,都幾得意咖啡味比起奶味重,但唔會有苦澀味味道:7/10性價比:7/10-📍#HIKARI @hikari__coffee荃灣大壩街21號地舖#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #香港美食 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #荃灣 #荃灣美食 #荃灣好去處 #荃灣小食 #荃灣小店 #路德圍美食 #荃灣廣場 #愉景新城 #荃新天地
👍🏻安格斯牛柳粒青醬意粉 $108
青醬味濃郁,帶淡淡香草味、橄欖油同蒜香
混埋洋蔥粒同少量黑椒
汁量啱啱好,撈起嚟唔會太乾太濕😙
調味偏鹹咗啲,加上青醬關係口感會油少少
牛柳肉質瘦有少少筋,大概八成熟
入面仲有啲粉嫩,但個人就鍾意生啲🤣
好在都唔會太乾太韌,咬落都仲有啲肉汁
份量唔算少,有6-7舊,亦唔會切得太細粒
牛柳粒沾滿哂青醬,牛味唔算超濃烈,同青醬味balance😌
配料仲有好多雜菇,面頭灑上少少nuts
有食物敏感嘅朋友要留意番
味道:7/10
性價比:7/10

👍🏻竹炭咖啡 +$29
竹炭咖啡聽落好新奇,但其實無特別味道
同普通咖啡冇乜分別😆
但飲落會有少少起沙嘅口感,都幾得意
咖啡味比起奶味重,但唔會有苦澀味
味道:7/10
性價比:7/10

📍#HIKARI @hikari__coffee
荃灣大壩街21號地舖

#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #香港美食 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #荃灣 #荃灣美食 #荃灣好去處 #荃灣小食 #荃灣小店 #路德圍美食 #荃灣廣場 #愉景新城 #荃新天地 #荃灣外賣 #香港cafe #打卡cafe #荃灣cafe #荃灣咖啡 #荃灣咖啡店
2022-04-08 27 浏览
今日同寶貝午餐其實係late brunch 揀左呢間cafe 內裡裝修十分日系 木嘅暖和色調 令你坐低感覺好舒適 講下食物先我地叫左蟹肉蘆筍意大利飯 同大蝦🍤忌廉意粉🍝 好鐘意意粉個口感 味道唔會令你覺得太膩 意大利飯每口都係蟹肉 我要大力推介 仲叫左杯芝麻latte 一杯桃肉冰茶 芝麻latte味道少甜好香芝麻味 鐘意芝麻味嘅大家不防一試冰茶係甘熱嘅天氣 當然不可少喇
冰茶係甘熱嘅天氣 當然不可少喇
2022-04-07 35 浏览
想試呢間Cafe好耐,有時星期六日經過都會見到好多人排隊。咁啱今日平日放假可以過嚟試吓。今日平日都算多人,好彩地有開放2樓可以上去坐梳化🛋️安格斯牛柳粒青醬意大利麵 $108- 估唔到個份量咁大,啲牛柳粒好似多過意粉,牛肉仲要好Juice👅真係抵食。 溫泉蛋黑松露意大利飯 $88 - 呢個黑松露味十分之香,飯嘅軟硬度適中👍跟餐飲品減$15-Black coffee $21 - 咖啡豆揀咗fruity, 少少酸加果香味👍-Charcoal latte $29 -第一次試竹炭咖啡,味道幾好,拉花好靚😍

真係抵食。

跟餐飲品減$15