2022-04-29
放假嘅一日嚟到荃灣,用日落完結就梗係要有好嘅食物開始啦!今次嚟到同事介紹一間好食嘅Cafe,入到去覺得去咗一個唔同嘅世界,首先我諗係因為樓底高,有兩層嘅構造令人好有自由空間,其次係呢度用咗木質嘅裝修,再加上好多後生仔喺度做即刻有種好青春嘅感覺!今次叫咗蟹肉蘆筍燴飯同埋安格斯牛柳粒意粉,覺得兩個都好特別。蟹肉蘆筍燴飯嘅特別之處就係佢加咗好多個名冇寫嘅食材,例如明太子同炸蒜,加起上嚟每啖飯都有好豐富嘅口味同口感!非常推介!而安格斯牛柳粒意粉呢唔好睇落好似好邪惡其實呢佢用咗青醬即係羅勒同埋間橄欖油,而且口味偏淡,好適合鍾意牛但係想健康嘅人!飲品方面叫咗呢度好出名嘅黑芝麻奶同埋焙茶latte,一送到黎嘅時候兩杯嘢高下立見,焙茶latte 有好靚嘅拉花,飲落嘅配茶濃度亦非常明顯,而黑芝麻奶呢一見到嘅時候有啲失望,因為有少少細杯同平平無奇。但係飲落第一啖就令我好驚艷!果種濃烈嘅黑芝麻味俾我去糖水舖食芝麻糊更加強烈,而且呢個mix&match我覺得好好飲令人解渴又舒暢(唔會有砂冰果種邪惡感而係覺得好健康!)呢個特別之處令我最後屈服左,下次再嚟我諗我會叫呢杯黑芝麻奶!